Αγαπητή «Α, μπα»: Θέλω να μάθω σωστά ελληνικά από την αρχή

Η ιδέα του προβλήματος

Αγαπητή μου Α μπα Είμαι 24 χρονών και από το δημοτικό είχα διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό με δυσκόλεψε ελάχιστα στα σχολικά χρόνια αλλά όχι τραγικά, όμως πλέον με ενοχλει που δεν ξερω την ορθογραφία κάποιων λέξεων και πολλές φορές ακόμα κι αν τρέχω στο γκουκλ για να δω πως γράφεται μετά δεν μου μένει και θα την ξανακοιταξω όταν την χρειαστώ. Αυτό που με ενοχλεί όμως ακόμα περισσότερο είναι πως δεν χρησιμοποιώ σωστά το συντακτικό, την γραμματική κτλπ Ζηλεύω εσένα και τον καθένα που μπορούν να γράψουν σωστά ένα άρθρο ή μια απάντηση γραπτή και κάνω προσπάθεια για να καλυτερεύσω αλλά δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος μου. Επίσης δυσκολεύομαι αρκετά στην εκμάθηση των αγγλικών πράγμα που με κάνει να αισθάνομαι άσχημα αλλά και να με αγχώνει για το επάγγελμα που θέλω να κάνω. Πλέον σε αυτή την ηλικία κατάλαβα ότι σαν επάγγελμα θα μου άρεσε να προσπαθήσω και να κυνηγήσω τον υποτιτλισμό , που απαιτεί άριστα Αγγλικά αλλά και Ελληνικά και έχω μαζέψει τις οικονομίες μου για να κάνω ιδιαίτερα αγγλικών γι αυτό τον σκοπό. Το ερώτημα μου είναι πως γίνεται να μάθεις σωστά Ελληνικά από την αρχή; υπάρχουν κάποια αρθρα; υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία; βίντεο; Και επίσης υπάρχει τρόπος για να σου μείνουν πιο εύκολα τα αγγλικά; και να μην αισθάνεσαι ότι είναι τρομερά δύσκολα και απογοητεύεσαι; Για να κάνω μαθήματα ελληνικών με δάσκαλο είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς δεν υπαρχει καθόλου χρόνος και χρήμα. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

 

Μου κάνει τρομερή εντύπωση αυτό που γράφεις, γιατί σπάνια έρχονται ερωτήσεις χωρίς λάθη όπως η δική σου. Σωστά ελληνικά μιλάς, με σωστό συντακτικό. Κάτι τόνοι λείπουν μόνο.

Οπότε:

Τι εννοείς;

Γιατί να μάθεις σωστά ελληνικά «από την αρχή;» Γιατί από την αρχή; Μια χαρά μου φαίνεται η αρχή σου.

Νομίζω ότι περισσότερο σε εμποδίζει η ιδέα του προβλήματος που υποτίθεται ότι έχεις, παρά το αντικειμενικό πρόβλημα.

Παιδιά, συμφωνείτε; Γιατί νιώθω σα να έχω πέσει μέσα στο μάτριξ.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

28 points
Upvote Downvote

27
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
18 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
Eva A.Αυτό είναι ψευδώνυμοπόντια ιντερνάσιοναλΜανδάμ Φρου ΦρουCurious Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Thundercats
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ίσως,λέω ίσως, να έπαιρνες και τη γνώμη ενός λογοθεραπευτή; Πηγαίνει το μυαλό μου μήπως αντιμετωπίζεις κάποια μορφή δυσλεξίας και αισθάνεσαι δυσκολίες στην εκμάθηση τόσο της ελληνικής όσο και μιας ξένης γλώσσας. Just saying..😉

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πέρα από τη δυσλεξία -εκεί πραγματικά υπάρχει δυσκολία στο γραπτό λόγο, δε νομίζω ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περίπτωση – υπάρχει και η δυσαναγνωσία / δυσορθογραφία. Αυτού του είδους μαθησιακών δυσκολιών επιδέχονται μεγάλης βελτίωσης σε συνεργασία όπως πολύ σωστά λες με λογοθεραπευτή, καθώς υπάρχουν διάφορα “κόλπα” που μπορούν να βοηθήσουν.

Thundercats
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν είμαι καθόλου γνώστρια, οι γνώσεις μου επί του θέματος περιορίζονται σε πολύ γενικές γραμμές, τις έννοιες δυσαναγνωσία/δυσορθογραφία τις έχω συναντήσει ελάχιστα (ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις!).
Ωστόσο εκεί που ήθελα μα καταλήξω και υποθέτω συμφωνούμε, είναι ότι είναι κρίμα εάν υπάρχει ένας τέτοιος παράγοντας, να παιδεύεται μόνη της και να στεναχωριέται όταν υπάρχουν ειδικοί που μπορουν να τη βοηθήσουν!

Eva A.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παιδιά από όσο γνωρίζω ο “λογοθεραπευτής” είναι για να βοηθάει σε δυσκολίες στον προφορικό λόγο (πχ δυσκολία άρθρωσης φθόγγων). Δεν έχει σχέση με τις μαθησιακές δυσκολίες που αναφέρει η κοπέλα. Εκεί χρειάζεται άλλη ειδικότητα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σχετικά με τα ελληνικά πιστεύω ότι πιο πολύ θα σε βοηθούσε να διαβάζεις απλά δοκίμια σαν κι αυτά που μας ζητούσαν να διαβάζουμε για το μάθημα της έκθεσης στο σχολείο πχ Παπανούτσο. Οι ιδέες μπορεί πια να είναι παρωχημένες αλλά ο τρόπος γραφής ενός πιο πολύπλοκου κείμενου που όμως δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό θα σε βοηθήσει περισσότερο ίσως από τις εφημερίδες που πλέον δεν είναι τόσο καλογραμμένες και από τα λογοτεχνικά που συχνά βάζουν αδόκιμες λέξεις ή αφαιρετικό λόγο. Μια ιδέα λέω κι εγώ τώρα…

Peace
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η αδελφή μου έχει δυσλεξία. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια αδιάγνωστη, με όλους στο σχολείο να την θεωρούν τεμπέλα. Σαν παιδί δεν έμαθε ποτέ αγγλικά. Σήμερα στα 38 της έχει δύο πτυχία και μιλά άπταιστα δυο ξένες γλώσσες. Τα κατάφερε, όταν ανακάλυψε (από μόνη της δυστυχώς) πώς να μαθαίνει. Ισχύουν όλα αυτά που διάβασες παραπάνω, αλλά το βασικό για σένα, νομίζω είναι αυτό. Πρέπει να ανακαλύψεις ποιος είναι ο δικός σου τρόπος να μαθαίνεις, και σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσουν το ιντερνετ αλλά και ειδικοί στις μαθησιακές δυσκολίες. Δεν βοηθάνε μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Α, γεια σου!
Θέλει μόνο λίγη υπομονή, για το χρόνο που θα χρειαστεί να απεμπλακούμε από τη δύναμη της συνήθειας να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με τον τρόπο που είχαμε επιβάλει ή μας είχε επιβληθεί, και να συνηθίσουμε τον καινούργιο!
Είμαστε πολύ τυχεροί που σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθηθούμε, είναι χαζό να μην το εκμεταλλευόμαστε, άντεεεε σηκωθείτεεεεεε!!!

_thenewclassic
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Πιθανό είναι για να διατυπώσει την ερώτηση, να έκανε μεγάλη προσπάθεια και να έψαξε αρκετές λέξεις όπως ανέφερε.

Πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει πολύ η γραμματική που κάναμε στο σχολείο (Νεοελληνική Γραμματική — Τριανταφυλλίδης.) καθώς επίσης και η ανάγνωση εφημερίδας και λογοτεχνίας αλλά και τα άρθρα στο διαδίκτυο. Δε χρειάζεται να νιώθεις καθόλου άσχημα για αυτό.

Καλή αρχή και καλή επιτυχία!! 🙂

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

_thenewclassic συμφωνώ με τον Τριανταφυλλίδη. Και εδώ είναι το σχετικό Link!
greek-language.gr/greekLang/files/document/modern_greek/grammatiki.triantafyllidi.pdf
Tο “κατέβασα” μια μέρα που το χρειάστηκα για κάτι διαλυτικά. Είναι πολύ ευκολόπεπτο και ευκολοδιάβαστο.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Αρχικά, συγχαρητήρια για την επιθυμία σου να βελτιώσεις κάτι που αναγνωρίζεις ότι έχεις ελλείψεις. Πράγματι η ερώτησή σου είναι άψογα διατυπωμένη, αλλά όπως ειπώθηκε σε σχόλιο, μπορεί να κατέβαλες προσπάθεια για να τα γράψεις όλα τόσο όμορφα και χωρίς λάθη. Ο άντρας μου έχει μία ήπια μορφή δυσλεξίας, έχω παρατηρήσει όμως δύο πράγματα: 1) θεωρεί ότι κάνει άπειρα ορθογραφικά λάθη και κομπλάρει απίστευτα μπροστά σε άλλους και 2) όταν αγχώνεται κάνει όντως λάθη. Εγώ απ’ την άλλη έχω δει πως όταν μιλάει γραπτώς χαλαρά με κάποιον, δεν κάνει λάθη, κι αν κάνει είναι πολύ λίγα και αμελητέα. Οπότε θεωρώ -εντελώς… Διαβάστε περισσότερα »

Αυτό είναι ψευδώνυμο
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι ο πατέρας μου απο ταινίες με υποτιτλους έμαθε αγγλικά και έκανε μια πολύ επιτυχημένη ατομική εταιρεία που συνεργάζεται μόνο με το εξωτερικό. Μη το βλέπεις βουνό! Όλα θα πάνε καλά!

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Και για τα ελληνικά και τα αγγλικά: διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα. Διάβασε ό,τι σε ευχαριστεί. Λογοτεχνία, επιστημονικά βιβλία, καλές εφημερίδες, καλά άρθα στο ίντερνετ. Εννοείται ότι μπορείς να ξεκινήσεις και από τη γραμματική Τριανταφυλλίδη ή από τα βιβλία γλώσσας δημοτικού και γυμνασίου που θέτουν τις βάσεις. Από την άλλη νομίζω ότι αυτή η “στείρα” γνώση δε θα σε βοηθήσει πρακτικά.

Ο αδερφός μου πάντως που έχει γίνει ένας περιζήτητος μεταφραστής, θεωρουνταν σκράπας στο σχολείο, μου έχει πει ότι το κίνητρό του για να προχωρήσει τόσο πολύ με τα αγγλικά ήταν το να καταλαβαίνει τους στίχους στα τραγούδια.

bal isra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Νομίζω οι περισσότεροι θα καταφύγουμε στο λεξικό (ή στο google) για την ορθογραφία κάποιας λέξης όταν γράφουμε κείμενο. Θα κάνουμε και ένα πέρασμα για να στρώσουμε λίγο τη γραμματική ή το συντακτικό. Θέλω να πω μια κάποια προσπάθεια είναι δεδομένη, ένα σωστό κείμενο δεν προκύπτει αυτόματα. Ίσως αυτό που σε απασχολεί είναι ότι δεν έχεις συνολική εικόνα για τη γραμματική της Νεοελληνικής, σαν σύστημα καλά εδραιωμένο στο μυαλό σου. Η κλασσική γραμματική του Τριανταφυλλίδη είναι ίσως λίγο παρωχημένη, αλλά μια χαρά θα κάνεις τη δουλειά σου. (Αν θες κάτι πιο ψαγμένο θα πρότεινα καλύτερα τη Νεοελληνική Γραμματική των David Holton,… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Μέθοδος Tomatis, Τόνυ Μαχά.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/ Μη γελάς. Εύκολα και τσακ μπαμ, τσεκάρεις αν όντως έχεις κενά από το δημοτικό. Ξαναγυρνάς στη βάση, ξαναγίνεσαι το παιδάκι που δεν μπορούσε, με τη διαφορά ότι τώρα μπορείς πολύ περισσότερο. Για την ορθογραφία έχω καταλήξει πως εκτός των άλλων, μεγάλο ρόλο παίζει η/ο δάσκαλα/ος. Πάντως παίζει και κάτι άλλο, κάπως πιο πολύπλοκο, γιατί κι εγώ το ίδιο πάθαινα, όπως έχει ξανα-ειπωθεί εδώ. Δεν μπορούσα να έχω για τον εαυτό μου την εικόνα που έβλεπαν οι άλλοι. Αυτό βελτιώθηκε πάρα πολύ με την ψυχοθεραπεία, χωρίς να είναι θέμα συζήτησης ποτέ. Συζητήθηκε μόνο όταν παρατήρησα ότι έχω καλύτερη συναίσθηση του… Διαβάστε περισσότερα »