in

Αγαπητή «Α, μπα»: Θέλει να δώσουμε στο παιδί το όνομα του πατέρα του

Είναι κάθετος

Αγαπητή Α,μπα, Σε διαβάζω εδώ και πάρα πολύ καιρό και ανυπομονώ να περνάω τα διαλείμματα της δουλειάς διαβάζοντας τη στήλη σου (συγχαρητήρια και για το καινούργιο site, μου άρεσε πάρα πολύ)! Με τον σύντροφό μου είμαστε αρκετά χρόνια μαζί και πλέον συγκατοικούμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1288254 tumblr n52l0qjI451qz6f9yo1 500 1

Αγαπητή Α,μπα, Σε διαβάζω εδώ και πάρα πολύ καιρό και ανυπομονώ να περνάω τα διαλείμματα της δουλειάς διαβάζοντας τη στήλη σου (συγχαρητήρια και για το καινούργιο site, μου άρεσε πάρα πολύ)! Με τον σύντροφό μου είμαστε αρκετά χρόνια μαζί και πλέον συγκατοικούμε. Χωρίς να έχουμε κάνει κάποια σοβαρή συζήτηση και μέσα σε αερολογίες έχει έρθει το θέμα για την ονομασία του παιδιού μας (όταν αποκτήσουμε). Προτιμάω να δώσουμε στο παιδί όνομα το οποίο να μην ανήκει σε καμία από τις δύο οικογένειες, ωστόσο ο σύντροφός μου είναι κάθετος στο να πάρει το όνομα του πατέρα του . Δεν θέλω να υποχωρήσω καθόλου Α,μπά μου, δεν μου αρέσει καθόλου η σκέψη αυτή, θα ήθελα να σκεφτούμε το όνομα παρέα με τον σύντροφό μου και όχι βασισμένοι στα “εθίματα”. Τι επιχειρήματα θα μου πρότεινες να του εκφράσω ώστε να μπορέσει να σκεφτεί και την δική μου πλευρά; Περιμένω την απάντησή σου και των αναγνωστών επίσης.

αγριόχορτο

Αν χρειάζεται επιχειρήματα για να σκεφτεί την δική σου πλευρά, και δεν τη σκέφτεται έτσι κι αλλιώς, κάηκες. Δεν είσαστε σε δικαστήριο για να παρουσιάσετε επιχειρήματα. Δεν είναι ζήτημα λογικής, αλλά ταυτότητας. Οι άνθρωποι που θεωρούν την διαδοχή ονόματος πολύ σημαντική υπόθεση, και οι άνθρωποι που δεν θέλουν με τίποτα να κρατήσουν αυτή την παράδοση, δεν ανήκουν στην ίδια περιοχή κοσμοθεωρίας. Βέβαια, αυτοί που είναι τόσο ταγμένοι στο όνομα του πατέρα είναι συνήθως άντρες, και αυτοί που προτιμούν ένα όνομα που σημαίνει κάτι στους ίδιους είναι γυναίκες, γιατί οι άντρες έχουν την «τιμή» και το «χρέος» να συνεχίσουν το όνομα της οικογένειας. Το «συνήθως» όμως δεν πρέπει να σου λέει τίποτα, αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι α) είναι κάτι που καταλαβαίνεις πώς κουμπώνει στην προσωπικότητα του και β) τι άλλο μπορεί να σημαίνει; Τι προεκτάσεις έχει; Ελπίζω να μην είσαι αφελής και να νομίζεις ότι είναι κάτι ξεκομμένο από το πώς νιώθει για τους γονείς του, ποια θεωρεί πρωταρχική του οικογένεια, ποιον θα βάλει πρώτο σε περίπτωση διένεξης αν εσύ τσακωθείς με τη μάνα του, και τα λοιπά και τα λοιπά.

Ελπίζω να μην κάνεις το λάθος και κλείσεις τα μάτια σε αυτή τη σοβαρή καμπάνα. Αυτό το θέμα μοιάζει ασήμαντο και είναι εύκολο να το παραβλέψεις ή να πιστέψεις ότι όταν έρθει η ώρα θα αλλάξει γνώμη – μην το κάνεις. Είτε κάνετε παιδιά ή όχι, είτε κάνετε ένα ή πέντε, αυτή η διαφωνία δείχνει ότι διαφέρετε σε κάτι πολύ βασικό, και αυτό είναι η ταυτότητα του καθένα σας σε σχέση με την πρώτη του οικογένεια. Αυτό θα επηρεάσει την στάση του απέναντι στην οικογένεια που θα δημιουργήσει ο ίδιος. Δεν λέω ότι είναι καταδικασμένη η υπόθεση, γιατί δεν λες τίποτα άλλο γι’αυτόν. Σου τα λέω όλα αυτά για να μη νομίσεις ότι αυτό το θέμα είναι σαν κάποιου είδους προτίμηση σε πίτσα, κι ο ένας θέλει μαργαρίτα και ο άλλος σπέσιαλ. Πρέπει να κάνετε και άλλες υποθετικές συζητήσεις για το παιδί που βρίσκεται ακόμα στη φαντασία. Τι άποψη έχει για τον θηλασμό; Ποιανού δουλειά είναι το άλλαγμα πάνας; Το μπάνιο του μωρού; Πώς θα μπαίνουν τα λεφτά στο σπίτι; Πόσες ώρες θα δουλεύεις εσύ τότε; Πώς θα βλέπεις τις φίλες σου όταν θα έχεις μωρό; Ελπίζω να καταλαβαίνεις πού το πάω.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

99 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
toso oso
toso oso
5 χρόνια πριν

Προσοχή ακολουθεί προσωπική ιστορία σεντόνι. Το 1985 παντρεύτηκα με πολιτικό γάμο ένα αγόρι, . Λέω αγόρι γιατί ήμασταν και οι δύο πολύ μικροί και πολύ ερωτευμένοι. Όταν γέννησα αποφασίσαμε από κοινού να κάνουμε ονοματοδοσία όχι βάφτιση, όχι το όνομα του πατέρα του και να έχει και τα δυο επώνυμα. Όλο αυτό τον έφερε σε μεγάλη κόντρα με τους γονείς του. το υποστήριξε όμως με πάθος, γίνανε καυγάδες και όλα οκ. Ένοιωθα πολύ τυχερή που συμφωνούσαμε σε όλα και μπορούσε να τα υποστηρίξει. Αμ, δε! Μετά από 10 χρόνια ερωτεύεται μια άλλη γυναίκα,χωρίζουμε μου φέρθηκε με τον χειρότερο τρόπο, όλα αυτά… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  toso oso

Σ’εμένα πάντως θύμησες μια φορά που ρώτησαν πάλι τη Λένα αν οι άνθρωποι αλλάζουν, και αντί για αυτό που γράφει συνήθως απάντησε “Βεβαίως. Συνήθως προς το χειρότερο.”
Επίσης, όπως και πάλι είπε η Λένα, όσοι ζητούν συγγνώμη για το σεντόνι δεν γράφουν σεντόνι! 😊❤

εξωγήινη
εξωγήινη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  toso oso

Μια μεγάλη αγκαλιά από μένα!Τραγικός ο πρώην, έγινε συστημικός και ησύχασε, τι να πω.

toso oso
toso oso
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Σ ευχαριστώ πολύ Εξωγήινη. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, όμως αυτή του η στάση με σημάδεψε. Αυτά που γράφω είναι ελάχιστα σε αυτά που μου έκανε.

toso oso
toso oso
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  toso oso

Φωτεινή νομίζω η εξήγηση είναι ότι συμφωνούσε κάθε φορά με την γυναίκα που ήταν ερωτευμένος και αποφάσιζε να ειναι μαζί της. Εγώ δεν το ήξερα βέβαια.

people are strange
people are strange
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  toso oso

Εμείς πάλι συμφωνήσαμε από την αρχή στο “όχι οικογενειακά ονόματα”. Στη βάφτιση του πρώτου μου παιδιού ήρθε μόνο η μάνα του, με κατεβασμένη μούρη. Στη βάφτιση του δεύτερου δεν ήρθε κανείς τους. Τα χρόνια πέρασαν, ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα, χωρίσαμε, έκανε άλλα δύο παιδιά, έδωσαν και σ’ αυτά άσχετα με την οικογένεια ονόματα. Και στις δύο βαφτίσεις ήταν όλοι εκεί!

Συμπέρασμα: “Βεβαίως και αλλάζει ο άνθρωπος. Προς το χειρότερο”.

ΥΓ. Ούτε εγώ ξέρω τι με έπιασε και το έγραψα αυτό…

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μακαρονοτέρας, το αληθινό
5 χρόνια πριν

Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος μου, που είναι καπετάνιος σε ένα πλοίο στη μέση του Ατλαντικού και μου είπε πως μέχρι εκεί ακούγονται οι καμπάνες!

sktpsx
sktpsx
5 χρόνια πριν

ααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχααχαχχαχααχαχαχαχαχαχαχ
λογικα ο φιλος σου ο καπετανιος θα ακουσε και τα γελια μου!

υγ
μου ρθε το “σωπα οπου να ‘ναι θα σημανουν οι καμπααανεεες!”

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Από πολύ μικρή, από τότε που θυμαμαι να εκτίθεμαι στην πληροφορία ότι το πρώτο παιδί παιρνει το όνομα από τους γονεις του πατέρα και το δεύτερο από της μάνας, δεν μπορούσα να καταλάβω το εξής: πώς είναι δυνατόν, η γυναίκα να το κουβαλάει 9 μήνες, να ξερναει, να ταλαιπωρείται, να πρήζεται, να πονάει και μετά να μην έχει λόγο σε κάτι όπως το όνομα. Ειδα τις φίλες μου να πέφτουν μια μια σε αυτόν τον χορό του Ζαλόγγου, να ονομάζουν τα παιδιά τους με τερατώδη ονόματα τύπου Βαρθολομαίος χωρις καμία αντίσταση, παρά μόνο κάτι υπόγεια, χαμηλόφωνα παράπονα σε κάποιον καφέ… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Η πεθερα πληρωνε τη βαπτιση και τους φιλοξενουσε στο σπιτι της μεχρι να μαζέψουν χρηματα να ζησουν καπου αλλου, οπότε, εγω με τον παρά μου γ@μώ και την κυρα μου. Ηταν ξεκαθαρα χρηματικη συναλλαγη, στην οποια συμφωνουσε απόλυτα ο σύζυγος, ο οποίος απο τοτε που το συζητησαν πρωτη φορά ενα χρονο πριν μεινει καν έγκυος αλλα και μεχρι πριν τη βαπτιση ελεγε μωρομουθαβαλουμεό,τιονομα θελουμεεμεις. Ενα μηνα πριν εκανε αυτο που ειπε η μανουλα. Αυτο, για οσες πιστεύετε ότι επειδη το συζητησατε ειστε καλυμενες.

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Μιλαμε για ενα ζευγαρι που αποφασισε συνειδητά να κανει παιδι χωρις καθολου λεφτα για να εχουν ενα σπιτι να μεινουν. Παντρεύτηκαν αρον αρον στον 8ο μηνα και εμεναν οι νεονυμφοι και το μωρο 2 χρόνια στο παιδικο δωματιο του αντρα, με την μανα του, τον πατερα του και τον 35χρονο αδερφο του. Δε νομιζω να ηξερε τιποτα γενικως.

Mirka Janic
Mirka Janic
5 χρόνια πριν

Ελπίζω να βγάλετε άκρη όταν έρθει η ώρα και επίσης θα ήθελα να εφιστησω την προσοχή διότι από την πολλή την αναζήτηση ονόματος εκτός οικογένειας,καταλήξαμε τα μισα παιδάκια να τα λένε Ιακυνθο και Ορέστη και Νεφέλη.

kouasimodistros
kouasimodistros
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Είναι όμως πολύ διασκεδαστικό να βλέπει κανείς την ξιπασιά του ξεχωριστού και της δήθεν ευηχίας να πλατσουρίζει στην κοινοτοπία.
Δεν πα να γεμίσει ο τόπος Ορέστες και Νεφέλες, έχει πλάκα ο εκμοντερνισμός δι’ ανασκαφών.

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Πάντα έλεγα πως την κόρη μου θα την έβγαζα Νεφέλη, μετά έγινε σούπα κι αυτό το όνομα και δε φαινόταν πια τόσο ξεχωριστό στ’αυτια μου. Πάντως της έδωσα και ως δεύτερο όνομα της πεθεράς, γιατί προνοησα πως αν κάνουμε δεύτερο κ είναι κορίτσι να μην περάσει καν απ’ το μυαλό του άντρα μου να το πούμε Μαρία.

ollandeza
ollandeza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Μαρία-Νεφέλη εδώ Louk Ritia! Οι γονείς μου με βάφτισαν έτσι από το ποίημα του Ελύτη (προτού γίνει το Νεφέλη της μόδας) και επειδή λένε τη γιαγιά Μαρία, είπαν και καλά ότι το Μαρία είναι από τη γιαγια (ούτε καν). Αλλά η μαμά μου για να μην την πρήξουν να με βαφτίσουν Ευστρατία (το όνομα του παππού από την μεριά του πατέρα μου), πήγε στο Ληξιαρχείο και δήλωσε το όνομα! Προφανώς προτιμώ το Νεφέλη από το Ευστρατία 🙂

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ollandeza

Δεν πήγε στο ληξιαρχείο και δήλωσε το όνομα….είχε προηγουμένως συναινέσει γραπτά και ο πατέρας σου. Αν ήταν έτσι δεν θα τραβιόμασταν στα δικαστήρια για να δώσουμε όνομα στο παιδί όλοι όσοι διαφωνήσαμε

ollandeza
ollandeza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Προφανώς συμφώνησε και ο πατέρας μου. Γενικότερα η επιλογή του ονόματος έγινε και από τους δύο γονείς και ούτε ο πατέρας μου “έθεσε βέτο” περί του ονόματος των παιδιών.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ollandeza

Μα τι βέτο να θέσει βρε Ολλανδέζα μου, είσαι άλλη μια περίπτωση από αυτές που σχολίαζα χτες, δεν σε είπανε Νεφέλη σε είπανε Μαρία-Νεφέλη, προφανώς επειδή έτσι έλεγαν τη γιαγιά σου και δεν καταλαβαίνω που κολλάει το “ούτε καν” που μας λες!!! Αφού “ούτε καν”, τότε γιατί έπρεπε να μπει και το Μαρία μέσα και δη πρώτο? Δηλαδή μέχρι εκεί έφτασε η επανάσταση της μητέρας σου, να βάλει κ ένα 2ο όνομα επιλογής της! 2ο όμως, όχι πρώτο! Κ ο μπαμπάς σου λες δεν έφερε αντίρρηση! Έπρεπε δηλαδή να φέρει κι αντίρρηση να μην την αφήσει ούτε το 2ο όνομα… Διαβάστε περισσότερα »

ollandeza
ollandeza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Mia idea

ollandeza
ollandeza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Mia idea έβγαλες πολλά αυθόρμητα συμπεράσματα από αυτά που έγραψα. Το όνομα βγήκε διπλό από το ποίημα του Ελύτη, για αυτό και το Μαρία είναι πρώτο. Έτυχε απλά να λένε και τη γιαγιά μου Μαρία. Οι γονείς από την πλευρά του πατέρα μου ήθελαν να ονομαστών Ευστρατία και οι γονείς μου από κοινού αποφάσισαν αλλιώς. Και για την ιστορία όλοι με φωνάζουν Νεφέλη. Πολύ λίγος κόσμος ξέρει την ύπαρξη του Μαρία και αυτό γιατί στα επίσημα έγγραφα το όνομα είναι διπλό. Όλοι έχουμε ακούσει τέτοιες ιστορίες. Στην δική μου οικογένεια απλά δεν ισχύει.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ollandeza

Τελοσπάντων λες πως ήταν από τον Ελύτη, τι να πω, πάσο και με συγχωρείς.

Maryk
Maryk
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Εδώ Μαρία. Και μαντέψτε, από τη μαμά του πατέρα μου. Και τη δικη μου μαμά, Μαρία τη λένε και την κόρη μου Μαρουλα απο τη μαμά του πρώην -ευτυχώς- άντρα μου που τη φώναζαν έτσι αλλά στην ταυτότητα ήταν γραμμένη Μαρία. Τέλειο; Έχω απαγορεύσει ρητά στα παιδιά μου, αν κάνουν ποτέ παιδιά να βγάλουν το όνομα μου, η να υποκύψουν σε αυτό το έθιμο εφόσον δεν το θέλουν. Όσο για τη φίλη που ρωτά, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν και κάποια χάσματα είναι αγεφύρωτα. Δεν θέλω να φανώ ότι κρίνω εξ´ ίδιων τα αλλότρια. Αναφερω μόνο τη δικη μου εμπειρία. Υποχώρησα… Διαβάστε περισσότερα »

PJ
PJ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Δεν ξέρω για Ιάκυνθο, αλλά έχω μια φίλη που τον ονόμασε Ιαπετό.

Και δε ντρέπομαι πολύ να πω ότι μετά για να την τρολάρω λίγο, επειδή όπως φαίνεται το όνομα βγαίνει από το ρήμα ιάπτω (http://greek_greek.enacademic.com/64811/ιάπτω), της έλεγα πως εντάξει, του έχεις δώσει τρομερό punch line για πέσιμο.

– Πως σε λένε;
– Ιαπετό.
– Ωραίο όνομα, από πού βγαίνει;
– Από το “μπήχτης”.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  PJ

Ιαπετό και κανείς σας δεν κάλεσε την πρόνοια; 😀

Andromeda
Andromeda
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  PJ

Ο Ιαπετός είναι τιτάνας, ίσως αυτό σκέφτηκαν…ευτυχως δεν τον εβγαλαν Τάρταρο!

verve de vie
verve de vie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Πές τα!

verve de vie
verve de vie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  verve de vie

Μάνα Παναγιώτη εδώ. Καταπιεσμένη!

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Ο σύζυγός μου ήταν αρκετά επίμονος με το τι όνομα θα ήθελε να παρει το παιδί μας (εν προκειμενω το όνομα της μητέρας του) αλλά (α)γιατί πραγματικά το έβρισκε όμορφο ως όνομα (β)γιατί η μαμά του έχει πεθάνει. Στη δική μας περίπτωση ο σύντροφός μου έχει 10.000 άλλα καλά γνωρίσματα που ισορρόπησαν πλήρως αυτή την επιμονή του και ένα “ζύγισμα” αντίστοιχο πρέπει να κάνει και η γράφουσα αν θέλετε την αποψάρα μου. Αν μπορώ να το περιγράψω έτσι, αυτό το κόλλημά του ήταν ένα pet peeve και όχι ίδιον του χαρακτήρα του. Η πλάκα είναι ότι ενω προσπαθούμε να μείνω… Διαβάστε περισσότερα »

ollandeza
ollandeza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Σαν στο σόι του πρώην μου που σχεδόν όλα τα κορίτσια λέγονται Έφη και τα αγόρια Βασίλης. Και ξαφνικά είναι 5 πρώτα ξαδέρφια με το ίδιο όνομα (γιατί είναι και πολλά αδέρφια)!

εξωγήινη
εξωγήινη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ollandeza

Φούστα, έλεος!Βγάλτε το όπως θέλετε, αν είναι δυνατόν!Ollandeza έχεις παρευρεθεί σε συνάντηση Μανιατών; Άμα μετρήσεις τους Νίκους και τις Παναγιώτες, άστα!

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Εγώ είμαι παντρεμενη με Μανιάτη. Οι συστάσεις είναι όπως στο My big fat greek wedding. “nick nick nick nick nick nick nick aaaaand Nickie”

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

origami κλαιω!συμπτωματικά χθεσινή συζήτηση με συνάδελφο που είναι έγκυος
-έχετε σκεφτεί ονόματα για το παιδί;
-είμαι παντρεμένη με Μανιάτη. δεν υπάρχουν επιλογές παρά μια.

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Εμένα πάντως ο σύζυγος δεν έχει τέτοια κολλήματα (έχει αλλά ) και τα παιδιά μας έχουν το ένα όνομα εκτός οικογένειας και το άλλο της μητέρας μου που είναι εύηχο και χωρίς υποκοριστικό.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
5 χρόνια πριν

Το πρόβλημα δεν είναι ότι θέλει να δώσει το όνομα του πατέρα του αλλά το ότι είναι ανένδοτος και δε φαίνεται πρόθυμος να ακούσει τη δική σου γνώμη. Ωστόσο, και εσύ αντιδράς το ίδιο αφού λες ότι “δε θέλεις να υποχωρήσεις καθόλου” δικά σου λόγια αυτά. Πρέπει να συζητήσετε τι είναι πιο σημαντικό για τον καθένα σας και γιατί. Αν εκείνος έχει λόγους όπως πχ. εκλιπόντα πατέρα, τότε θα πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου. Αν εσύ έχεις κάποιο άλλο όνομα με ιδιαίτερη σημασία, πρέπει να του εξηγήσεις τους λόγους σου. Το “έτσι θέλω” δεν είναι αρκετός λόγος για… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

Συγγνώμη, αλλά επειδή κι εγώ έχω χάσει τον πατέρα μου σε μικρή ηλικία μπορώ να πω ότι έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι αν κάνω αγόρι θα ήθελα να έχει το όνομά του. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάρουμε το ακραίο σενάριο να τον έλεγαν Βρασίδα just to make a point; Μπορεί να τον έλεγαν και Γιάννη. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, στη δική μου για παράδειγμα ο αρραβωνιαστικός μου καταλαβαίνει και σεβεται αυτή μου την επιθυμία. Και ναι είναι αρκετά σημαντικός λόγος.

sktpsx
sktpsx
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Εleanor εχουμε κανει αυτο που περιγραφεις για ακριβως τον ιδιο λογο. Το αγκαλιασαν ολοι. Το γιορταζουμε και καπως εφυγε το πενθος.
Και να σου πω,προτιμω να με λενε Βρασιδα και να δινω μια μικρη χαρα, παρα Ηλεκτρα-Υακινθη και να εξυπηρετω ενα μεγαλο εγω.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
5 χρόνια πριν

Rebecca, θα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος για την επιλογή ονόματος. Ο καθένας έχει το λόγο του και για τον καθένα αυτός ο λόγος είναι σημαντικός. Το παιδί όμως δεν το κάνει ένας άνθρωπος μόνος του επομένως, όταν και οι δύο γονείς θέλουν να συμμετέχουν στο μεγάλωμά του, καλό είναι να ακούμε τον/τη σύντροφο και να μην απορρίπτουμε το λόγο του χωρίς συζήτηση. Όπως είπε και η Eleanor, μπορεί να τον έλεγαν Γιάννη. Γιατί να κοιτάξουμε μόνο την εξτρίμ περίπτωση;

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Σκιά, το “έτσι θέλω” είναι απόλυτα καλός λόγος για να δώσεις όνομα στο παιδί σου. Δεν χρειάζεται να έχεις σοβαρότερα επιχειρήματα από του άλλου για να περάσεις το όνομα που θες εσύ εις βάρος της επιλογής του άλλου. Δηλαδή όποιος έχει πεθαμένο γονιό μακριά από μας, κερδίζει και ο άλλος πρέπει να κάνει τουμπεκί? Τι είναι αυτές οι απόψεις? Το πιο σωστό είναι να δωθεί ΕΝΑ όνομα στο οποίο να συμφωνούν και οι 2. Που σημαίνει παίρνω σβάρνα τη λίστα και στο πρώτο όνομα που συμφωνούμε κι οι 2, το δίνουμε. Εκτός αν για κάποιο λόγο δεν σε νοιάζει το… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Αυτές οι απόψεις είναι απόψεις όσο άποψη είναι και η δική σου. Είναι δυνατόν να γράφεις όποιος έχει πεθαμένο γονιό κερδίζει; Μα είσαι σοβαρή/ός; Δεν είπαμε σε κανέναν να κάνει τουμπεκί για τίποτα. Είπαμε ότι ΝΑΙ είναι σημαντικός λόγος. Όλοι οι λόγοι που αισθανόμαστε κάτι είναι σημαντικοί και γι’αυτό πρέπει το κάθε ζευγάρι να τα βάλει κάτω και να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό γι’αυτούς. Δε θα πάρει κανείς το όνομα του πεθαμένου γιατί το είπαν οι άλλοι ότι είναι σωστό, αλλά αν για μένα είναι σημαντικό θα το κάνω.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Σόρυ Mia idea το ξαναδιαβάζω τώρα και ήταν επιθετικό το μήνυμά μου..χτύπησε ευαίσθητη χορδή.

Υπνερωτομαχία
Υπνερωτομαχία
5 χρόνια πριν

Και κάπου εδώ νιώθω ότι αμολάω έναν τεράααστιο αετό γιατί γελάω μόνη μου με το ότι μιλάμε για τον ορισμό του “ακόμα δεν τον είδαμε”. Αλλά μάλλον η Λένα έχει δίκιο, ίσως πρέπει να δεις τις προεκτάσεις.

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν

το επώνυμο των παιδιών το δηλώνεις κατά την τέλεση του γάμου (αν κάνεις φυσικά) και είναι υποχρεωτικά το ίδιο για όλα τα παιδιά.
Στην Ελλάδα περίπου το 3% των παιδιών δηλώνεται ότι θα πάρει μόνο το επώνυμο της μητέρας. Αν το θέμα “όνομα πατέρα” είναι τζιζ και αιτία καυγά, φαντάσου τι γίνεται με το επώνυμο, το οποίο δείχνει και την διαδοχή και την συνέχιση της οικογενειακής κληρονομιάς.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

το επώνυμο των παιδιών το δηλώνεις όταν γεννηθεί το παιδί στο ληξιαρχείο

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Κι όμως το δηλώνεις στο γάμο. Εμείς υπογράψαμε όταν παντρευτήκαμε. Συνήθως, σε θρησκευτικούς γάμους, συμπληρώνεται αυτόματα, ε του πατέρα φυσικά. Στο δημαρχείο που παντρευτήκαμε εμείς το δηλώσαμε στο γάμο.
ΥΓ· είμαστε στο 3%, παιδιά όμως δεν κάναμε

toso oso
toso oso
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Έχεις δίκιο αμυριστο λουλούδι. Κι εμείς υπογράψαμε στο δημαρχείο, κοινότητα ήταν τότε, μετά το γάμο. Πρέπει όμως να το δηλώσεις και στο μαιευτήριο, όταν ρωτάνε το όνομα. Εμεις που δεν το ξέραμε μετά τρέχαμε για να το διορθώσουμε δεν θυμάμαι που, νομίζω κάπου στην Ευελπίδων.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν

Καλά τα ίδια μου έλεγε κι εμένα, αλλά ευτυχώς το όνομα του πατέρα του ήταν από τα αγαπημένα μου. Αφού τελικά το παιδί δεν μας καθόταν με τίποτα, του λέω να δεις που δεν του αρέσει το όνομα γι’ αυτό δεν έρχεται. Μη λες βλακείες μου λέει, αλλά μετά από λίγο.. λες να είναι αυτό; 😛

sktpsx
sktpsx
5 χρόνια πριν

ξεκινησατε συγκατοικηση και καυγαδίζετε απο τωρα για το ονομα.
σορι γκαιζ, αλλα δεν το βλεπω να φτανετε μεχρι εκει.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sktpsx

τώρα θυμήθηκα μια συμφοιτήτριά μου που στα 20 της τσακωνόταν με το αγόρι της για το αν τα παιδιά τους θα πάνε σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο σχολείο.

sktpsx
sktpsx
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

και τελικα τι εγινε;;

Εχω ζευγαρι φιλικο, καυγαδες συχνοι η γκαμα μεγαλη, απο πεθερα μεχρι δουλεια απο σπιτι και αλλα πολλα, κανουν παιδι νο1 ηρεμια για ενα διαστημα, καυγαδες μετα. Μας λεει ο αντρας τον Ιουλιο “χωριζω δεν παει αλλο” τον Αυγουστο “περιμενουμε δευτερο” τωρα τσακωνονται για το ονομα του παιδιου.
Το πλοιο εχει μπαταρει.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sktpsx

τι να γίνει, βρε sktpsx, θέλει και ρώτημα ?!
αυτοί δεν είχαν πάει καλά καλά διακοπές μαζί να δουν πώς είναι και είχανε φτάσει να κάνουν υποθετικά παιδιά και τα είχαν φτάσει και μεχρι υποθετική πρωτη δημοτικού.