Αγαπητή «Α, μπα»: Θα θεωρήσω τον εαυτό μου αποτυχημένο αν πάρω διαζύγιο

Παλεύω μόνη

Αγαπητή Α, μπα καλησπέρα! Θέλω πολύ να σε ρωτήσω καθότι σε διαβάζω χρόνια… Είμαι 36 ετών παντρεμένη με ένα παιδάκι. Αλλά δεν είμαι ευτυχισμένη στο γάμο μου. Όλα είναι τελείως διαφορετικά από ότι ξεκίνησαν.. Εκείνος δουλεύει ατελείωτα (κάνει επάγγελμα καριέρας και είναι πολύ φιλόδοξος), με το παιδί ασχολείται ελάχιστα και εγώ παλεύω μόνη στην ουσία με τη βοήθεια των γονιών μου κυρίως της μητέρας μου που κρατά το παιδί και πηγαίνω στη δουλειά και με το που επιστρέφω αμεσως παραλαμβάνω το γιο μου και ξεκινάει η άλλη φουλ ταιμ δουλειά απασχόληση παιδιού (κανω πραγματικά ότι μπορώ για το παιδί μου), δουλειες σπιτιού κτλ. Δε προλαβαίνω ούτε να λουστώ. Το αγοράκι μου είναι μικρό και αρκετά ζωηρό. Ερωτικά τα πράγματα είναι χάλια. Ξέρω ότι αυτή δεν είναι μια πρωτότυπη ιστορία. Αλλά θέλω να σου πω ότι έχω μεγάλο ταμπού με το διαζύγιο και θα θεωρήσω πολύ αποτυχημένο τον εαυτό μου αν δε καταφέρω να μεγαλώσω το παιδί μου μέσα σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.. είμαι πολύ στεναχωρημένη. Πάντα πίστευα ότι στα παιδιά χωρισμένων γονιών δημιουργούνται ψυχολογικά. Δεν έχω πρόβλημα μήπως μόνη. Έχω πρόβλημα με το ατελείωτο στρες που μου δημιουργείται σε ότι αφορά το παιδί. Θέλω πολύ να ακούσω τη γνώμη σου. Μέχρι ποτέ να περιμένω..; Εννοώ ρε χρόνο περνούν και πνίγομαι. Ζητώ συγνώμη για το μεγάλο κείμενο και σε ευχαριστώ εκ των προτέρων. Να χαίρεσαι την οικογένεια σου.

Αναστασία

(Έχετε προσέξει κι εσείς ότι αυτοί που ζητάνε συγνώμη για το μεγάλο κείμενο δεν γράφουν μεγάλα κείμενα;)

Το αρχικό πρόβλημα είναι ο γάμος σου, αλλά το πρόβλημα που δίνει ώθηση πυραύλου στο αρχικό πρόβλημα είναι το ταμπού σου και οι προκαταλήψεις σου σχετικά με το διαζύγιο.

Αν δεν «καταφέρεις» να μεγαλώσεις το παιδί σου μέσα σε μια ευτυχισμένη οικογένεια δεν είσαι αποτυχημένη, γιατί δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις. Συμμετέχεις, αλλά δεν είσαι ο Θεός. Μια ευτυχισμένη οικογένεια προϋποθέτει λυμένα προσωπικά προβλήματα από όλες τις πλευρές, και πάρα πολλή τύχη. Αυτό που πάντα πίστευες για τα παιδιά των χωρισμένων γονιών είναι η κακία, η μισαλλοδοξία της κοινωνίας απέναντι σε ό,τι διαφέρει από αυτά που ξέρουν. Όταν κάτι δεν τους αρέσει, το επιχείρημα είναι τα παιδιά. Αυτό που δεν αρέσει όμως στην πραγματικότητα είναι οι γυναίκες που γίνονται ανεξάρτητες οικονομικά, που φεύγουν, και «τα παιδιά με τα ψυχολογικά» είναι οι τύψεις που πρέπει να έχουν για να κάθονται στα αυγά τους. Κι εσύ, το έχεις ενσωματώσει αυτό μέχρι τις κάλτσες.

Ψυχολογικά έχουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον γεμάτο έχθρα, ή αδιαφορία, και αυτό όχι πάντα, και αυτό μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικά εντός γάμου. Σημασία για τα παιδιά έχει πώς διαχειρίζεται ένα ζευγάρι τον χωρισμό, ο χωρισμός ο ίδιος δεν φαίνεται να επηρεάζει τα περισσότερα και αυτό δεν είναι ζήτημα άποψης, θα μπορούσες κι εσύ να γκουγκλάρεις τις προκαταλήψεις σου για να δεις αν ισχύουν.

Το ατελείωτο στρες που σου δημιουργείται με το παιδί έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή μόνη σου το διαχειρίζεσαι, οπότε δεν ξέρω τι θα άλλαζε αν χώριζες. Μάλλον θα είχες λίγο χρόνο παραπάνω για τον εαυτό σου, όταν θα πήγαινε στον πατέρα του. Ευτυχώς που έχεις μάχιμη μητέρα και έχει αναλάβει τόσο μεγάλη ευθύνη. Αν έπαιρνες και μια βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού, και αν δεν προσπαθούσες να κάνεις «ό,τι μπορείς» για το παιδί σου, αλλά απλά να επιβιώσεις, μέχρι να μεγαλώσει λίγο και μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα, θα ήταν κάπως ελαφρύτερο το βάρος.

Κι αυτό μας φέρνει στο ουσιαστικό πρόβλημα. Πέρα από τη φιλοδοξία του άντρα σου, δεν μας λες άλλο πρόβλημα μεταξύ σας (το ερωτικό ναδίρ υποθέτω ότι είναι αποτέλεσμα; ) Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν γίνεται πια να μπουν σε δυο προτάσεις και η μόνη λύση είναι το διαζύγιο, ή ότι έχετε αφεθεί και δεν προσπαθείτε για τον γάμο σας και κινδυνεύει από το στρες της δουλειάς, του παιδιού και της ζωής γενικότερα; Αυτός ο άνθρωπος που είναι μαζί σου στο σπίτι, ποιος είναι; Τον ξέρεις; Του μιλάς; Δεν θέλεις πια ούτε να του μιλάς; Υπάρχει περίπτωση να καλύψετε αυτό το κενό, κάπως; Τα χρόνια περνάνε και πνίγεσαι μόνο αν δεν κάνεις κάτι. Όμως αυτό το κάτι δεν μπορεί να σου πει άλλος τι πρέπει να είναι.

(Θα πω κάτι αντιδημοφιλές ίσως, αλλά αν το παιδάκι σου είναι ζωηρό, μπορεί να είναι επειδή βαριέται. Ίσως δεν μπορεί να εκτονώσει την ενέργεια του με τη γιαγιά. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται κίνηση, ένταση. Σκέψου το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μερικές ώρες παιδικό σταθμό για να ξεδίνει, ή να βρεις μια νέα νταντά που θα παίζει μαζί του ενεργά, με κίνηση. Θα ανακουφιστείτε όλοι, αλλά κυρίως το μικράκι).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

62 points
Upvote Downvote

47
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
29 Θέματα σχολίων
18 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
30 Συντάκτες σχολίων
Strawberry fieldsΚοσμική ΝεράιδαMia ideaKasperEvil Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Να δεις τι ψυχολογικά δημιουργούνται στα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε οικογένειες που δεν είναι ευτυχισμένες και ισορροπημένες.

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ. 👍Και σε οικογένειες που οι εκτός τις βλέπουν ισορροπημένες κι αυτές έχουν τόσο άλυτα θέματα και καβγάδες, που τα παιδιά αποκτούν ψυχολογικά. Δεν ειναι τα ψυχολογικά εξαιτίας του διαζυγίου. Ειναι πως θα διαχειριστούν οι γονείς το διαζύγιο ώστε να μην επηρεάσει τα παιδιά, καθώς και οι πρότερες του διαζυγίου σχέσεις και μεταγενέστερες των γονιών. Και αυτο που γράφει και η Λένα “Ψυχολογικά έχουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον γεμάτο έχθρα, ή αδιαφορία, και αυτό όχι πάντα”. Αρα εσύ εδω εχεις κάποια θέματα. Θα σε συμβούλευα να τα συζητήσεις με τον αντρα σου και να κάνετε προσπαθεια να τα… Διαβάστε περισσότερα »

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Τόση δουλειά και τόση καριέρα ο άντρας σου δεν μπορεί να δώσει δυο δεκάρες να πάρετε μια φορά την εβδομάδα μια καθαρίστρια και μία νταντά όταν θες να πάρεις κι εσυ μια ανάσα;;;

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Εδω χωρισμένη
Εδω χωρισμενη
πολλέςπεράσαμε από αυτο το δίλλημα , με τις ιδιες πεποιθήσεις.
Αν με ρωτησεις τωρα, τεσσερα χρονια μετα τον χωρισμό, θα σου πω για πολλες δυσκολιες στην πορεία , που τις παλεύω αλλά πίσω ΔΕΝ γυρναω με τιποτα.

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

“Αντιδημοφιλές” αχαχαχα με έκανες και γέλασα! Το μόνο σίγουρο! Όταν τα παιδάκια μου κοντεύουν να σκαρφαλώσουν τους τοίχους είναι επειδή βαριούνται πάρα πολύ…
Τα βουτάω και τρέχοντας πάμε στην κοντινότερη παιδική χαρά να εκτονώσουν ενέργεια και δυνάμεις.
Αναστασία, επειδή φαίνεσαι να φοβάσαι το διαζύγιο, καμιά φορά νιώθουμε πιο ξεκούραστες όταν σταματάμε να περιμένουμε συνέχεια από τον άλλο κάτι που δεν δίνει.

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οποια απόφαση και να πάρεις φίλη Αναστασία, ποτέ μα ΠΟΤΕ, μην πεις στο παιδί σου ” έμεινα με τον μπαμπά σου για εσένα”. Είναι μία δικαιολογία που χρησιμοποιούν, μαμάδες κυρίως, για να μένουν σε προβληματικούς γάμους, από φόβο για το άγνωστο ή, όπως εσύ, από προκατάληψη σχετικά με το διαζύγιο. Η ατάκα αυτή που πιστεύω την έχουμε ακούσει πάρα πολλά παιδιά πάρα πολλές φορές κάνει πολύ κακό στο παιδί και του μεταθέτει ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Ace
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Επειδή είμαι μία από τους πολλούς που οι γονείς μου έμειναν μαζί “για τα παιδιά” έχω να σου πω ότι πρώτον από μικρή ηλικία καταλάβαινα τα πάντα και ευχόμουν να χωρίσουν οι γονείς μου για να μην υπάρχουν εντάσεις στο σπίτι και δεύτερον εννοείται ότι η όλη η κατάσταση μου άφησε ψυχολογικά. Δεν μας είπες πολλές λεπτομέρειες για τη μεταξύ σας σχέση αλλά αν νιώθεις ότι η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί και δεν είναι απλά η κούραση και η πίεση από το παιδί μην διστάσεις να πάρεις την απόφαση. Για την ιστορία οι γονείς μου χώρισαν στα 60 φεύγα… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Περισσότερα ψυχολογικά θα αποκτήσει από έναν προβληματικό γάμο παρά από το διαζύγιο.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μια γυναίκα που παίρνει διαζύγιο γιατί δεν είναι ευτυχισμένη στον γάμο της για μένα είναι συνειδητοποιημένη κι όχι αποτυχημένη. Επισης την θεωρώ γενναία γιατί παραδέχεται οτι έκανε λάθη (it takes two to tango), οτι ο γάμος της είναι αποτυχημένος και προχωρά με την ζωή της. Πολλές γυναίκες μένουν σε γάμους με πρόσχημα το παιδί. Το παιδί μπορεί να μεγαλώσει πιο ευτυχισμένο με χωρισμένους αλλά ευτυχισμένους γονείς παρά με γονείς που είναι αδιάφοροι ο ένας προς τον άλλον και που αν και μένουν στο ίδιο σπίτι ο ένας είναι πάντα απών. Το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει στρες και σε μια οικογένεια… Διαβάστε περισσότερα »

Lilith
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεια σου φίλη. Όντως χιλιοφορεμένη η ιστορία σου δυστυχώς. Χωρίς καμία διάθεση επίθεσης, παρά μόνο με ότι εμπειρικά λαμβάνω από τον περίγυρο, θα ήθελα να σου θέσω τα εξής ρητορικά ερωτήματα μιας και εσύ μόνο μπορείς να δώσεις απαντήσεις και αυτό οφείλεις να το κάνεις για εσένα. Αναφέρεις ότι ο σύζυγος σου είναι καριερίστας. Λογικά αυτή η συνθήκη προϋπήρχε του γάμου αλλά και έτσι να μην είναι το πρώτο ερώτημα είναι: Μήπως ασυναίσθητα έχεις πέσει εξ αρχής με τα μούτρα στο παιδί μη δίνοντας την δυνατότητα στον σύζυγο σου να βοηθήσει κι εκείνος με τον όσο χρόνο του απομένει εκτός… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Αυτό που όλες όσες δεν έχετε παιδιά κρίνετε με τόση ευκολία με έχει κάνει να εύχομαι πανευκολες εγκυμοσύνες για όλο τον κόσμο! Ακούω εγκυμοσύνη κ χαμογελανε τα μουστάκια μου! Κάντο κ μην πέσεις με τα μούτρα, κ έχε αν αντεχεις σαν προτεραιότητα την ικανοποίηση του ανδρός κ μην σε στενοχωρει που εσύ έκανες pause τα πάντα όλα (άλλαξες) κι ο αλλος συνεχίζει καριεριστας ακάθεκτος ( δεν άλλαξε). Γιατί οι γυναίκες δεν κάνουμε καριέρα πριν, απλά απασχολουμαστε μέχρι να μας γονιμοποιήσει κάποιος.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κι εγώ χωρίς καμία διάθεση επίθεσης αλλά…φαίνεται πως δεν είσαι παντρεμένη….συμφωνώ.με Έβιλ, δεν αναπτύσσω γιατί συγχίζομαι

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εντωμεταξυ η φράση της Λένας: “Αυτό που δεν αρέσει όμως στην πραγματικότητα είναι οι γυναίκες που γίνονται ανεξάρτητες οικονομικά, που φεύγουν, και «τα παιδιά με τα ψυχολογικά» είναι οι τύψεις που πρέπει να έχουν για να κάθονται στα αυγά τους.” , μου θύμισε το εξής: Πολλές φορές το μοτίβο που βλέπω είναι το εξής: ο άντρας απατά την γυναίκα και η γυναίκα αποφασίζει να χωρίσει. Και αρχίζουν όλοι να λένε στην γυναίκα: “Μην χωρίσεις, σκέψου τα παιδιά σου.”. Κανείς όμως δεν λέει: “Γιατί ο άντρας δεν σκεφτόταν τα παιδιά του όταν απατούσε την γυναίκα του;”. Προφανώς επειδή ο άντρας είναι… Διαβάστε περισσότερα »