Αγαπητή «Α, μπα»: Τελικά τί μας χαρακτηρίζει;

Αν όχι ο τρόπος που ντυνόμαστε και μιλάμε, το μορφωτικό και οικονομικό μας επίπεδο, τότε τι;

Δε θέλουμε να μας χαρακτηρίζουν με βάση τον τρόπο που ντυνόμαστε, τον τρόπο που βαφόμαστε, τον τρόπο που περπατάμε, που μιλάμε, που βγάζουμε σέλφι κλπ. Επίσης δε μας χαρακτηρίζει το μορφωτικό μας επίπεδο αλλά ούτε φυσικά και το σεξ που κάνουμε. Εννοείται πως δεν είναι δουλειά κανενός να μας χαρακτηρίσει με βάση το κοινωνικό μας μπακγκράουντ, ούτε τα λεφτά που έχουμε ή βγάζουμε. Τελικά τί μας χαρακτηρίζει; Δεν εννοώ “να είμαστε βασικά έντιμοι, να αγαπάμε τα ζώα, να μην είμαστε ρατσιστές και να βοηθάμε τον κόσμο ” ή το αντίθετο.

– Οζακα

Δεν λέμε να μην μας χαρακτηρίζουν με βάση τον τρόπο που ντυνόμαστε και τα λοιπά και τα λοιπά. Όλα αυτά που λες, μας χαρακτηρίζουν. Φυσικά και μας χαρακτηρίζουν. Όλους μας.

Αυτό που λέμε είναι να μην μας κατατάσσουν αυτόματα ως κατώτερες επειδή είμαστε γυναίκες, γιατί αυτό γίνεται, συστημικά. Το τι φοράμε και τι λέμε και τι κάνουμε είναι πάντα λάθος, και οι «εξηγήσεις» της υποτίμησης (μα πώς βάφτηκε έτσι, γιατί δεν βάφτηκε, βάφτηκε πολύ, δεν βάφεται καθόλου) είναι δικαιολογίες προκειμένου να προσπαθούμε μια ζωή να ντυθούμε, να βαφτούμε, να μιλήσουμε σωστά, ώστε να αποφύγουμε τον σεξισμό, την καταπίεση, την υποτίμηση, το πατρονάρισμα, αλλά επίσης τον βιασμό και την δολοφονία. Αν αρέσει ή δεν αρέσει η φούστα μας είναι θέμα γούστου, το τι λέει μια φούστα για το γούστο μας, την θέση μας στον κόσμο, είναι κάτι ανοιχτό στην ερμηνεία του καθένα, το τι θα έπρεπε να φοράει μια γυναίκα στην ηλικία μας, όμως, όποια κι αν είναι αυτή, κάτι που γίνεται απείρως πιο συγκεκριμένο αν μια γυναίκα είναι και «μάνα», αυτό είναι το πρόβλημα, μαζί με το ό,τι και αν φορέσει, λάθος θα είναι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

51 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
XeperasesktpsxΜάνα Κουράγιο Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μας χαρακτηρίζουν όλα αυτά μαζί με άλλα τόσα. Δεν μας χαρακτηρίζει ΜΟΝΟ το τι φορέσαμε, ΜΟΝΟ το πόσο βαφτήκαμε, ΜΟΝΟ το αν βγάλαμε μια σαχλή σέλφι, ΜΟΝΟ το αν έχουμε πτυχίο, ΜΟΝΟ αν έχουμε λεφτά, ΜΟΝΟ αν είμαστε μητέρες…και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Τις ετικέτες προσπαθούμε να αποφύγουμε.

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

η τεμπελια μου με χαρακτηριζει

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Η απάντηση είναι πολύ μεγάλη για να γίνει αφίσα, ε;; 😕

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Οι επιλόγες μας μας χαρακτηρίζουν.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Σκέψου το έτσι: Πώς χαρακτηρίζει η κοινωνία μια γυναίκα που φοράει μια κοντή φούστα και φαίνονται τα πόδια της και πώς χαρακτηρίζει η κοινωνία έναν άντρα που φοράει μια στενή μπλούζα και φαίνονται τα μπράτσα του; Ο χαρακτηρισμός είναι ο ίδιος και για τους δύο; Όχι, και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα.

Xeperase
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

νομίζω οι απόψεις μας και η συμπεριφορά μας τελικά (τουλάχιστον για χαρακτηρισμους που μπορουν να έχουν ένα ενδιαφέρον)

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Γιατί τόσο λίγα σχόλια σε αυτή την ερώτηση;🤔

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι είναι θέμα σαφήνειας της έννοιας του “χαρακτηρίζει” ειδικά σε σχέση με την αξιολόγηση του χαρακτηριστικού αυτού.Το σεξ που κάνεις μπορεί να είναι “μετρήσιμο”, αλλά η αρνητική ή θετική κρίση του είναι εντελώς υποκειμενική.Το ίδιο ισχύει π.χ. και για το μορφωτικό επίπεδο, βγάλε την παράμετρο της πλειοψηφίας στο ευρύτερο περιβάλλον. Δεν είναι τα ίδια κριτήρια για να θεωρηθείς μορφωμένος σε ένα κατσικοχώρι στο βουνό και σε μία παρέα καθηγητών του Χάρβαρντ. Με την έννοια αυτή τα ίδια χαρακτηριστικά καταλήγουν σε πολύ διαφορετικές αξιολογήσεις με βάση το πρίσμα του καθενός. Και η ουσία είναι αυτή, να καταλάβουμε ότι είναι άλλο… Διαβάστε περισσότερα »