in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τελικά πόσο επηρεάζουν οι γονείς τον χαρακτήρα του παιδιού;

Οι γονείς έχουν όλη την ευθύνη

Με αφορμή ένα ποστ που διάβασα με τη μητέρα που εξιστορούσε τη φάση όπου ένας πιτσιρικάς χαστούκισε την κόρη της θέλω να σε ρωτήσω. Μέσα στην απάντηση σου γράφεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

452f70d583eeb7a7017f6cb9aa82e655

Με αφορμή ενα ποστ που διαβασα με τη μητέρα που εξιστορουσε τη φαση οπου ενας πιτσιρικας χαστούκισε την κόρη της θέλω να σε ρωτήσω. Μεσα στην απαντηση σου γράφεις ” έχω αρχίσει να δείχνω περισσότερη κατανόηση στους γονείς που τους έτυχε λαχνός με παιδί – Ταλιμπάν. Πολλές φορές φταίνε οι γονείς, αλλά τα παιδιά έρχονται με φορτωμένο λογισμικό.” Εχω διαβασει πολλες ιστοριες εδω μεσα με πληγωμενα παιδια μεγαλωμενα με ασχημο τροπο. Εχω διαβασει αρκετους ειδικους στην παιδοψυχολογια οι οποιοι ειναι καθετοι πως οι γονεις ευθύνονται για τις συμπεριφορες των παιδιων και για το τι ειδους ενηλικες θα γινουν. Διαβαζοντας απαντησεις σου σε αντιστοιχα θεματα μπορω να πω πως αυτη τη φορα σκαλωσα. Αλήθεια πιστευεις οτι μπορει ενα παιδακι οσο κ αν οι γονεις του ασχολούνται προσπαθούν να το διαπαιδαγωγησουν καλα,αυτο να εχει το δικο του χαρακτήρα σε μια τοσο μικρη ηλικια; Ειναι πλαστελινη τα μικρα παιδια τα πλαθουμε οπως θελουμε, ειναι παπαγαλακια που μιμουνται τους γονείς, ειμαστε οι θεοι τους κ παιρνουν παντα παραδειγματα απο εμας. Κατα τη δικη σου αποψη δεν ισχυουν ολα τα παραπανω; μηπως τελικά γονεις που συνανταμε κ δειχνουν να ασχολουνται με το παιδι αλλα αυτο παραμενει ταλιμπαν να μην ασχολουνται στην πραγματικοτητα αλλα να υποκρινονται απλα κ μονο για να δειχνουν καλοι;;κ έτσι βγαινει η αποψη οτι ειναι κ μερικα που ειναι γεννημενα ταλιμπαν! σορρυ ρε Λενα αλλα πιστευω ακραδαντα οτι το παιδι ειναι δημιουργημα των γονιων, σε ολα του! Εσυ τελικα τι πιστεύεις;;;

Δουκισσα

Αυτό το ερώτημα απασχολεί την επιστήμη από πάντα. Καμία σύγχρονη θεωρία δεν υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος είναι δημιούργημα των γονιών σε όλα του. Κάθε άνθρωπος είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ασφαλώς έχουν ευθύνη οι γονείς, αλλά επίσης σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωπικότητα από το μηδέν, μόνο μέσα από όλα όσα κάνουν οι ίδιοι. Οι άνθρωποι έρχονται με συγκεκριμένη προδιάθεση και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους συνέχεια. Και πάλι, δεν είναι θέμα άποψης. Αυτό που πιστεύεις, και μάλιστα ακράδαντα, απλώς δεν ισχύει. Όσο και να το πιστεύεις, δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν ισχύει. Πιστεύεις κάτι λάθος.

Οι ειδικοί στην παιδοψυχολογία βρίσκουν συσχετισμό μεταξύ της παιδικής ηλικίας και των αποτελεσμάτων αργότερα, προφανώς, αλλά κανείς σοβαρός μεταξύ τους δεν πιστεύει ότι ό,τι γράφεται δεν ξεγράφεται. Αντιθέτως, όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κληρονομικά θέματα – όχι από τους γονείς, απαραίτητα, και όλοι αναγνωρίζουν ότι σε κάθε στιγμή της ζωής σου μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου. Αλλιώς δεν θα υπήρχε ψυχολογία. Αν ήταν τόσο καταδικαστικά όσο πιστεύεις, τότε όλοι όσοι μεγάλωσαν δύσκολα, δεν έχουν απολύτως καμία ευκαιρία να αλλάξουν την πορεία της ζωής τους. Είναι δυνατόν να πιστεύεις ακράδαντα κάτι τόσο περιοριστικό; Καταρρίπτεται συνέχεια γύρω μας. Δεν βλέπεις πόσο διαφορετικά διαχειρίζεται ο καθένας την παιδική του ηλικία;

Και βέβαια, δεν είπα πουθενά ότι πιστεύω μόνο στην προδιάθεση ή μόνο στην διαπαιδαγώγηση, όπως κάνεις εσύ, το μόνο που έγραψα είναι ότι «έχω περισσότερη κατανόηση για αυτούς τους γονείς». Πίστευα, και συνεχίζω να πιστεύω, αυτό που λένε όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα, ότι είναι πολυπαραγοντικό, κι εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται καν να το διαβάσω από ειδικούς, προφανώς ισχύει γιατί είναι το πιο λογικό από όλα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

42 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν

Εξάλλου, Δούκισσα, αν ίσχυε απόλυτα αυτό που πιστεύεις, δεν θα έπρεπε όλα τα παιδία ενός ζευγαριού να έχουν τον ίδιο χαρακτήρα; Ή τουλάχιστον, αν σκεφτούμε ότι συχνά παίζει -δυστυχώς- ρόλο το φύλο τους (στο πώς τα αντιμετωπίζουν οι γονείς), και το αν έχει μεσολαβήσει μεγάλη χρονική απόσταση που άλλαξε κάπως τους γονείς ως ανθρώπους, θα έπρεπε τουλάχιστον όλα τα αδέλφια ίδιου φύλου και με μικρές ηλικιακές διαφορές μεταξύ τους να έχουν σχεδόν ίδιο χαρακτήρα, γούστα και αρχές.

sktpsx
sktpsx
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

αυτο ακριβως θα ελεγα, εχω δυο ιδιου φυλου με πολυ μικρη διαφορα μεταξυ τους. Πιστευω τα μεγαλωνω με τον ιδιο τροπο, αλλα οι χαρακτηρες τους ειναι εντελως διαφορετικοι. και μιλαμε για παιδια ηλικιακου range 2-4χρ

Blanca luna
Blanca luna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sktpsx

Μαμά διδύμων εδώ! Είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα from day one… Και να σκεφτείτε ότι ποτέ δεν τις διαχωρίσαμε ως αυτή που γεννήθηκε πρώτη και δεύτερη, παρά τις απίστευτα επίμονες ερωτήσεις από κάθε άγνωστο. Τι κόλλημα κι αυτό…

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Ίρις σ’αυτό η απαντησούλα είναι εύκολη. Ποτέ οι γονείς δεν είναι το ίδιο με όλα τα παιδιά. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ήδη ένα παιδί όταν έρχεται το δεύτερο αλλάζει εντελώς την κατάσταση για το δεύτερο παιδί. Οι γονείς είναι μεγαλύτεροι οι επαφές τους με τον λεξω κόσμο διαφορετικές. Όταν λέμε περιβάλλον δεν εννοούμε μόνο τους γονείς άλλωστε. Κατά τ’άλλα συμφωνώ μέχρι κεραίας με την απάντηση της Λένας

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Luckystrike, έχεις δίκιο και το σκέφτηκα και αυτό καθώς έγραφα τα παραπάνω, αλλά και πάλι: Έχω δει αδέλφια που ο χαρακτήρας τους είναι η μέρα με τη νύχτα, χωρίς οι γονείς τους να τους έχουν φερθεί με εμφανώς διαφορετικό τρόπο. Επίσης, ακόμη κι αν η έλευση δεύτερου παιδιού επηρεάζει την προσέγγιση που έχουν οι γονείς στην ανατροφή, λογικά την επηρεάζει συνολικά. Δεν αρχίζουν δηλαδή να φέρονται εντελώς διαφορετικά στο δεύτερο, ενώ με το πρώτο συνεχίζουν να είναι ίδιοι σε όλα. Αν λοιπόν υπάρχει μικρή ηλικιακή διαφορά, θα πει πως και το πρώτο παιδί, ήδη από τα πχ. 2-3 του χρόνια… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Αυτό που ήθελα να πω είναι πως το επιχείρημα αυτό από μόνο του είναι λίγο αδύναμο αν όλοι μας έχουμε παραδείγματα σαν αυτά που περιγράφεις. Ίσως η ομοιότητα να βρίσκεται στις αρχές και τις αξίες. Μιλάμε πάντα για οικογένειες με μία σχετική σταθερότητα. Παρόλα αυτά θεωρώ πως γίνονται μυριάδες πράγματα που οι γονείς δεν τα αντιλαμβάνονται κι επηρεάζουν την προσωπικότητα ενος παιδιού. . Αυτό που νομίζω τελικά όμως είναι πως αυτό που είναι προεγκατεστημένο είναι οι υποδοχείς στον εγκέφαλο. Σε κάποια πράγματα είναι πιο ευαίσθητο ένα παιδί σε άλλα άλλο. Η αίσθηση του πόνου π.χ. διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.… Διαβάστε περισσότερα »

Cloud on Toast
Cloud on Toast
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Η σειρά με την οποία γεννιούνται τα παιδιά και οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Οι γονείς αναγκαστικά φαίρονται διαφορετικά στο κάθε παιδί γιατι πχ στο πρώτο παιδί ειναι άπειροι, ενώ μετά ξερουν μερικά πράγματα κτλ.

Parisios
Parisios
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, από τη στιγμή που ο χαρακτήρας είναι αποτέλεσμα γονιδίων (nature) και περιβάλλοντος (nurture), ακόμη και αν οι γονείς έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά σε όλα τα παιδιά, δεν έχουν δώσει σε όλα ακριβώς τα ίδια γονίδια, οπότε μπορεί να εξηγείται έτσι η διαφορά στον χαρακτήρα.
Αλλά και τα γονίδια και το περιβάλλον οι γονείς τα έδωσαν, άρα αυτοί φταίνε, μουαχαχαχα.

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς το 2019 ότι τα παιδιά είναι πλαστελίνη και τα πλάθεις όπως θέλεις, ότι δε γεννιούνται με χαρακτήρα; Δεν έχεις γνωρίσει ποτέ αδέρφια, ακόμη και δίδυμα, που να έχουν εντελώς μα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από μωρά; Ακόμα και κουτάβια που γεννιούνται στην ίδια γέννα, συχνά από ηλικία μόλις λίγων ημερών βλέπεις πόσο διαφορετικούς χαρακτήρες έχουν. Το ίδιο ισχύει και στους ανθρώπους.

Stalkerou
Stalkerou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Εν τω μεταξύ ολες οι απαντήσεις είναι ίδιες και αφορούν τα αδέρφια, το οποίο είναι πολύ προφανές. Και απορώ, δηλαδή, δεν κοιτάει τι συμβαίνει στην πράξη μόνη της, παρά διαβάζει άρθρα και βιβλία; καλά και τα βιβλία, αλλά μην ξεχνάμε και τα βασικά.

poua rige
poua rige
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Εδώ , εγώ με δίδυμη αδελφή, είμαστε η μέρα με τη νύχτα στον χαρακτήρα και επίσης με δύο γονείς με εντελώς διαφορετικες χαρακτήρες και συμπεριφορές.

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Ζουμε στην εποχη οπου οι ανθρωποι νιωθουν παντοδυναμοι ηρωες και μικροι θεοι με την ψευδαισθηση οτι μπορεις να κανεις τα παντα αν το θες.Ισως βοηθησε και η τεχνολογια για να διαμορφωθει αυτο το consensus. Πολλοι νομιζουν ολοι μπορουν να κανουν τα παντα και οτι ο οποιοσδηποτε θα μπορουσε να ειναι οτιδηποτε αρκει να το θελησει και να το προσπαθησει. Οτι ολα περνουν απο το χερι μας και οτι η μοιρα μας καθοριζεται εξ ολοκληρου απο εμας. Συνεπως, οσοι ατυχησουν , τρωνε κραξιμο απο τον περιγυρο οτι εκαναν καποιο λαθος οι ιδιοι. Δεν ειναι λοιπον περιεργο που κυριαρχουν τετοιες αποψεις του… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν

Η άποψη ότι τα παιδιά είναι ‘πλαστελίνη και τα πλάθουμε όπως θέλουμε’ είναι όχι μόνο λάθος στην απολυτοτητα της αλλά πιστεύω και επικίνδυνη. Ο γονέας που αντιμετωπίζει έτσι το παιδί του καταλήγει να ζει μέσα από αυτό ως μαριονέτα και επέκταση του εαυτού του, ως απόλυτο δημιούργημα που προφανώς είναι αβουλο ή έχει τη βούληση που αυτός θα του δώσει και προφανώς εγκρίνει. Αυτός ο γονέας θα δυσκολευτεί πολύ να αντιμετωπίσει το παιδί του ως σταδιακά αυτονομουμενο και διαφορετικό πλάσμα με δική του προσωπικότητα, θέλω, ανάγκες που μπορεί να είναι εντελώς αντίθετα από του γονέα αλλά που θα πρέπει όσο… Διαβάστε περισσότερα »

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
4 χρόνια πριν

Για παιδιά δεν ξέρω, δεν έχω. Θα σας πω όμως για γατάκια. Έχω δύο αδερφάκια (ίδια γέννα). Τα πήρα δύο μηνών. Η Ρόζα είναι ταλιμπάν, παμπόνηρη και απίστευτα λαίμαργη. Η Φοίβη είναι ήσυχη και μυρίζει 10 λεπτά το φαγητό της πριν το φάει (τελικά της το τρώει η Ρόζα). Εγώ πιστεύω ακράδαντα, ότι είτε γατάκια είτε ανθρωπάκια, γεννιούνται με προσωπικότητα και οι γονείς (μαζί με ευρύτερη οικογένεια, σχολείο και φίλους) με τη συμπεριφορά τους αμβλύνουν ή οξύνουν πτυχές του χαρακτήρα τους. Δεν γεννιόμαστε άγραφο χαρτί.

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Εχω δυο γατακια 7 μηνων ψυχουλες διδυμακια. Το ενα το θηλυκο ειναι χαδιαρικο πολυ, αγαπα ολο τον κοσμο και τη βροχη. Ειναι τεμπελα και της αρεσει να κυλιεται στο πατωμα. Το αρσενικο ειναι πολυ νευρικο και δεν καθεται καθολου για χαδια , τους ανθρωπους τους αποφευγει , ειναι ομως παιχνιδιαρικο και πολυ ζωηρο και τρεχει συνεχεια πολυ γρηγορα σε αντιθεση με την ηρεμη αδελφουλα του. Κοιμουνται μαζι κουρνιαζουν σχηματιζοντας συχνα καρδουλα (!) με τα κορμακια τους, αγαπιουνται πολυ και δεν μπορει το ενα χωρις το αλλο. Εχουν κι αυτα την προσωπικοτητα τους.

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Συμφωνώ απολύτως αμύριστο λουλούδι. Είχε γεννήσει μια γάτα στην αυλή μας 4 γατάκια. Το καθένα είχε τελείως διαφορετική προσωπικότητα. Ένα ήταν τόσο καχύποπτο που δεν μας πλησίαζε στα 3 μέτρα, παρά το γεγονός οτι τα ταΐζαμε και παίζαμε με τα αδερφάκια του. Το δεύτερο ήταν μεγάλος τσαμπουκάς και leader για τα υπόλοιπα. Το τρίτο ήταν χαδιάρικο και όποτε βγαίναμε στο μπαλκόνι μας νιαούριζε μέχρι να κατέβουμε κάτω να παίξουμε. Και το τέταρτο ήταν μεν φιλικό, αλλά και λίγο τεμπελάκι, όλη τη μέρα ξάπλα και χουζούρι. Το ίδιο βλέπω και με παιδιά φίλων και συγγενών που έχουμε μεγάλη οικειότητα. Επηρεάζονται μεν… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Γβρμ
4 χρόνια πριν

Αχ επειδή πέφτει σχετικό κράξιμο στα σχόλια εγώ θα της δώσω ένα περιθώριο της Δούκισσας γιατί υπάρχει όντως ένας βαθμός στον οποίο οι γονείς έχουν απόλυτη εξουσία. Με τον ίδιο τρόπο που δυο δίδυμα με τους ίδιους γονείς είναι διαφορετικά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το ίδιο παιδί αν μεγαλώσει με διαφορετικούς γονείς θα εξελιχθεί διαφορετικά. Απλως το να λες ότι είναι πλαστελίνη είναι πολύ παραπλανητικό. Γιατί αν έχεις έξι κυβικά εκατοστά πρασινοκαφέ πλαστελινη και περάσεις 18 χρόνια προσπαθώντας να φτιάξεις μακέτα πόλης, θα αποτύχεις. Το υλικό που είχες ήταν ξεκάθαρα για δεντράκι. Το μεγάλο στοίχημα για τον γονέα είναι… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Εδώ θα πω κάτι όμως που ίσως είναι λίγο τζιζ. Έχω παρατηρήσει πως οι γονείς αποποιούνται την επιρροή τους μόνο όπου εμφανίζεται το παιδί δαίμονας. Τότε μόνο ακούω το κλασικό ίδι@ η πεθερά μου (με σαφή ένδειξη απαξίωσης της πεθεράς, είτε το επίσης κλασικό σου λέω ο πελοπίδας έτσι γεννήθηκε, ψεύτης (π.χ) και φωνακλάς, δηλαδή η ευτέρπη γιατί δεν είναι έτσι; εμείς δεν τους μεγαλώσαμε και τους δύο; παιδί μου το παιδί γεννιέται δε γίνεται.

Aten
Aten
4 χρόνια πριν

Και οι flat earthers πιστεύουν ακράδαντα ότι η γη είναι επίπεδη, απλώς η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει τις απόψεις τους.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Εντωμεταξύ, ακόμα και λευκό χαρτί να γεννιούνταν τα παιδιά (που φυσικά δεν το πιστεύω), πάλι δεν είναι ‘δημιουργηματα των γονιων”, αλληλεπιδρούν και με άλλους ανθρώπους και έχουν εμπειρίες και μόνα τους χωρίς τους γονείς.

Cloud on Toast
Cloud on Toast
4 χρόνια πριν

Αυτό που πιστεύεις δεν ισχύει. Η επιστήμη τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της ανάλυσης του DNA έχει δείξει οτι οι άνθρωποι γεννιούνται με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ενα γονίδιο σου δείνει μπλε μάτια, ένα άλλο γονίδιο σου δείνει την τάση να παίρνεις ρίσκα. Όμως, οι άνθρωποι διαμορφώνονται ΚΑΙ απο το περιβάλλον. Το περιβάλλον σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις τα χαρακτηριστικά με τα οποία γεννήθηκες για να επιβιώσεις καλύτερα. Οι γονείς δηλαδή διαμορφώνουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Giannel
Giannel
4 χρόνια πριν

“Ευτυχώς που υπάρχουν οι μαμάδες κι έχουμε δουλειά εμείς οι ψυχολόγοι…”

Τάδε έφη φίλος κλινικός ψυχολόγος, από τους πιο καταξιωμένους στο είδος του.