Αγαπητή «Α, μπα»: Τα ζευγάρια σε τέτοιες περιπτώσεις δε πρέπει να βοηθάνε ο ένας τον άλλον;

ΠΡΕΠΕΙ να το κόψω

Αγαπητή Α, μπα μου, διαβάζω ένα ερώτημα που απάντησες σχετικά με το κάπνισμα και θέλω να σε ρωτήσω το εξής: Είμαι κοντά στα 45, παντρεμένη και πολύ ευτυχισμένη με τον άνδρα μου, που είναι ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ καπνιστής. Το χειρότερο είναι ότι ενώ δεν κάπνιζα όταν τον γνώρισα (20+ χρόνια πριν), και μαζί του άρχισα να καπνίζω όλο και περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια διαγνώστηκα με καρκίνο και αυτή τη στιγμή πολεμάω μια μετάσταση που βρίσκεται σε ύφεση. Οι γιατροί όλοι είπανε “κόψτο το ρημάδι”. Ο σύζυγος (που θα το πω και θα το ξαναπώ είναι ένας υπέροχος σύντροφος όλα αυτά τα χρόνια) μου λέει, “Αν θες να το κόψεις, κόψτο. Εγώ δε θέλω!” Όσοι καπνίζουν ξέρουν ότι δεν είναι εύκολο. Τα φάρμακα που παίρνω δεν μου επιτρέπουν να πάρω φάρμακα για να το κόψω. Πρέπει να το κόψω μαχαίρι. Ε! το κρατάω μια-δυο μέρες και ξαναρχίζω. Έχω και αυτόν να μου φυσάει καπνό όλη την ώρα στη μούρη. Τι να κάνω; Άνθρωπος είμαι κι εγώ… Του ζήτησα πολλές φορές να το κόψουμε μαζί και με βαριά καρδιά και με μούτρα και εκνευρισμό το έκανε. Αλλά στην πρώτη χαρά/λύπη/συναυλία/γλέντι/πάρτι άναψε τσιγάρο σα να μην έγινε τίποτα. Αν του πω: “Βοήθησέ με, γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κόψω”, παίρνει ύφος οσιομάρτυρα. Τι λες για όλα αυτά; Τα ζευγάρια σε τέτοιες περιπτώσεις δε πρέπει να βοηθάνε ο ένας τον άλλον; Μ

Ο εθισμός είναι πολύ, πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν εκμηδενίζεται στο «αν με αγαπούσες, θα το έκοβες». Είναι τρομερά απλοποιητικό, είναι σα να μην ξέρεις τι είδους εξάρτηση είναι το κάπνισμα. Εδώ δεν το κόβεις εσύ. Δεν το κόβουν ασθενείς με πολύ σοβαρά προβλήματα στα πνευμόνια που είναι συνδεδεμένοι με οξυγόνο και πάνε κρυφά και καπνίζουν. Εφόσον είσαι σαν αυτούς τους ασθενείς, θα έπρεπε να παραδεχτείς ότι δεν το κόβεις γιατί δεν είναι εύκολο, όχι επειδή δεν το κόβει ο άντρας σου. Σου είπε ότι δεν θέλει να το κόψει, ούτε καν ότι δεν μπορεί. Καταλαβαίνεις πόσο βαθιά είναι η εξάρτηση του; Έβαλες το «φανατικός» σε κεφαλαία. Δεν βλέπεις τι σημαίνει αυτό; Γιατί το κάνεις να περιστρέφεται γύρω από σένα; Για να δικαιολογηθείς για τον εαυτό σου; Δεν σε έκανε αυτός να καπνίζεις, είκοσι χρόνια πριν. Εσύ το έκανες.

Το δίκαιο είναι να μην καπνίζει μπροστά σου, να πηγαίνει αλλού, κι αυτό για να μην είσαι παθητική καπνίστρια, όχι να το κόψει επειδή θέλεις να το κόψεις εσύ. Την δουλειά πρέπει να την κάνεις μόνη σου, όμως. Αν δεν γίνεται να πάρεις φάρμακα μπορείς να απεξαρτηθείς με άλλα μέσα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

29 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
no_rootshanomai giati remvazoΥπνερωτομαχίαI need my medicine Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πώς το “είμαι καρκινοπαθης και ο σύντροφος μου μου φυσάει τον καπνό στη μούρη” και το ” θα το πω και θα το ξαναπώ είναι ένας υπέροχος σύντροφος όλα αυτά τα χρόνια” ειπώθηκαν απο τον ίδιο ανθρωπο, αδυνατώ να το καταλάβω.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Καλά νομίζω δεν το εννοεί κυριολεκτικά το “μου φυσάει τον καπνό στη μούρη”. Θέλει απλά να πει ότι καπνίζει όταν είναι μαζί της και δεν το κόβει. Δεν τον ακυρώνει αυτό σαν σύντροφο, εξαρτημένος είναι. Εδώ η κοπέλα με μετάσταση είναι και δεν το κόβει.

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ πάλι νομίζω πως το εννοεί κυριολεκτικά. Και το βρίσκω απαράδεκτο.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ακριβώς αυτό. Είναι εγκληματικό αυτό που συμβαίνει και αντί να κοιτάξει το σοβαρότατο θέμα υγείας τον δικαιολογεί και από πάνω. Εύχομαι ολόψυχα περαστικά, αν θέλει να καπνίζει ο σύζυγος μπουφανάκι και στο μπαλκόνι, αλλιώς είναι συνυπεύθυνος για ό,τι συμβεί – αυτό πες του.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ συμφωνώ με τη Φρου Φρου, υπάρχει και ένας κώδικας που δεν αφορά σε νόμους και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ο κώδικας της αγάπης. Δε νοείται για μένα να έχει ο άλλος τέτοιο πρόβλημα και να του φυσάς μέσα στα μούτρα, επειδή έχεις σύμφωνα με το άρθρο 5 το δικαίωμα…. Ο άντρας της δε συνδέει την πράξη του με το πρόβλημα της γυναίκας. Αυτό λέγεται “είμαι στην κοσμάρα μου” ως εκ τούτου “οι κοσμάρες” δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους ικανοποιητικά. Προσωπικά είμαι φουγάρο, δυστυχώς, όταν είχα σχέση με μη καπνιστή, κάπνιζα στο μπαλκόνι…..και χωρίς να το κάνω καθόλου θέμα,… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αυτό που οφείλει να κάνει για να μην επιβαρύνει την υγεία σου είναι να μην καπνίζει στο σπίτι. Φυσικά αυτό εξυπακούεται να το κόψεις κι εσύ ε; Όταν το κόψεις θα απαιτήσεις να καπνίζει στο μπαλκόνι ή οπουδηποτε αλλού.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Τουλάχιστον να περιορίσετε το κάπνισμα σε συγκεκριμένα δωματια. Εξάρτηση εξάρτηση αλλά δε γίνεται και να το κόψεις όταν είναι όλο το σπίτι τεκές.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν μπορώ να αξιολογήσω σε καμία περίπτωση την κατάσταση και να μιλήσω επ’αυτού. Το μόνο που θα πω, είναι να δοκιμάσεις να διαβάσεις το Easy Way To Quit Smoking, by Allen Carr. Ξέρω ότι ακούγεται χαζό. Θα σου πω ότι δεν έχεις κάτι να χάσεις – αλλά υπάρχει λόγος που έχει τόσο υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο.

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Ο κολλητός μου πάντως που ήταν φουγάρο από τα 16 μέχρι τα 30, το έκοψε επιτυχώς με αυτό το βιβλίο. Από τότε το προτείνω σε όλους.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Jester, κι εγώ με προσωπική “επιτυχία” μιλάω και το συστήνω επίσης παντού.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ο σύντροφό σου οφείλει να μην καπνίζει μέσα στο σπίτι ή κοντά σου για να μην επιβαρύνει την υγεία σου. Όμως το να του ζητάς να το κόψει αυτός για να το κόψεις εσύ δεν μου φαίνεται σωστό. Ουσιαστικά μεταβιβάζεις την ευθύνη μιας τόσο σημαντικής απόφασης σε κάποιον άλλον ενώ είναι η δική σου υγεία που κινδυνεύει. Και η υγεία σου είναι πιο σημαντική από το σύνδρομο στέρησης που μπορεί να αισθανθείς. Φαντάζομαι την δυσκολία (δεν μπορώ να πω ότι σε καταλαβαίνω γιατί δεν καπνίζω) όμως και πάλι η υγεία σου είναι πιο σημαντική. Ο πατέρας μου ήταν φανατικός καπνιστής… Διαβάστε περισσότερα »

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Αχχχχ, έχεις κι εσύ τα δίκια σου, έχει κι αυτός τα δικά του.
Δεν νομίζω ότι δεν σε αγαπά ή δεν σε σκέφτεται, όντας εξαρτημένος δεν μπορεί να δει το κάπνισμα σαν κάτι άλλο παρά μόνο σαν μία ασυναίσθητη κίνηση , σημάδι της επιβίωσής του. Όπως η ανάσα του , έτσι κι η τζούρα. Το ξέρεις.
Ο αγώνας είναι δικός σου, είναι δύσκολος πολύ , όχι όμως ακατόρθωτος.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία!

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έχει δίκιο η Α,μπα. Γνωρίζω περίπτωση σαν την δική σας. Άντρας φανατικός καπνιστής με πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας αναγκάζεται κόψει το κάπνισμα (και όντως το κάνει). Η σύζυγος – επίσης φανατική – δεν το έκοψε, ούτε το ελάττωσε, ακόμα και πολύ αργότερα που είχε η ίδια απέκτησε ένα – μικρότερο – πρόβλημα υγείας. Δεν το έκανε ούτε για τον άντρα της ούτε για το παιδί της που της το ζήτησε. Και επειδή έχω πολύ στενή σχέση μαζί της, γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν το έκανε από αδιαφορία. Υπάρχει λόγος που τις λένε εξαρτήσεις, δυστυχώς. Παρόλ’αυτά πρέπει να βάλεις κανόνες ώστε… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ όταν χρειάστηκε να το κόψω για τον άνθρωπο μου,το έκοψα χωρίς να μου το ζητήσει.Θεωρησα σωστό να το κάνω από μόνη μου,το να έχει πρόβλημα υγείας και εγώ να καπνίζω σαν να μην τρέχει τιποτα,μου φάνηκε ανάρμοστο και δεν είχε ίχνος αγάπης μέσα του. Τι σόι αγάπη θα ήταν αν δεν είχε μέσα θυσία; Το έκοψα χωρίς δεύτερη σκέψη,και μάλιστα θεωρώ πως έκανα το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό μου. Κάνω ηλεκτρονικό,έχω δει τρομερά οφέλη στην υγεία μου και γενικώς πλέον η υγεία και των δυο μας εφόσον δεν καπνίζουμε,έχει φτιαξει. Οι τελευταίες εξετάσεις σε πνευμόνια οξυγονα σπειρομετρηση κλπ ήταν… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Κι εγώ ηλεκτρονικό κάνω αλλά δεν θεωρώ πως το έχω κόψει. Ναι μεν έχω μεγαλύτερες αντοχές, έχω καλύτερη γεύση, δεν κιτρινίζουν τα δόντια κλπ, αλλά ο εθισμός στη νικοτίνη είναι εδώ και αυτό είναι το όλο θέμα πιστεύω 🙁

hanomai giati remvazo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παλιά και κολλητή μου φίλη, πέρασε καρκίνο και ΑΚΟΜΗ καπνίζει κάμποσα την ημέρα. Ενώ είμαι ανεκτική στο κάπνισμα γενικά, όταν την βλέπω να καπνίζει, σφίγγεται η καρδιά μου. Της την λέω, και η αντίδραση άλλων φίλων είναι “άστην σε παρακαλώ, μην την ζορίζεις”…
Πρέπει να επιμείνεις να μην καπνίζει μπροστά σου! Κάπου υπάρχουν και όρια!!

I need my medicine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ξέρει κανείς αν αυτή η φωτογραφία είναι από κάποια ταινία;

Boudruna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από ταινία δε νομίζω, έψαξα γιατί κι εγώ κόλλησα με τη φωτό 🙂
Υποτίθεται βλέπουμε τον James Dean και την Audrey Hepburn

Εγώ κόλλησα γιατί τη θυμάμαι από utube στο κομμάτι των groove armada
https://www.youtube.com/watch?v=GIWxRYDJE68

I need my medicine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ καλό τραγούδι