Αγαπητή «Α, μπα»: Τα καλά της ενηλικίωσης ποια είναι;

Η ανθρωπότητα δεν θα αλλάξει ποτέ, είμαστε όλοι καταδικασμένοι

Αγαπημένη (πλέον) α μπα. Αυτό είναι ένα ξέσπασμα, με λίγο πασπαλισμα από cryforhelp. Εν μέσω καραντίνας, 6 μήνες που σε διαβάζω εντατικά -ναιι και τα παλιαα. Είστε υπέροχο safe space. Διάβαζω και ένα βιβλίο, το The truth about why people are so rude, του Danny Wallace. Είμαι νέα και πολύ πολύ νευριασμένη. Έχω απίστευτα νεύρα. Δεν είναι μόνο τώρα, είναι σίγουρα από το Σεπτέμβρη του 2019. Έχω τόσα πολλά νεύρα με όλους και με όλα, που γίνομαι αγενής και σπρώχνω, βρίζω. Νταξει διόρθωση, έσπρωχνα, έβριζα, τώρα δεν βγαίνω από το σπίτι. Όμως τα νεύρα, σε συνδυασμό με το βιβλίο που προανέφερα και με τα φεμινιστικά παραληρήματα (τη σελίδα ντε στο φβ), τον καζουαλ σεξισμό, κάτι που αρχίζω και καταλαβαίνω τον κόσμο γύρω μου, τους ανθρώπους που περιβαλλομαι, τους entitled, τους ταξερωολα, τις μοναδικές χιονονιφάδες (είμαι και γω μια απ’ αυτές – τι ωχ?! έπεσα από τη συννεφαρα μου? Δεν είμαι? Γτφ). Ε λοιπόν τα χω πάρει άσχημα και όσο περνάει ο καιρός τα παίρνω και πιο πολύ. Τα χώνω και πιο συχνά, είμαι από εκείνα τα κορίτσια που διδαχθηκαμε πως να είμαστε καλές , γλυκές και ευγενικές, να ακούμε προσεχτικά και μην τυχόν και εκφέρουμε άποψη……..παράλληλα όμως με έχει πιάσει και μια ματαιότητα. Δεν είμαι doomer, ούτε νιχιλιστρια, ούτε καταστροφολογα, ούτε όμως βρίσκω και κανένα νόημα να προσπαθήσω για κάτι. Παρέα με τον ιό συνειδητοποίησα πόσο μακριά είμαστε από αυτή την αλλαγή που τόσο έχουμε ανάγκη- έχουμε ανάγκη;. Μιλάω για τις ανισότητες, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλληλεγγύη. Δεν θα αλλάξει ποτέ! Είναι τόσο αργή η αλλαγή, και τόσο βαθειά ριζωμένο το κατα τ’ άλλα κρατημενο από ένα τεντωμένο σχοινί οικονομικό σύστημα, τόσο ηλίθια η ανθρωπότητα που είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Και από την άλλη πόιο είναι το γα*****νο νόημα πες μου. Δεν αναζητάω απαντήσεις για βαθιές φιλοσοφικές αλήθειες. Ένα λόγο να συνεχίσω να προσπαθώ. Για μένα; Μετά δεν είμαι ένα εγωκεντρικό ρεμαλι; Για τους άλλους; Αφού δεν θέλουν να βοηθηθούν. Τα ξέρουν ήδη όλα. Εγώ είμαι ακόμα μικρή και δεν έχω καταλάβει.. λένε. Για το καλό της ανθρωπότητας. Εφόσον το γρανάζι συνεχίζει και χωρίς εμένα; Δεν καταλήγει κάπου όλο αυτό… Συμβουλές να βρεθεί κάποιο νόημα; Συμβουλές να φύγουν ή πώς να αξιοποιηθούν τα νεύρα; Μιλήστε ανοίχτε τις καρδιές σας.

αγενής Καρ***λα

Είμαι η ίδια νευριασμενη που έστειλε και πριν λίγο, η αγενής Καρ***λα. Θέλω να επίσης να ρωτήσω ποια είναι αυτά τα καλά της ενηλικίωσης. Παρέα με την πραγματική ενιλικιωση και αυτή την τυπική, αυτή που έρχεται μετά το “τελειώνω σχολή, λεω μπαη μπαη φοιτητική ζωή και αναλαμβάνω υποχρεώσεις”. Ειλικρινά, δεν αδημονώ για τίποτα! Νιώθω ότι αυτό ειναι, η ζωή τώρα παίρνει την κάτω βόλτα…! Είδα και αυτό το 100 humans στο νετφλιξ, που νταξει δεν είναι και άκρως επιστημονικό, αλλά συνειδητοποίησα. Ναι αυτό που προείπα. Σε ένα επεισόδιο προσπαθούν και καλά να απαντήσουν στο ερώτημα “ποια είναι η καλύτερη ηλικία”.μαντεψτε ποια βρήκαν. Τα 20s, και μετά τα 60s. Στο ενδιάμεσο οι άνθρωποι τα χάνουν από τις υποχρεώσεις. Η πιο χαρούμενη και η πιο ξέγνοιαστη, η πιο σωας τας φρένας ηλικία. Το άλλο. Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Στο τελευταίο ranking, no1 η Φινλανδία. Έζησα για μικρό χρονικό διάστημα αυτή τη χρονιά στη Φινλανδία -αυτη που με αντικειμενικούς δείκτες βγήκε ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του ΚΟΣΜΟΥ- ως πολύ καλά αμειβόμενη εργαζόμενη με ρουτίνα σε τυπικό σπίτι στην εξοχή δίπλα στη λίμνη. Ε ΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; Μόνο εμένα μου φαίνεται μιεχ; Ναι ξαναστελνω για να εμπλουτίσω τη συζήτηση ως προς το “νόημα”. Νόημα, ευτυχία, ποιότητα ζωής. Και ας μου πει κάποιος επιτέλους είσαι ανώριμη, έχεις έπαρση, κάνεις λάθος. Πείτε μου. Κάνω λάθος; Είμαι τυφλωμένη; Δεν θέλω να καταλήξω μια κυνική ξερολας.

– Η αγενής τύπισσα που σπαμαρει τη Λένα. Είμαι 24.

Δεν είμαι σίγουρη αν κατάλαβα τι ζητάς. Θέλεις να σου πω ποιο είναι το νόημα της ζωής;

«Ποιο είναι το γα*****νο νόημα», λες. Και δεν ζητάς βαθιές φιλοσοφικές αλήθειες; Θέλεις το νόημα σε σφηνάκι; Αυτή είναι η πιο μεγάλη και πιο βαθιά ερώτηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα μεγαλύτερα έργα του ανθρώπου γύρω από αυτό το ερώτημα στρέφονται. Δεν είναι κουβέντα καφενείου (είναι, αν δεν θέλεις την απάντηση). Δεν είναι η ίδια η απάντηση για τον καθένα. Και δεν σου αποκαλύπτεται από μόνη της, σίγουρα όχι στα 24. Για να τη βρεις πρέπει να παλέψεις, πάρα, μα πάρα πολύ. Αν δεν κάνεις τίποτα, τότε μπορεί και να πάρει η ζωή την κάτω βόλτα. Η κάθοδος είναι εύκολη, η ανηφόρα είναι που χρειάζεται προσπάθεια.

Ούτε ο κυνισμός είναι κάτι που σου χαρίζεται. Κι αυτός, κατάκτηση είναι. Δεν καταλήγεις εκεί τυχαία, χωρίς προσπάθεια. Η περιφρόνηση των κοινωνικών κανόνων και της ηθικής χρειάζεται σθένος.

Από τον τρόπο που γράφεις φαίνεσαι ίσως λίγο drama queen, ίσως λίγο ανικανοποίητη, ίσως λίγο υπερόπτης, ίσως λίγο χαμένη και αβέβαιη, και όλα αυτά είναι οκ, αλλά δικαιολογούνται περισσότερο στην εφηβεία. Δεν λέω ότι άργησες σε κάτι, μια παρατήρηση είναι. Αν νιώθεις μέσα σου ότι δεν μπορείς να ηρεμήσεις και να ισορροπήσεις, και έχεις μια ένταση που δεν μπορείς να εκτονώσεις, πήγαινε σε έναν ψυχολόγο, που θα σε βοηθήσει πραγματικά να βρεις τις απαντήσεις, αυτή τη φορά στις ερωτήσεις που δεν είσαι ακόμα σε θέση να κάνεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

27 points
Upvote Downvote

50
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
28 Θέματα σχολίων
22 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
33 Συντάκτες σχολίων
LouBishō no TeresaμιμόζαCyberiad Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εγώ πάντως στην καραντίνα βρήκα νόημα στο να κοιτάω τισ γλάστρες στο μπαλκόνι κάθε μέρα να δω αν έβγαλαν καινούρια φυλλαράκια και λουλούδια. Μετά διαπίστωσα πως έχουν πιάσει μελίγκρα και βάλθηκα να φτιάχνω φωλιές για πασχαλίτσες που τρώνε τη μελίγκρα. Τώρα τις περιμένω να εγκασταθούν, αλλά ακόμη τίποτα. Διάβασα στο ίντερνετ πως μπορείς να αγοράσεις αυγά πασχαλίτσας, ποιος να το περίμενε. Οπότε το έχω σαν πλαν Β. Και κάπως έτσι περνάνε οι μέρες στο σάπιο ετούτο κόσμο δημιουργικά και με κάτι να ανυπομονώ.

Σάσα Παπαδήμα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ, μιμόζα! Η εικόνα με τις γλάστρες και την φροντίδα των φυτών μου φάνηκε τόσο γλυκιάα! Ίσως η γράφουσα είναι τόσο θυμωμένη γιατί δεν έχει μάθει να βλέπει αυτού του είδους την ομορφιά στη ζωή και τους ανθρώπους.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Η χαρά είναι πολλές φορές στα μικρά πράγματα. Ασε που η ψυχολόγος στη δουλεια μας εχει πει να χαζεύουμε δέντρα γιατι λέει ετσι χαλαρώνεις. Οπότε κάπου πρέπει να κάνει καλό η ενασχόληση με τα πράσινα.

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

κι εγώ τα φυτά μου πααρακολουθώ και χαίρομαι!

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

🙂 🙂 άμα έρθει δε και καμια μέλισσα εδω στον τέταρτο που είμαι εκει να δεις χαρά!

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αχ, τί όμορφη εικόνα! Εγώ βρήκα παρηγοριά στη λεμονίτσα που έχουμε στην αυλή, που άνθισε εν μέσω καραντίνας και τώρα δένει σιγά σιγά μικρά λεμονάκια. Και εκτίμησα και αυτήν τη μικρή αυλίτσα, που δεν είχα ποτέ το χρόνο να δω, τρία χρόνια τώρα.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εγώ πάντως που δεν το έχω και πολύ με τα φυτά μόλις είδα την τριανταφυλλιά να έχει όλα της τα φύλλα γεμάτα τρύπες πήγα και πήρα ένα ωραιότατο σπρέι, ούτε που ξέρω τι είχε μέσα, ντύθηκαν μελισσοκομος (διότι τα εντομοκτόνα είναι τοξικά), την ψεκασα και ησυχησα. Για πιο οικολογικές λύσεις έχω ακούσει ψεκασμα με σταχτονερο, άμα το έχει κάνει κανείς να μας πει.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και ”γώ ψέκαζα με ένα σπρέυ βιολογικό και καλά, αλλά τώρα έχω το Φιφίκο να χώνει το μουσούδι στις γλάστρες και δε μου αρέσει η ιδέα να είναι ψεκασμένες. Οπότε πασχαλίτσα, αν εμφανιστεί ποτέ καμία.

Cyberiad
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξέρω αν θα το δεις αλλά όταν είχαν πιάσει μελιγκρα τα δικά μου δοκίμασα την παρακάτω συνταγή και δούλεψε like a charm…

2 κουταλιές σούπας πράσινο σαπούνι τριμμένο στον τριφτη
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό οινοπνευμα
1λίτρο χλιαρό νερό (για να λιώσει πιο γρήγορα το σαπουνι)
Βαζεις το θαυματουργό μείγμα σε ψεκαστηρι, ψεκαζεις μέρα παρά μέρα και σε καμιά βδομάδα όλα μια χαρά!

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Θέλω επειγόντως αυγά πασχαλίτσας. Πού μπορώ να τα βρω;

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ξεκίνα από το να μην καμαρώνεις που είσαι αγενής κ@@@λα και βρίζεις και σπρώχνεις κόσμο. Δεν είναι παράσημο η γαϊδουριά, είναι λόγος για να πας σε ψυχολόγο.

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Το καλό με την ενηλικίωση είναι ότι μπορείς να φας παγωτό για κανονικό γεύμα.

Γιώργος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το κακό είναι ότι μόνο μπορείς, δεν το κάνεις κιόλας 🙂 Γιατί το σώμα σου δεν είναι σώμα παιδιού, ούτε και το στομάχι

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

τι λες! προχθες έφαγα μισό κιλό για βραδυνό!

Σουσουράδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Tawn Tawn είσαι ο άνθρωπός μου ♥️

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Γλυκατζήδες αυτού του κόσμου ενωθείτε! <3

Γιωργος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα γραψω μια απαντηση στα γρηγορα πριν μπω σε ενα meeting και ο ελ. χρονος μου γινει λιωμενο ζελεδακι σε καπακι αποχετευσης. Δεν διαφωνω σε πολλα από όσα λες, η ζωη είναι δυσκολη και το καλύτερο μαλλον που υπαρχει ειναι να βρεις άτομα να την μοιραστεις και να πορευτεις με όσο χιούμορ και υπομονή μπορειτε να δημιουργησετε μεσω της δυναμικης των σχεσεων. Απο εκει και πέρα γ@@ω την κοινωνια μου μέσα θα επρεπε να διεκδικούμε δεδομενων όλων των τεχνολογικων ανεσεων που εχουμε αποκτησει για να παραγουμε και διανεμουμε αγαθα τα τελευταια χρόνια, την μειωση των ωρων εργασιας για αρχη απο… Διαβάστε περισσότερα »

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

αυτό το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας το πρότεινα σε ΚΚΕ και με κοίταγαν σαν χάνοι!

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εντάξει, αυτοί έχουν θεοποιήσει τον σταχανοβισμό. Αν τους συστήσεις δε να διαβάσουν να διαβάσουν το κλασικό έργο “Δικαίωμα στην τεμπελιά” του Πολ Λαφάργκ (παρεμπιπτόντως γαμπρού του Μαρξ), θα κάψουν όλες τις ασφάλειες!

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αυτό το απλούστατο και λογικότατο μέτρο είχε ήδη υποστηριχθεί από τον Κέυνς την δεκαετία του 30, καθώς προέβλεπε τα κέρδη παραγωγικότητας που έμελλαν να ακολουθήσουν. Θεωρούσε δε σχεδόν αυτονόητο ότι αυτό θα είχε επιτευχθεί στα τέλη του 20ου αιώνα. Επιπλέον, η πρότασή σου ενισχύεται και από άλλο ένα σημαντικό επιχείρημα: μεγάλο μέρος της τεχνολογικής προόδου -η οποία αυξάνει εντυπωσιακά την παραγωγικότητα αλλά και μειώνει θέσεις εργασίας- στηρίζεται στην έρευνα δημόσιων πανεπιστημίων και φορέων, κυρίως όσον αφορά την “βασική έρευνα” η οποία είναι δαπανηρότατη και μη εύκολα εξαργυρώσιμη. Αρα, εφόσον ένα μέρος αυτών των κερδών παραγωγικότητας προέρχεται από τη συνεισφορά όλων… Διαβάστε περισσότερα »

Γιωργος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνω, και ειναι αρκετα ενδιαφερον οτι ειναι μια λυση που εχει διερευνηθει και απο αριστερους και απο δεξιους στοχαστες, με ταυτοχρονη προταση ενος “world” basic income. Ωραιο βιβλιο επι του θεματος με συνεισφορα και στην κριτικη των συγχρονων αγωνων γυρω απο κοιωνικα θεματα ειναι το Inventing the Future, Postcapitalism and a World Without Work by Nick Srnicek and Alex Williams.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έλα όμως που με τη τηλε-εργασία οι 8 ώρες έγιναν 12 και 14…

soukaivou
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Εγώ θα πρότεινα να δεις και έναν ενδοκρινολόγο να τσεκάρεις τον θυρεοειδή σου.

Looking forward
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σπρώχνεις, βρίζεις, προφανώς άλλους ανθρώπους! Κατά τα άλλα η ανθρωπότητα είναι ηλίθια!!!
Χαλάρωσε λίγο αγαπητή “αγενή Καρ****α” και μην ξεσπάς τα νεύρα σου στους άλλους γιατί ΕΣΥ θεωρείς ότι είναι ηλίθιοι.

snowflake
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καλά της ενηλικίωσης: 1)έχεις τα λεφτά ΣΟΥ και κάνεις ο,τι θες με αυτά. Αν θες τα τρως όλα σε παγωτό και μπύρες, αν θες τα παστωνεις. 2) επιλέγεις. Επιλέγεις τι ώρα θα βγεις/ θα κοιμηθείς/ πόσο θα πιεις/που θα πας /τι θα βάλεις (έλεος τα σετ κολάν και μπλουζάκι φούξια που βλέπω στις παιδικές μου φωτογραφίες) 3) δεν ανέχεσαι εξίσου εύκολα την τοξικότητα σε σχέσεις. Μπορεί να βγαίνεις πάλι με κανέναν μ@λ@κ@ αλλά 8/10 φορές το ξέρεις και το κάνεις συνειδητά (βλέπε bullet 2) 4) μπορείς να διαλέξεις να δοκιμάσεις τι σου αρέσει να κάνεις. Σε τρεχανε γαλλικά και πιάνο… Διαβάστε περισσότερα »

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Επίσης η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι “42”.

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

και τώρα πρέπει να βρούμε το υπέρτατο ερώτημα!

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ενα από τα καλύτερα στιγμιότυπα της μυθικής σειράς βιβλίων “Γυρίστε το Γαλαξία με ωτοστόπ” ! Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ.

Σάσα Παπαδήμα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ενημερωτικά πάντως, εκτός από τον δικό σου ανεξέλεγκτο θυμό προς τους πάντες, να ξέρεις έχω πολλούς υπόψη μου που θα θύμωναν με αγενείς κ****λες που σπρώχνουν και βρίζουν τον κοσμάκη. Ωραία η αγανάκτηση για την ανθρωπότητα, αλλά και λίγη αυτοκριτική πότε πότε δεν βλάπτει. Ειλικρινά πιστεύω ότι ήταν ερώτηση καρφωτή για το μάντρα!

Σουσουράδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Καρφωτή όμως! Για λίγο σκάλωσα, νόμισα οτι είναι Σαββατο.

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κοίτα, το ότι το γρανάζι συνεχίζει και χωρίς εσένα (βασικά η μηχανή συνεχίζει και χωρίς εσένα, εσύ είσαι το γρανάζι, φαντάζομαι αυτό ήθελες να πεις) δεν σημαίνει ότι δεν παλεύουμε για τίποτα. Αν σκέφτονταν όλοι έτσι ούτε δικαίωμα ψήφου δεν θα είχαμε ακόμα. Προσωπικά το θεωρώ προβληματικό να λες «δεν αλλάζει τίποτα!», το θεωρώ πολύ προσβλητικό απέναντι σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τις ζωές τους ολόκληρες για να φέρουν αλλαγές και σε πολλές περιπτώσεις το έχουν πετύχει μετά από σκληρό αγώνα και με μεγάλο κόστος. Ζούμε σε μια εποχή που βλέπουμε μεγάλες αλλαγές να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, όση… Διαβάστε περισσότερα »