Αγαπητή «Α, μπα»: Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν χαμηλή γονιμότητα

Η προοπτική να μην αποκτήσω παιδί ποτέ με θλίβει βαθιά

Είμαι 36 ετών και πρόσφατα μετακόμισα μόνιμα μαζί με το σύντροφό μου μετά από περιπλάνηση λόγω καριέρας και των δύο σε διάφορες χώρες. Με το σύντροφό μου είμαστε μαζί 5 χρόνια και αγαπημένοι. Πρόσφατα, στον ετήσιο γυναικολογικό μου έλεγχο ο γιατρός μου σύστησε, λόγω ηλικίας, μια εξέταση μέτρησης του αποθέματος των ωοθηκών, την ΑΜΗ. Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι πολύ αποθαρρυντικά και δείχνουν χαμηλή γονιμότητα (0.7ng/ml). Δεν είχαμε προσπαθήσει πότε για παιδί λόγω μετακινήσεων αλλά ίσως μιας υφερπουσας δικής μου τοκοφοβιας. Από τη στιγμή που έμαθα τα νέα με έπιασε κατάθλιψη. Από τη μια δεν ήμουν σίγουρη ότι θέλω ένα παιδί, από την άλλη η προοπτική του να μην αποκτήσω ποτέ με θλίβει βαθιά. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ σε τίποτα και συνεχώς έψαχνα στο ίντερνετ για ιστορίες με καλό τέλος. Σήμερα που ήρθε η περίοδος μου, με καθυστέρηση δύο ημερών (υποθέτω λόγω του ακραίου στρες που βίωσα), ένιωσα απίστευτη θλίψη. Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ευχομουν να ήμουν όντως έγκυος και δεν με φοβιζε καθόλου η προοπτική του πόνου ή των επιπλοκών. Σκεφτόμουν επίσης ότι θα ήταν τέλειο να έχει ήδη συμβεί, κάπως σαν ατύχημα, ούτως ώστε να μη χρειαστώ καν να μπω σε δίλημμα. Τώρα νιώθω και πάλι απαίσια. Πώς θα μπορέσω να βγάλω τις μαύρες σκέψεις από το μυαλό μου; Τί μπορώ να κάνω από εδώ και μπρος για να νιώθω και πάλι χαρούμενη, τόσο κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αλλά και αν αυτή δεν πάει καλά;

-Surprise!

Αγαπητή φίλη, καλή η εξέταση της AMH, αλλά δεν είναι ευαγγέλιο. Χρειάζονται κι άλλες εξετάσεις, χρειάζεται υπέρηχος, χρειάζεται μια συνολική εικόνα για να βγει ένα και πάλι, αβέβαιο αποτέλεσμα. Η ιατρική δεν λειτουργεί με βεβαιότητες, αλλά μόνο με πιθανότητες. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, πρέπει να πας σε έναν γυναικολόγο που ειδικεύεται στο θέμα και να κάνεις όλο το πακέτο.

Δεν είναι ρεαλιστικό να είσαι χαρούμενη αν μπεις σε αυτή την διαδικασία. Είναι μια πολύ αγχωτική, πολύ δύσκολη διαδικασία. Μόνο που στην δική σου περίπτωση δεν ξέρω καν αν χρειάζεται να μπεις, γιατί ξανά, αυτή η τιμή από μόνη της δεν είναι καταδικαστική – χρειάζεσαι κι άλλες πληροφορίες. Η αντίδραση που είχες όταν σου ήρθε περίοδος νομίζω ότι είναι ενδεικτική του τι νιώθεις. Η ιδέα να πας σε έναν πιο ειδικευμένο γιατρό για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα δεν είναι δεσμευτική, δεν είναι η απάντηση στο δίλημμα. Είναι ένα ασφαλές επόμενο βήμα για να δεις πού βρίσκεσαι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
TropiqueMia ideaΛιλούκοΝαυαρχούκοGroundhog dayπόντια ιντερνάσιοναλ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ψυχραιμία καλή μου. Σου επιβεβαιώνω κι εγώ ό,τι λέει η Α, μπα σχετικά την AMH. Η ΑΜΗ έρχεται να σου πει κάτι που γνωρίζουμε ήδη, όμως το λέει επιστημονικά και γι’αυτό φέρνει μεγάλη ταραχή. Σου λέει με αριθμούς αυτό που ήδη ξέρουμε: Ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο μικραίνει το ποσοστό επιτυχίας μιας σύλληψης. Σου λέει ό,τι θα σου έλεγε “η κοινωνία”: Μην το αφήνεις, κάνε παιδί, ο χρόνος περνάει. Σου επιβεβαιώνει/επαναλαμβάνει, πολύ πιο ψυχρά κατά τη γνώμη μου, το ότι όσο μεγαλώνουμε, οι πιθανότητες να κάνουμε παιδί λιγοστεύουν. Όπως δε μας αρέσει να το ακούμε από τη θειά μας ή τη… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Θα συμφωνήσω με όλα, μόνο που θα ήθελα να προσθέσω ακόμα κάτι. Επειδή έχει γίνει εμπόριο η εξωσωματική δεν σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί το αντιμετωπίζουν έτσι. Μου έτυχε γιατρός που το πρώτο πράγμα που μου είπε ξυπνώντας στην ανάνηψη ήταν ότι πρέπει να πάω για εξωσωματική (χαϊδεύοντάς μου το κεφάλι ταυτόχρονα – μπλιαξ) και πηγαίνοντας σε “εξωσωματικάριο” με δική του κλινική για μια 2η γνώμη, μας είπε ότι για στην περίπτωσή μου θα μπορούσε να μου πει για εξωσωματική καθώς είναι εύκολα λεφτά για τον ίδιο, αλλά δεν είναι απαραίτητο στην περίπτωσή μου (και είχε δίκιο, να ‘ναι καλά… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η AMH δε σου λέει ακριβώς αυτό που ξέρεις (δηλαδή ότι τα αποθέματα ωαρίων μειώνονται με την ηλικία) αλλά σου δίνει μια πιο προσωποποιημένη εικόνα. Υπαρχουν γυναίκες που έχουν AMH ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμη κοντά στα 30 τους κι άλλες που στα 36 τους έχουν τιμές AMH πάνω από 30 pmol/l. Ουσιαστικά είναι μια καλη ένδειξη για το τι περιθώρια τεκνοποίησης έχεις, το οποίο δεν ταυτίζεται πάντα με την πραγματική ηλικία. Τώρα, εκτός από την AMH ξέρω ότι κ η FSH σε συνδυασμό με LH κ Ε2 είναι μια καλη ένδειξη γονιμότητας (ειδικά όταν η AMH είναι χαμηλή, αν εχεις καλες… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Chachacha ναι, δεν το διευκρινίζω αυτό που σωστά λες. Απλά στη δική μου περίπτωση, για τους τρεις πρώτους γιατρούς, η χαμηλή ΑΜΗ ήταν το ντοκουμέντο που φώναζε “εξωσωματική”. Ίσως επειδή λαμβάνεται υπόψη από τον ΕΟΠΠΥ; Δεν ξέρω κιόλας, τα δικά μου φάρμακα ήταν λίγα συγκριτικά, κάποια δεν γράφονταν (;) και δεν πέρασα τη διαδικασία της επιτροπής. Ladida, έχεις δίκιο. Όταν πήραμε 3 ωάρια και γονιμοποιήθηκαν και τα τρία ωραιότατα, ο γιατρός πολύ χαρούμενος μου είπε “δικαιωθήκαμε, από δω και πέρα, καλή επιτυχία”. Γιατί η δική μου πρόκληση ήταν ΑΝ θα πάρουμε ωάρια, και τι σόι θα είναι. Τελικά από σόι… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εγώ δεν κατάλαβα αν έχετε συζητήσει με το σύντροφό σου για παιδί ή αν απλά πανικοβλήθηκες με τα αποτελέσματα της εξέτασης. Αν θέλεις να προσπαθήσεις σοβαρά πάντως πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό, μην το αφήσεις στην τύχη του. Περιμένουμε update!!

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Είναι αυτό που δεν ξέρουμε αν θέλουμε κάτι, αλλά όταν μας λένε πως δεν μπορούμε να το έχουμε, ξαφνικά το θέλουμε πολύ. Είναι και το ότι η “χαμηλή γονιμότητα” χτυπάει κατευθείαν στη γυναικεία μας υπόσταση, ήρθε κι έδεσε το γλυκό.

Βρε παιδί μου, αφού έτσι κι αλλιώς δεν είσαι σίγουρη αν θέλεις παιδί ή όχι, αυτό που μπορείς να σκεφτείς για να είσαι χαρούμενη είναι πως ό,τι και να γίνει, είτε με τον ευχάριστο είτε με το δυσάρεστο τρόπο, δεν θα σε “πειράξει” και ιδιαίτερα. Αν πετύχει καλώς, αν δεν πετύχει και πάλι καλώς, η καλύτερη του χωριού θα είσαι.

Το παπί.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, no_roots. Καταλαβαίνω το χαστούκι της υπογονιμοτητας, αλλά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Αν στη συνέχεια αποφασίσει πως θέλει οπωσδήποτε ένα παιδί στο πλανο της, τότε η συζήτηση θα είναι άλλη.

ΑτελείωτοςΚαφές
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα ήθελα να πω κάτι σε σχέση με τη φραση “σήμερα που ήρθε η περίοδος μου, με καθυστέρηση δύο ημερών (υποθέτω λόγω του ακραίου στρες που βίωσα)”, φράση που ακούω πολύ συχνά και που έλεγα κι εγώ για χρόνια, πριν καταλάβω πως λειτουργει το σώμα μου.

Το πότε θα έρθει η περίοδος ρυθμίζεται αποκλειστικά και μόνο από την ωορρηξία. Οι μέρες μεταξύ ωορρηξίας και περιόδου είναι συγκεκριμένες για κάθε γυναίκα. Το άγχος αν επηρεάζει, επηρεάζει τη μέρα της ωορρηξίας και όχι της περιόδου.

Το παπί.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εντάξει, αλλά αν επηρεάσει την ωορρηξια δεν συνεπάγεται αυτόματα καθυστέρηση στην περίοδο; Δεν έχω παρατηρήσει να επηρεάζεται από το άγχος ο κύκλος μου, απλά το δεχόμουν μέχρι σήμερα ως αυτονόητο χωρίς να το έχω ψάξει. 🙂

ΑτελείωτοςΚαφές
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν σου ερθει η ωορρηξια σημερα και εσυ αγχωθεις την επόμενη μέρα η περίοδος σου θα ερθει κανονικά γιατί έχει ήδη αποφασιστεί από την ωορρηξία. Ο ακατάστατος κύκλος σημαίνει ακατάστατη ωορρηξία. Η περίοδος αυτη καθαυτη είναι πάντα στην ώρα της. Αν δεν ειναι είσαι εγκυος.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αχ εγώ μ’αυτό το “καθυστέρηση δυο ημερών”, γέλασα πικρά. Η ζωή μου όλη, μια καθυστέρηση. Και ένα άγχος φυσικά.
Η γυναικολόγος μου πιστεύω ήταν πιο κοντά στην αλήθεια, στην ερώτηση “γιατί είχα πάντα ανωμαλία στον κύκλο μου” και μου είπε πως ΙΣΩΣ εκεί εκτονώνει ο οργανισμός μου το άγχος, δεδομένου ότι ως άνθρωπος με πολύ στρες στη ζωή μου, δεν είχα κάποιο άλλο θέμα υγείας. Αυτό με την ωορρηξία πολύ διαφωτιστικό, θα τη ρωτήσω κιόλας όμως. 🙂

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αλήθεια είναι ότι το άγχος επηρεάζει την ωορρηξία. Όμως η περίοδος έρχεται με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια 14 ημέρες μετά την ωορρηξία, οπότε αν καθυστερήσει η ωορρηξία καθυστερεί και η περίοδος.

ΑτελείωτοςΚαφές
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Aυτο το 14 ειναι μεν πάντα σταθερό σε καθε κύκλο μπορεί όμως να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα? Πχ για κάποια να ειναι 12 και για άλλη 14?

Μιλάω για τέτοιες διαφορές όχι σε μία να είναι 3 μέρες και σε άλλη 20.

Πάντως το πως λειτουργεί η ωορρηξία είναι θέμα μεγάλης σημασίας για όλες τις γυναίκες αλλά δυστυχώς παραμένει μυστήριο για τις περισσότερες γιατί ως συνήθως αυτα τα θέματα ειναι τζιζ να τα συζητάς.

Να ναι καλά η α,μπα και το αμποσαητ που βοηθάει να απενοχοποιούνται τέτοια θέματα !

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αχ Καφέ δεν ξέρεις πόσο με βοήθησες. Επειδή πάντα με ταλαιπωρούσε η περίοδος, συνεπώς πάντα με άγχωνε κατά βάθος, δεν ασχολιόμουν καθόλου. Τα βασικά ήξερα, τα ελάχιστα. Δεν ήθελα να ξέρω και δε μ’ένοιαζε. Σαν γιαγιά σε λογιστή είμαι όταν πάω στον γιατρό. “Εσύ ξέρεις παιδί μου.”, επειδή κάποια στιγμή έχασα τον μπούσουλα και μ’ένοιαζε μόνο αν είμαι καλά, aka δεν έχω καρκίνο. Το να μάθω όμως, μάλλον να συνειδητοποιήσω ότι η ωορρηξία δεν είναι σταθερή, όχι η περίοδος, με απαλλάσσει από το άγχος, αυτό το ύπουλο άγχος του “τη μέρα είναι μήπως έχω ωορρηξία”. Με ξε-αγχώνει να μην ξέρω… Διαβάστε περισσότερα »

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, κυμαίνεται, δεν είναι σε όλες τις γυναίκες 14 μέρες. Εμένα πχ είναι 12. Κάτω από 10 μέρες θεωρείται πρόβλημα.

pure cult
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Αχ κούκλα μου να ήξερες πόσο σε καταλαβαίνω.. Αν σε παρηγορεί κάπως, εγώ αυτό το σοκ με την ΑΜΗ το έπαθα στα 30, ύστερα από διαγνωστικές εξετάσεις που έκανα μετά από αποβολή.. Ούτε η δικιά μου ιστορία έχει happy ending, όμως μην απογοητεύεσαι πρόωρα, όπως είπε και η Λένα η ΑΜΗ είναι απλά ένας δείκτης. Δικιά μου συμβουλή να επισκεφτείς ΑΜΕΣΑ έναν ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής. Κάτι που ενδεχομένως σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα είναι να σκεφτείς ότι η τεκνοποίηση δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε θα κάνει απαραίτητα τη ζωή σου καλύτερη. Ο.τι χρειαστείς στείλε μου inbox, κατά τα άλλα καλό κουράγιο… Διαβάστε περισσότερα »

Souvi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή μου φίλη όπως πολύ σωστά ανέφεραν και οι προηγούμενοι συμμετέχοντες στη συζήτηση, η εξέταση αυτή πραγματικά είναι ένας δείκτης. Την έχω κάνει δύο φορές και τις δύο φορές με αποτέλεσμα στη χαμηλή γονιμότητα .Μετά από την εξέταση και τις δύο φορές συνέλαβα.Ο γυναικολόγος μου για την ακρίβεια μου είπε “αυτή η εξέταση είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια μας αλλά..δε τη λαμβάνουμε πολύ υπόψιν μας”. Όπως πολύ σωστά σου είπε η Λένα η υπογονιμότητα είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από τα χαμηλά ωάρια και στο λέω από προσωπική εμπειρία καθώς για την πρώτη μου εγκυμοσύνη μου πήρε σχεδόν… Διαβάστε περισσότερα »

Groundhog day
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή φίλη, με άγγιξε το μήνυμα σου, εχοντας βρεθει σε παρόμοια θεση. Θα σε συμβούλευα να μην πανικοβάλλεσαι. Κυριως, να μη διαβάζεις σε φόρουμ μαρτυρίες για παρόμοιες περιπτώσεις, γιατί είτε θα σε κάνουν να επαναπαυθεις, είτε να απογοητευτείς τελείως..Βρες γιατρό (ή γιατρούς) εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας, να σε κατευθύνει να κάνεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις (ορμονολογικες εκτός της ΑΜΗ, σαλπιγγογραφια, ο,τι άλλο κρίνει απαραίτητο), γιατί πολλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στη γονιμότητα. Επίσης σημαντικό είναι να κάνει εξετάσεις και ο σύντροφός σου. Αναλόγως με τα αποτελέσματα ο γιατρός σου θα κρίνει τα επόμενα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, μετά από κάποιο… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η ΑΜΗ πέφτει με την ηλικία, αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως για την ικανότητά σου να συλλάβεις. Την αμη οι γιατροί την κοιτούν ως δείκτη ( όχι και σούπερ αξιόπιστο) της ανταπόκρισης που μπορεί να έχεις στα φάρμακα διέγερσης ωοθηκών. Δηλαδή αν κάνεις εξωσωματική. Πες ότι έχεις ΑΜΗ 2, ο γιατρός θα περιμένει να δει πολλά ωάρια, 20 ξέρω γω. Αν έχεις ΑΜΗ 0.5 θα περιμένει να δει λίγα. Αλλλα τα λίγα μπορεί να είναι και 4 και 5 και 6 και 8. Εγώ είχα νομίζω ΑΜΗ 0.67 την τελευταία φορά στα 41 μου, 8 ωάρια έκανα και 2 βλαστοκύστες,… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

0,7 ΑΜΗ