in

Αγαπητή «Α, μπα»: Συγκριτικά με τους άλλους μειονεκτώ σε αυτόν τον τομέα

Δυσκολεύομαι

Αγαπητή Α, μπα, πολύ πρόσφατα (πριν 2 εβδομάδες) μετακόμισα στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό. Τα μαθήματα, οι εργασίες, οι εξετάσεις, όλα γίνονται στα αγγλικά καθώς και η επικοινωνία μου με τους συμφοιτητές μου αλλά και με τα παιδιά στην εστία του πανεπιστημίου, όπου μένω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

e87605e2df075e66e94580857ee43754

Αγαπητή Α, μπα, πολύ πρόσφατα (πριν 2 εβδομάδες) μετακόμισα στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό. Τα μαθήματα, οι εργασίες, οι εξετάσεις, όλα γίνονται στα αγγλικά καθώς και η επικοινωνία μου με τους συμφοιτητές μου αλλά και με τα παιδιά στην εστία του πανεπιστημίου, όπου μένω. Τ ο πρόβλημα μου είναι ότι παρ’ ότι θεωρούσα ότι το επίπεδο των αγγλικών μου είναι αρκετά υψηλό (δε δυσκολεύτηκα καθόλου να περάσω τις απαιτούμενες από το πανεπιστήμιο εξετάσεις για την γλώσσα), τώρα διαπιστώνω ότι δυσκολεύομαι πολλές φορές να εκφραστώ στα αγγλικά και συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά μειονεκτώ σε αυτόν τον τομέα. Από την εμπειρία σου θεωρείς ότι αυτό θα βελτιωθεί με τον καιρό; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω; Διαβάζω μόνο βιβλία στα αγγλικά πλέον μήπως και με βοηθήσει.

φοιτήτρια in despair

Να μιλάς. Να μιλάς με κόσμο όσο πιο πολύ μπορείς. Και ακόμα πιο σημαντικό, να μη φοβάσαι να κάνεις λάθη. Ναι, φυσικά και θα βελτιωθεί το επίπεδο σου με τον καιρό. Εξάσκηση χρειάζεται. Το διάβασμα είναι καλό συμπλήρωμα, αλλά αν δεν μιλάς όσο πιο πολύ μπορείς, δεν θα κάνει τεράστια διαφορά. Πρέπει να μιλάς συνέχεια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
bozonio
bozonio
5 χρόνια πριν

Ναι θα βελτιώθεις πολύ σύντομα. Μόνο μην μπεις στον πειρασμό να κανεις παρέα μόνο με Έλληνες λόγω γλώσσας, αυτό θα σε κρατήσει πίσω. Έχει δίκιο η Αμπα να μιλάς όσο γίνεται περισσότερο και αν έρθεις και πιο κοντά με κάποια άτομα να τους πεις να σε διορθώνουν. Κάτι άλλο που βοήθησε εμένα ήταν σειρές και ταινίες με αγγλικούς υπότιτλους. Οι υπότιτλοι βοηθάνε γιατί αρχίζεις και ξεκαθαριζεις πράγματα που ακούς και δεν καταλαβαίνεις καλά λόγω προφοράς.

διχασμενοςκορμος
διχασμενοςκορμος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Χαχα, ετοιμαζόμουν να γράψω για αγγλόφωνες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, καθώς εμένα με βοήθησαν απίστευτα, στην πραγματικότητα έτσι πήρα τις βάσεις στα αγγλικά. Επίσης, συστήνω εφημερίδα τοπική όσο πιο συχνά γίνεται, και όσα πιο πολλά (και διαφορετικά) θέματα γίνεται.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Και η δική μου συμβουλή αυτή είναι. Τηλεόραση με υπότιτλους στα αγγλικά για διπλή αποκωδικοποίηση της γλώσσας. Όχι μόνο ταινίες και σειρές, βλέπε τις ειδήσεις, talk show και για πιο advanced βλέπε κωμικούς σε stand up. Πέρα από τη γλώσσα θα βοηθήσει με την κουλτούρα, την καθομιλουμένη (που απέχει παρασάγγας από τα αγγλικά που μαθαίνουμε στο φροντιστήριο!) και το χιούμορ, αν βρίσκεσαι στη Βρετανία. Πάντως επίσης μετά από τα διπλώματα και 4 χρόνια σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, όταν πήγα να σπουδάσω στο Λονδίνο ένιωθα ότι δεν με καταλαβαίνει κανείς και με έπιανε θλίψη όταν δεν μπορούσα να συναλλαγώ ή… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Ξέχασα να συμπληρώσω: αν είχες αλλεργία στα phrasal verbs, και δεν είχε σημασία στον γραπτό λόγο επειδή ήξερες το “σωστό” ρήμα που αντικαθιστούν, θα σου συνιστούσα να τα ξαναπιάσεις. Είναι ψωμοτύρι στην καθομιλουμένη, ενώ τα ρήματα που αντικαθιστούν θεωρούνται fancy talk. Με πείραζαν πολλοί που μιλούν αγγλικά ως την πρώτη τους γλώσσα, ότι μιλάω σαν λεξικό. Ρώτησα γιατί το λένε, όπου αισθανόμουν άνετα, μην νομίζεις ότι ξέρουν κι όλοι να σου πουν, αν δεν διαβάζουν οι ίδιοι! Για να καταλάβω ότι εννοούν κυρίως τα περιφραστικά ρήματα και τις πολυσύλλαβες λέξεις (κυρίως αυτές με ελληνικές/λατινικές ρίζες που αγαπώ!) Εντάξει δεν άλλαξα… Διαβάστε περισσότερα »

Mirka Janic
Mirka Janic
5 χρόνια πριν

Να μιλάς, όντως. Όχι σαν εμένα που ένα χρόνο μιλούσα ελληνικά με τους γύρω μου και έτσι τα αγγλικά μου έμειναν στο επίπεδο “black is the night on the mountains”,παρολου που διαβάζω και καταλαβαίνω τα πάντα.

Aten
Aten
5 χρόνια πριν

Η Ολλανδέζα φίλη μου στο μεταπτυχιακό μου είχε πει όταν τελειώναμε ότι τον πρώτο μήνα δεν καταλάβαινε τι έλεγα! Κι εγώ με τα proficiency μου και σχεδόν άψογο TOEFL, πού να φανταζόμουν πόσο δύσκολο θα μου ήταν να μιλήσω στην αρχή. Όντως, μίλα όσο πιο πολύ μπορείς και σχεδόν ξαφνικά θα αρχίσουν να σου έρχονται όλα τόσο πιο εύκολα που θα απορήσεις

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Να μιλάς στο τηλέφωνο πολύ, ωστε να συνηθίσεις να μιλας χωρις να βλέπεις τον άλλο και χωρις να μπορείς να εξηγησεις με την γλώσσα του σώματος. Να διαβαζεις εφημερίδα, η περιοδικά στα αγγλικά, να λυνεις σταυρόλεξα να παρακολουθείς σειρες και ταινίες χωρίς υπότιτλους. Να κάνεις παρέα με συμφοιτητές που ειναι αγγλοφωνοι ως πρώτη γλωσσα. Να μην σκέφτεσαι στα Ελληνικά. Είναι δύσκολο αλλά για να μιλήσεις στα αγγλικά πρέπει να σκέφτεσαι στα αγγλικά, αν πρώτα σκεφτεσαι την φράση στα ελληνικά και την μεταφράζεις στο μυαλό σου θα κολλάς πάντα. Τις εξετάσεις τις πέρασες γιατί στη γραπτή εξεταση μπορείς να σκεφτείες στα… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Αυτό το να σκέφτεσαι στα αγγλικά μου θυμίζει όταν ήμουν μικρή και παραθερίζαμε στην Κρήτη, που σκεφτομούν όλοι αυτοί οι ξένοι πώς γίνεται να μιλούν τόσες γλώσσες. Δηλαδή πραγματικά πώς γίνεται, πώς το κάνουν ρε παιδί μου; Είχα καταλήξει λοπόν στο ότι πρέπει μάλλον να σκέφτονται στο μυαλό τους ελληνικά και να το μεταφράζουν, πώς αλλιώς δηλαδή!

Εντάξει ήμουνα μικρούλα έτσι… 🙂

Κολλητήρι
Κολλητήρι
5 χρόνια πριν

Γενικά το να μιλήσεις μια ξένη γλώσσα είναι πολύ πιο δύσκολο από το να την καταλαβαίνεις όταν την ακούς ή τη διαβάζεις. Εγώ έχω να σου προτείνω εκτός από το να μιλάς με άλλους να προσπαθείς να σκέφτεσαι και στα αγγλικά Δηλαδή αυτούς τους εσωτερικούς μονολόγους που κάνουμε μέσα μας προσπάθησε να τους κάνεις στα αγγλικά για να εξασκηθείς και να σου έρχονται πιο γρήγορα οι λέξεις. Επίσης, μπορείς να αρχίσεις να γράφεις και ημερολόγιο στα αγγλικά.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Practice makes perfect που λένε και οι Αγγλοι. Μην πτοείσαι, οι γλώσσες θέλουν εξάσκηση. Μιλάω τρεις ξένες γλώσσες και πέραν των αγγλικών που με βοήθησε πολύ η τηλεόραση, το διάβασμα και ο,τι κυκλοφορεί στο ίντερνετ τις άλλες άρχισα να τις μιλάω όταν έζησα στο εξωτερικό και χρειάστηκε να μιλήσω. Το σημαντικό είναι να μην ντρέπεσαι, να μιλάς κάνοντας λάθη και να κάνεις παρέα με ξένους.

Ofglen
Ofglen
5 χρόνια πριν

Και να σκέφτεσαι στα αγγλικά

Δεσποινις Ρενα
Δεσποινις Ρενα
5 χρόνια πριν

BBC Radio 4 βοηθα πολυ!

alitra
alitra
5 χρόνια πριν

Όλα όσα σου λένε οι υπόλοιποι και η αμπα, και επιπλέον κάτι που δεν του φαίνεται, αλλά βοηθάει το μυαλό να νορμαλοποιήσει τη γλώσσα: όταν είσαι σπίτι, στο μπακγκράουντ να παίζει τηλεόραση (στα αγγλικά εννοείται), κι ας μην δίνεις σημασία. Και μη φρικάρεις. Κι εγώ έτσι πήγα, με τις περγαμηνές και την εντύπωση ότι τα αγγλικά μου ήταν υψηλού επιπέδου, και απλά συνειδητοποίησα πόσο διαφορετική είναι η εφαρμογή στα μαθήματα και τα εξεταστικά κέντρα με την πραγματική, καθημερινή ζωή. Ούτε που θα καταλάβεις για πότε θα συνηθίσεις. Επίσης, αν οι συμφοιτητές που θεωρείς ότι το έχουν καλύτερα είναι ξέρωγω Γερμανοί,… Διαβάστε περισσότερα »

agathoklis
agathoklis
5 χρόνια πριν

Έπειτα από αγγλικά στο σχολείο, αγγλικά ιδιαίτερα στο σπίτι (με αγγλίδα), 4 χρόνια αγγλική φιλολογία, ήρθε η ώρα να πάω κι εγώ για το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία. Ήμουν παθιασμένη με τη γλώσσα αυτή, μέχρι και τα ημερολόγιά μου στα αγγλικά τα έγραφα, διάβαζα μόνο στ’αγγλικά και τέλος πάντων την γλώσσα την ένιωθα “δική μου”. Με το που πατάω στην Αγγλία, συνειδητοποιώ ότι στα προφορικά κομπλάρω απίστευτα και κάνω συνέχεια λάθη (εννοείται ότι με έκρινα αυστηρά). Έφτασα στο σημείο, ενώ με φιλοξενούσε ελληνίδα φίλη με τον άγγλο σύντροφό της, να απευθύνω τον λόγο μόνο σ’αυτήν, κι αυτή να μεταφράζει στο… Διαβάστε περισσότερα »