Αγαπητή «Α, μπα»: Σπάγγος ο κουμπάρος!

Όλη την εβδομάδα έτρωγε με τις οικογένειές μας και ερχόταν στα σπίτια πάντα με άδεια χέρια. Για δώρο γάμου ούτε συζήτηση.

Σπάγγος ο κουμπάρος! Αγαπητή Λένα! Ευχαριστούμε πολύ για τις διαφωτιστικές σου απαντήσεις – σου γράφω καθώς χρειάζομαι ακόμα μια. Πρόσφατα παντρεύτηκα και με το σύζηγό μου διαλέξαμε δύο κουμπάρους, εγώ μια αδελφική μου φίλη, κι εκείνος ένα αγόρι που γνώρίσαμε σε κοινή παρέα πριν κάποια χρόνια, Ιταλικής καταγωγής. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι όταν γνωρίσαμε το παλικάρι ήταν φοιτητής ενώ εμείς δουλεύαμε, και επί πολλά έτη δεν τον αφήναμε να πληρώσει τιποτα, και κερνάγαμε συνέχεια είτε φαγητό είτε ποτό. Χρόνια λοιπόν μετά, το παλικάρι έχει βρεί μια καλή δουλειά και του ζητάει ο σύντροφός μου να μας παντρέψει. Του εξηγεί ότι στους ορθόδοξους γάμους ο κουμπάρος καλύπτει Χ έξοδα (τα οποία περιορίσαμε στο μίνιμουμ), οτι θα του καλύψουμε τη διαμονή στη Κέρκυρα όπου έγινε και ο γάμος, ότι το ζευγάρι κάνει στο κουμπάρο ένα καλο δώρο και ο κουμπάρος αντίστοιχα κάνει ένα δώρο στο ζευγάρι, κατά την Ελληνική παράδοση. Να σημειώσω και πάλι ότι το αγόρι κατάγεται απο εύπορη οικογένεια. Φτάνουμε λοιπόν στην εβδομάδα προ γάμου όπου ήρθε και ο κουμπάρος. Βγαίναμε συνεχώς και περιττό να σου πω πως ο κουμπάρος δεν έκανε κίνηση να μας κεράσει ούτε ένα καφέ – έτσι για το καλό. Καθ’ολη την εβδομάδα έτρωγε μαζί με τις οικογένειές μας και δεν έκανε ούτε μια κίνηση, ήρθε στα σπίτια πάντα με άδεια χέρια. Του κάνουμε ένα ακριβό δώρο, και εκείνος δε μας βάζει ούτε μια κάρτα με ευχές στο γάμο. Για δώρο ούτε συζήτηση. Και γενικά δεν έδειξε να εκτιμάει εν τέλει τη συμπεριφορά μας και τη φιλοξενία μας. Ο σύζηγος απογοητευμένος, εγώ θυμωμένη. Του λέμε κάτι? Είναι θέμα κουλτούρας πιστεύεις η γαιδουριάς? Και γενικά τι πιστεύεις για την όλη στάση? Κι απο δω και πέρα τι? Εγώ δε θέλω να έχω καμία σχέση μαζι του, αλλα πιστεύεις οτι ο άντρας μου μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του μαζί του με συζήτηση? Ευχαριστώ πολύ!

 

Εσύ αποφασίζεις για τον εαυτό σου και ο άντρας σου για τον εαυτό του. Νομίζω ότι συμφωνείτε στο ότι έχει υποβιβαστεί από κουμπάρος, οπότε ο καθένας σας τώρα είναι ελεύθερος να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με αυτόν τον άνθρωπο ξεχωριστά.

Θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω ότι ήσασταν πολύ γενναιόδωροι μαζί του, για πολλά χρόνια, και αυτό σας εμπόδισε να δείτε τι άνθρωπος είναι. Δεν λέω ότι κάνατε λάθος! Καλά κάνατε αφού αυτό θέλατε. Όμως, δεν είναι αυτονόητο ότι όποιος είναι φοιτητής δεν πληρώνει τίποτα, ποτέ, επειδή οι φίλοι του δουλεύουν, πόσο μάλλον αν ο φοιτητής είναι από εύπορη οικογένεια. Δεν θέλω να πω ότι τον είχατε καλομάθει, θέλω να πω ότι η γενναιοδωρία σας μπορεί να σας ξαναφέρει σε αυτή τη θέση, και χρειάζεται ίσως να είσαστε πιο υποψιασμένοι από δω και πέρα, χωρίς να εννοώ, ξανά, ότι κάνατε κάτι λάθος, κάπου. Θέλω να πω, κάποιος άλλος, μπορεί να μην δεχόταν τόση γενναιοδωρία για τόσα χρόνια χωρίς να ανταποδώσει κάπως, φοιτητής ή όχι φοιτητής.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

57 points
Upvote Downvote

32
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
18 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
Mrs DallowayΕλάφιsapilaEleanor OliphantΕντελβάις Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ο Ιταλός ήταν και είναι ένας τσίπης, το γεγονός ότι είναι από εύπορη οικογένεια δεν συνεπάγεται ότι είναι και γενναιόδωρος,πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο. Είχα μια φίλη, μοναχοπαίδι, λεφτά, σπίτια, εξοχικά και στην γιορτή της μας καλούσε σπίτι για ένα γλυκό και η μήτερα της δεν μας έφτιαχνε καφέ για να μην χαλάσει η μηχανή του καφέ, είχε πει θυμάμαι ” δεν θα φτιάξω έξι καπουτσίνο, θα χαλάσει η μηχανή. Πιείτε νερό”. Εφόσον η στάση του σαν ενόχλησε και σας έθιξε δεν χρειάζεται να έχετε πολλές σχέσεις μαζί του, εξάλλου και αυτός δεν μου φαίνεται ότι θα επιδιώξει κάτι περισσότερο,… Διαβάστε περισσότερα »

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

😂😂😂 Louise, μου θύμισες και μια εύπορη φίλη που όταν μας καλούσε στη σπιταρόνα της για καφέ μας υπενθύμιζε να φέρουμε μαζί τον καφέ μας απέξω – η ίδια δεν είχε σπίτι γιατί λέει δεν της άρεσε…

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ρεσπεκτ για το λεβελ τσιφουτιάς. Δίνει μαθήματα, η δικιά μου μπροστά της ήταν σπάταλη.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αχ αυτοί οι σπάγκοι! Γνωστός μου, από πολύ εύπορη οικογένεια ,και με μεγάλη οικονομική άνεση, που τον ξέρω χρόνια, είναι ο ορισμός του σπάγκου. Την ώρα του λογαριασμού έστω κι ενός γ..νου καφέ, κάνει πως ψάχνει το πορτοφόλι του δέκα χρόνια, που να δείτε σε πιο ακριβές υπηρεσίες που χάνεται με τις ώρες στην τουαλέτα! Αλλά δε θα ξεχάσω όταν μας είχε καλέσει στο σπίτι του, τύπου “ελάτε, να καθίσουμε, να τα πούμε, να περάσουμε ωραία, δεν προλαβαίνω βέβαια να μαγειρέψω, θα παραγγείλουμε”, πήγαμε εμείς με τα δώρα μας, τα ποτά μας, τα γλυκά μας και τα ούλα μας και… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχει όρια η ανθρώπινη μιζέρια ώρες ώρες.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ρε μήπως έτσι βγαίνουν τα λεφτά; Με τέτοιες τσιπιές;! Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς αυτές τις τρέλες!!

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Τώρα θυμήθηκα την ερώτηση με το αυστηρά ένα κουλουράκι στον καφέ και το μεσημεριανό που έμεναν όλοι νηστικοί και ρωτούσε πού είναι το πρόβλημα. 😂

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μπορεί να θεώρησε ότι τα αεροπορικά εισιτήριά του για να ερθει στο γαμο σας ήταν το δώρο του γάμου σας. Μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του τον ίδιο θείο δώρο στη νέα σας συζυγική ζωή.

Παρασκευας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Πραγματικα απορω…δηλαδη διαλεξατε ΕΣΕΙΣ εναν ανθρωπο για κουμπαρο σας που ομως δε γνωριζει τα ελληνικα(ηλιθια για μενα) εθιμα και του ειπατε οτι για να γινεις ομως κουμπαρος μας θα πρεπει και να πληρωσεις μερος του γαμου και να μας παρεις δωρο?δηλαδη δεν ντραπηκατε?και το θεωρω αυτονοητο το οτι θα του πληρωνατε τη διαμονη,τι αλλο θα επρεπε να κανετε ?απο το εξωτερικο ερχεται για σας!Ειλικρινα τι φιλιες ειναι αυτες ρε παιδια, τους κουμπαρους τι τους θελετε για να σας πληρωνουν ή γιατι εχετε μεγαλο δεσιμο ως φιλοι και τους αγαπατε και σας αγαπουν?Τωρα σχετικα με το αλλο κομματι,του οτι τον πληρωνατε… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Ναι, και όχι μόνο αυτά, αλλά και να πληρώσει και στην ορθόδοξη εκκλησία το φακελάκι του παπά. Μη τα λέτε ρε παιδιά αυτά τα έθιμα εκτός Ελλάδας, θα μας πάρουν με τις πέτρες.

Ελάφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

E του έκαναν τη διαμονή, όμως, και του πλήρωναν τόσα χρόνια τις πίτσες και τις μπύρες, κι αυτό το γαϊδούρι δεν αντιλήφθηκε τα πατροπαράδοτα ελληνικά έθιμα που ορίζουν ότι οι κουμπάροι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα λουλούδια, τις λαμπάδες, το ποτήρι του κρασιού, την καράφα και όλα τα συναφή.. Οκ, μπορούσε να φέρει ένα μπουκάλι κρασί στα καλέσματα, αλλά και μόνο το ότι του είπαν πώς και τι πρέπει να πληρώσει, τα ακυρώνει όλα! Η κολλητή μου μου ζήτησε να γίνω κουμπάρα και πριν δεχτώ, της είπα ότι δεν προτίθεμαι να καλύψω κανένα έξοδο για καμμία παράδοση,… Διαβάστε περισσότερα »

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αθάνατες ελληνικές κουμπαριές, που μεταφράζουμε τη χρηματική γενναιοδωρία σε γενναιοδωρία ψυχής και συναισθήματος!
Πώς περιμένεις κάποιος από διαφορετική κουλτούρα να καταλάβει το παράλογο;
Ως πότε θα μετράμε την καλή κουμπαριά από το αν ο/η κουμπάρος/-α κάλυψε, αδιαμαρτύρητα, τα έξοδα για άγριες ορχιδέες που επιθυμούσε το ζευγάρι;
Τώρα αν τον πληρώνατε χρόνια χωρίς λόγο, είναι δικό σας θέμα, όχι δικό του

sugar
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μέσα στη γενναιοδωρία ψυχής και συναισθήματος δεν εντάσσονται το να πας με ένα κουτί γλυκά ή δυο λουλούδια σε ένα σπίτι που σου κάνουν το τραπέζι; Ή να ετοιμάσεις μια κάρτα, ένα βίντεο σε δύο ανθρώπους που παντρεύονται και σε έχουν επιλέξει για κουμπάρο;

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Συμφωνώ, φυσικά και είναι, είναι θέμα κοινωνικής νοημοσύνης. Και είναι αυτά που κάνουν την διαφορά, όταν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να βάλεις το χέρι στην τσέπη.
Εγώ ενίσταμαι ως προς το αν μπορεί να καταλάβει ένας μη Έλληνας τις οικονομικές απαιτήσεις του κουμπάρου σε ελληνικό γάμο, και μάλιστα να του υποδεικνύεις οτι πρέπει να πάρει και δώρο! Αυτό δεν είναι θέμα ελληνικής ή άλλης κουλτούρας. Είναι διεθνές το δώρο γάμου, απλά στην Κρήτη το σύνηθες δώρο γάμου μπορεί να είναι 500 ευρώ μετρητά και στο Παρίσι ή στην Αθήνα τυπικό δωράκι 20 ευρώ !

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

δεν ειναι απαραιτητο αυτο κι εγω ειχα φιλο γερμανο που δεν εκανε ποτε δωρα,κ σε ενα γαμο μονο τον αμερκανο ειδα να δινει γιατι κ αυτοι κανουν δωρα,γενικα δεν το εχουν το θεμα οι ξενοι με αυτα ασε που κ πολλοι ελληνες ειναι το ιδιο.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα σεβασμού. Δεν χρειαζόταν να κάνει κάποιο ακριβό δώρο. Δεν χρειαζόταν καν να καλύψει τα έξοδα αν δεν είχε χρήματα. Μπορούσε πολύ απλά να πει “Δεν έχω/δεν θέλω να ξοδέψω χρήματα. Αν θέλετε μόνο να συμμετάσχω στην τελετή πάει καλώς, αλλιώς όχι.” Αλλά ένα συμβολικό δώρο (και δωρεάν ακόμη, ένα video π.χ. όπως είπε η sugar, να πει ένα τραγούδι στο γάμο τους-αν τραγουδάει καλά-να φτιάξει κάτι αυτοσχέδιο) επιβάλλεται και δείχνει τον σεβασμό σου προς τον άλλον και ότι χαίρεσαι με τη χαρά του.

NaLola
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξέρω αν είναι πολλά η όχι όσα απαιτείται να κάνει ο/η κουμπάρος/α αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κανείς δώρο γάμου στο ζευγάρι. Και σαν απλός καλεσμένος να πας θα δώσεις ένα δώρο ή ένα χρηματικό ποσό. Και ας βγάλουμε από την μέση την δικαιολογία ότι ήταν ξένος γιατί μένω στην Αγγλία χρόνια και έχω παρευρεθεί σε γάμους πολλών εθνικοτήτων και δεν υπήρξε ποτέ το «δεν είναι στην κουλτούρα μας τα δώρα.» Οι λίστες με τα δώρα γάμου δεν ξεκίνησαν από την Ελλάδα αλλά από έξω μας ήρθαν. Ο τύπος είναι απλά γύφτος δεν έχει σχέση αν όχι ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Συγγνώμη, δεν κατάλαβα κάτι. Όταν τον καθίσατε κάτω και του εξηγήσατε ότι θα πρέπει να καλύψει Χ έξοδα, τι ακριβώς είπε; Συμφώνησε και μετά έκανε την πάπια; Αυτά τα έξοδα τα καλύψατε εσείς τελικά; Μάλλον δεν σας εκτιμά τόσο όσο νομίζατε.

Kirky
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ το ίδιο πάθαμε κι εμείς και ήταν και Έλληνας και μας το ζήτησε ο ίδιος να μας παντρέψει…Το μόνο έξοδο που έκανε ήταν τα 50 ευρώ στην εκκλησία. Κατά τ’άλλα και διαμονή πληρωμένη και το δωράκι του (ηλεκτρικό μπάρμπεκιου παρακαλώ) το πήρε (πριν το γάμο, μη χάσουμε κι εμείς) και τους στολισμούς τους πληρώσαμε εμείς γιατί δεν κατάλαβε ότι έπρεπε να τα δώσει εκείνη την ημέρα (και καλά). Μετά μας κορόιδευε ότι θα τα έβαζε στην τράπεζα! Εννοείται για δώρο γάμου ούτε συζήτηση. Ξεκόψαμε και δεν του έχουμε ξαναμιλήσει από τότε, όχι τόσο για τα χρήματα αυτά κάθε αυτά… Διαβάστε περισσότερα »

Λουλού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Για να καταλάβω, είναι υποχρεωμένος ο κουμπάρος να πληρώσει τους στολισμούς του γάμου ΣΑΣ; Και αν δεν μπορεί/δεν έχει, καταγράφεται ως χρέος το οποίο μειώνεται αν σας τα δίνει λίγα λίγα; Εκτός από το δώρο που προφανώς συμφωνώ ότι ως φίλος ο κουμπάρος πρέπει να φέρει κάτι στο ζευγάρι, όλα τα υπόλοιπα μου φαίνονται απόλυτος παραλογισμός όπως επίσης μου φάνηκε και απίστευτο αυτό που έκανε ο σύζυγος της ερωτώσας που έπιασε τον κουμπάρο να του εξηγήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Το θράσος αυτό, στο όνομα της παράδοσης με ξεπερνά και αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερο ακούω… Διαβάστε περισσότερα »

sapila
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οχι, δεν συμφωνω. Γιατί να μπαίνει ο άλλος στην διαδικασία να λέει δεν εχω λεφτά, δυσκολευομαι, ζορίζομαι. Μπορεί απο την αλλη να τα έχει τα λεφτά,αλλά να θέλει να τα δώσει κάπου αλλού. Πρέπει και γιαυτό να δώσει λογαριασμό?

sugar
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ε όχι ρεεεεε… Δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι θέμα κουλτούρας, γιατί δεν ξέρει τα ελληνικά έθιμα της κουμπαριάς. Δεν είπαμε να σας δώσει και το ιταλικό βρακί του αλλά -ανεξαρτήτως εθνικότητας- δεν σκέφτεσαι και κυρίως δεν αισθάνεσαι ότι θέλεις να κάνεις ένα δώρο στους φίλους σου σε μια σημαντική και χαρούμενη στιγμή της ζωής τους ;

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Από αυτά που διάβασα συμπέρανα ότι έχει διαμορφωθεί μεταξύ σας μία σχέση ρόλων η οποία και συνέχισε αδιατάρακτη για πολλά χρόνια εξυπηρετώντας αυτή τη δυναμική. Με τον ρόλο του κουμπάρου, που στη δομή της παραδοσιακής κοινωνίας έχει αρκετές απαιτήσεις, εσείς του ορίσατε έναν άλλο, ή έναν επιπλέον ρόλο κάτι που διατάραξε την δυναμική , και εκ του αποτελέσματος, την ισορροπία της σχέσης σας.Ο φίλος- ο οποίος και ιδέα δεν έχει για την ελληνική παράδοση την οποία και δεν φαίνεται από την ερώτηση να σας είπε ότι σκέφτεται να ακολουθήσει κατα γράμμα- δεν αντελήφθη την ανάγκη της αλλαγής του ρόλου, εσείς… Διαβάστε περισσότερα »

sapila
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο συγκεκριμένος αποδείχθηκε γαιδούρι, γιατί σε γάμο δεν πας με άδεια χέρια, ένα δώρο θα το πάρεις. ΑΛΛΑ: Οκ, το να πληρωνει ο κουμπαρος ενα ποσό είναι πατροπαράδοτο ελληνικό έθιμο. Γιαυτό και προτιμάμε τους έλληνες κουμπαρους που τα καταλαβαίνουν αυτά και κατευθείαν ξέρουν τί πρεπει να πληρώσουν και τί όχι. Πώς βάζεις κάτω έναν ξένο και του λές “συγχαρητήρια, επιλεχτηκες ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφίους και θα μου δώσεις >500 ευρώ για το γάμο μου” Γιατί στα αυτιά του ξένου έτσι ακριβώς ακούγεται. Εγώ θα ντρεπόμουν. Ούτε καν από τους δικούς μου τους κουμπάρους ζήτησα λεφτά, με αυτήν την συμφωνία τους… Διαβάστε περισσότερα »

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Χμ να ένα μάθημα ότι είναι ασφαλέστερο είναι να βασίζουμε τις προσδοκίες μας από τους άλλους στη συμπεριφορά των ίδιων, παρά στην καλή δουλειά και την εύπορη οικογένειά τους. Πάντως, καθόλου δεν νομίζω ότι στη minimum οικονομική συνεισφορά του κουμπάρου περιλαμβάνεται και δώρο στο ζευγάρι. Με κάνεις να αναρωτιέμαι λίγο, αν δεν είχε καλή δουλειά ή αν δεν καταγόταν από εύπορη οικογένεια αν θα τον θέλατε για κουμπάρο. Οπότε, δεν είμαι σίγουρη αν το βλέπετε ρεαλιστικά. Και το ότι ήρθε ταξίδι από άλλη χώρα μόνο και μόνο για να σας παντρέψει, σας τιμά από μόνο του. Τελικά πόσο του κόστισε… Διαβάστε περισσότερα »

Mrs Dalloway
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

από την Ιταλία ήρθε όχι από την Αυστραλία. Του πλήρωσαν και τη διαμονή, έφαγε ήπιε. Τζάμπα διακοπές έκανε το παιδί, σιγά μην τον λυπηθούμε κιόλας