Αγαπητή «Α, μπα»: Σε ποια ηλικία είναι θεμιτό να διδάξεις στο παιδί τη θρησκεία σου;

Σε ποια ηλικία μπορεί να καταλάβει τα θεολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα και να μη θεωρηθεί ότι του κάνεις πλύση εγκεφάλου;

Σε ποια ηλικία είναι θεμιτό να «προσηλυτίσεις» το παιδί σου στη θρησκεία σου (αν πιστεύεις εννοώ) ώστε να γίνει κι αυτό ακόλουθος; Σε ποια ηλικία μπορεί να καταλάβει τα θεολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα και να μη θεωρηθεί ότι του κάνεις πλύση εγκεφάλου; Οι δικοί μου γονείς για παράδειγμα, αν και πολύυυ light ορθόδοξοι, είχαν αποφασίσει να μη με «προσηλυτίσουν» καθόλου ώστε να αποφασίσω στο μέλλον με δική μου βούληση κι όχι επειδή θα μου μίλαγαν από μικρή ηλικία για έναν θεό ώστε να μην το θεωρήσω δεδομένο ότι υπάρχουν θεότητες (εξάλλου κι οι ίδιοι δεν πήγαιναν ποτέ Εκκλησία, δεν σταυροκοπιόντουσαν, κτλ.), και όταν ήμουν Τετάρτη ή Πέμπτη Δημοτικού που κάναμε Θρησκευτικά στο σχολείο, προσευχές, επισκέψεις σε Εκκλησίες, αγιασμούς κι όλο το σετ που σερβίρεται στο Δημόσιο Σχολείο, θυμάμαι είχα πραγματικά τρομοκρατηθεί κι έκλαιγα κρυφά τα βράδια γιατί, σύμφωνα με το δάσκαλό μου, όποιος δεν έκανε προσευχές, δεν πήγαινε στην Εκκλησία, δεν κοινωνούσε κτλ, θα πήγαινε στην κόλαση.
-Τελικά δεν πιστεύω σε υπερφυσικά ανώτερα από μένα όντα αλλά αν πίστευα, θα έπρεπε να με είχαν εισάγει οι γονείς μου στην ιδέα;

Δεν πολυκατάλαβα τι ρωτάς. Ο προσηλυτισμός είναι λάθος, όπως κι αν τον κάνεις, είτε βάλεις εισαγωγικά, είτε όχι.

Αν πιστεύεις, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, το παιδί το απορροφά μέσα από την καθημερινότητα, όπως απορροφά όλες τις πληροφορίες. Αν τα πηγαίνεις στην εκκλησία από μηνών, ας πούμε, κάθε Κυριακή, έχεις δώσει ήδη ένα ισχυρό μήνυμα. Βάλε και τα θρησκευτικά στο σχολείο, τελείωσε η υπόθεση.

Αν δεν πιστεύεις, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί κάνεις κάτι κόντρα σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου, και άρα χρειάζεται να δώσεις περισσότερες εξηγήσεις στο παιδί.

Αυτό που έκαναν οι γονείς σου δεν μου φαίνεται πολύ πετυχημένο, όπως φάνηκε και από την εμπειρία σου. Πρέπει να μεταφέρεις ένα μήνυμα στο παιδί, από τότε που γεννιέται, και να μην κάνεις ότι δεν υπάρχει καν το θέμα για να το βρει αργότερα μόνο του. Δεν ζούμε μόνοι μας σε σπηλιές, τα παιδιά λαμβάνουν πληροφορίες που δεν ελέγχουμε, δεν είναι μόνοι οι γονείς που καθορίζουν τι θα καταλάβουν από τη ζωή. Έπρεπε πρώτα να σου εξηγήσουν τι πιστεύουν οι ίδιοι, με έναν τρόπο απλό, όσο απλός χρειάζεται να γίνει ώστε να είναι και κατανοητός σε ένα παιδί. Τα παιδιά δέχονται με μεγάλη άνεση ό,τι τους πεις, γιατί δεν έχουν τις δικές μας αγκυλώσεις. Αν πεις σε ένα παιδί «εγώ δεν πιστεύω στον Θεό, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως γύρω μας πιστεύουν», θα το δεχτεί ακριβώς όπως το λες, χωρίς να αγχωθεί. Θα προβληματιστεί αν πιστεύεις εσύ ότι θα του δημιουργήσει προβλήματα, γιατί θα φανεί στον τρόπο που το λες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

27
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
Mia idealionessPrivateLuthienalitra Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πολύ ωραία όσα έγραψες, Su! Κι εγώ, ποτέ δεν ένιωσα καμία ανάγκη πίστης, στην εκκλησία δυσφορουσα, δεν καταλάβαινα γτ δεν μπορώ σαν κορίτσι να μπω στο ιερό, είχα και γιαγιά θεολογο και παππού ψαλτη, και η αντιθεσεις μεσα μου ηταν τεραστιες! Ο άνθρωπος που με βοήθησε να βάλω σε λέξεις τη δυσφορια μου και εν τέλει την αθεία μου ήταν ο καταπληκτικος θεολογος μου στη Β και Γ Λυκείου, που ήταν αθεος και είχε τελειώσει και Φιλοσοφικη μετά τη θελογία.

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Δεν είμαι οπαδός της μανιχαϊστικής αντίληψης των θρησκειών (καλά γενικά δεν είμαι οπαδός των θρησκειών). Όλες κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και μόνο οι δικοί τους πιστοί είναι οι εκλεκτοί. Είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για ένα παιδί να μαθαίνει πως α)Είναι ο εκλεκτός και αν είναι “καλό παιδί” θα ανταμειφθεί ενώ αν δεν είναι θα τιμωρηθεί β) Ο κολλητός του ο ξάδελφος του , ο συμμαθητής του δεν πρόκειται να ανταμειφθούν ακόμα και αν είναι “καλά παιδιά” γιατί γεννήθηκαν με τον λάθος “ουράνιο μπαμπάκα”. Αφενός δημιουργεί στρες στο πόσο καλό παιδί είναι, (οι θρησκείες ορίζουν το πόσο “καλός” είσαι ακόμα και από… Διαβάστε περισσότερα »

Frost
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

”Σε ποια ηλικία είναι θεμιτό να διδάξεις στο παιδί τη θρησκεία σου;”

Σε καμία.

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κορίτσια πετάγομαι κι εγώ να σας πω ότι ζηλεύω τρελά αυτό που περιγράφετε: έναν φωτισμένο θεολόγο που να κάνει μάθημα, και όχι κατήχηση. Εγώ στο Γυμνάσιο είχα έναν παπά (!), φόβο και τρόμο όλου του σχολείου, και στο Λύκειο έναν new-age ελιτιστή θεολόγο που περνιόταν για πολύ φιλοσοφημένος και διαβασμένος, αλλά παράλληλα μας εξηγούσε σοβαρά ότι τα κορίτσια δεν κάνει να μεταλάβουν όταν έχουν περίοδο γιατί χάνεται το αίμα του Χριστού (!!!). Το καλό με όλο αυτό είναι ότι άρχισε να μου κλωτσάει και απέρριψα από πολύ νωρίς το όλο θέμα της θρησκείας.

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αν σε παρηγορεί, γλυκιά μου Πενθεσίλεια, μέχρι να φτάσω στον πεφωτισμένο θεολόγο/ φιλόσοφο, έφαγα όλο το Γυμνάσιο με παπά θεολόγο, με ράσο, ο οποίος σε κάθε καλημέρα έτεινε το χέρι του για φίλημα, μας πήγαινε σε κάθε γιορτή και σχόλη στην εκκλησία αντί μαθήματος (η εκκλησία ήταν δίπλα) και μας ανάγκαζε να εξομολογηθούμε και να κοινωνήσουμε. Ο θεολόγος/ φιλόσοφος (από κλειστό συντηρητικό χωριό της ενδοχώρας παρεμπιπτόντως, με κρητική προφορά- άλλο ένα μάθημα που πήρα είναι να μην είμαι εξ αρχής προκατειλημμένη με τους ανθρώπους), ήρθε σαν απαλό αεράκι μετά από αυτό το μαρτύριο! Την πρώτη φορά που μπήκε στην τάξη,… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Και τώρα θυμήθηκα και αυτόν που μας έκανε Κοινωνική/ Πολιτική Αγωγή στο Γυμνάσιο, ο οποίος μας έλεγε ότι στον πυρήνα της γης ζουν εξωγήινοι και έχουν αποθηκεύσει ένα υπερόπλο, και δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ αυτήν την πληροφορία που μόλις αναδύθηκε από το υποσυνείδητό μου!

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ νομίζω ότι τον αγαπώ λίγο αυτό τον θεούλη. Όσο για τον θεολόγο-φιλόσοφο που περιγράφεις με τόση αγάπη, φαίνεται πραγματικά πολύ γαμάτος. Ελπίζω να υπάρχουν πολλοί σαν κι αυτόν, κι ας τύχαμε εμείς σε άλλες περιπτώσεις. Το χειροφίλημα του παπά σας ασχολίαστο (ελπίζω τουλάχιστον να έπλενε τα χέρια του, αλλιώς τοn λες και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία). Ρε παιδιά όμως, τι κόλλημα είναι αυτό με την εξομολόγηση; Κι εμάς μας έπρηζε ο hipster θεολόγος μας να πάμε να εξομολογηθούμε. Με το ζόρι; του λέγαμε. Αν δεν νιώθεις την ανάγκη να εξομολογηθείς, γιατί να το κάνεις; Με το ζόρι, μας… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ναι, φυσικά! Εκεί που λέγαμε για τα πολιτεύματα και τη δημοκρατία, η συζήτηση πολύ φυσικά και αυτονόητα πήγε στο ότι υπήρχαν: χρονοταξιδιώτες τους αιώνες Π.Χ., εξωγήινοι οι οποίοι βοήθησαν στην κατασκευή του Παρθενώνα, καθώς και εξωγήινοι οι οποίοι έσκαψαν έως το κέντρο της γης και έθαψαν ένα υπερόπλο. Στον πυρήνα της γης ζουν πλάσματα/ εξωγήινοι, που προστατεύουν το υπερόπλο. Την ημέρα που θα απειληθεί η χώρα, θα ανοίξει στα δυο η γη και θα υπερασπιστούν την ακεραιότητα της πατρίδας μας οι εξωγήινοι με το υπερόπλο τους.
Ελπίζω να σε κάλυψα : )

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Το ότι έκλαιγες τα βράδια από το φόβο της κόλασης, το είπες στους γονείς σου; Εκεί είναι το ζουμί για μένα. Αν ως παιδί, όταν μπερδευόσουν και φοβόσουν, πήγαινες στους γονείς σου. Και αν όχι, γιατί δεν πήγαινες. Φοβόσουν, σε μπέρδευαν περισσότερο, σε αγνοούσαν; Τώρα που μεγάλωσες, μπορείς να δεις τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Δεδομένου ότι οι γονείς σου ήταν light, από πού τρύπωσε η ακραία λέξη προσηλυτίζω και γιατί τη χρησιμοποιείς τόσο λάθος; Ίσως φανεί τραβηγμένο αλλά νομίζω ότι έχεις υπερβολικό άγχος και φοβίες γενικότερα. Το παιδί σου θα έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία, δεν είναι βέβαιο ότι αν… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Το light ορθόδοξοι το λάτρεψα. Μην είναι full τα λιπαρά και στις θερμίδες. Δηλαδή πάμε σε καμία βάπτιση/γάμο, στολίζουμε το δένδρο, πάμε και στην Ανάσταση στις 11:59. Προσωπικά δεν πιστεύω, γενικά δεν συζητάω περί θρησκείας, σέβομαι το αίσθημα και την ανάγκη των ανθρώπων να πιστεύουν σε κάτι ανώτερο, και υπάρχουν στιγμές που τους ζηλεύω κιόλας. Βρίσκουν μια γαλήνη όταν έρχεται η απώλεια ή σε πολύ δύσκολες στιγμές. Όταν θίγονται και απειλούνται ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της “”””‘πίστης”””””’ με βρίσκουν και πάντα θα με βρίσκουν απέναντι τους. Η προσέγγιση της Λένας είναι σωστή. Με απλά, ξεκάθαρα λόγια εξηγείς στο παιδί τι… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Συμφωνώ μαζί σου. Ομολογώ όμως οτι και σε μένα δεν είναι ξεκάθαρο πότε τα παιδιά είναι έτοιμα για τέτοια συζήτηση. Νομίζω οτι είναι πολύ σημαντικό να τα έχουμε ξεκαθαρίσει εμείς οι ενήλικες μέσα μας (τα πιστεύω μας εννοώ).

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν υπάρχει “διδάσκω τη θρησκεία”, αυτό είναι, ναι, απλός, καθαρός προσηλυτισμούλης.
Στην Ελλάδα τουλάχιστον έχει καλυφθεί επαρκώς το ζήτημα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό που συνέβη σε εσένα δηλαδή, που τρομοκρατήθηκες πιστεύοντας ότι επειδή δεν κάνεις τον σταυρό σου θα καίγεσαι αιώνια, διδασκαλία ήταν;

Μπορείς να διδάξεις την ιστορία των θρησκειών και να ξεκαθαρίσεις την διαφορά ανάμεσα στο τι πιστεύουμε και τι μπορούμε να αποδείξουμε, όπως επίσης και το νόημα των συμβολισμών (κι αυτό μπορείς και οφείλεις να κάνεις είτε πιστεύεις είτε όχι) κι αυτό δεν είναι κακό σε καμιά ηλικία, αρκεί να προσαρμόσεις τον τρόπο που το εκφράζεις.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αυτός που θα πάει σίγουρα στην κόλαση, αν υπάρχει, είναι ο δάσκαλος που έλεγε τέτοια στα παιδιά.

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Προσφατα είχαμε στο σχολειο της κορης μου ομιλια για την σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση (μου φαινεται το εχω ξαναγραψει αυτο) και η ομιλήτρια μας συμβουλευσε να πάρουμε ένα βιβλιο (όποιο ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασια της οικογένειας μας) το οποίο θα διαβασουμε μια φορα με το παιδί κι ύστερα θα μπει στη βιβλιοθηκη του. Εξήγησε οτι τα παιδιά σε μικρές ηλικίες (μιλουσαμε για 3-6 χρ παιδια) είναι ανοιχτά στα πράγματα που ακούν, αλλά το κυριότερο οτι ανοίγουμε μαζί τους έτσι δρόμους επικοινωνίας. Το παιδί θα ξέρει οτι στη βιβλιοθήκη του υπάρχει κάποιο βιβλίο γι αυτό το θέμα και πως μπορεί να μιλήσει-ρωτήσει τους γονείς… Διαβάστε περισσότερα »

Luthien
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Τι ωραία συμβουλή!

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Σε μια θρησκόληπτη χώρα όπως η Ελλάδα και άθεος να είναι ο γονιός,το παιδί θα μεγαλώσει με τα χριστιανικά ήθη και έθιμα.Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι.Αστο μόνο του να διαλέξει