Αγαπητή «Α, μπα»: Σχετίζεται με την πατριαρχική κουλτούρα αυτό που είπε;

Είναι δική μου ευθύνη τα συναισθήματα που έχω πάνω στην άσκηση ελευθερίας λόγου του άλλου

Γεια σου Αμπα, το παρακάτω περιστατικό με έφερε σε διαφωνία με δύο φίλους μου με τους οποίους το συζήτησα. Μου είπαν ότι δεν έπρεπε να το δω από τη φεμινιστική του πλευρά, γιατί δεν είχε σχέση. Η θεία μου έχει έναν πέρσοναλ τρέινερ, και σε μία συνεδρία έτυχε να πάω κι εγώ να βλέπω, καθώς ο τρέινερ το επέτρεψε. Πάνω στην παράλληλη κουβέντα, άρχισαν να μιλούν για τις διαφορές κουλτούρας που υπάρχουν στον κόσμο και φέρνει το παράδειγμα ο τύπος, ας τον πούμε Κώστα και εμένα Κατερίνα ‘Πώς θα σας φαινόταν αν παντρευόταν πχ η Κατερίνα και ερχόμουν εγώ ως καλεσμένος μπροστά στον άντρα της και της άνοιγα το σουτιέν, έβαζα μέσα χρήματα και της το έκλεινα μετά και όλα καλά? Ε λοιπόν αυτό κάπου είναι έθιμο γάμου και μάλιστα υποχρεωτικό!’ Εγώ ένιωσα μία αηδία με το παράδειγμα, γιατί χωρίς λόγο χρησιμοποίησε στην ιστορία εμένα και το στήθος μου και μάλιστα με τρόπο που θεωρώ γλαφυρό. Θα μπορούσε να πει ότι άνοιξα το νυφικό και έβαλα τα χρήματα μέσα. Και βασικά θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει ονόματα. Εγώ ένιωσα ότι αυτό έγινε επειδή ο τύπος είναι entitled από την πατριαρχική κουλτούρα να μοιράζεται τις φαντασιώσεις του χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα προκαλέσει αηδία, όπως ακριβώς αυτοί που βγάζουν γλώσσα στο δρόμο στις περαστικές. Οι φίλοι μου αντεπιχειρηματολόγησαν ότι δε μπορώ να είμαι στο μυαλό του για να ξέρω αν είχε όντως τέτοια πρόθεση και ότι είναι δική μου ευθύνη τα συναισθήματα που έχω πάνω στην άσκηση ελευθερίας λόγου του άλλου.

-Κατερίνα

Αρχικά, πήγα να συμφωνήσω με τους φίλους σου, σκεπτόμενη ότι έβαλε εσένα στη συγκεκριμένη θέση για να καταλάβει η θεία, ως θεία σου, πόσο απαράδεκτη τακτική είναι. Μετά, μπήκα στη δική σου θέση, και ένιωσα ακριβώς αυτό που ένιωσες εσύ. Δεν θα ήθελα με τίποτα να κάνει εμένα εικόνα. Έπρεπε να είναι θεία σου για να βιώσει την παραβίαση; Δεν αρκούσε να είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα για να νιώθει εμπάθεια;

Οι δύο φίλοι σου, αν πρόκειται για δύο άντρες, δεν μπορούν να μπουν στη θέση σου. Δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του, αλλά το θέμα δεν είναι αν είχε την πρόθεση να σε προσβάλει, για να τον βγάλουμε αθώο. Αυτό που λες – που λέμε – είναι ότι λόγω του προνομίου του, δεν καταλαβαίνει γιατί προσβάλει, όπως δεν καταλαβαίνουν και οι φίλοι σου.

Ευχαριστούμε για το παράδειγμα, είναι πολύ καλό και νομίζω ότι θα βάλει πολλές σε σκέψεις. Αυτό που δεν με έβαλε σε σκέψεις όμως είναι το θέμα της άσκησης ελευθερίας το λόγου του άλλου. Δεν περιορίζεις την ελευθερία λόγου όταν λες σε κάποιον ‘κοίτα, τώρα λες βλακείες’. Όσο ελεύθερος είναι ο άλλος να πει την αρλούμπα του, άλλο τόσο κι εσύ είσαι ελεύθερη να επισημάνεις την ποιότητα της αρλούμπας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

55 points
Upvote Downvote

35
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
21 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
xrusaFlying GrandmaEtern1ty_ GRAnna Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Αυτό που δεν μπορεί να μεταφέρει η γράφουσα όταν περιγράφει το περιστατικό είναι η εξωλεκτική επικοινωνία, δηλαδη η γλώσσα του σώματος, οι χειρονομίες, η έκφραση προσώπου και τα λοιπά, καθώς και παραγλωσσικές πληροφοριες, όπως ο τόνος της φωνής, το πόσο κόλλαγε στο πλαίσιο το συγκεκριμένο παράδειγμα. Όλα αυτα ειναι πληροφορίες που λαμβάνουμε όταν επικοινωνούμε και επειδή τις καταγραφουμε αυτοματα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, πολλές φορές μιλαμε για vibes, για κάτι που δεν κόλλαγε, για αύρες κτλ. Είναι συχνά τα παραπάνω, που διαφοροποιούν για παραδειγμα ένα κοπλιμέντο από την παρενόχληση και είναι ακριβώς αυτά που πιάνουμε ασυναίσθητα στις διαδράσεις μας και… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εύα, συμφωνώ λέξη προς λέξη..Σε πόσες συζητήσεις έχει μεταφέρει ένα άτομο ένα περιστατικό που είδε ή μια συνομιλία που άκουσε και σπεύδουμε να βάλουμε κάτω τα γεγονότα και να βγάλουμε συμπεράσματα ενώ μας λείπει όλο αυτό το πλαίσιο επικοινωνίας που περιέγραψες; Κι ακόμη, καθεμιά/καθένας ερμηνεύει όλη αυτή την εξωλεκτική επικοινωνία με βάση τα δικά του βιώματα, συνεπώς αν για μένα “η σερβιτόρα χαμογελούσε από ευγένεια” και για τον διπλανό μου “η σερβιτόρα του την έπεφτε κανονικότατα” εκεί αρχίζουν οι παρανοήσεις.

Elenalda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει με τα συναισθήματά σου. Ωστόσο, δεν μου φαίνεται ότι ισχύει αυτό που λες. Πρώτον, από ο,τι καταλαβαίνω, αυτό που είπε δεν το είπε ως φαντασίωση αλλά ως κάτι περίεργο. Δεύτερον, είναι λογικό, αφού σε είχε μπροστά του να σε χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τελείως ασυναίσθητα. Έχω κάνει και η ίδια κάτι αντίστοιχο με άντρες και γυναίκες. Καταλαβαίνω ότι ένιωσες άβολα, αλλά δεν σημαίνει ότι φταίει αυτός ούτε φυσικά ότι εσύ είσαι υπερβολική.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Για να είμαι ειλικρινής κι εγώ δεν το εξέλαβα ως φαντασίωση. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δε μειώνει τη δυσαρέσκεια αυτού που ένιωσες. Αλλά αναρωτιέμαι, μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και από γυναίκα και από άντρα, δεν ένιωσα καθόλου άβολα, για την ακρίβεια πετάω κι εγώ κάτι τέτοια. Να το κοιτάξω;

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε αντί για όνομα να πούμε “οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε” και ο άλλος θα το κάνει πιο γλαφυρό από μόνος του στο μυαλό του. Εμείς αρκεί να δώσουμε τη γενική εικόνα.
Τώρα σε γνωστούς που γνωρίζω αρκετά, κάνω παραλληλισμούς φέρνοντας ένα παράδειγμα από τη δική τους ζωή, που τους δημιουργεί το ίδιο συναίσθημα. Εκεί βέβαια με νοιάζει και περισσότερο να γίνω κατανοητή, γι’αυτό μπαίνω στη διαδικασία.
Κι εγώ συμφωνώ με την Elenalda.

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Elenalda, πολλές φορές χτίζουμε μια αναλογία ή μια μεταφορά χρησιμοποιώντας ένα όνομα καθόλου τυχαία και καθόλου ασυναίσθητα, αλλά εκλεγμένο πολύ προσεκτικά ώστε να πιέσουμε τ@ συνομιλήτρια/συνομιλητή να πειστεί ή έστω να δει την οπτική μας. Παράδειγμα: ένας γονιός λέει ότι δεν υποστηρίζει το αίτημα για χημικό ευνουχισμό των εγκληματιών που καταδικάζονται για παιδοφιλία γιατί θεωρεί ότι κατά τη γνώμη του συνιστά κι αυτό σωματική κακοποίηση/αντιβαίνει ανθρώπινα δικαιώματα κλπ. Το άτομο που προσπαθεί να τον πείσει του απαντά: “Ναι, αλλά το ίδιο θα έλεγες κι αν βιάζε κάποιος την κόρη σου; Αν ο τάδε κακοποιός είχε στήσει καρτέρι έξω από το… Διαβάστε περισσότερα »

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

αυτό ακριβώς…

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Γλιτσας ο περσοναλ, τι να λέμε τώρα..
Πιστεύω χρησιμοποίησε εσένα ως παράδειγμα για να σε κάνει να έρθεις σε αμηχανια. Εκτός κ αν πετουσες κ εσύ κάτι αντιστοιχο (στην τάδε χώρα γυναικες πιάνουν τα @χ@δια των ανδρών ως χαιρετισμό, σκέψου να ερχόμουν σήμερα εγώ εδώ στο περσοναλ κ να σου τα έπιανα, αντί να πω ‘γεια’).
Άκου εκεί, ανοίγουν το σουτιέν της νύφης κ βάζουν λεφτά.. τρωγόταν να το πει πάντως!

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Ακριβώς, τρωγόταν να το πει. Και αναλόγως ποιος το λέει αυτό που λέει, γενικώς. αν πχ το έλεγε ο αδερφός μου ως παράδειγμα, δεν θα με πείραζε. Αν το έλεγε το αφεντικό μου, θα ένιωθα πολύ άβολα να αναφέρει εμένα και το σουτιέν μου σε μια πρόταση. Ο πέρσοναλ τρέινερ της θείας λοιπόν, πολύ θάρρος πήρε.

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ no-no. Οι προθέσεις μας φανερώνονται καμιά φορά κι από το πού επιλέγουμε να πούμε τι (hint: εκεί που μας παίρνει).

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Σαν άντρας θεωρώ πως ήταν 100% στοχευμένο.

Οποιοςδήποτε ευγενικός άνθρωπος θα είχε κάνει ένα γενικό σχόλιο και όχι προσωποποιημένο. Το συγκεκριμένο ήταν μια “ανεπιτήδευτη προσπάθεια” να σε κάνει να κάνεις εικόνα τα λεγόμενά του και να νιώσεις μια σύνδεση, ένα γλειώδες πέσιμο βασικά. Και ναι έχει πατριαρχική βάση καθώς σαν άνδρας έχει το δικάιωμα να έιναι τόσο κουλ και να αναφέρεται στα βυζιά μιας γυναίκας που έιναι παρούσα χωρίς να τρέχει κάστανο.

verve de vie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Πάντως δεν είπε κάτι για τα βυζιά της.

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

το έιπα έτσι για να δείξω οτι στην ουσία αυτό έιχε στο νου του αλλα και σε ένα γενικότερο πλάισιο οτι ένας άντρας μπορεί να μιλήσει έτσι χύμα για μια γυναίκα προσωπικά και να μην παρεξηγηθεί απλά είναι ο κουλ τύπος.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αυτός ο φωστήρας μας είπε σε ποια χώρα και σε ποια κουλτούρα είναι αυτό έθιμο; Όχι απλά να βάζεις χρήματα στο σουτιέν, αλλά να το ανοίγεις κιόλας; Γιατί ειλικρινά νομίζω ότι το έβγαλε από το μυαλό του.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μα, όσο πιο ασυνείδητη είναι η συμπεριφορά, τόσο περισσότερο ενισχύεται το επιχείρημα σου, ότι δηλαδή ο άνθρωπος αυτός έχοντας το πλεονέκτημα του προνομίου του, δεν σκέφτεται τη θέση στην οποία σε έφερε (έστω άθελά του).

Οι δύο φίλοι δε, κατά κάποιο τρόπο μου φαίνεται ότι φέρθηκαν χειρότερα, γιατί εκτός του ότι δεν αντιλήφθηκαν το πρόβλημα (έστω άθελά τους), πρώτον ακύρωσαν αυτό που ένιωσες, δεύτερον το έκαναν προτάσοντας το ηλίθιο επιχειρημα της εποχής, το δικαίωμα στον ελευθερο λόγο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπο και τρίτον κατηγορώντας σε που ένιωσες όπως ένιωσες (εκτός αν το αντιλαμβάνομαι λάθος λόγω σπασμένου τηλεφώνου;)

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όλοι προσλαμβάνουμε τα διάφορα ερεθίσματα και τα φιλτράρουμε μέσα από τα βιώματά μας, τον αξιακό κώδικα και τις αρχές μας. Η όποια πρόθεση του άλλου ανήκει στο δεύτερο επίπεδο επεξεργασίας. Όταν κάτι σε ενοχλεί, σου κάνει τριγκερ υπάρχει κάποιος λόγος τον οποίον κάποιοι θα τον κατανοήσουν και άλλοι θα τον απορρίψουν. Για αυτό υπάρχει ο διάλογος, η συζήτηση, ζητάμε διευκρινήσεις για ότι έχει ειπωθεί, δεν είμαστε υποχρεωμένες να τα δεχόμαστε όλα σαν καλά και σωστά κορίτσια που δεν κακοκαρδίζουν. Επίσης το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου δεν είναι απόλυτο, δέχεται ερμηνείες και περιορισμούς που εμπίπτουν και αυτοί στην ελευθερία του… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Δεν ήμουν μπροστά για να ξέρω αν ο ίδιος είχε ως στόχο αν σε φέρει σε δύσκολη ή αν το έκανε ερήμην του. Όμως δε χρειάζεται να είμαι μπροστά για να πιστέψω ότι κάποιος άνθρωπος ένιωσε άσχημα. Είτε έχει είτε δεν έχει επίγνωση ο άλλος, καλό σ’εμάς κάνει να του πούμε ότι μας φέρνει σε δύσκολη θέση, χωρίς περαιτέρω διάλογο, που μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να πει κάτι παραπάνω από “συγνώμη, δεν το ήθελα”. Αν λοιπόν κάποιος προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είχε πρόθεση, αντί να αρκεστεί μόνο στο να το πει, τότε θα αναγκαστείς κι εσύ να… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Για ρώτησε τους φίλους σου (ας πούμε ότι το ονόμα τους ενός είναι Γιώργος): { Πώς θα σού φαινόταν αν ένας άντρας έλεγε: “Λοιπόν, ακούστε ένα έθιμο που έχουν σε μία χώρα: αν ο Γιώργος παντρευτεί, εγώ σαν καλεσμένος μπορώ να ξεκουμπώσω το παντελόνι του, να βάλω λεφτά μέσα στο βρακί του, να του ξανακουμπώσω το παντελόνι και όλα καλά. Δεν είναι φοβερό;”} Πώς θα αισθανόταν ο φίλος σου ο Γιώργος αν το άκουγε αυτό;

Nom de plume
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Δεν θα αισθανόταν το ίδιο γιατί στους άντρες το πέσιμο από γυναίκα δεν αποτελεί παραβίαση. Μόνο από γκέι άντρα θα το ένιωθε έτσι.

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το παράδειγμα με πέσιμο απο άντρα γκευ έιναι απόλυτα σωστό, το χρησιμοποιώ και ε΄γω σε συζητήσεις σε φφίλους μουπροσπαθώντας να δέιξω τι σημάινει παρενόχληση για τις γυναίκες (όσο μπορώ να καταλάβω εγώ πως μπορεί να το ζει μαι γυναίκα και δεν μπορείς να φανταστείς τι ακούω)

Επίσης, δεν έιναι έτσι αν θεωρούμε την γυναίκα fu*^*^ble. Αν έιναι απο κάποια που δεν θεωρόυμε ελκυστική πίστεψε με την ίδια αντιδραση έχουμε αν και επειδή δεν έχουμε την εμπειρία τέτοιας παραβίασης στη καθημερινότητά μας δεν θα το παιρναμε τόσο σοβαρα γιατι φάινεται κάτι τόσο μακρυνο και απίθανο.

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Θα μετρούσα τα λεφτά για να δω άμα είναι χουβαρντάς ή τζάμπα μου αέρισε τον Γιακουμή ο σπαγκοραμμένος.

Όχι, οι άντρες δεν θα αισθανόταν ενόχληση από τέτοια κουβέντα, για πάρα πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ. Ίσως αν γινόταν από γκέι άντρα όπως λέει η nom de plume, χωρίς πάλι να είναι το ίδιο.

Αυτό δεν σημαίνει πως κακώς ένιωσε ενόχληση η Κατερίνα. Δεν χρειάζεται validation από κανέναν άντρα (ή γυναίκα) για το τι νιώθει. Περίμενα εσύ να το καταλαβαίνεις αυτό, Φωτεινή.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Chaotic Jester, φυσικά και δεν χρειάζεται validation από κανέναν για το τι νιώθει! Απλά, τής προτείνω να πει το συγκεκριμένο παράδειγμα στους άντρες φίλους της, μήπως καταλάβουν μέσω αυτού του παραδείγματος το πώς αισθάνθηκε.

Mr Mazis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πολύ υπερβολικό το βρίσκω όλο αυτό. Εκτός βέβαια αν αυτό που είπε συνοδευόταν από λιγουρικο γλοιώδες βλέμμα ή κατι αντίστοιχο. Κατά τα άλλα πρέπει κι εσείς κορίτσια να μην πέφτετε στην παγίδα επειδή είστε ευαισθητοποιημένες, να ερμηνεύετε καθε κουβέντα ως προσβολή. Σε μια κουβέντα ειναι το πιο κοινό πράγμα να χρησιμοποιείς τους παρόντες ως παράδειγμα, για να δώσεις αμεσότητα και ενσυναίσθηση στους άλλους για αυτό που εξηγείς. Θέλετε οι άντρες να προσέχουν τόσο τα λεγόμενα τους ώστε στην πραγματικότητα να σας τοποθετούν σε ένα βάθρο ξεχωριστά από τον δικό τους κόσμο;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αχ να σαι καλά που ήρθες να μας πεις ποτέ είμαστε υπερβολικές και πότε όχι και πως πρέπει να νιώθουμε και πώς να φερομαστε. Το είχαμε ανάγκη ένα καλό mansplaining τώρα τελευταία.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Βρε καλώς τον, άλλο ένα γενναιόδωρο κέρασμα mansplaining από τον φίλτατο Mr Mazis. Ναι, λοιπόν, ας στο κάνουμε φραγκοδιφραγκα. Θέλουμε να προσέχουν τόσο τα λεγόμενα τους που να μην έχουμε να τους προσαψουμε τίποτα, μπας και γλιτώσουμε και την ταμπέλα της υπερευαισθητης. Ο δικός σας κόσμος είναι γεμάτος μισογυνισμο και πατριαρχικες αντιλήψεις, δεν θέλουμε να είμαστε μέρος του πλέον, ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Ελάτε εσείς στον δικό μας κόσμο, θα ανακουφιστείτε κι εσείς χωρίς πατριαρχια, πίστεψέ με. Ας πούμε θα φύγει αυτή η ανάγκη να μας εξηγεις πώς να νιώσουμε, θα νιώσεις πολύ πιο ελαφρύς χωρίς αυτό το φορτίο της… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αντρες εσεις, κοριτσια εμεις, ε; Ενδιαφερον κι ενδεικτικο, δεν περιμενα βεβαια και τιποτα καλυτερο απο καποιον που εγραψε αυτο το textbook mansplaining σχολιο. Κατα τ αλλα, κανε μας λιγο τη χαρη ρε φιλε.

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Κατά τα άλλα πρέπει κι εσείς κορίτσια..”

Λυπάμαι, αλλά κατόπιν της παραπάνω φράσης τα οπτικά μου κύτταρα αυτοβούλως παίρνουν ρεπό και αδυνατώ να διαβάσω παρακάτω.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Δεν είμαι ακριβώς κορίτσι, αλλά να απαντήσω ως γυναίκα. Δεν ξέρω για όλες, πάντως είμαστε πολλές που σίγουρα δε μας ενδιαφέρει κάποιο βάθρο. Αλλά ναι, θέλουμε οι άλλοι να προσέχουν τα λεγόμενα τους, όλοι θα το θέλαμε αυτό. Δε γίνεται όμως. Γι’αυτό, αυτό που θα θέλαμε είναι, όταν λέμε σε κάποιον ότι τα λεγόμενα κάποιου άλλου ήταν ενοχλητικά, να το καταγράφει και να μην το κάνει και ο ίδιος. Θα θέλαμε επίσης να ξέρει ότι το να υποστηρίζουμε το πόσο λάθος είναι κάτι, δεν δικαιολογεί να μην προσέχουμε πώς το λέμε. Ο τρέινερ ήξερε ότι περιγράφει μια σκηνή θέλοντας να… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

👏👏👏👏

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πάλι εδώ Mr Mazis? Εργολαβία έχεις πάρει τα σχόλια σήμερα? Σ ευχαριστούμε που έρχεσαι να μας διαφωτίσεις στο τι πρέπει να κάνουμε εμείς τα κορίτσια, την έξοδο τη βλέπεις μόνος σου ή χρειάζεσαι βοήθεια?

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Mr Mazis λυπήσου μας λίγο όμως… Έλα και είναι ακόμη Δευτέρα…

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν ξέρω αν ήταν κ τοσο καλες οι προθεσρις του. Εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση που είχαν θεία και PT πιο πριν. Αν η θεία πχ υποστήριζε τα έθιμα κ την παράδοση αδιακρίτως κ αυτός ήθελε να πει ότι κάποια έθιμα είναι απαράδεκτα, συμφωνώ κ εγώ με την απάντηση ότι η πρόθεση του ήταν καλη απλά μπορούσε να το εκφράσει καλύτερα κ χωρίς να φέρει ως παράδειγμα την κοπέλα. Ωστοσο εγώ δεν κατάλαβα απαραίτητα ότι υπήρχε τέτοια αντιπαράθεση. Η αρχική μου εντύπωση ήταν ότι μιλούσαν γενικά για έθιμα και ο PT επίτηδες έφερε αυτό το παράδειγμα του… Διαβάστε περισσότερα »