Αγαπητή «Α, μπα»: Σχετίζεται η υπογονιμότητα με το άγχος;

Έχω βαρεθεί να ακούω την ατάκα «όταν σταματήσεις να αγχώνεσαι, τότε θα έρθει»

Μαύρη «επέτειος»: με το σύζυγό μου κλείσαμε (περίπου) 100 μήνες/κύκλους προσπαθειών εγκυμοσύνης. Τουλάχιστον το 10% αυτών είναι σε κλινικές τεχνητής αναπαραγωγής(και με τις δύο βασικές μεθόδους). Κάποιο πρόβλημα υγείας που να δικαιολογεί την αποτυχία δεν υπήρξε(από όσα ξέρει η Ιατρική σήμερα), τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα που, εγώ, λόγω ηλικίας(37) έχω πλέον λίγη υπογονιμότητα. Θέλουμε ένα παιδί, να υιοθετήσουμε δε μπορούμε επειδή δεν πληρούμε τα κριτήρια. Όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει από δικούς μου ανθρώπους, και απλά γνωστούς που ανέφερα ότι παιδιά δεν έχουμε αν και θα θέλαμε, ακόμη και από την ψυχολόγο μου, το «κλασσικό»: όταν σταματήσεις να αγχώνεσαι, τότε θα ´ρθει…. Και φέρνουν και παραδείγματα με την τάδε που ξέρουνε(όχι δηλ. κανένας αστικός μύθος!) που όταν σταμάτησε να προσπαθεί ..έμεινε έγκυος (λες και ξέρουν τι κάνει το ζευγάρι ή ότι είναι παράλογο μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών να μείνεις έγκυος). Σα να μου λένε ότι φταίω εγώ που δεν τα καταφέρνω, επειδή «αγχώνομαι». Ή να σταματήσω να ασχολούμαι και θα έρθει μαγικά (να μην ξέρω δηλ ποια από τις 30 μέρες του μήνα είναι γόνιμη, να το αφήσω έτσι, στην τύχη, ή να κάνουμε σχολαστικά σεξ κάθε δεύτερη μέρα μόνιμα). Όσους/ες γιατρούς ρώτησα ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει μελέτη που να σχετίζει υπογονιμότητα με στρες κτλ. Πώς λοιπόν έχει επικρατήσει αυτή η ατάκα που είναι ακόμη πιο συγκεκριμένη και προσβλητική από την άλλη εκνευριστική ατάκα «να προσεύχεσαι στο Θεό»(τους), λες και πιστεύω στις βουλές μιας θεότητας δημιουργημένης από ανθρώπους. Γιατί συνεχίζουν να το λένε; Δεν καταλαβαίνουν πόσο παράλογο, ηλίθιο και ασεβές είναι; Ό,τι δε γνωρίζουμε δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι «ψυχολογικό», ότι φταίει το «στρες». Μπορεί να σταματήσει αυτή η αηδία;

Σιγά μη φταίει και το νέφος που δεν έμεινα έγκυος ακόμη

Λένε για όλες αυτές που σταμάτησαν να προσπαθούν και έκαναν παιδί, αλλά δεν λένε για όλες αυτές που σταμάτησαν να προσπαθούν και δεν έκαναν. Αν τα βάλουμε κάτω, τι είναι πιο πιθανό να γίνει;

Είναι πάρα πολύ μεγάλο και στενάχωρο αυτό το θέμα και το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι είναι μεταφορά από το εξίσου απαράδεκτο που λένε με τους ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, ανίατες ασθένειες. Θα μας αρχίσουν κι εδώ στα σχόλια για το πώς επηρεάζει το άγχος την σωματική λειτουργία αλλά τελικά κανείς δεν μπορεί να σου αποδείξει ότι αν έχεις άγχος σε τάδε επίπεδο θα πάθεις σίγουρα την τάδε αρρώστια. Ποιος δεν έχει άγχος; Πώς γίνεται να λέμε στα σοβαρά σε κάποιον που περνάει από μία πολύ στρεσογόνο κατάσταση να μην έχει άγχος; Έχουν δει ποτέ άνθρωπο που έχει καρκίνο και δεν είχε άγχος και γιατρεύτηκε, ενώ η πρόγνωση ήταν κακή; Και πώς ξέρουν ότι δεν είχε άγχος, ή ήταν αυτός ο λόγος που θεραπεύτηκε;

Τώρα έφυγα λίγο από το θέμα (πολύ) αλλά υπάρχει λόγος: με εξαγριώνει ακόμα και το γεγονός ότι ταυτίζεται η υπογονιμότητα με κατάσταση ασθένειας. Δεν είναι αρρώστια να μην μπορείς να κάνεις παιδί. Εξακολουθείς να είσαι πλήρης, λειτουργικός άνθρωπος με τα όλα του. Οι αντιδράσεις αυτές σε κάνουν να νιώθεις άρρωστη χωρίς να είσαι.

Η ατάκα έχει επικρατήσει γιατί ο άνθρωπος θέλει να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο, ακόμα και όταν του φωνάζει όλο το Σύμπαν με Συμπαντικές τηγανιές ότι τα πολύ σημαντικά θέματα στη ζωή του είναι εντελώς εκτός ελέγχου. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη γέννηση και τον θάνατο. Όσα και αν μαθαίνουμε, όσο και αν προσπαθούμε, τα σημαντικά είναι χαοτικά, ανεξέλεγκτα, και πολύ λίγο σχετίζονται με κάποιου είδους δικαιοσύνη, έως καθόλου θα έλεγα. Δυστυχώς για το ανθρώπινο γένος, ο άνθρωπος δεν μπορεί με τίποτα να το δεχτεί αυτό, και επιμένει να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος που ελέγχει όλο αυτό το χάος, ή ο Θεός, ή ο εαυτός του, που είναι πάλι ο Θεός. Όσες μελέτες κι αν γίνουν για το άγχος, κάτι άλλο θα βρει ο άνθρωπος για να εξηγεί αυτά που τον τσακίζουν, κάτι άλλο που θα έχει να κάνει με τον ίδιο και τον έλεγχο, κάτι μοιραία μεταφυσικό, γιατί το φυσικό άλλα μας λέει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

66 points
Upvote Downvote

69
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
26 Θέματα σχολίων
43 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
37 Συντάκτες σχολίων
Scotland for HolidaysMitsiEva A.Party pooper Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αγαπητή φίλη, Όπως λες στην αρχή του μηνύματος σου, έχετε φτάσει περίπου τις 100 προσπάθειες με τον σύζυγο σου. Δηλαδή προσπαθείτε πάνω από 7 χρόνια να κάνετε παιδί, ενώ έχετε καταφύγει και σε κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Γενικά σε ένα ζευγάρι που δεν έχει καταφέρει να τεκνοποιήσει μετά από 2 χρόνια προσπαθειών, (και λέγονται προσπάθειες καθώς η πιθανότητα να μείνεις έγκυος σε αυτή την ηλικία είναι περίπου 10% κάθε μηνα) είναι απαραίτητο να διερευνηθεί μήπως υπάρχει κάποια αιτία υπογονιμότητας, ενώ ακόμα και αιτία να μη βρεθεί, είναι καλό να συστήνεται το ζευγάρι να καταφεύγει σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν υπάρχει κανένας… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Σε περίπτωση που ο μαυροφορεμένος δρεπανοφόρος έχει κάνει αμέρικαν μπαρ το σπίτι μας ενώ πλησιάζουμε τα 40, σε ποιο(ν) όροφο/γραφείο απευθυνόμαστε μήπως ξέρετε; 😊

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θα ανεβείτε στον εβδομο, στο τμήμα “Συνομωσιών του Σύμπαντος” να σας εξηγήσει ο προϊστάμενος το σχέδιο του, αν τον βρείτε εκεί όμως, γιατί έχει καιρό να τον δει κάποιος….

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Α, ευχαριστώ πολύ, είχα χτυπήσει θυροτηλέφωνο κάποια στιγμή εκεί αλλά δεν απάντησε κανείς, οπότε είπα να σπαταλήσω τον χρόνο μου στην κρεβατοκάμαρα για το προσεχές διάστημα, εκεί σίγουρα υπάρχει κάποιος να βοηθήσει.
Να είστε καλά!

Τετράγωνη Λογική
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χαίρομαι πολύ που βλέπω αυτή τη τεκμηριωμένη ιατρική απάντηση εδώ. Απαντάει ακριβώς στην ερώτηση με αποδείξεις. Συγχαρητήρια.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τώρα, αυτό που η απάντησή σου έρχεται μετά από αυτό που έγραψε η πόντια και την παραίνεση του κ.ου Αθανασόπουλου να ανεβεί στον έβδομο στο τμήμα “συνομωσιών του σύμπαντος” είναι απερίγραπτο

Blah blah
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Από ότι γνωρίζω από προσωπική πείρα δεν υπάρχει 45% επιτυχία. Οι πιθανότητες ξεκινούν από χαμηλά στην πρώτη εξωσωματική. Επίσης πολύ μεγάλο ρόλο για αυτό το ποσοστό παίζει η ηλικία των ωαρίων που δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζει με την ηλικία της γυναίκας.

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Blah blah έχεις απόλυτο δίκαιο. Κάθε περίπτωση έχει διαφορετικα ποσοστά επιτυχίας. Π.χ. μια γυναίκα με βαριά ενδομητριωση ή με πρώιμη ωοθηκικη ανεπάρκεια (poor responder) έχουν χαμηλότερα ποσοστά. Εδωσα ένα γενικό νούμερο ως μια τάξη μεγέθους και για σύγκριση με τον φυσικό τρόπο σύλληψης και την σπερματεγχυση. Δεν γίνεται σε τόσο λίγο χώρο να αναλυθούν όλα τα ποσοστά.

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Συγχύστηκα πρωί πρωί! Εγώ όσες φορές έμεινα έγκυος το άγχος είχε χτυπήσει κόκκινο. Χωρίς πλάκα. Σεξ κάναμε στοχευμένα τις μέρες που είχα ωορρηξία, (με τεστ ωορρηξίας επιβεβαιωμένο). Ούτε χαλαρή ήμουνα, ούτε πουλάκια κελαηδούσαν από το μπαλκόνι, ούτε έβαλε ο “Θεός” το χέρι του, ούτε τίποτα άλλο δε συνωμότησε. Και όταν μου λέγανε αυτή την ατάκα “μην αγχώνεσαι και θα ‘ρθει” απαντούσα “σκάσε” στους νεότερους και “σταμάτα να μιλάς παρακαλώ” στους μεγαλύτερους. Μιλάμε για τον ορισμό της δυσάρεστης. Αλλά δε με ένοιαζε κιόλας. Είχα βαρεθεί να ακούω αυτές τις πίπες.

Eva A.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ομοιοπαθούσα! (πατ πατ στην πλάτη)

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

“Οι αντιδράσεις αυτές σε κάνουν να νιώθεις άρρωστη χωρίς να είσαι.” Έτσι είναι και εκτός από αυτό σε κάνουν να αισθάνεσαι αυτή-που-δεν-έχει-παιδί, όχι εκείνη που προσπαθεί αλλά δεν της κάθεται, τί να κάνουμε συμβαίνουν κι αυτά, αλλά αυτή η καημένη που δεν μπορεί να κάνει παιδί. Κυρίως αυτή, γιατί ενώ το πρόβλημα μπορεί να μην είναι δικό της ή η υπογονιμότητα να είναι στο φάσμα του ανεξήγητου, αυτή είναι που δεν μπορεί να πιάσει, να κρατήσει, να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Εμένα, λοιπόν, αυτό ήταν που με ενοχλούσε περισσότερο από όλα, ότι στα μάτια των άλλων ήμουν η καημένη… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

τι ναρκωτικά πρέπει να παίρνουμε για να το ξεχάσουμε, ρε παιδιά; Γιατί άλλη μέθοδος δεν υπάρχει. Εκτός αν είσαι φωτισμένος γιογκι και μπορείς με το διαλογισμό να ξεχάσεις τα εγκόσμια.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Φουστα αυτο που θα πω δεν ειναι ακριβως το ιδιο, αλλα με το διαλογισμο προσπερνας οντως – ψυχολογικα – την πιεση που νιωθει το σωμα. Εννοειται οτι ο διαλογισμος δε λυνει σωματικα ζητηματα, ουτε τελικα σε βοηθαει να ξεχασεις αλλα μπορει με εξασκηση και επαναληψη να σου δωσει μια ωραια αισθηση ηρεμιας που συνηθως κραταει λιγη ωρα, ωστε να μπορεις να παλεψεις την καθημερινοτητα (και τις Τηγανιες που απλοχερα μας προσφερει) με περισσοτερη δυναμη.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Να σου απαντήσω με κάτι που μπορεί να μην σου αρέσει. Από το κείμενό σου φαίνεται ότι είσαι πολύ αγχωμένη με το θέμα του παιδιού. Όταν λοιπόν, εγώ, η άσχετη, ακούω ότι προσπαθείς να κάνεις παιδί 8μιση χρόνια !! αναρωτιέμαι για πολλά και βγάζω το συμπέρασμα ότι είσαι δυστυχισμένη. Λέω λοιπόν κάτι ανώδυνο και ουδέτερο, όπως το να μην έχεις άγχος και ξεμπερδεύω. Στην πραγματικότητα θέλω να σου πω, μην προσπαθείς άλλο, ζήσε τη ζωή σου, είσαι μια νέα κοπέλα, τι σχέση έχεις και με τον άνδρα σου, συμφωνεί κι αυτός με αυτή την εμμονή ? Δεν μπορείς να κάνεις… Διαβάστε περισσότερα »

Groundhog day
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί να βγάζεις το συμπέρασμα ότι ντε και καλά είναι δυστυχισμενη;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

το “μαύρη επέτειος” και φυσικά όλο αυτό το απίστευτο άγχος που βγάζει μέσα από το κείμενο.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Πολύ ωραία τα λες, συμφωνώ, κι εγώ τα λέω αυτά (αν και δεν μου βγήκε σε καλό). Όμως αυτοί που λένε “μην αγχώνεσαι” δεν το εννοούν έτσι, ούτε κατά βάθος σκέφτονται έτσι. Εννοούν ξεκάθαρα αυτό που λένε, ότι για την υπογονιμότητα φταίει το άγχος.

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην λένε τίποτα από τα δύο. Εμένα και τα δυο χτυπάνε νεύρο. Δεν θέλεις να ακούσεις ούτε μια απάντηση ξεπέτα ούτε θέλεις να σου πουν να εγκαταλείψεις, αν το ήθελες θα το είχες κάνει μόνος σου. Και επειδή είναι δύσκολη πίστα νομίζω το σωστό είναι να ακούς με συμπόνοια και να μην λες τίποτα. Γιατί ότι και να πεις λάθος θα είναι, όσο καλές προθέσεις και να έχεις.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ας πούμε ότι καμία δεν έμεινε έγκυος επειδή αγχώθηκε. Δε σου λέει κανείς ότι φταις εσύ, όλα αυτά που νομίζουμε ότι κρύβονται πίσω από τα λόγια των άλλων, είναι οι δικοί μας φόβοι. Κι εγώ που το κουβέντιαζα μόνο με συγκεκριμένα άτομα, ακριβώς για ν’αποφύγω ανούσιους διαλόγους και συμβουλές, πάλι υπήρχαν κουβέντες που μου προκαλούσαν, αν όχι άγχος, σίγουρα δυσαρέσκεια. Δεν υπάρχει κατάλληλη κουβέντα να σου πει κάποιος γι’αυτό το θέμα. Δεν ξέρω. Μήπως συνέχισε να προσπαθείς όσο έχεις κουράγιο; Μην ξεχνάς και να ζεις όσο προσπαθείς, να θυμάσαι να μην βάζεις την υπόλοιπη ζωή σου στο stand by? Ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Οπότε τι πρέπει να πει κάποιος για να είναι υποστηρικτικός; Με καίει και μένα το θέμα γιατί έχω μια φίλη που μπαίνει σε διαδικασία εξωσωματικής και καθώς είμαι η μόνη η οποία το ξέρει πολλές φορές αναρωτιέμαι τι πρέπει να απαντήσω όταν το συζητάμε. Δε ήθελα με τίποτα να την κάνω να νιώσει ούτε άγχος ούτε φόβο αλλά ούτε αδιαφορία.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Να είσαι εσύ. Δεν υπάρχει κάποια απάντηση, δεν ξέρω τι λέει η φίλη σου όταν το συζητάτε. Αν τη βλέπεις στο πάτωμα, σήκωσε την και πήγαινε την μια βόλτα. Ορισμένες φορές δεν χρειάζεται να ρωτάμε τι θέλει ο άλλος αλλά να του δίνουμε αυτό που έχουμε στα χέρια μας, γι’αυτό μας εμπιστεύεται. Άγχος θα νιώσει αν της κάνεις ερωτήσεις που δεν ξέρει την απάντηση, πχ “πόσο καιρό θα πάρει”. ‘Η ακόμα και το “πώς είσαι; είσαι καλά;”. Φόβο θα νιώσει αν της πεις οτιδήποτε για το μέλλον, είτε αισιόδοξο είτε ουδέτερο. Μίλα μόνο για το παρόν. Αδιαφορία θα νιώσει μόνο… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Μίτση, είμαι σίγουρη πως είσαι καταπληκτική φίλη 🙂 Δοκίμασε: “Είμαι εδώ για εσένα” “Σε ακούω, και δεν θα κρίνω ό,τι μου πεις” – ειδικά επειδή όλοι οι άλλοι θα την παροτρύνουν να μην αγχώνεται, δηλαδή να μην τους λέει ότι είναι αγχωμένη. “Καταλαβαίνω την αγωνία σου” – το φόβο, την ανυπομονησία… ονόμασε τι νομίζεις πως είναι αυτό που νιώθει, κι αν κάνεις λάθος θα σε διορθώσει. Συμφώνησε εννοείται με αυτό που λέει εκείνη, και δώσε της χρόνο να αναλύσει αυτό που νιώθει. Δεν το κάνει για εσένα, το κάνει για τον εαυτό της. “Θα σου συμπαρασταθώ με όποιον τρόπο βοηθάει… Διαβάστε περισσότερα »

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Mitsi είσαι πολύ γλυκιά που σκέφτεσαι έτσι. Εμένα η κολλητή μου με έβγαζε βόλτες, μου έκανε εναλαξ τις ενέσεις με τον άντρα μου, μου έλεγε κουτσομπολιά και δεν ασχολιόταν πολύ με το αύριο. Εστίαζε πολύ στο τώρα όπως λέει και Πόντια και με βοήθησε πολύ αυτό.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ευχαριστώ πολύ όλες σας!

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μόνο επειδή αναφέρεις το θέμα της υιοθεσίας, να ξέρεις ότι υπάρχουν και οι ιδιωτικές υιοθεσίες. Θεία και θείος προσπάθησαν για δημόσια υιοθεσία αλλά δεν τους ενέκριναν ίσως λόγω ηλικίας (50+), τελικά γνώρισαν μία δικηγόρο που ασχολείται με ιδιωτικές υιοθεσίες και τώρα έχουν ένα κοριτσάκι ούτε 2 χρονών, φυσικά εντελώς νόμιμα, έγινε δικαστήριο, πήρε το επίθετο του θείου μου κτλ. Όσον αφορά στο στρες, πιστεύω ότι επηρεάζει μέχρι ένα βαθμό όλους μας, αλλά όχι τόσο καθοριστικά. Όταν ακούω γιατρούς να προβάλλουν το στρες ως επιχείρημα, τρελαίνομαι.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πράγματι είναι πολύ συχνές οι ιστορίες για ανθρώπους που όταν έπαψαν να αγχώνονται για κάτι που εύχονταν να τους συμβεί όντως του συνέβη. Αλλά κι άλλοι έπαψαν να αγχώνονται και δεν τους συνέβη και, θα συμπληρώσω, σε κάποιους συνέβη χωρίς να πάψουν να αγχώνονται. Εντάξει από καλή προαίρεση γίνεται αυτό, δηλαδή ακόμη κι όταν το άγχος και η πίεση δεν λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες σίγουρα είναι δυσάρεστα σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι άλλοι θέλουν να σε ενθαρρύνουν να τα καταπολεμήσεις, κι αντί για το σκέτο «μην αγχώνεσαι», που έχει γίνει meme το πόσο εκνευριστικό είναι, σου προσθέτουν κι ένα «επιχείρημα», το… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η Λένα τα είπε εξαιρετικά. Όσο για το άγχος: Έμεινα έγκυος μετά από ταλαιπωρία, μετά το τέλος της θεραπείας για ενδομητρίωση που διήρκησε 6 μήνες, κατά τη διάρκεια του πιο στρεσογόνου project που ανέλαβα μόνη μου, δουλεύοντας 12ωρα, και είχα και τον καημό μου γιατί ήξερα ότι τώρα θα φαινόταν αν είχε νόημα η θεραπεία ή θα πήγαινα για εξωσωματική. Στη δική μου περίπτωση λοιπόν όχι δεν ήταν θέμα άγχους.

Eva A.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είχα στείλει πέρσι περίπου τέτοια εποχή, κείμενο, λέγοντας πάνω κάτω τα ίδια…
https://ampa.lifo.gr/koinotita/prosopiki-istoria-otan-to-quot-mi-to-skeftesai-quot-ginetai-vrachnas/
Συμβουλή: μη μπεις σε καμία “μαμαδοσελίδα”!…

Update: 10 μηνών η μικρούλα μας 🙂

Blah blah
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αχ αυτές οι μαμαδοσελιδες(!), μακριά! Πάντως η εξωσωματική είναι ένας δρόμος που η καθεμία μας τον περπατάει μόνη της και με τον δικό της τρόπο. Στην τρίτη εξωσωματική είπα ότι θα τα δώσω όλα, αλλά αν δεν πετύχει θα σταματήσω. Και απλά έλεγα στον άντρα μου ότι θα κάνουμε περισσότερα ταξίδια. Προχτές μπήκα στον πέμπτο μήνα. And counting…Να χαίρεστε το κοριτσάκι σας!

Eva A.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευχαριστούμε! Όλα τα παιδάκια να είναι καλά και με το καλό να υποδεχθείτε το δικό σας! Εμείς ξεκινήσαμε με τα ταξίδια (και όσο μπορούσαμε δεν τα σταματήσαμε) αλλά δεν… αυτό που είπες το είπα εγώ στην πέμπτη εξωσωματική, όπου πραγματικά δεν άντεχα άλλο (είχα βγει μόλις από την πρώτη πετυχημένη προσπάθεια η οποία όμως παλινδρόμησε). Είχαν προηγηθεί και τρεις σπερματεγχύσεις και πολλές προσπάθειες μόνο με ορμόνες και επαφές με το ρολόι… είπατε κάτι για άγχος; Όσο για τις μαμαδοσελίδες, μιας και το έθεσα, αν το ψάξεις λίγο, έχεις και στοιχειώδη κριτική σκέψη και όρεξη για ενημέρωση μπορείς να βρεις κάποιες… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

“Όσους/ες γιατρούς ρώτησα ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει μελέτη που να σχετίζει υπογονιμότητα με στρες κτλ” Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως η υπογονιμότητα δύναται να προκαλεί άγχος, στρες, κατάθλιψη, συγκρίσιμα με όταν κανείς είναι ασθενής (κι όχι ελαφρά). Αν αυτές οι καταστάσεις, όμως -ως προϋπάρχουσες- δύνανται να προκαλούν υπογονιμότητα είναι, πράγματι, κάτι το πολύ πιο σχετικό (μην διαβάσετε μόνον τον τίτλο: https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/study-fails-to-prove-effects-of-stress-on-fertility/). Με βάση τις μελέτες που υπάρχουν, ναι, ίσως δεν μπορούμε να πούμε ότι το “α” οδηγεί σαφώς στο “β”, δεν είναι κουκιά μετρημένα αλλά φαίνεται να υπάρχει, με κάποιο τρόπο, μία κάποια συσχέτιση. Το αν αυτή είναι σημαντική… Διαβάστε περισσότερα »

Cyberiad
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ βγάζω σπυριά με τα “μην αγχώνεσαι”, και σπυριά σε μεγέθος φουντουκιού με τα “προσευχήσου και έχε πίστη”. Νομίζω όμως ότι έχω μια καλούτσικη συμβουλή για όσους θέλουν παιδί που ίσως αργεί λιγάκι να έρθει. Υιοθετήστε ένα σκυλάκι! Είτε κάνετε τελικά παιδί είτε όχι, η ζωή σας θα γίνει καλύτερη, θα διοχετέυσετε λίγη από την αγάπη που ανυπομονείτε να δώσετε στο παιδί (δεν είναι πεπερασμένα τα αποθέματα, μην ανησυχείτε!) και αν/όταν έρθει τελικά το πιτσιρίκι θα του έχετε ήδη έτοιμο ένα υπέροχο φιλαράκι!

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Το μήν αγχώνεσαι ίσως και να μη με ενοχλήσει. Το προσευχήσου θα με κάνει τούρμπο γιατί είναι και τέρμα παρεμβατικό και προσυλητιστικό όσο κι αν επειδή το έχουμε συνηθίσει δεν μας κάνει εντύπωση. Η αυτόματη απάντηση που μου έρχεται έίναι άντε συνουσιάσου.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εντωμεταξύ αυτοί που λένε το “προσευχήσου”, παράλληλα όταν τους λες “δεν θέλει ο θεός” να κάνω παιδί (γιατί κάπως πρέπει να τους ξεφορτωθείς) δεν το δέχονται με τίποτα. Μάλλον θα εννοούν ότι δεν προσευχήθηκες αρκετά, τώρα που το σκέφτομαι.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ή ότι δεν προσευχήθηκες στο σωστό μέρος ή στο σωστό άγιο. Όταν κάποτε πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια άρα στα 29 μου, ρωτήθηκα αν έχω παιδιά κι απάντησα όχι, χωρίς να ερωτηθώ κάτι παραπάνω μου συστάθηκε συγκεκριμένη εκκλησία να πάω να κάνω τάμα. Τότε το είχα βρει γελοίο αλλά μετά που σκέφτηκα πως αν είχα άγχος να μείνω έγκυος ίσως αυτή η παραίνεση να έβρισκε εύφορο έδαφος να αφήσει το ζιζάνιό της, θύμωσα. Τώρα πια βλέποντας πόσο απολύτως παρεμβατική είναι η πίστη των ανθρώπων με κάθε τρόπο στη ζωή μας εξοργίζομαι. Γι’αυτό και δεν αντέχω την ατάκα τι σας ενοχλεί… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Μα έχω ξαναπεί πως μετά την 3η αποτυχημένη εξωσωματική πήγε μία τότε πολύ φίλη μου να μου κάνει δέηση (ή κάτι τέτοιο), χωρίς να με ρωτήσει, για να μείνω έγκυος και ο παπάς της είπε πως 1ον εγώ πρέπει να εξομολογηθώ, αφού βρω παπά να με δεχτεί (εμένα την άθεη που δεν έχω εξομολογηθεί ποτέ) και 2ον ο άντρας μου να πάει να προσκυνήσει στο Αγ. Όρος το σκήνωμα της Αγ. Άννης (ειδικά), διαφορετικά δεν γίνεται τίποτα. Μόνο έτσι θα πειθόταν ο θεός να μου δώσει ένα παιδί λοιπόν και κάπως έτσι έλειξε η φιλία μας, αφού πρώτα μου είπε… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Σοκ και δέος.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Γιατί της Αγίας Άννης συγκεκριμένα;

Η φίλη σου το τερμάτισε πάντως. Σχολαστική και μεθοδικότατη, να τα λέμε αυτά. Ενώ εσύ, εσύυυυυυ που δεν κάνεις αυτά που επιτάσσει ο άγιος πατήρ, ε τι να σου πούμε που νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις μόνη σου, αβοήθητη, και άθεη από πάνω.

(μην τυχόν και το πάρει κανείς σοβαρά, κλαίω από τα γέλια με την πρώην φίλη της no_roots που στο κεφάλι μου έχει φωνή της Σαπφούς Νοταρά)

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Αργότερα έμαθα πως (υποτίθεται πως) είναι η προστάτιδα των εγκύων.

Το τερμάτισε δεν λες τίποτα. Άκου τώρα και αυτό: όταν της είπα πως δεν μπορώ καθόλου τους παπάδες (για να μην πω τίποτα χειρότερο και προσπαθώντας να σεβαστώ τη δική της πίστη), μου είπε “μα τί είναι αυτά που λες, οι παπάδες είναι οι εκπρόσωποι του θεού πάνω στη γη” (!!!).

Είναι για γέλια, όμως εκείνη την ώρα με έπιασε απροετοίμαστη (και λυπημένη) και το ένιωσα ως καθαρό μπούλινγκ.