Λοιπόν, α,μπα; μου καλή και αγαπημένη. Μου αρέσουν πολύ τα άρθρα σου για το φαγητό. Μετά από τόσα χρόνια στο εξωτερικό, φαντάζομαι, θα έχεις βρεθεί στη θέση που θες να κάνεις/ετε ένα τραπέζι σε κόσμο και θέλεις να έχει κάτι το ελληνικό, να τους γνωρίσεις την ελληνική κουζίνα. Έχεις κάποιο δοκιμασμένο μενου; Κυριώς προβληματίζομαι για ορεκτικό μιας και είναι χειμώνας (μου αρέσει να τρώω με βάση την εποχή και για να είναι πιο νόστημα τα υλικά). Το μενου θα έχει: Λάδι με ψωμί, ελίες, τζατζίκι και κρίταμα για προορεκτικό με τσίπουρο. Σαλάτα ντάκο να υπάρχει στη μέση. Αρνί με πατάτες, σκόρδο δεντρολίβανο ή γιουβέτσι με κρασάκι. Τσιζκέικ γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού κυδώνι και μαστίχα χίου λικέρ. Καφέ. Μπερδεύομαι με το ορεκτικό. Σκεφτόμουν ρολάκια μελιτζάνας , αλλά δεν θέλω να αγοράζω μελιτζάνες μες στο καταχείμωνο. φασόλια γίγαντες; Είναι λίγο άκυρο; Πείτε καμία ιδέα.
– Το έχουμε χωνέψει τώρα, αλλά έτσι για το μέλλον
Πολύ ωραίο μενού μου φαίνεται, είναι σίγουρο ότι χρειάζεται ορεκτικό μετά το προορεκτικό;
Θα πάρεις πολλές ιδέες στα σχόλια, εγώ θα έβαζα για αρχή ένα ελαφρύ θαλασσινό, που δεν εκπροσωπείται από το μενού, όπως ψητές γαρίδες με θυμάρι και καυτερή πιπεριά, ή γιουβαρλάκια θαλασσινών με λίγο ζωμό ψαριού.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Μια μαγευτική, μαμαδίστικη ΠΙΤΑ. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, ή και πιπερόπιτα (😍).
Τι μου θύμισες μεσημεριάτικα, σνιφ
Πωπω, ναι! Πίτες σπιτικές, να είναι αχνιστές και ζεστές, δεν υπάρχει καλύτερο! 🥰 Πεινάσαμε τώρα με όλα αυτά τα φαγάκια…. Θα φτιάξω πίτα το σαββατοκύριακο, τέλος! 🤤🤤🤤
Αυτό που κάνω είναι συνέχεια σε τραπέζια εδώ στα ξένα και τρελαίνονται ΟΛΟΙ είναι η τηγανητή φέτα, τυλιγμένη σε φύλλο, με μέλι και σουσάμι.
Φέτα με μέλι και σουσάμι, μιάααααμ! 🤤🤤🤤
Κατάλαβα καλά; Θα βγάζεις τα πιάτα σε δόσεις; Για να γίνει 100% εληνικό, πρέπει να τα βάλεις με τη μία όλα στο τραπέζι! Κι εγώ πάντως θα ψήφιζα μια λαχταριστή πιτούλα!! Και στο τέλος ελληνικός καφές ε;
Με τη μια βέβαια,συμφωνώ! Και με διαρκείς ατάκες “να σας βάλω κι άλλο?” “μα φάτε δε φάγατε τίποτα!”
Γίνεται να έρθω να φάω;;
Από την ως τώρα εμπειρία μου με ξένους, κλειδί είναι η απλότητα. Οι μεγάλες μου επιτυχίες είναι οι κολοκυθοκεφτέδες με ωραία φετούλα και άνιθο (τζατζικάκι από δίπλα), πίτες κάθε είδους (κυρίως τυροπιτες σπανακόπιτες), μπριζόλες απλά με πιπέρι και ρίγανη, και για επιδόρπιο χαλβάς σιμιγδαλένιος (αν και πολλοί παραπονιούνται ότι είναι πολύ γλυκός). Τα πιο περίπλοκα και φαντεζί – πάντα από τις δικές μου εμπειρίες- ούτε παρουσιάζουν την τίμια Ελληνική κουζίνα ούτε εντυπωσιάζουν.
Κολοκυθοκεφτέδες αλλά και τα απλά σπιτικά μας κεφτεδάκια με τζατζίκι δίπλα. Για κάποιο λόγο τα δικά μας κεφτεδάκια κάνουν θραύση! Όσο πιο μικρά τόσο καλύτερα.
Γιουβαρλάκια θαλασσινων! Πρώτη φορά ακούω, πολύ ενδιαφερον! (Καλά είμαι και κάπως άσχετη με τη μαγειρική βέβαια)
και εγω! Συνταγη πληζ!
εφοσων εισαι εξω και θελεις να κανεις ας πουμε ελληνικο γευμα σου παραθετω τα εντελως κλασσικα:
1) παντζαροσαλατα (με γιαουρτι σκορδο λαδι ξυδι και καρυδια)
2)φαβα (σε διαφορα μαγαζια βαζουν πχ καπαρη, ψιλοκομενη κοκκινη πιπερια ή καραμελωμενα κρεμμυδια)
3)αν δεν εφτιαχνες σαλατα ντακο θα εφτιαχνα ταρτα με διαφορα χορτα (σπανακι σεσκουλο μυρωνια καυκαληθρες) πικαντικο τυρι και μια ελαφρια μπεσαμελ. Οποιος ενδιαφερεται του λεω συνταγη.
4)συκωτακια τηγανιτά (με ριγανη και σβησμενα με λεμονι/κρασι/ξυδι αν τα σβησεις με ξυδι παει το δενδρολιβανο) αλλα ειναι ρισκο
Τη συνταγή της χορτόταρτας παρακαλώ!
Βημα 1 ***Ζυμη Ταρτας*** 3 φλυτζανια αλευρι για ολες τις χρησεις μισο φλ. γαλα χλιαρο μισο φλ. λαδι μισο κουτ μπεικιν παουντερ αλατι πιπερι ->βαζεις αλευρι + μπεικιν+αλατι/πιπερι σε μπολ. Ανοιγεις λακουβιτσα ριχνεις λαδι+γαλα σιγα σιγα. Ζυμωνεις, αν χρειαστει ριχνεις και λιγο νερο. Κανεις μπαλα τυλιγεις, βαζεις στο ψυγειο για ξεκουραση οση ωρα ετοιμαζεις τα χορτα σου. Βημα 2 ****Γεμιση**** Χρησιμοποιεις πχ: Σπανακι καυκαληθρες μυρωνια σεσκουκλα ανιθο κρεμμυδι. Υπαρχει το εξης κολπο με το κρεμμυδι. Βαζεις κατσαρολα στο ματι, ριχνεις πολυ λιγο νερο και το ψιλοκομμενο κρεμμυδι, το αφηνεις σε χαμηλη θερμοκρασια να “πιει” τα υγρα και να μαλακωσει, οταν… Διαβάστε περισσότερα »
Ευχαριστώ :-))
Αχ μ αυτά τα ωραία που διαβάζω, κάντε μου το τραπέζι, σας παρακαλώ 😋
Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια (μπορείς και με χταπόδι), ντολμαδάκια, μελιτζανοσαλάτα ή -αν δεν το φοβηθείς- σπετζοφάι.
Περιμένουμε να μας πεις τι έφτιαξες τελικά και σε ενημερώνω ότι πείνασα!
Πολύ λαχταριστό ακούγεται το μενού σου. Μεταξύ των δύο ψηφίζω μελιτζάνες επειδή είμαι λάτρης, αν και αυτό που λες με τα υλικά της εποχής είναι πολύ σωστό. Αυτό με τις γαρίδες που λέει και η Λένα μου ακούγεται εξαιρετική ιδέα, επίσης θα ήταν ωραία μια παραδοσιακή πίτα, χόρτα ή και κάτι ιδιαίτερο με τυρί.