Αγαπητή «Α, μπα»: Που είναι οι αυτοοργανωμένες συλλογικότητες που διεκδικούν ή προσπαθούν να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους;

Η αλήθεια είναι ότι είναι σημαντικό για εμένα να πολιτικοποιηθω ενεργά και να συζητάω/δρω με ανθρώπους που έχουμε κοινές αντιλήψεις στα βασικά έστω, ώστε να μπορέσω να πάω και παραπέρα, να ανοίξει το μυαλό μου, να εμπνευστώ, να προσπαθήσω να μάθω κι άλλα

Αγαπητή α, μπα Διάβασα σήμερα την ερώτηση της νευριασμένς κ@@ας που έλεγε ότι βριζει και σπρώχνει γιατί δεν μπορεί να βρει το νόημα. Εγώ ούτε βρίζω ούτε σπρώχνω. Τελειώνω τις σπουδές σε ένα αντικείμενο με το οποίο θέλω και ξέρω οτι κατα πάσα πιθανότητα θα μπορέσω να ασχοληθώ με αυτό. Όμως το ζήτημα της συλλογικής ζωής/δράσης με απασχολεί πολύ καθώς ενώ έχω διαμορφώσει βασικές απόψεις σχετικά με το τι πιστεύω δεν νιώθω ότι ανήκω κάπου πρακτικά, σε κάποια συλλογικότητα δηλαδή. Οι παρατάξεις δε με τράβηξαν πότε και οι συνελεύσεις της σχολής ήταν πιο πολύ παρουσιάσεις των παρατάξεων. Δεν είναι ότι θέλω να ενταχθω σε κάποια σέχτα ή κάτι τέτοιο όμως πιστεύω ότι κάτι κάνω λάθος που δεν έχω βρει μια συλλογικότητα που να αισθάνομαι ότι με εκπροσωπεί. Οι απόψεις μου δεν είναι τόσο σπάνιες και αφορούν βασικά θέματα καθώς δεν μπορώ να πω ότι παίζω τον Μαρξ και τον Μπακούνιν ή την πολιτική θεωρία γενικώς στα δάχτυλα. Είμαι ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, τάξης. Υπέρ του κράτους πρόνοιας, δημόσια υγεία, ευκαιρίες για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (π.χ. τυφλοί, κωφοί). Βασικά πράγματα στα οποία πιστεύω ότι παρά πολλοί άνθρωποι συμφωνούν, όμως που είναι οι αυτοοργανωμένες συλλογικότητες ή πρωτοβουλίες πολιτών που διεκδικούν ή προσπαθούν να επικοινωνήσουν τις απόψεις αυτές ώστε να είναι μια μέρα αυτονόητες; Δεν το λέω με διάθεση επίκρισης, πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχουν κι εγώ επειδή δεν είμαι τόσο “μέσα στα πράγματα” δεν έχω καταφέρει να έρθω σε επαφή μαζί τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν επικοινωνώ τις απόψεις μου ας πουμε στα social media, μόνο αν τύχει να γίνει συζήτηση σε κάποια παρέα… Αυτό είναι το λάθος μου; Η αλήθεια είναι ότι είναι σημαντικό για εμένα να πολιτικοποιηθω ενεργά και να συζητάω/δρω με ανθρώπους που έχουμε κοινές αντιλήψεις στα βασικά έστω, ώστε να μπορέσω να πάω και παραπέρα, να ανοίξει το μυαλό μου, να εμπνευστώ, να προσπαθήσω να μάθω κι άλλα. Εν τέλει η ερώτηση μου είναι, υπάρχει η συλλογική δράση/ταυτότητα και αν ναι υπάρχει προτεινόμενος τρόπος για να τη βρω;

– Εκτός πραγμάτων στα 24

 

Ζητάς να λυθεί το θέμα του ανήκειν, άμεσα, εδώ και τώρα. Απλώς, δεν γίνεται. Μια ζωή ψάχνουμε την ομάδα που θα μας αναγνωρίσει και θα μας καταλάβει, και αυτό δεν γίνεται ούτε εύκολα, ούτε είναι για πάντα, ακόμα και αν το βρεις. Το λάθος σου δεν είναι ότι δεν γράφεις τις πολιτικές σου απόψεις στα σόσιαλ, αλλά ότι βιάζεσαι. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι, όσο κι αν πιστεύεις ότι σίγουρα κάπου θα υπάρχει. Νομίζω ότι πρέπει να προσδιορίσεις καλύτερα μέσα σου τι είναι αυτό που λες ότι θέλεις, γιατί λες ότι θέλεις οπωσδήποτε να πολιτικοποιηθείς ενεργά, αλλά οι παρατάξεις δεν σε τράβηξαν ποτέ, και θέλεις μια «συλλογικότητα». Οι συλλογικότητες που ενεργοποιούνται πολιτικά, λέγονται παρατάξεις. Θέλεις να ασχοληθείς ενεργά με την πολιτική, χωρίς να ασχοληθείς με την πολιτική;

Συνέχισε να ψάχνεις τον εαυτό σου, και θα καταλάβεις σιγά σιγά πού ανήκεις περισσότερο. Οι πολιτικές παρατάξεις έχουν μια γενική στάση και ασχολούνται με όλα τα θέματα που λέγονται «πολιτικά». Οι πρωτοβουλίες πολιτών δεν ασχολούνται με τα πάντα, έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον και συχνά τοπικό. Όταν σε παθιάσει ένα συγκεκριμένο θέμα, ψάξε να βρεις ποια οργάνωση ασχολείται με αυτό, και αν δεν υπάρχει, φτιάξε μια δική σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

16 points
Upvote Downvote

26
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
rumbl_inosBourbouritaMariedex_Po the Panda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

comment image

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αυτη τη φωτο αριστερα τη βλεπω συνεχεια στα social media. Χωρίς να ξέρω τι είναι από τη μια μου φαίνεται αδιάκριτη και από την άλλη τερμα σεξιστική.

Σιντι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οι παρατάξεις στην Ελλάδα δεν ενεργοποιούνται πολιτικά, αλλά κομματικά . Και μάλιστα υπερβολικά έντονα, χωρίς καν να προσπαθούν να το καλύψουν . Δηλαδή τα θέματα που αφορούν τη σχολή είναι βασικά δευτερεύοντα όπως και οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα, ενώ το βασικό ενδιαφέρον είναι να φέρουν κόσμο στην παράταξη και το κόμμα.
Εγώ έτσι το έχω δει.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έτσι ακριβώς.

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κάνουν συνέλευση σε ένα υπογειάκι στην κυψέλη και μ.. έχρι εδώ θα γράψω.
Το γκουγκλ το δοκίμασες;
2-3 πράγματα που μου έρχονται στο μυάλο στο έτσι, στέκι μεταναστών, colour youth, 3,5 εκατομύρια φιλοζωικές, 7000 καταλήψεις και αυτοοργανωμένα στέκια.
Ειλικρινά γκούγκλαρε. Φτιάξε ένα θρεντ στο φόρουμ του α,μπά.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Και 2000 γιάφκες 🤪
Ειλικρινά μη γκουγκλάρεις

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Update: ευχαριστώ, γκούγκλαρα και βρήκα μια καταπληκτική οργάνωση, λέγεται Isis. Το μόνο κακό ότι έχει πολλές μύγες στα κεντρικά της, αλλά σου βάζουν ένα μαντίλι για να μην σε τρώνε.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις ,φίλη.

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όπως εσύ, Διαλεχτη!

τα γιασεμιά στα αυτιά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αχ, θυμήθηκα μια ανοιχτή συνέλευση που κάναμε(όχι ότι οι άλλες ήταν κλειστές) για πρόσκληση νέων μελών/εθελοντών σε μια φιλοζωική που συμμετείχα μιας και είχαμε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εθελοντών και χρημάτων, περάσαμε ένα απόγευμα να απαντάμε σε πολύ γενικές ερωτήσεις και εκθέτοντας τα πιο ειδικά προβλήματα της οργάνωσης, η πλειοψηφία του κόσμου που ήρθε ήθελε (σχεδόν απαιτητικά και με έμφαση στο γιατί ”δεν το έχουμε κάνει ήδη”) να κάνουμε ”κάτι” όλοι μαζί άμεσα, κανένας όμως δεν είχε μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι πρέπει να γίνει, αλλά έπρεπε να γίνει ”κάτι” από εμάς ”άμεσα” και όλοι θα μας στήριζαν.. βέβαια στο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Με αυτά τα λίγα που μας είπες είναι προφανές προς ποια κατεύθυνση κινείται η δική σου κοσμοθεωρία. Υπάρχουν πολιτικές παρατάξεις που κινούνται εκεί τριγύρω. Ελπίζω να μην περιμένεις ότι υπάρχει κάποια παράταξη ή συλλογικότητα που θα έχετε ακριβώς τις ίδιες απόψεις και θα συμφωνείτε σε όλα απόλυτα. Αυτό είναι ουτοπία (και πιθανώς ο λόγος που η αριστερά είναι πολυδιασπασμένη). Αλλά ακόμα και αν εν μέρει συμφωνείς, εγώ πιστεύω ότι μπορείς να αλλάξεις το σύστημα μέσα από το σύστημα. Δηλαδή, βρες μια συλλογικότητα ή παράταξη (εντάξει, πολιτική παράταξη μόνο, οι συλλογικότητες είναι συνήθως μονοθεματικές) και προσπάθησε μέσα σε αυτήν να δώσεις… Διαβάστε περισσότερα »

τα γιασεμιά στα αυτιά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου, ήμουν έτοιμη να γράψω κάτι παρόμοιο 🙂

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ψάξε στην περιοχή σου (ή και αλλού) συλλογικότητες που να κάνουν ανοιχτές συνελεύσεις, πήγαινε να δεις πως σου φαίνεται. Μη μείνεις στην πρώτη φορά ή στην πρώτη συλλογικότητα, δώσε λίγο χρόνο να συνηθίσεις και να δεις που ταιριάζεις. Και αν ξεκινήσεις κάπου και μετά απογοητευτείς, μη σε πάρει απο κάτω. Θέλει αρκετή δουλειά για να βρεις μια συλλογικότητα που να σε εκφράζει και να νιώθεις οτι μπορείς να λειτουργήσεις και να συνδιαμορφώσεις, αλλά αυτό είναι και καλό: δεν υπάρχει κεντρική γραμμή και είναι σημαντική και η δική σου συνεισφορά. Επίσης κατα βάση δε θα ελέγξει κανείς τις γνώσεις σου για… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τώρα με τρώει η περιέργεια ποια είναι η νευριασμένη κ@@α που βρίζει και σπρώχνει και πώς σχετίζεται αυτό με την ερώτηση!

alala
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο Μπακούνιν και ο Μαρξ τι σχέση έχουν; Αυτά που λες για σοσιαλδημοκρατία μου κάνουν. Κοινώς ΠΑΣΟΚΑΡΑ!

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και πού να τη βρει την γκρουπα πασοκ η κοπέλα;!!

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Η ΠΑΣΠ υπάρχει ακόμα πάντως.

Graphene
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Graphene

Είμαι μέλος σε συλλογικότητα. Υπάρχουν πάρα πολλές συλλογικότητες, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες, που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία (φεμινισμός, περιβάλλον κ.λπ). Έχοντας δοκιμάσει στη σχολή διάφορες εκδηλώσεις εθελοντικές, κοινωνικά φροντιστήρια κλπ, κατέληξα σε συλλογικότητα με ανάλογη δράση, γιατί ένιωθα ότι με εκφράζει. Έτσι και συ μόνο ψάχνοντας θα βρεις αυτό που θες, το οποίο μπορεί να είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχεις τώρα στο μυαλό σου. Όλες οι συλλογικότητες έχουν κάποιο πολιτικό χαρακτήρα (π.χ. συμμετοχή και στήριξη σε πορείες) αλλά οι περισσότερες σωστά οργανωμένες δε θυμίζουν παρατάξεις σχολής. Επίσης, αν παρατήρησες τώρα στην πανδημία, η δράση τέτοιων ομάδων… Διαβάστε περισσότερα »