in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πότε περνάμε τα όρια της φιλίας;

Είμαι 17 χρονών και απόλυτα μπερδεμένη. Ποτέ η φιλία περνά τα όρια της φιλίας και πλησιάζει τα όρια του έρωτα; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

b17e59e875eac8420c9e2ad7eb58ced2

Ειμαι 17 χρονων και απολυτα μπερδεμενη. Ποτε η φιλια περνα τα ορια της φιλιας και πλησιαζει τα ορια του ερωτα;;;

– Απροσδιοριστη

Αγαπητή δεκαεφτάχρονη, είναι πολύ λογικό να είσαι απόλυτα μπερδεμένη. Ο λόγος που είσαι μπερδεμένη είναι ότι έχεις λάβει παραπλανητικές πληροφορίες και δεδομένα, και τώρα δυσκολεύεσαι να βγάλεις λογικά συμπεράσματα. Το καταλαβαίνεις, αλλά δεν ξέρεις τι συμβαίνει, επειδή ίσως δεν σε έχει βοηθήσει κανείς να αμφισβητήσεις ό,τι θεωρείς δεδομένο. Επέτρεψε μου να έχω την τιμή να σε διευκολύνω, παρουσιάζοντας τα πράγματα με κίνδυνο να μπερδευτείς ακόμη περισσότερο.

Σε αντίθεση με ό,τι έχεις μάθει ως τώρα, και ό,τι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να ακούς μέχρι να πεθάνεις, η απάντηση αυτής της ερώτησης είναι αρκετά απλή:

1. Η φιλία και ο έρωτας δεν είναι δύο αντικρουόμενα ή διακεκριμένα στάδια μιας σχέσης, δεν έχουν υποχρεωτικά σύνορα μεταξύ τους. Αντιθέτως, όταν συνυπάρχουν, ο ψυχικός δεσμός είναι εξαιρετικά ισχυρός.

2. Όταν κάποιος σου γυαλίζει και σκέφτεσαι να τον γδύσεις, δεν σημαίνει ότι είσαι ερωτευμένη μαζί του.

Η ιδέα ότι η φιλία είναι κάτι διαφορετικό από τον έρωτα, ότι χρονικά προηγείται του έρωτα, ότι είναι «πιο αγνή» από τον έρωτα, ή ότι «κινδυνεύει να χαλάσει» από τον έρωτα, είναι μια ιδέα που σου έχει γίνει κλύσμα από τότε που ήσουν παιδάκι, και σου φαίνεται πανίσχυρη και δεδομένη όπως η βαρύτητα. Η ιδέα ότι όταν αρχίζεις να βλέπεις κάποιον ερωτικά, όταν λιγουρεύεσαι κάπως, και το σώμα σου και το μυαλό σου στέλνουν μηνύματα «κοίτα τι ωραίο λουκουμάκι» είναι αυτόματα έρωτας, είναι επίσης κάτι που σου έχουν μάθει.

Κι όμως, είναι λάθος. Είναι εντελώς λάθος, αλλά δεν σου έχουν μπει στο μυαλό κατά λάθος. Είναι ιδέες που κυριαρχούν και ο στόχος είναι ο έλεγχος της σεξουαλικότητας, αρχικά των νέων, και πιο ειδικά, και αρκετά πιο συντεταγμένα, ο έλεγχος της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Πιστεύοντας ότι η ερωτική σχέση είναι κάτι διαφορετικό από τη φιλία, και ότι το σεξ χαλάει μια φιλία, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το σεξ είναι κάτι κακό, που χαλάει κάτι αγνό, άρα πρέπει να το κάνουμε μετά από πάρα πολλή περίσκεψη, με τεράστιο δισταγμό, και μόνο αν είμαστε ερωτευμένες. Όταν οι γυναίκες ήταν κλειδωμένες στα σπίτια δεν είχε και πολλή σημασία, γιατί ακόμη και αυτές που αμφισβητούσαν αυτές τις θεωρίες, δεν είχαν διέξοδο. Τώρα όμως υπάρχει ελευθερία κινήσεων. Η ελευθερία, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα από το 1940 μέχρι σήμερα, δημιουργούν σύγχυση στις νέες κοπέλες, ακόμη και στις όχι τόσο νέες.

Η πεποίθηση ότι η φιλία και ο έρωτας είναι κάτι διαφορετικό κάνει κάποιες γυναίκες να διαλέγουν για σύντροφο ανθρώπους που δεν θα έκαναν φίλους, μια πρακτική καταστροφική για τις σχέσεις τους. Επίσης, η ιδέα ότι η σωματική έλξη ισούται με έρωτα τις κάνει να νομίζουν ότι ερωτεύονται αυτούς τους άντρες, που δεν θα έκαναν φίλους. Δύσκολα γίνεται να κάνεις χειρότερη επιλογή για τη ζωή σου.

Πρόσεχε, είσαι ακόμα μικρή και έχεις πολλά περιθώρια να κάνεις καλύτερες επιλογές από τις προηγούμενες γενιές. Η φιλία μαζί με τον έρωτα είναι ευλογία. Ο σύντροφος σου μπορεί να είναι Θεός, αλλά είναι ακόμη καλύτερα αν εκτός από Θεός, είναι κάποιος με τον οποίο μπορείς και θέλεις να αποκτήσεις κοινές εμπειρίες, σε ταξίδια, σε συζητήσεις, πίνοντας ποτά, κάνοντας ωραίες βόλτες, χωρίς όμως να υπάρχει η εκβιαστική αναγκαιότητα του κατεπείγοντος που συνοδεύει τα αρχικά στάδια ενός έρωτα, αλλά επειδή ταιριάζετε σαν άνθρωποι. Επίσης: μην βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις ένα συναίσθημα ως έρωτα, να είσαι διστακτική όπως με τη λέξη αγάπη, όπως και με τη λέξη φιλία. Υπάρχουν πάρα πολλά στάδια και πάρα πολλές αποχρώσεις. Η σωματική έλξη είναι πανίσχυρη, είναι ένστικτο επιβίωσης, η ένταση είναι αβάσταχτη, αλλά δεν είναι απαραίτητα έρωτας, και δεν είναι κατώτερη από αυτόν. Είναι επίσης σοβαρή υπόθεση, και το ίδιο – απόλυτα- αξιοσέβαστη, η λειτουργία αυτή είναι η ουσία της ζωής, της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι που τη νιώθεις, είναι ένα σήμα ότι λειτουργείς θαυμάσια ως άνθρωπος, με απόλυτα υγιή τρόπο. Μείνε σε αυτό το στάδιο όσο χρειάζεται, όσο θέλεις, και για όσο νιώθεις άνετα, πριν ανοιχτείς σε κάποιον περισσότερο, και κυρίως, πριν του δώσεις πρόσβαση στην ψυχική σου διάθεση. Μπορείς να διασκεδάσεις, να ζήσεις και να αποκτήσεις εμπειρίες, προστατεύοντας παράλληλα τον εαυτό σου.

Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο με το θέμα, αλλά κάπου πρέπει να σταματήσω. Αγαπητή δεκαεφτάχρονη, μακάρι να κατάφερνα να τα γράψω πιο απλά και πιο πειστικά. Σε θερμοπαρακαλώ να μην απορρίψεις αυτές τις ιδέες πριν τις σκεφτείς καλά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
4 χρόνια πριν

Αγαπητή Ζωή,
Χάθηκε ο κόσμος να μου έστειλες ΕΝΑΝ άνθρωπο να με ξεστραβώσει κι εμένα στα 17; Ήταν ανάγκη να φάω τα μούτρα μου τόσες φορές;
Με πολλά νεύρα,
Μάνα Κουράγιο

Κοντή Λεμονιά
Κοντή Λεμονιά
4 χρόνια πριν

Ερωταπάντηση για το αμποβιβλίο. Επίσης θα μπορούσε να μπει στο κεφάλαιο με τίτλο ‘Πράγματα που θα θελα να μου λέγαν μικρή’.

Biskof
Biskof
4 χρόνια πριν

Απο τις πιο ομορφες απαντησεις που εχω διαβασει, σε ευχαριστω που υπαρχεις Λενα.

candy
candy
4 χρόνια πριν

Αχ, να είχαμε κι εμείς όταν ήμασταν 17 κάποιον να μας τα πει αυτά…

Chublis
Chublis
4 χρόνια πριν

Και γιατί δεν γράφεις βιβλίο έιπαμε?

ansi
ansi
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis

Από τις πρώτες παραγράφους άρχισα να σκέφτομαι τι ενδιαφέρουσα οπτική και ότι θα ηθέλα περισσότερα επί του θέματος:)

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν

Εγώ λέω να μη σταματήσεις και να το γράψεις το βιβλίο 🙂

Τζι&Τι
Τζι&Τι
4 χρόνια πριν

Αμπα σε παρακαλω γραψε βιβλιο πανω στο θεμα και θα μαι η πρωτη που θα το αγορασω.