in ,

Αγαπητή «Α, μπα»: Πόσο διαδεδομένος είναι ο θεσμός της εκπαίδευσης στο σπίτι στην Αμερική;

Όχι μόνο τώρα στην πανδημία

Α,μπα μου!!!πολλά φιλιά!! θέλω να σε ρωτήσω κάτι για την Αμερική μιας και επιτρέπεται το homeschooling… Είναι διαδεδομένο?δεν ρωτάω για την πανδημία προφανώς,που ήταν αναγκαστικό.Μιλάω γενικά για την επιλογή αυτή που δίνεται σε οικογένειες.Αν και διαφωνώ, μου φαίνεται οτι εμπίπτει στον ορισμό του ελεύθερου πολίτη,ο καθένας έχει δικαίωμα να αναθρέψει τα παιδιά του όπως αυτός […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1431196844.jpeg
Ο πίνακας είναι δημιουργία της Remedios Varo, συναρπαστικής σουρεαλίστριας ζωγράφου από το Μεξικό

Α,μπα μου!!!πολλά φιλιά!! θέλω να σε ρωτήσω κάτι για την Αμερική μιας και επιτρέπεται το homeschooling… Είναι διαδεδομένο?δεν ρωτάω για την πανδημία προφανώς,που ήταν αναγκαστικό.Μιλάω γενικά για την επιλογή αυτή που δίνεται σε οικογένειες.Αν και διαφωνώ, μου φαίνεται οτι εμπίπτει στον ορισμό του ελεύθερου πολίτη,ο καθένας έχει δικαίωμα να αναθρέψει τα παιδιά του όπως αυτός πρεσβεύει.
– Momy

Δεν είμαι σίγουρη για το τι ρωτάς. Για το ιστορικό κομμάτι λες; Ναι, έχει σχέση με τον ορισμό του ελεύθερου πολίτη από το 1850, και με την παραδοσιακή αντίσταση στην κρατική παρέμβαση που διέπει πολλά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας (ή ότι βλέπει ως «κρατική παρέμβαση» ο κάθε ένας, όπως γίνεται τώρα με τις μάσκες που έχουν γίνει σκέτο πολιτικό θέμα).

Είναι κάτι που έχει οριστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο (το homeschooling), αλλά οι δίκες είναι συνεχόμενες γιατί φυσικά και σε αυτό υπάρχουν κανόνες από τις εκάστοτε πολιτείες, και προκύπτουν συνέχεια θέματα για τα όρια αυτά. Το ερώτημα πια δεν είναι αν επιτρέπεται ή όχι, αλλά αν όσοι γονείς επιλέγουν αυτόν τον τρόπο, έχουν το δικαίωμα να χρηματοδοτούνται από το κράτος όπως χρηματοδοτούνται τα δημόσια σχολεία.

Το «διαδεδομένο» δεν ξέρω πώς ορίζεται, είναι γύρω στο 3,5% των μαθητών, και διαφέρει η πυκνότητα ανά περιοχή και πολιτεία. Έχω γνωρίσει πάντως τέτοιες οικογένειες κι εδώ που είμαι, με μικρά παιδιά, δεν είναι μονόκεροι. Παγώνω λίγο όταν το ακούω, μου φαίνεται ανήκουστο και εντελώς λάθος, και νιώθω πόσο διαφορετικής κουλτούρας είμαι. Ακόμα και το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται να προτιμάει το κανονικό σχολείο, αλλά όπως είπαμε λόγω ιστορίας δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

92 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν

Έχοντας γνωρίσει πολλούς γονείς μαθητών στο παρελθόν, θα έλεγα πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα ήταν εντελώς ακατάλληλο να αντεπεξέλθει στο homeschooling. Δεν μιλάω καν για το εκπαιδευτικό κομμάτι. Φανταστείτε παιδιά εγκλωβισμένα σπίτι με κακοποιητικους γονείς, με φασίστες γονείς, με μόνα εξωσχολικα ερεθίσματα ο, τι αρέσει στους γονείς, φρίκη. Πώς θα εκτεθούν σε άλλες ιδέες, πώς θα κοινωνικοποιηθουν σωστά, ακόμα κι αν στο σχολείο περνάνε χάλια, προετοιμαζονται τουλάχιστον για την αληθινή ζωή. Λένε ότι @ δασκαλ@ είναι ο 2ος πιο σημαντικός ενήλικας στη ζωή του παιδιού και ότι εκεί στρέφεται σε ενδεχόμενα προβλήματα στο σπίτι ή και για έμπνευση και… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Με πιάνει φρίκη και μόνο στην ιδέα. Και από την αρχή να το πάρεις πόσο προβληματικός είναι ο συλλογισμός “Είναι στα πλαίσια των ελευθεριών μου” σαν να ορίζεις εξ αρχής ότι τα παιδιά είναι αποκλειστική περιουσία σου. Που και το σπίτι σου να πεις που είναι 100% περιουσιακό σου στοιχείο, πάλι δεν είσαι ελεύθερος να το κάνεις ότι θέλεις, όχι τα παιδιά σου.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Ακριβώς mm, τα παιδιά δεν ανήκουν στους γονείς τους, είναι αυτόνομα όντα, με ανεξάρτητη βούληση και τα δικαιώματα τους προστατεύονται από την πολιτεία.

Chaotic Jester ο Πρόστυχος
Chaotic Jester ο Πρόστυχος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα, να μην εκτεθούν σε άλλες ιδέες. Όσο συνδεδεμένο και να είναι το homeschooling με την αμερικάνικη αντίληψη περί ελευθερίας, το συντριπτικό ποσοστό όσων την επιλέγουν έχουν καθαρά θρησκευτικά κίνητρα (δεν μπορούν όλοι να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά δημοτικά όπου νόμιμα διδάσκουν πως η Βίβλος είναι κυριολεκτική και το Σύμπαν 6.000 χρόνων)… και μερικοί ρατσιστικά.

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν

Aυτό. Ο θρησκευτικός σκοταδισμός καλύπτει ένα ποσοστό 90%.

“…But surveys of homeschoolers show that a majority of such families (by some estimates, up to 90 percent) are driven by conservative Christian beliefs, and seek to remove their children from mainstream culture. Bartholet notes that some of these parents are “extreme religious ideologues” who question science and promote female subservience and white supremacy.”
από Ηarvard Magazine

https://harvardmagazine.com/2020/05/right-now-risks-homeschooling

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Δεν ξέρω αν βοηθάει τη συζήτηση, όταν ήμουν μικρή οι γονείς μου είχαν τη φαεινή ιδέα να με στείλουν χριστιανική κατασκήνωση. “Αφού το είπε ο ιερέας, καλό θα ειναι” σκέφθηκαν οι αφελείς. Λοιπόν στην κατασκήνωση απαγορεύονταν τα αγορια, τα παντελόνια, τα τιραντακια, τα κοσμήματα και το μακιγιάζ. Dress code θα μου πεις. Δεν ήταν όμως ο μόνος περιορισμος: Απαγορεύονταν τα βιβλία (τα Βιβλία!!!!!!) εκτος από τα χριστιανικά, η μουσική, το Ραδιόφωνο, η τηλεόραση, τα περιοδικά (εκτος από τη ζωή του παιδιου) και η εφημερίδα. Κινητά και ίντερνετ δεν υπήρχαν, αλλιώς θα απαγορεύονταν και αυτά. Προσευχόμασταν 800 φορές την ημέρα, κάναμε… Διαβάστε περισσότερα »

mm
mm
3 χρόνια πριν

Θα έλεγα ότι το υποστηρίζουν και πολλοί αριστερών πεποιθήσεων άνθρωποι. Εδώ στην Ελλάδα έχω φίλους που πιέστηκαν πολύ οι ίδιοι στο σχολείο και ζορίστηκαν εξίσου όταν χρειάστηκε να στείλουν τα παιδιά τους. Όπως υπάρχουν και άνθρωποι που υποστηρίζουν μια ελεύθερη μάθηση για τα παιδιά και με βάση την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Και οι δύο αυτές κατηγορίες ανθρώπων αν τους δινόταν η ευκαιρία, θα το σκεφτόντουσαν σοβαρά, όχι για να «ελέγχουν» την μάθηση των παιδιών του, αλλά για να μην τα αναγκάσουν να υποστούν τα προβλήματα του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, ειδικά όπως το θυμούνται από την δεκαετία του 80.… Διαβάστε περισσότερα »

daria
daria
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

« όχι για να «ελέγχουν» την μάθηση των παιδιών του, αλλά για να μην τα αναγκάσουν να υποστούν τα προβλήματα του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος» Άρα για να «ελέγχουν».

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  daria

Παραβλέπεις τη λέξη “προβλήματα”. Είναι άλλο πράγμα να θεωρείς πιθανό το παιδί σου να πέσει σε δυσλειτουργία του συστήματος (π.χ. μαλάκα δάσκαλο, υπεράριθμη τάξη, συμμαθητές που θα του ασκήσουν bullying, μη παραγωγικό τρόπο διδασκαλίας) και να ψάχνεις τρόπους να το προστατεύσεις και να του κάνεις την μάθηση πιο εύκολη, και άλλο να απορρίπτεις εξ αρχής και από την βάση του τις “επίσημες” αρχές και γνώσεις που έχει αποφασίσει το κράτος να δώσει σε όλους τους μελλοντικούς πολίτες της χώρας. Οι γονείς με τις ακραίες ιδεολογίες που επιλέγουν να διδάξουν στο σπίτι τα παιδιά θέλουν να ελέγξουν την γνώση αυτή καθ’… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Λίγο “Kυνόδοντας” μου ακούγεται το homeschooling

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Yπήρξε και πραγματική περίπτωση τύπου κυνόδοντα.
Πολύ πιο τραγική από το σενάριο Λάνθιμου/Φιλίππου
https://www.lifo.gr/now/world/176674/goneis-kratoysan-alysodemena-ta-13-paidia-toys-mesa-sto-spiti-toys-stin-kalifornia

milky
milky
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

εντελώς

mongrel
mongrel
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Όντως, από όσα καταλαβαίνω κι εγώ, το home schooling το εφαρμοζουν συνήθως υπερσυντηρητικοι, χριστιανοί φονταμενταλιστες, μέλη διαφόρων αιρέσεων κλπ. Υπάρχει όμως και σε άλλους κυκλους. Ενδιαφέρουσες απαντήσεις σχετικά με την απόφαση της να προχωρησει σε κατ’οικον εκπαίδευση των παιδιών της δίνει η γνωστή ηθοποιός, διδάκτωρ νευροεπιστημών και συγγραφέας (και πιστή εβραια) Mayim Bialik σε μια σειρά από βίντεο στο YouTube. https://youtu.be/mkF8TNCypEk

alpha.
alpha.
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Υπάρχει και το homeschooling των πολύ ευκατάστατων οικογενειών, με ιδιωτικούς δασκάλους που έρχονται στο σπίτι και διδάσκουν τα διάφορα μαθήματα. Έχω γνωρίσει τέτοια κοπέλα. Στα 15 μπήκε στο Πανεπιστήμιο, στα 22 περίπου είχε διδακτορικό.

daria
daria
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha.

Ναι τι ωραία…. Λες και θα γινόταν κάτι αν την έστελναν στο πιο καλό σχολείο του κόσμου και έμπαινε στο Πανεπιστήμιο στα 18. Βασικά θα γινόταν. Θα ζούσε και με παιδιά της ηλικίας της. Του δικού της κύκλου φυσικά αλλά όχι λες και ήταν πριγκίπισσα μιας άλλης εποχής. Ακόμη και οι βασιλικές οικογένειας της Δύσης τουλάχιστον τα παιδιά πάνε κανονικά σχολείο.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  daria

Σε ευχαριστώ, daria γι’ αυτό το σχόλιο! Πραγματικά τα παιδιά πλέον, ακόμη και χωρίς homeschooling, χάνουν την παιδική τους ηλικία. Από τα 4 τους χρόνια πάνε μπαλέτο, μπάσκετ, Αγγλικά, μουσική και δεν συμμαζεύεται. Είναι σοκαριστικό ότι δυσκολεύονται στο ελεύθερο και στο συμβολικό παιχνίδι γιατί έχουν μάθει να λειτουργούν σε πλαίσιο. Σχετικό και άσχετο. Αλλά ας αφήσουμε τα παιδιά να ζήσουν λίγο σαν παιδιά. Δεν μιλάω ειδικά για την κοπέλά (που μπορεί να ήταν χαρισματική). Για όλα τα παιδιά.

alpha.
alpha.
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  daria

Δεν την καταλαβαίνω αυτού του είδους την αντανακλαστική αντίδραση. Ειδικά όταν σας λείπουν στοιχεία. Αποκλείεται δηλαδή αυτή η λύση να ήταν η καλύτερη για το συγκεκριμένο παιδί;

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha.

Προσωπικά είπα ότι δεν μιλάω ειδικά για την κοπέλα. Αλλά γενικά ναι, είμαστε τόσο προσανατολισμένη ως κοινωνία στην απόκτηση προσόντων που ξεχνάμε πως και τα παιδιά θαύματα είναι παιδιά.

Neverlander
Neverlander
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Πολύ ωραία σχετική ταινία είναι το (αγαπημένο) Captain Fantastic, όπου δείχνει το ότι ακόμα και μια homeschooling ουτοπία, με τα παιδιά να ζουν στη φύση σε ένα ιδανικό επίπεδο μάθησης και άσκησης, όπου το σώμα γίνεται πρωτόγονο και το πνεύμα εκπολιτίζεται, είναι προβληματική. Εν μέρει γιατί δεν ωφελούν την κοινωνία και κυρίως γιατί χάνουν την κοινωνικοποίηση, τεράστιο κομμάτι της ανάπτυξης ενός ατόμου.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Neverlander

Εννοείς τον αμερικάνικο καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Αυτή είναι μια χολιγουντιανή (άντε η εναλλακτική, του Sundance) ανάγνωση του homeschooling.

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Το σχολείο εκτός από την ακαδημαϊκή γνώση, βοηθάει τα παιδιά στην κοινωνικοποίηση, στη διαπραγμάτευση, στη δημιουργία σχέσεων. Για μένα τα εφόδια αυτά είναι πιο σημαντικα από το να μαθαίνει κανείς τον παραπόταμο της Ουρουγουάης.
Στην καραντίνα τα παιδιά μου λαλησανε στο σπίτι και περιμένανε πώς και πώς να ανοίξει το σχολείο να δουν τους φίλους τους

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν

Ειμαι μεγάλη φαν του homeschooling χωρίς προσωπική εμπειρία βέβαια λόγω του ότι είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες αλλα το εχω ψαξει πολυ. Συγκεκριμένα μακάρι να μπορούσα να προσφέρω στον γιο μου unschooling, μια συγκεκριμενη πρακτικη homeschoolong που αν εφαρμοστεί σωστά φέρνει θαυμαστά αποτελέσματα. Το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα είναι προϊόν της βιομηχανικής επανάστασης και είναι πασιφανές ότι πλέον δεν λειτουργεί και δεν αντιπροσωπεύει την κοινωνία του 21 ου αιώνα. Σας προτείνω τα βιβλία του Sir Ken Robinson για όποιον ενδιαφέρεται,ο οποίος δεν μιλάει για homeschooling κατα αποκλειστικοτητααλλα reforming the educational system με κάποιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται απο homeschoolers ( πχ unschooling).… Διαβάστε περισσότερα »

Rainbow
Rainbow
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Εξαρτάται την οικογένεια , υπάρχουν οικογένειες που ρίχνουν τα παιδιά τους στο σκοταδισμό κ υπάρχουν οικογένειες που θέλουν τα παιδιά τους να εξελιχθούν. Ωστόσο για να εξελιχθεί ο γονιός , πρέπει ο ίδιος ο γονιός να έχει καλή αυτογνωσία του ευατού και να γνωρίζει πως το παιδί είναι ένας ανεξάρτητος χαρακτήρας . Οι περισσότεροι γονείς που γνωρίζω είναι ανίκανοι κ δεν τους θέλω να φανταστώ σε homeschooling.

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rainbow

Ναι δεν διαφωνω. Το homeschooling είναι δύσκολη υπόθεση και δεν νομίζω ότι ο γονέας που θα το επιλέξει θα το επιλέξει επειδή είναι “εύκολη λυση”. Οπότε τους αδιάφορους γονείς που σκέφτεσαι, βγαλ’ τους έξω,δεν πρόκειται να δυσκολέψουν τη ζωή τους με ένα εισόδημα και τα παιδιά στο σπίτι ολημερίς. Μετά σκέψου ότι το homeschooling, σε αντίθεση με τη λέξη, συνήθως λαμβάνει χώρα σε βιβλιοθήκες, σε μουσεία, σε εθελοντικές οργανώσεις,σε “εξωσχολικες δραστηριοτητες” (ωδεια,ακαδημιες σπορ) και στην Αμερική και σε community colleges. Δεν είναι απομονωμένο συνήθως. Επίσης το νόημα του homeschooling, και δη του unschooling, ειναι να παρασχεις στο παιδι αρκετά ερεθίσματα… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Να’σαι καλα! Αν σας ενδιαφέρει (και αν μας ακούει και η νέα αρχισυντάκτρια) υπάρχει πολύ υλικό πάνω στο θέμα. Στα θέματα δηλαδη, γιατί είναι πολλα: εκπαιδευτικό σύστημα και δημιουργικότητα (ή lack of), νευροποικιλοτητα (neurodiversity movement) και η χρησιμότητα της στην κοινωνία από παλαιολιθικων ετών (όχι τα καημένα τα αυτιστικά, δως τους μια παράλληλη στήριξη να τα κρατάει ήσυχα και παρατα μας), digital nomads και world schooling και ένας διαφορετικός τρόπος ζωής τους 21ου αιώνα.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Όλα τα σχόλιά σου κα τα πλη κτι κά και πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Το ελληνικό σχολείο το θεωρώ το μεγαλύτερό μου τραύμα (και σαν μαθήτρια και σαν δασκάλα).

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Σου στέλνω την αγάπη μου. Πέρασα 12 χρόνια με επαινους, απουσιολογια, πρώτη των πρώτων κλπ το success story του εκπαιδευτικού συστήματος και σιχαινομουν κάθε μέρα που έπρεπε να περάσω την πύλη. 12 χρονια. Επίσης έβλεπα εφιάλτες ότι δίνω πανελλήνιες μέχρι τα 30.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Same here. Το ελληνικό σχολείο ήδη από το δημοτικό είναι το προσωπικό μου Βιετνάμ (έχω μεγαλώσει σε επαρχία τη δεκαετία του ΄80, όταν μάθαινες πολλαπλασιασμό με βέργες μυγδαλιάς -και όχι δεν τις πολλαπλασιάζαμε μεταξύ τους).
Επί τη ευκαιρία, ξέρω ότι δε γράφεις συχνά αλλά τα σχόλια σου είναι πάντα εξαιρετικά ενδιαφέροντα κι έχεις και ωραία πένα. Να γραφτεί στα πρακτικά παρακαλώ, ότι σε προτείνω για podcast.
Υ.Γ. Εγώ αν ήμουν παιδί σου με χαρά θα γινόμουν το ινδικό σου χοιρίδιο για homeschooling. Κι ας τα κάναμε μαντάρα 🙂

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Η εκτίμηση είναι αμοιβαία σε διαβεβαιώνω.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Με όλον τον σεβασμό αλλά όλες αυτές τις δραστηριότητες που περιγράφεις μπορεί να τις κάνει ο γονέας με το παιδί του που πηγαίνει σε συμβατικό σχολείο. Επίσης είναι στη διακριτική ευχέρεια των γονέων. Από τη στιγμή που το παιδί πρέπει κάποια στιγμή να δώσει εξετάσεις, το homeschooling είναι εκμάθηση της ύλης κατ’ οίκον. Δεν μπορεί να είναι μόνο βιωματική μάθηση. Δηλαδή ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη διαφορά του να ακολουθεί το παιδί το πρόγραμμά του στο σχολείο και μετά να πηγαίνει με τους γονείς σου σε εξωσχολικές δραστηριότητες, από το να πρέπει να διδαχθεί συγκεκριμένη ύλη από τους γονείς του και… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Οκ we agree to disagree. Εγώ μετά από 45 ώρες δουλειάς την εβδομάδα και ο γιος μου μετά από 30 ώρες σχολείου, δεν εχουμε καμία ορεξη/διάθεση να μαθουμε στο Μουσείο. Και δεν νομίζω ότι είμαστε η εξαίρεση. Η μέρα έχει συγκεκριμένες ώρες και το παιδί μπορεί να ανταπεξέλθει νοητικά επισης συγκεκριμένες ώρες και αυτές οι ώρες είναι οι 6,5 που περνάει στο σχολειο. Οπότε αυτό που περιγράφω είναι εντελώς διαφορετικο απο το να πηγαίνει σχολείο και μετά για εξωσχολικές δραστηριότητες. Αν σε ενδιαφέρει πάντως το θέμα μπορώ ίσως να ψάξω και σε παραπέμψω σε πηγές. Το ρεζουμέ της σκέψης μου… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

AllesGoed, δεν ξέρω τίποτα για το homeschooling, οπότε θα γράψω με επιφύλαξη. Αυτό που σκέφτηκα διαβάζοντας όσα λες είναι πως ναι, τον 21ο αιώνα οι προτεραιότητες της ανθρωπότητας έχουν διαφοροποιηθεί. Πώς; Ο μετανεωτερικός άνθρωπος περιχαρακώνεται, και όλη μέρα αυτό που κάνει είναι να σέρνει το δάκτυλό του σε touch screen οθόνες (το λέω με μια υπερβολή αλλά όχι και ακριβώς υπερβολή). Δεν είμαι κατά της εξέλιξης, καθόλου δεν λέω αυτό. Λέω όμως, πως θέλει τεράστια προσοχή αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων του αιώνα μας να μην δώσει τροφή να αναπτυχθεί ο απομονωτισμός, ο κοινωνικός αναχωρητισμός. Καλά είναι τα μουσεία και το… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Το homeschooling δεν υποστηριζει την απομόνωση από τους συνομηλίκους σε καμία περίπτωση και οι οικογένειες (οι κανονικές,όχι οι παλαβοι) που το ασκούν βάζουν σαν προτεραιότητα τη διάδραση με αλλα παιδιά. Όχι συνομήλικα κατ’αποκλειστικοτητα (και αυτό έχει πολλή βιβλιογραφία από πίσω,αλλά θα ανοίξω αλλά μεγάλο κεφάλαιο, ας το βαλουμε στην ακρη). Η διάφορα εγκειται στις μαθησιακές ιδιαιτεροτητητες του παιδιου και την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ταλέντων του, δηλαδή στο μάθημα αυτό καθεαυτό. Στις χωρες που το homeschooling επιτρεπεται υπαρχουν πολυ δραστηριες ομαδες homeschoolers με καθημερινες δραστηριοτητες. ( βιωματικο στατου: Προσωπικά η διάδραση με τους συνομηλίκους μου στο σχολείο ήταν από βαρετή (στην… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Δεν το λέω εγώ πως μία από τις αρνητικές παραμέτρους της τεχνολογίας είναι ο απομονωτισμός. Ο Λυοτάρ, ο Ντεριντά που έγραψαν για τον μετανεωτερικό άνθρωπο μιλούν για αλλαγή του τρόπου εργασίας, εκπαίδευσης, διασκέδασης με συνέπεια την εμφάνιση νέων τρόπων βίωσης του χωροχρόνου. Μιλούν για εφήμερο, ασυνέχειες, κοινωνικό και προσωπικό αναχωρητισμό. Συνομιλούμε εδώ, ναι, και μάλιστα σε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις αλλά δεν παύει ο καθένας να είναι στον χώρο του με την οθόνη μπροστά του. Δεν σε έχω μπροστά μου, δεν βλέπω τις εκφράσεις του προσώπου σου. Είναι επικοινωνία αλλά επικοινωνία άλλου τύπου και σίγουρα έχει και θετικές πλευρές αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »

milky
milky
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

πολυ ενδιαφέρον

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

AllesGoed περιγράφεις τις ιδανικές συνθήκες του homeschooling που δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν και είναι εφικτές, όμως και το παραδοσιακό σχολείο, σε ιδανικές συνθήκες, θα μπορούσε να λειτουργήσει ακριβώς έτσι και να έχει τα ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα. Στις ιδανικές τους συνθήκες τα περισσότερα συστήματα λειτουργούν εξαιρετικά, από τη ραδιενέργεια μέχρι τον καπιταλισμό / κουμουνισμό. Τα προβλήματα ξεκινάνε με το «αν πάει κάτι στραβά;» και το στραβά συνήθως γίνονται μόλις εμπλακεί ο ανθρώπινος παράγοντας. Η διαφωνία μου λοιπόν είναι στο ότι στο homeschooling αν πάει κάτι στραβά θα πάει πολύ στραβά, ενώ στο «κλασσικό σχολείο» υπάρχουν λίγο περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες.

AllesGoed
AllesGoed
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

“και το παραδοσιακό σχολείο, σε ιδανικές συνθήκες”
Κανε μου τη χάρη να παρακολουθήσεις το Ted talk του Sir Ken Robinson “does school kill creativity” (15 εκατομμύρια views!) Που εξηγεί με πολύ χαρισματικό λόγω γιατί το παραδοσιακό σχολείο ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών.
Για το δεύτερο σκέλος και τον φόβο abuse,που είναι πραγματικός, φυσικά θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες δομές για αυτόν τον έλεγχο αν οι χώρες επέτρεπαν το homeschooling. Αλλά είναι παράνομο όποτε δεν χρειάζεται να υπάρχουν άλλες δομές.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Το θέμα εδώ βέβαια είναι ποιος ελέγχει το γονέα, ώστε να προστατεύεται το παιδί. Δεν αμφιβάλλω ότι οι επισκέψεις σε μουσεία και ένα πρόγραμμα φτιαγμένο ειδικά για το παιδί έχουν πλεονεκτήματα, αλλά υπάρχει και η περίπτωση ο γονέας να είναι μέλος μιας αίρεσης, μιας φασιστικής οργάνωσης, να εκμεταλλεύεται το παιδί και χίλια δυο. Το σχολείο με όλες τις δυσλειτουργίες του είναι μηχανισμός ασφαλείας και δικαίωμα του παιδιού. Συμφωνούμε πάντως ότι το σχολείο πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Προχθές είχαμε μαζευτεί όλη η οικογένεια για φαγητό. Κάποιος είχε φέρει ένα καινούργιο παιχνίδι για το 3χρονο και την ώρα ακριβώς που το πήρε στα χέρια του η μητέρα μου (και γιαγιά του) του φώναξε από την κουζίνα να πάει να “Δει μια αστεία τηγανίτα”. Το 3χρονο ούτε που την άκουσε και οι υπόλοιποι της είπαμε ότι θα έρθει σε λίγο τώρα δεν μπορεί. Η μητέρα μου συνέχισε να απευθύνεται στο 3χρονο και του είπε να πάει “Τώρα γιατί σε λίγο θα χαλάσει η τηγανίτα” Πάλι το 3χρονο την αγνόησε, ίσως να μην την άκουσε καθόλου (πάλευε να ανοίξει το… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

mm, πόσο δίκιο έχεις για τις περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες στο σχολείο! Όπως έγραψα και σε παρακάτω σχόλιό μου μόλις διάβασα (διαβάζοντας ένα άρθρο για άσχετο θέμα) ότι στην Αμερική το 20% των καταγγελιών για παιδική κακοποίηση γίνεται από εκπαιδευτικό προσωπικό, κάνοντας τους δασκάλους την πρώτη πηγή τέτοιων καταγγελιών στην χώρα (Children’s Bureau US Department of Health and Human Services, Washington, DC (2018)).

Andromeda
Andromeda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

ΥΠΕΡΟΧΟ!!! Έχω μισήσει με όλη μου την καρδιά το σχολείο, μην σου πω και με τους πνεύμονες και το συκώτι. Νιωθω οτι έχασα την παιδική και εφηβική μου ηλικία πάνω στα θρανία και στα σχολικά εγχειρίδια. Ακρωτηριασμός. Η λέξη που αντιπροσωπεύει το σχολείο στο μυαλό μου. Κριτική σκέψη ανύπαρκτη, παπαγαλια, αφόρητη βαρεμάρα και αδράνεια, δημιουργικοτητα μηδέν. Και η κοινωνικοποιηση; Για πολλά παιδιά σημαίνει μπουλινγκ στη χειρότερη, αδιαφορία στην καλύτερη. Μπορώ να γράφω ώρες για το ελληνικό σχολείο. Μπουρλωωωωωτο. Είναι ένας απο τους πιο βασικούς λόγους που θα επηρεάσει την απόφαση μου να κάνω παιδία η όχι.

este
este
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ Mitsi. Επίσης αναρωτιέμαι για τα πραγματικά οφέλη που μπορεί να έχει το homeschooling. Γιατί κάποιος να το διαλέξει;

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί ή πελούσιοι σελέμπριτις το επέλεξαν για τα παιδιά τους πχ. Βrangelina, Τραβόλτα, Κρουζ, Καρντάσιες, Πάλτροου/Μάρτιν, Κίντμαν/Κρουζ, Τζένιφερ Λοπεζ, Εμα Τόμσον κλπ.
https://thestir.cafemom.com/celebrity_moms/215892/celebrities-who-homeschool-their-kids/263508/emma_thompson/21
Και πολλά παιδιά/σταρ του θεάματος και του αθλητισμού εκπαιδεύτηκαν στα σπίτια τους. Mεταξύ αυτών Ryan Gosling, Taylor Swift, Michelle Williams κα.
https://www.topeducationdegrees.org/successful-people-who-were-homeschooled/

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Μαύρο Γατί, καταλαβαίνω τι λες, αλλά και πάλι η βέλτιστη λύση δεν είναι homeschooling αλλά εξυγείανση της Παιδείας (και κυρίως της Δημόσιας Παιδείας ως κοινωνικό αγαθό).Στην Αμερική για να μην ασχοληθεί το κράτος έδωσε την λύση του homeschooling (στην ήδη πανάκριβη εκπαίδευση). Στην Ελλάδα, απλά αυξάνουμε τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα και οδηγούμε τους γονείς να πληρώνουν ιδιώτες για τα βασικά (δεν λέω για κάτι πιο ευξειδικευμένο/ψαγμένο που θες ως extra). Και πάλι βέβαια, όταν χ,ψ, λόγους γίνεται homeschooling θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και όχι τους γονείς του παιδιού. Ειδικά ως γονείς πολλές φορές δεν βλέπουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Όσο και να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς, στο ελληνικό σχολείο έχει γίνει τουλάχιστον στο δημοτικό πολλή δουλειά σε θέματα ιδιαιτεροτήτων. Ειδικά στις περιπτώσεις του αυτισμού είναι συγκινητικό, πως ανταποκρίνονται τα υπόλοιπα παιδιά. Μου έχουν κάνει παρατήρηση παιδιά γιατί μαλωσα αυτιστικό παιδάκι (δεν είχα ενημερωθεί για τη διαγνωση) και καλά έκαναν. Επίσης πολλές φορές οι συμμαθητές με έχουν βοηθήσει σε μια πιο δύσκολη συμπεριφορά με παιδάκι με ιδαιτεροτητα,γτ φυσικά περνάνε περισσότερες ώρες μαζί και έχουν βρει καλυτερους τρόπους να επικοινωνούν. Δεν λεω οτι δεν υπαρχει bullying στο ελληνικο σχολειο, ζει και βασιλευει το bullying, αλλα σπανια οι συμμαθητες εμπλεκουν… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Έχω άπειρα παραδείγματα. Κάναμε μάθημα στη βιβλιοθηκη κι ο Μ. άρχισε να βγάζει άναρθρες κραυγές. Ξαφνικά σηκώνεται ο Δ και αρχίζει να τριγυρίζει. “Που πας παιδι μου?” “Να βρω ενα βιβλιο με εικονες για να ηρεμησει ο Μ.” Αλλη μερα ο Μ. χτυπαει τη Ν. δυνατα στο κεφαλι απο πισω. Γυριζει η Ν να ανταποδώσει το ξύλο, βλέπει το Μ. “Α, ο Μ είναι, εντάξει, όλα καλά.”. Μπαίνω σε άλλο τμήμα και διαπιστώνω έκπληκτη ότι έχω μαθητή με σύνδρομο down από την Ιαπωνία. Δεν έχω σκεφτεί τι να τον βάλω να κάνει την ώρα του μαθήματος (γερμανικά!!!!) και εκείνος με… Διαβάστε περισσότερα »

dex_
dex_
3 χρόνια πριν

«the pursuit of happiness» είναι η φράση κλειδί.
Τόσο κενή και εύκολα προσαρμοσμένη από το κάθε άτομο για το όραμα ευτυχίας του. Είτε είναι τα παιδιά στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε να οπλοφορείς, είτε βάλτε ότι θέλετε…

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Επίσης πολύ οξυδερκές σχόλιο. Πώς ορίζεται η “ευτυχία”.
Σου συνιστώ να διαβάσεις ένα βιβλίο που πρόσφατα εκδόθηκε στα ελληνικά με τίτλο “Ευτυχιοκρατία”. Πιστεύω θα σε ενδιαφέρει πολύ.

Ωσάν
Ωσάν
3 χρόνια πριν

Aνηκουστο και εντελως λαθος; Το διαβασαμε και αυτό. Δεν είναι ούτε ανήκουστο, ούτε λάθος. Απλά οπως αναφερες μετα Λενα, εισαι αλλης κουλτούρας (πολιτισμού καλύτερα σαν ορολογία στα ελληνικά). Τουλάχιστον εκεί υπάρχει η επιλογή να υπάρχει home schooling. Τα υπολοιπα ειναι περιττά. Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει γραφουσα πρέπει να το ψαξεις γιατί δεν ειναι ένα ενιαίο σύστημα το home schooling διαφέρει απο σπίτι σε σπίτι, χωρα σε χωρα. Δεν ειναι σαν ενα συστημα τυπου δημοσιο/ιδιωτικό σχολείο.

bubuntu
bubuntu
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ωσάν

Μάλιστα. Και επειδή υπάρχει η επιλογή το κάνει αυτόματα και σωστό; Υπάρχει επίσης επιλογή να πάρει ο καθένας από ένα όπλο. Να τη βράσω τέτοια επιλογή.

Ωσάν
Ωσάν
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bubuntu

Ειπα κατι τέτοιο; Αυτο κατάλαβες;

bubuntu
bubuntu
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ωσάν

Ίσως να το έθεσα λάθος. Το να υπάρχει η επιλογή δεν είναι απαραίτητα σωστό. Στην προκειμένη ποιος λούζεται τις “επιλογές” των γονέων; Τα παιδιά. Για όλους αυτούς τους λόγους που ανέφεραν παραπάνω οι εκπαιδευτικοί-παιδαγωγοί, θεωρώ ότι η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα παιδιά και όχι να τα αφήνει έρμαια στις επιλογές του γονέα. Τουλάχιστον στο κομμάτι της εκπαίδευσης που μπορεί να ελέγξει.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bubuntu

Η επιλογή τινός? Σίγουρα όχι του παιδιού, οπότε για ποια ελευθερία επιλογής συζητάμε?

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ωσάν

Θεωρείτε ότι οι γονείς έχουν τις παιδαγωγικές γνώσεις για να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους (δεν αναφέρομαι καν στην ύλη-διδακτικά αντικείμενα); Θεωρείτε ότι να είναι συνέχεια μαζί είναι υγιές για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού; Ότι τα παιδιά δεν πρέπει ελεύθερα να συναναστρέφονται με άλλα παιδιά; Ότι 5-10-15 βιβλία μπορούν να αντικαταστήσουν 4 χρόνια σπουδών (+χρόνια μεταπτυχιακών και εξειδικεύσεων όπως συμβαίνει σε εκπαιδευτικούς σε Αμερική και Ελλάδα). Ότι ο γονέας-πολυεργαλείο μπορεί να προσφέρει στα παιδιά του μάθημα όλων των ειδικοτήτων (και δάσκαλος και καθηγητής ξένης γλώσσας και γυμναστής και εικαστικός και πάει λέγοντας); Κι έστω ότι μπορεί όλα αυτά ή… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Βρε, Μαρία, συγγνώμη, τι λέμε τώρα; Τι σχέση έχει το homeschooling με το φροντιστήριο; Όπως εξήγησα και παρακάτω όταν το φροντιστήριο παίρνει το ρόλο του σχολείου γίνεται απλά ιδιωτικό ΣΧΟΛΕΙΟ. Επίσης, έχεις ιδέα τι εκμετάλλευση πέφτει σε πολλά φροντιστήρια; Γνωρίζεις ότι οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται 3-4 € την ώρα; Οπότε τι; Ας γίνουν μικρά ιδιωτικά σχολεία, με άλλο καθεστώς πληρωμής και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενούς τους; Αν θέλουν να γίνουν ιδιωτικά σχολεία, μπορούν ωραιότατα να βγάλουν μια άδεια και να γίνουν. Αυτό όμως ξέρεις τι σημαίνει; Ότι πρέπει να προσλάβουν και εικαστικό και μουσικό και γυμναστ@ και πάει λέγοντας. Ότι οι… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Mitsi, εγώ δε θα μιλήσω για αυθεντίες αλλά είναι γεγονός ότι το σχολείο (από την κτιριακή οργάνωση μέχρι το πρόγραμμα σπουδών και τους διδάσκοντες) δε μπορεί πια ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύχρονης κοινωνίας. Και δεν ξέρω αν ανταποκρίθηκε και ποτέ. Δύσκολα θα αρνηθεί κανείς, όσο και να θέλει να υποστηρίξει τις σπουδές του, ότι το syllabus στις παιδαγωγικές σχολές είναι καλό για τη δεκαετία του ’50 ίσως. Οποιοσδήποτε παρεκκλίνει από τον κανόνα είναι καταδικασμένος στο σχολείο. Και δεν εννοώ καταδικασμένος γνωστικά, εννοώ κυρίως σε επίπεδο ψυχοκινητικής ανάπτυξης αλλά και κοινωνικοποίησης που μοιάζει να είναι και το βασικό επιχείρημα εναντίον του… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Δέχομαι ότι το σχολείο χωλαίνει. Να ρωτήσω όμως τι κάνει η κοινωνία γι’ αυτό; Αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών στο Δημοτικό στους 25. Είδατε να κουνηθεί φύλλο από τους γονείς; Ελάχιστες διαμαρτυρίες. Έκαναν απεργία οι εκπαιδευτικοί. Α, τους τεμπέληδες που κάθονταν τόσους μήνες με το lockdown και θέλουν κι άλλο. Προκηρύχθηκαν μόνιμες προσλήψεις (πολύ σημαντικό να βρίσκεται ένας εκπαιδευτικός σταθερά σε ένα σχολείο, να γνωρίζει τα παιδιά, να μπορεί να οργανώνει δράσεις με συνέχεια). Ξέρετε τι είπαν οι περισσότεροι; Ααα, θέλουν και διορισμό οι δάσκαλοι να τους πληρώνουμε και καλοκαίρι. Προτάθηκε πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής. Ξέρετε τι έκαναν κάποιοι γονείς; Έστειλαν… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Now we’ re talking.
Αυτά που λες τα επιβεβαιώνω όλα καθώς τα έχω δει live (τόσα κι άλλα τόσα όπως όλοι όσοι έχουν δουλέψει στο σχολείο).
Η συζήτηση που κάνουμε τώρα είναι στα πλαίσια αυτού που προσπαθεί να κάνει κάποιο κομμάτι της κοινωνίας (η οποία δεν είναι ένα σώμα προφανώς).

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Έχεις απόλυτο δίκιο granita lemoni. Να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αποφεύγουν να πάρουν την τάξη του παιδιού τους, ώστε οι ρόλοι να είναι ξεκάθαροι. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρξε εξαίρεση, διαπιστώσαμε στην πορεία προβλήματα στη συμπεριφορά, στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Αξιολόγηση πρέπει να γίνει από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Θα ειναι ενα πολυ χρησιμο εργαλειο. Δεν γίνεται να έχω βγάλει τα μάτια μου στο διάβασμα και να με αξιολογήσει κάποια μαμα επειδή δεν έβαλα καλο βαθμό στο Γιωργάκη.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Το έργο αυτό του Ρουσσώ είναι παιδαγωγική βίβλος η αλήθεια είναι αλλά είναι και αλήθεια ότι ο Ρουσσώ εγκατέλειψε όλα τα παιδιά του σε ένα παρισινό νοσοκομείο. Ούτε τα γνώρισε ούτε τα ξαναείδε. (Όσο δε για τις αντιλήψεις του περί γυναικών, άσε καλύτερα, είναι από αυτές που δε χρειάζεται να είσαι φεμινίστρια για να πάθεις πολλαπλά εγκεφαλικά διαβάζοντάς τις). Καλό είναι όμως να μη μπλέκουμε τον άνθρωπο με το έργο του.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alethiometer

Πάντα θα πρέπει να διαβάζουμε τα βιβλία σε σχέση με το ιστορικοκοινωνικό τους πλαίσιο. Η ιστορική διάσταση είναι ένας παράγοντας που αν αγνοήσουμε θα μας γυρίσει μπούμερανγκ ερμηνευτικά σε κάθε περίπτωση. Δε θα πήγαινα τόσο μακριά ώστε να αφορίσω κάποιον που θα απέρριπτε τον Ρουσσώ ως σκοταδιστή, γιατί κι αυτός που θα το κάνει αυτό σε κάποιο άλλο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο βρίσκεται, αλλά καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να μην επηρεαζόμαστε από την αυθεντία και να ακονίζουμε συνεχώς τα μεθοδολογικά μας εργαλεία.

intravenous coffee
intravenous coffee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ωσάν

Γιατί ρε παιδιά τέτοιο μένος, μιλάμε για ευελιξία. Όταν πήγαινα τρίτη λυκείου θα μπορoύσα άνετα να είμαι σπίτι και να πάω μόνο φροντιστήριο. Το φροντιστήριο είναι νόμιμο μόνο όταν πας και στο σχολείο; Γιατί και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί homeschooling εφόσον το πλαίσιο δεν ορίζει αυστηρά και μόνο τους γονείς σαν εκπαιδευτές.
Θα ξυπνούσα ότι ώρα ήθελα, θα διάβαζα όπως ήθελα μόνο αυτά που ήθελα, μια χαρά.
Δε χρειάζεται να πιάνουμε τις ακραίες περιπτωσεις ούτε να αναφερόμαστε μόνο σε παιδιά που ξεκινάνε τώρα το σχολείο. Το να υπάρχει και αυτή η επιλογή δεν μου φαίνεται κακό.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  intravenous coffee

Μα μιλάς για μία χρονιά, με ειδικές συνθήκες (όπως είναι διαμορφωμένο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα) και μιλάς και για φροντιστήριο, το οποίο δεν μπορεί να ταυτιστεί με το homeschooling, αλλά με τον θεσμό της ενισχυτικής (που υπάρχει και στο σχολείο-άσχετα αν υπολειτουργεί). Μαθησιακή ενίσχυση (και μόνο-και όχι ψυχική, κοινωνική, συναισθηματική) και σε συγκεκριμένα μαθήματα-γνωστικά αντικείμενα.
Επίσης, τι να πω, μπορεί να έχω διαφορετική εμπειρία, αλλά Γ Λυκείου παρακολουθούσα κανονικά μάθημα, είχαμε και εξαιρετικούς καθηγητές (όχι όλους δυστυχώς)και τότε είχαμε και ενισχυτική, την οποία παρακολουθούσα οπότε δεν έκανα σε όλα τα μαθήματα ιδιαίτερο.

intravenous coffee
intravenous coffee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Ακριβώς, μιλάω για ευελιξία. Μπορεί να μην με ωφελούσε στην πρώτη δημοτικού αλλά σίγουρα θα με ωφελούσε στο λύκειο. Δεν έκανα ιδιαίτερα, πήγαινα φροντιστήριο σε τμήμα και σε μας δεν λειτουργούσε σαν ενισχυτική, ότι έμαθα το έμαθα από το φροντιστήριο δυστυχώς. Που πήγαινα το απόγευμα και μπορούσαμε να προσαρμόσουμε και τις ώρες.
Δεν ξέρουμε πώς δουλεύει το homeschooling ακριβώς και τί επιτρέπεται, οπότε γιατι να το απορρίψουμε συλλήβδην;
Προσωπικά θα το προτιμούσα και σε άλλες φάσεις της σχολικής μου ζωής, με πίεζε και με δυσκόλευε η δομή και η λειτουρία του σχολείου.
Πάντα είναι καλό να υπάρχουν επιλογές.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  intravenous coffee

Ακόμη κι αν ό,τι έμαθες το έμαθες από το φροντιστήριο, ο τρόπος που λειτουργεί το φροντιστήριο είναι αντίστοιχος με τον θεσμό της ενισχυτικής (όπως εξήγησα και παραπάνω). Επικεντρωνεται δηλαδή σε συγκεκριμένη ύλη, με ξεκάθαρο προσανατολισμό στις εξετάσεις. Το σχολείο (ειδικά σε μικρότερες τάξεις) δεν είναι αυτό. Υπάρχει μια διαθεματικότητα και μια σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων (στο φροντιστήριο δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχουν ξεκάθαρα, διακριτά μαθήματα). Επίσης σκοπός του σχολείου είναι η ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού (αν συμβαίνει αυτό ή όχι είναι μεγάλη συζήτηση και δυστυχώς δεν φταίει μόνο το σχολείο). Το homeschooling, ή εκπαίδευση κατ’ οίκον κατα το ελληνικότερο, είναι αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Ρε παιδιά θα με τρελάνετε τώρα, συγκρίνετε τα φροντιστήρια (ακόμη κι αν κάνουν δραστηριότητες) όπου τα παιδιά διδάσκονται συγκεκριμένα μαθήματα με συγκεκριμένο σκοπό, αφενός με το σχολείο, αφετέρου με το homeschooling; Όχι, ένα “φροντιστήριο” όπου διδάσκεσαι όλα τα μαθήματα, κάνεις εκπαιδευτικές επισκέψεις, πηγαίνεις σε εκδηλώσεις, δεν είναι φροντιστήριο, αλλά ιδιωτικό σχολείο. Και σε καμιά περίπτωση δεν είναι homeschooling. Ξεφύγαμε τελείως, συγκρίνουμε τα φροντιστήρια με το homeschooling, ενώ μάλιστα δεν παρουσιάζουμε ένα απλό φροντιστήριο/ιδιαίτερο αλλά ένα φροντιστήριο τύπου σχολείου. Και κάτι τελευταίο. Τυχαία μόλις διάβαζα ότι στην Αμερική το 20% των καταγγελιών για παιδική κακοποίηση γίνεται από εκπαιδευτικό προσωπικό, κάνοντας τους… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Οπότε η λύση για το ότι δεν υπάρχει η ευελιξία στο σχολείο δεν είναι να δημιουργηθούν νέα αναλυτικά προγράμματα, να ενισχυθεί η ευέλικτη ζώνη, το ολοήμερο με πλούσιο σε ειδικότητες πρόγραμμα και ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά να δώσουμε απόλυτη ελευθερία στον πάσα ένα να αποφασίζει τι θα διδάσκεται ένα παιδί. Συγγνώμη αλλά αυτό μου φαίνεται προβληματικό και επικίνδυνο. Επιπλέον, ότι πρόσφατα το σχολείο ήταν ο κατεξοχήν τόπος παιδικής κακοποίησης πώς το εννοείς; Μιλάμε για 30 χρόνια πριν; Γιατί τότε τα παιδιά δεν τα χτύπαγε μόνο ο δάσκαλος στο σχολείο με τη βέργα αλλά τα σάπιζε στο ξύλο και… Διαβάστε περισσότερα »

intravenous coffee
intravenous coffee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

@Marialadelbarrio Ώπα λίγο. Συμφωνώ μαζί σου ότι το σύστημα του σχολείου είναι το πρόβλημα και όχι η ύλη και προφανώς συμφωνώ με το να υπάρχει homeschooling. Αλλά. Το σύστημα του σχολείου δεν είναι αυτό που περιγράφεις, δεν φτιάχτηκε με σκοπό να συνθλίψει κάθε διαφορετικότητα και κάθε παρέκκλιση, κατέληξε να λειτουργεί έτσι γιατί υποβαθμίστηκε, απαξιώθηκε και όσο πάει γίνεται χειρότερα. Το γιατί είναι μεγάλη ιστορία. Το homeschooling δεν είναι η λύση για τα πάντα, είναι μία λύση για αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν αλλιώς. Για όλους τους υπόλοιπους χρειάζεται, μη σου πω επιβάλλεται η βελτίωση των δημόσιων σχολείων. Και όχι γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

intravenous coffee
intravenous coffee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  intravenous coffee

Οκ κάνω λάθος, δεν αναφερόμουν όμως σε ιστορική πραγματικότητα αλλά στο ελληνικό σχολείο και την εξέλιξή του. Θα το ξαναπω είμαι υπέρ της ευελιξίας και των επιλογών, τελεία. Αλλά πιστεύω σε ένα πλαίσιο που δίνει ίσες ευκαιρίες, τις περισσότερες φορές οι επιλογές στον κόσμο μας είναι για λίγους και πλούσιους και αυτό το φοβάμαι. Αδικείς τους καθηγητές γιατί καταλαβαίνω ότι δεν ξέρεις πόσο δεμένα είναι τα χέρια τους σε πολλές περιπτώσεις. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν διάλειμμα, το λένε ‘πάω τουαλέτα’ 🙂 . Όλοι ξέρουμε ότι στο 80% των περιπτώσεων πάνε έξω για να πάρουν αέρα. Πολλά γίνονται που δεν… Διαβάστε περισσότερα »

intravenous coffee
intravenous coffee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  intravenous coffee

Δύο ρεπορτάζ για την ίδια ιστορία, για δες, σου αφηνουν την ίδια εντύπωση; Για δες ποιος μιλάει στο ένα και ποιος στο άλλο.

https://www.makthes.gr/thessaloniki-dyo-fores-egleipse-tin-toyaleta-synechizetai-o-ekfovismos-toy-koritsioy-256493
https://www.ethnos.gr/ellada/84660_thessaloniki-sokarismeni-i-mathitria-apo-mpoylingk-me-tin-toyrkiki-toyaleta

Μετά διάβασε τους νόμους που υπάρχουν για τα σχολεία και το τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτικός. Εκεί είναι δεμένα τα χέρια τους. Και δεν μιλάω για την καταπίεση λόγω ωραρίου, δομής, ύλης, διαδικασίας.
Τέλος πάντων εγώ είμαι εγκλωβισμενη στο σύστημα και δεν ξέρω, εσύ που δεν είσαι μπορείς να συνεχίσεις να διαφωτίζεις εμάς που πιστεύουμε πως η αλήθεια είναι λιγο πιο περίπλοκη και κάπου στη μέση.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  intravenous coffee

Ψήφος σε σένα και την AllesGoed για Υπουργείο Παιδείας. (Νο kidding).

intravenous coffee
intravenous coffee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Ρε granita ρισπεκτ. Μ’ αρέσει το πάθος σου και μ’ αρέσει που υπερασπίζεσαι αυτό το βαριόμοιρο και πολύπαθο ελληνικό δημόσιο σχολείο, αν είχα παιδιά θα σε ήθελα για δασκάλα τους (ή καθηγήτρια δεν ξέρω τι είσαι 🙂 ) Έχω ξαναπεί ότι έχω δουλέψει στην εκπαίδευση και συμφωνώ μαζί σου ως προς την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας και την αρρωστημένη σχέση θρησκείας/κράτους που απαγορεύει τις αλλαγές που πρέπει κάποια στιγμή να έρθουν. Είμαι προϊόν του δημόσιου σχολείου και όσο και αν το βρίζω κάτι οφείλω και εκεί. Δυστυχώς αυτό που διαπίστωσα εγώ είναι ότι πέρα από αυτά, το σχολείο και οι… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  intravenous coffee

intravenous coffee, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όπως ανέφερε και σε πιο πάνω σχόλιό μου, δεν είναι κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όμως θεωρώ ακόμη πιο σημαντικό να ενισχυθεί το δημόσιο σχολείο. Όχι για μένα και για σένα, αλλά για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν ιδιωτικά. Το δημόσιο σχολείο έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Είναι όμως ανοιχτό σε όλους και έχουν γίνει βήματα για να μπορούν να ενταχθούν όλα τα παιδιά (Τμήματα Υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη, Ψυχολόγος και Κοιν. Λειτουργός). Δεν λέω ότι είναι καλά. Λέω όμως ότι εμείς ως πολίτες πρέπει να διεκδικούμε… Διαβάστε περισσότερα »

daria
daria
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  intravenous coffee

« Θα ξυπνούσα ότι ώρα ήθελα, θα διάβαζα όπως ήθελα μόνο αυτά που ήθελα, μια χαρά.» Δεν είναι έτσι η πραγματική ζωή όμως. Και το σχολείο οφείλει να σου διδάσκει και μια πραγματικότητα (άλλο αν δεν γίνεται συνήθως με τον ιδανικό τρόπο).

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  daria

Σωστά. Τώρα με το digital turn είναι μια καλή ευκαιρία να μην βιάζουμε το βιολογικό μας ρολόι. Από τότε που ξεκίνησα εργασία που δεν απαιτείται η φυσική μου παρουσία κι εγώ ρυθμίζω τα ωράριά μου είμαι άλλος άνθρωπος.

intravenous coffee
intravenous coffee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  daria

Και ποιος την φτιάχνει την πραγματική ζωή και την πραγματικότητα; Αν μάθουμε αλλιώς και απαιτήσουμε άλλα, δεν θα αλλάξουμε και την πραγματικότητα; Από την παιδεία δεν πρέπει να ξεκινάνε όλα;
Εξάλλου υπάρχουν πολλές διαφορετικές πραγματικές ζωές, εξαρτάται ποια βλέπεις και ποια πιστεύεις ότι σου αξίζει και ίσως, με προσπάθεια και τύχη, να έχεις μια (μικρή) πιθανότητα να την πετύχεις στο μικρόκοσμό σου 🙂
Αυτό είναι το μόνο θετικό που μου άφησε το σχολείο, βλέποντας το μαντρί γύρω μου να σκέφτομαι δε μπορεί, υπάρχει και κάτι άλλο, κάτι πιο πέρα από αυτό που πάνε να μου επιβάλλουν 🙂

mm
mm
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  intravenous coffee

intravenous coffee το Λύκειο στη χώρα μας δεν ανίκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ειδικά στην Ελλάδα, επίσημα το Λύκειο λειτουργεί σαν προπαρασκευή για το πανεπιστήμιο, οπότε αν κάποιος δεν θέλει να δοκιμάσει να περάσει στο πανεπιστήμιο στο κλασσικό Λύκειο χάνει τον χρόνο του, καλύτερα να πάει κατευθείαν σε ένα τεχνικό, ή να ξεκινήσει να καλλιεργεί δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν σε μια εργασία. Με αυτά τα δεδομένα, δεν χρειάζεται να αλλάξει όλο το παιδαγωγικό σύστημα, αρκεί να δοθεί απλά η δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια όλοι οι ενήλικες άνθρωποι, άσχετα αν έχουν απολυτήριο Λυκείου και έτσι θα δίνεται η… Διαβάστε περισσότερα »

Wanderlust
Wanderlust
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Υπάρχει η δυνατότητα να δώσει εξετασεισ Όποτε θέλει ο καθένας. Όμως το λύκειο είναι προαπαιτούμενη βαθμίδα για όλες τις πανεπιστημιακεσ σχολες, όχι μόνο της Ελλάδος. Η προετοιμασία για τις πανελλήνιες μπορεί να γίνει είτε παράλληλα με το δημόσιο λύκειο , είτε αργότερα σε φροντιστήριο, στο σπίτι, στο μπαλκόνι τους, όπου θέλει ο καθένας.

Wanderlust
Wanderlust
3 χρόνια πριν

Εγώ διαφωνώ λιγάκι στην ιδέα ότι ο καθένας πάντως έχει δικαίωμα να αναθρέψει τα παιδιά του όπως αυτός πρεσβεύει. Πιστεύω ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ανατραφούν με οικουμενικά αποδέκτες αξίες κ η κρατική εποπτεία να τις διασφαλίζει. Ίσως είναι πολύ ιδεατό αυτό που προσπαθώ να πω, αλλά δεν πιστεύω ότι τα παιδιά ανήκουν στους γονείς τους, είναι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα να έρθουν σε επαφη με τον έξω κόσμο. Εννοώ ότι ανάμεσα στο δικαίωμα του παιδιού να πάει σχολειο κ του γονιού να μην το στείλει, το πρώτο είναι πιο σημαντικό.

NANA KOMSI
NANA KOMSI
3 χρόνια πριν

Τα παιδιά ενός ελεύθερου πολίτη δηλαδή να μην είναι ελεύθεροι πολίτες ? όχι δεν είναι έτσι, τα παιδιά κάποιου είναι αυθύπαρκτα άτομα, δεν είναι αντικείμενα προς κατοχή, δεν είναι βάζα, που άμα θέλω τα σπάω άμα θέλω τα βάζω στο σύνθετο. Τότε και στη Ρώμη, από ότι ξέρω, ο πατέρας είχε δικαίωμα ζωής και θανάτου απέναντι στην οικογένειά του. Ελεύθερος πολίτης προφανώς ήταν κι αυτός. Τι, όχι ? Τέλος πάντων, αυτή η ιδιότυπη μορφή εκπαίδευσης είναι υπεύθυνη για πολλά δεινά και πολλές σκληρές ιστορίες κακοποίησης παιδιών. Γιατί αν ένα παιδί δεν πηγαίνει σχολείο εκτός από τα ψυχολογικά κλπ. που θα… Διαβάστε περισσότερα »

Rainbow
Rainbow
3 χρόνια πριν

Δεν συμφωνώ με το homeschooling ,διότι οι γονείς δεν πρέπει να να ανακατεύονται στην μάθηση των παιδιών τους , διότι θα είναι επιλεκτική γνώση με βάση τα συμφέροντα τους κ την μόρφωση τους . Ελάχιστοι γονείς είναι ικανοί να προσφέρουν γενική και αντικειμενική γνώση. Επίσης , είναι σημαντικό το στοιχείο της κοινωνικοποίησης , της επαφής με τον πραγματικό κόσμο , το σχολείο αποτελεί ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας. Οι καθηγητές προσφέρουν σπουδαίο ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών, η μια καθηγήτρια με έκανε να αγαπήσω την ποίηση , την λογοτεχνία , να αποκτήσω κριτική σκέψη, να μην είμαι ρατσίστρια και μια άλλη… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους γίνεται home schooling. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η πολιτεία στέλνει εκπαιδευτικό στο σπιτι σε περιπτώσεις χρονιας πάθησης του μαθητή και αδυναμίας παρακολούθησης για ιατρικούς λόγους. Ένα παιδάκι με μηχανική υποστήριξη έχει δικό/η του δασκαλο/α κατ’ οίκον με έξοδα του κράτους. Μια άλλη περίπτωση που προβλέπεται είναι οι πολύ σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, αν και αυτές συνήθως αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της σχολικής ζωής. Υπάρχουν και άλλες περιπτωσεις: εργαζόμενοι μαθητές η μαθητές χωρίς σταθερό τόπο διαμονής. Γονείς συγκεκριμένης ιδεολογίας, που θεωρουν το σχολείο αρνητική επιρροή για το παιδί τους. Οι τελευταιοι παραγνωρίζουν βεβαια το γεγονός ότι το… Διαβάστε περισσότερα »