Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς θα τον κάνω να εκτιμήσει όσα κάνω για την οικογένειά μας;

Είναι επικριτικός και με κάνει να νιώθω ανεπαρκής

Γλυκιά μου Α,μπα, Να μην πω πολλά για το σάιτ, μόνον ότι το νιώθω σαν ένα ζεστό καταφύγιο χάρη σε εσένα αλλά και όλους τους σχολιαστές. Λοιπόν στο προκείμενο. Είμαι παντρεμένη με ένα παιδί δύο ετών. Ο άντρας μου είναι ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ, ήρεμος αλλά και ταυτόχρονα συχνά επικριτικός. Πριν το παιδί αυτό του το χαρακτηριστικό το αντιμετώπιζα πάντα με χιούμορ και κάπως με εκπαιδευτική διάθεση, ήθελα δηλαδή να του δείχνω ότι με τον καλό τον λόγο και κατανόηση όλα γίνονται και πιο εύκολα και πιο ευχάριστα. Μετά το παιδί όμως που αισθάνομαι ότι έχω χίλιες υποχρεώσεις και μηδέν χρόνο για μένα, παραιτήθηκα από αυτή την προσπάθεια. Το χιούμορ μου εξαντλήθηκε και είμαι πλέον μονίμως θυμωμένη και αντιδρώ κι εγώ ακριβώς έτσι, με κριτική και κατηγορίες. Ξέρω ότι δεν είναι σωστό, αλλά έχω κουραστεί να προσπαθώ για όλα και να με κάνει να νιώθω ανεπαρκής. Το βασικό θέμα για το οποίο μαλώνουμε είναι οι δουλειές στο σπίτι και φτάνουμε να είμαι εγώ έξαλλη κι αυτός ήρεμος και να μετράμε ποιος έκανε τι και ποιος είναι πιο κουρασμένος. Η ερώτηση μου είναι πως θα τον κάνω να εκτιμήσει όσα κάνω για την οικογένειά μας (σημειωτέον δουλεύω, κάνω τις δουλειές μόνη μου κατά κύριο λόγο, το παιδί είναι κυρίως στην ευθύνη μου), που η απάντηση είναι προφανώς δεν είναι στο χέρι μου και δεν μπορώ εγώ να τον αλλάξω. Οπότε ρε Α,μπα δεν ξέρω την ερώτηση, βοήθησέ με να δω κάτι που δεν βλέπω, γιατί δεν μ’ αρέσει αυτό το κλίμα μες στο σπίτι μου αλλά από την άλλη δεν μπορώ πλέον να το γυρίζω σε πλάκα.

Θυμωμένη

Η απάντηση είναι αυτή που έδωσες και μόνη σου: δεν είναι στο χέρι σου να τον κάνεις να κάνει οτιδήποτε, και δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Η ερώτηση που δεν κάνεις είναι «μήπως έκανα λάθος που διάλεξα αυτόν τον άντρα;»

Είναι πολύ βαριά αυτή η ερώτηση, και φυσικά δεν μπορεί να την απαντήσει άλλος εκτός από σένα. Μπορώ να σου πω μόνο γενικές σκέψεις γύρω από το θέμα. Η πλάκα δεν είναι λύση, δεν ήταν ποτέ λύση, ούτε πριν πολλαπλασιαστούν οι υποχρεώσεις σας. Δεν είναι λύση η εκπαιδευτική μέθοδος. Δεν είναι το παιδί σου, δεν είναι μαθητής σου. Είναι ο σύντροφος σου, ο συνοδοιπόρος σου. Είναι αυτός στον οποίο θα έπρεπε να βασίζεσαι για τα δύσκολα της ζωής. Φυσικά εξελισσόμαστε παρέα και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, αλλά επειδή το θέλουμε. Ο άντρας σου δεν θεώρησε ποτέ ότι κάνει κάτι λάθος ώστε να το αλλάξει.

Δεν έχω καταλάβει σε τι ακριβώς είναι επικριτικός. Οι δουλειές στο σπίτι, ναι, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει μια κατηγορία που δεν μας λες. Λες μόνο ότι σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής. Άρα τι σου λέει; Ότι κάποια άλλη στη θέση σου θα τα κατάφερνε καλύτερα; Ότι όχι μόνο δεν κάνεις αρκετά, αλλά δεν τα κάνεις καλά; Δεν είναι οι δουλειές το θέμα – ποτέ δεν είναι οι δουλειές το θέμα – αλλά τι πιστεύει ο καθένας ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του άλλου μέσα στο σπίτι. Ίσως δεν τα εκτιμάει γιατί μεγάλωσε με την ιδέα ότι οι δουλειές του σπιτιού και του παιδιού είναι μόνο της γυναίκας, άρα όταν μια γυναίκα του ζητάει να συμμετέχει, είναι επειδή δεν είναι καλή υπάλληλος. Αυτό είναι μια υπόθεση, και την κάνω επειδή είναι η πιο συχνή. Μερικοί άντρες νιώθουν εξαπατημένοι όταν ανακαλύπτουν ότι η γυναίκα τους δεν είναι σαν τη μάνα τους, να τα κάνει όλα χωρίς να παραπονιέται, πιστεύοντας ότι είναι και μεγάλη αρχόντισσα που τα κάνει όλα μόνη της.

Δεν έχει χώρο η πλάκα πλέον, είναι ώρα για πολύ δυσάρεστες συζητήσεις που δεν κάνατε όσο εσύ το γύρναγες στην πλάκα. Ίσως δεν τον ξέρεις τελικά, όχι σε βάθος, και τώρα θα πρέπει να μάθεις τι ακριβώς πιστεύει για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του καθένα σας μέσα στο σπίτι. Αν υπήρχε σύμπνοια, η απάντηση στο πρόβλημα «δεν προλαβαίνουμε» είναι «χρειαζόμαστε κι άλλη βοήθεια» και όχι «φταις εσύ που δεν προσπαθείς αρκετά». Αν καταφέρετε να φτάσετε σε αυτό το σημείο, θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα στη σχέση σας.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

56 points
Upvote Downvote

33
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
14 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
27 Συντάκτες σχολίων
GhostwriterMia ideaZouzouna GoutsounaΣοκοφρέταseagull Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

“δουλεύω, κάνω τις δουλειές μόνη μου κατά κύριο λόγο, το παιδί είναι κυρίως στην ευθύνη μου”
Και σου τη λέει και από πάνω; Ε ΟΧΙ!!!!!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Δηλαδή τα κάνεις όλα και συμφερεις και ακούς και επικρίσεις από πάνω; Δεν ξέρω τι να πω, μόνο ένα γιατί. Γιατί κάνεις εσύ όλες τις δουλειές;; Γιατί το παιδί είναι κυρίως δική σου ευθύνη; Αν υπάρχει μια λύση είναι να κάτσετε κάτω και να συζητήσετε το πρέπει να αλλάξει για να δουλέψει αυτός ο γάμος. Εσύ δεν είσαι υπηρέτρια και αυτός δεν είναι αφεντικό που θα σου λέει αν έκανες καλά τη δουλειά ή όχι. Εκεί θα δεις αν υπάρχει περίπτωση να καταλαβει και να αναλάβει το μεριδυπου του αναλογεί. Αλλιώς λυπάμαι αλλά δεν θα έχεις ένα παιδί, αλλά δύο.… Διαβάστε περισσότερα »

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Όπως το’πες μιτσι, δύο παιδιά και αυτά τα μεγάλα παιδιά είναι και τα χειρότερα!!!!

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“… με εκπαιδευτική διάθεση, ήθελα δηλαδή να του δείχνω ότι με τον καλό τον λόγο και κατανόηση όλα γίνονται και πιο εύκολα και πιο ευχάριστα…”
τα έχει ήδη τα 2 παιδιά.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Το ήρεμος και επικριτικός ταυτόχρονα είναι συνδυασμός που μπορεί να σου διαλύσει τα νεύρα, σε καταλαβαίνω. Ο άλλος δεν σε κατηγορεί ευθέως, δεν τσακώνεται να βγάλεις το άχτι σου τουλάχιστον, αλλά σου πετάει τη μπηχτή και ατάραχος παρατηρεί τα αποτελέσματα. Το βασικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να μην τσιμπάς. Εσύ μέσα σου να ξέρεις πως μια χαρά επαρκής είσαι και πως αυτά που σου λέει είναι ο τρόπος του να μην αναλάβει παραπάνω υποχρεώσεις. Αν σου λέει πχ το πάτωμα είναι βρώμικο, μην αρχίσεις να δικαιολογείσαι, ξέρεις δεν πρόλαβα κλπ. Πες του πως, αν νομίζει πως είναι βρώμικο, μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Έτσι ακριβώς, ότι δεν του αρέσει ας το κάνει μόνος του. Το έχω εφαρμόσει και πάει τέλεια: Πχ, “οι κάλτσες μου είναι μονίμως λάθος τα ζευγάρια” “α, ναι; ταίριαξέ τες μόνος σου λοιπόν” Και τις αφήνω όλες μαζί έξω από τη ντουλάπα, οι 50 αποχρώσεις του μαύρου.

Κοτόπουλο με μπάμιες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Με πολύ χιούμορ αλλά επικριτικός…
Κάτι μου λέει πως χρησιμοποιεί το χιούμορ του για να προσβάλει και να μη παίρνεις χαμπάρι ή για να τα γυρνάει και να σε βγάζει υπερβολική.
Αγαπημένη μου έκανες κακή επιλογή και ο τρόπος γραφής σου δείχνει άνθρωπο υπερβολικά συγκαταβατικό,με χαμηλή αυτοεκτίμηση.Αυτά που γιγαντώθηκαν τώρα είναι αυτά που παράβλεψες και αρνήθηκες να δεις τότε.Μην περιμένεις ν’αλλάξει,αυτό αποκλείεται.Μόνο σκέψου πολύ σοβαρά πως θες να ζήσεις,εσύ και το παιδί σου,γιατί οι συγκρούσεις σας απλά θα γίνουν χειρότερες με τον καιρό.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

“Μερικοί άντρες νιώθουν εξαπατημένοι όταν ανακαλύπτουν ότι η γυναίκα τους δεν είναι σαν τη μάνα τους, να τα κάνει όλα χωρίς να παραπονιέται, πιστεύοντας ότι είναι και μεγάλη αρχόντισσα που τα κάνει όλα μόνη της.”
Τι ατακαρα είπες πάλι Λένα!
Εξαρτημένοι, πραγματικά!
Πάντως, διαβάζοντας τέτοιες ερωτήσεις στεναχωριέμαι πάρα πολύ γιατί πιστεύω ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι “ανίατες” και βλέπω μόνη λύση, τη (δια)λύση του γάμου.
Άντε να το αποδεχτείς..

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δε λυπάμαι τους εξαπατημένους άντρες, τις καημένες τις εξαπατημένες γυναίκες λυπάμαι. Με κάτι τέτοιες ερωτήσεις πιάνεται η ψυχή μου. Έχεις παντρευτεί, έχεις κάνει παιδιά και ανακαλύπτεις *εκ των υστέρων* ότι υπάρχει ένας άνθρωπος μες στο σπίτι σου που σου κάνει τα νεύρα κρόσσια. Και πρέπει να συνεργαστείς μαζί του για όσο, χωρίς να μπορείς ανέμελα εν μια νυκτί να τα μαζέψεις και να φύγεις ή να του τα μαζέψεις και να φύγει

seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δε νομίζω ότι εξαπατήθηκαν Ιζόλδη. Απλά δεν ήθελαν να το δουν ή ακόμα και αν το είδαν είπαν εγω θα τον αλλάξω. Δεν υπάρχει εκ των υστέρων συνήθως. Απλά κάθεται το συννεφάκι που υπάρχει σε όλες τις σχέσεις στις αρχές. Μια μέρα απλά ξυπνάνε και βλέπουν πραγματικά τον άλλο.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Μα φυσικά και οι γυναίκες είναι στην ουσία οι εξαπατημένες.
Πολύ λυπηρές διαπιστώσεις και το κόστος “διόρθωσης” πολύ μεγάλο.

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν θα εκτιμησει..

Σταματα να φωναζεις και να χαλιεσαι (γιατι μονο εσυ χαλιεσαι και εξαντλεισαι ψυχικα)

κανε την κουβεντα που σου λεει η Α Μπα. Ξανακαντην αν χρειαστει.. μεχρι να χωνεψεις τι σου λεει.

Και μετα αλλαξε ροτα πλευσης.

Προσωπικα θα εριχνα βαση στο παιδι, παραμελωντας αλλες δουλειες. Μαγειρεμα, καθαρισμα πλυσιμο/σιδερωμα ρουχων κτλ
Η απαντηση μου αν με ρωταγε : δεν προλαβαινω!

Ghostwriter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όχι μόνο δεν προλαβαίνω. Δε γουστάρω, δεν είναι δουλειά μου, δεν αμοίβομαι να τα κάνω, δε μου κολλάς ένσημα ούτε με πληρώνεις υπερωρίες. Και τα δικά μου πουκάμισα ασιδέρωτα ειναι, δε σου κάνω παράπονα.

Τώρα που είπα για ένσημα – ένα ζευγάρι, νομίζω Ολλανδοι, γνωστοί γνωστού, αποφάσισαν ότι συμφέρει να μένει η γυναίκα σπίτι με το παιδί – έβγαζε λιγότερα. Ο σύζυγος της έκοψε μισθό και ένσημα για το μερίδιο της εργασίας που του αναλογεί και με βάση το μισθό που χάνει εκείνη. Το βρίσκω δίκαιο.

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

1) ΛΙΣΤΑ με ολες τις δουλειες του σπιτιου. Εφοσον αυτος δεν ασχολειται με το παιδι γιατι “δεν μπορει να τον αλλαξει” (μεγαλο ψεμα μια χαρα μπορει αλλα ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ) θα αναλαβει περισσοτερες δουλειες. Ολες καταγεγραμμενες. Μην αναλαβεις περισσοτερες για να τον ευχαριστησεις, και να σε “εκτιμησει” . Ποιος σιδερωνει ποιος απλωνει ποιος βαζει πλυντηριο ποιος βγαζει απο το πλυντηριο ποιος σκουπιζει, ποιος καθαριζει το μωρο, ποσες φορες. Εννοω ΚΑΘΕ κινηση που σε σηκωνει απο τον καναπε. 2)θα του πεις ή μη σου πω, θα κλεισεις και ραντεβου σε συμβουλο σχεσεων, και θα του πεις, οτι δεν σου αρεσει η σχεση… Διαβάστε περισσότερα »

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Μάλλον όταν φύγει το δικό του “χιούμορ” απ’το σπίτι, να βρει κ η κοπέλα το δικό της.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Θα ήθελα πάρα πολύ να δω πώς θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος που είναι επικριτικός, αν άρχιζε κάποιος άλλος να επικρίνει τον ίδιο για τα πάντα.

Μαρμελάδα frau-λα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να σου απαντησω εγω απο προσωπικη εμπειρια? Θα το επαιζε θυμα. “Μα γιατι μου μιλας ετσι?” Γιατι η συνεχης επικριτικοτητα ειναι μεσο χειραγωγησης, και τιποτε αλλο. Και αν δεν θελεις στο τελος να βρεθεις να ζητας και συγγνωμη που σου κλεψανε το βοδι, η μονη λυση ειναι το φευγα.

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Σωστη..συνήθως δεν αντεχουν την παραμικρη κριτικη

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αγαπητή γραφουσα είναι δυσκολη η κατάσταση. Στη θέση σου θα του μιλούσα ήρεμα και θα εξηγούσα με ήρεμο τρόπο τι συμβαίνει. Εάν κάνει χιούμορ εξήγησε του ότι τώρα δεν είναι ώρα για πλάκα και ότι είναι σοβαρο το θέμα συζήτησης. Εάν εκνευριστει και φωνάξει μη χάσεις την ψυχραιμία σου. Πες του ότι είσαι ήρεμη και θέλεις να βρείτε μια λύση.Μπορειτε να το συζητήσετε οπότε είναι ο ίδιος έτοιμος. Εν τω μεταξύ : άσε άπλυτα και ασιδερωτα τα πουκάμισα του.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Συμφωνώ! Πριν ακόμα κανείς τη συζήτηση, φτιάξε τη στο μυαλό σου πολλές φορές γιατί το κλειδί είναι αυτό που λέει ο/η Cycling in the rain: μη χάσεις την ψυχραιμία σου! Πολύ σημαντικό. Μην του δώσεις αφορμή να σκεφτεί ότι “ωχου πάλι άρχισε τις υστερίες της “.
Δείξε εσύ πόσο σοβαρά το παίρνεις και πόσο πλέον έχεις αγανακτήσει.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτο που μοιαζει να εχει συμβει ειναι οτι τωρα που εκανες και το παιδι και καταξιωθηκες πια, δεν εχεις ορεξη να τον ανεχεσαι αυτον και τα κολληματα του. Η Α Μπα εχει δικιο. Το ερωτημα -που ειναι βεβαιοτητα ομως- ειναι οτι διαλεξες τον λαθος ανδρα παροτι εβλεπες ολα τα σημαδια και κοντευες να κουφαθεις απ τις καμπανες που χτυπουσαν.
Δυστυχως ειναι ιστορια τοσο παλια οσο και η ανθρωπινη φυλη..

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Τώρα, με το συμπαθειο, το καταξιώθηκες δεν είναι λίγο χοντρό; Είχε εκείνος ένα ελάττωμα που η ερ πίστευε ότι το διαχειριζόταν, δεν είναι ότι το αγνόησε κ κοίταξε το φαίνεσθαι. Γενικά, το ας πρόσεχες είναι λίγο “χαίρω πολύ χαιρόπουλος”. Τώρα τι κάνει. Αγαπητή ερ., βάλε όρια, είναι πιθανό να ανταποκριθεί, αλλιώς…

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Καταξιώθηκες, έχει δίκιο, γιατί πίσω από όλες τις υποχωρήσεις που γίνονται προ του γάμου υπάρχει η αφόρητη πίεση του παντρέψου και κάνε παιδιά, πριν τα 35 βέβαια! Αν τα έχεις περάσει κιόλας…εκεί να δεις υποχωρήσεις! Μετά, όταν ο ιερός σκοπός έχει επιτευχθεί είναι που λες κάτσε λίγο, πως μετατράπηκα ξαφνικά σε δούλα? Και σηκώνεσαι και φεύγεις…ή ότι άλλο σε φωτίσει. Πάντως ρε κορίτσια οκ κρατήστε κι ένα μέτρο κάπου δηλαδή έλεος καταλαβαίνω το να έχεις αναλάβει πλήρως το μωρό γιατί μωρό είναι, πρέπει να αλλαχθεί πρέπει να ταϊστεί πρέπει να κοιμηθεί, αν ο άλλος δεν συμμετέχει κάποιος πρέπει να το… Διαβάστε περισσότερα »