Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς θα σταματήσω τον θηλασμό;

Στο πρώτο κλάμα που το ζητάει του το δίνω αλλά μετά από 5 λεπτά πασχίζω να τον διώξω

Θα σου γράψω όπως μιλάμε, μου βγαίνει πιο εύκολα τωρα. Λοιπόν, τα κατάφερα και τον θήλασα. Όσο ήθελε, όποτε ήθελε, για όσες ώρες εκείνος ήθελε. Και μου άρεσε. Νόμιζα ότι του έκανα καλό και ας κουράζομαι, και ας μένω απλυτη, και ας παχαινω τρώγοντας και το καταπετασμα στα όρθια, τις νύχτες μπροστά απ’το ψυγείο και τις μέρες πάνω απ’την κατσαρόλα. Και ας πήγα από το 75Ε στο 80G και δεν χωράω πια στα ρούχα μου. Δεν μου τα είχαν πει αυτά οι μαίες, το παιδί πάνω από όλα. Κουράστηκα όμως. Έχει φτάσει 16 μηνών, έχει εκπληκτική ανάπτυξη, τρώει πολύ καλά τα γεύματα του μέσα στην ημέρα αλλά την νύχτα εκεί, ανάμεσα μας, στο κρεβάτι μας, ζητάει απεγνωσμένα να πιει. 3-4 φορές την νύχτα. Και δεν μπορώ άλλο. Υπολειτουργω στην δουλειά. Η σεξουαλική μας ζωή έχει σβήσει και είμαι μέσα στα νεύρα. Νιώθω αποτυχημένη μάνα, γιατί δεν κατάφερα να τον κάνω να κοιμάται σωστά? Γιατί δεν διάβασα ποτέ θα μου πεις. Πως στο καλό θα κόψω τον θηλασμό?? Γιατί να ξυπνάει ενώ είναι χορτασμένος από τα στερεά?? Η παιδίατρος προτείνει να του κόβω κάθε βδομάδα και από έναν νυχτερινό θηλασμό, δηλ. την 1η εβδομάδα 3 νυχτερινοί, 2η βδομάδα 2 κοκ. Καλά τα λέει εκείνη, δεν το έχω προσπαθήσει ακόμα. Δεν έχω την πειθαρχία Αμπα μου. Στο πρώτο κλάμα που το ζητάει του το δίνω. Αλλά μετά από 5 λεπτά πασχίζω να τον διώξω, του βάζω στο δάχτυλο στο στόμα για να το ανοίξω, αυτός κλαίει και εκεί σταματάω. Κάθε φορά αυτό γίνεται. Όποια συμβουλή μου δώσετε καλοδεχούμενη. Σας ευχαριστώ.

Δεν μπορώ άλλο τον θηλασμό

Δεν ξυπνάει επειδή πεινάει απαραίτητα (μπορεί και να πεινάει όμως, δεν μπορείς να ξέρεις). Ξυπνάει επειδή όλοι ξυπνάμε τη νύχτα, είναι φυσιολογικό. Εμείς έχουμε μάθει να κοιμόμαστε ξανά, από μόνοι μας, χωρίς βοήθεια, και πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε καν ότι ξυπνήσαμε. Τα μωρά/παιδιά δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, και για να ξανακοιμηθούν χρειάζονται το βοήθημα που έχουν συνηθίσει να συσχετίζουν με τον ύπνο, που συνήθως σε αυτή την ηλικία είναι το γάλα (είτε μπιμπερό είτε θηλασμός). Παίρνει καιρό να μάθουν να κοιμούνται χωρίς βοήθημα, και χρειάζονται εκπαίδευση και καθοδήγηση από τους γονείς τους, και δεν υπάρχει εγγύηση για το πώς και για το πότε είναι καλύτερα να τους το μάθεις.

Δεν έχω συμβουλή. Θα σου πω μόνο αυτό που έχω καταλάβει, ή που νομίζω ότι έχω καταλάβει.

Ό,τι θέλεις να κάνει το παιδί σχετικά με τον ύπνο και το φαγητό (μαζί σου ή όχι στο κρεβάτι, θηλασμός ή όχι θηλασμός), αυτό θα κάνει. Όταν πήρες την απόφαση να κοιμάται ανάμεσα σας και να τον θηλάζεις όποτε θέλει, έφερες στη ζωή σου αυτό που ζεις τώρα. Δεν εννοώ την απογοήτευση και τις τύψεις, εννοώ την πιθανότητα να ξυπνάει κάθε δυο – τρεις ώρες και θέλει να θηλάσει εφόσον ξέρει ότι είσαστε κολλητά τη νύχτα. Αυτό του έμαθες, αυτό ζητάει. Το παράλογο είναι αυτό που ζει το παιδί, ότι ξαφνικά οι κανόνες δεν ισχύουν. Αυτές οι αποφάσεις που παίρνονται από την αρχή, καθορίζουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, και ανάλογα με το παιδί, μπορεί να κρατήσει από λίγους μήνες μέχρι και χρόνια.

Δεν είναι αδύνατο να αλλάξεις κάτι από όλα αυτά, αλλά όσο περνάει ο καιρός, είναι από δύσκολο μέχρι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο.

Αλλά γίνεται.

Για το πώς θα γίνει δεν υπάρχει ένας δρόμος. Συμβουλές υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες, αλλά μόνο ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για σένα και για το δικό σου παιδί και για την δική σου οικογένεια. Χρειάζονται όμως δυο προϋποθέσεις. Η μια είναι να είσαι απόλυτα βέβαιη ότι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι άλλο, χωρίς να έχεις τύψεις ότι δεν είσαι καλή μαμά. Η άλλη είναι να έχεις πλήρη, αμέριστη και απεριόριστη υποστήριξη και συμφωνία με τον πατέρα. Σου το λέω για να το ξέρεις: χωρίς αυτό, δεν πας πουθενά.

Αν είσαι σίγουρη ότι έχεις και τα δυο, διάβασε όσο πιο πολύ μπορείς για το θέμα, βάλε τα κάτω με τον άντρα σου, καταστρώστε ένα σχέδιο που ταιριάζει στις ιδιοσυγκρασίες σας, μοιράστε ρόλους, και κάντε το πράξη, μαζί, από κοινού, και να είσαστε προετοιμασμένοι για πολύ δύσκολες στιγμές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις στο παιδί σου κάτι που ξέρεις ότι δεν του αρέσει καθόλου, το ξέρεις ήδη. Γι’αυτό μιλάω για τις προϋποθέσεις. Αν το ξεκινήσετε όμως, μην το παρατήσετε, γιατί μπορεί να τα κάνετε ακόμη χειρότερα. Αν δεν αντέχετε, άστο όπως είναι, να πάρει την πορεία που θα πάρει, κι εσύ να ξέρεις ότι ό,τι ζεις είναι προσωρινό. Προσπάθησε να αφήσεις το μεσοβέζικο που νιώθεις τώρα, πίσω σου. Τα κιλά που πήρες δεν είναι αποτέλεσμα θηλασμού. Ούτε η θλίψη είναι αποτέλεσμα του θηλασμού. Είναι πιο πολύπλοκο, και έχει σχέση με τις προσδοκίες που είχες, την εικόνα που είχες, και την μεγάλη διαφορά με την πραγματικότητα. Πρέπει πρώτα να αποδεχτείς αυτό που σου συμβαίνει ως κάτι πολύ συνηθισμένο. Δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτα λάθος. Η αϋπνία και η θολούρα και η έλλειψη σεξουαλικής ζωής είναι ο κανόνας, όλοι αυτό ζουν. Αυτό είναι που δεν σου λένε οι μαίες, ή κάποιος άλλος. Σου το λέμε εμείς, τώρα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

78 points
Upvote Downvote

33
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
22 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
25 Συντάκτες σχολίων
WonderlandΑσκαρδαμυκτί!Σουβλίτσαtime2 Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
@
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όπως λέει και η Α, ΜΠΑ οδηγίες με καθολική εφαρμογή δεν υπάρχουν, το μόνο που είναι απολύτως σίγουρο είναι το εξής: ό,τι αποφασίσεις να το εφαρμόσεις με πίστη σε αυτό χωρίς να νιώθεις εσύ αμφιβολίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξεις τακτική ή δεν θα αξιολογείς αυτό που κάνεις, αλλά όταν το κάνεις δεν θα αμφιταλαντεύεσαι. Από προσωπική εμπειρία καταθέτω δύο διαφορετικές ιστορίες. Σημειώνω ότι θήλασα και τα δύο παιδιά μου 2,5 χρόνια (δεν είμαι φανατική, ούτε το είχα προαποφασίσει, έτσι μου βγήκε). Στο πρώτο, στα 2 έτη έκοψα πρώτα τους ημερήσιους, μόλις σταμάτησε τους ημερήσιους σταμάτησε από μόνο… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Η μεγάλη μου κόρη έμαθε από τη γιαγιά της, επειδή κάποια βράδια της την αφήναμε για να βγούμε μια βόλτα, να κοιμάται με κούνημα. Αρχικά στο καρότσι και μετά στα χέρια πέρα δώθε. Αναγκαστικά για να μην ταλαιπωρούμαι έκανα κι εγώ το ίδιο, γιατί το έμαθε και δεν κοιμόταν αλλιώς. Στη συνέχεια έμεινα έγκυος στον αδερφό της ( έχουν 14 μήνες διαφορά) και βρήκα τον εαυτό μου να πρέπει να κουβαλάει ένα μωρό που ολοένα και μεγάλωνε πάνω σε μια κοιλιά που μεγάλωνε επίσης. Ένα μηνα πριν γεννηθεί ο γιος μου πήρα τη μεγάλη απόφαση να της το κόψω, γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εσύ βρε πουλάκι μου είσαι συνταγματάρχης, δεν μπορώ εγώ να εφαρμόσω τέτοια πράγματα βίαια.

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Δεν ξέρω αν ακούγεται έτσι αλλά καθόλου βία σε διαβεβαιώ, πολλή αγάπη μόνο. Αγάπη όμως δεν σημαίνει απαραίτητα αφήνω τα πράγματα όπως πάνε κι όπως έρθουν. Όπως έγραψα στο τέλος από το άναρχο πρόγραμμα υποφέρει και το μωρό τελικά.

Ασκαρδαμυκτί!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά πόσο και με ποιον/αν τα παίρνει να κάνουν τι!!! Όταν ήρθε η πεθερά μου για κάποιον καιρό για να φροντίζει την κόρη μου ενώ εργαζόμουν, η κόρη μου κοιμόταν μόνη της και αδιαμαρτύρητα στο κρεβάτι της και οι συνήθειές της δεν άλλαξαν καθόλου (μαζί μας!). Εντελώς τυχαία ανακάλυψα, γυρνώντας μέσα στην ημέρα για να πάρω κάτι που είχα ξεχάσει, ότι στην γιαγιά της (ΜΟΝΟ!) έκανε καψώνια: Αφού την ψάρωσε κανονικότατα, κλαψουρίζοντας, από την πρώτη φορά που την έβαλε για ύπνο, η γιαγιά την πήρε στα χέρια. Όταν και η ίδια είδε ότι δεν είχε τέτοιες… Διαβάστε περισσότερα »

tina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα σου μιλήσω από την εμπειρία μου. Το μικρό δεν θηλάζει το βράδυ επειδή πεινάει. Θηλάζει επειδή έτσι εχεί μάθει, επειδή θέλει να είσαι κοντά του, επειδή τον χαλαρώνει. Η δικιά μου το έκανε σχεδόν ανά μία ώρα. Είχα καταρρεύσει. Υπάρχουν κάποια βιβλία που σε καθοδηγούν στο να καταφέρεις να κοιμηθεί χωρίς διακοπές και χωρίς θηλασμό. Όμως… Αφενός θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη και να μην υποχωρήσεις μέχρι το μωρό να συνηθίσει τη νέα κατάσταση γιατί θα κλάψει. Οπως είπε και η Λένα, για το μωρό αυτός είναι ο κανόνας. Αφετέρου θα πρέπει να είστε μια πολύ δυνατή ομάδα με… Διαβάστε περισσότερα »

Isn't it ironic?
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή φίλη, για αρχή να σου πω ότι δεν είσαι μόνη σου. Πολλοί γονείς και κυρίως θηλάζουσες έχουν βρεθεί στη θέση σου. Θα σου πω τι με βοήθησε εμένα. Η αποφασιστικότητα. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει και σε σένα αλλά ίσως να είναι μια συμβουλή από κάποια που το έχει περάσει. Γυρνώντας από μίνι-διακοπές (που για μένα, μόνο διακοπές δεν ήταν με ένα θηλάζον βρέφος ενός έτους που αλλάζει περιβάλλον), συνάντησα το επόμενο ζευγάρι που θα έμενε στο δωμάτιο μας. Είχε ένα παιδί, περίπου 2 ετών, γαντζωμένο στην αγκαλιά της μητέρας του να ζητάει ‘βυζί’. Εκείνη την περίοδο ήμουν… Διαβάστε περισσότερα »

TER
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αχ Αμπα, ήρθες αργά στο δρόμο της ζωής μου…..

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Θα σου γράψω την αποψη μου που βασίζεται στην εμπειρία μου και στα πιστεύω μου. Το παιδί στους 16 μήνες με θηλασμό κατ απαίτηση έχει ήδη χτίσει μια πολύ καλή σύνδεση μαζί σου. Απο τη στιμή που αποφάσισες για τον εαυτό σου οτι δεν θέλεις να θηλάσεις άλλο, πρεπει να το επικοινωνήσεις ως δεδομένο, και να είσαι εκει και να αποδεχτείς το συναίσθημα του παιδιού. Το παιδί για κάποιες μέρες θα δυσανασχετίσει, μετά θα το βοηθήσεις να βρείτε άλλους τρόπους σύνδεσης, και θα γίνει πάλι μια χαρά. Αυτό που πρεπει να αποφύγεις ειναι να του στέλνεις διφορούμενα μυνήματα. Θέλει σταθερότητα… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Μήπως να μεταφέρετε το κρεβατάκι του μωρού σε άλλο δωμάτιο και να αρχίσει να κοιμάται χώρια;; Δεν έχω καν παιδιά και μου ακούγεται σαν εφιάλτης να θηλάζει τόσες φορές σαν νεογέννητο. Ξέρεις ποιο είναι το σωστό, μένει να το εφαρμόσεις χωρίς πισωγυρίσματα, πού θα πάει θα προσαρμοστεί.

seb
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

το μωρό σου πρεπει να αποκτησει νέες συνήθειες ύπνου.Δεν θηλάζει επείδη πεινάει είναι βέβαιο.. η πιπ’ιλα του είσαι..βγάλτε τον απο το κρεββατι σας για αρχη ακομα και αν αυτό σημαίνει οτι θα κοιμαται πάλι στο ίδιο δωμάτιο μαζί σας.Σταμάτα να τον βάζεις στο στήθος κάθε φορά που κλαίει..νανουρισε τον αγκαλιά χαιδεψε τον στη κούνια του τραγούδα πάντα το ίδιο τραγούδι όχι όμως στο στήθος…αυτο συνεπάγεται περισσότερη αυπνία για λίγες μέρες αλλα θα πρέπει να κάνεις υπομονή και κυρίως να επιμείνεις στο ίδιο πλάνο και να μην υπαναχωρήσεις στις προηγούμενες συνήθειες..είναι πιθανό σε 10-15 μέρες ο ύπνος σας να ΄εχει αλλάξει..συγχαρητήρια… Διαβάστε περισσότερα »

ΠονόLegos στα πόδια.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τόσο που με εξάντλησε ο αποθηλασμός,έκανα εγγραφή μόλις σε διάβασα για να σου γράψω με την ελπίδα να σε βοηθήσω. (Διαβάζω Λένα πολλά χρόνια -δεν έχω σχολιάσει ποτέ). Θα του το πείς λοιπόν.Εγκαίρως και αποφασιστικά.5-6 μέρες πρίν την ημέρα που θα αποφασίσεις να ξεκινήσεις (νύχτα θα ξεκινήσεις).Θα τον προετοιμαζεις όλο αυτό το 5μερο με τα λόγια.Αντώνη πχ πιές τωρα που υπάρχει ακόμα γιατί από Τετάρτη τελειώνει.Θα έρθει Αντώνη το βραδυ και όταν θα ξυπνήσεις Θα πιείς νερό και θα ξανακοιμηθεις μια χαρά.Την Τετάρτη το βραδι λοιπόν θα τον κοιμησεις όπως παντα(στο στήθος υποθέτω)και όταν ξυπνήσει εκείνη την βάρβαρη ώρα θα… Διαβάστε περισσότερα »

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

μόλις χθες μία φίλη μου είπε ότι κατέφυγε σε σύμβουλο ύπνου για το 14 μηνών αγοράκι της και σώθηκε. Δες μήπως χρειάζεσαι συμβουλή ειδικού

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Έκανα ακριβώς το ίδιο. Είδα άμεσα αποτέλεσμα (λιγότερο από 1 μήνα). Το μωρό ξυπνάει και για να κοιμηθεί έχει μάθει έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτός είναι ο τρόπος του για να κοιμηθεί. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που το μωρό θα κοιμηθει. Διάβασμα πολύ για το τι είναι ο ύπνος του μωρού και σύμβουλος ύπνου για να μας καθοδηγήσει να φτιάξουμε κατάλληλα το περιβάλλον και τις συνθήκες έλευσης του ύπνου ώστε να γίνει ο συνδυασμός. Εμείς καταφέραμε κατά την διαδικασία της εφαρμογής αυτής να αποθηλασουμε (πραγμα που προσπαθούσα ήδη 4 μήνες πριν αλλά είπαμε, αυτός ήταν ο τρόπος του για να… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Επειδή είμαι σε ομάδες γονέων στο fb, που κυκλοφορούν αρκετοί σύμβουλοι ύπνου, σύμβουλοι θηλασμού και πάει λέγοντας, θα συνιστούσα προσοχή. Συνήθως αυτοβαφτίζονται έτσι κάποιοι επαγγελματίες (;) που παρακολούθησαν ένα απλό σεμινάριο (αλήθεια τι γνώσεις πρέπει να έχεις για να είσαι σύμβουλος ύπνου; ιατρού, ψυχολόγου; κάτι άλλο) κι αν κρίνω από τα σχετικά σχόλια, οι συμβουλές είναι συνήθως ανέφικτες (τύπου άλλαξε ωράρια στη δουλειά για να μπορείς να ρυθμίσεις τον ύπνο του μωρού) και αμφιβάλλω ότι βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Σίγουρα υπάρχουν και εξειδικευμένοι επαγγελματίες εκεί έξω, απλά αναρωτιέμαι πώς ξεχωρίζεις ποιοι είναι.

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

αγαπητή φίλη θέλει πρόγραμμα και σταθερότητα, όπως μου είχε πει από πολύ νωρίς η φίλη γυναικολόγος. Τα βράδια, αρχικά ήταν κάθε 3 ώρες, μετά κάθε 4 και στο τέλος κλείσαμε στις 6. Παιδεύτηκα γύρω στους 3-4 μήνες, εξουθενωθήκαμε γιατί το άφηνα να κλαίει, αλλά αποφάσισα να το τηρήσω, ώστε να ηρεμήσω αργότερα. Πάρε μια βαθιά ανάσα, αποφάσισε να ανεχτείς κλάματα, τσιρίδες και παρακάλια (γιατί είναι και μεγάλο). Μείνε σταθερή, δεν είναι κακία ούτε εγωισμός, είναι στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού στην προσωπικότητα και στο σώμα σου. Τα μωρά δεν είναι ιερά τοτέμ που δεν πρέπει να κακοκαρδίζονται γιατί αλλιώς δεν είσαι καλή… Διαβάστε περισσότερα »