Αγαπητή «Α, μπα»: Πως θα αντιδράσουν τα παιδιά μου σε μια τέτοια αλλαγή ζωής;

Είμαι σε δίλημμα

Αμπιτσα μου σοφή και αγαπημένη, Μεγεια το νέο σαιτ! Μαρεσει πολυ! Είσαι η ευχαριστη στιγμή της ημερας. Λοιπον, είμαι σε μια φάση της ζωής μου που πρέπει να πάρω μια κρίσιμη και καθοριστική απόφαση και, ως φανατική αναγνώστρια σου, θαθελα πολύ τις δικές σου σκέψεις σχετικά. Εργάζομαι σε μια εταιρεία που έχει γραφεία και στο εξωτερικό. Φέτος μου δόθηκε η δυνατότητα να πάω για 4 χρόνια σε ένα από τα γραφεία της είτε Ευρώπη είτε Αμερική (εγώ θα δηλώσω που θελω και εκείνοι αναλόγως τις ανάγκες θα με στείλουν). Έχω ενθουσιαστεί με την ιδέα καθώς τα χρήματα θα είναι σχεδόν τετραπλάσια του μισθού μου εδώ και σίγουρα η εμπειρία της ζωής σε μια ξένη χώρα θα με ανανεωνε προσωπικά και έχω πολύ όρεξη να μαθω νέα πράγματα και να έρθω σε επαφή με νέες κουλτούρες και ιδεες. Ο δισταγμος μου όμως αφορά τα δύο παιδιά μου 3 και 5 ετών τα οποία δεν ξέρω αν θα ωφεληθουν από αυτή τη τόσο ριζική αλλαγή περιβάλλοντος καθώς εδώ στην Αθήνα έχουν τους φίλους, τις δραστηριοτητες τους, τα μέρη τους, τη γλώσσα τους και φοβάμαι μήπως σε μια τόσο μικρή ηλικία το να τα χάσουν όλα αυτά θα τους προκαλέσει κάποιο σοκ. Επίσης τα ωράρια εργασίας στα γραφεία αυτά είναι τουλάχιστον 10ωρο/μέρα και συχνά και 12ωρο όταν επίκειται η παράδοση κάποιου project. Δηλαδή θα βλέπω τα παιδιά μου πολύ λιγότερες ώρες από τώρα και δεν θα συμμετέχω τόσο ενεργά στο μεγάλωμα τους. Ο άνδρας μου είναι υπέρ του να πάμε έξω και θέλει εκεί να ψάξει κάποια δουλειά και εκείνος. Με φοβίζει η αλλαγή μόνο σε ότι αφορά τα παιδιά. Εδώ όσο δουλεύω τα προσέχει η πεθερά μου την οποία εμπιστεύομαι. Εκεί, σε όποια από τις χώρες και να με στείλουν (αν κάνω αίτηση θα με στείλουν σίγουρα απλώς δεν γνωρίζω το που) δεν έχω κανένα γνωστό για να μπορέσω να βρω κάποιο άτομο εμπιστοσύνης. Φοβάμαι μήπως πάω για την εμπειρία και για τα λεφτά και εν τέλει όλο αυτό αποβεί επιζήμιο για τα παιδιά μου, με στερηθούν, τα βρουν δύσκολα με την οποία νέα γλώσσα κτλ.. Ποια είναι η γνώμη σου; τι θα με συμβούλευες αν ήμασταν φίλες; Θεωρείς ότι 3&5 ετών είναι μικρά ακόμη για μια τέτοια αλλαγή ζωής; Μήπως να περιμένω να μεγαλώσουν λίγο να είναι κάπως πιο ανεξάρτητα και να έχουν μάθει καλά έστω αγγλικά πριν κάνω την αίτηση; Ένα σταθερό περιβάλλον είναι πιο ωφέλιμο για τα παιδιά σε σχέση με μια αλλαγή σε όλα όσα τους είναι ως τώρα οικεία; και όλα αυτά με το σκεπτικό σε 4 χρόνια να γυρίσουμε πάλι πίσω αναγκαστικά. Σε παρακαλώ απάντησε μου όσο πιο σύντομα μπορέσεις, η γνώμη σου μέτρα πολύ για μένα♡

Αιμηλια

Υπάρχουν επιχειρήματα και για να πας και για να μείνεις, και το σωστό είναι αυτό που είναι σωστό για σένα, για τον άντρα σου, και για το όραμα ευτυχίας που έχετε από κοινού. Όλες οι άλλες απόψεις δεν σε ενδιαφέρουν. Τα παιδιά είναι καλύτερο να είναι μικρά από το να είναι μεγάλα. Το πόσο καλά θα το πάρουν, το πόσο θα ωφεληθούν ή θα ζημιωθούν, εξαρτάται από το τι προετοιμασία θα κάνετε, ποσο προσαρμοστικοί θα είσαστε, από τον χαρακτήρα τους, και από τον δικό σας χαρακτήρα. Όσα αγγλικά και να μάθουν δεν μπορούν να προετοιμαστούν για τη λαίλαπα αγγλικών που θα αντιμετωπίσουν εκεί, μολαταύτα αν υπάρχει χρόνος σίγουρα πρέπει να ξεκινήσουν μαθήματα τώρα και να συνεχίσουν εκεί μόλις φτάσουν. Εφόσον αρχικά θα δουλεύεις μόνο εσύ, ο άντρας σου μπορεί να ασχοληθεί με όλα αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα, και όταν τακτοποιηθούν, μπορεί να βρει κι αυτός δουλειά.

Αναλόγως πού θα σε πάρουν, αν είναι μεγάλη πόλη, σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες και αν φοβάσαι πολύ το σύστημα υποστήριξης παιδιών εκεί, αναζήτησε τους πριν πάτε (το facebook είναι μια καλή αρχή, ρώτα και στην εταιρεία). Κανένας δεν θα είναι τόσο εμπιστοσύνης όσο η πεθερά σου, αλλά είσαι απλώς τυχερή που η πεθερά σου είναι τόσο εμπιστοσύνης, δεν έχουν όλοι τόσο αξιόπιστη βοήθεια.

Το πιο σημαντικό για μένα, και σου το λέω γιατί βλέπω πολλούς να την πατάνε, κάνε καλή έρευνα για το συγκεκριμένο μέρος που θα σε στείλουν, γιατί ανάλογα με την περιοχή, ειδικά αν μιλάμε για Αμερική, τα τετραπλάσια λεφτά εκεί μπορεί να μην φτάνουν ούτε για τον ενοίκιο συν τον παιδικό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
Skepsou_prin_miliseisThe Greek RabbitGuardianHeidi_No2 Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
George Allos
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Για να πάρεις μια ιδέα για το κόστος ζωής, expatistan.com , numbeo.com. Αν η μυστηριώδης χώρα δεν έχει καλό δωρεαν εκπαιδευτικό σύστημα να κοιτάξεις τιμές σχολείων και ειδικά international schools. Ενοίκια είναι το άλλο σημαντικό. Λογικά, αν εισαι σε πολυεθνική, θα πάρεις μισθό ανάλογο με τη δουλειά που κάνεις και το κόστος ζωής εκεί. Για να είναι σίγουρο σημαίνει ότι καίγονται, ευκαιρία να πιέσεις για περισσότερα χρηματα. Αυτό σημαίνει να πας όσο πιο πάνω γίνεται μέσα στο όριο του ρόλου που σου προσφέρουν. Έχεις πολύ καλά επιχειρήματα: οικογένεια, ο σύζυγος δεν έχει δουλειά εκεί κλπ. Επισης, τέσσερα χρόνια είναι πολλά,… Διαβάστε περισσότερα »

Skepsou_prin_miliseis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τα παιδιά είναι καλά όταν λαμβάνουν αγάπη και σε ένα ήρεμο περιβάλον. Στην ηλικία που είναι τα παιδιά σου τώρα δε θα καταλάβουν την αλλαγή γιατί ακόμα δεν έχουν χτίσει το δικό τους κοινωνικό περιβάλλον. Τους αρκεί να είναι με τους γονείς τους. Πιο πολύ θα με απασχολούσε το ωράριο που περιγράφεις. Είσαι σίγουρη ότι αυτές θα είναι οι συνθήκες ή το βασίζεις με βάση τις ώρες που δουλεύεις στην Ελλάδα; Μετά από 16 χρόνια εργασίας στον εξωτερικό, η δική μου εμπειρία είναι πολύ διαφορετική. Η εταιρείες που δουλεύω είναι πολύ ελαστικές με τους γονείς και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να… Διαβάστε περισσότερα »

Eleni Pe
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο ισχύει η τελευταία παράγραφος της Λένας

tom'smum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

όσο αφορά το τελευταίο για το κόστος ζωής αφήνω αυτό
numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp
όταν ψαχνόμουν κ εγώ σε κάποια φάση μου φάνηκε πολύ χρήσιμο και είναι πολύ κοντά στα πραγματικά δεδομένα

everyyouandeveryme
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πρώην παιδί που οι γονείς του μετακομίσανε πίσω στην Ελλάδα όταν ήμουν 3 και ο αδερφός μου 5.

Πέραν του πρώτου καιρού που ο αδερφός μου επέμενε να μιλάει αγγλικά στην συνομήλικη ξαδερφούλα μας που κοιτούσε σαστισμένη, η ηλικία είναι τέτοια που ούτε δυσκολία είχαμε ούτε εγώ (ως μικρότερη) καλά καλά αναμνήσεις απο την περίοδο.

Νόμιζω δεν πρέπει να το φοβάσαι από αυτήν την οπτική και άφου και αν υπολογιστούν αισίως τα υπόλοιπα (κόστος ζωής κλπ) καλή επιτυχία και μια υπέροχη αρχή!

Guardian
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τα παιδιά σου είναι στην τέλεια ηλικία για αυτή την αλλαγή. Χωρίς κόπο θα μάθουν μια ξένη γλώσσα σαν τη μητρική τους κι αυτό το εφόδιο θα τους συντροφεύει μια ζωή. Πήγα στην Αγγλία για 2 χρόνια όταν ήμουν 5,5. Σε 3 μήνες μιλούσα Αγγλικά. Αν βρεις και ένα μέρος με αρκετούς Έλληνες ακόμα καλύτερα. Και η γιαγιά θα έρχεται επίσκεψη στις γιορτές: )

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Όσον αφορά την ηλικία των παιδιών, η προσχολική ηλικία είναι ιδανική για να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον και να μάθουν με εκπληκτική ταχύτητα μια ξένη γλώσσα. Εννοείται ότι όπως λένε και οι άλλοι σχολιαστές, πρέπει να κάνεις από πριν την απαραίτητη έρευνα για τις πιθανές χώρες που θα δηλώσεις, εκπαιδευτικό σύστημα, διεθνή σχολεία, κόστος ζωής κλπ. Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο για ένα παιδί δημοτικού ή έφηβο να αλλάξουν εντελώς περιβάλλον και να αποχωριστούν τους φίλους τους απ’ ό,τι για τα νήπια. Θα προσαρμοστούν πολύ πιο γρήγορα και ανώδυνα από εσάς τους μεγάλους, που θα έχετε όλα τα τρεχάματα μέχρι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Tα παιδιά σε έξι μήνες το πολύ θα μιλάνε τέλεια τη γλώσσα της χώρας που θα πας.Τσεκαρισμένο από συναδέλφους που έφυγαν στο εξωτερικό κι ανησυχούσαν όπως εσύ.Κι έτσι θα κάνουν και φίλους. Επίσης συνήθως οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία στο εξωτερικό ακολουθούν τα ωράρια των εργαζομένων και δεν κλείνουν στη μία το μεσημέρι.Επίσης σε πολλές χώρες τα ΣΚ είναι ιερά και υπάρχουν πολύ ωραίες δραστηριότητες για οικογένειες που δεν υπάρχουν εδώ εύκολα. Το θέμα είναι να νιώθεις κι εσύ καλά και να βγαίνετε οικονομικά, διότι στην Ελβετία πχ παίρνεις 5000-7.000 αλλά το νοίκι για ένα καλό οικογενειακό σπίτι κοστίζει… Διαβάστε περισσότερα »

Heidi_No2
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δες το κοστος ζωης οπως προειπαν. Ολα τα αλλα ερχονται σιγα σιγα. Για μενα ειναι αποφαση ζωης που πρεπει να υπολογισεις να βγαινετε ανετα οικονομικα. Για 4μελη οικογενεια η αποταμιευση ειναι δυσκολη ειδικα αν μιλαμε για ενα κρατος οπως η Ελβετια. Αλλα αν ζειτε ανετα και τα παιδια δεν στερουνται τιποτα τοτε καντε την κινηςη γιατι η ποιοτητα ζωης στο συνολο της λογικα θα ειναι καλυτερη. Προσεχε ομως. Το 4 φορες πανω δεν λεει απολυτως τιποτα. Στην ελβετια που βρισκομαι μια 4μελης οικογενεια για να ζει ανετα (εξαρταται και απο το καντονι βεβαια), πρεπει να υπολογιζει τουλαχιστον 9000CHF. Πολυ σημαντικος… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Πολύ σωστό αυτό με το κόστος ζωής που λέει η Λένα και λοιποί σχολιαστές. Εμένα πχ μου είχαν κάνει μια πρόταση για δουλειά στο Αμστερνταμ που ενώ ο μισθός ήταν 4,5 φορές πάνω από τον τωρινό, τελικά όπως τα υπολόγισα δε με συνέφερε καθόλου. Οι ηλικίες των παιδιών δεν είναι απαγορευτικές. Δεν έχουν ξεκινήσει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, οπότε η μετάβαση θα είναι πιο εύκολη. Πρέπει να δείτε τι παίζει με τα international σχολεία εκεί που θα βρίσκεστε όμως. Φιλίες και δραστηριότητες σε ηλικία 3 και 5 ετών δεν μπορείς να πεις ότι έχουν κάνει και βαθιές ρίζες και… Διαβάστε περισσότερα »