Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς νιώθεις με τον έπαινο;

Πώς αντιμετωπίζεις την ανάγκη που όλοι έχουμε για επιβεβαίωση μέσω της προβολής;

Αγαπητή Αμπά: Μικρή εισαγωγή: Οι σύντομες και λακωνικές σου απαντήσεις έχουν επιφέρει σε εμένα κατά καιρούς, αποτέλεσμα ισάξιο με εκείνα τα αποστάγματα των πολύωρων συζητήσεων που κάνεις με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για εσένα όταν αποζητάς μια επιπλέον γνώμη για σημαντικά θέματα. Διαβάζω ακόμη και το πιο άσχετο θέμα σου, ακόμη και εκείνο που φαινομενικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου, γιατί ίσως μέσα στις απαντήσεις του βρω μια σοφία στριμωγμένη στα λόγια σου που εγώ θα χρησιμοποιήσω για μένα. Κυρίως πιάτο: Και προχωράω στο κυρίως, κάνοντας μια ερώτηση σχετική με την εισαγωγή μου. Πώς νιώθεις με τον έπαινο; Γράφεις το ίδιο γνωρίζοντας πόσο πολύ και πόσα πολλά μάτια λαχταρούν τις απαντήσεις σου, πόσο νόημα βρίσκουν στα όσα εσύ θα τους πεις; Το πρόβλημά μου είναι ότι στη ζωή μου δε «γράφω» καθαρά επειδή γουστάρω, αλλά επειδή θα με δουν. Με εμένα δεν είναι το γράψιμο, είναι η εμφάνιση, η οξυδέρκεια, η πανεπιστημιακή απόδοση. Με ενδιαφέρει να με δουν, να πουν ή να σκεφτούν για εμένα το καλύτερο, περισσότερο από ότι με ενδιαφέρει να κάνω αυτό που κάνω επειδή αρέσει σε εμένα. Αν δε λάβω την επιβεβαίωση δεν δίνω εγώ την αξία που μου πρέπει σε εμένα. Το θέμα προχωράει αρκετά, σε επίπεδο συναισθημάτων. Είμαι όμορφη. Δε μου φτάνει αυτό, θέλω να κάνω τους άλλους να με ερωτευτούν. Το αποτέλεσμα είναι να φοράω την αυταξία μου σαν ένα ρούχο που περιμένω οι άλλοι να το δουν για να μου πουν αν είναι ωραίο, αν μου πάει και αν το εγκρίνουν πάνω μου. Έχω φτάσει στο σημείο να θέλω να γυμνάζομαι να τρωω υγιεινά και να προοδεύω επειδή σκέφτομαι πόσο ωραία θα φαίνομαι στα μάτια του τάδε ή του δείνα… Δε στέλνω αυτό το μήνυμα με σκοπό να πάρω μια κοφτή απάντηση ότι πρέπει να πάω σε ψυχολόγο για να μάθω να με αγαπώ. Το ξέρω, ευχαριστώ. Αυτό που θέλω, είναι να δω τι γίνεται στο δικό σου μυαλό. Πώς αντιμετωπίζεις την ανάγκη που όλοι έχουμε για επιβεβαίωση μέσω της προβολής; Με σεβασμό, Εγώ η καλύτερη(-με βλέπετε;;;)

Δεν θα σου χρησίμευε σε κάτι να μάθεις τι συμβαίνει στο δικό μου μυαλό. Τι θα σου προσέφερε; Εγώ είμαι αυτή που είμαι επειδή γεννήθηκα έτσι όπως γεννήθηκα, μεγάλωσα όπως μεγάλωσα και έζησα όσα έζησα. Δεν μπορείς να ζήσεις από παράδειγμα, γιατί ό,τι και να σου πω, με όση ακρίβεια και αντικειμενικότητα και αν το έκανα, μέσα από τις δικές σου εμπειρίες θα το ερμηνεύσεις.

Δεν σε ενδιαφέρει αν υπάρχουν άνθρωποι που χειρίζονται καλύτερα αυτό το θέμα. Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν. Υπάρχουν και άλλοι που το χειρίζονται χειρότερα, όμως. Το μόνο που σε ενδιαφέρει, το μόνο που πρέπει να σε ενδιαφέρει, είναι να προσεγγίσεις την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Δεν μπορείς να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι αυτό που είσαι, έχει πολλά καλά στοιχεία που διψάνε να βγουν στην επιφάνεια. Για να τα βρεις, πήγαινε σε ψυχολόγο (και σταμάτα να ελπίζεις να ήσουν κάπως αλλιώς).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
3Πουλάκιαchrissie spanikouMarileas Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτό που εγώ θα πω είναι πως ζεις μέσα σε δεσμά. Και το ξέρεις. Και ευτυχώς που το ξέρεις, έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Ο ψυχολόγος θα σου δώσει το ψαλίδι κι εσύ θα μάθεις την τεχνική του κοψίματος. Τα δεσμά δεν κόβονται εύκολα, είναι φτιαγμένα από σκληρό υλικό, στην αρχή δεν θα μπαίνει καν το ψαλίδι μέσα, μετά θα μπει κάπως αλλά θα κόβεις άτσαλα, θα κρέμονται ξέφτια, θα κόβεις στραβά, ο φωτισμός θα είναι ελλιπής και δεν θα βλέπεις να κόψεις, θα πονάει το χέρι σου, θα κοπείς κιόλας, θα βγει αίμα. Και τότε θα τρομάξεις αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Mari
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

♥️leas τα σχόλια σου περί ψυχανάλυσης και ψυχικών διεργασιών είναι καταπληκτικά, απελευθερωτικά. Ήμουν σε ένα retreat πολύ μακριά απ’ την Ελλάδα πριν ένα χρόνο και, και δικά σου σχόλια με παρακίνησαν να ξαναξεκινησω αυτή τη φορά στη γλώσσα μου (έχω ξανακάνει σε άλλες περιόδους της ζωής μου σε άλλες χώρες και γλωσσες) διαλέγοντας κάποιον από την επίσημη λίστα Ελλήνων ψυχαναλυτών παρά το ότι ζω άλλου, και έχω δει μεγάλη βοήθεια και με τρόπο διαφορετικό απ’ ο,τι στο παρελθόν. Παλιά ήταν σαν αγώνας, τώρα ειναι κάτι πρωτογνωρο

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μari, μου δίνεις μεγάλη χαρά που λες πως δικά μου σχόλια σε παρότρυναν να μπεις στη διαδικασία. Μεγάλη μου τιμή! Αν κάνεις ψυχανάλυση με μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, τότε έχουμε πάρα πολλά να πούμε οι δυο μας. Αναπνέουμε τον ίδιον αέρα. Η ψυχανάλυση σε μαθαίνει ένα εντελώς νέο τρόπο σκέψης που δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού, ούτε μπορείς να τον μάθεις αλλιώς. Πέρα από το ότι σε ‘θεραπεύει’ (ό,τι και να σημαίνει αυτό για τον καθένα), θα είναι το πιο μακρύ, το πιο περιπετειώδες, το πιο ενδιαφέρον, το πιο απολαυστικό, αλλά και το πιο ‘επικίνδυνο’ ταξίδι που θα κάνεις… Διαβάστε περισσότερα »

Mari
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να σαι καλά leas, σ ευχαριστώ για τη χαρά σου, ναι με μέλος της ΕΨΕ, και ναι, τα σχόλια σου με παρακινησαν. Μακάρι να είχαμε τρόπο να τα λεγαμε. Ειχα ξανακάνει παλιότερα σε άλλες χωρες, το περισσότερο ήταν όταν ήμουν πολύ νέα για ένα δύο χρόνια, τότε ήταν εντελώς κλασικου τύπου ψυχανάλυση και με είχε βοηθήσει στη φάση που βρισκόμουν τοτε. Τώρα είναι άλλου τύπου και μου συμβαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήξερα όλη μου τη ζωή. Ήμουν συνηθισμένη σε σκληρότητα, σκληρή δουλειά, διαρκή μάχη και αγώνα, αγωνίστρια, και αυτό τώρα ανοίγει κάτι άλλο μέσα μου. Δεν το αισθάνομαι… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ναι, ηρεμείς, μαλακώνεις αλλά με έναν τρόπο που όταν η διαδικασία τελειώσει, εσύ συνεχίζεις να κρατάς όλα όσα πήρες χωρίς να καταβάλλεις απολύτως καμία προσπάθεια. Γίνεται φύση σου πια. Και το πιο τρομερό είναι πως η διαδικασία συνεχίζεται ερήμην σου. Στο τέλος μου είχε πει πως η ψυχανάλυση συνεχίζεται για όλη σου τη ζωή και εξελίσσεσαι συνεχώς πάνω στους δρόμους που σου έδειξε, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνεις. Δηλαδή τα αποτελέσματα της όχι μόνο είναι μόνιμα και παρόντα κάθε στιγμή της ζωής σου χωρίς να διακυβεύονται, αλλά και τη δουλειά τη συνεχίζεις χωρίς να το επιδιώκεις. Όπως ακριβώς το είπες, με… Διαβάστε περισσότερα »

3Πουλάκια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ενημερωτική η συζητησή σας! Ευχαριστώ πολύ! Μαri, μήπως μπορείς να διευκρινίσεις αν η θετική εμπειρία ψυχανάλυσης ήταν με συνεδρίες μέσω Skype? Διότι πολλοί ψυχοθεραπευτές λένε ότι δεν γίνεται ψυχοθεραπεία μέσω Skype, (μόνο ως προσωρινή λύση, ή αν δεν υπάρχει άλλη δίοδος). Δεν έχω ψάξει να δω αν ισχύει το ίδιο στην ψυχανάλυση. Αναζητάω λίγη καθοδηγηση, διότι οι συνθήκες (επιτέλους) μου επιτρέπουν να κάνω κάποιου είδους θεραπεία – (ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση) και ψάχνω τον κατάλληλο επαγγελματία. Ζω στην Αμερική αλλά μεγάλωσα στην Ελλάδα – όπου και δημιουργήθηκαν τα θέματα τα οποία με έχουν ακολουθήσει σε όλες τις άκρες του κόσμου… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ω θα με ενδιέφερε και εμένα να ακούσω για αυτό. Mari φαντάζομαι οι συνεδρίες είναι μέσω skype χωρίς κάμερα, σωστά;, αφού η ψυχανάλυση περιλαμβάνει ντιβάνι και δεν έχει οπτική επαφή. Δεν ξέρω πώς είναι η εμπειρία να ξεκινάει κανείς έτσι από την πρώτη συνεδρία. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, δεν θέλω να διαβάσω σχετικά γιατί δεν διαβάζω πια ψυχανάλυση. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά, σε περίπτωση που δεν θέλεις να το μοιραστείς, η διαδικασία είναι πάρα πολύ προσωπική και αν έχεις ή αν αισθάνεσαι τον παραμικρό ενδοιασμό, είναι απολύτως κατανοητό. 3Πουλάκια αν τυχόν βρεθείς Αθήνα τον Νοέμβριο, η ΕΨΕ διοργανώνει συνέδριο με… Διαβάστε περισσότερα »

Mari
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι μέσω skype, παραπάνω από χρόνο τώρα, με κάποιες συνεδρίες από κοντά σε επισκέψεις μου στην Ελλάδα. Leas προτιμώ να μη το συζητήσω παραπάνω σε αυτό το πλαίσιο, σε ευχαριστώ για τα σχολια

3Πουλάκια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση!

Ms.Lego
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Αχ κι εγώ πόσες φορές ήθελα να ρωτήσω, εσύ Α,μπα μου τι θα έκανες στη θέση μου ή πώς θα το χειριζόσουν αυτό, αλλά ξέρω ότι θα μου απαντούσε ότι δεν έχει σημασία και ξέρω ότι θα είχε και δίκιο.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Αυτό επίσης που ξέρετε ότι αυτό που αντιμετωπίζετε είναι σοβαρό και χρειάζεται ψυχολόγο αλλά θέλετε να μην πάτε επειδή θα σας γράψουμε 10 άγνωστοι τη γνώμη τους και θα σας πούμε κάτι που δεν έχετε σκεφτεί μερικές φορές με ξεπερνάει. Το πρόβλημά μας το έχουμε σκεφτεί όλοι καλύτερα από τον καθένα.

chrissie spanikou
Επισκέπτης
Συμμετέχων
chrissie spanikou

Καλε, σεις δεν ειστε απαυτη τη σειρα “The Narcis”;