in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς να ξεχωρίσω τα κίνητρα πίσω απ’τις πράξεις των άλλων;

H φίλη μου έκανε ένα σχόλιο που με προβλημάτισε

H φίλη μου έκανε ένα σχόλιο που με προβλημάτισε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

d4b9b0a862eb7611ca03d8ccd2faf442

Χαιρετώ την Αμποπαρέα! Έχει εδώ και λίγο καιρό που παίζω σε λούπα ένα διάλογο με μία φίλη μου και θα ήθελα να με βοηθήσετε να κατευθύνω κάπως τις σκέψεις μου επειδή δεν είμαι αντικειμενική, ούσα εμπλεκόμενη στην ιστορία! Χωρίζω που λέτε, με χωρίζει συγκεκριμένα (ας τον πούμε Απαυτούλης) και είμαστε με μία φιλενάδα μου και έχουμε πιάσει το κουβάρι της ανάλυσης, δώστου κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινίσει! Μου έκανε λοιπόν εντύπωση μία ατάκα της φίλης μου, η οποία κάνει αρκετά χρόνια ψυχοθεραπεία (το αναφέρω σε περίπτωση που έχει κάποια σημασία) και θα σας την παραθέσω copy paste: Ηρέμησε ψυχή μου, δε σε χώρισε επειδή δε σε θέλει! Προβολή έκανε !!!! Επειδή φοβόταν ότι θα του καταστρέψεις τη ζωή λόγω της διαφοράς ηλικίας που έχετε( 9 χρόνια, εγώ 25 εκείνος 34), είπε ότι σου καταστρέφει εκείνος τη δική σου! Επειδή φοβόταν μήπως τον αφήσεις εσύ, σε άφησε εκείνος για τους λόγους που εκείνος φοβάται ΕΣΥ μην τους κάνεις! Οπότε σα να σε πρόλαβε! Αυτή λοιπόν είναι η ατάκα που μου κάθισε στα γρανάζια του εγκεφάλου! Και η απορία μου προφανώς δεν είναι στο αν είχε δίκιο και άρα ακόμα με αγαπάει ο πρώην μου. Όχι! Η απορία μου είναι αν είχε δίκιο και πως στο καλό γίνεται να το ξεχωρίζω κι εγώ στο μέλλον; Δηλαδή που ξεκινάει και που τελειώνει η προσωπική απόφαση από την προβολή; Γιατί το “θέλω να χωρίσουμε επειδή έχουμε διαφορά ηλικίας και φοβάμαι μη σου καταστρέψω τη ζωή” να είναι προβολή και όχι απλά κάτι που αισθάνεται κάποιος και με ειλικρίνεια μας το παραθέτει; Κάνουμε κι εμείς προβολή χωρίς να το θέλουμε ή να το αντιλαμβανόμαστε; Και πως θα είμαστε σίγουροι αν ο συνομιλητής μας κάνει προβολή και όχι μια απλή παράθεση επιθυμιών;
-κουλουβάχατα

Είναι κωμικοτραγικό. Η φίλη σου έκανε την δική της προβολή, και είπε αυτό που θα ήθελε να ισχύει αν είχε συμβεί αυτή η ιστορία στην ίδια.
Και είναι πολύ ωραία ιστορία, δυσκολεύεσαι πολύ να μην την πιστέψεις, οπότε την πίστεψες. Γράφεις «η απορία μου δεν είναι αν έχει δίκιο» και αμέσως μετά «η απορία μου είναι αν έχει δίκιο». Αν έχει δίκιο, τότε δεν ήθελε να σε χωρίσει επειδή δεν σε θέλει. Τον απήγαγαν εξωγήινοι. Είναι διπλός πράκτορας. Η διαφορά ηλικίας που έχετε είναι αστεία για να βασίζεται εκεί η θεωρία «θα του κατέστρεφες τη ζωή».

Οι άνθρωποι δεν χωρίζουν για τον έναν μόνο λόγο ή για τον άλλον μόνο λόγο. Μπορεί να ισχύει εν μέρει αυτό που είπε η φίλη σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε ήθελε, ούτε σημαίνει απαραίτητα ότι σε αγαπάει ακόμα. Επίσης, αν οι άλλοι κάνουν προβολή, δεν μπορείς ούτε να το ξέρεις, ούτε να το προβλέψεις. Μόνο ο θεραπευτής τους μπορεί να το πει, κι αυτό όχι πάντα. Μπορούν να ζουν με την προβολή τους ήσυχα και ωραία, όπως η φίλη σου, που έκανε τη διάγνωση.

Αυτό που μπορείς να ελέγξεις, κι αυτό είναι δύσκολο, είναι να διαχωρίζεις τις δικές σου επιθυμίες από τις προβολές. Το άλλο που μπορείς να προσπαθήσεις να ελέγξεις είναι να δέχεσαι την απόρριψη χωρίς να αναλώνεσαι στο γιατί και στο πώς. Δεν ξέρεις γιατί, δεν ξέρεις πώς, δεν θα σε βοηθούσε σε κάτι αν ήξερες, για την ακρίβεια, αν ήξερες, θα πληγωνόσουν ακόμη περισσότερο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

43 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
WordPress › Σφάλμα

Παρουσιάστηκε ένα κρίσιμο σφάλμα σε αυτόν τον ιστότοπό.

Μάθετε περισσότερα για την αποσφαλμάτωση του WordPress.