Αγαπητή Α,μπα: Πώς να μεταφέρω το βίωμά μου στο σύντροφό μου;

Μου φαίνεται πολύ εξαντλητικό

Αγαπητή Α,μπα, Πώς διαχειρίζεται μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα που έχει μεγαλώσει στην πατριαρχία τις κοινωνικές ανισότητες που εμφανίζονται σε μία καθημερινότητα και μία τριβή με τον άντρα σύντροφό της, ο οποίος επίσης (εννοείται) έχει μεγαλώσει στην πατριαρχία; Και δεν εννοώ όταν ο σύντροφος είναι σεξιστής, αλλά όταν είναι φεμινιστής και ενδιαφέρεται και ακούει. Και αυτό σημαίνει ότι όσο εκείνος ακούει, τόσο εσύ του μιλάς και προσπαθείς να εξηγήσεις το βίωμα σου σε κάποιον που, όσο καλός ακροατής και να είναι, δεν το έχει βιώσει ο ίδιος. Αυτό που θέλω να πω είναι, πώς διαχειριζόμαστε την κοινωνική ανισότητα, το γεγονός ότι αντιμετωπιζόμαστε διαφορετικά από τους άλλους, έχουμε διαφορετικές ευκαιρίες κλπ μέσα στη σχέση μας; Γιατί προσωπικά μου φαίνεται άθλος και πολύ εξαντλητικό. Σε ευχαριστώ για όλα όσα έχεις κάνει μέχρι τώρα και σε ευχαριστώ πολύ που διάβασες το μήνυμα μου.
– Maya

Όταν λες «πώς διαχειρίζεται μια γυναίκα που», μιλάς για τον εαυτό σου και τη συγκεκριμένη σχέση που έχεις με τον συγκεκριμένο άντρα, και για αυτό που σε σένα φαίνεται άθλος και πολύ εξαντλητικό. Μην προσπαθείς να το γενικεύσεις, δεν γενικεύεται. Είναι η δικιά σου ζωή, το δικό σου πρόβλημα, κι εσύ πρέπει να αποφασίσεις πώς θα το διαχειριστείς.
Ένας λόγος που δεν μπορώ να σου απαντήσω, πάντως, είναι ότι δεν κατάλαβα τι ακριβώς λες. Ότι παρόλη την προσπάθεια που κάνει ο άντρας σου, οι ανισότητες στη σχέση σας, υπάρχουν; Και ίσως να υποψιάζεσαι ότι υπάρχουν επειδή δεν τον συμφέρει να τις αναγνωρίσει; Αν εννοείς αυτό, ναι, είναι άθλος, εξαντλητικός. Δεν ξέρω τι να σου πω, το τι θα κάνεις εξαρτάται από το ποια είσαι και από το ποιος είναι ο άλλος. Η γενική παρότρυνση μου είναι ότι πρόκειται για μαραθώνιο, οπότε διάλεξε προσεχτικά τις μάχες σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

16 points
Upvote Downvote

28
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
16 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
Po the PandaMarieValdaThe other Moomin Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Το να μάθεις να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου, να προσπαθείς να καταλάβεις τους περιορισμούς και τις δυσκολίες του, να τον “νιώσεις”, να αντιληφθείς ότι αν δεν έχεις μεγαλώσει με τους ίδιους περιορισμούς μπορείς να πάρεις μόνο μια γεύση, αλλά πάντοτε θα βλέπεις τη ζωή από το πρίσμα του προνομίου σου, είναι ταξίδι ζωής, με διάρκεια και εσωτερική δουλειά. Δεν μαθαίνεται από κάποιον άλλο, δεν είναι παραγγελία δύο διπλά με απ’ όλα. Αυτή η προσέγγιση για εμένα στερείται ευαισθησίας και οδηγεί σε φαύλο κύκλο γιατί αυτή είναι η αφετηρία, η συνειδητή προσπάθεια να μειώσεις τα προβλήματα, τον… Διαβάστε περισσότερα »

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ πολύ Άννα. Μέσα στα διαφορα που ειπώθηκαν για το black live matters ήτανε και αυτό, ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από τους ανθρώπους που υφίστανται την ανισότητα μέσα σε όλα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν,να μας εξηγήσουν τι ζουν και να μας εκπαιδεύσουν. Δεν είναι αυτό ευθύνη τους και κάποιους τους ταράζει αρκετά. Υπάρχει απεριόριστο υλικό για κάποιον που θέλει να μάθει. Αυτός που πραγματικά θέλει ψάχνει και διαβάζει.

JustShootMe
Μέλος
Συμμετέχων

Δεν είναι ευθύνη μας να ευαισθητοποιήσουμε τον άλλο ναι, αλλά για να υπάρχει το υλικό αυτό προς έρευνα στο ίντερνετ κάποιος πρέπει να βρει το θάρρος να μιλήσει για αυτό. Για αυτούς που δεν το έχουν βιώσει απλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Συχνά τα άτομα του περιθωρίου δεν έχουν τις γνώσεις να το κάνουν, δεν μπορούν καν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους γιατί νομίζουν πως αυτό είναι το κανονικό και πως αυτό αξίζουν, δεν μπορούν να στο μεταφέρουν με τρόπο που να σε αγγίξει, δεν μπορούν να σε κάνουν να ενδιαφερθείς γιατί δεν μετράς για τους άλλους κτλ. Νομίζω πως θα… Διαβάστε περισσότερα »

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Just shoot me, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την αντοχή να μιλήσουν για την εμπειρία τους και χάρη σε αυτούς μαθαίνουμε όσα δεν έχουμε βιώσει. Πάντα θα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θα παίρνουν θαρρος ακουγοντας τους πρωτους και θα θέλουν να πουν κι αυτοί τι βίωσαν, κι αυτό είναι πάντα ωφέλιμο. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν είναι υποχρέωση κάποιου ( της γραφουσας πχ) επειδή ανήκει σε ένα τμήμα του πληθυσμού που αδικείται, να λειτουργεί ως εκπαιδευτής όσων θέλουν να ενημερωθούν. Πχ εγώ ως γυναίκα να πρεπει αυτόματα να έχω την αντοχή να εξηγήσω στον κάθε ένα που θέλει… Διαβάστε περισσότερα »

JustShootMe
Μέλος
Συμμετέχων

Καμία αντίρρηση για το αν έχει κάποιος υποχρέωση. Θα ρωτούσες παρόλα αυτά έναν φίλο ή πας κατευθείαν στο ίντερνετ;
Εν μέρη πήγαινε και σε εμένα το σχόλιο, μου λείπει η ενθάρρυνση, σκέφτομαι ποίος νοιάζεται τώρα.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Με κάλυψε απόλυτα το The other Moomin.
Ρωτάω φυσικά, (δεν λέω ότι είναι κακό να γίνεται σε κάθε περίπτωση, απλά όχι να γίνει κάποοις ο ιδιαίτερος γκουρού μου) Επίσης ρωτάω κατά βάση πράγματα που είναι προσωπικά και δεν θα μπορούσα να πάρω απαντήσεις από αλλού. Αν πρόκειται για γενικές απορίες προσπαθώ συνειδητά να επισκέπτομαι άλλες πηγές πρώτα, όχι μόνο για χάρη αυτού που θα αναλάβει το βάρος να μου εξηγήσει, αλλά γιατί ψάχνω να βρω πού θα φτάσω εγώ στη διαδικασία.

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όχι δεν θα ρωτούσα έναν φίλο μου να με ενημερωσει για το πρόβλημα. Θα τον ρωτούσα τι μπορώ, αν μπορώ να κανω κάτι για να του το κανω πιο ελαφρύ. Μόνο αν ήθελε να μου πει σχετικά τότε θα άκουγα. Το παράδειγμα που έφερα με την μαύρη φίλη είναι πραγματικό. Η φίλη μου όταν γινοτανε το black lives καθόλου δεν θέλησε να το συζητήσει. Η εμπειρία της είναι τραυματική και η προτεραιότητα της δεν ήταν να ενημερώσει εμενα ούτε κανέναν αλλά να είναι κοντά με τα άτομα της οικογένειας της. Οποτε το μόνο που εκανα είναι να της εκφράζω την… Διαβάστε περισσότερα »

The Road Less Traveled
Επισκέπτης
Συμμετέχων
The Road Less Traveled

Συμφωνω με Αννα. Θα πω μονο εκεί που μας ρωτάει η γραφουσα πως θα μεταφέρει το βίωμα της στο σύντροφο της, μονο αν ήταν αυτή με τα όσα εζησε με τον τροπο που τα έζησε τη χρονική στιγμη κλπ μονο έτσι θα μπορουσε να νιωσει το δικο της προσωπικο βίωμα.
Και κάθε άλλος κατ’επεκταση.
Το βίωμα είναι εντελως προσωπικη υποθεση μονο περιγράφοντας το περνας στους αλλους την κατασταση που βιωσες.
Και παλι δεν σε καταλαβαίνουν όλοι.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

The Road Less Traveled, ακριβώς επειδή είναι προσωπική υπόθεση δε θα φτάσει ποτέ κάποιος στο ίδιο επίπεδο με το άτομο που είχε την εμπειρία. Μπορεί μόνο να δείξει ενσυναίσθηση.

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Νομίζω καταλαβαίνω τί ρωτας. Ναι, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον άντρα να καταλάβει σε όλη του την έκταση το τί βιώνει μια γυναίκα καθημερινά, όσο υποστηρικτικός και να είναι. Αλλά δεν χρειάζεται να καταλάβει. Αυτό που χρειάζεται είναι να ακούει, να μην σε αμφισβητεί και να σε βλέπει ως ίση. Νομίζω οτι ο φίλος μου, αν και φεμινιστικών αντιλήψεων, πρώτη φορά κατάλαβε σε όλη του την έκταση τί ακούμε απο το περιβάλλον μας εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, που η ανιψιά του, τεσσάρων χρονών, έρχεται και μας λέει χαρτί και καλαμάρι τί ακούει απο συγγενείς, γείτονες και απο τα άλλα… Διαβάστε περισσότερα »

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τι είπε δηλαδή το παιδί που σόκαρε τόσο πολύ τον φίλο σου;

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Απλά καθημερινά πράγματα, πχ που της είπαν τα παιδάκια στον παιδικό οτι τα κοτσιδάκια είναι μόνο για γυναίκες ή η γιαγιά της που τη μάλωσε γιατί της είπε οτι είναι (αγορίστικος χαρακτηρισμός που τη φωνάζει ο φίλος μου) και γύρισε πίσω και μας έλεγε δεν είμαι αυτό, η γιαγιά είπε οτι αυτό είναι μόνο τα αγοράκια. Εγώ είμαι χαλαρή, η ταμπελίτσα “welcome to patriarchy” μου λείπει και αυτός είναι σε φάση “Τί μ@λακίες του είπαν πάλι του παιδιού μου;” . Βασικά σοκαρίστηκε με την έκταση του πράγματος, οτι δεν μπορείς να προφυλαχτείς απο πουθενά και απο τόσο μικρή ηλικία μάλιστα.

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Γυρω στα 18 θυμάμαι είχαμε μια συζήτηση με συμφοιτήτριες και ένα-δυο αγόρια που ήταν λίγο μεγαλύτερα από εμάς. Ο ένας πάνω στη συζήτηση άρχισε να μας απαριθμεί το τι τραβάει μια γυναίκα από την στιγμή που γεννιέται και σε όλη τη ζωή της. Τι για τα πρότυπα ομορφιάς, για την εργασία, την παρενόχληση, για την περίοδο, το σεξ, για τα όχι που πρέπει να λεει. Όλα τα είπε ο άνθρωπος! Τα περισσότερα κορίτσια, αν όχι όλα, ειπαν ότι δεν είναι και τόσο τρομερά τα πράγματα κλπ πατριαρχικά. Τον ρώτησα τι τον εκανε να συνειδητοποιήσει όλα αυτά που ακόμη και γυναίκες… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πάντως, αν του εξηγείς τα προβλήματα των γυναικών και δεν τα καταλαβαίνει, μάλλον δεν θέλει να τα καταλάβει άρα δεν είναι και τόσο φεμινιστής. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταλάβεις τα προβλήματα μιας καταπιεσμένης ομάδας ακόμα και αν εσύ ο ίδιος βρίσκεσαι στην πλευρά των καταπιεστών. Πχ. και εγώ είμαι λευκή αλλά καταλαβαίνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαύροι.

JustShootMe
Μέλος
Συμμετέχων

Καμία φορά δεν είναι θέμα κατανοήσης αλλά ενσυναίσθησης που δεν την έχουν όλοι, δεν είναι θέμα λογικής δηλαδή. Μπορεί ο άλλος να σε καταλαβαίνει αλλά να φαίνεται απαθής, γιατί ίσως δεν έχει ανάλογες εμπειρίες για να ταυτιστεί ή δεν τον νοιάζει.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Φωτεινή δεν είναι τόσο απλό νομίζω. Αν δεν ζήσεις κάτι δεν μπορείς να το καταλάβεις 100%, ένας άντρας δεν μπορεί να καταλάβει το catcalling γιατί δεν το έχει ζήσει κι ούτε πρόκειται. Εσύ δεν μπορείς να κατανοήσεις πλήρως το ζόρι που τραβά μια λεχώνα πχ ακόμα κι αν είσαι γυναίκα και το έχεις ζήσει από κοντά με κάποια φίλη ή συγγενή. Ούτε τα προβλήματα των μαύρων καταλαβαίνεις, ειδικά αν ζεις στην Ελλάδα. Τα καταλαβαίνεις θεωρητικά αλλά νομίζω στην πράξη είναι διαφορετικά. Το να μπεις στην θέση του άλλου είναι δύσκολο αν δεν έχεις ζήσει κάτι παρόμοιο. Ακόμα κι εγώ πχ… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

BabyDoll, Συμφωνώ αλλά αναφέρομαι σε περιπτώσεις αντρών που δεν αντιλαμβάνονται ούτε σε θεωρητικό επίπεδο ότι υπάρχει σεξισμός. Πχ. απόψεις του τύπου: “Και γιατί δηλαδή είναι δύσκολο να εκλεγεί μια γυναίκα πρωθυπουργός; Ποιος την εμποδίζει;”

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Maya μου, με προβληματίζει η ερώτησή σου, ακριβώς επειδή χαρακτηρίζεις το σύντροφό σου ως “φεμινιστή”. Πού ακριβώς εντοπίζεις την αδυναμία κατανόησης; Τι σου λέει; Σου λέει “πω, βαριέμαι, πάλι κρεβατομουρμούρα” (διόλου φεμινιστικό); Σου λέει ότι “οκ, έτσι είναι ο κόσμος” (πάλι διόλου φεμινιστικό); Ότι δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει κάτι για να σε βοηθήσει (μπορεί: να σε ακούει δείχνοντας ενσυναίσθηση); Ειλικρινά, προβληματίζομαι. Εύχομαι όλα να σου πάνε καλα σε κάθε περίπτωση. Στείλε μας ένα update<3

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μα αν ο άνθρωπος είναι φεμινιστής, γλιτώνεις ακριβώς αυτή την ψυχική αυτή εξάντληση να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.Έχουμε τόσες ευθύνες και εμείς οι γυναίκες που δεν έχουμε τη διάθεση να εξαντλούμαστε στα αυτονόητα.Ο φεμινιστής καταλαβαίνει, χωρίς υπερπροσπάθεια.Σίγουρα κάποια πράγματα του διαφεύγουν αλλά ένας διάλογος αρκεί.Ο φεμινιστής δεν είναι το αντίστοιχο είναι καλό παιδί αλλά…Είναι φεμινιστής αλλά θεωρεί ότι η γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει για τη σχέση λίγο παραπάνω ή σε αποδέχομαι αρκεί οι ευθύνες μου να περιόριζονται στο ελάχιστο και άλλα πολλά παραδείγματα.

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μόνο αν έχεις καλή διάθεση απέναντι στον άλλον (είτε μεμονωμένη οντότητα είτε σύνολο ανθρώπων), μπορείς να μπεις στη θέση του. Χθες το βράδυ συζητούσαμε με τον μπαμπά μου και με μία θεία μου σε πόσο τραγική κατάσταση ήταν οι γυναίκες παλιά. Στις οικογένειες, για παράδειγμα, δε γιόρταζαν τη γιορτή τους, γιόρταζαν μόνο τις γιορτές των αντρών. Πολλοί άντρες, μάλιστα, το θεωρούσαν υποτιμητικό να τους πει κάποιος “Χρόνια πολλά για τη γυναίκα σου”! Ή δεν τολμούσαν να χωρίσουν, γιατί οι γονείς δεν τις δεχόντουσαν πίσω και πολλές κοπέλες, που είχαν κακοποιητικούς συζύγους, απελπιζόντουσαν και αυτοκτονούσαν. Ο μπαμπάς μου έλεγε για όλα… Διαβάστε περισσότερα »

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το να επικαλείσαι την επέμβαση του πατέρα σου με το δίκανο, πάντως, ακόμα και σαν αστείο, δίνει δείγματα πατριαρχίας.

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Οτιδήποτε αν το τραβήξουμε από τα μαλλιά μπορεί να δώσει δείγματα πατριαρχίας. Εναλλακτικά, μπορούμε να αφήνουμε και κάτι να πέσει κάτω, ειδικά αν δεν καταλαβαίνουμε το πλαίσιο στο οποίο λέγεται.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πόσοι άνθρωποι έχουν βιώσει όλες τις δυσκολίες και τις ανισότητες, που υπάρχουν; Αλίμονο όμως αν χρειαζόταν, να περάσουμε από κάθε δυσμενή κατάσταση, για να καταλάβουμε και να αναγνωρίσουμε έστω και σε ένα ποσοστό, τι περνάει ο άλλος. Αν εξαντλούνταν οι ευαισθησίες μας στα βιώματα μας και η γνώση του κόσμου μόνο στις προσωπικές μας εμπειρίες. Δύο πράγματα μπορεί, να συμβαίνουν. Είτε περιμένεις, να χωρέσει 100% σε παπούτσια, που εκ των πραγμάτων δε γίνεται, να του κάνουν, είτε δεν είναι ακριβώς εκείνα, τα οποία πιστεύεις, ότι είναι. Ωστόσο πέρα απ’το γενικό και το γύρω γύρω, σαν να έχω την αίσθηση, ότι… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Maya όπως λέει και η Λένα αυτό έχει να κάνει με την δική σου σχέση και με τον σύντροφό σου, δεν είναι κάτι γενικό. Υπάρχουν γυναίκες που οι σύντροφοί τους δεν είναι ανοιχτοί στο να αφουγκραστούν τα προβλήματα των γυναικών κι άλλοι που είναι. Λες οτι υπάρχουν τριβές με τον σύντροφό σου ο οποίος όμως είναι φεμινιστής και θέλει να μάθει. Το πόση διάθεση έχεις να του δείξεις τα προβλήματά σου είναι δική σου υπόθεση, αν κουράζεσαι σημαίνει οτι ίσως πρέπει να επιλέγεις πιο προσεκτικά τις μάχες σου. Μην περιμένεις πάντως ο σύντροφό σου να καταλάβει 100% αυτά που του… Διαβάστε περισσότερα »

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ο άντρας σου είναι φεμινιστής μόνο στα λόγια, μου φαίνεται.