Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς να κάνει παιδί αν δεν προσπαθεί αρκετά;

Παίρνει θέση άμυνας και δικαιολογεί τον ευατό της για τα πάντα

Η ξαδέρφη μου είναι παντρεμένη από τα 32. 9 χρόνια μετά αποφάσισε να δεχτεί πως αντιμετωπίζει πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια από έναν εξωσωματιστή για να κάνει παιδάκι. Ξεκίνησε ενέσεις που δεν πήγαν καλά – τις σταμάτησε και προσπάθησαν να πάρουν το 1 ωάριο του κύκλου. έσκασε αμέσως. Τώρα έχει πέσει σε βαρύ πένθος για το παιδί που δεν μπορεί να κάνει. Η ξαδέρφη μου είναι παχύσαρκη (εννοώ έχει περίπου 50 και παραπάνω περιττά κιλά ) και καπνίζει. Σε κουβέντα μας λοιπόν της λέω – ξαναπροσπάθησε ρε παιδί μου μια φορά και δώστα όλα τώρα – χάσε κιλά, κόψε τσιγάρο. Μου λέει μα το έκανα (είχε χάσει 4 κιλά και είχε κόψει το τσιγάρο όσο κράτησαν οι ενέσεις….δηλ. περίπου μια βδομάδα) και τι κατάφερα???????????? Και κατα τα άλλα θρήνος! Α επίσης να πω πως η ίδια είναι ψυχολόγος. Είναι αυτό είναι ένα πένθος στις λάθος της επιλογές που τόσο καιρό στηρίζει ???? Γιατί ρε Α μπα μου εγώ ξέρω πως αν τόσο πολύ θέλεις ένα παιδάκι δεν περιμένεις τον Θεούλη να στο στείλει με ένα τσιγάρο στο ένα χέρι και μια σοκοφρέτα στο άλλο. Και 9 χρόνια μετά θρηνείς για την αδικία! Τα γράφω αυτά και είμαι μαζί της θυμωμένη, μόνιμα είναι ένα θύμα και κλαίει ή γκρινιάζει και όποτε προσπαθείς κάτι να της πεις για να την ταρακουνήσεις παίρνει θέση άμυνας και δικαιολογεί τον ευατό της για τα πάντα. Πως λοιπόν να το αντιμετωπίσω αυτό? Να την αφήσω να βουλιάζει σε μαυρίλα?

τερέζα

Αυτό που μπορείς να αντιμετωπίσεις είναι ο θυμός που έχεις. Εκεί ξεκινάει ό,τι μπορείς να κάνεις και εκεί τελειώνει επίσης. Δεν μπορείς να την σώσεις, ούτε να την «αφήσεις να βουλιάζει», τίποτα από τα δυο δεν μπορείς να κάνεις. Δεν έχεις τόση εξουσία πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο. Μόνο τον εαυτό σου μπορείς να ελέγξεις και αυτό με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Αν δεν γίνεται κάτι όταν προσπαθείς να την ταρακουνήσεις, σταμάτα να το προσπαθείς. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση. Να σταματήσεις να πιστεύεις ότι έχεις την δύναμη να κάνεις τον άλλον να δει τα πράγματα με τα δικά σου μάτια. Ξαναλέω, με τα δικά σου μάτια. Γιατί δεν είναι ότι εσύ τα βλέπεις σωστά και αυτή λάθος. Εσύ τα βλέπεις με τα δικά σου μάτια, και αυτή με τα δικά της.

Και πάμε τώρα στο πολύ δύσκολο κομμάτι. Όπως αυτή δεν βλέπει τον κόσμο από την δική σου πλευρά, έτσι κι εσύ είσαι εντελώς τυφλή στην δική της πραγματικότητα. Ο λόγος που δεν έχει κάνει παιδί δεν είναι ξεκάθαρος. Τι θα πει «δεν πήγαν καλά οι ενέσεις», γιατί τις σταμάτησε, γιατί προσπάθησαν να πάρουν το ένα ωάριο, τι θα πει «έσκασε», δεν είναι μπαλόνια τα ωάρια, τέλος πάντων αυτό που έγινε είναι ότι έχει κάνει μια προσπάθεια εξωσωματικής που δεν πέτυχε. Αυτό είναι το πιο κοινό σενάριο από όλα. Σπάνια πετυχαίνει η πρώτη προσπάθεια, και αυτό γιατί κάθε εξωσωματική ξεκινάει κάπως στα τυφλά. Μπορείς να προβλέψεις κάπως πώς θα ανταποκριθεί ένας οργανισμός στη διέγερση, αλλά μόνο κάπως. Είναι πολύ συχνό να γίνονται αναπάντεχα πράγματα, αντιδράσεις κάθε είδους, γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Τώρα, έχει επιλέξει να μην κάνει άλλη προσπάθεια, και να θρηνεί. Αυτό θέλει να κάνει. Τα κιλά και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, αλλά είναι πολύ επιπόλαιο (και αμφίβολο) ότι αυτός είναι ο καθοριστικός λόγος που η πρώτη προσπάθεια απέτυχε. Τέλος πάντων, το να λες σε κάποιον «κόψε το κάπνισμα και χάσε κιλά για να κάνεις παιδί αφού το θέλεις τόσο» είναι σα να του λες «άλλαξε αυτό που είσαι αν θέλεις τόσο πολύ να κάνεις παιδί». Όσο και να θέλεις να κάνεις παιδί, δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που είσαι, και αν παραμένεις αυτό που είσαι, δεν είναι απόδειξη ότι «τελικά» δεν θέλεις και τόσο πολύ να κάνεις παιδί. Αυτό που κάνεις λέγεται ηθικολογία. Η ηθικολογία δεν βλέπει με συμπάθεια τον άνθρωπο και τα πάθη του.

Δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει για έναν εξαρτημένο άνθρωπο να μην καπνίσει για τέσσερις μέρες. Δεν μπορείς να καταλάβεις πώς γίνεται ένας άνθρωπος που έχει πενήντα κιλά παραπάνω, να μην μπορεί να χάσει αυτά τα πενήντα κιλά. Αν αυτός ο άνθρωπος ήξερε ποια είναι η σχέση του με το φαγητό, αν ήξερε ποια είναι μια υγιής σχέση με το φαγητό, δεν θα είχε πενήντα κιλά συν. Η αντιμετώπιση «απλά μην τρως», «απλά μην καπνίζεις», είναι επιφανειακή και ελαφρώς αναίσθητη. Είσαι πολύ αυστηρή με κάποια που αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα που αλληλοσυνδέονται, με κάποια που θρηνεί. Τα μισά από αυτά που λες τα ξέρει ήδη. Αν δεν μπορείς να αντέξεις έναν άνθρωπο σε θρήνο, σε αδυναμία, σε ανικανότητα για να βοηθήσει τον εαυτό σου, έχεις κάθε δικαίωμα να απομακρυνθείς, αλλά τουλάχιστον σταμάτα το «ταρακούνημα». Αν θέλεις να είσαι χρήσιμη, πρότεινε της διατροφολόγο, ψυχολόγο, ή και τα δυο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

89 points
Upvote Downvote

52
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
28 Θέματα σχολίων
24 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
34 Συντάκτες σχολίων
πόντια ιντερνάσιοναλpyroklaniAguafiestasΚοτόπουλο με μπάμιεςΛένα Φουτσιτζή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Ευτυχώς που της είπες να χάσει κιλά και να κόψει το τσιγάρο. Την επόμενη φορά που θα τη δεις θα ειναι αδυνατισμένη εγκυμονούσα και θα τρώει ένα καρότο. Φανταστικές συμβουλές να τις χρεώνεις.

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το βασικό ξέχασε· Μην αγχώνεσαι!

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“ολα στο μυαλο ειναι”

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“Δεν είναι τίποτα, στο μυαλό σου είναι όλα”.
Ή “μια απόφαση είναι”.
Μιλάμε για σοκαριστικές διαπιστώσεις κ συμβουλές.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

– Είμαι αγχωμένη.
– Μην αγχώνεσαι.
– Αχ ευχαριστώ πώς δε το είχα σκεφτεί τόσο καιρό.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Δηλαδή για σένα θα είχε δικαίωμα στο θρήνο μόνο αν δεν ήταν παχύσαρκη και δεν κάπνιζε; Αν σε ένα χρόνο είχε κόψει το κάπνισμα και είχε φτάσει στο ιδανικό της βάρος δεν θα έβρισκες κάτι πεις κάτι; Τρομερά επικριτική συμπεριφορά. Αυτό που κάνεις είναι σαν να της λες “τι κλαίγεσαι αποτυχημένη χοντρέλω με την τσιγαρούμπα , που τώρα θυμήθηκες να κάνεις παιδι”. Δεν βοηθάς καθόλου. Και αφού δεν μπορείς να βοηθήσεις καλύτερα άσε τη γυναίκα ήσυχη να το διαχειριστεί όπως μπορεί.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

“Μην στεναχωριέσαι”
Έλα, πώς δεν το σκέφτηκα νωρίτερα, καλά που μου το’πες, θα το έχω υπόψιν μου.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Maggie ίδιο σχόλιο κάναμε! 😁

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

χαχα να μαζευόμαστε σιγα σιγα αυτοί που δεν σκεφτόμαστε αμέσως τις εύκολες λύσεις.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πω πω με εκνευρίσες. Μακάρι στη ζωή σου να σου πάνε όλα καλά και να μην έχεις ατυχίες και δυσκολίες γιατί αν έρθει τότε κάποιος να σου πει του δεν προσπάθησες αρκετά να δούνε πως θα αντιδράσεις. Κάθεσαι και κρινεις λες και ξέρεις τι περνάει ο άλλος. Σύνορα στάση χρειάζεται, όχι έναν Φαρισαίο να του κουναει το δάχτυλο.

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πες το ρε mitsi! Το περισσότερο αυτομαστίγωμα που τρώμε ξεκινάει με το “γιατί ρε γαμώτο δεν προσπάθησα αρκετά” το οποίο φυσικά μας έχει φυτευτεί σαν ιδέα από κάτι τέτοια. Ουστ!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Σορυ παιδιά το συνορα στάση ήταν συμπαράσταση, αλλά με έχετε μάθει μέχρι τώρα ε;

miakotara
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Έλα σ’εμένα να σου πω πόσες καπνίστριες με παραπανίσια κιλά έχουν κάνει παιδιά, όχι παιδί..
Τολμώ να πω ότι η αντίδρασή σου μου βγάζει κακία. Συγγνώμη.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Δεν βοηθάς έναν άνθρωπο, επικρίνοντάς τον.
Αν δε, το κάνεις σε άνθρωπο που αγαπάς, θέλοντας να τον πείσεις ότι τον επικρίνεις από αγάπη, όχι μόνο δεν τον βοηθάς, αλλά του κάνεις και κακό.
Οπότε: ‘Η απομακρύνσου ή βοήθησε ουσιαστικά. Επειδή δεν φαίνεται να γνωρίζεις πώς να βοηθήσεις ουσιαστικά (δεν είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι ή πάντα), ρώτησε την.

xrysanthi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι να ρωτήσει ?αφού τα ξερει όλα !!!

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πόσο εύκολο είναι να κάθεται κάνεις στο ψηλό του κάστρο και να κρίνει όμως, ε;

Από δικαστές έχουμε χορτάσει πάντως. Υπάρχει το θράσος ακόμα να λέει ο κόσμος: “έχω θυμώσει πολύ” για ενα θεμα προσωπικό του αλλού. Είναι πολύ κρίμα που δε σε κάνει πέρα η κοπέλα. Αν ήμουν φίλη της θα της έλεγα να ξεκινήσει από εκεί, να απομακρύνει από τη ζωή της ανθρώπους που αντί να στηρίξουν την κρίνουν χωρίς ανθρωπιά.

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Ε μα ναι!

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Μαθητής μου νοσηλευτης στο Σωτηρία μου έλεγε πως βλέπουν τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα να βγαίνουν έξω συνδεδεμένοι με το οξυγόνο ρε παιδιά και ν’αναβουν τσιγάρο, με κίνδυνο να πάρουν και καμιά φωτιά, μπουφ στη μούρη τους. Για να καταλάβεις τι σημαίνει εθισμός. Να μην πω για το φαγητό που μπορεί να σε παιδευουν 5 κιλά για χρόνια (το γνωστό είμαι μια γαστρεντεριτιδα μακριά από το ιδανικό μου βάρος) και να μην τα χάνεις με τίποτα. Εγώ ήμουν 8 χρόνια υπερβαρη, δεν άκουγα κανένα. Όταν ήθελα εγώ, τα έχασα και χρειάστηκε τεράστιο σθένος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεν έχει να κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η ένταση που βγάζεις εσύ θεωρείς ότι προέρχεται από νοιάξιμο και αγάπη προς το πρόσωπο της κοπέλας. Στην πραγματικότητα όμως, προέρχεται από δικά σου, εσωτερικά ζητήματα – οτιδήποτε νιώθουμε, και δη τόσο έντονο, είναι με κύριο γνώμονα το πώς μας επηρεάζει εμάς. Ψάξε λοιπόν γιατί παθιάζεσαι τόσο με την ιδέα ότι κάποιος κάνει κάτι “λάθος”, κατ’εσέ, και μετά θρηνεί ή μετανιώνει; Γιατί δεν έχει δικαίωμα να κάνει λάθη ή να σκέφτεται διαφορετικά; Αν η σκέψη σου κυμαίνεται κάπου στο “ε, ας τα κάνει, αλλά ας μη μας πρήζει μετά”, τότε ναι, απομακρύνσου. Ειδάλλως, μείνε δίπλα της, σταμάτα την απεγνωσμένη προσπάθεια… Διαβάστε περισσότερα »

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αφου της ειπες “χασε κιλα” και “κοψε το τσιγαρο” θεωρησε οτι εκανες την υπερτατη προσπαθεια για να την βοηθησεις. (ειρωνικα το λεω).

Και για να δεις ποσο ευκολο ειναι.. δοκιμασε να κοψεις εσυ κατι. τον καφε πχ