Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς ν’αντιμετωπίσω τον φίλο μου που μας φέρνει σε δύσκολη θέση;

Θέλω να του απαντήσω αλλά δεν έχω τόσο ωραίο λόγο

Nathan Shipps, Unsplash

Τι κάνεις όταν παρευρίσκεσαι μεταξύ φίλων/γνωστών που έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις και διαφωνούν και δημιουργείται μια περίεργη κατάσταση για όλους τους υπόλοιπους; Π.χ. έχω ένα φίλο (όχι κολλητό) που του αρέσει να ρητορεύει και μπορώ να πω ότι το κατέχει καθώς έχει και θαυμαστή μνήμη και γνωρίζει διάφορα από φιλοσοφία, ιστορία κλπ. Τον θαυμάζω γιατί είναι έξυπνος άνθρωπος και συχνά μαθαίνω από εκείνον. Όμως κάποιες φορές με φέρνει σε δύσκολη θέση όταν παρευρίσκονται άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών απόψεων (πιο αριστεροί ας πούμε) και νιώθω ότι τους στήνει στον τοίχο παραθέτοντας ένα σωρό λεπτομέρειες και περιστατικά. Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλοι που συμφωνούν μαζί του η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Εντοπίζω ότι δύο πράγματα με ενοχλούν. Πρώτον ότι ενώ διαφωνώ πολλές φορές μαζί του, δεν μπορώ να έρθω σε γόνιμη αντιπαράθεση γιατί δεν ούτε ωραίο λόγο έχω με δομημένη σκέψη και ούτε τις γνώσεις, την μνήμη και την αυτοπεποίθηση να του απαντήσω σε πολιτικά θέματα και με εκνευρίζει που δεν μπορώ να εκφράσω τις σκέψεις μου και που ξέρω λιγότερα. Δεύτερον νιώθω πως κάνει μονόλογο και όχι διάλογο, σα να θέλει να “συνετίσει” τον κόσμο γύρω του απορρίπτοντας τις άλλες απόψεις, με αποτέλεσμα συχνά να καταλήγει να μιλάει μόνος του ενώ οι γύρω του σωπαίνουν περιμένοντας να τελειώσει. Τι κάνεις λοιπόν όταν είσαι θεατής σε μια τέτοια κατάσταση και δη οικοδεσπότης; Συχνά προσπαθώ να βρω ευκαιρία να αλλάξω θέμα. Αλλά είναι αυτό σωστό; Μήπως κάθε άτομο που παίρνει μέρος στη συζήτηση μαζί του είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του; Είναι πιο σωστό να του πω ανοιχτά ότι το παρακάνει κατά τη δική μου γνώμη (αν και δεν είμαστε τόσο κοντά και μπορεί να με παρεξηγήσει). Το ίδιο μπορώ να πω ότι συμβαίνει και με κάποιους σε μεγάλη ηλικία συγγενείς που όταν πιάνουν τα πολιτικά απλά θέλουν να ακούσουν τον εαυτό τους να μιλάει και να ευλογούν τα γένια τους χωρίς να κάνουν γόνιμο διάλογο. Εκεί ξέρω ότι είναι χαμένο το παιχνίδι.
-Μαρία Μ.

Μαρία, αντί να τον θαυμάζεις που γνωρίζει διάφορα από φιλοσοφία, ιστορία κλπ, σου συστήνω να ψάχνεις μετά αυτά που λέει για να διαπιστώνεις αν ισχύουν. Πιστεύω ότι θα εκπλαγείς. Αν διαπιστώνεις ότι δεν έχεις τις γνώσεις, φρόντισε να τις αποκτήσεις. Σίγουρα όμως μην δέχεσαι όσα λέει ως δεδομένα, μόνο και μόνο επειδή δεν αφήνει κανέναν άλλον να μιλήσει επειδή έχει στόμφο.

Από γνώσεις δεν ξέρω τι ξέρει (πολύ αμφιβάλλω ότι το κατέχει) ξέρω όμως ότι από κοινωνική δεξιότητα παίρνει κάτω από τη βάση, και δεν διορθώνεται καν στην εξεταστική του Σεπτέμβρη. Οι γνώσεις χωρίς την καλλιέργεια είναι το google, και το google μπορείς και να το κλείσεις όταν βαρεθείς.

Ως οικοδέσποινα και βέβαια μπορείς (και πρέπει, κατά τη γνώμη μου) να επέμβεις για να αλλάξεις το θέμα, αλλά μια ακόμα καλύτερη λύση είναι να μην τον καλείς, ώστε να μην χρειαστεί να επέμβεις. Και με αυτόν, χαμένο είναι το παιχνίδι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

33 points
Upvote Downvote

39
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
30 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
35 Συντάκτες σχολίων
esteΠλου Μιστή Μον ΣτέραsaligariScotland for Holidayssoukaivou Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μας λες ότι δεν έχεις τόσο ωραίο λόγο όσο αυτός και ότι διστάζεις. Πρώτον από το μικρό δείγμα που έχουμε, όπου εκτός από σαφής και σύντομη (ενώ ταυτόχρονα δίνεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία) φαίνεσαι και συμπαθής. Δευτερον, το να αλλάζεις διακριτικά θέμα και να γενικά να φροντίζεις με μικρούς τρόπους να βοηθάς τους καλεσμένους σου να περάσουν καλά είναι κοινωνική δεξιότητα και ταυτόχρονα απαιτεί και καλό λεκτικό επίπεδο. Και τέλος, ο λόγος που γίνεται αντιπαθής δεν είναι τα “πολλά” που ξέρει, αλλά ο τρόπος του, η εξωλεκτική επικοινωνία, όπως επίσης παρατήρησες και είναι κι αυτό μεγάλο κομμάτι. Δεν μπορώ να… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Έχω καταλήξει πως οι άνθρωποι που θέλουν να επιδεικνύουν τις “γνώσεις” τους, είναι αυτοί που έχουν αμφιβολίες γι’αυτές. Δε μου έχει τύχει μέχρι στιγμής να γνωρίσω καλό άνθρωπο με γνώσεις που να κάνει τους υπόλοιπους να αισθάνονται άσχημα για τις δικές τους, μόνο ανασφαλείς μ#@*+%ς το κάνουν αυτό. Από μένα είναι όχι.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αυτό ακριβώς ήθελα να σχολιάσω και εγώ. Οι άνθρωποι που πραγματικά εκτιμώ για τις γνώσεις και τις απόψεις τους ποτέ δεν κάνουν τον συνομιλητή τους να αισθάνεται “λίγος”. Συνήθως αυτοί που βροντοφωνάζουν πόσο έξυπνοι και μορφωμένοι είναι, ακόμα και να ισχύει αυτό, η έλλειψη κοινωνικής μόρφωσης υπερκαλύπτει τις γνώσεις τους. Όχι, όχι χίλιες φορές το γκούγκλ.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχω και γω τέτοιο φίλο, που αν δεν έλεγες πως είναι δεξιός , θα σου έλεγα ότι μπορεί να είναι ο ίδιος. Εκτός ότι δεν κάνει διάλογο, όταν πάω να μιλήσω, με το που αρθρώνω τις πρώτες δύο λέξεις διακόπτει, σα να κατάλαβε τι πάω να πω και συνεχίζει να μιλάει. Αποτέλεσμα εγώ να νοιώθω σα χαλασμένο τηλέφωνο, να καταπιέζομαι , να υψώνω τη φωνή για να ακουστώ και γενικά με κουράζει πάρα πολύ. Ένα άλλο που παρατήρησα είναι ότι όταν πάνε να μιλήσουν γυναίκες, δεν τις κοιτάζει καν. Πρόσφατα παρατήρησα ότι το κάνουν πολλοί άντρες , που δεν τους… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“ή να εκνευρίζομαι από τη βραδύτητα και τη σοβαρή έλλειψη γνώσεων.”
εγω απο τετοιον εκνευρισμο φερομαι σαν αυτον της ερωτησης .
Σοβαρο ελλειμα στην κοινωνικη μου δεξιοτητα , αλλα αφου αυτη ειναι η κοινωνια , ποσο να αντεξω;

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ενός λεπτού κραυγή για όλες τις στιγμές που σωπάσαμε επειδή ο condescending π@παρας μας έκανε να νιώσουμε κατώτερες. Αυτά από μένα, συνεχίστε

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Και δυο λεπτών σιγή για όλες τις φορές που σταμάτησε να μιλάει και δεν το καταλάβαμε γιατί παίζαμε σκηνές από τα φιλαρακια στο μυαλό μας.

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Χαχαχα! Και μετά πολλαπλασιάσαμε στο κεφάλι μας 152*98756633 και γυρίσαμε με βαθυστόχαστο ύφος. Joe style

saligari
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συγκινήθηκα!!

the_duck
Μέλος
Συμμετέχων

Εγω αυτον δεν θα τον εκανα παρέα. Ακούγεται απιστευτα κουραστικό να πρεπει συνεχώς να έρχεσαι σε αντιπαράθεση μαζι του και στην ουσία αυτό που κανει ειναι επίδειξη των γνώσεων του- αν όντως τις εχει. Αν τον θαυμάζεις για τις γνώσεις του πες του να σου στέλνει βίντεο που μιλάει μονος του και κρατα και σημειώσεις οταν τα βλέπεις. Μην τον παίρνεις μαζί σου για ποτό ομως.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Και εγώ έχω έναν γνωστό που βγάζει λόγο. Τα περισσότερα αν το ψάξεις είναι αβάσιμα. Απλά έχει δυνατή φωνή και ευχέρεια λόγου και γι αυτό νομίζει ότι είναι ο άρχοντας του σύμπαντος. Και όσοι γνωρίζουν απλά δεν του απαντάνε γιατί αλλιώς θα το συνεχίσει και θα καταστραφεί η βραδιά, οπότε συνεχίζει να πιστεύει ότι έχει δίκιο. Χαμένη υπόθεση.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι δεινοί ρήτορες δεν είναι καλοί συζητητές, ίσως γιατί χάνονται στο λεκτικό ναρκισσισμό τους, καθώς κολυμπούν μέσα στην εγωπαθή σούπα των γνώσεων/φαντασιώσεών τους. Ο γνωστός σου δεν θέλει να συνδιαλεχθεί, να επιδειχθεί θέλει, επιζητά “τα εύγε του δήμου και των σοφιστών”, όπως λέει και ο ποιητής. Μην του δίνεις λοιπόν αυτό το “εύγε”, μην τον ξανακαλείς σπίτι σου και οπωσδήποτε, μην τον θαυμάζεις ή να νιώθεις μειονεκτικά επειδή δεν του μοιάζεις. Οι πραγματικά ευφυείς (οι γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά νοήμονες άνθρωποι, δηλαδή) ξέρουν να χρησιμοποιούν τις παύσεις και τα αποσιωπητικά, δεν βάζουν τελεία στις απόψεις των άλλων,… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βρε Σανανθη, τωρα διαβασα το σχολιο σου. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΣ…

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Εγώ πάντως, όσον αφορά στον λόγο, μάλλον μόνο στην αυτοπεποίθηση βλέπω να έχεις έλλειψη, για μια χαρά τα λες εδώ. Αν εννοείς ότι δεν έχει αντίστοιχη άνεση στον προφορικό λόγο, με λίγη εξάσκηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου αυτό βελτιώνεται. Αν σου λείπουν και γνώσεις δεν ξέρω αλλά όπως είπε και η Λένα, αυτό φτιάχνει με λίγη μελέτη (δεν χρειάζεται να κάνεις και διδακτορική διατριβή εξάλλου) και ναι, σαφώς με fact-checking στις γνώσεις του περίφημου ρήτορα…

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Κοινώς, όχι δεν είναι έξυπνος, φανφαρόνος και αδιάλλακτος είναι. Μη μασάς. Η απομνημόνευση πληροφοριών είναι ταλέντο που σε κάνει καλό personal assistant, από και και πέρα χρειάζονται και κοινωνικές δεξιότητες, ευελιξία, δυνατότητα διαλόγου και πολλά άλλα.

Πλου Μιστή Μον Στέρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Μου κάνει εντύπωση και η απάντηση και τα σχόλια. Τι φταίει αυτός αν οι άλλοι δεν μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο; Η κοπέλα το λέει ξεκάθαρα, ότι νιώθει ανασφάλεια. Πιθανώς δηλαδή, απλώς να αισθάνεται άβολα με κάποιον που γνωρίζει πολλά θέματα και μπορεί να συζητήσει για αυτά. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι βγάζει λόγο, σημαίνει σίγουρα ότι ψάχνει την αλληλεπίδραση σε λάθος παρέες. Λέει μάλιστα, ότι μαθαίνει από εκείνον. Είναι εξαιρετικά σύνηθες όταν κάποιος δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει σε μια συζήτηση να νιώθει πως οι άλλοι που μπορούν, του φέρονται επιθετικά και στη συνέχεια τον χαρακτηρίζουν με διάφορα υποτιμητικά επίθετα.… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πλου Μιστή Μον Στέρα δεν φαίνεται από κάπου στην ερώτηση ότι οι άλλοι δεν μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο. Μάλλον δεν τους δίνεται η ευκαιρία όταν αυτό το άτομο είναι παρόν. Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν κάνουν επίδειξη γνώσεων, είναι διακριτικοί και διαλλακτικοί στον τρόπο που συζητάνε. Επίσης αφήνουν και κανέναν άλλο να μιλήσει έστω στο τέλος, αν είναι πραγματικά τόσο χειμαρρώδεις που δυσκολεύονται να πάρουν ανάσα ανάμεσα στις φράσεις τους. Συμφωνώ με αυτό που λες ότι κάποιος που έχει επιχειρηματολογία και δεν μιλάει αυθαίρετα καλά κάνει και προβάλλει την επιχειρηματολογία του. Θεωρώ όμως ότι όσο πιο πολλά μαθαίνει κανείς και… Διαβάστε περισσότερα »

Πλου Μιστή Μον Στέρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Πως δε φαίνεται, εκεί που γράφει “πρώτον” κι εξηγεί τους λόγους που ενοχλείται, εκεί ακριβώς φαίνεται, με διαφορετικές λέξεις, λέει ότι δεν μπορεί να κάνει συζήτηση αν διαφωνεί με αυτό που λέει ο άλλος. Άρα πως θα μπορούσε να μιλήσει πολιτικά από τη στιγμή που δεν αισθάνεται ότι μπορεί επιχειρηματολογήσει; Και φταίει ο άλλος για αυτό; Η ίδια πάλι λέει ότι γίνεται χειρότερο όταν κάποιοι συμφωνούν μαζί του. Γιατί είναι χειρότερο αυτό; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια δηλαδή. Δεν ξέρουμε αν κάνει επίδειξη γνώσεων, εμένα μου φαίνεται πως επιχειρηματολογεί για αυτά που λέει και η κοπέλα το παίρνει ως… Διαβάστε περισσότερα »