Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς μπορώ να καταλάβω αν η μητέρα μου είναι “τοξική”;

Κάνει τον εαυτό της επίκεντρο της δικής μου ιστορίας, και δεν με αφήνει να χαρώ μία ευτυχισμένη περίοδο που

Aγαπητή Α,μπα, Σε σένα προστρέχω πάλι. Η ερώτησή μου συνοψίζεται ως εξής: πώς μπορώ να αναγνωρίσω αν η μητέρα μου είναι “τοξική”, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται; Πώς να καταλάβω αν δηλαδή η επιρροή της πάνω μου μου κάνει κακό; Έχω αρχίσει να υποψιάζομαι πως κάτι τέτοιο συμβαίνει αλλά δεν αντέχω να το παραδεχτώ. Γεμίζω τύψεις μόνο στην ιδέα πως μπορεί να την κακολογώ. Όμως πρέπει να σου παρουσιάσω συνοπτικά τι συμβαίνει. Είμαι 29 ετών. Βρίσκομαι σε μια ευτυχισμένη σχέση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Οι γονείς μου έχουν κάποιες αντιρρήσεις, γιατί – αλίμονο! – η κόρη τους πέφτει πολύ σε πολλούς. Κρίνουν με βάση τα δικά τους κριτήρια και σαν να μην τους νοιάζει πραγματικά το γεγονός πως τους δ η λ ώ ν ω ευτυχισμένη. Το παράπονο που έχω από την μάνα μου – θα μου πεις, γιατί όχι και από τον πατέρα – είναι ότι δεν δίνει τόπο στην οργή (ή τέλος πάντων, στις αμφιβολίες της για τη δική μου σχέση), κάνει τον εαυτό της επίκεντρο της δικής μου ιστορίας, και δεν με αφήνει να χαρώ μία ευτυχισμένη περίοδο που, ποιος ξέρει, ίσως και να μην ξαναέρθει στη ζωή μου. Με πληγώνει που ο σύντροφός μου καταλαβαίνει αυτή τη διάψευση της μάνας μου. Με πληγώνει επίσης που δεν μπορώ να μιλάω πια ανοιχτά μαζί της – αλλά ίσως ακριβώς αυτή την αδυναμία μου, να της μιλώ δηλαδή σκεπτόμενα και με κάποιο φίλτρο, να πληρώνω τώρα. Θα ομολογήσω κάτι πραγματικά τρόμερο: ώρες ώρες νιώθω πως ζηλεύει την ευτυχισμένη σχέση που μετά από πολύ καιρό απέκτησα. Μήπως σκέφτομαι διεστραμμένα; Αλλά κάποιο ένστικτο πολύ βασικό μέσα μου μού φωνάζει ότι έχω δίκιο. Ότι δεν αναχαιτίζεται αυτό που εκείνος κι εγώ πάμε να δημιουργήσουμε. Σ’ευχαριστώ για τον χρόνο σου κ για όλες τις απαντήσεις σου που με βοηθούν να δω πιο καθαρά.

Αλκμήνη Κ

Αν διάβαζες αυτό το κείμενο, γραμμένο από άλλη, λες να είχες αμφιβολία αν της κάνει κακό η συμπεριφορά της μητέρας της ή όχι;

Είναι κάτι που μόνη σου πρέπει να αναγνωρίσεις, και να κατανοήσεις. Οι γονείς μας δεν είναι κάτι σπουδαίο, είναι απλοί άνθρωποι, και ως απλοί άνθρωποι, έχουν ενίοτε εγωιστικά, ποταπά, εγωκεντρικά κίνητρα προς τα παιδιά τους. Η ανιδιοτελής αγάπη της Μάνας είναι ένα κατασκεύασμα που έχει δημιουργηθεί για να υποτάσσονται οι γυναίκες πλήρως σε αυτό τον ρόλο και να μην αναζητούν άλλον. Γι’αυτό δεν έχεις το ίδιο παράπονο από τον πατέρα σου.

Δεν είναι ρεαλιστική θέση, στάση, προσδοκία να περιμένεις από έναν άνθρωπο να μην έχει ελαττώματα μόνο και μόνο επειδή έκανε παιδί. Είναι πολύ σκληρή συνειδητοποίηση γιατί ζούμε τα παιδικά μας χρόνια μέσα στο παραμύθι των γονιών που είναι Θεοί. Ήρθες αντιμέτωπη με την ενηλικίωση, και η αποκόλληση πονάει πάρα πολύ.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

56 points
Upvote Downvote

17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
KaramouzaFuchsiaAnnaRMafaldaxrusa Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Κι όμως συμβαίνει. Υπάρχουν γονείς που τρέφουν τρομερά συναισθήματα φθόνου για τα παιδιά τους. Γονείς που η δυστυχία ή η αποτυχία των παιδιών τους θρέφει το δικό τους εγώ, που συγκρίνονται και ανταγωνίζονται τα παιδιά τους. Είναι σοκαριστικό όταν το ανακαλύπτεις, αλλά δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο νομίζεις. Έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις, κατεστραμμένες ζωές. Πρέπει να κάνεις κάτι και να σταματήσεις να αναρωτιέσαι αν κάνεις λάθος. Το νιώθεις.

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μία πολύ μικρή απορία που μου δημιουργήθηκε είναι για ποιους λόγους η μητέρα σου (και ο πατέρας σου) θεωρούν αυτόν τον άνθρωπο ακατάλληλο για σύντροφό σου, είναι ενδιαφέρον ότι δεν αναφέρεσαι. Λες ότι “πια” δεν μπορείς να της μιλάς ανοιχτά, αυτό σημαίνει ότι στο παρελθόν το έκανες, και θα τολμήσω να υποθέσω ότι είχατε καλές σχέσεις πριν την τωρινή σου σχέση. Κι αυτό το “δεν αναχαιτίζεται αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε”, λίγο μου έκανε κάπως, λίγο drama, δεν ξέρω. Μπορεί να κάνω (κλασσικά) τις δικές μου προβολές. Δίνεις πολύ λίγες πληροφορίες για να καταλάβω εάν όντως ζηλεύει/ είναι παρεμβατική/ αρνείται… Διαβάστε περισσότερα »

Stalkerou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Βέβαια μας λες πολύ λίγα. Μόνο αυτή είναι η διαφωνία με τη μητέρα σου; από αυτό βγάζεις το συμπέρασμα ότι είναι τοξική; οι λόγοι που δεν συμπαθεί τον σύντροφο σου, είναι υπαρκτοι; φαντάζομαι στα 29 μπορείς να κρίνεις. Διατηρώ μια επιφύλαξη, καθώς αυτά που λες είναι πολύ λίγα. Εσύ μπορεί να είσαι ευτυχισμένη που ζεις και συντηρείς έναν ανθρώπο που δεν ξέρει να δουλευει και δεν σκοπεύει και όλη μέρα πάει για καφέ με τους φίλους σου. Εκεί, έχει κ η μαμά σου κριτική ικανότητα να μην της αρέσει αυτός κ ας είσαι εσύ ευτυχισμένη. Λέω ένα παράδειγμα, όχι ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μήπως όμως να σταματήσει να επικρατεί να λέγεται κάποιος τοξικός γιατί και έχει γίνει καραμέλα και δε σημαίνει και τίποτα βασικά; Έχουμε καταντήσει να το λέμε για όλους τους προβληματισμούς ανθρώπους ή καταστάσεις και στην πραγματικότητα κάνεις δεν ξέρει τι εννοούμε.

AnnaR
Επισκέπτης
Συμμετέχων
AnnaR

Όχι οτι δε σημαίνει και τίποτα. Σημαίνει οτι επιδρά με τροπο αρνητικό. Δες εδώ υπαρχουν πολλές κατηγορίες, δεν το λέμε έτσι για να το λέμε:
https://m.lifo.gr/team/u12321/52316

https://m.lifo.gr/articles/health-fitness_articles/118129/oi-toksikoi-anthropoi-skotonoyn-kyriolektika?amp

hineni_hineni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ίσως όχι να σταματήσουμε να το λέμε, αλλά να το επαναπροσδιορίσουμε. Ή ίσως και να το ορίσουμε απλά, αν εξαρχής δεν ασχοληθήκαμε να του δώσουμε κάποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Για μένα θα έπρεπε τοξικές να χαρακτηρίζονται μη συμβατές συμπεριφορές/καταστάσεις/συνυπάρξεις και όχι άνθρωποι, τουλάχιστον όχι με ανεμελιά και ευκολία. Δεν χωρίζονται οι άνθρωποι σε μόνιμα τοξικούς και μη. Το πιο πιθανό, υπήρξαμε/θα υπάρξουμε όλοι μας τοξικοί για κάποιους, κάποια στιγμή. Άλλωστε και στη χημεία, η τοξικότητα είναι θέμα δοσολογίας 😉

AnnaR
Επισκέπτης
Συμμετέχων
AnnaR

hineni_hineni συμφωνω. Την τοξικότητα να την προσδιορίζουμε ως συμπεριφορα, ως κομματι της γιατι οπως είδαμε μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Τοξικοι ναι όλοι μπορούμε να γίνουμε πχ μια λάθος συμπεριφορα, ενας τόνος της φωνής, μια χειρονομία ή μια έκφραση, μπορεί και άθελά μας. Ενα θα βάλω σαν χαρακτηριστικο της τοξικότητας, την επανάληψη και το σταθερό μοτίβο. Δηλ η επαναλαμβανόμενη αρνητικη συμπεριφορα ειναι τοξική για αυτον που τη δέχεται. Και όσο συνεχίζεται ξέρουμε τι γινεται μετα, διαβάζουμε και βλέπουμε πολλα κατα καιρους.

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

“Δεν χωρίζονται οι άνθρωποι σε μόνιμα τοξικούς και μη.”
Μακαρι να ηταν αληθεια..!
Η πραγματικοτητα μας διαψευδει δυστυχως. Οταν καποιος ειναι αρνητικος συνεχεια, σου δημιουργει κακη ψυχολογια με τη σταση του, διαρκως σε αποθαρρυνει, σου κοβει τα φτερα και σε κανει να νιωθεις αρρωστος και ανημπορος, σου παραμορφωνει την αντιληψη της πραγματικοτητας και του εαυτου σου με ψεμματα και μομφες πώς θα τον χαρακτηριζες;
Συγκεκριμενς λεξεις για καποιους ανθρωπους κατι συγκεκριμενο σημαινουν.
Τοξικος. Γιατι οχι;
Πιο τοξικος και απο δηλητηριωδη μανιταρια θα ελεγα εγω.

AnnaR
Επισκέπτης
Συμμετέχων
AnnaR

Μα εσυ η ιδια θα καταλαβεις αν ειναι τοξικη ή οχι. Στην επιδραση της όποιας συμπεριφορας της στη ζωη σου.Εισαι μονο 29.Γιατι να μη ζεις και να απολαμβανεις την σχεση που εχεις,σκεπτομενη την αντιδραση της μητερας σου κλπ κλπ? Εισαι 29 το ξαναγραφω,κανεις οτι θελεις και απλα αφηνεις τη μητερα σου στον κοσμο της.Ασχημο αυτο που βαζει τον εαυτο της στη θεση σου,εγω δηλ θα εκανα αυτο ή να σου κανει κριτικη,αυτα ειναι τοξικη συμπεριφορα.Και κατι αλλο ,μην περιμενεις ποτε να παραδεχτει την επιζημια συμπεριφορα της πανω σου.Λοιπον η μητερα σου, οι γονεις σου ειναι μιας αλλης κοσμοθεωριας,εζησαν σε μια… Διαβάστε περισσότερα »

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Θέλω parenting manual απο Α,μπα. Σοβαρά τώρα, το χρειάζομαι.

Henie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με την Λένα. Οι γονείς είναι ανθρωποι, τελείως ανθρώπινοι ομως με τελείως ανθρωπινα συναισθήματα απέναντι στα παιδιά τους. Συνεπώς ναι, μπορεί να ζηλευεί, μπορει χιλια δυο. Και εσύ νοιώθεις πως δεν έχεις την αποδοχή της σε μια σου επιλογή. Ξερεις τι? Καμια φορά δεν χρειάζεσαι την αποδοχή της. Δεν είσαι μόνο η καλή κόρη, έχεις και άλλους ρόλους. Αυτό νομίζω είναι το πιο δύσκολο κόμματι, να ξεπεράσεις τους γονεις μέσα σου.. και θα γίνω κουραστική σήμερα αλλά! θα το πω ξανά, μπορεις να ξεκινήσεις θεραπεία, βοηθάει πραγματικά στο να ξετυλίξουμε το κουβάρι μας απο και προς τους γονείς μας.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ο μόνος τρόπος για να είσαι καλά με τον εαυτό σου, ίσως και με τη μητέρα σου, είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να δει τα λάθη της, να την κατηγορήσεις αν θες, για να μπορέσεις μετά να την καταλάβεις και να τη συγχωρήσεις. Δεν χρειάζεσαι την έγκριση της μητέρας σου για να είσαι καλά στη σχέση σου. Ο σύντροφός σου πιο πιθανό είναι να πληγώνεται από σένα που πληγώνεσαι ,και ίσως επηρεάζεσαι από την διάψευση της μάνας σου παρά από την ίδια τη μάνα σου. Όσο για το αν σε ζηλεύει, μπορεί να σου φαίνεται εξωπραγματικό, αλλά είναι πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

Acroposthion
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από τη στιγμή που έχεις καταλάβει ότι η σχέση σου με τη μάνα σου σού προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, τί άλλο θέλεις για να καταλάβεις ότι η σχέση με τη μάνα σου είναι προβληματική; Το αν είναι τοξική ή ραδιενεργή έχει πολύ μικρή σημασία. Θεωρώ πως είσαι αρκετά μεγάλη για να λαμβάνεις ΤΟΣΟ σοβαρά υπ’όψιν τη γνώμη των γονιών σου. Ζύγισε τις επιλογές σου, κάνε τις και ζήσε με τις θετικές κι αρνητικές συνέπειές τους. Η ζωή είναι δική σου και όχι της μάνας σου. Αν πάλι είσαι τόσο προσκολλημένη στη μάνα σου και τη δηλητηριασμένη σχέση σας και πάσχεις από… Διαβάστε περισσότερα »

ακρίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χαμός σήμερα με μανούλες που δεν θέλουν τις σχέσεις των παιδιών τους!!!! Να κάνουμε αφιέρωμα μια φορά το μήνα Οικογενειακές Ιστορίες! Δεν το λέω υποτιμητικά για την γράφουσα όμως πραγματικά λυπάμαι που κορόιδευα τη γιαγιά μου που έλεγε ότι αυτά είναι απ τη ζωή βγαλμένα. Επίσης μάλλον το σχόλιο μου συνοψίζει και απάντηση για την άλλη οικογενειακή ιστορία της ημέρας.