Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς γίνεται ένας επιστήμονας να αρθρώνει δημόσια ξενοφοβικό, φασιστικό λόγο;

Αγαπητή αμπα, Ελπίζω να είσαι καλά. Σου γράφω για να μου δώσεις μία ειδική συμβουλή αν και, λόγω της φύσης της ερώτησής μου, δεν ξέρω καν κατά πόσο θα δημοσιευτεί. Κατάγομαι από μία επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα η οποία (τώρα που σου γράφω είναι αρχές Νοέμβρη του 2019) πρόκειται να δεχτεί οικογένειες προσφύγων καθώς και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα για φιλοξενία σε προσωρινές δομές. Αυτή η απόφαση έγινε δεκτή με τεράστια εχθρικότητα από την τοπική κοινωνία. Τα τοπικά sites είναι γεμάτα με ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά σχόλια. Τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια, και μάλιστα τύπου “ψόφος”, “να τους πνίξουμε στο Αιγαίο”, “καρκίνος”, “σκοτώστε τους”, “ας μας πουν φασίστες” κλπ., τα κάνει ένας γνωστός γενικά γιατρός, ογκολόγος. Η ιδιότητά του, κάθε φορά που τον βλέπω φάτσα-κάρτα στο Facebook, με εξοργίζει ακόμη περισσότερο καθώς απορώ πώς είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας που υποτίθεται πρέπει να παρέχει μόνο αλληλεγγύη και στήριξη στους ασθενείς του, τολμάει να αρθρώνει δημόσια έναν παραληρηματικό, ξενοφοβικό, φασιστικό λόγο. Προφανώς η δραστηριότητά του είναι ορατή σε συναδέλφους του, αφού όλα τα σχόλια είναι δημόσια, προφανώς και πολύς κόσμος ξέρει τι απαίσια πράγματα γράφει online και, φυσικά, κάνουν όλοι τα στραβά μάτια. Υποθέτω πως ο λόγος που κάνουν τα στραβά μάτια είναι λόγω της ιδιότητάς του (και του επαγγέλματός του αλλά και της ειδικότητας που έχει). Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμη μπορούμε στο δημόσιο λόγο να αφήνουμε να περνάνε έτσι χαλαρά τόσο απαίσια σχόλια. Προφανώς όταν αυτοί που τα κάνουν κατέχουν μία άλφα θέση εξουσίας, οι ισορροπίες είναι λεπτές για το άτομο που σκέφτεται “Να κάνω καταγγελία ή όχι;”, καθώς η δεύτερη σκέψη μπορεί να είναι “Κι αν πάθω κάτι εγώ ή κάποιο δικό μου άτομο και δεν ασκήσει σωστά το λειτούργημά του; Και αν με εκβιάσει;”. Το κατανοώ αυτό, παρότι δεν το συμμερίζομαι και θεωρώ ότι πρέπει να καταγγέλουμε τέτοιες συμπεριφορές και να προσπαθούμε να δημιουργούμε κοινότητες και δίκτυα αλληλεγγύης. Θα ήθελα είτε εσύ, είτε στα σχόλια να μου πείτε τρόπους να κάνω περισσότερο γνωστές τέτοιες απαίσιες συμπεριφορές. Δεν γίνεται να κρυβόμαστε πίσω από κάποια ουάου ιδιότητα και να φερόμαστε τόσο κακόψυχα στον συνάνθρωπο που υποτίθεται ορκιστήκαμε να σώσουμε. Ευχαριστώ.

Ο λόγος που ο άνθρωπος αυτός δεν έχει συνέπειες είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δεν έχουν συνέπειες και όλοι οι υπόλοιποι που λένε τα ίδια. Εκφράζει την άποψη της πλειοψηφίας και μιλάει με τη συναίνεση της. Δεν τον φοβούνται, συμφωνούν μαζί του.

Γιατί τα έχεις βάλει μόνο με αυτόν, όμως, αν τα ίδια γράφουν οι περισσότεροι στα τοπικά σάιτ; Και ποιος είναι ο δημόσιος λόγος; Το Facebook; Εκεί μπορείς να κάνεις άνετα καταγγελία και δεν θα μάθει καν ποιος την έκανε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

31 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
Observerδε σου λέω!PenthesileavaggelisGalina Reznikov Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Τώρα συγγνώμη, αλλά στο επιχείρημα “αν πάθω ποτέ κάτι εγώ ή κάποιος δικός σου”, δηλαδή πες αν ποτέ χτύπα ξύλο χρειαστείτε ογκολόγο, θα επέλεγες να πας σε έναν ογκολόγο ΠΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Να το ξαναγράψω να το καταλάβεις πιο καθαρά: είναι ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ και εύχεται ΚΑΡΚΙΝΟ.

I rest my case.

BlobBlob
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ το κατάλαβα ότι αποκαλεί τους πρόσφυγες καρκίνο, όχι τους εύχεται να πάθουν καρκίνο. Όχι ότι αυτό είναι καλύτερο.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν το σκέφτηκα έτσι, ίσως έχεις δίκιο. Απλώς έχω δει συχνά να χρησιμοποιείται το “καρκίνος” όπως το “ψόφος” ως κατάρα στους άλλους, και πήγε κατ’ευθείαν εκεί το μυαλό μου. Εκτός της αισχρότητας του, είναι και οξύμωρο να το λέει γιατρός.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Και αυτοί είμαστε. Πάρτο αποφαση φίλη. Βλέποντας τον τίτλο συμπερανα ότι ήθελεπάλι μιλαμε για την ιδιότητα του πτυχιούχου ( επιστήμονας). Μου ρθε στο μυαλό ο Μενγκελε, συνάδελφός του ογκολόγου σας, τέρας ηθικής κυριολεκτικά όμως. Μετά διάβασα το κείμενο σου . Στην πόλη μου έχουν έρθει εδώ και χρόνια πολλοί μετανάστες. Είχαμε δύο ΧΟΤ σποτ,τώρα πια οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε σπίτια. Κι εγώ αρχικά άκουσα πολλά για την άφιξη του πληθυσμού των μεταναστών απ’ τη Συρία, τ Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τ κουρδισταν και πρέπει να σου πω ότι νιώθω πλέον περήφανη για τους συντοπίτες μου . Έχουν δημιουργήσει… Διαβάστε περισσότερα »

Πεπίτα Ντι Κορφού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σχετικά με την απορία σου περί της σχέσης της ιατρικής ιδιότητας με τη δημόσια τοποθέτηση με φασιστικά/ναζιστικά σχόλια, θα ήθελα να θυμηθούμε τον Γιόζεφ Μέγνκελε. Όχι τίποτα άλλο, αλλά κάποια στιγμή, με τα τόσα που έχουν συμβεί στις δεκαετίες που τουλάχιστον εμείς ζούμε και είμαστε μάρτυρες, θα έπρεπε να κατεβάσουμε από το βάθρο τις ιερές αγελάδες. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να εμπεδώσουμε ότι η ιδιότητα δεν συνεπάγεται κάποια ιδιαίτερη ηθική; Δεν κάνουν τα ράσα τον παπά. Αλλά μας έχουν πιπιλήσει αυτιά και εγκεφάλους τόσα χρόνια με τους “πνευματικούς ταγούς”, με τους “πνευματικούς ανθρώπους” που θα καθοδηγούν εμάς, τους… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Apropos, Πεπίτα, γράφεις υπέροχα!

Πρίγκιπας για μια βδομάδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για το θέμα της ιδιότητας, οι άνθρωποι κακώς συγχέουν τα πτυχία με την κοινωνική μόρφωση. Πολλοί πέφτουν στην παγίδα του: Αυτός είναι γιατρός,. Οπότε έχει επίπεδο, είναι καλός συνομιλητής, συνάνθρωπος, σύντροφος κλπ κλπ κλπ. Δεν έχει ουδεμία σχέση το ένα με το άλλο. Σε ό,τι αφορά την καταγγελία, αυτό έχει να κάνει με το πόσα κέφια έχεις να μπεις σε κόντρα μ’ έναν ακόμα γραφικό τύπο που ανταλλάσσει like με άλλους γραφικούς τύπους στα social media.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Είναι και κάτι άλλο που νομιζω δεν καταλαβαίνουμε επειδή το σκεπτικό τους το μισαλλόδοξο μας φαίνεται παράλογο. Αυτοί, όλοι αυτοί, θεωρούν πως έχουν δίκιο. Κινούνται σε χώρους που τους επιβραβεύουν. Νιώθουν το μίσος τους σαν σωστό.

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Και για να σας συμπληρώσω θα ήταν ενδιαφέρον να γίνονταν μια μεγάλη κουβέντα για το τι σημαίνει η μετανάστευση και ποιος έχει δίκιο γιατί κάποιοι βλέπουν τις κατατρομαγμένες οικογένειες και τις υποστηρίζουν και κάποιους που βλέπουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Οσο για τα βιολογικά πειράματα στο Β’ ΠΠ ένας χρήσιμος σύνδεσμος https://theconversation.com/is-it-ethical-to-use-data-from-nazi-medical-experiments-39928

για την ηθική αυτών των πειραμάτων. Ειλικρινά δε θα ήθελα να βρεθώ να αποφασίσω αν η ζωή μου θα πρέπει να σωθεί με βάσει κάποια ανακάλυψη που ανάγεται σε ανακαλύψεις Γερμανών ή Ιαπώνων γιατρών εκείνης της εποχής.

Galina Reznikov
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εχμ, τα ναζιστικά πειράματα ευγονικής και οι μαζικές εξοντώσεις ανθρώπων έγιναν με τις ευλογίες “επιστημόνων” της εποχής. Το “όνειδος” της Λέρου με τους “αζήτητους” και εξαθλιωμένους ψυχικά ασθενείς συνεχιζόταν μέχρι τα μέσα των ’80s και η ελληνική επιστημονική κοινότητα το γνώριζε (ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι -κυρίως νέοι ψυχίατροι-τόλμησαν και ανέτρεψαν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων). Στον ακαδημαϊκό χώρο στο σήμερα δεν έχει εξαλειφθεί ο σεξισμός ούτε η σεξουαλική παρενόχληση από πλευράς του επιστημονικού, κατά τα άλλα, προσωπικού. Κάθε φορά σοκάρομαι, θυμώνω και λυπάμαι όταν κάποιοι με δήθεν κύρος, ενδεδυμένοι τον μανδύα μιας ψευδοεπιστημοσύνης αναπαράγουν δημόσια τη μισανθρωπιά τους. Η αλλαγή παίρνει χρόνο,… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η ακαδημαϊκή μόρφωση δεν συνεπάγεται παιδεία ούτε μια βαθιά και ουσιαστική μόρφωση. Οπότε μην σου κάνει εντύπωση επιστήμονες πάσης φύσεως να είναι ρατσιστές, ομοφοβικοί κλπ. Και φυσικά δεν είναι σωστό να αφήνουμε αυτά τα σχόλια έτσι, οχι γιατί θα αλλάξεις γνώμη σε όσους τα εκφράζουν αλλά για να δουν οτι τα σχόλιά τους έχουν συνέπειες. Απ οτι καταλαβαίνω τα σχόλια γίνονται στο facebook κι επειδή το συγκεκριμένο site έχει κάποιους κανόνες οι ρητορικές μίσους απαγορεύονται. Κάνε report λοιπόν σε όσα σχόλια είναι ρατσιστικά . Αν γίνουν πολλές καταγγελίες και επιβεβαιωθεί οτι ο συγκεκριμένος άνθρωπος εκφράζεται κατ’ αυτόν το τρόπο το… Διαβάστε περισσότερα »

Γωγώ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχως, την ιδια ιδεολογια εστερνιζονται πολλοι, οπως αναφέρθηκε. Σου ευχομαι να μην χρειαστεις ποτε τις υπηρεσιες του και εχω να πω αλλοι γιατροι δεν υπαρχουν στην Ελλαδα (;) και νομιζεις κρεμεστε απ αυτον. Aσε που η προσωπικοτητα που βγαζει θα με προϊδεαζε αρνητικα και για τον επαγγελματισμο του.
Κάνε του αναφορα και delete.

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

επιστημονας κ ξενοφοβια? χαλαρα διαβασε για τον δοκτορ σιρο ισι κ την μοναδα 731 κ θα καταλαβεις πολλα.