Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς φιλοσοφείς τη ζωή;

Σε παλιότερη απάντηση εχεις γραψει το εξής : “Η πληρότητα έρχεται, αν έρθει, μέσα από μεγάλη προσπάθεια, φιλοσοφημένη στάση ζωής, ή δεν έρχεται, και μαθαίνεις να αποδέχεσαι ότι παραμένεις ένας άνθρωπος με ένα κενό…” Μπορείς σε παρακαλώ να εξηγήσεις τι εννοεις φιλοσοφημενη σταση ζωης; εννοω πως φιλοσοφεις τη ζωη; (η κοπέλα που είχε ρωτήσει έγραφε οτι νιωθει ενα κενό στις διαπροσωπικές της σχέσεις).

«Φιλοσοφείς τη ζωή» σημαίνει ότι φτιάχνεις με τα χρόνια και σιγά σιγά έναν εσωτερικό κώδικα, έναν οδηγό συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στη ζωή, που θα σε στηρίζει όταν έρχονται τα δύσκολα και θα σε καθοδηγεί όταν βρίσκεσαι μπροστά σε σταυροδρόμια. Αυτόν τον ρόλο για πολλούς έχει η θρησκεία, ας πούμε. Για κάποιους άλλους, ο Πανιώνιος. Ο καθένας μας πρέπει – θα έπρεπε – να ψαχτεί ώστε να βρει ποιο είναι το δικό του, προσωπικό οικοδόμημα, είτε με τον εύκολο τρόπο (θρησκεία) ή με τον πολύ δύσκολο (λογική, διάβασμα, δοκιμή και πλάνη).

Έχεις φιλοσοφήσει τη ζωή όταν ξέρεις ποιο είναι το νόημα της (για σένα), όταν ξέρεις τι σημαίνει ευτυχία, όταν ξέρεις τι σημαίνει επιτυχία, τι σημαίνει ηθική, και όλα αυτά τα ερωτήματα που αποκαλούμε φιλοσοφικά. Όλα έχουν απαντηθεί, πολλές φορές, με πολλούς τρόπους. Δεν χρειάζεται να τους βρεις εσύ. Εσύ χρειάζεται να αποφασίσεις ποιος τρόπος ερμηνείας θα σε βοηθήσει στην επόμενη αναποδιά ή συμφορά που θα σε βρει.

Δυστυχώς, οι πιο πολλοί νομίζουν ότι μπορούν να τα απαντήσουν όλα αυτά μόνοι τους, με τις ελάχιστες εμπειρίες που αποκτούν, αντί να αντλήσουν από την άπειρη συσσωρευμένη ανθρώπινη γνώση, κι έτσι καταλήγουν σε πολύ πρόχειρες, σαθρές απαντήσεις, που δεν μπορούν να τους βοηθήσουν στην ζωή τους. Οπότε, για εκατομμυριοστή φορά, διάβασε. Διάβασε πάρα πολύ, για να βρεις την απάντηση που θα σου κάνει κλικ και θα σε βοηθήσει.

Υποψιάζομαι ότι η επόμενη ερώτηση θα είναι «τι να διαβάσω». Τα πάντα, είναι η απάντηση. Ξεκίνα από κάπου και το διάβασμα θα σε οδηγήσει από μόνο του. Φτάνει να μην σταματήσεις ποτέ. Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

68 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
sktpsxmarukaI_am_the_law Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
maruka
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από τις ομορφότερες απαντήσεις!

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

για οποιον το δει και ξερει…ωραιο κεντημα ξερουμε πως λεγεται η τεχνικη αυτη;