Αγαπητή «Α, μπα»: Πιστεύουν πως μπαίνουμε στα χωράφια τους με το να συζητάμε αυτά που βιώνουμε ως γυναίκες

Η σελίδα διαγράφεται συνεχώς

Γειά σου Λένα και σχολιαστές! Με μια μικρή αγανάκτηση παρατηρώ πως η σελίδα του Ναι,είσαι μισογύνης εχει ξανά διαγραφεί… έχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές εχει συμβεί αυτό. Φαντάζομαι πως ο λόγος όπως και στο παρελθόν είναι τα report και οι κατηγορίες για ρητορική μίσους. Επειδή παρακολουθούσα αρκετά συστηματικά τις αναρτήσεις τους και γνωρίζοντας πως αυτό εχει ξανασυμβεί στο παρελθόν προσπαθούσα να αντιληφθώ γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και πραγματικά δε βρίσκω κάτι που να το δικαιολογεί στο μυαλό μου. Ο χαρακτηρισμός κάποιων συγκεκριμένων ως “μισογυνικά σκουπίδια” στο πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκε και σε σχέση με το τι κυκλοφορεί στο ίντερνετ ή σε αλλες σελίδες στο fb πραγματικά δεν είναι τίποτα. Ο τρόπος γραφής τους κατα τα άλλα θεωρώ πως είναι λογικός τεκμηριωμένος και ψύχραιμος.’Εχω την εντύπωση πως μια χαρά συνεχίζουν να γράφουν-βρίζουν ανενδίαστα και χωρίς συνέπειες διάφοροι φανατικοί και απο το χώρο της πολιτικής και απο το χώρο της θρησκείας αλλά και ο κάθε αγανακτισμένος που θεωρεί πως μπαίνουμε στα χωράφια του με το να συζητάμε για το πως βιώνουμε το να είσαι γυναίκα στο μεταξύ μας. Μάλλον δεν έχω να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο,κυρίως να μοιραστώ το προβληματισμό μου. ‘Ισως το μόνο που να με απασχολεί είναι μήπως δεν είμαι αντικειμενική στη κρίση μου… ‘Ηθελα να ακούσω τις γνώμες σας.

Για αυτή την ερώτηση απευθύνθηκα κατ’ευθείαν στην πηγή. Η Hürrfem Sultan μας απάντησε τα εξής:

Αγαπητή φίλη,

Η αλήθεια είναι ότι η σελίδα έχει πολεμηθεί από την αρχή από αυτούς που υποτίθεται υποστηρίζουν απλά την ελευθερία του λόγου. Γι’ αυτούς ελευθερία του λόγου είναι η απουσία κριτικής στον καταπιεστικό λόγο τους και άρα ο περιορισμός της δικής μας ελευθερίας λόγου.

Η σελίδα έπεσε οριστικά δυο φορές μία το καλοκαίρι του 2016, όταν είχε περίου 27.000 followers και μια τώρα το 2018 που είχε 17.000 followers, για τις φορές που έχει η πέσει η σελίδα και επανήλθε έχουμε χάσει κι εμείς το μέτρημα, ενδεικτικά να αναφέρω ότι πέρυσι τον Σεπτέμβρη έπεφτε κάθε μέρα. Κατά καιρούς επίσης έπεφταν και πολλά μεμονωμένα posts, χωρίς προφανή λόγο και χωρίς να έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους που να μπορούμε εμείς να το διορθώσουμε ή να το αποφύγουμε.

Βλέπουμε όμως την θετική πλευρά: το γεγονός ότι αυτή τη φορά η σελίδα έπεσε με την αιτιολογία εκ μέρους του facebook της «επίδειξης πορνογραφικού υλικού» δείχνει ακριβώς πως δεν ετίθετο ποτέ θέμα «hate speech». Η πολιτική του facebook σχετικά με τις αναφορές περιεχομένου, απλά τους επιτρέπει να ρίχνουν οποιαδήποτε σελίδα αρκεί να κάνουν μαζικά αναφορές. Αυτό φυσικά δείχνει και πόσο σοβαρό είναι το ίδιο το facebook στην προάσπιση της ελευθερίας του λόγου καθώς και τον ρόλο του στην διάδοση του σεξισμού.

Hürrfem Sultan

* Οι σελίδες που έχουμε ανοιχτές αυτή τη στιγμή είναι

https://www.facebook.com/nai.eisai.misogynis.2/

https://www.facebook.com/naieisaimisogynis/

ενώ όλα τα posts μπορείτε να βρείτε στο site μας

https://naieisaimisogynis.com/

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

59 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
Λένα ΦουτσιτζήlogladyAlex RainersLeave it to Beaver Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Όπως έχω πει στο παρελθόν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαζόμενων απ’ την Hürrfem Sultan, ως δείγματα μισογυνισμού, ελαφριού, μέτριου ή βαριού, είναι στην σωστή βάση και όποιος νομίζει ότι μπορεί ας αποδομήσει την κριτική της με επιχειρήματα κι όχι κραυγές ουρακοτάγκου. Υπάρχουν, όμως, και τα facebook σχόλια και στα facebook σχόλια αρκετές φορές γίνεται χαμός και δεν εννοώ, απαραίτητα στο “ναι είσαι μισογύνης” αλλά παντού λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Χρειάζεται 24/7 moderation και δεν είναι δυνατόν κάποιος να παρατήσει όοοοοοοοοτι άλλο κάνει στην ζωή του για να κάτσει με το μαστίγιο πίσω από ενήλικα άτομα που εκτοξεύουν ελαφρά την… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν έχω διαβάσει τα ποστ και σχόλια της συγκεκριμένης ομάδας όμως, επειδή λόγω εργασίας ξέρω πως λειτουργεί το facebook και οι αλγόριθμοί του, μπορώ ίσως να εξηγήσω γιατί μια τέτοια σελίδα μπορεί να απαγορευτεί. Αν και οι προθέσεις της σελίδας, και με μια πρόχειρη ματιά που έριξα δεν έχω αμφιβολία, δεν είναι η προσωπική επίθεση αλλά η αποκάλυψη όλων των μισογυνιστικών στερεοτύπων που κυκλοφορούν, οι σχολιαστές μπορεί να έχουν άλλη γνώμη. Αν δηλαδή από τα 10.000 άτομα που ακολουθούν την σελίδα υπάρχουν έστω και 10 σχολιαστές που συστηματικά προσβάλλουν, αν γίνουν πολλά report και επιβεβαιωθούν, η σελίδα μπορεί να κλείσει.… Διαβάστε περισσότερα »

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Σαφώς και η σελίδα περί ης ο λόγος έχει λόγο ύπαρξης και πολλές φορές καταγγέλλει ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν, ωστόσο ο λόγος που σταμάτησα να ακολουθώ τη σελίδα είναι πως όντως, κατά τη γνώμη μου, σε πολλά ποστ αντιλαμβανόμουν μισανδρία και υπερβολή. Όσο αυτά τα ποστ αυξάνονταν σταδιακά, αποφάσισα ότι δε με εκφράζει ο τρόπος που χειρίζονται τα ζητήματα αυτά.

Αν η σελίδα έπρεπε να πέσει, δεν ξέρω, δε νομίζω. Για μένα τέτοιοι χειρισμοί και ρητορικές είναι εξίσου απωθητικές με σελίδες τύπου “το κλαρκ”.

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αγαπώ αυτή τη σελίδα! ❤️

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δε βλέπω γιατί ο χαμός με τη συγκεκριμένη σελίδα. Περισσότερο θυμίζει αυτοεκπληρούμενη προφητεία η όλη υπόθεση. Τα (συντριπτικά περισσότερα) posts της σελίδας βασίζονται σε κάφρικες σελίδες τύπου ανομολόγητα, όπου προφανώς εμφανίζονται σχόλια μισογυνιστικού περιεχομένου είτε “σοβαρά” είτε κακού χιούμορ, γενικεύοντας τις ανοησίες που γράφονται εκεί στο σύνολο της κοινωνίας και φιμώνοντας οποιονδήποτε αντίλογο δε συμφωνεί με την “πεφωτισμένη” άποψη των διαχειριστών.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Τα ανομολόγητα όμως και λοιπές καφρίλες εκφράζουν ενά πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Πιο πολύ θεωρώ ότι ένα μισογύνικο post γίνεται αφορμή για να συζητήθεί κάποιο γενικότερο θέμα, όχι το ίδιο το post αυτό καθ’ εαυτό.
Εχω μάθει πάρα πολλά από τη σελίδα “Ναι, είσαι μισογύνης” αν και με κουράζει το φορμάτ και ο ορυμαγδός των σχολίων. Γι’ αυτό και όταν πρωτοδημιουργήθηκε το site Α,μπα είχα σχολιάσει ότι απευθύνεται σε ένα κοινό που κινείται μεταξύ του “Είμαι ελληνίδα μανούλα” και του “Ναι, είσαι μισογύνης”.

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έιναι σα να μου λες οτι εαν έκανες πχ έρευνα για τον μέσο Γερμανό πολίτη θα πήγαινες να πάρεις συνεντεύξεις και πλάνα μόνο από κάποια συγκέντρωση νεοναζί. Φυσικά το συμπέρασμα θα ήταν οτι ο μέσος Γερμανός σήμερα είναι ναζιστής. Κάτι το αντίστοιχο κάνει και η συγκεκριμένη η σελίδα. θα πρέπει κάποιος να φορά παρωπίδες για να μην το βλέπει.

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Ούτε εγώ καταλαβαίνω τον χαμό για τη σελίδα. Θα περίμενε κανείς ότι το περιεχόμενο μιας φεμινιστικής σελίδας που προβληματικοποιεί φαινόμενα καθημερινού μισογυνισμού, τα οποία κατά τα λοιπά είναι πλήρως φυσικοποιημένα για το σύνολο της κοινωνίας, θα ήταν σαφές και δεν θα υπήρχε η απαίτηση η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ σελίδα ειδικά να δείχνει ΚΑΙ την άλλη πλευρά, γιατί έτσι. Όμως να που δεν είναι όλα τόσο αυτονόητα. Λες και ισχυρίστηκε ποτέ η διαχειρίστρια ότι ο στόχος της είναι να αποδείξει πως η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι μισογύνηδες και όχι να αναδείξει τον μισογυνισμό σε online και offline πλαίσια, σε μια προσπάθεια να αναδείξει,… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Χε χε, θα στείλω τη διπλωματική μου προς απάντηση. Η άλλη πλευρά του μισογυνισμού πάντως αναφέρεται μέσα σε σχόλια μέλους της παρούσας σελίδας, τον οποίο, η αλήθεια να λέγεται, έχω καιρό να πετύχω.
Τέλος πάντων, επαυξάνω και προσθέτω ότι ερευνητικά είναι τεκμηριωμένο πως σε περιόδους κοινωνικής αλλαγής, συγκεκριμένα σε περιόδους που ο φεμινιστικός λόγος κάνει περισσότερο θόρυβο, εντείνονται οι αντιδραστικοί (εν προκειμένω αντι-φεμινιστικοί) λόγοι. Συνέβη τη δεκαετία του ’80 στις Η.Π.Α., ως αντίδραση στο δεύτερο κύμα του φεμινισμού, συμβαίνει στις μέρες μας με τους MRA’s.

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Φυσικά, όταν ολοκληρωθεί η συγγραφή (σε ένα μήνα από τώρα περίπου)!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Leave it to Beaver, απορώ ειλικρινά πως εσύ και αρκετοί άλλοι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία, είναι στην πλειοψηφία, φεμινιστική και ότι ο μισογυνισμός είναι η εξαίρεση! Μπες στο https://www.alexa.com/topsites/countries και δες ποια είναι τα πιο δημοφιλή σάιτ της Ελλάδας. Μπες πχ. στο σάιτ “Πρώτο Θέμα” και δες τα σχόλια κάτω από ένα οποιοδήποτε θέμα που αφορά τις γυναίκες. Εδώ την Χρυσή Αυγή, με τις γνωστές μισογυνιστικες απόψεις (εκτός από τα άλλα φρικιαστικά που πρεσβεύει, τα οποία βέβαια δεν είναι άσχετα με την πατριαρχια την οποίο επίσης υποστηρίζει) στις τελευταίες εκλογές την ψήφισαν σχεδόν 380.000 Έλληνες.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

δεν νομιζω να ηταν το facebook ποτε κριτηριο ορθου λογου η ελευθεροτυπιας, οποτε γιατι να προβληματιζομαστε τοσο πολυ για τις αποφασεις του;
οπως λεει και η απαντηση που ελαβε η λενα, οταν πεφτουν βροχη οι αναφορες, το φμ κλεινει οποιαδηποτε σελιδα.
αυτο ειναι θεμα για να προβληματισει καποιον αν και με τι ορους θα συμμετεχει στο φμ και οχι αν αυτα που σκεφτεται ειναι σωστα….

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δεν ήταν πολύ ήρεμα και διαλλακτικα πάντως.
Για σελίδα που προωθεί την ελευθερία του λόγου
Έπρεπε να κάνει θόρυβο βέβαια για να κερδίσει το χώρο της έτσι κάνουν όλοι
Εγώ νομίζω ότι ποτέ δεν σου άφηνε χώρο να διαφωνησεις πραγματικα είχες πάντα μια αίσθηση ότι τελικά θα έπρεπε να συμφωνήσεις με τις αρχηγούς σαν συνέλευση της ΑνταρσυΑ
Πάντως έχει πει πολλά έξυπνα πράγματα που δεν ηξερα
Δεν είδα ν αναφέρει κάνεις τόσο έντονα το Κλαρκ όμως ώστε να πέφτει.
Αυτό το ινπουτ από μενα
Δεν είμαι στην κατάλληλη θέση να το αναπτυξω