in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πιστεύω σε θεό αλλά όχι σε θρησκεία

Επίσης πιστεύω στα όνειρα, το φλιτζάνι και το ξεμάτιασμα

Επίσης πιστεύω στα όνειρα, το φλιτζάνι και το ξεμάτιασμα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

keem ibarra D8MFQXLF1YQ unsplash
Photo by KEEM IBARRA on Unsplash

Αγαπητη α,μπα, τι προτεινεις, ωστε να αποφασισω τι πιστευω οσον αφορα το θεο και τη θρησκεια; Ξερω πως δεν ειμαι αθεη, απο την αποψη πως πιστευω δηλαδη σε καποια ανωτερη δυναμη. Αυτο το ξερω, δεν μπορω ομως να δεχτω πως ο θεος ειναι αυτος των θρησκειων μας. Δεν μπορω να δεχτω πως υπαρχει τοσο κακο, τοσος πονος, τοσα αδικα και αυτος ειναι ο θεος μας. Σε ρωταω με αφορμη μια τελευταια ερωτηση αν πιστευεις στον θεο. Μου αρεσε πολυ η απαντηση σου. Ξερω λοιπον πως δεν εκκλησιαζομαι, δεν κοινωναω, δεν θα κανω θρησκευτικο γαμο, δεν συμμετεχω σε μυστηρια, προτιμω την καυση οταν πεθανω. Πιστευω ομως στη θεια δικη, στο καρμα, στη ροη ενεγειας, στην δραση αντιδραση, ισως και πως δεν χανομαστε οριστικα, οταν πεθανουμε, αλλα δεν ξερω τι γινομαστε. Επισης, νιωθω πως μια φιλη της μανας μου με ματιαζει και με αρρωσταινει, οταν ερχεται σπιτι μας, πιστευω στα ονειρα (αληθεια μου βγαινουν) και η θεια μιας φιλης ελεγε ενα φλιτζανι απιστευτο!(αφου κι αυτα μου βγηκανε!) Δεν εχω ξεκαθαρη αποψη οπως βλεπεις και με δυσκολευει στη ζωη μου αυτο, γιατι νιωθω πως δεν ανηκω καπου. Ουτε στους αθεους ουτε στους θρησκευομενους και νιωθω πως κοροιδευω τον εαυτο μου. Νιωθω υποκριτρια να ζηταω βοηθεια απο το συμπαν, οταν κατι παει στραβα, αλλα να μην ανηκω σε καποια θρησκεια. Ουτε με καλυπτει η αποψη της γιαγιας μου, να ειμαι καλος ανθρωπος και να μην βλαπτω τους γυρω μου κι αυτο εχει σημασια, να εχω καλη καρδια. Για το δια ταυτα, προερχομαι απο οικογενεια πανεπιστημιακου επιπεδου, η ιδια ειμαι οδοντιατρος και μολις εκλεισα τα 30.
-Χριστινα

Αυτό που υπερισχύει σε αυτό που λες όπως τα βλέπω είναι η ιδέα ότι δεν ανήκεις κάπου που σε απασχολεί, αλλά είναι λανθασμένη.

Υπάρχουν πάμπολλοι άνθρωποι που πιστεύουν αυτό που λες, ότι υπάρχει κάτι ανώτερο εκεί έξω, αλλά όχι ο θεός της παραδοσιακής θρησκείας (και λέω παραδοσιακής, γιατί όταν λες «θρησκείες» εννοείς τις κυρίαρχες θρησκείες, δηλαδή βασικά, δυο. Υπάρχουν αμέτρητες και κάποιες μιλούν για κάτι πιο αόριστο από έναν κύριο με άσπρα μούσια). Αν σε βοηθάει, αν χρειάζεσαι τίτλο, για την ώρα δεν είσαι θρησκευόμενη, αλλά πιστεύεις στον Θεό. Όταν προσεύχεσαι, σε αυτόν απευθύνεσαι, όποιος κι αν είναι. Δεν βλέπω κάτι υποκριτικό, δεν είναι ότι δεν πληρώνεις φόρους και θέλεις δωρεάν περίθαλψη. Λες το ανώτερο ον να απορρίψει το αίτημα σου επειδή δεν πληρώνεις συνδρομή; Ως ανώτερο ον, δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη.

Αν ψαχτείς, μπορεί να βρεις και μια συγκεκριμένη θρησκεία που σου ταιριάζει.
Κατά τα άλλα, πάντα θλίβομαι με την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος, που βγάζει πανεπιστημιακούς που πιστεύουν στις ενέργειες και στο ξεμάτιασμα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

64 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
dreammaker
dreammaker
3 χρόνια πριν

Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου,που καθορίζουν αν θα πιστεύει ή όχι. Η εφυία καί η δύναμη χαρακτήρα. Άνθρωποι με εφυία και ισχυρή προσωπικότητα ,πάνω από ένα επίπεδο, συνήθως δεν πιστεύουν. Πρέπει όμως να έχουν σε ικανό βαθμό και τα δύο. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μερικούς εφυέστατους ανθρώπους ή κάποιους με ισχυρή προσωπικότητα βαθειά θρησκευόμενους. Όταν λέμε εφυία εννοούμε την αναλυτική σκεψή. Αυτό που μετράει ο αντίστοιχος δείκτης IQ. Χοντρικά με πόσα δεδομένα μπορεί να λύσει κάποιος ένα πρόβλημα ( όχι μόνο μαθηματικό ,αλλά και της ζωής). Ο ένας χρειάζεται τρία δεδομένα, ο άλλος τα καταφέρνει και… Διαβάστε περισσότερα »

3🐣🐣🐣
3🐣🐣🐣
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

πολυ ενδιαφερουσα απαντηση, με εβαλες σε σκεψεις

Voice
Voice
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Μάλιστα. Δηλαδή οι χαζοί πιστεύουν οι έξυπνοι οχι 🙄

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Voice

δε λέει αυτό. αλλά αν πρέπει να υπεραπλουστευσουμε , κατά βάθος- βάθος, ναι.

Voice
Voice
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

Είμαι πολλά παραπάνω σε επίπεδο βιωμάτων, κουλτούρας, σκέψης, κοινωνίας. Δεν παρηγορεί μόνο, τους δίνει προοπτική, νόημα, ελπίδα. Όσο για τον Καζαντζάκη, ακόμη μελετητές ερευνούν το έργο του από την απαρχή του -όταν ακόμη συνδεόταν απόλυτα με τον Θεό- και κάθε αποσπασματική ρήση του είναι αδύναμη. Ακόμη να τον κατατάξουν προσπαθούν, συνολικά, από το έργο του. Οχι από μια φράση. Πολλά έχει πει άλλωστε -σταματώ- 🧐

Franny
Franny
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Voice

αν θελεις τοση απλουστευση, πιστευουν οι χαζοι, ανεξαρτητως δυναμης και οι εξυπνοι, αν ειναι αδυναμοι…

Voice
Voice
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Ευχαριστώ για τον κοπο. Κατανοώ και θα ενστερνιζόμουν αν δεν υπεραπλούστευε με αλαζονεία εξισώνοντας έναν θρήσκο με έναν μεθυσμένο. Αν ένας σκεπτικιστής όπως πιστεύει μαλλον καταλήγει κατά βάθος να είναι παρατηρητής κ ποιος ξέρει σαν «οσιομάρτυς» που σηκώνει στους ώμους του το βάρος του κόσμου λόγω νηφαλιότητας. Τότε αν κ άπιστη 😜 θα υποστηρίξω εκείνους, κι όχι την ψυχρή αναλυτική σκέψη που χτυπαει υψηλά iq αλλά Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ. Είναι επηρμένο πως να το κάνουμε.

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Ενδιαφέρουσα απάντηση. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ευφυίας και αναλυτικής σκέψης. Νομίζω πως ο φόβος του θανάτου ξεπερνάει κάθε τι. Εγώ εκει αποδίδω πως ευφυέστατοι άνθρωποι πιστεύουν. Οπως επίσης και σε μία τάση μεγαλομανίας και στην άρνησή μας την πεισματική να δεχτούμε πως είμαστε απλά άλλο ένα δημιούργημα της φύσης.
Για τα χαρτιά και τους καφέδες το αφήνω ασχολίαστο.

matilda
matilda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση! Ξεκίνησα να διαβάζω το sapiens την προηγούμενη εβδομάδα και αναφέρεται εκτενός στην θρησκεία και για ποιόν λόγο αυτή υπάρχει. Ο συγγραφέας αναφέρει συγκεκριμένα ότι αυτό που διαφοροποιεί τον homo sapiens από τα υπόλοιπα ζώα είναι η φαντασία του – η ικανότητα να δημιουργει μύθους. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να συνδέονται με άλλους ανθρώπους και να παλεύουν για ένα κοινό μύθο-σκοπό, για αυτό που τους κάνει μέρος του ίδιου υποσυνόλου είτε αυτό λέγεται θρησκεία, πατρίδα κ.ο.κ.

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Όσοι σκέφτονται με τον παραπάνω τρόπο,κατ εμέ είναι άτομα με μεγάλη αλαζονεία.Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε όλους τους νόμους που διέπουν τον κόσμο μας και τον γαλαξία.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αν είχαν γεννηθεί πριν 300 χρόνια θα σήκωναν φρύδι στο άκουσμα αεροπλάνου που σε μεταφέρει από μια χώρα σε μια άλλη.Πολλες φορές γελώντας με όσους πιστεύουν σε κάτι τέτοιο γιατί η θα είναι χαζοί άνθρωποι η αδύναμοι που δεν καταλαβαίνουν την τότε “επιστήμη”.
Το να αφήνει κάποιος ενδεχόμενο όπως έχω ξαναπεί είναι δείγμα ευφυΐας και όχι το αντίστροφο.προσωπικη μου άποψη.

TheBigFishTree
TheBigFishTree
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοσμική Νεράιδα

Συμφώνω Κοσμική Νεράιδα. Η θέση της dreammaker μοιάζει ελκυστικά πετυχημένη,και ίσως είναι αν θα θέλαμε μια πιο εξαπλουστευμένη προσέγγιση του ζητήματος. ‘Οποιος έχει ασχοληθεί με ανάλυση σε φυσικές επιστήμες πιθανόν να έχει αντιληφθεί ότι η ευρύτητα της σκέψης που απαιτεί η εξέλιξη αυτών των επιστημών, βασίζεται στην παραδοχή ότι ο ανθρώπινος νους μπορεί να αντιληφθεί και αναλυσει όσα είναι αντιληπτά στο αισθητήριο του την τρέχουσα περίοδο.

Οπότε πέρα απ τον Καζαντζάκη, τους ευφυείς και μη, υπάρχουν και οι (φιλό)σοφοί του “ἕν οἶδα, ὅτι οὐδέν οἶδα”.

justthat
justthat
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Τι εξαιρετικό σχόλιο!

Oh no, not you again!
Oh no, not you again!
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Ο Τσιόδρας που ψέλνει κιόλας, δεν είναι ευφυής δηλαδή;

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μακαρονοτέρας, το αληθινό
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Very Like!

Depon
Depon
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Nαι και οχι. Δεν πιστευω, αλλα δεν πιστευω οτι ειμαι ‘δυνατος χαρακτηρας’. Εγω θα βαλω και εναν αλλο παραγοντα, την παραδοση και τις οικογενειακες ‘αξιες’. Εχω φιλες δυο αδερφες που κατα τη γνωμη μου ειναι πανεξυπνες και δυναμικες. Παρολα αυτα, δηλωνουν χριστιανες. Εγω το αποδιδω στο οτι εχουν τοσο στενη σχεση με την οικογενεια τους, ισως και με τις ‘αξιες’ και το παππου που ηταν παπας, που τους εχει μεινει ενα καταλοιπο και πιστευουν οτι ειναι χριστιανες. Α και αυτο παει συνηθως μαζι με το ΄δεξιες’.

Valia
Valia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Υπάρχουν κι άνθρωποι με ισχυρή προσωπικότητα κι ανώτερη ευφυΐα που πιστεύουν στον Θεό.

Franny
Franny
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

πολυ ωραια μας τα λες, αλλα δεν μας ειπες: τελικα, υπαρχει θεος;

Ela Nineta
Ela Nineta
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

εντελώς ναι!

Γωγώ
Γωγώ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Τσουβάλιασμα.

dex_
dex_
3 χρόνια πριν

Εγώ πάλι αυτό το άθρησκος αλλά όχι άθεος το βρίσκω πολύ πασέ. Από δω και πέρα θα λέω ότι είμαι άθεος αλλά θρησκευόμενος. #φετε τη λάσπη μου παλιοβασικές

Kevin
Kevin
3 χρόνια πριν

Που πάνε τα όνειρα σου όταν βγαίνουν; Ξέρουν να μας πουν κανένα καλό κλαμπ να πάμε και εμείς ; Οδοντίατρος τριάντα ετών και την ματιαζει η γειτόνισσα την άλλη φορά πάρε ένα ντεπον πριν έλθει η γειτόνισσα και πες μας τι έγινε .

Nissa Nissa
Nissa Nissa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Kevin

Επίσης πριν πάρει το ντεπόν μπορεί να σταματήσει να είναι σίγουρη, ότι θα τη ματιάξει η γειτόνισσα

Wolfcry
Wolfcry
3 χρόνια πριν

Κάθε φορά που ο μικρούλης μου κλαίει, η πεθερά μου αρχίζει τα “Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά”, διότι το έχουν ματιάσει το παιδί, δε γίνεται! Τέλος πάντων, αλλάζω δωμάτιο κάθε φορά γιατί μου δημιουργεί (εμένα, στο μωρό δεν ξέρω) έναν εκνευρισμό και διερευνώ πιο πρακτικές αιτίες του κλάματος (υπνηλία, πείνα, λερωμένη πάνα κλπ).

Τουλάχιστον με τον μεγάλο γελούσαμε λίγο γιατί του τα έκανε σε μεγαλύτερη ηλικία και όταν την έβλεπε να τον σταυρώνει, την σταύρωνε κι εκείνος, χαχαχα!

Παπαρουνα
Παπαρουνα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Wolfcry

H γιαγια μου (κορη παπα) μεγαλη ξεματιαστα. Ολοι στο χωριο την γυρευανε, μιας και την ειχαν πολυ ικανη Εγω απο μικρουλα γελουσα μ’αυτα. Την θυμαμαι να με κυνηγαει να με ξεματιασει και εγω να κρυβομαι κατω απο τα κρεβατια (εσκυβε και εκει) κρυβομουν σε ντουλαπες (καθοταν απεξω και με σταυρωνε), και γενικα οταν την εβλεπα να κανει την χαρακτηριστικη κινηση, την κοροιδευα και ετρεχα να κρυφτω. Πολλα χρονια μετα τον θανατο της, γνωρισα μια καλη φιλη που ηξερε να ξεματιαζει. Εννοειται πως το κοροιδεψα και παλι. Ενα απογευμα πηγα σπιτι της μετα απο καφε με παρεα. Ειχα τρομερο πονοκελφαλο, μου… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Παπαρουνα

Κι εμένα μου έχει περάσει πονοκέφαλος, και με ξεμάτιασμα, και με ρέικι, και με καθαρισμό αύρας. Και λογικό το βρίσκω. Δεν έχει τίποτα το μεταφυσικό: είναι τόσο χαλαρωτικό να καθίσεις για λίγα λεπτά και να αφήσεις έναν άνθρωπο που σε νοιάζεται να σου μιλήσει ή να σε αγγίξει στοργικά, καθησυχαστικά και ακατάληπτα όπως όταν ήσουν μωρό, που οι πονοκέφαλοι οι οποίοι οφείλονται στο στρες περνάνε αμέσως. Γι’ αυτό και “πιάνει” και από το τηλέφωνο – είναι η ιδέα αυτή που λειτουργεί ευεργετικά επάνω μας. Δεν είναι τυχαίο πως ο πονοκέφαλος είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα που αποδίδεται στο “κακό μάτι/ αρνητική… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Wolfcry
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Συμφωνώ σε αυτά που λέτε, @Αιλουροειδέστατο και @Παπαρουνα και πιστεύω κι εγώ στην αρνητική ενέργεια. Και απλά αρκετοί το βαφτίζουν μάτιασμα. Είπατε, όμως, και κάτι σημαντικό… ο άλλος σου μιλάει στοργικά και καθησυχαστικά και τελικά χαλαρώνεις. Το ίδιο, άλλωστε, δεν προσπαθούμε να κάνουμε και όταν ένα μωράκι κλαίει; Να είμαστε ήρεμοι και να του μεταδώσουμε την ηρεμία μας. Αυτό που κάνει η πεθερά μου με το σταύρωμα του παιδιού και λέει συνεχώς ψιθυριστά αλλά έντονα “Ιησούς Χριστός νικά…” προσωπικά μου προκαλεί εκνευρισμό γιατί αισθάνομαι ότι έχει η ίδια εκνευρισμό και τον μεταδίδει. Και, όπως είπα, προτιμώ να αναζητώ λύσεις σε… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Wolfcry
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Wolfcry

Χάχα!

Η πλάκα είναι ότι κάποιες φορές λέει η πεθερά μου ότι μάτιασαν το μωρό, και το μωρό την εκάστοτε ημέρα μπορεί να μην έχει βγει καν βόλτα, οπότε να μην το έχει δει κανείς άλλος πέρα από τους γονείς! Αλλά επιμένει, ματιασμένο είναι το μωρό μας, χάχα! Είναι και γαλανομάτικο, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και αυτό μια και είπες κι εσύ ότι ήσουν πρασινομάτικο, χάχα.

lioness
lioness
3 χρόνια πριν

Πες μου βρε γραφουσα πώς γίνεται να είσαι γιατρός και να πιστευεις σε ξεματιασματα και ενέργειες. Νέος άνθρωπος, επιστημονας που θεραπευεις τους ασθενείς σου με βάση αυτά που βλέπουν τα ματάκια σου και με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Πάντα με ξεπερνάει όλο αυτό, γιατί δεν είσαι η μόνη, είστε αρκετοί. Ποτέ δε θα καταλάβω τι γίνεται μέσα στον εγκέφαλο ατόμων που εκπαιδεύονται με τη γνώση ότι 1+1=2, αλλά αφήνουν περιθωριο να ισουται και με εκατό. Ποιος ο λόγος υπαρξης μας, μετά? Ας γυρίσουμε στις εποχές που η επιληψία οφειλόταν σε δαιμόνια και θεραπευοταν με εξορκισμό ή ξέπλυμα σε σαράντα κυματα… Διαβάστε περισσότερα »

soukaivou
soukaivou
3 χρόνια πριν

Στην πλειοψηφία ανήκεις, που ναι μεν δεν εκκλησιαζονται και δεν τηρούν νηστειες και τέτοια αλλά φοβούνται και να μην πιστεύουν κάπου γιατί στην Ελλάδα είναι βαθιά ριζωμένη η τιμωρία από το Θεό, οπότε δεν μπορούν να απεμπλακουν εντελώς,και το παιδί τους θα βαφτίσουν, και σε καμια ανάσταση θα πάνε “για το καλό”.

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  soukaivou

Αυτό ήθελα να πω κι εγώ. Η μεγάλη πλειοψηφία έτσι είναι. Πιστεύουν σε ένα ανώτερο ον και στα δύσκολα προσεύχονται για βοήθεια.
Το οποίο ο George Carlin κοροιδεύει λέγοντας πως είναι μεγάλη απρέπεια να ενοχλούμε το θεό στην ημέρα της αργίας του.

Nissa Nissa
Nissa Nissa
3 χρόνια πριν

Ξερω μαθηματικό που πιστεύει πως η γυναίκα του αδερφού της, της έχει κάνει μάγια. ΜΑΓΙΑ γ@μώ τη κοινωνία μου!

BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nissa Nissa

Nissa Nissa φίλη της μητέρας μου μαθηματικός και πίστευε στο μάτι. Η κόρη της δε, λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία από μένα, μηχανολόγος μηχανικός, την έπαιρνε τηλεφωνο για να την ξεματιάσει. Ειχε τύχει να είμαι μπροστά μια φορά και έμεινα λίγο. Εχω καταλήξει οτι η ακαδημαική εκπαίδευση δεν αποβάλλει τα πιστεύω που σου δημιουργεί η οικογένεια.

Nissa Nissa
Nissa Nissa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Τι να πω BabyDoll. Εγώ σπούδασα Φιλολογία κι όταν άρχισα να διαβάζω στη σχολή για την προέλευση των αρχαίων θρησκειών και τα τελετουργικά τους και συνειδητοποίησα πόσο κλεψιμαίικες είναι οι μονοθεϊστικές θρησκείες (για τις υπόλοιπες σύγχρονες δεν ξέρω πολλά) κάτι έσπασε μέσα μου. Σκέφτηκα “εντάξει οι παπάδες μας δουλεύουν”.
Δυστυχώς κάποια πράγματα στην Ελλάδα μας τα κάνουν κλύσμα από την κούνια κι οτιδήποτε έξω από αυτά φαντάζει παράλογο.

Chublis
Chublis
3 χρόνια πριν

Εγώ δεν απογοητέυομαι Λένα, κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί σε 4 με 5 χρόνια να ξεριζώσει τα 18+ χρόνια πλύσης εγκεφάλου της Ελληνικής οικογένειας

avis
avis
3 χρόνια πριν

κάποια φάση όταν είμασταν φοιτητές μας έπιασε να “λέμε” τα χαρτιά, ιστορίες για γέλιο που μας κατέβαιναν στο κεφάλι καθώς γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Δεν πιστεύαμε κάτι τέτοιο ούτε ξέραμε να τα ρίχνουμε. Όταν κάναμε πρακτική ια μέρα στο διάλειμμα το κάναμε για πλάκα και τα είπα τα χαρτιά σε μια υπάλληλο. Την επόμενη μέρα μου ζητά ξανά να της τα πω γιατί και καλά λέω καλό χαρτί (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Της απάντησα ότι πλάκα έκανα και έλεγα μαλακίες. “Κάνεις λάθος, μου βγήκαν” απάντησε και μένω παγωτό. Δεν τα ξαναείπα ποτέ, αλλά κατάλαβα τι σημαίνει η δύναμη της πίστης.

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
3 χρόνια πριν

Unpopular opinion alert! Πιστεύω και εμπιστεύομαι την επιστήμη, είναι το ιερό μου δισκοπότηρο ειδικά τώρα στην πανδημία. Ταυτόχρονα θεωρώ την ανθρώπινη γνώση ατελή, γι’ αυτό άλλωστε έχει τα περιθώρια συνεχώς να εξελίσσεται, να αναθεωρείται, να εμπλουτίζεται, να προσπαθεί να εξηγήσει ολοένα και περισσότερα πράγματα, ευτυχώς! Η σχέση μου με τα θεία είναι μάλλον ανύπαρκτη (με την εκκλησία σίγουρα!), δεν αισθάνομαι την ανάγκη να εντοπίσω μια Θεότητα στην οποία να πιστεύω για να αισθάνομαι γαλήνια ή ασφαλής. Ταυτόχρονα δεν μπορώ να αποφανθώ ότι δεν υπάρχει ανώτερη των δυνάμεών μας δύναμη (σίγουρα υπάρχει η φύση), χωρίς όμως αυτή μου η σκέψη να… Διαβάστε περισσότερα »

Chublis
Chublis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασκαρδαμυκτί!

Σε αυτό που κάνεις ίσως λάθος είναι οτι η επιστήμη δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός ανώτερου πλάσματος. Τουναντίον, να το πω απλοικά ένα πλάσμα, οντότητα, ύπαρξη, ενέργεια η οποία υπάρχει σε μια τέταρτη διάσταση του χώρου σε εμάς θα έμοιαζε τουλάχιστον σαν θεότητα. Επίσης και η επιστημονική φαντασία μας έχει δώσει ιδέες για το τι μπορέι να συμβαινει η πως θα μπορύσαν να έιναι αυτά τα ανώτερα πλάσματα (π.χ. interstellar, η τετραλογία space odyssey του Αρθουρ κλαρκ) Αυτό που οι περισσότεροι απορρίπτουμε έιναι το μέσο και τον σκοπό δηλαδή την καφετζού που σου λεει παπα@ες οτι βλέπει τον χρονο σε… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis

Το καλύτερο έργο πάνω στο θέμα αυτό είναι οι “Επικυρίαρχοι” του Άρθουρ Κλαρκ. Το σύμπαν του μπορεί να είναι πιο σεξιστικό κι από τον κάπτεν Τζέιμς Κερκ (σε μεταγενέστερα βιβλία του το διόρθωσε αυτό), αλλά η σύλληψη του βιβλίου αυτού είναι απλά μεγαλειώδης.

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis

Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα είναι το σχόλιό μου, εξ ου και η “ατέλεια” της ανθρώπινης γνώσης την οποία ανέφερα! Εκείνο που έθιξα, κυρίως, είναι ακριβώς ο τρόπος, ο βαθμός και το μέσον με τον οποίο η όποια υπαρξιακή-μεταφυσική ανησυχία μας μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας και να ορίσει την πορεία και την λειτουργία μας σε αυτήν! Πάντως, μια γοητευτική ιδέα που είχα ως παιδί ήταν η πιθανότητα εμείς, η γη αλλά και όσα σε αυτήν περιέχονται, έμβια και μη, να είναι ένα “μικρόβιο”, ένα μικροσωματίδιο μιας τεράστιας οντότητας την οποία δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε οι ίδιοι!

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασκαρδαμυκτί!

η ακραία δυσφορία που περιγράφεις και η διαίσθηση στην γνωριμία ανθρώπων εξηγείται πολύ καλά με την ερμηνεία της γλώσσας του σώματος από τον εγκέφαλό μας. Εμείς μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε όμως ο εγκέφαλος καταγράφει και αποκωδικοποιεί τη γλώσσα του σώματος για αυτό και προκύπτει αυτή η δυσφορία που περιγράφεις. Η διαίσθηση λοιπόν πολλές φορές είναι απλά αυτό.

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές αυτό που λες, εξάλλου οι μη απτές δεξιότητές μας (ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη κτλ) δεν είναι ακριβώς μετρήσιμες και πιθανότατα να τις μεταφράζουμε απλοϊκά ως “διαίσθηση”. Στην δεύτερη, πάντως, περίπτωση που ανέφερα η δυσφορία μου με χτύπησε… κατακέφαλα πριν να δω τον άνθρωπο, ακούγοντας την (όχι αντιπαθή ηχητικά προς εμένα) φωνή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν πορευόμαστε χωρίς την απαραίτητη γείωση στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να χάσουμε τον έλεγχο της ζωής μας είναι πολλές και εμμένουσες!