Αγαπητή «Α, μπα»: Πιστεύεις στην τύχη;

Αν αποδίδουμε πολλά στην τύχη θεωρείς ότι υποτιμάμε την προσπάθεια;

Καλησπέρα Α μπα! Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: πιστεύεις στην τύχη? Η’ μάλλον κατά πόσο πιστεύεις μας επηρεάζει η τύχη? Ανέκαθεν θωρούσα τον εαυτό μου τυχερό άνθρωπο: μεγάλωσα σε μία ανοιχτόμυαλη και λειτουργική οικογένεια, που με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση και εφόδια για το μέλλον. Σπούδασα στην Αθηνά και πριν την κρίση έτυχε να ακούσω από κάποιον γνωστό για μια θέση εκπαιδευόμενου σε μια εταιρεία στην Βόρεια Ευρώπη. Έστειλα βιογραφικό και με προσέλαβαν, και έμεινα στην εταιρία για αρκετά χρόνια, σε διαφορετικές θέσεις και χώρες της Ευρώπης. Πάντα θεωρούσα ότι η τύχη με βοήθησε να βρω την δουλειά αυτή, ή οποία μου αρέσει και με γεμίζει, αλλά η θέση μου στην εταιρεία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλείας από την πλευρά μου. Όσο δούλευα κατάφερα να αποταμιεύσω κάποια χρήματα, τα οποία επένδυσα σε ακίνητα στην Αθήνα και μετά από 3-4 χρόνια (αφού αγόρασα, πούλησα, ξανά-αγόρασα, ξανά-πούλησα κοκ) είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να έχω μια κάποια οικονομική ευχέρεια και μία αισιοδοξία για το μέλλον. Ακούω από γνωστούς και φίλους πόσο τυχερή είμαι, καθώς οι περιστάσεις με βοήθησαν να αγοράσω φθηνά και να πουλήσω ακριβότερα, κάτι στο οποίο συμφωνώ ναι μεν, αλλά και πάλι θεωρώ ότι εκτός από τύχη συνέβαλα και εγώ από την πλευρά μου σκέψη, δουλειά κλπ., και πήρα κάποια ρίσκα τα οποία απέδωσαν. Στην προσωπική μου ζωή, υπάρχει ένα παρόμοιο μοτίβο: έχω την τύχη να είμαι με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουμε κοινό όραμα, αγάπη, σεβασμό και αλληλοκατανόηση. Σίγουρα θεωρώ ότι είμαι τυχερή που γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο, άλλα όπως σε όλες τις σχέσεις, χρειάστηκε δουλειά και από τις δυο πλευρές, αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατανόηση για να είμαστε όπως είμαστε σήμερα. Και για να επανέλθω στην αρχική μου ερώτηση, από την πλευρά μου θεωρώ ότι η τύχη χρειάζεται και βοηθάει, άλλα επίσης χρειάζεται δουλεία και σκέψη για να πετύχεις τους στόχους σου, με προβληματίζει όμως το εξής: Δεν ξέρω αν η τύχη είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας με την σκληρή δουλειά! Από την μία αν αποδίδουμε πολλά στην τύχη θεωρείς ότι υποτιμάμε την προσπάθεια? Από την άλλη πολλοί άνθρωποι προσπαθούν για κάτι που δεν αποδίδει και ίσως κάποια πράγματα να είναι απλά θέμα τύχης! Εσύ τι πιστεύεις? Θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω την άποψη σου!

Gastone

Πιστεύω ότι και τα δυο έχουν σημασία και είναι εντελώς μάταιη η προσπάθεια να το κάνεις πιο συγκεκριμένο. Γιατί είναι σημαντικό για σένα να βγάλεις το ποσοστό; Είναι απαραίτητο για την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου; Προσπάθησε να τη σχηματίσεις χωρίς αυτόν τον παράγοντα. Ας πούμε ότι «δεν ήσουν άτυχη», για να τελειώνουμε.

Φυσικά πιστεύω στην τύχη, φυσικά μας επηρεάζει η τύχη, αλλά κάθε συζήτηση πέρα από αυτό είναι άχρηστη. Είναι σαν την συζήτηση αν ο άνθρωπος γίνεται ή γεννιέται, που είναι πάνω κάτω αυτό που λες κι εσύ εδώ. Μπράβο σου για όσα κατάφερες. Μπορείς να είσαι περήφανη. Αν άλλοι λένε ότι τα κατάφερες μόνο επειδή ήσουν τυχερή, δεν έχουν δίκιο, δεν ήσουν μόνο τυχερή, ήσουν και ικανή, σε όποιο ποσοστό κι αν ήσουν. Μακάρι να παραμείνεις τόσο τυχερή και ικανή. Δεν φταις που ήσουν τυχερή, πάντως. Μου φαίνεται ότι προσπαθείς να δικαιολογηθείς. Τι να κάνουμε, μερικοί είναι πιο τυχεροί από άλλους, αλλά δεν το διάλεξαν, έτσι είναι αυτά, τυχαία, χωρίς καμία λογική.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

52 points
Upvote Downvote

46
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
30 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
KaramouzaI_am_the_lawbozonioZouzouna Goutsouna Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ.

analphabet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έτσι ακριβώς, ενας φίλος μου που τον φωνάζαμε Γκαστονε Ντακ έφυγε νεότατος σε τροχαίο που δεν έφταιγε.. Ντρέπομαι για εκείνα τα

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ελπίζω να μην έπαθες κι εσύ τίποτα καταμεσής του σχολιασμού.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εσύ μόνο ξέρεις τι προσπάθεια έχεις καταβάλει για να αποκτήσεις αυτά που έχεις.
Εγώ ακούω γνωστούς μου που μου λένε πόσο τυχερή είμαι στη ζωή μου που έχω έναν τόσο καλό άνθρωπο δίπλα μου και μια “καλή” δουλειά, αλλά κανένας από αυτούς δε γνωρίζει πως υπήρχε περίοδος που πήγαινα σε 3 συνεντεύξεις τη βδομάδα ενώ δούλευα δεκάωρο για 600ευρώ και πόσο “φτύσιμο” και κακή συμπεριφορά έχει βιώσει από συντρόφους.

Εκτίμησε όσα απέκτησες, είτε με προσωπική προσπάθεια είτε από τύχη!

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Πηγαινες σε τρεις συνεντευξεις την εβδομαδα ;!
Το λες και ρεκορ.
Αλλοι δεν πηγαινουν ουτε καν
σε μια και ας εχουν ενα σωστο βιογραφικο.
Το δεκαωρο για 600 ευρω ειναι δυστυχως ο κανονας στην χωρα μας.

Dogmother
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όσον αφορά την σχέση εκεί θεωρώ ότι είναι τύχη, γιατί το να βρεις κάποιον να έχει καλά χαρακτηριστικά, να έχετε κοινά και να έχει όρεξη να προσπαθήσει αυτός, δεν εξαρτάται από την δική σου προσπάθεια… Και εκεί είναι που την πατάνε πολλοί και θεωρούν το ότι είναι σε σχέση εξαρτάται απ την δική τους ικανότητα και οι άλλοι που είναι μόνοι και δυσκολεύονται να βρουν είναι πιο ανίκανοι..

Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το να βρεις έναν πραγματικά καλό άνθρωπο να ταιριάζετε, είναι ξεκάθαρα τύχη. Θα ‘λεγα ότι είναι ίσως και θέμα του που ζεις. Εδώ στην Ελλάδα εγώ ας πούμε δεν βρήκα κάτι πραγματικά καλό. Όσους κύκλους κι αν άλλαζα, όσο κι αν έψαχνα, γιατί λυπάμαι πολύ που θα το πω αλλά η νοοτροπία και η ποιότητα των πολλών αντρών αυτής της χώρας δεν είναι και η καλύτερη. Καθόλου καλή θα έλεγα αν μιλούσα με απόλυτη ειλικρίνεια. Στο εξωτερικό τώρα και συγκεκριμένα βόρεια Ευρώπη, βλέπω ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Βλέπω πολύ μεγάλες διαφορές σε πολλά πράγματα.

Dogmother
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ εμένα μου λες.. Λες να γίνω ερωτικός μετανάστης;

Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ πάντως άνετα θα γινόμουν αν και έτσι κι αλλιώς σε λίγο καιρό θα ξαναπάω στο εξωτερικό για κάτι μήνες και δεν θα μου λείψει και πολύ η Ελλάδα. Όταν θα βρω μια σταθερή δουλειά, το χω πάρει απόφαση, θα ζήσω για πάντα στη Β. Ευρώπη.

Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα συμφωνήσω (κατά κάποιο τρόπο) από την αντίστροφη. Δυστυχώς και στις γυναίκες θα έλεγα η ποιότητα στην Ελλάδα υπολείπεται κατα πολύ. Έχοντας ζήσει κάποια χρόνια έξω (κυρίως Δανία, λιγότερο Σουηδία) μιλάμε για ξεκάθαρη διαφορά πχ της μέσης Δανέζας από τη μέση Ελληνίδα. Και δε μιλάω σε θέμα εμφάνισης εννοείται που είναι σχετικό/υποκειμενικό, αλλά ως νοοτροπία, ιδιοσυγκρασία, συμπεριφορά κλπ Μέρα με τη νύχτα πραγματικά.

Thereisalwayshope11
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από περιέργεια, ποιές είναι αυτές οι ξεκάθαρες διαφορές που έχεις παρατηρήσει μεταξύ των γυναικών στη Δανία και των γυναικών στην Ελλάδα; Στους άντρες έχω εντοπίσει και εγώ διαφορές- στην Ελλάδα οι άντρες τείνουν να είναι πιο παραδοσιακοί, δηλαδή θέλουν τη γυναίκα νοικοκυρά κτλ. Αλλά στις γυναίκες δεν έχω δει διαφορές (ή τουλάχιστον εγώ δεν τις έχω παρατηρήσει). Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ γενικεύσεις και μιλάμε εντελώς στερεοτυπικά, αλλά κουβέντα να γίνεται…

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αποψάρα αλέρτ. Εχω κάνει αρκετή στενή παρέα με Δανέζες κ Βορειοευρωπαίες κ εγώ κ θα συμφωνήσω ότι είναι αρκετά διαφορετικές, δηλ δεν έχουν την προσκόλληση στην (πατρική) οικογένεια, τη μικροαστίλα, την εμμονή με την εμφάνιση κ το θεαθήναι, το πού θα τις πάει(!) διακοπές ο Κωστάκης για να ζηλέψει η ξαδέρφη, απορρίπτουν το ατελείωτο κακεντρεχές κουτσομπολιό, έχουν τρόπους κ δεν πετάνε μπηχτές, είναι πιο ανεξάρτητες και δυναμικές, με πιο περιπετειώδες πνεύμα, κοινώς έχουν μεγαλώσει σε πολύ πιο υγιή κοινωνία σε σχέση με τη θέση της γυναίκας. Εδώ μας μεγαλώνουν τόσο χάλια άντρες – γυναίκες που καταλήγουμε αμφότεροι αποδυναμωμένοι, μίζεροι κ.δυστυχισμένοι.… Διαβάστε περισσότερα »

Αποδημητικό Πτηνό
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Dogmother πάλι θεωρώ ότι είναι μείγμα τύχης και προσωπικής δουλειάς με την έννοια ότι σίγουρα χρειάζεται τύχη για να πέσεις πανω στον σωστό ανθρωπο τη σωστή στιγμη, απ την αλλη όμως αν δεν εχεις κανει και μια δουλειά με τον εαυτό σου, να τον γνωρίσεις ή να διορθώσεις κάποια πράγματα που σου δημιουργούν πρόβλημα, τότε ή που δεν θα είσαι σε θέση να τον αναγνωρίσεις αυτόν τον άνθρωπο οταν τον δεις ή που ακόμα και σχέση να κάνετε μπορεί αυτή να μην λειτουργήσει τελικά.

Dogmother
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι ισχύει αυτό που λες, έτσι νιώθω κι εγώ, απλά βλέπεις κάποια άτομα που είναι μαζί από τα 20 και συνεχίζουν.. Δηλαδή θεωρώ ότι ήταν τύχη για αυτούς που σε μια τοσο μικρή ηλικία βρήκαν άτομο με κοινά και έχουν κοινό όραμα στη ζωή. Χωρις δηλαδή τότε να έχουν ιδιαίτερη εμπειρία, γνώση και κριτήρια, απλά βρήκαν έναν άνθρωπο που η ζωή τους τα έφερε έτσι να συνεχίζουν μαζί.. Κι εννοώ ότι δεν τίθεται θέμα πχ μετακόμισης σε άλλη χώρα, επαγγελματικά διλληματα, ή κάποια απωθημένα ότι δεν έχουν περισσότερες ερωτικές εμπειρίες…

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πως, εξαρτάται και απο τη δική σου προσπάθεια.

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μας έχουν πουλήσει ένα παραμύθι. Το παραμύθι έχει τίτλο “Μπορείς να πετύχεις/γίνεις ότι θες”. Να είναι η εποχή του σύμπαντος που συνωμοτεί; Ή να φταίνε κάποιες ευκολίες και ανέσεις που ήταν εκεί για τους πολλούς; Αυτό δεν το ξέρω, είμαι πάρα πολύ μικρή για να το ξέρω, ξέρω όμως ότι για πάρα πολλούς και βάζω κι εμένα μέσα, αυτό το παραμύθι μας έχει φάει. Μας έχει φάει γιατί μας έχει δώσει την ψευδαίσθηση του ελέγχου. Μας λέει ότι αν προσπαθήσουμε πολύ και σωστή κατεύθυνση, το πράγμα θα γίνει. Και αγνοούμε κάθε άλλο παράγοντα που επηρεάζει. Όταν θα δούμε το διπλανό… Διαβάστε περισσότερα »

Divine21
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι ωραία απάντηση, με κάλυψες απόλυτα!

Fraulitsa
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εδώ επίσης να πω ότι πέρα από την τύχη, πρέπει να ειναι ο άλλος και αρκετά έξυπνος και ικανός να αναγνωρίσει την ευκαιρία, να την αρπάξει και να την εκμεταλευτεί. Οπότε ας μην δίνουμε και τόση αξία στην τύχη, όσο στην ικανότητα αναγνώρισης αυτής, όταν τυχαίνει. Διότι πολλές ευκαιρίες και τύχες παρουσιάζονται σίγουρα σε πολλούς, λίγοι ειναι όμως αυτοί που έχουν τα μυαλά να τις χρησιμοποιήσουνε κατάλληλα για να προκόψουν. Οπότε στην ερωτώσα θα έλεγα να κάνει ενα πατ-πατ στον ώμο της και για την εξυπνάδα και την ικανότητα της, που αυτά σίγουρα αποκτήθηκαν με κόπο και πολύ δουλεια και… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Aπαντησάρα κλαπ κλαπ

Fraulitsa
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ευχαριστώ αγαπητή Ιζόλδη! 🙂

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Πες τα Φραουλίτσα. Έχω βαρεθεί να ακούω για την τύχη του καθενός. Πλέον πιστεύω πως κανείς δεν έχει διάθεση να δώσει εύσημα για τις ευκαιρίες που αδράττονται αλλά θέλουν και σκληρή δουλειά για να γίνουν πραγματικότητα!

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Η ευφυΐα δεν κατακτιεται με κοπο και προσπαθεια . Ειτε την εχεις ειτε οχι.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μου που νιώθω τυχερή. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι οι περίοδοι που ένιωθα τυχερή είναι αυτές που σκεφτόμουν πολύ θετικά και ήμουν αισιόδοξη. Μετά αναρωτήθηκα αν η τύχη έρχεται επειδή σκέφτομαι θετικά ή αν σκέφτομαι θετικά επειδή αισθάνομαι τις τυχερές περιόδους. Ερώτηση τύπου κότας και αυγού.
Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να καταλήξω κάπου, αποφάσισα να μην το σκέφτομαι, γιατί τελικά αυτό που μετράει είναι τι κάνεις εσύ.

Υ.γ. Νομίζω ότι πίσω από την ερώτηση κρύβεται κι ένας μικρός φόβος. Αν είναι θέμα τύχης, αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Αν είναι θέμα ικανότητας εξαρτάται από εμάς και μόνο.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Εγώ κάνοντας μία μίνι αναδρομή, συνειδητοποίησα πως οι περίοδοι που ένιωθα τυχερή είναι αυτές που δούλευα σαν τον μαύρο σκύλο και είχα βάλει κάτω έναν στόχο και τον πελεκούσα ανελέητα! Από Πανελλήνιες, μέχρι δουλειά, παιδιά, κιλά, γκόμενοι, κλπ.. Στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά!

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ο στόχος! Μεγάλη υπόθεση ❤️

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τα λεφτά δυστυχώς, παρά τους σχετικούς μύθους, είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό θέμα της οικογένειας που θα γεννηθείς. Και με αυτό εννοώ ακόμα και πράγματα που θεωρούμε μόνο αποτέλεσμα “σκληρής δουλειάς”. Για παράδειγμα οι βαθμοί στο πανεπιστήμιο θεωρητικά είναι προσωπικής προσπάθειας. Συνήθως όμως οι καλύτεροι φοιτητές είναι εκείνοι που έρχονται απο ιδιωτικά σχολεία, που δε χρειάζεται να δουλέψουν, που ίσως έχουν δικό τους μεταφορικό, που παίρνουν έξτρα βιβλία, που αν βρούν δυσκολία πάνε φροντιστήριο κλπ. Είναι παιδιά που έχουν γεννηθεί σε ένα σπίτι με βιβλία, με πολλά ερεθίσματα, με γόνεις που τους συστησαν σε πανεπιστημιακούς, με επαφή με τέχνες, με… Διαβάστε περισσότερα »

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Διαφωνω με αυτο το σχολιο γιατι υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που τα καταφεραν στηριζομενοι στις δικες τους δυναμεις και χωρις βοηθεια απο καπου, απλως ηξεραν να δημιουργουν τις ευκαιριες και εφτιαξαν οι ιδιοι την τυχη τους. Οπως λεει και ο συγγραφεας “οι ανθρωποι που προχωρουν σε αυτο τον κοσμο δεν ειναι αυτοι που κατηγορουν τις συνθηκες τους για αυτα που εχουν η για αυτα που τους συμβαινουν αλλα οσοι σηκωνονται, εκμεταλλεύονται ευκαιριες και αν δεν υπάρχουν τις δημιουργουν οι ιδιοι”. Νομιζω ξέρουμε πολλους που προερχονται απο τα καλα απιτια που περιγραφεις και δεν καταφεραν ποτε τιποτα γιατι απλως επαναπαυτηκαν…

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ θα συμφωνήσω απολύτως με το bozonio, τολμώ δε να το πάω και λίγο παραπέρα. Προσωπικά πχ. πιστεύω έχω υπάρξει φοβερά τυχερή σε πολλά ζητήματα που αφορούν το πού βρίσκομαι αυτή τη στιγμή επαγγελματικά και προσωπικά (εννοείται ότι “μηδένα προ του τέλους” που είπαι κι ο I_am_the_law, αλλά μιλάμε για ως τώρα). Αυτό το έλεγα πάντα στους δικούς μου, κι εκείνοι επειδή είναι από αυτούς που παινεύουν το παιδί τους μου απαντούσαν ότι κι άλλοι είχαν περισσότερες ευκαιρίες και στήριξη από μένα (που δε με λες και “γόνο”) κι όμως δεν τα εκμεταλλεύτηκαν. Αλλά κι αυτό πού οφείλεται; Ο χαρακτήρας… Διαβάστε περισσότερα »

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Οταν λεω στηριζόμενοι στις δικες τους δυναμεις εννοω και τα τυχον ταλεντα που μπορει να εχει κανεις. Καποιοι μπορει να ειναι πιο προικισμένοι και αρα πιο τυχεροι αλλα δεν τα πανε απαραιτητα καλυτερα απο λιγοτερο προικισμενους. Υπαρχουν λιγοτερο προικισμένοι με μεγαλυτρα κινητρα και αυτενεργεια που τα καταφερνουν πολυ καλυτερα. Δεν ειναι θεμα τυχης το πως αξιοποιει κανεις τα ταλεντα του, ειναι θεμα επιλογης και συνειδητης προσπαθειας. Τα λεφτα και η κοινωνική θεση μπορει να σε βρουν τυχαια και να τα χασεις γιατι επαναπαυτηκες αλλα μπορει και να τα αποκτησεις με σκληρη δουλειά απο το μηδεν. Ειναι πολυ βολικο να τα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Karamouza, πρώτ’απ’όλα, όλα όσα λες εν προκειμένω είναι σωστά και ισχύουν. Μάλλον δεν υπήρξα πολύ ξεκάθαρη (προσπαθώντας να αποφύγω και τα σεντόνια, αλλά είναι δύσκολο): Επ’ ουδενί υποστηρίζω ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε, να λέμε «έχει ο θεός», να παραδινόμαστε επειδή «έλα μωρέ, γεννήθηκα σε μη ευνοϊκές συνθήκες, τι να προσπαθώ τώρα…». Όπως λες, είναι θέμα θέλησης να προσπαθήσουμε. Το πώς θα αντιμετωπίσουμε κάθε τι και πώς θα επιδιώξουμε να εκμεταλλευτούμε και τις καταστάσεις και τα ταλέντα μας είναι θέμα επιλογής. Απλώς τίθεται το ζήτημα για το οποίο μιλάει και το bozonio παρακάτω, το πόσο ελεύθερη είναι η επιλογή. ΟΚ, παραείναι… Διαβάστε περισσότερα »

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Νομιζω το ιδιο λεμε απλως εσυ στεκεσαι περισσορερο στο γεγονος οτι γονιδιακα δεν ειναι στο χερι μας να επηρεασουμε καποια πραγματα αρα προκειται για τυχη ενω εγω αυτο που λεω ειναι οτι ισχυει αυτο αλλα και χαλια μαυρα να ειναι τα γονιδιακα σου παλι υπαρχουν ανθρωποι που τα καταφεραν, οχι πολλοι ουτε είναι οι πλειοψηφια αλλα μπορει να συμβει.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Όντως το ίδιο λέμε, απλώς είναι ζήτημα θεώρησης του κόσμου. Αν κάποιος πιστεύει σε μια μεταφυσική διάσταση της ανθρώπινης ψυχής, αποδίδει τα χαρακτηριστικά της σε μεταφυσικούς παράγοντες. Εγώ πάλι λέω ότι εκτός από το ταλέντο/ευφυία κλπ, ακόμη και χαρακτηριστικά όπως η θέληση, η επιμονή και η εργατικότητα πάλι είναι θέμα γονιδίων ή/και ανατροφής, άρα θέμα τύχης.

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Karamouza υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά στατιστικά αν το πάρεις δε στεκει αυτό που λες. Μια από τις πολλές σχετικές έρευνες: https://eu.usatoday.com/story/news/education/2019/05/15/georgetown-study-felicity-huffman-lori-loughlin-report/1193938001/
Μας αρέσει να ζούμε με αυτό το πραμύθι ότι “με σκληρή δουλεία θα πετύχω” ακόμα και αν είμαστε φτωχοί δυστυχώς, εκεί στηρίζεται το υπάρχον σύστημα. Αλλά εδω κάποιοι παίζουν στη λοτταρία θα μου πεις, δεν είμαστε και πολύ καλοι στις στατιστικές.
Iris συμφώνω μαζί σου αν και είναι ένα επίπεδο παραπάνω. Εγώ το σκέφτομαι αυτό σε συζητήσεις για την “ελέυθερη βούληση”. Τι είναι η “ελεύθερη βούληση” αν αυτο ακριβώς που είμαστε καθορίζεται από άλλους παράγοντες;

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

bozonio, στην ουσία είναι ο ίδιος προβληματισμός – δες αν θες την απάντησή μου στην karamouza.
Για το πρώτο που λες συμφωνώ φυσικά, αλλά πρωτίστως σε ότι αφορά τους ευνοημένους που τονίζουν “πόσο προσπάθησαν”, υποβιβάζοντας την τεράστια σημασία των καλών συνθηκών που τους βοήθησαν. Δηλαδή είχες την εύνοια, μπράβο, μην είσαι και υπερόπτης από πάνω.
Αλλά οι μη ευνοημένοι δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Υπάρχουν κι αυτοί που πήγαν μπροστά μόνο με ταλέντο και δουλειά. Α, και με λίγη τύχη, φυσικά… 😉

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Λυπάμαι αλλα δεν συμφωνω. Δεν ειναι παραμυθι οτι η σκληρη δουλειά δε φτανει. Ειναι πολυ σημαντικη και δεν εχει να κανει με συστηματα, δε θα παω εκει τη συζήτηση. Η δουλεια παντα φαινεται, το αν θα αποδωσει τα μεγιστα εχει να κανει και με αλλα πραγματα που δεν ειναι θεμα τύχης

all things must pass
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από συνέντευξη ικανού και ταλαντούχου έλληνα ηθοποιού και σκηνοθέτη.
Κάτι μου λέει πως σχετίζεται με την ερώτηση..ίσως..
“ο λογισμός, το μοναδικό αυτό εργαλείο που έχουμε για να αντιληφθούμε τον κόσμο και να προχωρήσουμε, είναι ελλειμματικός. Όπου κι αν πιστεύεις, σε υπερβαίνει κατά πολύ ο κόσμος γύρω σου. Ζούμε την ανεπάρκεια της λογικής. Και οποιαδήποτε στιγμή ο κόσμος γύρω σου μπορεί να σε συντρίψει.
Θεωρώ ότι το σύμπαν είναι εντελώς αδιάφορο. Όταν σηκώσεις το κεφάλι σου ψηλά και πεις «γιατί εγώ», είτε στην ευτυχία είτε στη δυστυχία, η απάντηση –που δεν ακούγεται γιατί το σύμπαν δεν μιλάει– είναι «γιατί έτσι».

Thereisalwayshope11
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι είναι αυτό που ορίζουμε ως τύχη; Είναι τύχη ότι γεννήθηκες σε μία αγαπημένη και ισορροπημένη οικογένεια στην Ελλάδα που είχε ένα κάποιο βιωτικό επίπεδο και όχι σε ένα χωριό στην Αφρική; Εάν είναι έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων (δεν θεωρώ ότι είναι η πλειοψηφία, λέω απλά ότι υφίσταται σαν ποσοστό) είχε την ίδια τύχη. Τα λοιπά για μένα δεν ήταν τόσο τύχη όσο ότι είχες τα μάτια σου ανοιχτά και αξιοποίησες ευκαιρίες που μπορεί και σε άλλους να τύχαιναν αλλά ίσως να μην τις έβλεπαν είτε ακόμα και εάν τις έβλεπαν να μην τις αξιοπούσαν από φόβο ή… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Τύχη είναι ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα. Τύχη είναι ότι έχει την υγεία της. Τύχη είναι ότι βγήκε στην αγορά εργασίας προ κρίσης. Τύχη είναι ότι είχε την ευχέρεια να φύγει στο εξωτερικό, προφανώς με την στήριξη των δικών της (υποθέτω ότι ως προσφάτως απόφοιτη δεν είχε δικά της χρήματα για να ξεκινήσει τη ζωή της). Τύχη ίσως και να ‘ναι ότι είχε τα χρήματα την κατάλληλη στιγμή και ότι κατόπιν οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν και έβγαλε κέρδος από την πώληση. Φυσικά αυτά από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Θα μπορούσε να έχει όλα αυτά τα “τυχερά” στη ζωή της… Διαβάστε περισσότερα »

Princess Consuela Banana-Hammock
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι ένα θέμα που προσωπικά με έχει απασχολήσει πολύ! Όπως λέει και η γρανιτά τύχη είναι να γεννηθείς στη χώρα που γεννήθηκες, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και από τους συγκεκριμένους γονείς! Μήπως και άλλοι που δεν είχαν την τύχη να σπουδάσουν, να φύγουν προς το εξωτερικό και να κυνηγήσουν την επιτυχία είναι λιγότερο ικανοί, έξυπνοι, εργατικοί; Γι’αυτό, αφού εγώ όντως θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, κάθε χρόνο δίνω ένα ποσό σε συγκεκριμένο οργανισμό που προσφέρει υποτροφίες σε λιγότερο τυχερά αλλά το ίδιο ή περισσότερο ικανά άτομα!

despoina85
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: από τη μία μπορεί να νιώθεις λίγες ενοχές που υπήρξες τυχερή και από την άλλη διακρίνω ταυτόχρονα ότι σε ενοχλεί να θεωρούνται οι επιτυχίες σου από τους άλλους μόνο θέμα τύχης. Έχεις την ανάγκη να σου αναγνωρίσουν ότι είσαι και πολύ ικανή και ότι έχεις δουλέψει πολύ. Θα πρότεινα να μη σε απασχολεί τι πιστεύουν οι άλλοι καθώς επίσης να μην κάνεις το λάθος και θεωρήσεις ότι μόνο η ικανότητα και η προσπάθεια μετράει. Μέτρο ακριβώς δεν έχουμε, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και η τύχη, και οι συγκυρίες.