Αγαπητή «Α, μπα»: Πήρε παραπάνω θάρρος χωρίς να του το δώσω

Έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται μαζί μου είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε σε φιλικό επίπεδο αναπτύσσουν πολύ γρήγορα μία παραπάνω οικειότητα με ‘μένα, με αποτέλεσμα να ξεκινούν αστεία, πειράγματα και προσωπικές κουβέντες που κατά την άποψή μου είναι πολύ νωρίς να μοιραστούν μαζί μου. Όταν λέω “φιλικό επίπεδο” δεν αναφέρομαι σε φιλίες 10 ετών, αλλά σε παρεϊστικους κύκλους τύπου “ο γνωστός του γνωστού ω γνωστέ”. Μου συνέβη πάλι πριν από λίγες ημέρες σε μια τέτοιας μορφής παρέα με αποτέλεσμα να πεταχτεί μία ατάκα (που δεν θα έπρεπε να ειπωθεί) από έναν τύπο που τον έχω δεί μόλις 4 φορές στη ζωή μου. Θεωρώ ότι πήρε παραπάνω θάρρος χωρίς να του το δώσω. Για να μη χαλαστεί η διάθεση κανενός, φρόντισα με ήρεμο και χιουμοριστικό τρόπο να του απαντήσω. Το κατάλαβε, ντράπηκε λίγο και σιώπησε. Εννοείται πως δεν τον παρεξήγησα και το πήρα στο χιούμορ κι όταν τον ξαναδώ θα μιλήσουμε κτλ. Το θέμα μου είναι, επειδή μου έχει ξανασυμβεί πολλές φορές να παίρνουν θάρρος από το πουθενά (προφανώς λόγω της καλής μου αύρας, της θετικότητας, της οικειότητας, της πραότητας που αναδύω; έτσι μου έχουν πει φίλες μου), πώς θα γίνει από πριν να βάζω τα όρια μου; Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν είναι η ιδέα μου, μού το έχουν επιβεβαιώσει και άτομα του περιβάλλοντός μου. Ευχαριστώ, Λένα μου, σε αγαπώ πολύ!

-ψάχνω μια λύση

Δεν λες πόσο χρονών είσαι, αλλά μέσες άκρες αυτό θα γίνει με τα χρόνια και την εμπειρία. Δεν είναι κακό να έχεις καλή αύρα, να είσαι θετική. Πρόσεξε μην πιστέψεις ότι η λύση είναι να είσαι το ανάποδο. Θα βρεις την ισορροπία, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι όπως και να είσαι, πάντα υπάρχουν αυτοί που παίρνουν θάρρος χωρίς να τους το δώσεις, οπότε η ερώτηση δεν είναι πώς να κόβεις τη φόρα από την αρχή, αυτό δεν γίνεται, δεν μπορείς να έχεις τόσο έλεγχο πάνω στους άλλους. Μόνο τις αντιδράσεις σου μπορείς να ελέγξεις. Αν μπορείς από τώρα να απαντάς ήρεμα και να κόβεις την φόρα, ίσως και να μην χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
DreamerΣουβλίτσαGranita Lemoniπόντια ιντερνάσιοναλDotti Kali Linnea Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να χαλιέται η ατμόσφαιρα όταν αποφασίζουμε να απαντήσουμε σε κάτι που δεν έπρεπε να ειπωθεί, και δεν χαλιέται τη στιγμή που ξεστομίζεται η οποιαδήποτε βλακεία. Έχω τσακωθεί με παρέα για αυτό το λόγο. Όταν απάντησα σε κακοήθεια που ειπώθηκε για άλλον (που έλειπε εκείνη τη στιγμή), όλοι στράβωσαν. Μετά βέβαια ένας – ένας μου έλεγαν ότι συμφωνούν μαζί μου, αλλά δεν έπρεπε να μιλήσω για να μη γίνει βαριά η ατμόσφαιρα. Η απάντηση μου ήταν ότι αν δεν βαραίνει η ατμόσφαιρα με το κουτσομπολιό, τότε κάτι πάει πολύ στραβά με όλους τους και… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“πως γίνεται να χαλιέται η ατμόσφαιρα όταν αποφασίζουμε να απαντήσουμε σε κάτι που δεν έπρεπε να ειπωθεί, και δεν χαλιέται τη στιγμή που ξεστομίζεται η οποιαδήποτε βλακεία”

Είναι πολύ απλό. Υπάρχουν κι αυτ@ που θεωρούν ότι εφόσον δεν ήταν στοχευμένη προς αυτούς η βλακεία “μωρε μια πλάκα έκανε ο Γιώργος, μην είσαι κι εσύ τόσο εύθικτη”. Και για ευρύτερα ζητήματα, αν δεν ανήκουν στη θιγόμενη ομάδα, τότε οι βλακείες είναι αόρατες στα μάτια τους.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Είχα χρόνια το ίδιο πρόβλημα, μέχρι που κατάλαβα ότι δεν είχα απλώς θετική αύρα, αλλά ήμουν εσωτερικά people pleaser γιατί είχα ανάγκη ο κάθε νέος άνθρωπος που γνώριζα να με συμπαθήσει, ανεξαιρέτως κόστους. Δεν είχα βάλει εγώ η ίδια τα όριά μου στον εαυτό μου. Όταν το κάνεις, θα δεις μεγάλη διαφορά.

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Τα ίδια κι εδώ! Μέχρι τα 26-28 μου, ήθελα να είμαι συμπαθής, ήμουν πάντα το καλό παιδί, μικρότερη ήμουν και πιο ντροπαλή και είχα το ίδιο πρόβλημα. Όταν συνειδητοποίησα ότι απλά έπρεπε να βάλω τα όρια μου στον εαυτό μου αλλά και στους άλλους, όταν κατάλαβα πόσο υποχωρητική υπήρξα στη ζωή μου και αποφάσισα να αλλάξω, άλλαξαν και οι άλλοι γύρω μου. Και κάτι ακόμα.. να απαντάς κι ας γίνεις δυσάρεστη! Έτσι κι αλλιώς, όταν απαντάς ακόμα και με χιούμορ κι ευγένεια, πάλι δυσάρεστη θα σε λένε. Συνήθως τέτοια “πειράγματα” και σχόλια γίνονται σε άτομα που κανείς δεν υπολογίζει ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Blackcat
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το τοποθετήσεις ολοσωστα… Ακριβώς αυτό συνέβαινε και σε μένα μέχρι που έβαλα όρια… Και όλα έγιναν πιο ανθρώπινα και ήρεμα…

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Δεν μπορείς να ελέγξεις και πολύ την εικόνα σου, ό,τι είναι να κάνεις το κάνεις με τη συμπεριφορά σου αργότερα και από αυτά που λες μια χαρά το κάνεις. Δηλαδή τί πρέπει, να τους αρπαζεις απ το σβέρκο προκαταβολικως ή να γρυλιζεις μουρμουριζοντας αντί για καλημέρα.;

Εγώ πάλι έχω το αντίθετο πρόβλημα, μια ζωή μου λένε πως φαίνομαι σνομπ και ντάξει παλιά ήμουν πολύ ντροπαλή, τώρα καμία σχέση, αλλά και πάλι τα ίδια. Μα τι να κανω, έλεγα, όποιον βλέπω του μιλάω, χαιρετάω, χαμογελάω, οοοοοχι πάλι σνομπ.

Ε δεν με νοιάζει πια, ο άνθρωπος δεν είναι η πρώτη του εικόνα.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Κι εγώ ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχω. Το δε χαρακτηρισμό της “ξινής” μου τον έχουν κολλήσει γιατί ακριβώς δεν χασκογελάω όταν νιώθω ότι ο άλλος παραβιάζει τον χώρο μου. Μια εποχή που πέρασα κι από αυτή τη φάση (μεγάλες ανασφάλειες) ένιωθα μεγάλη καταπίεση με κανένα ουσιαστικό όφελος (για μένα), μόνο την αίσθηση ότι θυματοποιούμουν αυτοβούλως.

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχω κι εγώ. Με χαρακτηρίζουν σνομπ πολύ συχνά. Μου το έχουν πει άνθρωποι που μετά με γνώρισαν καλύτερα και ένιωσαν την άνεση να μου πουν πως η αρχική τους εικόνα ήταν αυτή. Κι εγώ ήμουν πολύ πολύ όμως ντροπαλή μικρή κι έχω κάνει αγώνες να το ξεπεράσω. Μάλλον ένα μέρος του άθελα μου το “μεταμφίεσα” σε σνομπισμό.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αχ να ιδρύσουμε έναν σύλλογο Αδίκως Χαρακτηρισμένων Σνομπ, κι εγώ το ίδιο πρόβλημα. Η ζωή μου όλη. ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΑΝ.
Οπως το λέει η Σουβλίτσα, κι εμένα μου συμβαίνει αυτό.
Κι από την άλλη, πάντα με πλησιάζαν και έδειχναν ιδιαιτερη συμπαθεια, άτομα με κάποιας μορφης αυτισμό, που ήταν κλειστά με αλλους πιο πρόθυμους απο μενα. Ίσως αυτά τα άτομα ένιωθαν και αναγνώριζαν ότι δεν κρύβω κάτι αρνητικο και ενίοτε αγκιστρώνονταν πάνω μου. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνει κάποιος τι περιγράφω. Ήταν πάντα συγκινητικό αλλά και τόσο ασφυκτικό πολύ συχνά.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Πόντια, κι εγώ πολύ ντροπαλή σε σημείο να με πιάνει άγχος σε μέρη με πολύ άγνωστο κόσμο με τον οποίο θα έπρεπε για χ,ψ λόγους να συναναστραφώ. Ακόμη και τώρα δυσκολεύομαι πολύ να πιάσω κουβέντα με άτομα που δεν γνωρίζω καλά και κυρίως τις πολλές εγκαρδιότητες με άτομα που δεν νιώθω δικά μου…

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Ποντια κι εμενα μου συμβαίνει αυτό! Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι!

Sleepy yet busy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάντως όταν κάποιος ξεπερνάει τα όρια λέω δυνατά σαν τον Νικο Σταυρίδη σε παραλλαγή από τα κίτρινα γάντια «άχου και παραγνωριστήκαμε κ πως θα βγάλουμε άκρη».
Όχι τόσο χιουμοριστικά όμως. Αμέσως σκαλώνουν.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Για να μη χαλαστεί η διάθεση κανενός, φρόντισα με ήρεμο και χιουμοριστικό τρόπο να του απαντήσω.”
Πάντως, και να απαντούσες με έντονο τρόπο και να χαλούσε η διάθεση της παρέας, δεν πειράζει. Άλλωστε, και αυτός χάλασε την δική σου διάθεση με αυτό που είπε.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Είναι δυνατόν να ξέρεις από πριν ποιος θα ξεφύγει και θα πετάξει την κοτρώνα;Δεν το γράφει κανένας στο κούτελο,ότι είναι αγενής,άξεστος,χαζοβιόλης ή και όχι τόσο χαζοβιόλης,αλλά σκέτο κακοπροαίρετος,που χαχανίζει με ηλίθια,προσβλητικά αστεία σε βάρος των άλλων ή πετάει αδιακρισίες.Είναι μέσα στο παιχνίδι της κοινωνικής μας ζωής η αναζήτηση των ορίων με τους άλλους ανθρώπους.Έτσι γίνεται,όταν συναναστρεφόμαστε και γνωρίζουμε κόσμο.Λίγο αφήνουμε περιθώριο,για να κάνουμε ένα άνοιγμα στον απέναντι,λίγο κάνει κι αυτός,από λίγο παίρνουμε το θάρρος για ένα βήμα πιο μπροστά.Και συνέχεια οριοθετούμε εκείνα που δεχόμαστε,τον τρόπο που μας αρέσει και πατάμε φρένο,όπου το θεωρούμε απαραίτητο.Μπορούμε να μη μιλάμε και καθόλου,να είμαστε… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πόσο ωραία τα λες πάντα.

lioness
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μια μικρή παρατήρηση, χωρίς να σε κατηγορώ φυσικά. Όταν κάτι σε πειράξει, το τελευταίο που θα πρέπει να σε νοιάζει είναι μη χαλάσει το “φιλικό” και “ευχάριστο” κλίμα. Εφόσον κάτι σε πείραξε, έχει ήδη χαλάσει και δεν ευθύνεσαι εσύ γι αυτό, αλλα ο άλλος που ξεπερνάει τα όρια σου από το πουθενά. Μην καταπιεζεσαι στις αντιδράσεις σου, μη φοβάσαι να γίνεις δυσάρεστη που λέμε κι εδώ. Δεν είναι στο χέρι σου ούτε η αντίδραση του αγενους ούτε η διάθεση της υπόλοιπης παρέας. Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι ο εαυτος σου. Μεγάλα παιδιά είστε. Αν είναι να ξενερωσουν επειδή… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ναι αλλά ποια είναι αυτή η ατάκα για να σου απαντήσουμε ρε αδερφέ; Μπορεί και να μην ήταν ατάκα παραπάνω θάρρους, μπορεί και να ήταν. Δε λες παραδείγματα και αυτό με προβληματίζει.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και μένα Mitsi, αυτό σκέφτηκα. Μπορεί και να μην ήταν τόσο φοβερή η ατάκα, αλλά να ερμηνεύεται έτσι με βάση τα κριτήρια της ερωτώσας. Όπως και να ‘χει, άμα λέει πως την πείραξε την πείραξε, και με αυτό ως δεδομένο γράφονται η απάντηση και τα σχόλια. Αυτό που με σκάλωσε εμένα είναι το “Εννοείται πως δεν τον παρεξήγησα και το πήρα στο χιούμορ κι όταν τον ξαναδώ θα μιλήσουμε κτλ.”. Άλλη μια φορά που μια γυναίκα πιέζει τον εαυτό της να μην παρεξηγήσει κάποιον και να δείξει πως βρίσκει κάτι αστείο, ενώ στην πραγματικότηα δεν της φαίνεται καθόλου αστείο. Πιέστηκα… Διαβάστε περισσότερα »

kissed by fire
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

βρε να μη φοβασαι να γινεις δυσαρεστη! Αφορμη για ξεκαθαρισμα στη τελική! και μάντεψε, αν οι αλλοι συναινουν σιωπηρα τοτε μάλλον εχμμ κάτι λεει αυτο για αυτους. Συνεχισε να κοβεις ηρεμα τη φόρα αλλα δυστυχως οι αλλοι είναι περα απο τον έλεγχο σου.

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Κάποιοι θα πετανε παντα αυτο που θελουν να πουνε ειτε το επιτρεπεις, ειτε οχι. Για να φτασει να το σκεφτει ο αλλος πριν το πει θα πρεπει να εχουν προηγηθει συζητησεις που θα τον εχεις κανει να μετανιωσει που μιλησε. Οποτε φροντισε οταν κατι δεν το θεωρεις σωστο σχολιο να το εκφραζεις και να εχεις ενα υποστηρικτικο περιγυρο.