in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πες μου ένα σάιτ που να βοηθάει με τις τεχνικές στο μαγείρεμα

Θα μείνω αμαγείρευτη μέχρι να απαντήσεις

Αγαπητή α, μπα εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει πες μου σε παρακαλώ ένα σάιτ που βοηθάει με τις τεχνικές στο μαγείρεμα… Αφορμή για την ερώτηση είναι μια συνταγή για ριζότο που είδα σε σάιτ γνωστού μοδάτου Έλληνα σεφ και σκέφτηκα ότι αν δεν είχα μάθει την τεχνική από ένα αφιέρωμα στο ριζότο σε ένα περιοδικό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αγαπητή α, μπα εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει πες μου σε παρακαλω ενα σαητ που βοηθαει με τις τεχνικές στο μαγείρεμα… Αφορμή για την ερώτηση είναι μια συνταγη για ριζότο που ειδα σε σαητ γνωστου μοδατου ελληνα σεφ και σκεφτηκα οτι αν δεν ειχα μαθει την τεχνικη απο ενα αφιερωμα στο ριζότο σε ενα περιοδικο, και απλα ακολουθούσα τις συμβουλες του γνωστου μοδατου, αναθεμα κι αν θα ειχα μαθει να το μαγειρευω σωστα. Με την ιδια λογικη πολλες απ τις συνταγες του μοδατου -και οχι μόνο- σιγουρα θα ειναι πολυ καλυτερες αν μαθω κολπα και τεχνικες, καλά δεν τα σκέφτομαι; Τωρα που γραφω την ερωτηση μου έρχονται διαφορες απαντησεις ειναι η αληθεια, αλλα εσυ παραμενεις Η. ΜΟΝΗ. ΛΥΣΗ.

-θα μεινω αμαγειρευτη μεχρι να απαντησεις

 

Χεχε, μου άρεσε η χρήση του μάντρα με αυτόν τον συσχετισμό.

Θα λάβεις πολλές προτάσεις στα σχόλια, θα σου πω και την δική μου άποψη. Μην περιμένεις να μάθεις τεχνική μαγειρέματος δωρεάν. Είναι αρκετά απίθανο να λάβεις γνώσεις τέτοιου είδους – πληροφορίες εγκεκριμένες, επιπέδου – χωρίς να πληρώσεις. Γι ‘αυτό ακριβώς έμαθες ό,τι έμαθες σε ένα αφιέρωμα περιοδικού: επειδή πλήρωσες. Ο γνωστός μοδάτος σεφ που βάζει συνταγές στο ίντερνετ το κάνει για να διατηρεί παρουσία, για να κυκλοφορεί το όνομα του, και για όσους ξέρουν να μαγειρεύουν. Όποιος ξέρει να μαγειρεύει καλά, καταλαβαίνει όλα όσα παραλείπονται, γιατί έχει διαβάσει πολύ πριν, από πολλές και διάφορες πηγές, έχει συζητήσει σε βάθος με άλλους καλούς μάγειρες, και έχει κάνει άλλες τόσες δοκιμές.

Γούστα είναι αυτά, ακόμα και στον ποιον διαλέγεις να διαβάσεις, στο ποιον εμπιστεύεσαι. Θα σου πω από ποιους έχω μάθει εγώ διάφορες λεπτομέρειες που αν δεν είχα διαβάσει ή δει, δεν θα τις έβρισκα με τίποτα μόνη μου (όπως πώς ροδίζεις το κρέας καλά από όλες τις μεριές: πρώτον και βασικόν, το στεγνώνεις πάρα πολύ καλά και επίμονα με χαρτί κουζίνας). Πρώτα, από το cooking school της Μάρθα Στιούαρτ (όχι για τα γλυκά, είναι υπερβολικά αμερικάνικη η λογική της για τα γούστα μου). Είναι μια σειρά εκπομπών. Προσοχή: οι συνταγές υπάρχουν δωρεάν στο ίντερνετ. Αλλά οι λεπτομέρειες, αυτό που θα κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, βρίσκονται μόνο στις εκπομπές, σε αυτά που λέει η Μάρθα.

Το άλλο μεγάλο σχολείο για μένα είναι το κομμάτι cooking των New York Times, αλλά όχι όλων όσων γράφουν εκεί, κυρίως τις συνταγές του Mark Bittman. Μερικές φορές γράφει εισαγωγικά σχόλια και εκεί βρίσκεται όλη η φιλοσοφία της λεπτομέρειας, μέσα σε λίγες λέξεις, πχ για μελιτζάνες στο φούρνο «βάλε άφθονο λάδι, το λάδι πρέπει να σιγοβράζει, μπορείς να τις στριμώξεις, αρκεί να μην υπάρχει επικάλυψη». O συγκεκριμένος έχει αφήσει εποχή με το βιβλίο “how to cook everything”, που απαντάει ακριβώς σε αυτό που ρωτάς.

Αν σε ενδιαφέρει η παρασκευή ψωμιού, το βιβλίο που έχει όλη την φιλοσοφία του παραδοσιακού, χωρίς πολλά πολλά ψωμιού, όπως ήταν στην αρχαιότητα, που λέει ο λόγος, ό,τι πληροφορία χρειάζεται υπάρχει στο Flour Water Salt Yeast.

Για τα γλυκά δεν έχω πρόταση, δεν έχω βρει ακόμα τον γκουρού μου, κυρίως επειδή δεν φτιάχνω γλυκά, επειδή δεν τρώει κανείς στο σπίτι. Θα μας βοηθήσουν οι αναγνώστες ελπίζω.

 

EDIT

Για αυτή την ερώτηση είχα ζητήσει και την συμβολή της Μαρίνας που δεν μπήκε από λάθος. Την βάζω τώρα, καθυστερημένα, και ζητώ συγνώμη για την παράλειψη!

 

Και τώρα η κανονική απάντηση!

Ρώτησα την δική μας Μαρίνα Χρονά, η οποία συστήνει το chefsteps και το Thomas Keller masterclass, το οποίο δεν είναι δωρεάν (αλλά μπορείς να κάνεις δωρεάν δοκιμή).

Η Μαρίνα μας έγραψε και τα εξής:

Ένας από τους βασικότερους λόγους που δεν μπορούμε να βρούμε  δωρεάν στο διαδίκτυο, επαγγελματικές τεχνικές μαγειρικής,είναι γιατί αν το καλοσκεφτείς, αυτή είναι η βασική δουλειά των σχολών μαγειρικής. Αυτή η γνώση έχει έρθει μετά από μακρά προσπάθεια, δοκιμές, αποτυχίες, εξέλιξη, ξόδεμα χρημάτων ,γιατί φυσικά οι δοκιμές στο μαγείρεμα κοστίζουν και πολλά πολλά ακόμα. Οπότε, θα ήταν κάπως παράδοξο η γνώση αυτή να παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όποιον τη θέλει. Βέβαια από την άλλη, είναι παράλογο, να πρέπει να πας ντε και καλά σε σχολή μαγειρικής, αν θέλεις να μαγειρεύεις, τεχνικά άρτιο, φαγητό στο σπίτι σου. Σωστά. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν ωραιότατα βιβλία μαγειρικής, γραμμένα από επαγγελματίες και αυθεντίες του είδους, προορισμένα για επαγγελματίες και όχι μόνο, αλλά και ωραιότατα διαδικτυακά master classes, μέσα από τα οποία, μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις σαν επαγγελματίας. Αλλά μάντεψε. Κοστίζουν. Και πολύ καλά κάνουν κατά τη γνώμη μου. Γιατί είπαμε. Για να φτάσει να μαγειρέψει κάποιος, τεχνικά άρτιο φαγητό, έχει ξοδέψει πολλά και μάλιστα πολύ περισσότερα από όσα μπορείς να φανταστείς. Κάποιοι, ξοδεύουν όλοι τους τη ζωή για να κάνουν το τέλειο ριζότο. Κρίμα δεν είναι αυτή τη γνώση να την δώσουν χωρίς ,κάποιο έστω, αντίτιμο;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

25 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Δασκαλίτσα
Δασκαλίτσα
5 χρόνια πριν

Ξέρω πως είναι πέρα για πέρα άσχετο, αλλά σας θεωρώ ανώτερα πνευματικά όντα εσάς που μπορείτε να αντισταθείτε στα γλυκά, ή που ακόμα χειρότερα, αυτά δεν ασκούν καμία γοητεία επάνω σας!

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Δασκαλίτσα

Απαπα κι εγώ. Προσπαθώ να βγάλω τη ζάχαρη από τη ζωή μου και είμαι τώρα στην τέταρτη εβδομάδα οφ, αλλά δύσκολο πράγμα. Κι ακουω τον άλλον να λέει μπαααα δεν τρώω γλυκά. Σοκ και δέος.

Ziggy Stardust
Ziggy Stardust
5 χρόνια πριν

Προσωπικά εμπιστεύομαι πολύ το σαιτ cucina caruso
https://caruso.gr/
Πέρα απο τις συνταγές εστιάζει πολύ και στη φιλοσοφία με την οποία μαγειρεύεται ένα φαγητό, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό όταν έχεις ξεπεράσει το επίπεδο της απλής εκτέλεσης της συνταγής. Έχει κυρίως μεσογειακή(ελληνική και ιταλική) και γαλλική κουζίνα

Ευαγγελία Σχοινά
Ευαγγελία Σχοινά
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ziggy Stardust

Πολύ καλό σάιτ το συγκεκριμένο, όντως. Έχει κ αφιερώματα όπως “τεχνική για risotto” ή “πώς να φτιάξετε ζυμαρικά σαν Ιταλός”. Το έχω αγαπήσει ☺

Δασκαλίτσα
Δασκαλίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ziggy Stardust

Τον Caruso τον αγαπώ! Με βοήθησε σε πολλά ο μπαγάσας και μ’ αρέσει που είναι έτσι αφοριστικός και απόλυτος και πιστός σε ό,τι πρεσβεύει.. Με πείθει ότι το έχει ψάξει και κρύβεται μια επιστημοσύνη πίσω από όλα του

Evi
Evi
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ziggy Stardust

Και εγω! Σου μαθαίνει τεχνικές και εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο τους λόγους που πρέπει να γίνονται κάποια πραγματικά στη μαγειρική. Ότι συνταγή του έχω κάνει έχει βγει πολύ καλή! Εκεί έμαθα να μαγειρεύω

Mirka Janic
Mirka Janic
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ziggy Stardust

Να να αυτόν διάβασα και γω!

Μισελ Μαμπελ
Μισελ Μαμπελ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ziggy Stardust

Ναι ναι!!!! Έμαθα να φτιάχνω τέλειες μπάμιες, ναι ΜΠΑΜΙΕΣ!!!!, από το σαιτ αυτό. Δίνει πολλή σημασία στην τεχνική σε όλες τις συνταγες.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ziggy Stardust

Κι εγω τον λατρευω τον caruso! Ειναι ιδανικος για μενα επειδη λεει το ΓΙΑΤΙ. Και αμα μαθεις το ΓΙΑΤΙ μετα βρισκεις την ακρη και μονος σου. Παντου.

Μισελ Μαμπελ
Μισελ Μαμπελ
5 χρόνια πριν

Παιδιά θα κάνω διαφήμιση αλλά θα πω akis και πάλι Ακης! Αγαπώ Ακης, και αγαπάει πολύς κόσμος. Γιατί; Γιατί οι συνταγες του πετυχαίνουν πάντα! Και γιατί στην ιστοσελιδα του έχει ενεργά σχόλια με δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφιών. Έτσι έχεις την εξής ευκολία: Σου λέει ο Μάστερ Σεφ τη συνταγή κι εσυ τη δοκιμάζεις, αναρτας φωτογραφία και σχόλια. Αυτό βοηθάει παρά πολύ τους υπόλοιπους που μπορεί να έχουν την ίδια απορία, μπορεί να θέλουν να βάλουν μέλι αντί για ζαχαρη, να μην έχουν μαλακό αλεύρι, να έκαναν τη συνταγή και να μην τους πέτυχε και αναρωτιούνται γιατί κλπ κλπ. Σε κάθε περίπτωση,… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μισελ Μαμπελ

Συμφωνώ απολύτως! Τώρα που το σκέφτομαι σχεδόν όλα τα γλυκά που φτιάχνω είναι δικές του συνταγές.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μισελ Μαμπελ

Ναι παιδιά πρέπει να αγιοποιηθεί ο Ακης πάραυτα.Πολλες φορές βλεπω κ τα βιντεο του και οι συνταγες του ειναι πολυ πετυχημένες.Οι συνταγες βγαίνουν παντα ,ειναι προσιτές πετυχημενες και λαχτατιστές!God Save Akis!

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μισελ Μαμπελ

Αγαπάμε Άκη γιατί δίνει ακριβείς οδηγίες. Σου λένε 180 βαθμούς για 40-55 λεπτά. Κάτσε ρε μπάρμπα μου αντιστάσεις; Στον αέρα; Σε ποιο ύψος; Πως πρέπει να μοίαζει για να καταλάβεις ότι ψήθηκε;
Ε ο Άκης στα εξηγεί όλα στο βίντεο και στα σχόλια απαντάει σχεδόν σε όλους.
Εμένα πάντως με ξεστράβωσαν γενικώς τα βίντεο του Ramsay που ανέφερα και προ ημερών. Θεός, ήλιος Καλοκαιρινός

DrStrange
DrStrange
5 χρόνια πριν

O Caruso είναι θεός. Εξηγεί τα πάντα σε τέτοιο βαθμό που το μοναδικό που δεν κάνει είναι να έρθει να σου μαγειρέψει. Έφτιαξα την Πρωτοχρονιά ψαρονεφρι Wellington και όσοι το δοκίμασαν δε πίστευαν ότι το έφτιαχνα πρώτη φορά. Οι συνταγές του Πετρετζικη έχουν το καλό ότι είναι απλές στην εκτέλεση και είναι αδύνατον να αποτύχουν εάν τις εκτελέσεις όπως λέει. Για γενικότερα μαθήματα, μπορείτε να δείτε τα βιντεο 101 στο κανάλι του Tasty στο YouTube. Επίσης, όσο περισσότερες διαφορετικές εκτελέσεις ενός φαγητού δεις, τόσο περισσότερα μαθαίνεις οπότε εάν το φτιάξεις και 2 3 φορές, μπορείς να πεις ότι το έμαθες… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Ρε παιδιά τι κάνετε εσείς που έχετε στόματα να ταΐσετε, και μόνο που σκέφτομαι να διαβάζω συνταγές καθημερινά με πιάνει σύγκρυο. Εγώ θέλω φαγητά γνωστα και σίγουρα, απλά γνωστά υλικά και κυρίως υγιεινά. Εύκολα και να πετυχαίνει το φαΐ. Τύπου κόψε πατάτες και βάλ’τες στο ταψί με κοτόπουλο, άναψε το φούρνο και περίμενε. Με παραπάνω εντολές καίγεται ο εγκέφαλός μου. Που να βρώ βοήθεια για κάτι τέτοιο???

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Εγώ έχω στόματα να ταισω και σύζυγο”δύσκολο” στο φαγητό (δηλαδή %$@#%$*& στο φαγητό) φτιάχνω τα φαγητά που λες μέσα στη εβδομάδα. Κοτόπουλο με πατάτες/πιλάφι/γιουβέτσι. Μακαρόνια σάλτσα/κιμά . Παστίτσιο, γεμιστά, όσπρια και λαδερα σε μια κατσαρόλα. Αλλά κάθε σαββατοκύριακο και σε αργίες / γιορτές φτιάχνω κάτι που θέλει περισσότερη ώρα και σκεύη . Και κάποιο επιδόρπιο που να θέλει χρόνο. Αν οι συνταγές πετύχουν τότε τις επαναλαμβάνω σε οικογενειακά τραπέζια η σε φιλικά τραπεζοματα.

tempeloskylos
tempeloskylos
5 χρόνια πριν

Ρίξε μια ματιά και στα βίντεο με τις βασικές τεχνικές εδώ https://www.youtube.com/playlist?list=PLopY4n17t8RBuyIohlCY9G8sbyXrdEJls Έχει από πολύ απλά (πχ αυγά, ριζότο) μέχρι πιο προχωρημένα (πχ φρέσκα ζυμαρικά, sous vide).

Mirka Janic
Mirka Janic
5 χρόνια πριν

το παν είναι να καταλάβεις τη σύσταση και τις ιδιότητες των τροφών και άρα το νόημα πίσω από τη διαδικασία μαγειρέματος. Πχ. Το ριζότο είναι ριζότο και όχι ρύζι γιατί μαγειρεύεται με την προσθήκη ζεστού νερού σταδιακά. Το ρύζι το βράζεις μια και έξω. Τσιγαριζουμε το κρέας στεγνό γιατί άμα είναι υγρό βγάζει νερά και αντί να τσιγαριζεται, βράζει στα ζουμια. Θα μου πεις κατάλαβες διαφορα;θα σου απαντήσω όχι αλλά εγώ δεν έχω τόσο ευαίσθητο ουρανίσκο. Εγώ τα έμαθα αυτά διαβάζοντας κάτι άρθρα γκουρμεδιαριδων οι οποίοι εξηγούν με τέτοιους όρους τη διαδικασία μαγειρέματος. Αφήνω βέβαια απέξω τις τρελές τους με… Διαβάστε περισσότερα »

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Εγώ που έμαθα να μαγειρεύω τότε που ψηναμε μαμούθ στα κάρβουνα, έμαθα βλέποντας άλλους να μαγειρεύουν. Την μητέρα μου στην αρχή , τηλεοπτικούς μάγειρες αργότερα και πιο πρόσφατα και ιντερνετικούς. Όσες συνταγές και να διαβάσω αν δω την εκτέλεση πάντα το φαγητό πετυχαίνει. Βλέποντας έμαθα να ανοίγω φύλλο να τυλίγω ντολμαδάκια να ψιλοκόβω κρεμμύδια κλπ. Επίσης έχω διαπιστώσει πως οι μεγαλομαγειρες στα γραπτά δίνουν τη συνταγή πολλές φορές λιιιγο πειραγμενη ώστε να μην σου πετυχαίνει ακριβώς γιατί προτιμούν φυσικά να φας στο εστιατόριο τους και να την πληρώσεις . Όταν όμως μαγειρεύουν τηλεοπτικά λίγα πράγματα μπορούν να κρύψουν. Εξαίρεση γνωστός… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Συνήθως λέω ότι η σπεσιαλιτέ μου είναι Coco pops με γάλα. Γενικώς όμως πια προσπαθώ να μαγειρεύω ένα φαγητό σε διαφορετικές εκδοχές, παίζω λίγο με τα μπαχαρικά κτλ. Αλλά πρέπει να έχεις κι ένα μεράκι βρε παιδί μου, να σ’ ενδιαφέρει να το ψάξεις λίγο, τεχνικές, συστατικά, όλα αυτά που θα κάνουν ένα γεύμα αξιομνημονευτο και αξιέπαινο. Εγώ είμαι απ’ αυτούς που συνήθως θα μαγειρεψουν απλώς για να αποφύγουν το delivery.

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
5 χρόνια πριν

«Για τα γλυκά δεν έχω πρόταση, δεν έχω βρει ακόμα τον γκουρού μου, κυρίως επειδή δεν φτιάχνω γλυκά, επειδή δεν τρώει κανείς στο σπίτι. Θα μας βοηθήσουν οι αναγνώστες ελπίζω.» Εγώ νιώθω τώρα σαν το βλαχάκι που σαβουρούνει τα πάντα και σεις στο σπίτι σας οι λεπτεπίλεπτοι.😂😅😁 Δηλαδή σοβαρά τώρα, κανένα γλυκό; Ποτέ; Ούτε παγωτό; Ούτε σιροπιαστό; Ούτε πάβλοβα; Ούτε μπίτερ; Δε μπορεί. Ούτε λεμον πάι που είναι πιο ξινό; Μα τι άνθρωποι υπάρχουν. Κάπως έτσι είναι ο πατέρας μου, καλεσμένος σε τραπέζι και έρθει η ώρα του γλυκού θα πει όχι και πως δε θέλει να χαλάσει η γεύση… Διαβάστε περισσότερα »