Αγαπητή «Α, μπα»: Παλιότερα είχα όνειρα και αισιοδοξία, τώρα τα βλέπω όλα μαύρα

Έπαθα αγοραφοβία, έβγαλα ψυχοσωματικά, απομονώθηκα και κλείστηκα στο σπίτι

Η δική μου ιστορία είναι κάπως μπερδεμένη και ακόμα δεν είμαι σίγουρη ότι θέλω να τη πω ( είχα επιχειρήσει ξανά πριν κάποια χρόνια να ζητήσω συμβουλή και δέχτηκα επικριτικά σχόλια οπότε έχω ακόμα το φόβο ). Βρίσκομαι εδώ και πολλά χρόνια σε μια σχέση στην οποία μπήκα μόλις τελείωσα τις σπουδές μου. Το θέμα είναι ότι στο μεγαλύτερο διάστημα αυτής της σχέσης ( για πολλά χρόνια ) είμαι δυστυχισμένη και αυτό με βασανίζει καθημερινά. Θα μου πεις γιατί δεν τη τελειώνεις; Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Στο διάστημα αυτής της σχέσης ( τα τελευταία χρόνια ) έπαθα κατάθλιψη και σιγά σιγά έχασα τον εαυτό μου. Απομακρύνθηκα από φίλους, σταμάτησα τη δουλειά και κλείστηκα στον εαυτό μου. Στο τέλος έπαθα αγοραφοβία, έβγαλα ψυχοσωματικά, απομονώθηκα και κλείστηκα στο σπίτι. Πιστεύω πως οι κύριες αιτίες είναι ότι δεν είχα ποτέ στήριξη από την οικογένεια μου ( κυρίως από τη μητέρα μου ) που με μείωνε συνέχεια από τότε που ήμουν παιδί με αποτέλεσμα να μην πιστέψω ποτέ στον εαυτό μου. Ο άνθρωπος που είμαι μαζί του νιώθω ότι δεν με στηρίζει αντίθετα πολλές φορές με κάνει να νιώθω χειρότερα. Μιλάει συνέχεια για τα δικά του προβλήματα στη δουλειά και προσπαθώ να στηρίξω εκείνον, όμως η αλήθεια είναι ότι έχω ανάγκη από στήριξη. Το τελευταίο διάστημα λόγω των οικονομικών αναγκάστηκα να επιστρέψω στο σπίτι της μητέρας μου με την οποία οι σχέσεις είναι τυπικές και απόμακρες. Συνεχίζω να είμαι με αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος με πιέζει να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδί ενώ δεν θέλω. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να τελειώσω αυτή τη σχέση αλλά με πιέζει και τελικά επιστρέφω γιατί δεν έχω κανέναν να με στηρίξει ψυχολογικά, ούτε φίλους ούτε συγγενείς. Προσπαθώ να του εξηγήσω ότι είμαι δυστυχισμένη αλλά δεν δείχνει να νοιάζεται ούτε καν κάνει τη παραμικρή προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα. Γενικά δεν δείχνει να με υπολογίζει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν θέλω να περάσουν έτσι τα χρόνια της ζωής μου, παλιότερα είχα όνειρα και αισιοδοξία αλά τώρα έχω βαλτώσει και τα βλέπω όλα μαύρα. Ακόμα και σε κάποιον ψυχολόγο νιώθω ότι δεν έχω τη δύναμη να πάω και έχω εντελώς παραιτηθεί.

Ιόλη

Επαναλαμβάνεις την λέξη στήριξη σε βαθμό που καταλαβαίνω ότι – πώς να το κάνουμε, χρειάζεσαι στήριξη. Όλοι μας χρειαζόμαστε στήριξη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις από ποιον να την ζητήσεις και την ζητάς από λάθος ανθρώπους, οπότε πραγματικά δεν ξέρεις πώς να προστατέψεις τον εαυτό σου. Επειδή έχεις θέματα που αναφέρεις από πολλά χρόνια πριν, η μόνη σου λύση είναι ο ψυχολόγος. καταλαβαίνω ότι σου είναι πολύ δύσκολο να κινητοποιηθείς, αλλά νομίζω ότι συμβαίνει επειδή δεν πιστεύεις ότι είναι η μόνη σου λύση, αλλά κάποιου είδους τσιρότο πολυτελείας. Αν δεν θέλεις να περάσουν έτσι τα χρόνια της ζωή σου, βρες τον τρόπο μέσα σου, χωρίς να περιμένεις να σου το πει άλλος, χωρίς να περιμένεις να σε πάρει κάποιος από το χέρι. Μάζεψε τη δύναμη σου και σώσε τον εαυτό σου, γιατί όταν νιώσεις καλύτερα, θα καταλάβεις ότι με τον τρόπο που εννοείς, κανείς δεν μπορεί να σε στηρίξει. Ακόμα και αν το ήθελε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

75 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
BantzyMr MazistsikampoumBack to realityΠαπαρουνα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πάντως, δεν έχεις ενδώσει στις πιέσεις του συντρόφου σου να παντρευτείτε και να κάνετε παιδί άρα έχεις κάποια δύναμη μέσα σου για να στηρίξεις τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου. Συμφωνώ με την Λένα: κάνε ένα κουράγιο και πήγαινε σε ψυχολόγο. Καλή τύχη! Αν θέλεις ξαναγράψε μας.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Φωτεινή πολύ ωραία τα σχόλιά σου σήμερα.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Τι ωραίο και αισιόδοξο σχόλιο!

Blackcat
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πόσο σωστά το τοποθετείς! Η κοπέλα έχει μεγάλη δύναμη μέσα της, αρκεί να μπορέσει να την δει! Τότε όλα θα αλλάξουν…..

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πολύ ωραίο το σχόλιό σου Φωτεινή! Ευτυχώς αντιστέκεται αρά μέσα της θέλει να βοηθήσει τον ευατό της!
Γιατί Ιόλη μου, όχι απλά θα κάνεις τα παιδιά σου δυστυχισμένα αν κάνεις παιδιά με αυτή τη ψυχολογία, αλλά θα βιώσεις και τη μοναξιά μέσα στο γάμο και εκεί κι αν θα νοιώθεις ανύμπορη. Καλύτερα στο σπίτι της μητέρας σου προσωρινά κι ας μην τα πηγαίνεται καλά. Ξεκίνα θεραπεία, μίλα με ψυχολόγο ή ψυχίατρο αν χρειαστεί και όλα θα πάνε καλά!!! Μεγάλη αγκαλιά από εμένα!!

Νίκος Γούλιαρος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η ψυχική κατάσταση που περιγράφει η εξομολογούμενη είναι συμβατή με συγκεκριμένα προβλήματα ψυχικής υγείας. Για λόγους ακριβολογίας θα τη συμβούλευα να απευθυνθεί, τουλάχιστον στην αρχή, όχι σε ψυχολόγο αλλά σε ψυχίατρο, που είναι ο ειδικός να θέσει διάγνωση και αν χρειάζεται και φάρμακα. Δεν είναι καλό να την τρομάζει η λέξη “ψυχίατρος” – που για τους περισσότερους ηχεί πολύ πιο δυσάρεστα απ’ ότι το “ψυχολόγος”: όταν έχουμε πρόβλημα υγείας πάμε σε γιατρό. Δυστυχώς η φύση του πιθανού σου προβλήματος είναι τέτοια που σε αφήνει με αίσθηση ανημποριάς και απελπισίας και σε εμποδίζει να κινητοποιηθείς προς τη λύση του. Το πρώτο… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πόσο σημαντική είναι η φράση
“με τον τρόπο που εννοείς, κανείς δεν μπορεί να σε στηρίξει. Ακόμα και αν το ήθελε.”
Ψάχνεις βοηθητικες ρόδες ενώ πρέπει να ψάξεις κάποιον να σου μάθει ποδήλατο.

Thereisalwayshope11
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ιόλη, Σου μιλάω όπως θα ήθελαν να μιλήσουν σε εμένα εάν ήμουν στη θέση σου. Λες δεν έχεις δύναμη να πας σε ψυχολόγο και σε πιστεύω, σε καταλαβαίνω. Αλλά σκέψου το αλλιώς, έαν είχες κάποια σοβαρή ασθένεια θα έλεγες ποτέ “νιώθω ότι δεν έχω τη δύναμη να πάω” στον καρδιολόγο παραδείγματος χάρη; Όχι. Απλά θα σηκωνόσουν από το κρεβάτι, θα έκλεινες ραντεβού και θα πήγαινες. Ξέρω πολύ καλά τι άτιμη ασθένεια είναι η κατάθλιψη. Κάνει ακόμα και το να σηκωθείς από το κρεβάτι το μεγαλύτερο άθλο. Αλλά, είμαι σίγουρη ότι μέσα στη μέρα, έστω και για ένα- δύο λεπτά, κάπου… Διαβάστε περισσότερα »

Bantzy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπέροχη απάντηση!

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Επειδή την έχω ζήσει από πολύ κοντά την ιστορία σε πολύ κοντινό μου άτομο σε συμβουλεύω σαν να ήσουν φίλη μου να τρέξεις στον ψυχολόγο να σώσεις τον εαυτό σου. Μην περιμένεις από κανέναν να το κάνει αυτό για σένα. Αν αφεθείς κι άλλο μόνο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα. Και προς θεού μην κάνεις παιδί αν δεν λύσεις πρώτα τα θέματα σου θα γίνει δυστυχισμένο και αυτό. Μην καθυστερείς η ζωή είναι ωραία θα το δεις. Πολύ ευχάριστο το ότι έγραψες εδώ. Σημαίνει ότι αναγνωρίζεις το πρόβλημα που είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Πνίγεσαι και ζητάς να σε σώσουν αυτοί που σε βυθίζουν.
Πηγαίνοντας σε ειδικό, θα μάθεις να κολυμπας να φύγεις μόνη σου.
Γενικά μην περιμένεις να σε σώσουν.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Αχ, σε παρακαλώ, κάνε ένα κουράγιο και πήγαινε σε ψυχολόγο. Δεν ξέρω ποιός μπορεί να έκανε επικριτικά σχόλια όταν του είπες τα προβλήματα σου, αλλά είναι προφανώς ηλίθιος, είναι εμφανές ότι χρειάζεσαι βοήθεια.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ο σύντροφος σου δεν σε στηρίζει αλλά δεν τον αφήνεις γιατί δεν έχεις άλλον να σε στηρίξει;
Ζήτα βοήθεια κορίτσι. Χθες.

bluesea
Επισκέπτης
Συμμετέχων
bluesea

Μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις και να στηρίξεις την εαυτό σου. Άστα όλα στην άκρη και ζήτα τη βοήθεια ειδικού. Βρες έναν ειδικό να νιώθεις άνετα μαζί του και να τον εμπιστεύεσαι και θα δεις πως σιγά σιγά όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Δεν είναι πολυτέλεια η ψυχική μας υγεία, δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια, ούτε αδυναμία. Ίσα ίσα που θέλει τεράστια δύναμη να αποδεχτείς οτι κάτι πάει στραβά και να αποφασίσεις να το αλλάξεις. Και στο λέω εγώ που διαβάζοντας την ιστορία σου σκέφτηκα οτι θα μπορούσα να την είχα γράψει πριν μερικά χρόνια. Τότε όλα έμοιαζαν… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Δεν μπορείς να περιμένεις ότι οι άγνωστοι θα σου χαϊδεύουν τα αυτιά . Πρέπει να βρεις το θάρρος να ακούσεις την αλήθεια, όσο και να πονάει. Και η αλήθεια είναι ότι όσο και να χρειάζεσαι στήριξη τη ζητάς και την περιμένεις από τον λάθος άνθρωπο και αυτό σε κάνει ακόμα χειρότερα. Όσο βουνό και αν σου φαίνεται, όσο και να νομίζεις ότι δεν υπάρχει λύση, αν χωρίσεις σου εγγυώμαι ότι μέσα σε μια βδομάδα θα νιώθεις ηδη και καλύτερα και πιο δυνατή. Όμως Ιόλη μου χρειάζεσαι ψυχολόγο. Άμεσα. Μην αφήνεις άλλο τα χρόνια να περνάνε γιατί ο χρόνος δεν πρόκειται… Διαβάστε περισσότερα »