Αγαπητή «Α, μπα»: Όταν ζητάω βοήθεια, πρέπει να αρκεστώ σε αυτό που μπορεί να δώσει ο άλλος;

Αγαπητή Ά,μπα, Όταν ζητάς ή σου ζητάνε βοήθεια, τι είδους βοήθεια πρέπει να είναι αυτή; Πρέπει να είναι ακριβώς αυτή η βοήθεια που σου ζητείται ή που ζητάς, χωρίς να ενδιαφέρει πιθανή διαφωνία σου ως προς τον τρόπο/ μέθοδο ή αρκεί να είναι η βοήθεια που κρίνει αυτός που προσφέρεται να βοηθήσει ότι μπορεί/ θέλει να προσφέρει; Θα προσπαθήσω να δώσω παράδειγμα: Σου ζητάει η μανούλα να μαγειρέψεις ένα φαγητό. Η μανούλα προφανώς έχει διάφορους κανόνες για το πώς πρέπει να γίνει αυτό το φαγητό. π.χ. να πάρεις βιολογικά προϊόντα, να μην τσιγαρίσεις γιατί γίνεται πιο βαρύ, να βάλεις τα υλικά στο μούλτι γιατί δεν της αρέσει να βρίσκει κομματάκια κλπ. Αν εσύ μαγειρέψεις το ρημάδι το φαγητό, αλλά όπως καταλαβαίνεις εσύ, δηλ. ψωνίσεις οικονομικότερα υλικά γιατί δεν βγαίνεις, τσιγαρίσεις γιατί δεν θα βοσκήσουμε κιόλας και ψιλοκόψεις μόνο τα υλικά (γιατί ΕΣΥ που το μαγειρεύεις γουστάρεις το κομματάκια), σημαίνει ότι δεν έχεις προσφέρει το βοήθεια που ζητήθηκε; Προφανώς αυτή η απορία βρίσκει εφαρμογή σε πολύ σημαντικότερα ζητήματα, αλλά νομίζω πως το παράδειγμα βοηθάει. Όταν ζητάω βοήθεια, πρέπει να αρκεστώ σε αυτό που μπορεί/θέλει να δώσει ο άλλος, ακόμα και αν έτσι δεν γίνεται καθόλου η δουλειά μου, ή γίνεται με τρόπο μη ικανοποιητικό, ή είναι θεμιτό να απαιτήσω αυτό που ζήτησα εξ αρχής γιατί αυτό χρειάζομαι εν πάση περιπτώσει και σε αυτό συνίσταται η βοήθεια; Αντίστοιχα όταν μου ζητείται βοήθεια απαιτείται να κάνω ό,τι μου ζητήθηκε, όσο χαζό, μη πρακτικό και ανούσιο κι αν μου φαίνεται ή αρκεί το να το κάνω με τον τρόπο μου που θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα (κατά τη γνώμη μου βέβαια) και δεν θα μου σπάσει κ εμένα τα νεύρα; Δεν είναι ότι δεν θέλω να βοηθήσω δηλαδή, αλλά δεν είμαι και το σκλαβάκι σου ή αντίθετα όλα μόνη μου πρέπει να τα κάνω, δε μπορεί κανείς να μου προσφέρει αυτό που χρειάζομαι. Σχώρα με για το σεντόνι, αναμένω τη διάσημη ξεκάθαρη σκέψη σου!

Εθελόντρια

Κάπου ενδιάμεσα είναι η απάντηση. Σε τέτοιου είδους ερωτήματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Εξαρτάται από το τι είδους βοήθεια είναι, και ποιος είναι αυτός που θα βοηθηθεί, τελικά. Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές αν προμυθοποιηθείς να βοηθήσεις, να το κάνεις με τον τρόπο που θέλει ο άλλος, αλλιώς μπορεί να μην είναι βοήθεια. Επειδή έφερες το παράδειγμα του φαγητού, για ποιον είναι το φαγητό; Αν είναι για πολλούς, και είναι στο σπίτι της μαμάς σου, και η μαμά σου κανονίζει την γιορτή ή την περίσταση, το σωστό είναι να ακολουθήσεις τις επιθυμίες της, γιατί τότε λειτουργείς ως εκπρόσωπος. Αν είναι για την οικογένεια και πρόκειται να φας κι εσύ, γιατί σου φαίνεται καλό να υπερισχύσουν οι δικές σου προτιμήσεις έναντι στις δικές της; Σε αυτήν δεν αρέσουν τα κομματάκια, σε σένα αρέσουν, τώρα τι γίνεται, που δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο θέμα προτίμησης; Ποιος θα κάνει τον συμβιβασμό; Γιατί πρέπει να τον κάνει αυτός που ζήτησε τη βοήθεια; Επειδή πρέπει να πει κι ευχαριστώ από πάνω;

Θα έλεγα ότι αν έχεις ηθικό ή πρακτικό θέμα με τον τρόπο που σου έχει ζητηθεί η βοήθεια, είναι καλύτερο να το πεις εξαρχής και να ρωτήσεις αν μπορείς να βοηθήσεις σε κάτι άλλο, που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Αν δεχτείς και μετά αρχίσεις τις παρεμβάσεις, θα μείνουν όλοι δυσαρεστημένοι στο τέλος. Μου φαίνεται κάπως passiveaggressive να λες ότι θα βοηθήσεις και μετά να κάνεις αυτό που αρέσει περισσότερο σε σένα, ή αυτό που εσύ θεωρείς βοήθεια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
KaramouzaOpen SElfamikro mou pionibella ciao Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Παιδιά αν σας λένε όχι τσιγαρισμα δεν είναι για να βοσκήσετε, είναι γιατί κάπου τον πειράζει τον άλλον, δεν μπορεί να χωνέψει, πρήζεται, πονάει και είστε πάρα πολύ τυχεροί που εσείς οι ίδιοι δεν ζείτε το ίδιο πράγμα.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Είναι ακριβώς το ίδιο σαν να παίρνεις δώρο σε κάποιον με βάση τι αρέσει σε εσένα και μη λαμβάνοντας υπόψη το δικό του γούστο ή τις δικές του ανάγκες.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εεεε όχι. Όταν σου ζητώ ας πούμε να είσαι σπίτι μου στις 5 για να με βοηθήσεις με το παιδί αν έρθεις στις έξι δεν με βοηθάς. Αν σου ζητώ να καθαρίσεις τώρα σημαίνει πως πρέπει αυτό να γίνει τώρα. Αν εσύ μου πείς ναι αλλά μετά, τότε ευχαριστώ αλλά δε θα πάρω. Αν εμένα μου ζητούσε η μανούλα να μην τσιγαρίσω όχι δε θα τσιγάριζα επειδή πρωτίστως αυτό που θα ρωτούσα θα ήταν ωραία είμαι εδώ τώρα, τι θες και πως το θες. Βρίσκω ένα δίκιο στα βιολογικά αν όντως τίθεται θέμα οικονομικό αλλά αυτό το λες από πριν.… Διαβάστε περισσότερα »

Bakaliaros
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομιζω οτι η παθητικοεπιθετική σταση που αναφέρει και η Λένα εφαρμόζει γάντι εδώ. Εχεις 2 μέτρα, 2 σταθμά. Λες οτι αν ζητάει άλλος βοήθεια, γιατί να μην την προσφέρεις όπως εσύ νομίζεις ότι θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν είναι ικανοποιητικό αυτό το αποτέλεσμα για αυτόν που τη ζήτησε (βλεπε μανούλα); Όταν ομως πρόκειται για σένα, διερωτάσαι αν οφείλεις να αρκεστείς στη βοήθεια του άλλου, όπως αυτός επιλέγει να την προσφέρει, “ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι μη ικανοποιητικό” για σένα… Αν δεν θες να λαμβάνεις “μη ικανοποιητική βοήθεια”, δεν καταλαβαινω γιατί θεωρείς οκ να προσφέρεις μια… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ακριβώς αυτό μου χτύπησε στο κείμενο, το είπες τέλεια και συνοπτικά Bakaliare!

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πωω, μου πάτησες κάλο τώρα. Σαφώς και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες αλλά ναι, όταν ζητάς ή σου ζητάνε βοήθεια και το τι κ το πως είναι ξεκάθαρα, ναι, οφείλεις να δίνεις/παίρνεις αυτό που χρειάζεσαι/ονται. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Να δίνεις ΜΟΝΟ τη βοήθεια που μπορείς και αντέχεις, να μην ξεπερνάς εαυτόν, με όποιον τρόπο, να λες “οχι”, και να μην προσδοκάς ο άλλος να είναι ευγνώμων ή να ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο (πχ να σου μαγειρεψει, μπορει να το σιχαίνεται). Επίσης, να ζητάς βοήθεια εκεί που ξέρεις οτι θα σεβαστούν ό, τι ζητήσεις (τις πρώτες φορές, υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Αποδημητικό Πτηνό
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και γω το βρισκω πολυ ενοχλητικο κ επεμβατικο οταν ζηταω βοηθεια απο καποιον αυτος να υπερβαινει κατα πολυ αυτο που ζήτησα ή ακομα και να χωνεται να με βοηθησει χωρις εγω να το εχω ζητήσει ποτε. Ειναι και λιγο πατροναριστικο νομιζω. Σε παρακαμπτει γιατι αυτος ξερει καλυτερα.
Παντως μια ψυχολογος ειχε πει οτι βοηθας τον αλλο μονο εφοσον αυτος σου το ζητήσει. Επίσης το να ζητας βοηθεια σημαινει αυτοπεποίθηση γιατι εχεις ακριβως επιγνωση του τι μπορεις και τι δεν μπορεις να κανεις και το αποδεχεσαι.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καθόλου ενδιάμεσα δεν είναι η απάντηση, ξεκάθαρη είναι, και είσαι λάθος.

Αν δεν μπορείς να προσφέρεις τη βοήθεια με τον τρόπο που σου τη ζητούν, απλώς μην την προσφέρεις!

Ή συζήτησέ το ρε παιδί μου, πες “μάνα, δεν έχω λεφτά για βιολογικά, θα μου τα δώσεις εσύ ή να βάλω ο,τι θέλω;”.

Αλλά με εκνευρίζει η λογική “θα σε βοηθήσω όπως γουστάρω εγώ και πες μου κι ευχαριστώ στο τέλος”, την έχω φάει στη μάπα πολλές φορές, οπότε όχι, να μου λείπει τέτοια βοήθεια.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οταν μας ζητούν βοήθεια, τη δίνουμε όπως μας ζητήθηκε. Αλλιώς είναι σαν να μη θέλουμε να βοηθήσουμε. Οταν μας βοηθούν, δεχόμαστε τη βοήθεια όπως μας δόθηκε γιατί είχαν την ευγένεια να μας την προσφέρουν. Απλοί κανόνες ευγένειας που κοντεύουν να εκλείψουν στην ισοπεδωτική εποχή που ζούμε.

alpha.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με όσα είπε η Λένα. Επίσης, στην ερώτηση διαφαίνεται μια τάση να δικαιολογούνται μόνο οι ανάγκες της ερωτώσας («Όταν ζητάω βοήθεια, πρέπει να αρκεστώ σε αυτό που μπορεί/θέλει να δώσει ο άλλος, ακόμα και αν έτσι δεν γίνεται καθόλου η δουλειά μου, ή γίνεται με τρόπο μη ικανοποιητικό, ή είναι θεμιτό να απαιτήσω αυτό που ζήτησα εξ αρχής γιατί αυτό χρειάζομαι εν πάση περιπτώσει και σε αυτό συνίσταται η βοήθεια;»), ενώ όλων των άλλων είναι παραξενιές και παράλογες απαιτήσεις που θα την ξεβολέψουν («Αντίστοιχα όταν μου ζητείται βοήθεια απαιτείται να κάνω ό,τι μου ζητήθηκε, όσο χαζό, μη πρακτικό και… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Interesting…. Νομίζω πως αν ζητηθεί η βοήθειά σου σε κάτι, αν μπορείς, πρέπει να την προσφέρεις με τον τρόπο που σου ζητήθηκε. Αν δεν μπορείς να την προσφέρεις με τον συγκεκριμένο τρόπο μπορείς να πεις εκ των προτέρων μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές σου και να αποφασίσει ο άλλος αν τελικά την θέλει με αυτά τα δεδομένα. Π.χ. στο θέμα του φαγητού, μπορώ να δεχτώ σαν όρο προσφοράς βοήθειας το “δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πάρω τα ακριβά υλικά” αλλά όχι το “θα τα ψιλοκόψω αντί να τα μπλεντάρω, γιατί εμένα έτσι μου αρέσει”. Δώρον άδωρον καταλήγει στο τέλος.… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ με όλα αλλά όχι με το κομμάτι του φαγητού στους ζητιάνους. Δεν είναι ότι έχουν άποψη αλλά με τον τρόπο αυτό του καλύπτουν την ανάγκη για φαγητό ή ζεστασιά με μία κούπα καφέ ή τσάι και με τα χρήματα ας κάνει ότι θέλει. Το βλέπω πολύ συχνά εδώ (αγγλία). Εκεί που παραγγέλει καφε κάποιος παίρνει και δεύτερο και τον πάει στο ζητιανο έξω. Του λέει και μια κουβέντα και ίσως του δώσει και κάνα ψιλό. Εγώ έχει τύχει να δώσω το μπεργκερ μου γιατί απλά δεν είχα χρήματα να δώσω. Δε θα ήμουν τόσο αυστηρή με τα κίνητρα των… Διαβάστε περισσότερα »

Αποδημητικό Πτηνό
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ luckystrike και επίσης, τουλάχιστον οπως βλεπω εγω τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη, τις περισσότερες φορες που καποιος σου ζηταει χρηματα ξερεις,φαίνεται οτι μονο για να παρει να φαει δεν ειναι. Οπότε προτιμώ να δινω κατευθειαν φαγητό για την περίπτωση που οντως πειναει παρα να τον βοηθήσω σε κατι που του κανει κακο στην ζωη του την ιδια.

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Διαφωνούμε πάνω σε αυτό. Γιατί θεωρείς ότι ο ζητιάνος προτιμά να πιει καφέ ή να φάει μπεργκερ, από το να πάει να αγοράσει κατι που ο ίδιος προτιμά με το αντίστοιχο ποσό χρημάτων. Μπορεί να θέλει να πιει μια κοακολα βρε αδερφέ! (Η να θέλει σερβιέτες, προφυλακτικά κλπ). Είναι και θέμα αξιοπρέπειας (του ζητιάνου). Δεν χρειάζεται έμμεσα να υποδείξεις με πιο τρόπο πρέπει να ξοδευτούν τα χρήματα. Ακόμα και αν θέλει να το ξοδέψει σε κάποιο τελείως ανούσιο πράγμα (ή ναρκωτικά), εξακολουθεί είναι δική του επιλογή. Είναι εντελώς πατροναριστικό να ορίσεις εσύ τί είδους βοήθεια έχει ανάγκη . Όπως αν… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εγώ αυτό με το φαγητό καο τον καφε μόνο εδώ το έχω δει. Στην Ελλάδα δεν το έχω δει. Έχει τύχει στην Ελλάδα να μου ζητήσει ζητιάνος να του πάρω μία τυροπιτα ας πούμε αλλά μέχρι εκεί. Το πρακτικό του θέματος που βλέπω είναι πως έχει κάποιος κάρτα. Δεν εχει ψιλά. Θέλει να βοηθήσει όμως. Λέει δε βαριέσαι ας του πάρω ένα μπέργκερ του ανθρώπου. Ή κάτι ζεστό αν έχει ψόφο. Έτσι αντί να μην του δώσει τίποτα γιατί δεν έχει ψιλά του παίρνει κάτι με την κάρτα -να σημειώσω πως τα ψώνια με κάρτα εδώ είναι εντελώς αυτονόητα- αντί… Διαβάστε περισσότερα »

Αποδημητικό Πτηνό
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Νομιζω η απάντηση εξαρτάται απο το τι βοήθεια σου ζητηθηκε. Στο παραδειγμα με το φαγητο π.χ. Αφου αυτος που θα το ετρωγε το ηθελε με συγκεκριμένο τροπο/υλικά κλπ. γιατί εσυ να το κανεις οπως θες εσυ; Γενικα βοηθεια ζηταμε επειδη δεν μπορουμε να κανουμε κατι οποτε ναι, θελουμε να γινει η δουλεια μας με τη βοηθεια που θα μας δωσει ο αλλος. Δεν σημαίνει οτι αυτος που θα κληθει να βοηθήσει απαγορευεται να εκφρασει την αποψη του αλλα δεν ξερω…μου βγαζει μια αντιδραση το κείμενο σου γραφουσα..τι θα πει το σκλαβακι σου;; Βοηθεια με το στανιό δεν υπαρχει. Αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »