Αγαπητή «Α, μπα»: Όταν ήμουν μικρή με ενδιέφερε περισσότερο να μορφωθώ παρά να κάνω σχέσεις με αγόρια

Ναι, μεν πήρα πολλά οφέλη από τη μόρφωση, αλλά, αν είχα μεγαλύτερη πείρα με τα αγόρια, ίσως να μην έτρωγα στραπάτσο

Λένα μου αγαπημένη! Με αφορμή αυτή την ερώτηση, παρότρυνες στην απάντησή σου την ερωτηθείσα μόλις 20 ετών “να αφήσει τους έρωτες και να ανοίξει κανένα βιβλίο”. Κάτι χτύπησε μέσα μου και θέλω να στο πω. Εγώ στην ηλικία της παραάνοιξα τα βιβλία. Συνέχεια διάβαζα. Λογοτεχνικά (αυτά από μικρό παιδί) και φυσικά τα βιβλία της απαιτητικής σχολής μου. Όμως μου έλειπε η εμπειρία στα ερωτικά. Το κομμάτι αυτό πήγε πολύ πίσω…. μέχρι που έκανα τη χειρότερη επιλογή σε σχέση δύο χρόνια μετά. Αναπολώντας το παρελθόν, σκέφτομαι “μακάρι να τα είχα ισορροπήσει και τα δύο”. Ναι, μεν πήρα πολλά οφέλη από τη μόρφωση, αλλά, αν είχα μεγαλύτερη πείρα με τα αγόρια, ίσως να μην έτρωγα στραπάτσο, γιατί δυστυχώς ήταν μία επιλογή που ακόμα τη μετανιώνω και την πληρώνω. Και θέλω να σε ρωτήσω: δεν πιστεύεις ότι χρειάζεται μία κάποια πείρα και σε αυτές τις ηλικίες; Νιώθω ότι δεν αρκεί η πείρα που αποκτιέται από τη τριβή με τις φιλίες και τις φοιτητοπαρέες, γιατί διαφορετικά συναισθήματα αναπτύσσονται σε μια ερωτική σχέση. Τη φιλία τη διαλύει κάποιος πολύ πιο εύκολα, αν νιώσει ότι κάτι δεν είναι υγιές, ενώ την ερωτική σχέση πιο δύσκολα, διότι έχει να χειριστεί το δυνατό συναίσθημα του έρωτα. Ποια είναι η άποψή σου;

Καταλαβαίνω ότι ο καθένας ταυτίζεται διαφορετικά με κάθε απάντηση, ότι καταλαβαίνει κυρίως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο, αλλά μου φαίνεται κουραστικό να πρέπει να επαναλαμβάνω συνέχεια ότι απαντάω μόνο σε αυτόν που ρωτάει, και όχι σε όλους όσους νιώθουν ότι κάπου στην ερώτηση ή στην απάντηση υπάρχουν και οι ίδιοι.

Το «άσε τους έρωτες και άνοιξε κανένα βιβλίο» δεν ήταν κανόνας φυσικής για να ερμηνευτεί κατά λέξη. Συνήθως προσέχω πολύ την διατύπωση, σε αυτή την περίπτωση ήταν περισσότερο αφορισμός, και τώρα να τα αποτελέσματα.

Σίγουρα δεν εννοώ «άσε τελείως τους έρωτες για πάντα, και ξεκίνα να διαβάζεις βιβλία χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο». Είναι περισσότερο «μην επικεντρώνεσαι μόνο στα ερωτικά σου και κοίτα τη μόρφωση σου». Η μόρφωση δεν είναι το διάβασμα μόνο. Είναι κάτι πολύ πιο σφαιρικό.
Δεν ξέρω αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για σένα αν είχες περισσότερη εμπειρία με τα αγόρια. Πιστεύεις δηλαδή ότι όσο πιο πολλές σχέσεις κάνεις, τόσο καλύτερες γίνονται; Δεν πάει έτσι. Δεν καταλαβαίνεις τα αγόρια κάνοντας σχέσεις μαζί τους τους. Δεν κάνεις καλύτερες σχέσεις κάνοντας σχέσεις, αλλά αποκτώντας δική σου εμπειρία, κατανοώντας ποια είσαι, κι αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, πολλούς και διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι όντως οι σχέσεις, άλλος είναι όντως τα βιβλία, αλλά δεν αρκούν αυτά τα δυο. Χρειάζονται πολλές προκλήσεις, ταξίδια, φιλίες, δουλειά, και προσπάθεια να είσαι καλή σε όλα όσα καλείσαι να κάνεις. Σκέφτηκες μήπως εσύ διάλεξες τα βιβλία, και όχι ότι τα βιβλία σε κράτησαν πίσω;

Τέλος, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ζήσει στραπάτσο. Δεν αποφεύγονται τα στραπάτσα. Αν μιλάμε για δυο στραπάτσα, τσάμπα κάνουμε όλη την κουβέντα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

51 points
Upvote Downvote

21
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
Barbie ζωντοχήρα😘Between WorldsLasitskeneΔιαλεχτή ΚιούσηMafalda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τι γίνεται σήμερα; Η μία είναι αμόρφωτη ή άλλη παραμορφωμένη. Ανταλλάξτε στοιχεία επικοινωνίας και βρεθείτε να καλύψετε η μία τα κενά της άλλης.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Για “παραμορφωμένη” πάντως δεν δικαιολογείται το “ερωτηθείσα μόλις 20 ετών”. Αυτή που ρωτάει λέγεται ερωτώσα. Ερωτηθείσα είναι αυτή που δέχεται την ερώτηση.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ε τόσες γνώσεις κάπου έγκωσε ο εγκέφαλος.

Femme Farfalle
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πέρα από το θέμα της ερώτησης. Εμένα μου κλωτσησε κάτι αλλο. Τη φιλία τη διαλύεις πιο εύκολα και τη σχέση όχι; Εμένα γιατί μου φαίνεται ότι συμβαίνει το αντίθετο; Ίσα ίσα επειδή στα ερωτικά υπάρχει πάθος είναι πιο εύκολο να μπουρλοτιάσεις και να πεις τα διαλύω όλα. Στη φιλία δύσκολα θα πεις στην κολλητή σου “σε χωρίζω γιατί μου έχεις κάνει το βίο αβίωτο”. Ή πρέπει να γίνει μια χοντρή στραβή για να γίνει καβγάς ή να απομακρυνθεις σιγά σιγά που αυτό παίρνει χρόνο, σκέψη, παιδεμα γενικότερα. Εκτός αν δε μιλάμε για φιλία αλλά για τη φάση βγαίνουμε που και… Διαβάστε περισσότερα »

Lasitskene
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Lasitskene

Εσεις επειδη μαθαινουμε στις γυναικες οτι οσα πιο πολλα ανεχεσαι, τοσο πιο πολυ αγαπας;

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φαντάζομαι, εννοεί ότι ξεκινάς να κάνεις παρέα με κάποια άτομα με σκοπό να καταλήξει σε φιλία. Ε, αν δεις ότι δεν ταιριάζεις, απομακρύνεσαι. Σε αντίστοιχη περίπτωση, τα συναισθήματα είναι πιο έντονα και δύσκολα θα απομακρυνθείς από το ερωτικό σου ενδιαφέρον.

sugar
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Τι Inception είναι αυτό σήμερα?

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η νονά του αδερφού μου είχε καημό να παντρέψει την κόρη της. Θα μου πεις ποια δεν έχει; Η δική της βέβαια, είχε φτάσει τα τρίαντα και ενώ οι άλλες κάναν δεύτερο παιδί, αυτή έκανε δεύτερο ποστντοκ. Σε ένα από αυτούς του καφέδες/επίδειξη τάπερ, που έχουν ξεχαστεί πια στο ιδιο ντουλάπι με τα γνωστα αθάνατα τάπερ, συναντήθηκε με τη μάνα ενός καλουαλλαάτυχου παιδιού. Γιατρός στα 33 αυτός, τέλειο ματς. Να αφήσουν τα γράμματα, να φτιάξουν τη ζωή τους. Και είναι μορφωμένη η κόρη σας; Ρώτησε η μέλουσα έχω χάρα που θα γίνω πεθερά. Μορφωμένη; Παραμορφωμένη δε λέτε καλύτερα!

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Μακαρι να ασχολουμουν κι εγω με ερωτες τον καιρο που επρεπε αλλα
1. δεν ειμαι τοσο ομορφουλα και ετσι δεν ειχα καμμια ανταποκριση
2. δεν ειχα παρεες
3. ειχα μαμα πολυ καταπιεστικη που με καταδυναστευε και με κυνηγουσε μην τυχον και βρω αντρα. Ψαχουλευε τα πραγματα μου και ανακατευοταν παντου.
Τωρα νιωθω απολυτως ανικανη να σταθω σαν γυναικα της ηλικιας μου .
Αποτελεσμα; : Καταθλιψη. Ανυπαρκτη προσωπικη ζωη.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Καλέ τι λες; Εγώ στο σχολείο άνθιζα σαν φυτό εξωτερικού χορού (διάβαζα μετά μανίας αλλά έβγαινα κιόλας, έπινα καμιά μπίρα όταν έβγαινα και κάπνιζα κιόλας, αμέ) . Δεν είχα και ιδιαίτερες εμπειρίες στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο όμως του δωσα και κατάλαβε. Δε σκέφτηκα ποτέ ότι μου λείπει κάτι επειδή στο σχολείο διάβαζα και δεν έτρεχα πίσω από αγόρια. Ίσα ίσα επειδή πάντα διάβαζα λογοτεχνικα βιβλία είχα ζήσει ένα σωρό έρωτες άλλων, και αυτό εμπειρία ήταν για μένα. Διαβάζοντας έμαθα για τις σχεσιεςζ διαβάζοντας και για το σεξ. Και μια χαρά ηλικία ήταν δηλαδή τα 18 για να ξεκινήσω να ασχολούμαι… Διαβάστε περισσότερα »

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μα πραγματικά πιστεύεις ότι στα 20 δεν θα έτρωγες στραπάτσο αν διάβαζες λιγότερο; Για ρώτα και την κοπέλα της προηγούμενης ερώτησης που δηλώνει ”αμόρφωτη” (αν και δεν είναι) επειδή παραασχολήθηκε με τους έρωτες!

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ελάτε, πείτε την αλήθεια, ήσασταν συνεννοημένες με την αμέσως προηγούμενη ερωτώσα. Για να απαντήσω εντελώς σοβαρά, ο έρωτας και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τόσες και τόσες γενιές, ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι βασισμένο πάνω στον πόνο και τη χαρά που προκαλούν, ταλαιπωρούν, προβληματίζουν και ξεσηκώνουν όλους τους ανθρώπους, όλου σχεδόν του ηλικιακού φάσματος κι εσύ πιστεύεις ειλικρινά οτι θα απέφευγες το ερωτικό στραπάτσο αν έκανες 5-10 σχέσεις παραπάνω; Δεν έχεις διαβάσει όσο πιστεύεις αν έχεις αυτήν την εντύπωση.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εγώ την συμβουλή: “άσε τους έρωτες και άνοιξε κανένα βιβλίο” τήν ερμηνεύω πρακτικά ως εξής: σπούδασε και βρες μια δουλειά, ώστε όταν έρθει ο έρωτας αν τελικά αποδειχτεί λάθος επιλογή και θες να χωρίσεις, να έχεις την δυνατότητα να το κάνεις. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ειδικά τα παλιότερα χρόνια υπήρχε ο μύθος του πρίγκηπα που θα χάριζε στην γυναίκα την παντοτινή ευτυχία άρα από την στιγμή που μια γυναίκα έβρισκε άντρα γιατί να σπουδάσει ή να δουλέψει;

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Και μην ξεχνάμε ότι παλιά τα πτυχία στη γυναίκα τα λέγανε “βραχιόλια”. Διακοσμητικά δλδ

Λώνσομ Κάουμποη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γενικά μιλώντας, ναι, μέτρον άριστον. Και πάντα κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.

Τώρα αν το κίνητρό σου για την ανασκόπηση αυτή είναι το “θα είχα αποφύγει το στραπάτσο”… guess what: ΙΣΩΣ να είχες αποφύγει το συγκεκριμένο, αλλά σίγουρα νωρίτερα ή αργότερα θα είχες πέσει σε άλλα.