in

Αγαπητή «Α, μπα»: Όταν δημιουργούμε οικογένεια δεν πρέπει να έχουμε κοινό ταμείο;

Αισθάνομαι ότι ο διαχωρισμός των χρημάτων στη βάση του ποιος βγάζει περισσότερα δημιουργεί μια ανισότητα που θα οδηγήσει το ζευγάρι σε τριβές

Αν υπάρχει πάντα ένας διαχωρισμός μεταξύ σας και τα λεφτά δεν είναι κοινά, αλλά δικά του, τι σημαίνει αυτό; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

a94bb1318c45594b1dcddcbb6d9d65b6

Μου φαίνεται λογικό όταν κάποιος παντρεύεται και δημιουργεί μια οικογένεια (με παιδιά ή χωρίς) ότι τα χρήματα είναι κοινά, ότι ανεξαρτήτως του πόσα βγάζει ο καθένας, υπάρχει ένας κοινός προϋπολογισμός και μαζί συζητιούνται οι κινήσεις που γίνονται. Ο σύντροφός μου δε συμμερίζεται την ίδια άποψη και δεν σκοπεύω να επιμείνω σε κάτι, διότι εκείνος βγάζει περισσότερα από μένα, άρα δε θέλω να αισθανθεί ότι αποσκοπώ στο να κερδίσω εις βάρος του. Η δική μου άποψη είναι ότι σε μια οικογένεια, όπου αναπόφευκτα η πορεία είναι κοινή, κοινά είναι και τα έξοδα , δε θα πάω εγώ ταξίδι πχ μόνη μου και θα πω στο σύντροφό μου εντάξει αν δε σου φτάνουν θα πάω εγώ και πάμε μαζί άλλη φορά ή σου δανείζω αν θέλεις και μου τα δίνεις. Αισθάνομαι ότι ο διαχωρισμός των χρημάτων στη βάση του ποιος βγάζει περισσότερα δημιουργεί μια ανισότητα που θα οδηγήσει το ζευγάρι σε τριβές, πχ αν ο ένας ζει σούπερ άνετα και ο άλλος μετράει τα χρήματα για να βγει ο μήνας; Από την άλλη, και το κοινό ταμείο αν δε γίνει αυθόρμητα και αν δεν αποτελεί και για τους δύο την αυτονόητη λύση πάλι πρόβλημα θα είναι, γιατί εκείνος που θα βγάζει περισσότερα ίσως ξενερώνει με τις αγορές του άλλου, και εκείνος που βγάζει λιγότερα αν το αντιλαμβάνεται θα θεωρεί ότι πρέπει να παίρνει “έγκριση” για να αγοράσει κάτι. Στη σχετική συζήτηση του εξήγησα πως μπορώ να αναλύσω άπειρες φορές που γλιτώνουμε χρήματα σε ταξίδια, διακοπές, εκδρομές κ.λπ επειδή εγώ κάνω ενδελεχή έρευνα, επειδή το ψάχνω πάρα πολύ, επειδή ετοιμάζω σνακς, ροφήματα και φαγητά να έχουμε μαζί μας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το ότι η ζωή ενός ζευγαριού είναι τόσο συνδεδεμένη και δε μου αρέσει να μπαίνουμε στη λογική του ποιανού είναι τι. Στην ίδια λογική μαγειρεύω πιο συχνά από ότι εκείνος για να μην τρώμε απέξω που είναι η δική του εύκολη λύση. Και φυσικά δε μιλάω μόνο προς το συμφέρον μου. Στην ίδια λογική μου φαίνεται αυτονόητο να πληρώνουμε τον ένφια για το σπίτι που μένουμε που είναι δικό του πχ ή και για ένα άλλο ακίνητο που του ανήκει. Πολλές φορές λες πως αυτό είναι θέμα του ζευγαριού και ότι όλα τα συστήματα διαχείρισης είναι εντάξει αρκεί να είναι σύμφωνοι και οι δύο. Όμως, αν ο άλλος δε θέλει να μοιραστεί μαζί σου τα χρήματά του, αυτό δεν είναι κακό δείγμα; Αν υπάρχει πάντα ένας διαχωρισμός μεταξύ σας και τα λεφτά δεν είναι κοινά, αλλά δικά του, τι σημαίνει αυτό; Πως να νιώσω ότι θα μου αφιερώσει πιο σημαντικά πράγματα αν σε αυτό διαχωρίζει τη θέση του;

Δεν έχει σημασία η δική μου άποψη ή του διπλανού, αλλά κατά πόσο τα βρίσκετε μεταξύ σας. Αν δεν τα βρίσκετε, με λίγα λόγια, για να μην μακρυγορούμε, δεν βλέπω πώς θα κάνετε κοινή ζωή. Δεν υπάρχει λόγος να επιμείνεις σε κάτι, διότι η σχέση με τα χρήματα είναι στάση ζωής, και μάλιστα από τις πιο βασικές, δεν είναι προτίμηση στο χρώμα του τοίχου. Είναι κακό δείγμα για την σχέση, περισσότερο από τον άνθρωπο, γιατί ίσως κάποια άλλη να συμφωνούσε μαζί του. Σίγουρα υπάρχει κάποια που συμφωνεί μαζί του, όπως υπάρχει κάποιος που συμφωνεί μαζί σου, και όλες αυτές οι εξηγήσεις είναι περιττές.

Λες «όλα τα συστήματα διαχείρισης είναι εντάξει αρκεί να είναι σύμφωνοι και οι δύο». Τώρα όμως, δεν είσαστε σύμφωνοι. Άρα, πρέπει να συμφωνήσετε στο ποιος έχει το σωστό σύστημα διαχείρισης; Τότε, δεν είναι όλα τα συστήματα εντάξει.

Αποφεύγεις να δεις το βάρος της διαφωνίας, και είναι κατανοητό. Όμως, δεν «θα» προκύψουν τριβές, έχουν ήδη προκύψει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

18 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν

Ντιν νταν ντον ντιν νταν ντον ΝΤΙΝ ΝΤΑΝ ΝΤΙΝ ΝΤΑΝ ΝΤΙΝ ΝΤΑΝ ΝΤΙΝ ΝΤΑΝ 🔔🔔🔔

Eva
Eva
4 χρόνια πριν

Μια φίλη μου είπε ότι το κοινό ταμείο είναι μια ένδειξη ότι δεν υπάρχει εγωισμός από τα μέρη και πως οι δύο εργάζονται για το καλό της οικογένειας. Δεν πρόκειται ο άνθρωπος αυτός να σε στηρίξει αύριο μεθαύριο χωρίς να σου πει ότι σου τα δίνει ως δάνειο. Αν εσύ είχες ΕΝΦΙΑ δεν θα σου πλήρωνε όπως εσύ τώρα το θεωρείς αυτονόητο να πληρώσεις το δικό του. Δεν θα αλλάξει, εσύ πρέπει να βρεις κάποιον με τις ίδιες απόψεις για τα οικονομικά! Κάθεσαι και αναζητάς και φτιαχνεις σάντουιτς γιατί ΕΣΥ δεν μπορεις να υποστηρίξεις τις οικονομικες επιλογές του συντρόφου σου,… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν

Κι εγώ θεωρώ αυτονόητο ότι, όταν αποφασίζεις να ενώσεις την ζωή σου με τον άλλο, ενώνεις και τα ταμεία.
Ειδάλλως, κάνεις μια χαλαρή σχέση, ενδεχομένως μετά συγκατοικήσεως.

Evil
Evil
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Οταν λέμε κοινό ταμείο δεν εννοούμε ντε και καλά κυριολεκτικά. Εννοούμε οτι τα οικογενειακά έξοδα μοιράζονται στους 2. Η μορφή του κοινού ταμείου δείχνει απλά τη δυναμική του ζευγαριού. Αν το ζευγάρι ειναι ισότιμο ειναι και στο κοινό ταμείο ακόμα και αν εχει ξεχωριστούς λογαριασμούς. Εχω δει κοινούς λογαριασμούς που η γυναίκα αν και σκληρά εργαζόμενη ζητά άδεια για ν αγοράσει μια τσαντα, που αγοράζουν αυτοκίνητο από το κοινό ταμείο και το αποκαλούν μετα από λίγο το αυτοκίνητο του ταδούλη και η αλλη παρακαλά για να το πάρει μια μέρα. Υπάρχει σεβασμός σ αυτο το κοινο ταμείο ή επειδή ειναι… Διαβάστε περισσότερα »

lee
lee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Evil

ναι, ναι η σχέση με τα χρήματα δείχνει ξεκάθαρα αν υπάρχει εξουσία στη σχέση

ακρίδα
ακρίδα
4 χρόνια πριν

Αιώνιο πρόβλημα τα λεφτα αγαπητή που ποτέ δε σημαίνει μόνο τα λεφτά αλλά συμπεριλαμβάνει έννοιες όπως η αγάπη, ο έλεγχος, η εξουσία. Όπως τα κληρονομικά που η μάχη για το ποιος θα πάρει το σπίτι είναι ταυτόχρονα και για το ποιόν αγαπούσε περισσότερο ο μπαμπάς αλλά και ποιός έχει εξουσία στην οικογένεια. Στη δική σου περίπτωση τώρα είναι πράγματι κακό σημάδι γιατί όταν υπάρχει ασυμφωνία ακολουθούν πολλά αρνητικά συναισθήματα από αίσθημα αδικίας μέχρι καταπίεση. Ως γυναίκα που είχε σύντροφο που έβαζε σε excel τα εξοδα του σπιτιού σου λέω να το σκεφτείς σοβαρά και τι άλλες διαφωνίες έχετε εκτός από… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ακρίδα

“Τα λεφτά είναι δείγμα αξιακού συστήματος”

Δεν είναι τα χρήματα δείγμα αξιακού συστήματος αφ’ εαυτά, είναι η σχέση σου με αυτά, είναι το τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να τα αποκτήσεις, πως τα διαχειρίζεσαι, τι σημασία τους αποδίδεις, πως και γιατί τα ξοδεύεις…

Private
Private
4 χρόνια πριν

Θα μπορούσατε να έχετε ένα κοινό ταμείο με πολύ συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τον κάθε μήνα, ώστε από εκεί να χειρίζεστε τα έξοδα του μήνα και να συνεισφέρετε και οι δύο αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να έχει τους λογαριασμούς του και τα έξοδα του, αλλά και την προσωπική του αποταμίευση εφόσον δουλεύετε και οι δύο. Αν ένας από τους δύο δεν δούλευε ίσως ήταν διαφορετική η κουβέντα. Δεν είναι κακό να διατηρείτε και οι δύο μια κάποια ανεξαρτησία, εκτός πια αν νιώθεις ότι έχει συμπτώματα τσιγκουνιάς που αυτό είναι απάλευτο 🙅

Private
Private
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Private

Τότε αν αυτός δεν θέλει να τσοντάρει το παραπάνω ποσό για το ταξίδι το οποίο είναι κάτι έξτρα από τα καθημερινά πράγματα στα οποία αναφέρθηκα, τότε θα κάτσουν σπίτι και ας τα κάνει μασούρια, γι’ αυτό αναρωτήθηκα αν είναι τσιγκούνης. Γιατί αν είναι τσιγκουνιά δε γιατρεύεται

Tropique
Tropique
4 χρόνια πριν

Φυσικά πρέπει να υπάρχει ένα κοινό ταμείο ΚΑΙ προσωπικοί λογαριασμοί, επενδυτικά κλπ.
Μπορεί να αγαπάμε, δεν είμαστε και κορόιδα όμως.

Manouri marmelada
Manouri marmelada
4 χρόνια πριν

Θα συμφωνήσω με όλους ότι η σχέση με τα χρήματα είναι βασική αξία για έναν άνθρωπο. Όταν το ζευγάρι δεν ταυτίζεται σε αυτό, τότε… έχουμε θέμα! Σωστά είπε η Λένα ότι το σωστό σύστημα διαχείρισης είναι αυτό που συμφωνείτε. Από κει και πέρα μοιράζομαι μια εμπειρία κοινού ταμείου που καλύπτει και διαφορετικά εισοδήματα: συμφωνείτε ή βρίσκετε το ποσό που θέλετε να ξοδεύετε κάθε μήνα για τα βασικά, για κοινή διασκέδαση, ταξίδια ή και κοινή αποταμίευση αν θέλετε. Από κει και πέρα ο καθένας συνεισφέρει μέχρι να συμπληρωθεί αυτό το ποσό ανάλογα με το εισόδημα του. Δηλαδή αν ο σύντροφος σου… Διαβάστε περισσότερα »

Windmill
Windmill
4 χρόνια πριν

Το σχόλιο με βρίσκει σύμφωνη 100% και χαίρομαι που το έγραψε άνδρας. Θεωρώ πολύ κρίμα δύο άνθρωποι που έχουν επιλέξει να συμπορευθούν στη ζωή να διαχωρίζουν τα χρήματά τους και να ασχολούνται με το τί πλήρωσε ο ένας και τί χρωστάει ο άλλος..

neuroburned
neuroburned
4 χρόνια πριν

Από τη στιγμή που υπάρχει συγκατοίκηση δεν μπορεί να μην υπάρχει κοινό ταμείο. Μπορεί να υπάρχουν 3 ταμεία (το ένα κοινό) αλλά είναι γελοίο να λέμε ότι δεν θα υπάρχει κοινό. Πώς δηλαδή θα γίνει, θα μετράμε πόσες φορές τραβάει καζανάκι ο καθένας, θα μετράμε τη θερμοκρασία του νερού που κάνουμε μπάνιο, πόση ώρα αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή και σπαταλιέται ενέργεια, πόσο χαρτί υγείας χρησιμοποιούμε σε κάθε session?

Karamouza
Karamouza
4 χρόνια πριν

Νομιζω οτι ο συντροφος σου θα προτιμουσε κάποια που εχει εισοδημα ισο η περιπου ισο με το δικο του και τοτε νομιζω θα εκανε κοινο ταμειο. Στη δικη σας περιπτωση, αν η εισοδηματικη διαφορά σας ειναι μεγαλη μπορειτε να ορισετε ενα ποσο που θα βαζετε σε κοινο λογαριασμο και οι 2 και τα υπολοιπα θα ειναι του καθενος να τα διαθεσει οπως θελει. Αυτο ακουγεται πιο δικαιο.