Αγαπητή «Α, μπα»: Όσους ανθρώπους έχω γνωρίσει σε αυτή τη χώρα είναι σχεδόν όλοι ρατσιστές

Στεναχωριέμαι τόσο πολύ

Αγαπητή Α, μπα, συγχαρητήρια για τη νέα σου σελίδα και σ’ευχαριστώ τόσο πολύ για την ψύχραιμη και λογική σου οπτική. Αποφάσισα να σου γράψω γιατί τα τελευταία μερικά χρόνια, ειδικά από τότε που έφυγα μόνιμα στο εξωτερικό, με προβληματίζει η αντιμετώπισή μου απέναντι στο ρατσισμό. Έχοντας ζήσει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης πριν κατασταλάξω, θεωρώ πως η χώρα όπου βρίσκομαι τώρα… τα πάει κάπως καλύτερα. Απέτρεψαν ομόφωνα και δυνατά το άνοιγμα της PEGIDA, μάχονται για κοινωνικά δικαιώματα και πρωτοβουλίες, γενικά προσπαθούν. Οι μεταπτυχιακές σπουδές μου ήταν πολιτικής φύσεως, βαριά ερευνητικές – οι φίλοι μου, ο σύντροφός μου, είναι όλοι καλλιεργημένοι άνθρωποι, με ρίζες στην εργατική τάξη, από διάφορες χώρες του κόσμου, που δουλεύουν με άστεγους, δραστηριοποιούνται στο Καλαί με τους πρόσφυγες χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν – η αντιμετώπισή μου όσον αφορά τον ρατσισμό και τον φεμινισμό είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αρκετά. Θέλω να είμαι διαβασμένη και δεν επαναπαύομαι. Ε λοιπόν, από τότε που μπήκα για τα καλά στη ζωή της χώρας, έχοντας τελειώσει πλέον τις σπουδές μου και έχοντας βρει δουλειά, άρχισα να έχω προβλήματα με όσους Πολωνούς συναντώ. Πρώτη δουλειά, ο Πολωνός συνάδελφος παρακολουθεί ντοκιμαντέρ για τον Χίτλερ στα διαλείμματα του, μισεί τους πρόσφυγες, λέει φωναχτά και χωρίς ίχνος ντροπής ότι θα ψήφιζε Τραμπ αν ήταν στις ΗΠΑ. Δεύτερη δουλειά τα ίδια. Συνέδρια, συναντήσεις, ακόμη και στην προαναφερθείσα απόπειρα ανοίγματος της PEGIDA, όσοι βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν την ακροδεξιά ομάδα σε ξένη χώρα – ήταν Πολωνοί μετανάστες! Έχω μαλώσει με τους πάντες, έχω προσπαθήσει να το κουβεντιάσω ήρεμα – πλέον ετοιμάζομαι για καβγά κάθε φορά που συναντώ άτομο από την χώρα. Την πρώτη φορά είπα “εξαίρεση είναι”, τη δεύτερη “απλά έτυχε”, την τρίτη “ιδέα μου θα’ ναι”, ε τρία χρόνια αργότερα, μπορώ να μετρήσω στα δάχτυλα ενός χεριού τους Πολωνούς με τους οποίους τα πηγαίνω καλά (όλως παραδόξως, είναι όλες κοπέλες). Διάβασα, προβληματίστηκα, το συζήτησα με τους φίλους μου, οι οποίοι λίγο πολύ έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Στεναχωριέμαι τόσο πολύ Λένα μου, γιατί σκέφτομαι ότι έχω γίνει σαν τα μούτρα τους, και πλέον ξέρω πολύ καλά πως είμαι προκατειλημμένη απέναντι σε ολόκληρη εθνική ομάδα – σκέφτομαι την θεωρία του πετάλου. Προσπάθησα να εστιάσω στα θετικά της χώρας, η οποία έχει πλούσια ιστορία. Προσπαθώ να σκεφτώ τις Πολωνές αδερφές μας που διαμαρτυρήθηκαν κατά της απαγόρευσης της άμβλωσης, προσπαθώ γενικότερα να ΜΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΩ. Ρατσιστής δεν είσαι μόνο λίγο, ή είσαι ή δεν είσαι, και δεν μπορώ να δικαιολογήσω την προκατάληψή μου σκεπτόμενη πως όσα δείγματα έχω μιας χώρας, είναι ρατσιστικά. Θέλω να διορθωθώ Λένα, τί να κάνω;

– If it looks like a duck

Το ποσοστό ρατσισμού σε μια χώρα, η επικρατούσα άποψη για την θέση των μεταναστών, η σχέση ενός λαού με την δημοκρατία, η ανοχή του στο διαφορετικό, ο φόβος για το άγνωστο, η προθυμία να ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα, η πίστη στο κράτος και στους νόμους (ή η καχυποψία απέναντι στην δημοκρατία) είναι αποτέλεσμα ιστορικών γεγονότων. Δεν είναι ρατσιστές επειδή είναι Πολωνοί – και δεν καταλαβαίνω πώς δεν το καταλαβαίνεις, με το παρελθόν και τη μόρφωση που έχεις. Είναι ρατσιστές επειδή μεγάλωσαν στο περιβάλλον που μεγάλωσαν. Αυτοί οι άνθρωποι, που μεγάλωσαν την εποχή που μεγάλωσαν σε αυτό το μέρος της γης που μεγάλωσαν. Όχι οι Πολωνοί.

Αυτή η πλούσια ιστορία, δεν διαχωρίζεται στα θετικά και στα αρνητικά. Η ιστορία δεν είναι καταγραφή των κακών και των καλών. Καλές πράξεις έχουν γίνει με πολύ σκοτεινά κίνητρα. Είναι αρκετά πιο πολύπλοκο το θέμα. Μην εστιάζεις τα θετικά, εστίασε στην ιστορία χωρίς να πιστεύεις ότι υπάρχει λαός που είναι κατώτερος λόγω γέννησης – χωρίς να είσαι τόσο κλασική ρατσίστρια, δηλαδή. Αναρωτήσου γιατί η Πολωνία έχει τώρα αυτή την κυβέρνηση, αυτή την στάση απέναντι στην Ευρώπη, αυτή την άποψη για την θέση της γυναίκας. Ιστορικά. Όχι λόγω DNA. Πώς επηρεάστηκαν γενιές και γενιές αυτής της χώρας επειδή βρισκόταν πάντα στο σταυροδρόμι, πόσες φορές έχασε την ανεξαρτησία της, πόσες φορές υποτιμήθηκε, κατακτήθηκε, μοιράστηκε προς τη μια ή προς την άλλη. Ποια μπορεί να είναι η σχέση τους με την εθνική τους ταυτότητα.

Οι ρατσιστές δεν είναι ρατσιστές επειδή απλώς γεννήθηκαν έτσι.

Εγώ μία Πολωνέζα ξέρω, και τα πάμε μια χαρά, άρα για μένα οι Πολωνοί σε ποσοστό 100% δεν είναι ρατσιστές.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote

21
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
BiggerOnTheInsideπόντια ιντερνάσιοναλVasilis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Andromeda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Πάντως κάτι που θα ήθελα να σχολιάσω είναι αυτό που λες οτι “ρατσιστής δεν είσαι μόνο λίγο, ή είσαι ή δεν είσαι” κάτι με το οποίο διαφωνώ. Θεωρώ οτι φυσικά και υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το πόσο σε επηρεάζει προσωπικά ενα θέμα. Στη θεωρία όλοι ωραία τα λέμε και θέλουμε να δείχνουμε ανοιχτομυαλοι και αντιρατσιστές, στην πράξη είναι το θέμα τι γίνεται. Για παραδειγμα μπορεί κάποιος να λέει ότι δεν είναι ρατσιστής απέναντι στους ρομά αλλά όταν θα βρεθεί στο δίλημμα να ενοικιάσει το σπίτι του σε ρομά, να αρνηθεί γιατί μπορεί να σκεφτεί ότι αυτοι ειναι αγροικοι και θα… Διαβάστε περισσότερα »

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ γρήγορα θα σου αναφέρω, Πολωνία τέρμα καθολική χώρα (σε αντίθεση με την προαιώνια εχθρότης, την ορθόδοξη Ρωσία) και μοναδική εστία αντίστασης κατά την διάρκεια του κομμουνισμού. Συν ότι ο Πάπας Πίος ήταν Πολωνός και έγινε και άγιος πρόσφατα, σκέψου τώρα με την πτώση του κομμουνισμού τη δύναμη έχει η εκκλησία (απαγορεύεται η έκτρωση κλπ). Και κάτι άλλο λίγο πιο δύσκολο στην κατανόηση, πριν το κομμουνιστικό καθεστώς δύο ήταν τα κυρίαρχα κόμματα το εθνικιστικό/φασιστικό (που συνεργάστηκε άψογα με τους ναζιστές) και το κομμουνιστικό. Μάντεψε τώρα ποιο έχει δύναμη μετά την πτώση του κομμουνισμού; Σωστά μαντέψες το εθνικιστικό!! Και το επόμενο… Διαβάστε περισσότερα »

marsgia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνω απολυτα , σε ολες τις χωρες του πρωην ανατολικου μπλοκ αν κατι ανεβηκε αισθητα μετα τη ληξη του ψυχρου πολεμου ηταν καθαρα ο εθνικισμος καθως χρειαστηκε αμεσα να δωθει εθνικη υποσταση σε πρωην σοσιαλιστικες δημοκρατιες .
Δειτε την Ουγγαρια που καταδικαστηκε εχθες απο το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο για περιορισμο βασικων ελευθεριων λογω του καθεστωτος του Ορμπαν …

marsgia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οπως πολυ σωστα αναφερει η Λενα το θεμα του ρατσισμου ειναι τοσο περιπλοκο και μεγαλο σε εκταση οσο και αριθμος των ανθρωπων που ζουν σε αυτον τον πλανητη . Ολοι το βλεπουν απο τη δικη τους πλευρα ανεξαρτητως χρωματος θρησκειας φυλου και αλλων σημαντικων παραγοντων. Για παραδειγμα οσο και αν σου φαινεται περιεργο μπορεις να βρεις σε μεγαλα ποσοστα ρατσισμο που προερχεται απο μεταναστη σε μεταναστη . (σε πολυ μεγαλο η συντριπτικο ποσοστο) Το ζω και εγω οντας 13 χρονια μακρια απο την Ελλαδα . Εχω φιλους Ρωσους Κροατες Ρουμανους Μαλαισιανους Αραβες Αγγλους Γαλλους και οτι αλλο θες καθως δουλευω… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μην περιμένεις δημοκρατικές αντιλήψεις από μεγάλο ποσοστό Πολωνών. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν έχουν μάθει να ζουν με δημοκρατία. Μέχρι το 1989 ήταν κράτος-δορυφόρος της Σοβιετικής Ένωσης και το πολωνικό καθεστώς ήταν ιδιαίτερα σκληρό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο από τον αυταρχισμό να μεταπηδήσεις κατευθείαν στη δημοκρατία και αυτό να πετύχει. Δες και τη Ρωσία, για παράδειγμα, όπου βρισκόταν το κέντρο λήψης αποφάσεων επί Σοβιετικής Ένωσης. Ζούνε με δημοκρατία; Όχι. Θα πρέπει να περάσουν αρκετές γενιές ακόμα, προκειμένου να συνηθίσουν στη δημοκρατία.

brightbird
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι οι άνθρωποι αντιδρούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο γιατί έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένες πεποιθήσεις ανάλογα με τα βιώματα τους!Μπορεί και εσύ αν μεγάλωνες στην Πολωνία να είχες την ίδια αντιμετώπιση . Προσπάθησε να μην είσαι πολύ σκληρή με τους ανθρώπους. Είναι καλό που αντιλαμβάνεσαι ότι αρχίζεις και γίνεσαι αυτό που δε θέλεις και για μένα αυτό είναι ένα βήμα μπροστά για να διορθώσεις το πρόβλημα.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εντάξει, παρ’ όλα αυτά είναι ρατσιστές. Υπάρχει ρατσισμός που δικαιολογειται;

marsgia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@No_roots – Οχι δεν υπαρχει, αλλα η απαντηση αυτη δεν βοηθαει πολυ απλα σε τιποτα . Και τι εγινε δηλαδη που δεν δικαιολογειται ? Αλλαζει κατι ? Εχουμε λιγοτερο ρατσισμο γιατι δεν δικαιολογειται ?
Εχουμε λιγοτερους φονους γιατι απλα η βια δεν δικαιολογειται ?

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εννοώ ότι οκ οι άνθρωποι αυτοί είναι ρατσιστές λόγω συνθηκών, αυτό τους κάνει λιγότερο ρατσιστές;
(δεν κατάλαβα τι με ρωτάς ακριβώς)

marsgia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεια σου , ρωτας αν ο ο ρατσισμος δικαιολογειται και σου απανταω οχι Αλλα δεν καταλαβαινω τι κερδιζουμε με αυτη την απλη διαπιστωση . Η ερωτηση μου εχει σχεση με το σχολιο . Νομιζω οτι αυτος το τροπος σκεψης -δικαιολογια-μη δικαιολογια δεν βοηθαει ανθρωπους οπως η σχολιαστρια να καταλαβουν τι συμβαινει στο κοσμο μας σημερα . Απο τοτε που αρχισε να οργανωνεται ο ανθρωπος σε κοινωνιες δημιουργηθηκε αμεσως και η ταση για διακριση αναμεσα σε ανθρωπους , το να αναρωτιομαστε εαν ειναι δικαιολογημενη η διακριση η οχι μπορει να μας οδηγησει σε συμπερασματα . Το να λεμε απλα οχι δεν… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Προσπαθώ να καταλάβω 🙂
Θα ξαναδιαβάσω πιο προσεκτικά και τα υπόλοιπα σχόλια όταν έχω χρόνο, απλά μου φάνηκε περίεργο που σα να δικαιολογούμε το ρατσισμό…

Piper
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν δικαιολογείται ο ρατσισμός, απλά προσφέρεται η γνώση η κατανόηση των συνθηκών ούτως ώστε η γράφουσα να παλέψει μέσα της και ίσως να καταπολεμήσει τον ρατσισμό που η ίδια αισθάνεται για τους πολωνούς.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αιτιολογείται δεν δικαιολογείται. Και όταν αιτιολογείται κάτι γίνεται καλύτερα κατανοητό, όχι αποδεκτό. Δλδ δεν τρελαίνεσαι “μα είναι δυνατόν, πώς γίνεται να σκέφτεται έτσι;” Εξηγείται το πώς γίνεται να σκέφτεται έτσι και δεν εξοργίζεσαι επειδή δεν μπορείς να το καταλάβεις. Μετά είναι πιο εύκολο να δεις αν αξίζει να κάνεις οποιαδήποτε κουβέντα και αν όχι, απομακρύνεσαι και δεν συνεχίζεται η *βία*.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Τα λέει μπερδεμένα στην αρχή αλλά καταλαβαίνω ότι ζει στην Γερμανία, και αναφέρεται στους εκεί Πολωνούς μετανάστες. Δεν λέω απαραίτητα ότι αλλάζει αυτό κάτι στην απάντηση, από μια πλευρά μπορεί να την ενισχύει κιόλας.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Το Καλαι που αναφέρει Γαλλία δεν είναι;

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ναι, βέβαια. Απλώς σκέφτηκα ότι είναι Γερμανία λόγω PEGIDA και μεγάλου ποσοστού Πολωνών. Επίσης το Καλαί δεν απέχει περισσότερο από πολλά σημεία στη Γερμανία σε σχέησ με το κέντρο της Γαλλίας πχ. Αλλά μπορεί να είναι και Γαλλία, βέβαια.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ο συνειρμός με πήγε στο έργο Όι αστοί του Καλαί’, στο πιο αγαπημένο μου μουσείο απ’ όσα έχω επισκεφτεί, το Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι, όπου εκτίθεται και το πιο αγαπημένο μου γλυπτό: ‘Η Πύλη της Κολάσεως’.

Υπόσχομαι κάποια φορά να γράψω για την πρώτη μου επίσκεψη εκεί.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ θα σου έλεγα, στην τελική , άσε τον καθένα να έχει τη γνώμη του, που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, που γεννήθηκε, πως μεγάλωσε, τι εκπαίδευση πήρε, ποιους έχει συναναστραφεί κλπ. Δε ξέρω, μου βγάζεις κάπως μια επιθετικότητα απέναντι σε ανθρώπους που κάνουν το λάθος ? να διαφωνούν μαζί σου. Κάποιος μπορεί πράγματι να ψήφισε τον Τραμπ, γιατί τον είδε σαν καλύτερη επιλογή και κάποιος, ειδικά αν προέρχεται από μια βαθιά θρησκευόμενη καθολική χώρα, μπορεί να είναι εναντίον των εκτρώσεων. Σου έχουν επιτεθεί προσωπικά ? Σε έχουν προπηλακήσει για τις απόψεις σου ? Εάν όχι, τότε άσε τον καθένα να… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Υπάρχει ακόμα η ζούγκλα του Καλαί;

marsgia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Nομιζω οχι . Την εχουν κλεισει εδω και καιρο , ωστοσο το Καλαι αποτελει ακομα το βασικο περασμα προς Αγγλια .

BiggerOnTheInside
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Συνεργάτης

“Οι ρατσιστές δεν είναι ρατσιστές επειδή απλώς γεννήθηκαν έτσι.” Ακριβώς αυτό όμως. Ο ρατσισμός δε δικαιολογείται, αλλά σίγουρα εξηγείται. Δε θα γράψω κάτι παραπάνω γιατί έχουν γραφτεί σελίδες επί σελίδων σχετικά, που τα λένε πολύ καλύτερα από μένα. Προσωπικά, πάντως, τείνω να διαχωρίζω τα άτομα που γνωρίζω με βάση τις προσωπικές συνθήκες τους (οικογενειακό περιβάλλον, δυνατότητες μόρφωσης κ.ο.κ.). Ειδικά σε κοινωνίες με βαθιές ανισότητες, όπως η ελληνική, δε νομίζω ότι μπορούμε να κρίνουμε το ίδιο ένα εικοσάχρονο από π.χ. το Μενίδι που ίσα που έβγαλε το Λύκειο και ένα τριαντάρη δικηγόρο από καλό ιδιωτικό με μάστερ στο εξωτερικό και λυμένα… Διαβάστε περισσότερα »