Αγαπητή «Α, μπα»: Οι σταρ του Χόλιγουντ έγιναν φεμινίστριες

Το άρθρο μου φάνηκε επικριτικό

Καλησπέρα σε όλους! Έπεσα σε ένα άρθρο της σουγκανιδου κιαρας. Ο τίτλος είναι πως οι σταρ του Χόλιγουντ έγιναν φεμινίστριες… Στην αρχή μου άρεσε αυτό που διάβαζα στην συνέχεια απογοητεύτηκα. Πολύ!! Θα ήθελα τη γνώμη σου αμπα..ακόμα και σε αυτό το άρθρο ψάχνουμε με λίγα λόγια να βρούμε τον πονηρό σκοπό που δεν είναι και πόνηρος εδώ που τα λέμε. Ψάχνουμε τα νέα κινητρα των φεμινιστριών οκ. Αλλά γιατί νομίζω ότι γίνεται με έναν τροπο επικριτικό;; Ιδέα μου;

Ιδέα σου; Ξεκάθαρα το λέει.

Υποστηρίζει ότι οι ισχυρές (διάσημες) γυναίκες που μιλάνε για ισότητα το κάνουν από μόδα, ή ότι έχουν κίνητρο το κέρδος, μακροβιότητας ή άλλου είδους.

Δηλαδή, δεν το κάνουν επειδή πιστεύουν σε αυτό, αλλά επειδή έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό. Δεν ξέρω αν πιστεύει ότι τελικά, ότι το κάνουν χωρίς να το χρειάζονται (με τη λογική, αφού είναι νέες, πλούσιες και διάσημες – τι άλλο μπορεί να θέλουν; Τα έχουν όλα ήδη).

Οι γυναίκες στον δημόσιο λόγο που έχουν και κάποια σφαίρα επιρροής και πιστεύουν τέτοια πράγματα, δεν διαφέρουν επιχειρηματολογικά από την κλασική έκδοση της «δυναμικής αντιφεμινίστριας» με μια δόση «Cool girl». Νομίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι να είναι «επικριτικές», να βλέπουν «πίσω από τα πράγματα» και να κρατάνε ίσες αποστάσεις. Αυτό που κάνουν είναι η ελαφρώς εξελιγμένη κραυγή του «άντρες, κοιτάξτε με! είμαι διαφορετική από τις άλλες», ο θλιβερός εσωτερικευμένος μισογυνισμός που μας πλήττει όλες, και κάνουμε τις προσπάθειες μας να το νικήσουμε, ανάλογα με το πόσο το καταλαβαίνουμε.

Αν ο φεμινισμός έχει γίνει μόδα, ΖΗΤΩ. Δεν ξέρουν όλες τι είναι, αλλά αν όλες λένε ότι είναι, αυτό δεν μειώνει την αξία του αγώνα. Δεν είμαστε χίπστερ για να θέλουμε να είναι κανένα μυστικό μπαρ ο φεμινισμός. Ας γίνει και μπλουζάκια και γυαλιά ηλίου και σλόγκαν και meme. Αυτό σημαίνει ότι είναι πετυχημένη η προσπάθεια να γίνει ένα ανοιχτό κίνημα, όχι κάποια διανοουμενίστικη ασχολία για πέντε πανεπιστημιακές. Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι ο φεμινισμός μάχεται για την ισότητα. Όλοι θα έπρεπε να καταλαβαίνουν ότι η ανισότητα υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.

Δεν μας ενδιαφέρει τόσο αν η Τζένιφερ Άνιστον υποφέρει με την εμμονή των φυλλάδων σχετικά με το γιατί δεν έχει παιδιά (προσωπικά την πιστεύω, φυσικά, δεν έχω λόγο να θεωρήσω ότι επειδή είναι ισχυρή δεν επηρεάζεται). Μας ενδιαφέρει όμως πολύ αν οι φυλλάδες που κυκλοφορούν ευρέως δημοσιεύουν ένα κείμενο της Τζένιφερ Άνιστον που υποστηρίζει το δικαίωμα της στην επιλογή, που υποστηρίζει την άποψη ότι μια γυναίκα χωρίς παιδιά δεν είναι αξιολύπητη. Αυτά τα περιοδικά πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας πριν καν η ίδια κοινωνία τον αντιληφθεί, γιατί θέλουν να πουλήσουν αντίτυπα χωρίς να αποξενώσουν, άρα οι γυναίκες είναι έτοιμες να διαβάσουν κάτι τέτοιο. Πολλές θα διαφωνήσουν, πάρα πολλές θα σκανδαλιστούν, αλλά ένα νέο κορίτσι που ζει σε μια συντηρητική οικογένεια θα διαβάσει κάτι πρωτόγνωρο, κάτι διαφορετικό, θα έρθει σε επαφή με την αλλαγή. Αυτή είναι η «μόδα» που αποτάσσονται οι «δυναμικές αντιφεμινίστριες». Είναι εύκολο να απορρίπτεις τη «μόδα» όταν ζεις μια προστατευμένη ζωή και νομίζεις ότι δεν έχεις συναντήσει ποτέ τον σεξισμό και τον μισογυνισμό. Τα μηνύματα του Χόλιγουντ είναι όσο ισχυρά είναι τα μηνύματα του σχολείου και της οικογένειας, οπότε μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ποια διάσημη λέει τι, και για να πω την αλήθεια, λίγο με ενδιαφέρει αν το εννοεί η καθεμία ή όχι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι αυτό θεωρούν σωστό να λένε οι μάνατζερ τους που παρομοίως αφουγκράζονται τον σφυγμό της κοινωνίας. Η αλλαγή έχει γίνει ήδη μέσα μας, η βιομηχανία του θεάματος είναι ο καθρέφτης της αλλαγής, όχι η αφετηρία. Η μόδα δεν υποτιμάει το μήνυμα: το κάνει πιο ισχυρό.

Παράλληλα, δεν καταλαβαίνω γιατί μια γυναίκα που έχει λεφτά και φήμη δεν έχει λόγο ή δικαίωμα να θυμώνει που ένας άντρας συνάδελφος της παίρνει τα διπλά λεφτά για την ίδια δουλειά. Δεν είναι ζήτημα φτώχιας, είναι όμως ανισότητας. Οι περισσότερες από αυτές δεν γεννήθηκαν μέσα στα πλούτη, πάλεψαν χρόνια στις ακροάσεις και έχουν ζήσει την απόρριψη ξανά και ξανά μέχρι να φτάσουν εκεί που είναι τώρα. Για την ακρίβεια, αυτές είναι οι μόνες γυναίκες που μπορούν να διαμαρτυρηθούν δημόσια, γιατί έχουν λεφτά και δεν χρειάζεται να φοβούνται το ίδιο, αν και δεν πιστεύω ότι ήταν απλό ή εύκολο να μιλήσουν, σίγουρα το πλήρωσαν με κάποιον τρόπο. Αν δεν μιλήσουν αυτές, πώς θα νιώσουν λιγότερο μόνες όσες το διαπιστώνουν στις κανονικές δουλειές, όσες τρέμουν μην χάσουν τη δουλειά τους; Πώς θα βρουν η μια την άλλη; Πώς θα καταλάβουν ότι είναι οκ να εξοργίζονται, και ότι δεν είναι «υπερβολικές»;

Και για να το πούμε και πιο απλά. Όταν νομίζεις ότι κρατάς ίσες αποστάσεις, προσπαθείς να κρύψεις την τεμπελιά σου, αλλά έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου για να το καταλάβεις. Η κριτική του φεμινισμού στο επίπεδο «για τα λεφτά και τη δόξα τα κάνουν όλα» είναι ή ίδια του αδαούς απολιτίκ που δεν ψηφίζει επειδή «όλοι είναι ίδιοι». Αυτού του είδους η αγραμματοσύνη μας φτάνει σε κάθε εκλογές και σε όλα τα σημαντικά σταυροδρόμια λίγο πριν τον γκρεμό, διότι αυτοί οι ισαποστάκηδες είναι που καθορίζουν το αποτέλεσμα (οι υπόλοιποι ξέρουν προ πολλού με ποια μεριά είναι). Αυτοί είναι που ποτέ δεν ξέρουν τι πιστεύουν, αλλά και ποτέ δεν θα κάτσουν να μάθουν, και περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να «αποφασίσουν» υιοθετώντας όπως όπως αυτό που βλέπουν να λέει το ρεύμα. Ποτέ δεν θα σηκωθούν πάνω να πουν μια ολοκληρωμένη άποψη με επιχειρήματα, διότι, απλούστατα, δεν έχουν. Πάντα κρύβονται πίσω από την δήθεν αποκάλυψη των σκοτεινών κινήτρων των άλλων, που δεν αποδεικνύονται ούτε από τη μια πλευρά, ούτε από την άλλη, οπότε πάντα «έχουν δίκιο». Δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν, να μάθουν, να ασκήσουν κριτική με νόημα. Τους ενδιαφέρει να επιπλέουν. Να έχουν πάντα δίκιο. Τους ενδιαφέρει να συγκαταλέγονται στους ψαγμένους, χωρίς να έχουν κάνει την προσπάθεια να ψάξουν έστω και τις βασικότερες έννοιες.

Θα μου ήταν αδιάφοροι, αν δεν ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

109 points
Upvote Downvote

34
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
17 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
24 Συντάκτες σχολίων
Blanche DuboisMafaldaHaifischnetCloud on Toastzero-gravity Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Jean Grey
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

“Δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν, να μάθουν, να ασκήσουν κριτική με νόημα. Τους ενδιαφέρει να επιπλέουν. Να έχουν πάντα δίκιο.”

Έχω σηκωθεί όρθια και χειροκροτάω. Η απάντηση αυτή είναι manual καθημερινότητας και ξεσκαρταρίσματος επιφανειακών ανθρώπων, ένα μανιφέστο ενάντια σε κάθε έντιμο Κυρ Παντελή που απλά έκανε τη δουλίτσα του ενώ η κοινωνία ερχόταν αντιμέτωπη με αλλαγές, συγκρούσεις, αποκρουστικά γεγονότα και αυτ@ν τ@ν ένοιαζε ποιος φοράει γραβάτα και αν πηγαίνει ο/η βουλευτής στην εκκλησία, ποιος/α γράφει καλά στην κάμερα.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Κάθομαι στο σαλόνι και περιμένω να μπω στο ραντεβού με την ψυχολόγο μου και διαβάζω αυτή την απάντηση που λύνει άπειρα γιατί και πώς μέσα μου και είναι σαν να βάζει ένα κομμάτι μου στη θέση του. Το μόνο που λείπει είναι να ανοίξει η πόρτα της ψυχολόγου και να δω μπροστά μου τη Λένα.

Mia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να ναι καλα οποια διασημη μιλαει ! Επιτελους μιλανε !

Reese withersppon : οχι μονο μιλησε εκανε και δικια της εταιρια παραγωγης για να μπορει να δινει και σημαντικους ρολους σε γυναικες και να δειξει οτι ναι μπορουν και γυναικοκρατουμενες ταινιες να φερουν λεφτα!

https://www.youtube.com/watch?v=JKKRBnpDpBY

Παρασκευας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ουαου!ρε α μπα τι απαντησάρα ειναι αυτη!!Θα ‘πρεπε να ειναι τυπωμένη σε ολα τα περιοδικά και εφημερίδες! Μπράβο μπραβο!Σε θαυμάζω απεριόριστα μακάρι καποια μερα να μπορω να μιλάω και να υποστηρίζω αυτα τα θέματα με αυτον τον τροπο!

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Αυτό σκεφτόμουν κ εγώ, που δεν είμαι ιδιαίτερα χχμμ… εύγλωττη να το πω; Θα το πω.

Blanche Dubois
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αμπαντησάρα! 😀 😀

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Απαντησάρα.
Να προσθέσω επίσης ότι είναι τουλάχιστον αφελές να ισχυριζόμαστε ότι ο φεμινισμός δεν αφορά τις σταρ του Χόλιγουντ, ενώ το σκάνδαλο Γουάνστιν είναι τόσο νωπό. Το κάνουν δηλαδή για “μόδα”, ενώ παίζει οι μισές από αυτές να έχουν παρενοχληθεί από κάποιο ζάμπλουτο μεγιστάνα για να τους δώσει το ρόλο; Το ότι κατάφεραν να καταξιωθούν δηλαδή σημαίνει ότι έκλεισαν οι πληγές. Οκ, μπορεί και να έκλεισαν. Δεν είναι τουλάχιστον ευγενές εκ μέρους τους ότι επέλεξαν να βγουν απ’ το comfort zone τους για να μιλήσουν γι’ αυτό;

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καθόλου ιδέα σου δεν είναι. Από τότε που προσέλαβαν τη συγκεκριμένη κυρία (και δύο τρεις ακόμη νέους συνεργάτες), άρχισα να αποφεύγω όλο το σάιτ. Βαρέθηκα να ανοίγω άρθρα με πιασάρικους τίτλους που ξεκινούσαν φεμινιστικά και προοδευτικά και κατέληγαν σε εξοργιστικά κλισέ.
Άσε δηλαδή που όλος αυτός ο συρφετός αντικατέστησε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες lgbtq+ φωνές στο ελληνικό διαδίκτυο (Καλοβυρνάς, Κουρουπού, Κορτώ). ΚΡΙΜΑ.

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Γενικώς το protagon φιλοξενεί αρκετές αντιφεμινιστικές φωνές. Φωνές που υποστηρίζουν ότι έχουμε ζήσει πια στην Ελλάδα την πλήρη επίδραση της πολιτικής ορθότητας και ήδη διανύουμε την περίοδο της “τρομοκρατίας”. Οι αρθρογράφοι αυτές επιχειρούν να παρουσιαστούν ως ριζοσπάστριες οπαδοί της λογικής, η οποία τάχα βάλλεται από τις Ροβεσπιέρους της πολιτικής ορθότητας και του προοδευτισμού. Το γεγονός ότι πολλές από εμάς αναγνωρίζουμε τις απόψεις τους για αυτό που είναι, δηλαδή, συντηρητικές ανοησίες που θα χειροκροτούσε και ο πιο οπισθοδρομικός θείος μας, δεν εμποδίζει ένα περιοδικό που πλασάρει το προφίλ του “σοβαρού” από το να τους δίνει βήμα.

sugar
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δηλαδή με τόοοοοοοσα παραδείγματα ανισότητας, παρενόχλησης, βιαιότητας που διάβασε κατέληξε στην παρομοίωση με τους πολιτικούς που θέλουν να δείξουν το ανθρώπινό τους πρόσωπο; Είπε την Τζένιφερ την Άνιστον λαϊκίστρια;
Ούτε τα νεύρα μου δεν αξίζει αυτό το άρθρο.

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Κάτι τέτοιες απαντήσεις με κάνουν να στενοχωριέμαι που δεν υπάρχει κάποιο σχετικό feature για τις χρήστριες της σελίδας να αποθηκεύουν upvoted posts.
“Τους ενδιαφέρει να συγκαταλέγονται στους ψαγμένους, χωρίς να έχουν κάνει την προσπάθεια να ψάξουν έστω και τις βασικότερες έννοιες,” ΑΥΤΟ.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Εγώ τα κάνω bookmark 🙂

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Υπάρχει καλέ! Μπαίνεις στο προφίλ σου, εκεί που λέει “ψήφοι” (με τα βελάκια πανω-κάτω) και επιλέγεις “θετικές ψήφοι”. 🙂

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

no_roots, ήμουν ικανή να συντηρώ αυτό το παράπονο πολύ καιρό, δεν θα το έπαιρνα χαμπάρι μόνη μου. Σε ευχαριστώ!

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Στα βιβλία που μου αρέσουν υπογραμμίζω τις σημαντικές ατάκες για να τις βρίσκω εύκολα. Εδώ πως υπογραμμίζω τα τόσα που θέλω να θυμάμαι; Άλλη μια φανταστική απάντηση!

Το παπί.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Κάνω σκριν σοτ.

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Evernote!

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ρε Λένα ευχαριστώ που βάζεις τις σκέψεις μου σε λέξεις!!! Όρθια χειροκροτώ!! Και κατέβα στην πολιτική, το βιβλίο δεν φτάνει