Αγαπητή «Α, μπα»: Οι ομοφυλόφιλοι γεννιούνται ή γίνονται;

Είχα σχέση με ένα αγόρι που χρόνια μετά το παραδέχτηκε

Αγαπητή Α-μπά, Ποια είναι η γνώμη σου για το αν οι ομοφυλόφιλοι είναι /γεννιούνται ή γίνονται/επιλέγουν υποσυνείδητα λόγω γεγονότων/συνθηκών στην πορεία της ανάπτυξής τους; Έχω σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες, είχα σχέση με ένα αγόρι που χρόνια μετά -αφού χωρίσαμε- το αποδέχτηκε/παραδέχτηκε, αλλά ακόμα ούτε στο ελάχιστο δεν έχω απαντήσει στο ερώτημα. Δεν καταφέρνω να διαμορφώσω σαφή απάντηση. (ούτε καν να το διατυπώσω με μονά ρήματα δε μπορώ!)

– straight\

Μιλάμε για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι αντικείμενο μελέτης, και πολλά δεν έχουν απαντηθεί ακόμα. Εδώ δεν έχουν απαντήσει αυτοί που είναι δουλειά τους να απαντήσουν, θα απαντήσεις εσύ ή θα απαντήσω εγώ;

Τη γνώμη μου θα την πω για κάτι άλλο: μου φαίνεται συναρπαστικό το πόσο στην κοσμάρα μας είμαστε μερικές φορές εμείς οι Δυτικοί. Είναι απίθανο που συζητάμε στα σοβαρά αν κάποιος επιλέγει ‘υποσυνείδητα’ να γίνει γκέι (τι θα πει αυτό, ποιος ξέρει, αλλά έστω) λες και όλοι μας γεννηθήκαμε στο Σαν Φρανσίσκο. Ναι, αν είσαι κάτοικος του Castro, μπορεί να υπάρχουν γεγονότα που εξηγούν εκ των υστέρων διάφορα, αν φοράς τα κατάλληλα γυαλιά. Για όσους είναι γκέι σε περιοχές που η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με δημόσιο λιθοβολισμό, η με ρίψη από ψηλά κτίρια, τι έχεις να πεις, μιας και έχεις σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες; Ποια υποσυνείδητη επιλογή έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, που απειλείται η ζωή τους καθημερινά και ξέρουν ότι οι δολοφόνοι τους θα μείνουν ατιμώρητοι; Ή μήπως για αυτούς ισχύουν άλλα πράγματα, επειδή είναι ‘άλλοι’, άλλου χρώματος και άλλης θρησκείας;

Βέβαια, δεν χρειαζόταν να το πάω τόσο μακριά. Η επαρχία, κάθε επαρχία, σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα, μπορεί να είναι αποπνικτική και καταπιεστική. Κι εκεί εξακολουθούν να μεγαλώνουν έφηβοι που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν είναι σαν τους άλλους, και είναι θύματα εκφοβισμού, και αυτοκτονούν. Αλλά συνεχίζουμε να μιλάμε για επιλογές. Η επιλογή που έχουν πολλοί, υπερβολικά πολλοί γκέι, είναι ή να κρυφτούν από τον εαυτό τους, ή να κρυφτούν από τους άλλους. Άλλη επιλογή δεν έχουν.

Η συζήτηση περί επιλογής δεν μου αρέσει καθόλου και για έναν επιπλέον λόγο. Πες ότι αποδεικνύεται ότι δεν είναι ζήτημα επιλογής. Γιατί μας φαγουρίζει τόσο αυτή η ερώτηση; Βιαζόμαστε να καταλήξουμε στο ‘δεν φταίνε μωρέ που είναι γκέι, αφού δεν μπορούν να το επιλέξουν’; Κανείς δεν φταίει αν είναι γκέι ή στρέιτ ή για ό,τι είναι, γιατί δεν είναι ζήτημα που κρίνεται ως θετικό ή αρνητικό. Είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, και είναι αυτός που είναι για τον καθέναν, και η γνώμη των υπόλοιπων για τον προσανατολισμό του καθένα έχει όση σημασία έχει και η γνώμη του καθένα και για το κούρεμα του καθένα. Όποιου δεν του αρέσει το κούρεμα του γείτονα και θέλει να τον αποκλείσει από την κοινωνία επειδή δεν κουρεύεται όπως ο ίδιος, η απάντηση είναι: να το πει στον ψυχολόγο του.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

86 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
Ω_που_να_βρισκω_ψευδωνυμο_τωραβλαχάκι(το)Mrs DallowayDiCat Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Είναι επιλογή. Της φύσης. Αυτό που είναι επιλογή των ανθρώπων είναι η περιθωριοποίηση και ο πόλεμος σε αυτό που τους μάθανε ότι είναι διαφορετικό. Αυτή η αηδία έχει οδηγήσει πολλούς gays να κρύβονται και να κάνουν ψεύτικες ετεροφυλικές σχέσεις και γάμους και λοιπές παρωδίες που μόνο άσχημη κατάληξη έχουν.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν ξέρω ρε γράφουσα, αλλά και εγώ που είμαι στρέιτ δεν θυμάμαι να το επέλεξα. Απλά είμαι.

Ω_που_να_βρισκω_ψευδωνυμο_τωρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάντως λεσβία νιώθω από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Η μόνη επιλογή που έκανα ήταν να το αποδεχτώ

Marilyn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ολόιδια περίπτωση κι εγώ! Προσωπικά νομίζω πάντως ότι γεννιόμαστε γκέι και η μόνη επιλογή είναι να το κρύψουμε ή όχι (ακόμη και από τους εαυτούς μας).

DiCat
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι οι περισσότεροι αν ανατρέξουμε στις μνήμες από την παιδική ηλικία ,θα δούμε ότι όλο αυτό υπήρχε και τότε, απλά δεν μπορούσαμε να το αντιληφθούμε. Έπειτα η χρονική στιγμή της αποδοχής σίγουρα επηρεάζεται από τα βιώματα του καθενος.

Ω_που_να_βρισκω_ψευδωνυμο_τωρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ισχύει , θυμάμαι μέχρι να βάλουμε ίντερνετ στο σπίτι (τέλη 90s) και να πάρω λίγο τον αέρα στο πως να το χρησιμοποιώ νόμιζα ότι γκευ είναι μόνο οι άντρες (αυτό έβλεπα στην τηλεόραση, για αυτό μιλούσαν οπότε μιλούσαν για γκευ) και ότι οι λεσβίες είναι σαν τους μονοκερους

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Υποδειγματικη απάντηση. Για μένα η μόνη επιλογή που τίθεται είναι αν και σε ποιους θα κάνεις coming out, γιατί το ποιος είναι ο σεξουαλικος σου προσανατολισμός το νιώθεις, έτσι έχεις γεννηθεί, άσχετα αν είσαι σε θέση να τον παραδεχτείς. Κάπου διάβασα ότι ο queer χρόνος τρέχει διαφορετικά από τον straight χρόνο λόγω έλλειψης προτύπων και αποδοχής από την κοινωνία και συμφωνώ απόλυτα. Μπορεί εσένα να σου φαίνεται περίεργο να το παραδέχεται στα 30 του π.χ. ο άλλος, αλλά δεν ξέρεις τι έχει περάσει μέσα του για να φτάσει ως εκεί.

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καμία φορά αυτό τίθεται ως δίλλημα «έτσι γεννιομαστε» ή «είναι επιλογή». Σαν άνθρωποι ειμαστε όμως ένα κράμα της βιολογίας μας και του περιβάλλοντος και δε μπορούμε στα περισσότερα να βρούμε τι προέρχεται από που. Συνειδητή επιλογή έλξης δεν υπάρχει σίγουρα, οπως και δεν υπάρχει συνειδητή επιλογή για τα περισσότερα στοιχεία της προσωπικοτητας μας. Αν πεις ομως πχ είμαι επιθετικός πάλι είναι κάτι που δε το επέλεξες, προέκυψε από ένα κράμα βιολογίας και περιβάλλοντος. Είναι πρόβλημα όμως όποτε έχει νόημα να το ψάξεις, να το δουλέψεις, να το αλλάξεις. Το βασικό είναι ότι η ομοφυλόφιλια και η αμφιφυλόφιλια δεν βλάπτουν κανένα… Διαβάστε περισσότερα »

She-Wolf
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τέλειο σχόλιο!

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κοίτα εδω προχθες διάβαζα την ιστορία ενός τύπου από κάπου στην Αφρική (Καμερουν;;) που του επιτέθηκαν οι χωριανοί του και σκότωσαν την αδερφή του που τον φιλοξένησε σπίτι της επειδή τόλμησε να επιστρέψει μια μέρα στο χωριό του.
Γιατί να σηκώθηκε μια μέρα και είπε τι έχω να κάνω στη ζωή μού ας γινω γκει

Τετράγωνη Λογική
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ δε καταλαβαίνω γιατί έχει σημασία αν το επέλεξε κάποιος ή αν γεννήθηκε έτσι. Είναι σαν να αποδέχεσαι αυτούς που γεννήθηκαν με ξανθά μαλλιά και να λες, ε, τι να κανουμε, γεννήθηκαν έτσι, αλλά να κατηγορείς αυτούς που τα βάφουν. Πραγματικά πιστεύω πως υπάρχουν και οι 2 περιπτώσεις (και άλλες 1002 υπο-περιπτώσεις). Άλλοι γεννιούνται, άλλοι το επιλέγουν, άλλοι το αποδέχονται και άλλοι το αρνούνται. Άλλοι λένε πως είναι στρέιτ και μετά από χρόνια ερωτεύονται άτομο ίδιου φύλου και άλλοι λένε πως είναι ομοφυλόφιλοι και μετά παντρεύονται και κάνουν παιδιά. Ε, και; Έχει σημασία; Αν δεν καταπιέζεται κάποιος δεν έχει δικαίωμα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αγαπητοί φίλη, αν οι άνθρωποι ζούσαν τη σεξουαλικότητά τους όπως την ένιωθαν, θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο, πιο ελεύθερο, πιο καλοσυνάτο. Εδώ οι κοινωνιές μας έχουν χτιστεί πάνω στην καταπίεση της σεξουαλικότητας των μισών από μας και κάτι παραπάνω (γυναίκες + όποιος δεν είναι cis άντρας)…
Και μεταξύ μας, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Σε φιλώ κι εύχομαι να είσαι πάντα ελεύθερη.

blacktulip
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεννιόμαστε και ανάλογα με τη γενετική μας σύσταση μας κατηγοριοποιούν σε αγοράκια και κοριτσάκια. Η κοινωνία, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, και πιο συγκεκριμένα οι γονείς επιλέγουν να μεγαλώσουν το παιδί τους ανάλογα με το φύλο του. π.χ. εάν είναι αγοράκι θα φοράει συγκεκριμένα ρούχα, το δωμάτιο του θα είναι μπλε και όχι ροζ, όταν μεγαλώσει θα πάει να μάθει πολεμικές τέχνες κ.ο.κ. Παράλληλα, το παιδί μεγαλώνει σε μια κοινωνία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών είναι αντίθετου φύλου. Όσο μεγαλώνει, ωστόσο, ο καθένας μας αρχίζει να ανακαλύπτει την σεξουαλικότητά του. Η πρώτη ένδειξη είναι το πρώτο σκίρτημα- μια προσωπική ανακάλυψη… Διαβάστε περισσότερα »

She-Wolf
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβώς! Η θρησκεία έχει παίξει τεράστιο ρόλο στη στοχοποίηση των gay. Επίσης ποιός δεν έχει ακούσει την καραμέλα ότι οι gay είναι κάτι το “αφύσικο” αφού ο φυσικός και σωστός προορισμος του ανθρώπου είναι να κάνει παιδιά; Πφφφ

Mrs Dalloway
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

στην αρχαία ελλάδα η ομοφυλοφιλία ήταν αποδεκτή υπό παρά πολλές προυποθέσεις. Για παράδειγμα, στην αρχαία αθήνα η μόνη έκφραση της που ήταν αποδεκτή ήταν ενηλικες άνδρες να κάνουν συσκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικές με έφηβα αγόρια, με τα οποία είχαν καθιερωμένη σχέση δασκάλου/προστάτη – μαθητευόμενου. Οποιαδήποτε άλλη έκφραση (για παράδειγμα σχέση μεταξύ ενηλίκων ανδρών ή μεταξύ γυναικών) ήταν αδιανόητη

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Είναι εσφαλμένο να συγκρίνεται ο σεξουαλικος προσανατολισμός, δλδ το μοτίβο συναισθηματικής και σεξουαλικής έλξης ενός ατόμου ως προς τα διάφορα φύλα, με …προσωπικά γούστα και προτιμήσεις για την εμφάνιση (των παρτενέρ), με σεξουαλικές πρακτικές/ερωτικές στάσεις και με φετίχ. Μήλα με πορτοκάλια, δηλαδή. Λες κι ένα π.χ. αμφιφυλόφιλο άτομο ή ένα ομοφυλόφιλο ή ένα πανσεξουαλικό δεν έχει (και) προτιμήσεις στην εμφάνιση των άλλων, δεν έχει (και) προτιμήσεις στις σεξουαλικές πρακτικές/στάσεις και δεν μπορεί -ταυτοχρόνως- να έχει και φετιχ, όπως *ακριβώς* ένα ετεροφυλόφιλο. “Η μανία της κοινωνίας με τις κατηγοριοποιήσεις, έχει οδηγήσει στους όρους LGBTQ, που δεν δηλώνουν τίποτα άλλο παρά το… Διαβάστε περισσότερα »

αγριοκέρασο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Άντε πάλι τα ίδια…