Αγαπητή «Α, μπα»: Οι γονείς μου δεν μου έκαναν το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Σαν να μου πήραν το δικαίωμα να αποφασίζω για το ίδιο μου το σώμα, ακόμη κι αν αυτό έγινε για το καλό μου σε μια ηλικία που δεν είχα ούτε τις γνώσεις

Αγαπητή Α,μπα και αναγνώστες, Τον τελευταίο καιρό με προβληματίζει το εξής θέμα: Ήμουν γύρω στα 14-15 όταν πρωτοκυκλοφόρησε το εμβόλιο κατά του ιού HPV για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είχε επικρατήσει λίγο χαμούλης για το αν πρέπει να το κάνουμε ή όχι. Θυμάμαι ακόμη κορίτσια στο σχολείο μου, από κολλητές μου μέχρι κοπέλες που απλά τις ήξερα φυσιογνωμικά- να με ρωτάνε αν μου το έχει κάνει ο πατέρας μου ή όχι, καθώς είναι γιατρός και είχε και αρκετούς γονείς ασθενείς στο ιατρείο του. Όπως καταλαβαίνεις το θέμα της υγείας από μικρή βρισκόταν στα δικά του χέρια, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει κάποια σοβαρή διαφωνία ή πρόβλημα πάνω σε κάποιο θέμα. Τον τελευταίο καιρό όμως δεν έχω σταματήσει να σκέφτομαι το γεγονός πως δεν μου είχε κάνει αυτό το εμβόλιο στην ηλικία που έπρεπε καθώς υποστήριζε πως επειδή είναι ακόμη καινούριο δεν γνωρίζουμε όλες τις παρενέργειες που μπορεί να έχει και δεν ήθελε να το διακινδυνεύσει. Ακόμη και όταν γύρω στα 19-20 που τον ξαναρώτησα (7 χρόνια δηλαδή μετά την πρωτοεμφάνισή του) μου ξαναείπε πως δεν χρειάζεται. Δεν το αμφισβήτησα ποτέ. Δεν παύω όμως να νιώθω μια ας πούμε ‘αδικία’ και ένα παραπάνω άγχος έκθεσης – μαζί με εκείνο για τα ΣΜΝ και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες- μπροστά σε κάτι τέτοιο που θα μπορούσε πχ να έχει αποφευχθεί με απλά ένα εμβόλιο. Είμαι 28 χρονών και προφανώς προσέχω για να έχω, πάντα προφύλαξη στο σεξ plus ετήσιο τεστ παπ και τα συναφή και γενικά ‘ακούω΄το σώμα μου, σε οποιαδήποτε ανωμαλία ή ενόχληση που νιώσω συμβουλεύομαι είτε τον πατέρα μου είτε τον γυναικολόγο μου. Όμως μαζί με το άγχος της έκθεσης, δεν παύω να νιώθω σαν να αποφάσισε κάποιος άλλος για το σώμα μου, ακόμη και σε μια εποχή που κι εγώ η ίδια δεν είχα την συναίσθηση που έχω τώρα πάνω σε αυτό. Σαν να μου πήραν το δικαίωμα να αποφασίζω για το ίδιο μου το σώμα, ακόμη κι αν αυτό έγινε για το καλό μου σε μια ηλικία που δεν είχα ούτε τις γνώσεις ούτε ας πούμε και το ‘θράσος’ ή την αυτοπεποίθηση να πάω κόντρα, σε σχέση με το σήμερα που ναι μεν τον συμβουλεύομαι αλλά την τελική απόφαση την παίρνω εγώ ακόμη κι αν για παράδειγμα διαφωνεί. Υπερβολική; ** διευκρίνηση -δεν ξέρω γιατί- ο πατέρας μου δεν είναι γυναικολόγος.

Femmetastique

O πατέρας σου, οι γονείς σου, πήραν αυτή, αλλά και πολλές άλλες αποφάσεις σχετικά με το σώμα σου όσο ήσουν παιδί. Από τις πάνες που σου άλλαξαν και τα μπάνια που σου έκαναν, από τα σαπούνια και τα σαμπουάν που σου έβαλαν, από τα υφάσματα που σου φόρεσαν, από τα φάρμακα που σου έδωσαν και δεν ήθελες, από τα φαγητά που σε πίεσαν να φας, και αυτό που λες, ισχύει για όλα τα εμβόλια, από την ανάποδη. Δεν σε ρώτησαν πρώτα αν συμφωνείς να σου κάνουν εμβόλιο, έτσι και δεν σε συμβουλεύτηκαν για να μην σου κάνουν το συγκεκριμένο.

Δεν λέω ότι είχαν δίκιο, ειδικά εφόσον ο πατέρας σου δεν είναι γυναικολόγος (προφανώς και χρειάζεται διευκρίνηση. Αν είναι ΩΡΛ, γιατί να ξέρει περισσότερα από οποιονδήποτε που μπορεί να διαβάσει ένα μετρίως δύσκολο κείμενο;) Λέω ότι δεν είμαι σίγουρη γιατί ενίστασαι για το συγκεκριμένο. Υποθέτω ότι κάπου μέσα σου είναι μπλεγμένο το σεξ με την εικόνα του πατέρα σου, με έναν τρόπο που δεν μπορώ να αποκρυπτογραφήσω, όχι ότι είναι και κανένα τρομερό μυστήριο, δηλαδή. Δεν είναι τυχαίο που αναφέρεις μόνο τον πατέρα σου σε όλο αυτό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

25 points
Upvote Downvote

49
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
30 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
27 Συντάκτες σχολίων
Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγάτο πουπούζιMitsiBetween Worlds Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αγαπητή Femmetastique, Από ιατρικής/ γυναικολογικής άποψης δεν έχει γίνει κάτι καταστροφικό. Το πρόβλημα αυτή το στιγμή είναι ότι δεν σου καλύπτει το κόστος ο ΕΟΠΥΥ. Το κόστος να εμβολιαστείς είναι 400 ευρώ. Ακόμα και αν έχεις προσβληθεί από έναν τύπο HPV, το εμβόλιο προστατεύει από άλλους 8. Μπορείς να πας και να το κάνεις, και δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Ναι είναι μεγάλο το κόστος, αλλά δεν είναι απαγορευτικό. Και μπορεί να μην έχεις το 100% της προστασίας, αλλά θα σου παρέχει αρκετά μεγάλη προστασία. Όσο για τον πατέρα σου, δεν αξίζει να θυμώνεις μαζί του. Οι γιατροί που το… Διαβάστε περισσότερα »

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Για τα αγόρια, αλήθεια, καλύπτει τα έξοδα ο ΕΟΠΥΥ; Γιατί κανονικά και τα κορίτσια και τα αγόρια θα έπρεπε να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο.

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι όλα θέμα κόστους. Οι άνδρες που δεν έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο κακοήθειας από τις γυναίκες και γι αυτό ο ΕΟΠΥΥ εμβολιαζει μόνο τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου. Για τους άνδρες που έχουν διεισδυτικές επαφές με άνδρες το εμβόλιο καλύπτεται κανονικοτατα καθώς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Βέβαια μια φορά που δοκίμασα να το γράψω σε έναν φίλο μου πριν 3-4 χρόνια μέσω του ΕΟΠΥΥ κανένας δεν γνώριζε την διαδικασία και ταλαιπωρηθηκε. Ελπίζω πλέον να έχει ξεκαθαριστεί το πώς γίνεται. Εμβολιασμός των αγοριών θα έχει νόημα στην Ελλάδα όταν εξασφαλιστεί πρώτα ικανοποιητική κάλυψη όλων των κοριτσιών, καθώς ακόμα τα… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Στην Ελβετία το κάνουν και τα αγόρια από όσο ξέρω, για να μην μεταδίδουν τον ιό στα κορίτσια.

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Σε χώρες που η συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών το έχει κανει, προχώρησαν και σε εμβολιασμό των αγοριών. (Ελβετία Σκωτία Αυστραλία) Στην δικιά μας χώρα που καλά καλά δεν το κάνουν τα κορίτσια, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να το κάνουν τα αγόρια. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το γράψω. Παλεύουμε να εμβολιασουμε τα κορίτσια και δεν αποδέχονται κάποιοι τον εμβολιασμό. Αν δεν γίνει σωστά ο εμβολιασμός των κοριτσιών δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να παλεύουμε και για τα αγόρια. Τα αγόρια τα εμβολιαζουμε για να βελτιώσουμε την προστασία των κοριτσιών κατά κύριο λόγο. Δεν έχει νόημα αν τα ίδια τα κορίτσια… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Κρίμα πάντως, η στενομυαλιά των γονιών και ο συντηρητισμός και τα ταμπού να στέκονται εμπόδιο στον εμβολιασμό. Αν ακόμη και φαρμακοποιοί έχουν τέτοιες απόψεις, περί “κοινών γυναικών” που είπε καποι@ς πιο πάνω στα σχόλια, δεν μας σώζει τίποτα. Θυμάμαι όταν είχε έρθει το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, η μητέρα μου σκεφτόταν να το κάνει στον αδερφό μου που ήταν μικρός. Δεν ήξερε μάλλον τι ακριβώς ήταν. Τότε μια θεία μου φαρμακοποιός της είπε, “στα κορίτσια σου να το κάνεις πρώτα, που είναι στην εφηβεία”. Δεν ξέρω αν υπήρχε τότε αρκετή ενημέρωση και πως ενημερώνονται σήμερα οι γονείς. Από το γιατρό… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Από πουθενά δεν ενημερώνονται υπεύθυνοα δυστυχώς.

fantasmataki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δε συμφωνώ καθόλου με το διαχωρισμό σε αγόρια και κορίτσια. Μπορεί η συχνότητα της νόσου να είναι μικρότερη στους άντρες, αλλά είναι φορείς και μεταδίδουν τον ιό. Εχει πεθάνει πολύς κόσμος από τους σχετικούς καρκίνους. Ο εμβολιασμός όλων, ανεξαρτήτως φύλου, πέρα από ζήτημα κοινωνικής ευθύνης είναι και θέμα πολιτισμού.

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Παρακαλούμε να βάλετε μια πινέζα στην άποψη του γυναικολόγου.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το εμβόλιο μόνο μέχρι κάποια ηλικία. Και εδώ που τα λέμε δυστυχώς στην Ελλάδα τα 400 ευρώ είναι απαγορευτικό κόστος για πολλές γυναίκες. Και ειδικά για νέες γυναίκες.

το πουπούζι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είχα την εντύπωση πως το εμβόλιο έκανε κάπου στα 150€ και όχι 400…απλώς δεν το καλύπτει καθόλου ο ΕΟΠΠΥ μετά τα 18 εκτός και αν το άτομο ανήκει σε ειδική ομάδα ασθενών (π.χ. ανοσοκατεσταλμένο).
Επίσης για να απαντήσω σε ένα σχόλιο παρακάτω και έχω την αίσθηση πως και για τα αγόρια καλύπτεται.

Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κύριε Αθανασοπουλε, ο γιος μου είναι ανήλικος ομοφυλόφιλος (χωρίς σεξουαλικες σχέσεις ακόμα). Θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Αν ναι τελικά γράφεται και αν ναι από γιατρό ποιας ειδικότητας; Αν δεν γράφεται, ποια είναι η διαδικασία για να το κάνει; ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μαρία, μάλλον ανακάλυψες μια τρύπα στον νομο φοβάμαι. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε ενηλίκους ομοφυλόφιλους ανδρες, ενώ για τους ανήλικους οχι.
Προφανώς για το μύαλο του φωστήρα που έγραψε το νόμο αποκλείεται να είσαι ανήλικος ομοφυλόφιλος.
Το ότι θα έπρεπε να καλύπτεται είναι αλήθεια όμως.
Δεν θέλω να σχολιάσω παραπάνω είναι λεπτή η θέση μου.

Θα απευθυνομουν στη θέση σου σε ένα από τα δύο κέντρα εφήβων στο Αγία Σοφία και στο Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης στα εξωτερικά ιατρεία του Α. Συγγρος.

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Mitsi το εμβόλιο χορηγείτο από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε μέχρι και 31/12/2016 (για τουλάχιστον 10 χρονια), μέχρι και την ηλικία των 26 ετών για να το κάνουν όσες γυναίκες ήταν άνω των 18.
Για τους λόγους που αναφέρθηκαν και σχολιάστηκαν ελάχιστες γυναίκες τελικά το έκαναν. Με την παρέλευση της δεκαετίας το ειδικό αυτό πρόγραμμα του catch-up εμβολιασμού τελείωσε, στη λογική ότι μια γυναίκα που είναι σήμερα στην ηλικία των 27 ετών που θα δικαιούταν το εμβόλιο μπορούσε να το είχε κάνει πριν τόσα χρονια δωρεάν και δεν το έκανε….

fantasmataki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

6 χρόνια σπουδάζουν οι γιατροί πριν την ειδικότητα και οι βασικές γνώσεις ανοσολογίας είναι επιπέδου γυμνασίου. Μπορεί όντως να φοβήθηκε τις ανεπιθύμητες (έχω ακούσει πολλά κουλά από πολλούς γιατρούς), αλλά δεν το θεωρώ απίθανο ο ίδιος να μην ήθελε να δεχτεί ότι είσαι σεξουαλικό ον. Όπως και να χει μια χαρά μπορείς να το κάνεις το εμβόλιο τώρα.

tommi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

”να μην ήθελε να δεχτεί ότι είσαι σεξουαλικό ον”
μάλλον αυτό fantasmataki

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εντάξει, στα 14-15 ήσουν μικρή και έπρεπε να αποφασίσει άλλος για εσένα. Στα 19-20 όμως ήσουν ήδη ενήλικη, μπορούσες να αποφασίσεις μόνη σου για το αν θα κάνεις το εμβόλιο ή όχι. Ακόμα και τώρα μπορείς να το κάνεις αν θες, υπό προϋποθέσεις (να μην έχεις τα συγκεκριμένα στελέχη δηλαδή).

Δηλαδή οκ να κατηγορούμε τους γονείς μας, αλλά όχι και για αυτά που περνούν από το χέρι μας και μας αφορούν άμεσα. Από ένα σημείο και μετά η ευθύνη περνάει στα χέρια μας και δεν φταίνε για όλα οι άλλοι.

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Συμφωνω απολυτα 🙂

Lobelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ απόλυτα και εγώ στα 18 το έκανα φοιτήτρια και μάλιστα οι γονείς μου ,μου είπαν ρωτα, μαθε ,αποφάσισε.

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μπράβο και σε σένα και στους γονείς σου.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Γιατί δεν το έκανες όταν ενηλικιώθηκες; Γιατί τα βάζεις με τον πατέρα σου κι όχι με τον εαυτό σου; Ακόμα και τώρα, γιατί δεν το κάνεις;

annita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μάλλον αναφέρει τον πατέρα της περισσότερο επειδή εκείνος είναι γιατρός.
Καταλαβαίνω τι λές & έχεις δίκιο αλλά πλέον δεν έχει νόημα να το σκέφτεσαι. Εφόσον είσαι τυπική στους ελέγχους σου, μην αγχώνεσαι. Στην ίδια μοίρα είμαστε και εμείς που οριακά δεν το προλάβαμε.
Ένα πράγμα (σχετικό – άσχετο με την ερώτηση) γιατί τα περισσότερα παιδιά που έχουν γονείς γιατρούς, ασχέτως ειδικότητας τους ακούν ευλαβικά και δεν πάνε να ενημερωθούν σε άλλο γιατρό της σωστής ειδικότητας ποτέ δεν κατάλαβα. Ισχύει σε 5/5 περιπτώσεις που έχω στον κύκλο μου & με τρελαίνει!

Πιπέρι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και γω είμαι ενοχή, αλλά το εφαρμόζω με την αδερφή μου … Αλλά γενικά δεν ήμουν υπόδειγμα σε αυτό το θέμα και πιο πριν

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τι σε τρελαίνει βρε annita μου; Έχεις ακούσει συχνά από γονιό να λέει στο παιδί του “δεν ξέρω, θα ρωτήσω” ή από γιατρό να λέει σε ασθενή “δεν ξέρω, θα ρωτήσω”; Προφανώς το κοινό στις περιπτώσεις που ξέρεις, είναι ότι ποτέ όταν ρώτησαν κάτι, δεν τους είπαν δεν ξέρω ούτε τους προέτρεψαν να ρωτήσουν κάποιον που ξέρει *καλύτερα*. Για πολλούς είναι θέμα κύρους που φοβούνται ότι θα χάσουν, αν πουν ότι δεν γνωρίζουν. Αν σ’αυτό προσθέσεις ότι δεν είναι ακατανόητο ένα παιδί να εμπιστεύεται τους γονείς του, νομίζω δε θα τρελαίνεσαι πια. Και είναι γνωστό τοις πάσης ότι γονείς που… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

δεν σχολιάζω ποτέ τα λάθη μου γιατί λέω δε βαριέσαι, αλλά με το τοις πάσης πρέπει να σας μάτωσα τα ματια, οπότε, συγνώμη.

annita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η επίκληση στην αυθεντία με τρελαίνει, ειδικά ότι δεν είναι αυθεντία. Είναι νομίζω κουσούρι των γιατρών, και το έχουν μεταφέρει στα παιδιά τους σαν ένα είδος πρεστίζ τύπου “εμένα ο μπαμπάς μου είναι γιατρός”. Αν ρωτήσεις έναν πολιτικό μηχανικό για εγκατάσταση καλοριφέρ, θα σε στείλει στον μηχανολόγο. Ενώ ο κτηνίατρος (λέμε τώρα) είναι ικανός να εντοπισει ινομύωμα χωρίς να δει υπέρηχο στο παιδί του και να μην το αφήσει να παει σε συναδερφο

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καταλαβαίνω την ουσία της ερώτησης, είναι γεγονός πάντως ότι αν υπάρχει γιατρός στην οικογένεια, ο λόγος του έχει μεγάλη βαρύτητα σε θέματα υγείας. Αν ο γιατρός είναι ο γονιός, τότε υποθέτω ότι είναι γεγονός πως περιμένουν από εκείνον τον γονιό να παίρνει τόσο υπεύθυνες αποφάσεις. Σωστό όμως συμφωνώ ότι δεν είναι. Εμείς έχουμε παθολόγο στο σόι που τον εμπιστεύομαι, όμως δεν τον εμπιστεύομαι τυφλά επειδή είναι συγγενής. Ξέρω ότι είναι γιατρός που έχει εντοπίσει εγκαίρως πολλούς καρκίνους, το ίδιο και ο ακτινολόγος της πόλης μου. Είναι δυο γιατροί που εμπιστεύομαι όταν αγχώνομαι. Μητέρα μπορεί να μην υπάρχει. Αν υπάρχει, τότε… Διαβάστε περισσότερα »

phychodelico
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Μη τρελαίνεσαι. Πήγαινε και καντο μόνη σου. Εγώ στα 17 μου έμαθα θα για αυτο το εμβόλιο, πήγα το έκανα και όλα καλά.

El cachorro
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ τελευταία.
Ήμουν στην ίδια ηλικία όταν βγήκε το εμβόλιο και ο τότε παιδίατρος είχε εκφράσει αμφιβολίες, οπότε και δεν μου το έκαναν.
Ίσως ο γυναικολόγος του site θα μπορούσε να μας διαφωτίσει σχετικά με το θέμα.
Μπορούμε να το κάνουμε τώρα στα 25;
Κι αν ναι, υπάρχει κάποια επικινδυνότητα;

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η απάντηση είναι λίγο πιο κάτω στα σχόλια

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Καλησπέρα, ο γιατρός του site είναι υπέροχος και φοβερά επεξηγηματικός, αλλά γι’αυτά τα ζητήματα είναι πιο σώφρον να συζητήσεις με τον προσωπικό σου γιατρό παρά να πάρεις απόφαση από συμβουλές ακόμα και αυτού του αξιόπιστου site.

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχεις απόλυτο δίκαιο, και γι αυτό δεν συστήνεται σε καμία αναγνωστρια να λάβει κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα χωρίς συμβουλή από τον προσωπικο της ιατρό.

Blanche Dubois
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ κάπου κοντά στην ηλικία σου το έκανα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το έκανες μόνη σου αργότερα ή γιατί δεν το κάνεις έστω και τώρα. Αντί να μεμψιμοιρείς συμβουλεύσου το γυναικολόγο σου και δρομολόγησέ το.

Επισκέπτης
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγω ειμαι 25 και το έκανα πρόσφατα, έχοντας επαφές… Ο γυναικολόγος με συμβούλευσε πως από το να μην το κάνω καθόλου έστω και τώρα έχει μεγάλη αξία! Πάρε κάποιες γνώμες και προχώρα το!

marsoupilami
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ενώ είμαι υπέρ του εμβολιασμού για ευνόητους λόγους,γιατί προστατευομαστε τόσο εμείς όσο και οι γύρω μας, θα ήθελα να σου πω τη δική μου εμπειρία.. κάνοντας το πριν μια 10 ετια όταν πρωτοβγηκε, 6-7 μήνες αφοτου ολοκλήρωσα τον εμβολιασμό διαγνωστηκα με τον ιό. Τόσο ο γυναικολόγος όσο κ ο αφροδισιολογος που επισκέφθηκα κατεληξαν ότι ευθύνεται αυτό..σίγουρα για όλα τα εμβόλια υπάρχουν εξαιρεσεις (όπως η δική μου) άρα οι επιλογές αυτές για τόσο καινούρια εμβόλια δεν ειναι ευκολες και αυτό ίσως τρομάζει κάποιους γονεις.. θέλω να καταλήξω, πως οι δικοί μου γονείς τότε δεν μπορούσαν να προβλέψουν κάτι τέτοιο..οπότε αισθάνθηκαν πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όχι όχι. Αυτό είναι απόλυτα λάθος. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό, δεν περιέχει DNA του ιού και αποκλείεται να κόλλησες από το εμβόλιο.
Είχες κολλήσει απλά πριν κάνεις το εμβόλιο οπότε δεν μπόρεσε να σε προστατεύσει.
Ποτέ καμία γυναίκα δεν έχει κολλήσει τον ιό από το εμβόλιο, και δεν υπάρχει τροπος να γίνει αυτο. Προσπάθησε να ξεχάσεις αυτή την θεωρία μια για πάντα.