Αγαπητή «Α, μπα»: Οι φίλοι μου ξεκίνησαν τη χρήση ουσιών

Μήπως είμαι υπερβολική και πρέπει να σταματήσω να το θεωρώ θέμα;

Καλημέρα αγαπητή Α, μπα!

Θα ήθελα να σου μιλήσω για ένα θέμα που με απασχολεί όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό.
Είμαι εδώ και χρόνια μέλος μιας πολύ δεμένης παρέας, που απαρτίζεται από αγόρια και κορίτσια.Περνάμε πολύ χρόνο μαζί, είμαστε αγαπημένοι , κάνουμε συνεχώς διάφορες δραστηριότητες και γενικώς περνάμε πολύ καλά και νιώθω πολύ τυχερή που τους έχω στη ζωή μου.
Ποιο είναι το θέμα μου τώρα….
Εδώ και κάποιο καιρό τα περισσότερα άτομα της παρέας έχουν αρχίσει ( για πρώτη φορά στα 30 φεύγα ) τη χρήση ουσιών κατά τις βραδυνές εξόδους μας (και δεν εννοώ το αλκοόλ ).Στην πλήρη αντίθεσή μου με αυτό παίρνω την απάντηση ότι αυτό κάνει όλος ο κόσμος και δεν είναι κάτι ανησυχητικό ή επικίνδυνο και ότι τους βοηθάει να περνάνε καλύτερα. Λόγω του επαγγέλματός μου γνωρίζω τους κινδύνους της χρήσης ουσιών για τον οργανισμό και τον ψυχισμό και από επιλογή όλα αυτά τα χρόνια, ενώ είχα άπειρες ευκαιρίες ,δεν έχω καταφύγει σε τέτοιου είδους επιλογές. Καθώς αντιδρούσα από την αρχή σε αυτό ,μπροστά μου είτε δεν αναφέρεται, είτε κάποιες φορές υπάρχει μια συνωμοτική ατμόσφαιρα. Δε με έχουν ξεκόψει καθόλου, αλλά δε μπορώ να συμμετάσχω στις περισσότερες συζητήσεις. Επίσης, επειδή θεωρώ ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και ότι εν έτει 2018 υπάρχει επαρκής ενημέρωση, δε μου αρέσει να ξεκινήσω κάποιου είδους κήρυγμα. Όμως η κατάσταση αυτή με έχει κάνει να νιώσω η ίδια απομακρυσμένη από την παρέα και με πιάνω να μη θέλω καν μερικές φορές να βγω έξω για να μην τους δω σε αυτή τη φάση.
Επίσης με πιάνω πολλές φορές να αναρωτιέμαι αν είμαι συντηρητική (το οποίο δεν το θεωρούσα έως τώρα ποτέ για τον εαυτό μου, ξενέρωτη ή κολλημένη και μεγαλοποιώ το θέμα αυτό. Είναι οι φίλοι μου,τους αγαπάω και δε θα ήθελα να τους χάσω σε καμία περίπτωση. Μήπως είμαι υπερβολική βρε Α,μπά και πρέπει να σταματήσω να το θεωρώ θέμα και να κάνω σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

– το 2018

Όχι.

Ούτε όλος ο κόσμος το κάνει, ούτε ακίνδυνο είναι. Δεν χρειάζεσαι εμένα για να σου το πω, το λες και μόνη σου, εγώ βάζω μέσα και ότι ανάλογα με το τι κάνουν είναι και παράνομο, άρα γιατί ρωτάς αν είσαι υπερβολική; Πού βάζεις τα όρια της υπερβολής, αν όχι σε κάτι που πιστεύεις ότι έχει κινδύνους και το ξέρεις λόγω επαγγέλματος;

Επαρκής ενημέρωση υπάρχει θεωρητικά, αλλά αν ήταν τόσο απλό, κανείς δεν θα έμενε με απορίες ενώ υπάρχει το γκουγκλ, όμως το επίπεδο ενημέρωσης δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Αυτοί που θέλουν να μάθουν πάντα έβρισκαν τον τρόπο, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να πιστεύουν αυτά που έμαθαν χωρίς να ψάξουν. Αφού ξέρεις τις απαντήσεις για τον κίνδυνο, και είναι φίλοι σου, πιστεύω ότι έστω και μια φορά πρέπει να τους πεις και να τους παραπέμψεις στη βιβλιογραφία σε περίπτωση που θέλουν να το ψάξουν μόνοι τους.

Και τώρα πάμε στο προκείμενο: εσύ, πώς νιώθεις για αυτό; Οι φίλοι σου μπορεί να περνάνε καλύτερα έτσι, εσύ όμως περνάς καλά μαζί τους όταν είναι έτσι; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν αλλάζουν συμπεριφορά. Αυτοί μπορεί να μην σε ξέκοψαν, αλλά δεν απομονώνεσαι λόγω αλλαγής αντίληψης του περιβάλλοντος; Αντί να σε ενδιαφέρει τόσο πολύ μη σε κρίνουν, μήπως πρέπει να σκεφτείς πώς κρίνεις εσύ τις επιλογές τους;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

43 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
13 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
I_am_the_lawSad OpheliaΛένα ΦουτσιτζήBetween Worldsloglady Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Δε με έχουν ξεκόψει καθόλου, αλλά δε μπορώ να συμμετάσχω στις περισσότερες συζητήσεις.”
Κοίτα να δεις, το είχα παρατηρήσει και σε μια παρέα στο Πανεπιστήμιο (τω καιρώ εκεινω). Όσοι καπνίζουν μπαφους μιλάνε όλοι την ώρα για μπαφους και πως αν το σύστημα επέτρεπε να πίνουμε όλοι μπαφους τότε όλοι θα γνωρίζαμε το νόημα της ζωής.
Παιδιά μενω Ολλανδία, προς το παρόν δεν έχω γνωρίσει φιλοσοφιμενους γκουρού που έχουν πιασει το νόημα της ζωής από τα αυτιά.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από τη bafology στην baroufology μία συλλαβή δρόμος!

Parisios
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Θες να πεις κάτι για τον Γιάνη;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χααα, αυτός είναι δυο συλλαβές δρόμο: baroufuckology

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Χαχαχα

ank1986
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πέρα από το θέμα της υγείας που εννοείται είναι πρωτεύον, έχω δει λόγω επαγγέλματος ανθρώπους να τους εξευτελίζουν στα δικαστήρια για ένα τσιγαριλίκι. Μην το κάνεις. Πέρα από την όποια ξεφτίλα (που κάποιος μπορεί να μην τη νιώθει έτσι), η εμπλοκή με παρανομίες οδηγεί στη δικαιοσύνη με κίνδυνο να λερωθεί το ποινικό σου μητρώο με ό, τι αυτό συνεπάγεται (δουλειά, διαγωνισμοί, σπουδές).

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Δεν διακρίνω καμία υπερβολή και κανέναν συντηρητισμό. Δεν το κάνει όλος ο κόσμος. Τόνισέ τους τους κινδύνους. Μίλα τους για τις εμπειρίες που έχεις από τη δουλειά σου. Ακόμα και φωτογραφίες αν έχεις, δείξ’ τες κι αυτές. Τα εξαρτημένα άτομα πολλές φορές δεν έχουν επίγνωση της αυτοκαταστροφής τους. Αν έστω και ένας προβληματιστεί, είναι νίκη. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι αν κάποιος δεν θελήσει από μόνος του να απεξαρτηθεί, δεν πρόκειται να επιτευχθεί τίποτα. Η ελεύθερη βούληση είναι το Α και το Ω σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα υπόλοιπα μη εξαρτημένα μέλη της παρέας πώς το βλέπουν;… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Έχω την απορία πώς νιώθουν εκείνα τα άτομα της παρέας (εκτός από εσένα) που είναι στη μειοψηφία. Όσο για τους υπόλοιπους, δύσκολα θα τους κάνεις να αλλάξουν συμπεριφορά. Στην περίπτωσή τους, έχουν συνδέσει τη διασκέδαση με τη χρήση ουσιών και, όσο και να γνωρίζουν τους κινδύνους, μάλλον δεν θα είναι και πολύ πρόθυμοι να “θυσιάσουν” αυτές τις 1-2 βραδιές την εβδομάδα που “ξεδίνουν”, ειδικά από τη στιγμή που είναι και πολλοί. Η χρήση ουσιών υπήρξε λόγος για τον οποίο απομακρύνθηκα από φίλη. Είμαστε μια παρέα κοριτσιών που είμαστε από το σχολείο πολύ καλές φίλες και όταν είδαμε ότι η μία… Διαβάστε περισσότερα »

Parisios
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Απ’ όσο γνωρίζω από φίλο που έκανε χρήση, τουλάχιστον για το μπάφο, όσοι δεν κάνουν, νομίζουν ότι δεν κάνει κανείς, και όσοι κάνουν νομίζουν ότι κάνουν όλοι.
Εγώ ήμουν στην πρώτη κατηγορία, (και είμαι ακόμα κατά το πρώτο σκέλος), αλλά πλέον έχω καταλήξει να πιστεύω ότι όσοι καπνίζουν έχουν κάνει έστω μία φορά χρήση, και καπνίζουν πολλοί.

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Συμφωνώ.
(Άσχετο/σχετικό: η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη σε κατανάλωση βιομηχανικών τσιγάρων ανά κάτοικο.)

Πάντως εγώ, να πω την αμαρτία μου, νόμιζα ότι μίλαγε για κόκα κι ότι ξαναήρθε στη μόδα, αλλά τελικά για μαριχουάνα μιλάει, ναι. Να θυμήσω στους πανταχού φίλους καπνιστές (μαριχουάνας ή βιομηχανικού τσιγάρου), ότι (πέρα ότι μας κάνουν, οι πρώτοι, συμμετέχοντες σε παράνομες ενέργειες) ο καπνός τους ενοχλεί τον περισσότερο κόσμο, σα να μυρίζεις ξένη πορδή, οπότε ας κάνουν ό,τι θέλουν αλλά να μην ενοχλούν τους συνανθρώπους τους.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Οι πρώτοι είμαστε ανυποψίαστοι.Ξέρουν οι άλλοι τη θέση μας,οπότε μάλλον δε θα μας κάνουν νύξη για αυτό.Και συνήθως προτιμούν παρέες με την ίδια φιλοσοφία.Άρα παραμένουμε προστατευμένοι στην ασχετοσύνη μας.Οι άλλοι και υποψιασμένοι είναι και βολεύει να πιστεύουν,ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.Όσο για τους καπνιστές,όχι,δεν είναι καθόλου σίγουρο,ότι έχουν δοκιμάσει.Σίγουρα είμαστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία εισπνοής καπνού.Θα μπορούσε να κάνει τη δοκιμή πιο εύκολη από αυτή την άποψη.Αλλά αν δε σε ενδιαφέρει αυτή η φάση,δεν το κάνεις.

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Από την ερώτηση πάντως πιο πιθανό να κάνουν χρήση LSD, κόκας, MD παρά μπάφου. Έχω παρατηρήσει κ εγώ στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν μια αναβίωση της χρήσης κόκας σε παρέες γνωστών σε ηλικίες 30++ που οι περισσότεροι δοκιμάζουν πρώτη φορά, αλλά νομίζω/ελπίζω πως δεν κρατάει πολύ, είναι ο αρχικός ενθουσιασμός. Οπότε δεν ξέρω, μιας και η κοπέλα λέει οτι δεν θέλει με τίποτα να χάσει την παρέα της, μήπως να κάνει υπομονή, διατηρώντας παράλληλα σταθερή στάση ως προς το οτι δε την απασχολεί αυτή η “δραστηριότητα” και δε θέλει να αναμειχθεί? Δεν είναι βέβαια καθόλου καλή λύση αν συνεχίσουν τη χρήση… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Δηλώνω (όχι περήφανα) θεριακλού, που δεν έχω δοκιμάσει ούτε τζούρα μπάφου (δεν συζητώ καν για λοιπές ουσίες – εκτός από αλκοόλ). Προσωπικά γνωρίζω πολλούς σαν κι εμένα.

Κατά τ’ άλλα, κι εγώ στην κόκα κατάλαβα πως αναφέρεται. Αν ήμουν στη θέση της 2018, απλώς θα απέφευγα εξόδους στις οποίες είναι πιθανό να κάνει χρήση η συγκεκριμένη παρέα νομίζω.

Ophelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Α Μπα μου, εμείς που στείλαμε ερωτήσεις μεταξύ 1- 7 Μαΐου, δηλαδή στο μεταβατικό στάδιο του Α Μπα, έχουμε ελπίδα να τις δούμε δημοσιευμένες; Ή πρέπει να τις ξαναστείλουμε;

(Συγγνώμη που κάνω κατάχρηση του χώρου των σχολίων για κάτι εκτός θέματος, αλλά δεν ήξερα πού αλλού να το γράψω).

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

@sadophelia Ελπίζω, όχι sad για πολύ καιρό. (((H)))

Ophelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας
luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θυμηθήκανε όλοι μετά τα τριάντα να ξεκινήσουν τις βλακείες; είναι εξαιρετικό επώδυνο να χάνεις φίλους χρόνων αλλά αν συνεχίσουν το βλέπω να έρχεται. Δε θα τους κάνεις και δε θα σου κάνουν. Προσωπικώς τη χρήση οποιουδήποτε είδους ουσίας τη θεωρώ τόσο μακρυά από μένα που με τίποτα δε θα δεχόμουν συναναστροφή με τέτοιους ανθρώπους. Ασε που δεν έχω δει και κανα λαμπρό μυαλό να ξεφυτρώνει με τέτοιο τρόπο.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Φαίνεται να έχεις περιορισμένους ορίζοντες:

https://www.vice.com/gr/article/ev4jxw/h-agnwsth-istoria-toy-e8ismoy-toy-sigmund-freud-sthn-kokainh

Phoebe Buffay-Hannigan
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Άσχετη, αλλά σχετική με τις ουσίες η σειρά “Patrick Melrose” με τον θεό Benedict Cumberbatch βασισμένη στα αυτοβιογραφικά βιβλία του Edward St Aubyn. Πριν λίγες μέρες προβλήθηκε το 1ο από τα 5 στο σύνολο επεισόδια. https://www.youtube.com/watch?v=JQh36eStMqk

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Γιατι μπορω να πατησω ολες τις επιλογες κριτικης μαζι (τελειο, χαχα, κριμα, αμπα) (Δεν εχω παρει ναρκωτικα) ; Το τι ναρκωτικα κανουν διαφοροποιει τον κινδυνο αλλα και την επιδραση που εχουν σε αυτους, οπως και η συχνοτητα και η ποσοτητα της δοσης. Η χρηση νσρκωτικων ειναι μια πραξη αυτοβλαβης. Ναρκωτικο ομως ειναι και το τσιγαρο και το αλκοολ, προκαλουν εξισου μεγαλες βλαβες με αλλα ναρκωτικα. Η συνωμοσία της υποθεσης εγκειται και λιγο στο οτι τα ναρκωτικα που παιρνουν ειναι παρανομα, αλλα κυριως στο οτι εχεις εκφραση την αντιθεση σου με την πραξη αυτη (κανεις δεν θελει να γινεται αντικειμενο αρνητικης… Διαβάστε περισσότερα »