Αγαπητή «Α, μπα»: Οι διευθυντές είναι πεπεισμένοι ότι σίγουρα θα φταίει η κοπέλα

Τους είπα ότι τα σχόλια τους είναι σεξιστικά

Δουλεύω στο Τμήμα Πειθαρχικής Διαδικασίας μιας Εταιρίας στο εξωτερικό. Πρόσφατα δεχτήκαμε καταγγελία από μια εργαζόμενη ότι άντρας σύναδελφός της υψηλότερου βαθμού και θέσης στην ιεραρχία από την ίδια τής επιτέθηκε φραστικά και χειροδίκησε σε βάρος της. Αυτός ισχυρίζεται ότι είχαν εξωσυζυγική σχέση και όταν της είπε να τη διακόψουν αυτή τον απείλησε ότι θα μιλήσει στη γυναίκα του. Αυτή ισχυρίζεται ότι η ίδια του είπε να διακόψουν, αυτός εξοργίστηκε, την απείλησε ότι θα δημοσιοποήσει προσωπικά τους μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου με σκοπό να την εκθέσει στην Εταιρία, αυτή φοβήθηκε και για να τον αποτρέψει τον απείλησε ότι θα μιλήσει στη γυναίκα του. Οι ισχυρισμοί τους έιναι αντικρουόμενοι, το περιστατικό όμως δεν το αρνείται κανείς (ο άντρας απλως το υποβαθμίζει λέγοντας ότι απλά της φώναξε). Το θέμα μου είναι άλλο ομως. Από την ωρα που λάβαμε την καταγγελία οι Διευθυντές μου (όχι μόνο αντρικού φύλου) είναι πεπεισμένοι ότι “σίγουρα θα φταίει η κοπέλα και ότι σίγουρα θα τα έχει φουσκώσει και θα θέλει να τον εκδικηθεί γιατί την παράτησε και κρίμα να χάσει τη δουλειά της γιατί είναι καλή κτλ”, επιλέγοντας να αγνοούν ότι οτιδήποτε και να προηγήθηκε μεταξύ τους, το συμβάν από μόνο του (απειλές, σωματική βία) είναι κατακριτέο και ήδη επαρκής λόγος για να ελεγχθεί πειθαρχικά ο εργαζόμενος. Όταν τους είπα ότι τα σχόλια τους είναι, μεταξύ άλλων, σεξιστικά με έβαλαν στη μπούκα και ενώ ξέρω ότι είχα δίκιο μετανιώνω που δε σιώπησα γιατί ξέρω ότι ανα πάσα στιγμή με την παραμικρή αφορμη μπορεί να με διώξουν. Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις? Το βουλώνεις ”για το καλό σου” παρα το γεγονός ότι μέσα σου πνίγεσαι? (Να σημειώσω ότι από τη δουλειά είμαι πολυ ευχαριστημένη, εξαιρετικές αποδοχές, συνθήκες, ωράρια).

Ανά πάσα στιγμή και με την παραμικρή αφορμή μπορεί να σε διώξουν. Και μια από αυτές τις αφορμές είναι ότι εντόπισες τον σεξισμό εκεί όπου υπήρξε ξεκάθαρος και βαρβάτος σεξισμός. Και η δουλειά σου είναι στο Τμήμα Πειθαρχικής Διαδικασίας. Αλλά από τη δουλειά αυτή είσαι πολύ ευχαριστημένη; Καταλαβαίνω τις εξαιρετικές αποδοχές, συνθήκες και ωράρια, αλλά δεν κάνεις την δουλειά που σε προσέλαβαν να κάνεις. Αν κατάλαβα καλά, συζητιέται στα σοβαρά να απολυθεί το θύμα επειδή τα παραφούσκωσε; Και αυτός που απείλησε δεν θα πάθει τίποτα; Τότε το Τμήμα Πειθαρχικής Διαδικασίας πρέπει να περάσει από το Τμήμα Πειθαρχικής Διαδικασίας.

Δεν είναι αν πνίγεσαι ή όχι για τα πιστεύω σου, σε κάποια θεωρητική συζήτηση περί ισότητας ενώ τρώτε σάντουιτς το μεσημέρι, αλλά αν είναι σωστό να βρίσκεσαι εκεί που βρίσκεσαι επαγγελματικά. Δε νομίζω ότι αυτή η εταιρεία είναι κατάλληλο περιβάλλον για άνθρωπο με συνείδηση, και αυτό που περιγράφεις είναι και πολύ πέρα από τον κάζουαλ σεξισμό, είναι εκτός από σεξισμός, πώς να το πω; Το αντίθετο της πειθαρχικής διαδικασίας. Εσύ ξέρεις πόσο αξίζουν τα λεφτά και τα ωράρια – δεν θέλω με τίποτα να υποβαθμίσω την ανάγκη για επιβίωση, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν εταιρίες που έχουν καλές συνθήκες που έχουν όντως τμήματα πειθαρχικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
passengerβλαχάκι(το)I_am_the_lawMia idea Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ο σεξισμός είναι όντως καραμπινατος και δεν κατάλαβα, εσένα γιατί να σε διωξουν; δεν έχετε ελευθερία λογου; Μου φαίνεται θεοπαλαβο να κινδυνεύει η θέση σου επειδή είχες άποψη. Στη δική μου δουλειά τα έφτιαξε μια ελεύθερη με έναν παντρεμένο και τελικά την απέλυσαν γιατί θεώρησαν πως φέρεται σαν τσαχλοκουδουνο και πως βλάπτει το προφίλ της εταιρειας (Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν καθόλου διακριτική και τον κοιταζε με λατρεια μπροστά σε κοσμο κλπ κλπ). Βέβαια ήθελαν να απολύσουν και τον παντρεμενο, δεν το έκαναν γιατί είναι μικρομετοχος, τον έχουν όμως σε περιορισμό. Επισης: σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αττικής, φίλη… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Και στις 2 περιπτώσεις είναι καραμπινάτος σεξισμός συγγνώμη! Αν θεωρείται παράπτωμα η σχέση εντός γραφείου τότε πρέπει να απολύονται και οι 2 και φυσικά αυτό θα πρέπει να υπάρχει και κάπου γραμμένο ως προειδοποίηση, αν και μου κάνει τελείως σαουδική αραβία.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και στις 2 περιπτώσεις υπάρχει σεξισμός. Στην πρώτη περίπτωση δεν πείθομαι ιδιαίτερα ότι η γυναίκα απολύθηκε γιατί … κοίταγε με λατρεία (αν ήταν μόνο αυτό). Πιο πολύ θα πίστευα ότι ο φίλος της συνεννοήθηκε με τη διοίκηση, σαν μικρομέτοχος, και με αυτόν τον τρόπο την ξεφορτώθηκε. Στην δεύτερη περίπτωση, που το ζευγαράκι προκάλεσε και σκηνή απείρου κάλλους στην αυλή του σχολείου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έβλαψαν την καλή φήμη του σχολείου και έπρεπε να απολυθούν και οι δύο.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Το να απολυθεί το θύμα επειδή δέχτηκε επίθεση είναι από μόνο του απαράδεκτο. Αν υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, δεν παύουν να είναι ο αναπόδεικτος λόγος του ενός απέναντι στον άλλο. Οι περιγραφές δεν είναι τόσο αντιφατικές. Είχαν σχέση, κάποιος από τους δύο ήθελε να διακόψει, υπήρξαν εκατέρωθεν απειλές, ο άντρας χειροδίκησε. Καλά, τον άντρα κλάφτον ή καλύτερα μη τον κλαις. Ότι και να αποδειχτεί, έχει υποπέσει σε πολλαπλά παραπτώματα και σε ποινικά αδικήματα. Για το θύμα τώρα: Αναλόγως με την νομοθεσία του κράτους, αν υπάρχει κανονισμός που να ορίζει ότι απαγορεύονται οι σχέσεις μεταξύ υπαλλήλων, έχει υποπέσει και αυτή σε πειθαρχικό… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πως φτάσαμε στη σεξουαλική παρενόχληση αφού και οι 2 παραδέχονται ότι είχαν σχέση???

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και τα δύο μέρη ισχυρίζονται ότι ένα μέρος ήθελε να λάβει τέλος η σχέση και το έτερο μέρος το εκβίαζε. Οπότε σίγουρα υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση. Ο δε ορισμός είναι ευρύς.

Oδηγια 2006/54/ΕΚ, ορισμοί:

«παρενόχληση»: όταν εκδηλώνεται ανεπιθύμητη συμπεριφορά συνδεόμενη με το φύλο ενός προσώπου με σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου αυτού και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος·

«σεξουαλική παρενόχληση»: όταν εκδηλώνεται οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος·

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

😍😍😍😘😘😘

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“οτιδήποτε και να προηγήθηκε μεταξύ τους, το συμβάν από μόνο του (απειλές, σωματική βία) είναι κατακριτέο και ήδη επαρκής λόγος για να ελεγχθεί πειθαρχικά ο εργαζόμενος”
Πιστεύω ότι σωστά εντοπισες ότι αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Αφού ανάμεσα στους διευθυντές που υποστηρίζουν τον άντρα υπάρχουν και γυναίκες, μπορείς να τις ρωτήσεις το εξής: {Αν, για οποιοδήποτε λόγο, σε χτυπήσει κάποιος άντρας συνάδερφος, πιστεύεις ότι εσύ πρέπει να απολυθείς και ο άντρας να μην πάθει τίποτα;}.

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Να σου πω τι θα έκανα στη θέση σου: Θα έμενα στη δουλειά μου και παράλληλα θα έψαχνα για άλλη που θα μου προσέφερε το ίδιο επίπεδο ζωής. Μόλις την έβρισκα (όποτε και όταν γίνει αυτό – έστω και 1-2 χρόνια μετά), 1) θα υπέβαλλα παραίτηση και 2) θα δημοσίευα γράμμα που θα εξηγούσα τους λόγους που με έκαναν να φύγω από μία εταιρεία που κατά τα άλλα μου προσέφερε έναν εργασιακό παράδεισο. Και όχι μόνο για ηθικούς λόγους – αν και γιατί όχι. Είναι επικίνδυνο να εξαρτάσαι από τέτοια άτομα. Είναι θέμα χρόνου να σου… Διαβάστε περισσότερα »

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Τώρα να με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά σύμφωνα με την γυναίκα, αυτός “την απείλησε ότι θα ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ τα σεξουαλικά chat τους” και μετά αυτή “τον απείλησε ότι θα μιλήσει στη γυναίκα του”;

Αυτό το κομμάτι δεν βγάζει νόημα. Πώς ακριβώς θα δημοσιοπιούσε το chat κρυφά από τη γυναίκα του;

Jenny Barnes
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Jenny Barnes

Θα έδειχνε προσωπικές της φωτογραφίες στον κολλητό τον Μήτσουλα, εξίσου σεξιστή, που γνωρίζει για το ειδύλλιο και κρυφοθαυμάζει κιόλας τον γ@@ια που έχει και γυναίκα και ερωμένη. Παραδείγματως χάριν.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Το ιδανικό είναι να μαχόμαστε για το δίκιο. Δεν τους πνίγει όλους το δίκιο, ούτε τους πνίγει στον ίδιο βαθμό. Κάποιοι κυριολεκτικά χάνουν τον ύπνο τους. Κάποιοι δεν αντέχουν να πνίγονται. Κάποιοι δεν αντέχουν, να πηγαίνουν στη δουλειά ξέροντας ότι τους έχουν στη μπούκα. Κάποιοι δεν αντέχουν να αλλάζουν δουλειά. Κάποιοι δεν αντέχουν στην ιδέα της ανεργίας, ακόμα κι αν είναι σύντομη. Μη ρωτάς “τι κάνουμε” σ’αυτές τις περιπτώσεις, δεν κάνουμε όλοι το ίδιο, δεν είμαστε όλοι το ίδιο ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες ή την ίδια ασφάλεια. Και κυρίως, δεν κάνουμε όλοι αυτό που λέμε ότι θα κάναμε.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Παίρνεις το μέρος της κοπέλας αλλά αν το σκεφτείς χωρίς συναισθηματισμούς, είναι ο λόγος της ενάντια στο δικό του. Η κοπέλα, εφόσον χτυπήθηκε, γιατί δεν πήγε να το καταγγείλει στην αστυνομία, να την εξετάσει ιατροδικαστής κλπ. και προτίμησε να το καταγγείλει στην εταιρία που δουλεύει ? Εκτός αν είσαστε νηπιαγωγείο, κυρία, κυρία, αυτό το παιδάκι με κτύπησε. Δεν τα θεωρώ σοβαρά πράγματα αυτά. Βασικά δεν θεωρώ σοβαρό να μπλέκουμε τα συναισθηματικά μας και τα σεξουαλικά μας με το χώρο εργασίας μας. Για μένα και οι 2 ήταν απαράδεκτοι αλλά είναι προσωπικό τους το θέμα. Εσύ ήσουν μπροστά στη σκηνή ?… Διαβάστε περισσότερα »

Bobos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οι εσωτερικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών στις εταιρείες υπάρχουν, μεταξύ άλλων, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν ζητήματα μεταξύ των εργαζομένων τα οποία δε χρήζουν ιδαίτερης νομικής προσοχής ή υπάρχει πιθανότητα να μην καταγγελθούν ποτέ στην αστυνομία. Επίσης πολλές εταιρείες έχουν το δίκο τους κώδικα συμπεριφοράς που πολλές φορές μπορεί να είναι αυστηρότερος από την επικρατούσα κουλτούρα.
Είναι πολύ εύκολο να λέμε “τράβα στην αστυνομία” αλλά αν δοκιμάσουμε να μπούμε στη θέση του ατόμου που υπέστη την καταχρηστική συμπεριφορά, δεν είμαι σίγουρη αν θα ακολουθούσαμε τη συμβουλή μας τόσο αβίαστα όσο την προτείνουμε.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μισό λεπτό βρε παιδιά. Το να την έβρισε και να τη χτύπησε είναι και τα 2 παράνομες πράξεις που διώκονται ποινικά. Γιατί λοιπόν δεν πήγε στην αστυνομία να το καταγγείλει, όπου προβλέπεται να φέρει και μάρτυρες στην τελική που θα επιβεβαιώσουν το συμβάν? Αν τη χτύπησε μπορούσε να πάει στο νοσοκομειο να ζητήσει ιατροδικαστική εξέταση και μετά δεν τον έσωζε ούτε ο θεός τον τύπο. Η εταιρεία δεν είναι δικαστήριο να καλέσει μάρτυρες οπότε απορώ γιατί η κοπέλα έκανε τέτοια καταγγελία και δη χωρίς αποδείξεις. Ακόμα και σε ποινικό δικαστήριο δεν θα καταδικαζόταν αυτός αν τα μόνα στοιχεία ήταν ο… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

“Αν τη χτύπησε μπορούσε να πάει στο νοσοκομειο να ζητήσει ιατροδικαστική εξέταση”

Δεν παίρνω θέση υπέρ ή κατά της τύπισσας αλλά χειροδικία είναι το/α χαστούκι/α, τα τραντάγματα, τα σπρωξίματα, το να σε ρίξει ο άλλος κάτω κ.λπ.. Όλα αυτά δεν αφήνουν απαραίτητα “ίχνη”, ούτε μελανιάζουν όλοι “εύκολα”, όπως μελανιάζουν άλλοι με ένα ζούληγμα.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εντάξει συμφωνώ ότι μια σπρωξιά μπορεί να μη φανεί πουθενά και η ιατροδικαστική εξέταση ίσως δεν είναι το πρώτο που μας ερχεται στο μυαλό, αλλά θα έπρεπε και γιαυτό το αναφέρω. Αν όντως τη χτύπησε, με χαστούκια, με σπρωξιές κλπ, ας πάει και άς αφήσει τον ειδικό να δει τι φαίνεται και τι όχι. Εγώ νομίζω φαίνονται περισσότερα από όσα πιστεύουμε, όπως φαίνεται και η ταραχή και το σοκ. Σίγουρα πάντως είναι καλύτερη κίνηση από μια ετεροχρονισμένη καταγγελία στην εταιρία χωρίς μάρτυρες και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο εξωτερικό, για την Ελλάδα υπάρχει η εξής διαδικασία: https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/348071/ti-prepei-na-kanoyme-otan-pesoyme-thyma-xylodarmoy Θα μπει κάποιος -σε ρεαλιστική βάση- σ’ αυτήν για πολύ ελαφριές περιπτώσεις; Δεν ξέρω. Ερώτηση σε δικηγόρο και αστυνομία πριν την καταγγελία στην εταιρεία ίσως θα έπρεπε να γίνει βέβαια, αλλά δεν ξέρω αν αυτή εκβιάζει-εκθέτει ή “έτρεξε” να προλάβει (χρονικά) έναν εκβιασμό-έκθεση από τον ανώτερο/πρώην σχέση. Όσο για την γράφουσα θα της έλεγα, ενδεχομένως, να μην ανησυχεί τόσο, δεν έχει κάνει κάτι μεμπτό άλλωστε. Από ιδίαν πείρα έχω διαπιστώσει ότι ο κόσμος αντιδρά (άσχημα) και σηκώνει τείχος στους όρους-ταμπέλα τύπου είσαι: σεξιστής, ομοφοβικός, τρανσφοβικός, ρατσιστής… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συνήθως στις μεγάλες εταιρίες προβλέπεται να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι (άρα και εσύ) να καταγγείλεις περιστατικό. Τώρα αν ανήκεις στην επι κεφαλής επιτροπή, μόνο στον διευθυντή/ιδιοκτήτη μπορείς να απευθυνθείς. Δεν νομίζω να μην σε ακούσουν, ακόμα και αν έχουν το Πειθαρχικό για τυπικούς λόγους, τους ενδιαφέρει σίγουρα να μη βγει προς τα έξω κάποιο αρνητικό σχόλιο για την εταιρία.

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Εκνευρίστηκα πρωί πρωί με αυτά που διάβασα! Θα περίμενε κανείς ότι κάτι τέτοια στο εξωτερικό τουλάχιστον δε μένουν ατιμώριτα, αλλά αν αποφασίζει ο κάθε μ@λ@κ@ς σεξιστής ποιος θα απολυθεί και διαλέγει το θύμα τι να πει κανείς; Λογικό μου φαίνεται σν άνθρωπος με συνείδηση να θέλεις να αντιδράσεις. Ίσως κάποιος δικηγόρος να σε συμβούλευε καλύτερα για αυτό. Πάντως μην το αφήσεις έτσι! Αυτή η αδικία θα πνίξει κι εσένα και σίγουρα ξεκίνα να κοιτάς για δουλειά σε κάποια άλλη εταιρία που έχει στ’αλήθεια τμήμα πειθαρχικής διαδικασίας.