Αγαπητή «Α, μπα»: Ο σύζυγος μου είναι ομοφοβικός

Θέλει να εκφράζεται ελεύθερα και δε θέλει να καταπατώ την ελευθερία του

Aγαπητή Α,μπα, Είμαι 39 και σε διαβάζω εδώ και πέντε χρόνια και σε ευχαριστώ για όλες τις αφορμές σκέψης που μου έχει προσφέρει η στήλη σου και που μας σύστησες κι άλλους αρθογράφους όπως την κα. Γεωργή της οποίας περιμένω πώς και πώς τα άρθρα. Με συγκίνησε το άρθρο της “Εγώ, ο Ζακ, οι λέξεις και η πολιτική ορθότητα”. Είμαι άτομο που μεγάλωσα σε πολύ συντηρητική οικογένεια και κοινωνία όμως από μικρή βίωνα πολύ έντονα το αίσθημα αδικίας, τόσο σε συμπεριφορές προς εμένα όσο και συμπεριφορές εις βάρος άλλων, και προσπαθούσα να κάνω κάτι (υπάρχει άραγε ψυχολογικό σύνδρομο Ρόμπιν Χουντ;). Π.χ. από 11 χρονών “διεκδίκησα” και πέτυχα για λογαριασμό πολλών κοριτσιών μετά από πολλά όχι να δεχτούν τα αγόρια στο σχολείο να μοιραστούν στα διαλείμματα το κομμάτι της αυλής του σχολείου για να παίξουμε (όλοι μαζί ήλπιζα αλλά τελικά ήταν πάντα δύο “στρατόπεδα”) εννοείται χωρίς παρέμβαση των δασκάλων που αγρόν ηγόραζαν, γιατί το θεωρούσα πολύ άδικο. Ή έχω για χρόνια συμμετάσχει ενεργώς σε οργανώσεις που προωθούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Πιστεύω ότι ο λόγος που ασχολούμαι με τις καταπατήσεις δικαιωμάτων των άλλων είναι γιατί διαθέτω ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση (γεννήθηκα άραγε με αυτό ή το απέκτησα, δεν ξέρω). Μπορείς να καταλάβεις, λοιπόν, πόσο πολύ πονάω όταν ο σύζυγός μου πετάει κάποια ομοφοβική φράση, κυρίως αστεία. Του έχω εξηγήσει πολλάκις ότι με πληγώνουν και δεν καταλαβαίνει γιατί με επηρεάζουν, εφόσον εγώ η ίδια δεν είμαι γκέι! Δεν θα πει ή υπονοήσει ποτέ κάτι ομοφοβικό ενώπιον γκέι ανθρώπων (κι ευτυχώς δεν πάει σετ αυτό του το χαρακτηριστικό του με μισογυνισμό ή ρατσισμό, για να σε προλάβω) αλλά, μου λέει ότι έχει αυτό το πρόβλημα (ομοφοβία), δεν θέλει τώρα στα 48 να το διορθώσει και, τέλος πάντων, όταν είναι σπίτι του θέλει να εκφράζεται ελεύθερα και δε θέλει να καταπατώ την ελευθερία του. Αν και έχω εξηγήσει ότι η ελευθερία του σταματά εκεί που πληγώνονται οι συνάνθρωποί του (εν προκειμένω, εγώ), γυρνάει στο ότι γιατί με νοιάζει αφύ δεν είμαι γκέι! Κυκλικό επιχείρημα. Αισθάνομαι μεγάλη στεναχώρια κάθε φορά που συμβαίνει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ποια θα μπορούσε να είναι μια συμβιβαστική λύση; Ή μήπως πρέπει να αποταθώ σε ψυχολόγο να δούμε γιατί με επηρεάζει η αδικία γύρω μου και μέσα στο σπίτι μου;

Να πας σε ψυχολόγο ώστε να σε επηρεάζει λιγότερο η αδικία; Ελπίζω να μην γίνεται αυτό.

Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της ισότητας, και μερικές φορές για το καλό όλων αυτοί βγαίνουν μπροστά και ηγούνται. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, νομίζω ότι είναι κάτι πιο περίπλοκο από αυτό, και ούτε γεννιέσαι ούτε γίνεσαι, είναι συνδυασμός, και δεν έχει σημασία. Πάντως είναι κάτι θετικό, και δεν χρειάζεται να το μετριάσεις, αντιθέτως ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσένα στην κοινωνία, που παλεύουν για τα δικαιώματα των άλλων χωρίς να θέλουν να κερδίσουν κάτι προσωπικό, ή, ακόμα καλύτερα, χωρίς να είναι το βασικό τους κίνητρο η βελτίωση της δικής τους ζωής. Αυτό λέγεται αλτρουισμός.

Δεν είμαι σίγουρη ότι πείθομαι ότι ο άντρας σου είναι ομοφοβικός αλλά όχι σεξιστής και ρατσιστής. Γίνεται να είσαι μόνο ένα από τα τρία; Η τοποθέτηση μιας κοινωνικής ομάδας στον πάτο λόγω φύλου, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού είναι το ίδιο και το αυτό. Είναι ένα πράγμα. Όταν είσαι ομοφοβικός, είσαι ρατσιστής: με τους ομοφυλόφιλους. Αν θεωρείς τους άντρες γκέι κατώτερους επειδή έχουν «θηλυκά» χαρακτηριστικά, τότε είσαι μισογύνης γιατί θεωρείς τα θηλυκά χαρακτηριστικά κατώτερα, άρα ο άντρας που τα έχει είναι κατώτερος, και του αξίζει ο περίγελως. Το «επιχείρημα» δε «τι σε νοιάζει αφού δεν είσαι», κρίμα που το αποκαλείς επιχείρημα. Αυτό είναι το θέμα. Όταν πιστεύεις στη δικαιοσύνη και στην ισότητα, το πιστεύεις για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για την δική σου ομάδα. Αν πιστεύεις σε ομάδες, είσαι ρατσιστής.

Για έναν άνθρωπο όπως εσύ μου φαίνεται πολύ δύσκολο να ακούει τέτοια πράγματα από τον σύντροφό του. Τα 48 είναι μια χαρά ηλικία για να σταματήσεις να καταπιέζεις τους άλλους, δεν υπάρχει όριο σε αυτό. Νομίζω ότι το κλειδί βρίσκεται στην εκτόνωση. Θεωρεί ότι αυτό που κάνει είναι προσωπική εκτόνωση και δεν κάνει κακό σε κανέναν. Δεν θέλει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας για τη χάρη άλλου, και δεν του φαίνεται κακοποιητικό γιατί κατά βάθος πιστεύει ότι οι γκέι το αξίζουν – δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά, αλλά εδώ τα λέμε όλα.

Δεν μπορώ να σου πω τι να κάνεις, αλλά δεν μπορώ να βρω συμβιβαστική λύση σε κάτι τέτοιο. Ένας από τους δύο πρέπει να αλλάξει ριζικά, αλλιώς θα μείνετε όπως είσαστε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
Kaoru ShimohiroTropiqueidrilhcnok Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δηλαδή δε θα πρέπει να σε νοιάζει για τα σκυλιά αν δεν είσαι σκυλί η γατι;

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Κι εκείνον τι τον ενοχλούν;Του την πέφτουνε;Ότι είναι σπίτι του και μπορεί να λέει ό,τι θέλει,δεν ισχύει.Δεν τα λέει μόνο στον εαυτό του.Τα ακούς κι εσύ τα σχόλια.Και ενοχλείσαι.Δεν είναι αρκετός λόγος αυτός;Ας μην αλλάξει και γνώμη.Πρέπει να τα μοιράζεται κιόλας;Το γεγονός ότι δε σε αφορούν άμεσα και πάλι δεν είναι σοβαρό επιχείρημα.Πολλά μπορεί να μη μας αγγίζουν προσωπικά.Όμως δε γουστάρουμε να τα ακούμε.Μας χαλάει τη διάθεση ο επιθετικός,ο προσβλητικός λόγος.Έχω βάλει πόστα σε συγκάτοικο,γιατί έριχνε κατάρες.Δεν απευθυνόταν σε μένα.Με τάραζε όμως.Αυτός ο θυμός,η κακία που έβγαζε και ήταν δυσανάλογη με το τι μπορεί να της είχε κάνει κάποιος (μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πάντως, σε αντίθεση με αυτό που ίσως θα θέλαμε να πιστεύουμε στο πλαίσιο του intersectionality, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι συνδυασμοί φοβικών, και το ότι κάποιος είναι προοδευτικός σε έναν τομέα δεν εξασφαλίζει ότι θα είναι σε όλους – και το αντίθετο. ΟΚ, με την έννοια που το λέει η Λένα (η ομοφοβία είναι η ίδια ένα είδος ρατσισμού, όπως κάθε τέτοια διάκριση εξάλλου) προφανέστατα ισχύει. Αλλά όταν χρησιμοποιούμε τις λέξεις με τη στενή τους έννοια, όπου πχ. ρατσιστής σημαίνει ότι κρίνει με βάση τη φυλή, μισογύνης με βάση το φύλο, κοκ., ε τότε υπάρχουν, ευτυχώς ή δυστυχώς, όλοι οι συνδυασμοί.… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η ερωτωσα περιγράφει τον εαυτό της ως ένα άτομο που ασχολείται χρόνια με τα δικαιώματα. Ο σύζυγος τώρα άρχισε τα ομοφοβικά αστεία; Αμφιβάλω. Εντάξει δε βοηθάει αυτό την τωρινή κατάσταση αλλά πιστεύω και αυτή πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για το πως επέλεξε αυτό το άτομο ως σύντροφο ζωής και πως ήταν οκ με αυτό τόσα χρόνια. Έχουμε πολύ συχνά ερωτήσεις που λένε σύντροφος/άντρας είναι ομοφοβικός/ρατσιστής/σεξιστής. Δεν το ήξερες από πριν; Το έβαλες στη μπάντα γιατί «είναι καλό παιδί και σε φροντίζει»;

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Υπάρχει σύνδρομο Μητέρας Τερέζας. Σύνδρομο Ρόμπιν Χουντ… τίποτα ληστές ή χάκερς ίσως, αλλά οι περισσότεροι είναι ιδιοτελείς.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Δυστυχώς έχει πολλούς ανθρώπους να μοιραστεί τις απόψεις του και να συμφωνήσουν. Μιλούσα με στενό συγγενικό μου πρόσωπο και είπα ότι η Athens Voice έχει καταντήσει αηδία, εννοώντας ότι δημοσιεύει ειδήσεις χωρίς διασταύρωση. Δεν πρόλαβα να αιτιολογήσω τη σκέψη μου και μου απαντά φυσικότατα “ε ναι, όλο με τους γκέι ασχολείται τελευταία”. Έμεινα κάγκελο! Ρώτησα αμέσως κι εκείνη τι την ενοχλεί αυτό, για να πάρω την απάντηση “υπάρχουμε κι εμείς που δεν είμαστε γκέι και δεν θέλουμε να διαβάζουμε μόνο γι’αυτούς”. Ουδεμία, ούτε ψήγμα, συναίσθηση ότι είναι ομοφοβική η στάση της και η σκέψη της. Όταν της το είπα ορθά-κοφτά… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το έχουμε προχωρήσει πολύ βλέπω, η κριτική σε γκέυ σε κάνει αυτομάτως ομοφοβικό.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Η κριτική σε γκέι, ότι φέρεται ως γκέι και κατά συνέπεια “φαίνεται γκέι”, ενώ θα έπρεπε να παραστήσει τον “σοβαρό”, κατά την άποψή μου είναι ομοφοβικό σχόλιο.
Είναι σαν να μου πει εμένα κάποιος “ω σταμάτα, φέρεσαι σαν γυναίκα” επειδή εκφράζω μια δυσαρέσκεια. Γιατί είναι αυτό προσβλητικό; Επειδή το εννοεί προσβλητικά.
Ας μας πουν και οι φίλοι μας που υφίστανται τέτοιου είδους σχόλια σε καθημερινή βάση. Είμαι σίγουρη ότι δεν τα απολαμβάνουν.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Oχι. Το παράδειγμα αναφέρεται σε κριτική σε πολιτικό που γενικά πρέπει να φαίνεται “σοβαρός” για τους γνωστούς λόγους -δε λέω straight, λέω σοβαρός, έχει διαφορά. Εξάλλου μπορεί να είσαι straight και σούργελο, και gay και σοβαρότατος ως γνωστόν.

Kaoru Shimohiro
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ενδιαφέρον point για περαιτέρω σκέψη και για εσωτερικό προβληματισμό, ειδικά όταν περνούν σκέψεις από το μυαλό μας και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Το θέμα είναι σε τι αποσκοπούσε στη συγκεκριμένη περίπτωση η κριτική του συντρόφου της Idril, και η ίδια σίγουρα κατάλαβε κάτι παραπάνω. Η αλήθεια είναι ότι καλύτερα να γίνονται διευκρινίσεις τη στιγμή που πρέπει, γιατί κι εσύ ξεκαθαρίζεις τι άνθρωπος είσαι, και ξέρεις τι άνθρωπο έχεις απέναντι σου. Σαφώς, το να είναι κάποιος/α ομοφυλόφιλος/η δεν συνεπάγεται αγιοποίησης, ούτε ότι απαγορεύεται να δεχτεί κριτική. Αρκεί η κριτική να μην αποσκοπεί στο να μειώσει τον άνθρωπο αυτό επεδή είναι διαφορετικός/η… Διαβάστε περισσότερα »

hcnok
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν γίνεται να είσαι ρατσιστής με τους ομοφυλόφιλους γιατί δεν είναι ράτσα. Αυτό που τελευταία έχουμε κάνει καραμέλα τέτοιες λέξεις και χαρακτηρίζουμε με ευκολία όλους ρατσιστές/φασίστες κλπ πρέπει να σταματήσει.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Όντως το να διαφωνεί κάποιος μαζί μας πχ. για το πόσο πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος στη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν τον καθιστά “φασίστα” – όπως μπορεί πιθανώς, και αδίκως, να χαρακτηριστεί από ορισμένους. Αλλά εν προκειμένω το ρατσιστής γιατί υπάρχει πρόβλημα αν αποδοθεί ως χαρακτηρισμός σε έναν ομοφοβικό; Το αδικεί; Το ομοφοβικός είναι πιο “ελαφρύ” από το ρατσιστής και δεν δικαιολογούμαστε να τον ρίχνουμε τόσο;

hcnok
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχεις δίκιο αν θεωρείς στην ερώτηση “Τι ράτσα είσαι” λογική απάντηση το “Ομοφυλόφιλος”. Φαντάζομαι στη ερώτηση “Τι ώρα είναι” θα θεωρείς λογική απάντηση και το “Πέμπτη”.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Σόρι κιόλας, αν πχ. κάποιος πει “είσαι φασίστας”, βρίσκεις λογικό να του απαντήσει ο άλλος “α όλα κι όλα, δεν είμαι φασίστας, είμαι ναζιστής! Ας είμαστε ακριβείς!”;
Όταν λέμε “πρέπει να σταματήσει η ευκολία με την οποία κάποιοι χρησιμοποιούν το χαρακτηρισμό φασίστας” εννοούμε να μην αδικούν ανθρώπους με αυτό το βαρύ χαρακτηρισμό. Δεν εννοούμε ότι πρέπει να είναι πιο ακριβολόγοι όταν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν έναν άλλο, *εξίσου* βαρύ χαρακτηρισμό!
Αυτά που λέω βέβαια βγάζουν νόημα μόνο αν θεωρείς την ομοφοβία αρνητικό στοιχείο, εξίσου προβληματικό με το ρατσισμό, πράγμα που απ’ ό,τι βλέπω μάλλον δεν ισχύει…

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εννοείται ότι μπορεί να υπάρχει το ένα από τα τρία. Πρόσφατα γνωστός ομοφυλόφιλος καλλιτεχνικού επαγγέλματος καλεσμένος σε εκπομπή εκφράστηκε εντελώς σεξιστικά για νεαρή κοπέλλα . Δεν πάνε πακέτο τα χαρακτηριστικά αυτά και το συμπέρασμα της Αμπα μου φαίνεται αυθαίρετο και τσουβάλιασμα επειδή έτσι βολεύει.