Αγαπητή «Α, μπα»: Ο σύντροφος μου έχει πρόβλημα γονιμότητας

Θα ήθελα να μείνω έγκυος

Πρόσφατα ανακαλύψαμε με το σύντροφο μ ότι ο ιδιος έχει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας το οποίο ναι μεν αν γίνει μια μικροεπέμβαση ίσως να βελτιωθεί αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο αν θα είναι πολύ αποτελεσματικό για την απόκτηση ενός παιδιού. Προβληματίστηκα πολύ, είχα φτάσει σε απόφαση να προχωρήσω τη ζωή μου και να κάνω παιδί όντας και 34 χρόνων κοπέλα. Και ξαφνικά μας βγαίνει αυτό μπροστά. Και στεναχωριέμαι για αυτόν γιατί είναι άσχημο να σου λένε ότι ίσως να μην μπορέσεις με φυσιολογικές μεθόδους να αποκτήσεις παιδί η ίσως και να μη γίνεται καθόλου. Τον στηρίζω πραγματικά, έχουμε κοιτάξει και το θέμα της εξωσωματικής που ίσως και μονόδρομος κι αν πετύχει. Και αν δεν πέτυχει ούτε αυτό; Κι επίσης αν εγώ είμαι υγιής πως θα επιβαρύνω τον οργανισμό μου με τόσες ορμόνες; Τι κάνω μετά; Φεύγω γιατί δεν μπορώ να κάνω παιδί μαζί σου; Δεν είναι τρομερά εγωιστικό; Αυτός πάλι σίγουρα έχει στεναχωρηθεί πολύ περισσότερο από εμένα, είναι πολύ σκληρό. Τι να κάνω; Ποσό έχω χαθεί στις σκέψεις μου. Είναι τόσο δύσκολο να σκέφτεσαι να αποχωριστείς έναν άνθρωπο γι αυτό το λόγο και το νιώθω και λίγο ρατσιστικό η και τέζα απορριπτικό. Πως να το χειριστώ; Σκέφτηκα να υιοθετήσουμε και μου αρέσει η ιδεα αλλά αν παίρνει τόσο καιρό όσο λένε εγώ θα έχω φτάσει κοντά 40 και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνω παιδί μετά αν δεν συμβεί η υιοθεσία. Συν ότι θα ήθελα να ζήσω την εμπειρία της εγκυμοσυνης. Μετά σκέφτηκα να μείνω έγκυος με εξωσωματική με σπερμα από τράπεζα και να συνεχίσω να είμαι με τον άνθρωπο μου αλλά πως θα νιώσει αυτός να ξέρει ότι το παιδί δεν είναι ακριβώς δικό του, παρόλο που θα βιώσει και την εγκυμοσύνη μ και το μεγάλωμα του παιδιού. Είχε κανείς παρόμοια εμπειρία και πως το χειριστήκατε; Γνώμη για εξωσωματική ;

Wanna be pregnant

Δεν είναι ερώτημα για να παίρνεις γνώμες. Είναι υπαρξιακό, δικό σου, και μόνο δικό σου. Εσύ μόνο μπορείς να ιεραρχήσεις την αβεβαιότητα και τις πιθανότητες.

Λίγα πράγματα μπορώ να σου πω: δεν είναι λάθος να χωρίζεις αν δεν καλύπτεσαι από μια σχέση, όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι όμως αφέλεια να πιστεύεις ότι εσύ δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα – μπορεί ναι, μπορεί και όχι – και ότι ο επόμενος που θα βρεις θα θέλει να κάνει παιδί μαζί σου και θα μπορεί. Θεωρείς δεδομένα διάφορα που δεν είναι. Η υπογονιμότητα είναι κάτι πολύ πιο συχνό από όσο φαντάζεσαι. Δεν το φαντάζεσαι γιατί δεν συζητιέται ανοιχτά, και σε σοκάρουν οι πολλές νέες πληροφορίες.

Δεν χρειάζεται να περιμένεις υιοθεσία για να κάνεις εξωσωματική, μπορείς να κάνεις και τα δυο, παράλληλα. Το θέμα του σπέρματος από τράπεζα είναι κάτι που πρέπει να συζητήσεις με τον φίλο σου και όχι με εμάς. Αυτός ξέρει πώς θα νιώθει, και εσύ. Σε κανέναν άλλον δεν πέφτει λόγος. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχουν μόνο επιλογές. Όσο για τον οργανισμό σου που θα επιβαρυνθεί από ορμόνες, μάλλον πρέπει να διαβάσεις λίγο για την εξωσωματική, και να σκεφτείς πόσες φορές κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει, ή έχει ρίσκο, επειδή θα σε οδηγήσει κάπου που θέλεις πάρα πολύ.

Το όραμα απόκτησης ενός παιδιού είναι πολύ ωραίο, αλλά είναι πολύ μεγάλο λάθος να είναι αυτοσκοπός και να αποκόπτεται από τον άντρα που θα γίνει πατέρας του. Πολλές γυναίκες κάνουν αυτό το λάθος επειδή έφτασαν τα 34, τα 35, ακόμα και τα 30. Αυτό είναι το τελευταίο που θα πω, γιατί το θεωρώ πιο σημαντικό από όλα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

54 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
TropiqueFilvaBlah blahπόντια ιντερνάσιοναλEderra Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
prince frog
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μέσα σε όλα τα ερωτήματα που θα απαντήσεις το επόμενο διάστημα λοιπον, απάντα και σε αυτό: θες να είσαι με αυτόν τον άντρα ακόμα και χωρίς παιδί; γιατί αν όχι καλύτερα να μην κάνετε παιδί. Παντρεύεσαι πρώτα το σύντροφο που σημαίνει ότι θες να είναι εκεί για την υπόλοιπη ζωή σου, όχι για να σου κάνει παιδιά, τα παιδιά έρχονται ως φυσική εξέλιξη της συντροφικότητας. Αν θες σίγουρα τον άντρα λοιπόν, κοιτάς τις εναλλακτικές σου. Μετά να θυμάσαι: ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα… σχεδίασες στο νου σου την στρωτή ζωή αλλά να που προέκυψε και σε σένα ένα πρόβλημα. Όπως… Διαβάστε περισσότερα »

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πολύ ωραία η απάντηση σου prince frog!! Ακριβώς έτσι θα πρέπει να σκεφτεί πριν αποφασίσει η φίλη της ερώτησης.

αεράκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προσωπικά δεν έχω κάποια απάντηση που να περιέχει τη σοφία όλου του κόσμου. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι σε μία περίοδο που καθόλου δεν σκεφτόμασταν να κάνουμε παιδί, ο σύντροφός μου διαγνώσθηκε με καρκίνο όρχεων (στα 27 του). Προχώρησε σε χειρουργική αφαίρεση του ενός όρχι και χημειοθεραπείες. Ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού του έκανε κατάψυξη σπέρματος (το οποίο και πάλι ήταν στα όρια της γονιμότητας, όπως του είχαν πει τότε από την τράπεζα σπέρματος). Ο γιατρός του είχε κάνει σαφές από την αρχή ότι μετά την επέμβαση και τη θεραπεία υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να μην μπορεί να… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Tελικά χωρίσατε;

Stalkerou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Για να σε προβληματίζει τόσο πολύ κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν θες παιδί μαζί του. Θες παιδί γενικά.
Για την ιστορία κ εγώ είμαι 30 χωρίς κανένα προβλημα κ έκανα εξωσωματική λόγω κακού σπέρματος του συντρόφου μου, πήρα ορμόνες έκανα ωοληψια κ όλα τα σχετικά κ τώρα έμεινα έγκυος με την πρώτη προσπαθεια.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Με το καλό!

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πέστα. Άμαν με την ενοχοποίηση της εξωσωματικης

Blah blah
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτό το πράγμα πχια! Ωστόσο στην Αμερική, κάνουν εξωσωματική χωρίς κανένα πρόβλημα, γιατί απλά θέλουν να ξέρουν πότε θα γεννήσουν, για να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Και ακόμη στην Ελλάδα πρέπει να ντρεπόμαστε. Σημείωση ότι ούτε και εμείς είχαμε κάποιο πρόβλημα, χρειάστηκαν 3 εξωσωματικές και τώρα περιμένουμε το μπεμπακι μας❤️🍼

Filva
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μαζι σου κι εγω. Απολυτως κανενα προβλημα εγω, αζωοσπερμια ο αντρας μου. (Δεν ξερω αν το γραψα σωστα). Εκανα εξωσωματικη χωρις δευτερη σκεψη. Τρεις προσπαθειες και δυο παιδια μετα βλεπω την καλη πλευρα της ζωης αφου δεν χρειαζομαι αντισυλληψη. Θα εμενα μαζι του και χωρις παιδια ομως, το ειχα δηλωσει. Αν ειναι να του κοπανας μια ζωη την ταλαιπωρια που τραβηξες με τις εξωσωματικες ανευ λογου αστον και φυγε καλυτερα.

Maxima
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταρχήν (χωρίς να είμαι ειδική) εκτός και αν ο σύντροφος σου δεν έχει καθόλου σπέρμα, η εξωσωματική είναι το πιθανότερο να μπορεί να σας βοηθήσει ειδικά αν εσύ όντως δεν έχεις τίποτα. Από εκεί και πέρα (το έχω ξαναγράψει εδώ) εμείς προσπαθούμε εδώ κ ένα χρόνο χωρίς αποτέλεσμα κ χωρίς κανείς από τους δυο μας να έχει κάτι (έχουμε κάνει όλες τις εξετάσεις). Οπότε το “εγώ μπορώ” είναι πολύ σχετικό… Κ εγώ μπορώ, τίποτα δεν έχω κ όμως ήδη κοιτάμε όλες τις επιλογές που προσφέρει η επιστήμη (είμαστε 37, ξεκινήσαμε στα 36 άρα είμαστε σχετικά κοντά στις ηλικίες…). Από εκεί… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αν πραγματικά αυτό που θέλεις είναι να κάνετε παιδί με αυτόν τον άνθρωπο (όχι παιδί γενικά), τότε ενημερωθείτε, πάρτε και ακόμα καμιά γνώμη. Μου φαίνεται απίθανο να το έχετε κάνει όταν λες αυτά που λες για την εξωσωματική. Μπορεί να παρεξηγώ τον τρόπο γραφής σου, αλλά μοιάζει λίγο σαν να νιώθεις δεν θα έπρεπε εσύ η υγιής να ταλαιπωρηθείς. Πέρα από το αρχικό σοκ που ο καθένας μας μπορεί να κάνει διάφορες σκέψεις, είναι απαραίτητο να ξέρεις αν θέλεις/μπορείς να κάνεις κάποιες θυσίες για να είσαι με το σύντροφό σου. Αν όχι, καλύτερα να αποχωρήσεις τώρα.

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Από τον τρόπο που γράφεις για το θέμα είναι πιθανό ότι δεν έχετε ψάξει αρκετά τις προοπτικές σας. Υπάρχει η πιθανότητα να κάνεις εξωσωματική σε φυσικό κύκλο. Στην ουσία κάθε μήνα παίρνουν το ωάριο που παράγει ο οργανισμός σου (κάθε μήνα ωοληψία), χωρίς να χρειαστείς να πάρεις φάρμακα και ορμόνες για να παράξεις μαζικά ωάρια για μια ωοληψία. Επίσης για το σύντροφό σου υπάρχουν λύσεις όπως η μικρογονιμοποίηση (νομίζω παίρνουν κατευθείαν το σπέρμα του από τους όρχεις). Χρειάζεται παραπάνω ενημέρωση και έναν υπεύθυνο καλό γιατρό για να εξετάσετε τις προοπτικές σας. Μην απογοητεύεσαι και ενημερώσου.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Πες του πως σκέφτεσαι να τον “αποχωριστείς” επειδή δεν είναι αρκετά γόνιμος, να βγεις από κάθε δίλημμα.

Frida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν λες πουθενά τι σκέφτεται ο σύντροφος σου για όλο αυτό. Πως βλέπει την πιθανη απόκτηση παιδιού με τα νεα δεδομένα. Είναι Πολυ προσωπικό ζήτημα και καλό είναι να βαλεις τα πράγματα σε μια σειρά. Αρχικά ξεκαθάρισε όσο γίνεται τις επιλογές σου, εννοώ ιατρικά. Και όλο αυτό οχι μόνη σου αλλά στα πλαίσια της δικής σας ομαδας. Μου δημιουργήθηκε λίγο η αίσθηση ότι τον προσεγγίζεις ως το άλλο μισό που χρειάζεται για την σύλληψη, αλλά το πριν και το μετά της συλληψης δεν είναι λεπτομέρειες. Για μένα ο πατέρας ενός παιδιού (όχι γονιδιακά απαραίτητα, αυτος που θα θεωρεί το παιδί… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Σημασία έχει αν θέλεις αυτόν τον άνθρωπο για πατέρα του παιδιού και σύντροφό ζωής ή απλά θέλεις κάποιον για πατέρα. Από κει και πέρα τη δωρεά σπέρματος είναι κάτι που πρέπει να τη συζητήσεις με το σύντροφό σου αν αποδειχθεί ότι ο ίδιος δεν μπορεί. Πίστεψέ με είναι πιο συχνό από όσο φαντάζεσαι και είναι καθαρά προσωπική απόφαση αυτό. Αν απαντήσεις στην πρώτη ερώτηση ειλικρινά μέσα σου θα ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αυτά είναι από τις πιο σοβαρές επιλογές που θα χρειαστεί να κάνεις. Είναι οκ να δεις τί έχουν να πουν οι άλλοι πάνω σε αυτό, όμως με ρέγουλα, είναι αυστηρά προσωπικό θέμα και οι πολλές φωνές μπορεί να σε μπερδέψουν.