Αγαπητή «Α, μπα»: Ο συνάδελφος μου λέει πράγματα που με φέρνουν σε δύσκολη θέση

Βρίσκει ευκαιρία όταν μένουμε μόνοι μας στο γραφείο

Δεν εχω τολμήσει να το πω σε κανένα γιατι νομίζω ότι όλοι θα με βγαλουν τρελη. Ειμαι 22 χρονων και εδω και καποιους μηνες εχω πιάσει τη πρωτη μου δουλειά. Γενικά το κλίμα μεταξυ των συναδέλφων δεν είναι και το πιο ευχάριστο. Στο δικο μου τμήμα ομως συνεννοουμαστε καλα .Επειδή εγω δεν γνωριζα καλα τη δουλειά ανελαβε ενα “συναδελφος” αρκετά πρόθυμα να μου δειξει πως λειτουργούν τα πραγματα. Απο την ημέρα που πηγα μου ελεγε οτι ειμαι πολυ γλυκια ευγενικη και προθυμη οπως και αλλοι συναδελφοι και εγω δεν εδινα σημασια γιατι εχει την ιδια ηλικία νε τον μπαμπά μου και νομιζα οτι ολα αυτά τα λεει σαν πατρικη φιγούρα. Τις τελευταίες μέρες ομως μου λεει πράγματα που με φερνουν σε πολυ δυσκολη θεση και προσπαθεί να βρει ευκαιρία για να μου τα πει οταν είμαστε οι δυο μας στο γραφείο. Απο τη δουλειά δε μπορω να φυγω γιατι εχω συμβόλαιο και ούτε ποστο μπορω να αλλαξω. Πως θα αντιμετωπισω την κατάσταση?

Προβληματισμενη

Και από τη δουλειά μπορείς να φύγεις και πόστο μπορείς να αλλάξεις, είσαι καινούρια και δεν ξέρεις πώς, αλλά να είσαι σίγουρη ότι και τα δυο γίνονται. Δεν είναι αυτή η λύση όμως, απαραίτητα. Η λύση είναι να μην είσαι γλυκιά ευγενική και πρόθυμη, παρά μόνο σε ανθρώπους που όντως το εκτιμούν και δεν το βλέπουν ως αδυναμία για να ασκήσουν εξουσία πάνω σου.

Δεν μας λες τίποτα για τον εαυτό σου, λες κάτι πολύ χαρακτηριστικό όμως, όπως ότι δεν έχεις τολμήσει να μιλήσεις γιατί θα σε βγάλουν τρελή. Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας δεν είναι κάτι τρελό, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Δεν έχω τον τρόπο να σε κάνω να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Σε έχουν μεγαλώσει ώστε να είσαι καλή, ευγενική, γλυκιά και πρόθυμη με όλους, βρέξει χιονίσει, ακόμα και με αυτούς που σε απειλούν, κι έχεις μάθει ότι αν σε απειλούν, είναι επειδή εσύ έκανες κάτι λάθος άρα πρέπει να το υποστείς. Η πραγματικότητα είναι ότι μπορείς και πρέπει να υψώσεις ανάστημα και να του βάλεις μια αγριοφωνάρα μπροστά σε όλους ότι αν δεν μαζέψει τα κουλά του θα πας στον διευθυντή και θα τον κάνεις ρεντίκολο και μετά θα του κάνεις τέτοια μηνυσάρα που θα σε πληρώνει μέχρι να κάνεις εγγόνια. Υπάρχει περίπτωση να το κάνεις; Υπάρχει περίπτωση να βρεις τον δρόμο που θα σε οδηγήσει να το κάνεις; Υπάρχει περίπτωση έστω να μιλήσεις σε κάποιον άλλον, εκτός από εμάς εδώ;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

74 points
Upvote Downvote

45
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
28 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
AnnaΙζόλδηZouzouna GoutsounaGreek_KaimakiMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Γιατί καλή μου να σκέφτεσαι εσύ να φύγεις από τη δουλειά; Επειδή ένας γλοιωδης τύπος σε παρενοχλεί θα πρέπει να τιμωρηθείς εσύ; Αυτό που προέχει να κάνεις είναι να γίνεις δυσάρεστη. Να του μιλήσεις αυστηρά και με δυνατή φωνή. Και αν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει να τον απειλήσεις ότι θα τον αναφέρεις στον προϊστάμενο. Και επιτέλους ΜΙΛΑ!

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Βρε παιδιά, πριν στείλετε τις ερωτήσεις ξαναδιαβάστε τες μήπως δε βγάζουν νόημα. Είναι δυνατόν να μας γράφεις ότι σου λέει πράγματα που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση και όχι ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; Μπορεί να σου λέει από προπαγάνδα ΧΑ, να σε ρωτά τι μισθό παίρνεις, να σου κάνει bullying, να σε ενθαρρύνει “έχεις κάνει ταχύτατη πρόοδο μπράβο κορίτσι μου”, μέχρι “το ξυρίζεις κάθε μέρα;” ή “κ@υλα κλείσε την πόρτα κι έλα πάρε μου μια φίφα”

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πριν διαβάσω αυτό το σχόλιο, σκεφτόμουν κατά πόσο η κρίση της Λένας για τη στάση της κοπέλας επηρεάστηκε από το γεγονός ότι ακριβώς δεν λέει τίποτα σχετικό… ενδεχομένως γιατί της είναι δύσκολο ψυχολογικά να το μοιραστεί ως γλυκιά καθώς πρέπει κοπέλα;

Chaotic Jester
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Γιατί έχει τόση σημασία; Για να κρίνουμε μήπως αν είναι υπερβολική ή όχι;

Δεν είναι βασικός στόχος του φεμινιστικού κινήματος να μάθουμε να πάψουμε να ψειρίζουμε γιατί και πώς, όταν μια γυναίκα αναφέρει παρενόχληση;

Πάντως από το ότι αναφέρει το ότι δεν περίμενε κάτι τέτοιο από άντρα στην ηλικία του πατέρα της (αχ, πόση αφέλεια), εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν της κάνει προπαγάνδα υπέρ της ΧΑ, ούτε την ρωτά τι μισθό παίρνει. Σεξουαλική είναι η παρενόχληση, καθαρά.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μα για να βρει ευκαιρία να κάνει άλλο ένα μάθημα φεμινισμού στις αφελείς γυναίκες ο Chaotic Jester. Θα μπορούσε άνετα να πρόκειται για εργασιακό bullying και όχι για εργασιακή σεξουαλική παρενόχληση (αρχικά ήταν φιλικός και υποστηρικτικός, τώρα γίνεται εχθρικός και τη φέρνει σε δύσκολη θέση με προσβολές και απειλές για την απόδοσή της ή τη θέση της- ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΕΙ τι σημαίνει δύσκολη θέση, μυρίζουμε τα νύχια μας). Και ομοίως δε θα περίμενε ότι ένας άνθρωπος καταξιωμένος, στην ηλικία του πατέρα της, θα είχε ανάγκη να τραμπουκίσει μια τόσο νεότερη συνάδελφο. Αν λέει γενικολογίες ακόμα και πίσω από την ανωνυμία… Διαβάστε περισσότερα »

Chaotic Jester
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Άλλο ένα; Παραδίδω τόσο συχνά μαθήματα φεμινισμού, εγώ ο σκράπας μαθητής; Θα το κοιτάξω. Από εκεί και πέρα, η θέση μου παραμένει ίδια, που είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξέρουμε. Το πρόβλημα είναι σαφέστατο και είναι η παρενόχληση. Εγώ δεν πιστεύω ότι το είδος έχει σημασία πέραν το κουτσομπολιού, αλλά είμαι ανοιχτός στο να αλλάξω γνώμη αν μου απαντήσεις το εξής: ποια είναι η τόσο διαφορετική συμβουλή που θα έδινες για την αντιμετώπιση του bullying σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση; Η δική μου πάντως είναι κοινή, αναφορά σε ανώτερο/τμήμα ανθρώπινου δυναμικού αν υπάρχει, και στην ανάγκη να… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πάμε άλλη μια. Δε γράφει πουθενά ότι την παρενοχλεί, για να μου κουνάς το δάχτυλο ότι την είδα σεξιστής δικαστής που ζητά πειστήρια *πώς* και *πόσο* την παρενοχλεί. Εσύ επιμένεις να υποθέτεις ότι ρώτησα λεπτομέρειες παρενόχλησης, μόνο που δεν έκανα καθόλου αυτό (Και δάχτυλο μου έχεις ξανακουνήσει, για να απαντήσω και στην απορία σου). Γράφει μόνο ότι τη φέρνει σε δύσκολη θέση, και αναρωτήθηκα *τι αφορά η δύσκολη θέση*, γιατί χωρά πάρα πολλές ερμηνείες και όχι μόνο την παρενόχληση. Για σένα είναι τελείως ξεκάθαρο ότι πρόκειται μόνο για παρενόχληση, για μένα δεν είναι, παραλείπει να το αναφέρει, πώς να το… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ο jester ποτέ δεν έχει κάνει μαθήματα φεμινισμού όμως, μην τον κατηγορουμε άδικα

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ποτέ κιόλας; Πήγαινε 3 σχόλια παραπάνω να απολαύσεις ένα. Εκτός κι αν εννοείς ότι δεν κάνει ποτέ μάθημα *σε σένα*, που εκεί αλλάζει

Εγώ είμαι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αααα η ειδικότης μου φίλη. Πρώτον, είναι θέμα χαρακτήρα αυτό, αλλά κόψε του τον αέρα. Μην θεωρείς ότι επείδη είναι αυτός ευγενικός και σε φέρνει σε δύσκολη θέση με τον τρόπο του πρέπει να είσαι και εσύ. Γίνε απότομη και τυπική. Δείξε του με τον τρόπο σου ότι αυτά δεν περνάνε.
Αν δεν το πιάσει και συνεχίσει, έφυγες σούμπιτι για HR. Μην το αφήνεις να περνάει, σφίξε δόντια και γίνε δυσάρεστη. Είναι μεγάλη ανακούφιση, αλήθεια.

Nya92
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Ηχογράφηση στο κινητό κάθε φορά που είναι κοντά σου και βλέπεις πως ψάχνει αφορμή να μείνετε μόνοι σας, το λες σε 1-2 άλλους συναδέλφους οτι δεν νίωθεις άνετα μαζί του οπότε να μην σ αφήσουν και να βρίσκουν ευκαιρία να σε φωνάζουν και στην συνέχεια του λες μέσα στα μούτρα πως αυτά που λέει σε κάνουν να νίωθεις άβολα και πως αν συνεχίσει θα χρειαστεί να προβείς σε ανάλογες ενέργειες. Επειδή είσαι μικρή και ψαρωμένη βρίσκει πάτημα και τα κάνει, βγάλε λίγο δοντάκια να σου πω που θα βρεθεί ο θρασύδειλος. Γενικότερα μην ντρέπεσαι να δείχνεις ότι είσαι μια δυναμική… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Νιώθω μια πηγαία ικανοποίηση στην ιδέα και μόνο οτι θα του βάλει τις φωνές και μεγάλη απογοήτευση για τα χρόνια που έχασα πριν αρχίσω να το κάνω εγώ! Προβληματισμένη μας, δε μας λες καν εδώ ανώνυμα τι είναι αυτό που σου λέει και σε φέρνει σε δύσκολη θέση, οπότε υποθέτω ντρέπεσαι εσύ, αντί για τον γλοιώδη γυμνοσάλιαγκα, που σου ‘παιζε και την πατρική φιγούρα, πανάθεμά τον. Αν μπορείς κάνε αυτό που προτείνει η Α,μπα. Αν όχι, αν έχετε τμήμα προσωπικού μίλα τους και αν όχι πάλι μίλα στον διευθυντή/ριά σου. Η πρώτη αντίδραση θα είναι ήπια και καλά ότι κατάλαβες… Διαβάστε περισσότερα »

Nenaki_007
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ε όχι και να αφήσεις τη δουλειά για έναν γλίτσα. Την επόμενη φορά, ευγενικά πάντα, πεστου: Εκτιμώ το γεγονός ότι με βοήθησες τον πρώτο καιρό αλλά πλέον βρίσκεσαι εκτός οριων και με φέρνεις σε δύσκολη θέση όποτε σε παρακαλώ πολύ μαζέψου γιατί έχεις την ηλικία του πατέρα μου και δεν θα ήθελα να σου μιλήσω και να το λύσουμε με άσχημο τρόπο. Σίγουρα θα αρχίσει τα: παρεξήγησες και δεν ήθελα το ένα και δεν εννοούσα το άλλο, οποτε μπορείς να του πεις ότι για να μην τον ξανά «παρεξηγήσεις» να μην σε ξανά φέρει σε δύσκολη θέση! Ευγενικά, ξεκάθαρα και… Διαβάστε περισσότερα »

Batida de Coco
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

΄Οπως έχουν προτείνει και οι υπόλοιποι/υπόλοιπες, να γίνεις δυσάρεστη, σε σημείο που θα σε αποφεύγει αυτός πρώτος. Πες του, ‘δε θέλω να μιλάμε για ο,τιδήποτε που δεν είναι σχετικό με τη δουλειά και αν δε το σεβαστείς, θα σε καταγγείλω. Ήδη έχω μιλήσει με δικηγόρο και ξέρω τα δικαιώματα μου, γι’αυτό πρόσεχε΄. Αυτό μου θύμισε μια ιστορία που έγινε πριν λίγα χρόνια, όταν δούλευα σε ένα μεγάλο γραφείο όπου μοιραζόμασταν το χώρο με άλλες εταιρείες. Είχα πάει στη κουζίνα να βάλω νερό και ένας γλοιώδης τύπος (ΓΤ) , εντελώς άγνωστος μου από άλλη εταιρεία, με είδε και σκανάροντας με από… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

“BdC: Δε πιστεύω ότι αυτό το σχόλιο αρμόζει σε ένα εργασιακό χώρο.”

Θανατηφόρα ατάκα, χωρίς καν να μπορεί να σου πει πως τον προσβάλλεις. Μιλάς για τη στιγμιαία του συμπεριφορά και όχι για τον ίδιο σαν άτομο.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Καλή μου, δε μας λες τι ακριβώς λέει όταν είστε οι δυο σας, για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αν και δεν έχει πολλή σημασία. Αν δεν λέει κάτι αρκετά τρανταχτό για να θεωρήσεις δικαιολογημένη την αγριοφωνάρα, αλλά λέει πράγματα που σε κάνουν να μην αισθάνεσαι άσχημα και σε φέρνει σε δύσκολη θέση, για αρχή αρκεί να μην είσαι γλυκιά κι ευγενική συνέχεια, δεν είναι ανάγκη να χαμογελάς όταν σου κάνει κοπλιμέντα. Ίσως χρειαστεί να πεις ένα κοφτό “σταματήστε να μου μιλάτε έτσι, δε μου αρέσει ο τρόπος σας”. Αν δεν πάρει το μήνυμα, την επόμενη φορά θα πρέπει… Διαβάστε περισσότερα »

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ωχ, ούτε να γράψεις ακριβώς τι συμβαίνει δεν μπορείς. Πρέπει να μιλήσεις, πρέπει να είσαι ξεκάθαρη. Πες του «Κύριε Κώστα σταματήστε αυτές τις μαλακίες γιατί την επόμενη φορά θα απευθυνθώ στην διεύθυνση» Χρησιμοποίησε την λέξη «μαλακίες», όσο πιο ήσυχη ήσουν μέχρι τώρα τόσο πιο ηχηρά θα ακουστεί. Και τότε ο «κύριος» Κώστας θα κάνει μεταβολή αμέσως και θα πει ότι τον παρεξήγησες και αυτός το κάνει από καθαρό ενδιαφέρον και τον προσβάλει και τον στεναχωρεί ο τρόπος που σκέφτηκες. Οπότε μην διανοηθείς να δικαιολογηθείς, πες του «Μακάρι να είναι παρεξήγηση, αλλά εξακολουθώ να εννοώ ότι την επόμενη φορά θα απευθυνθώ… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δε μας λές τι λέει για να καταλάβουμε κιόλας.

Εμένα στην ηλικία σου με είχε βοηθήσει πολύ σε αντίστοιχη περίπτωση να λέω πράγματα τύπου “πρέπει να έχετε πολύ κοντινή ηλικία με το μπαμπά μου”… “εσείς οι μεγάλοι τα βλέπετε αλλιώς τα πράγματα” κλπ κλπ με έναν τύπο που μου την έπεφτε διακριτικά (άρα ένιωθα ότι δεν είχα βάση -ακόμα- για καταγγελία) και ήταν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ από το μπαμπά μου. Κατάλαβε ότι δε θα τον δω ποτέ έτσι, και την περασαμε αναίμακτα τη φάση.
Βέβαια είχα αποφασίσει ότι, αν χρειαζόταν, θα γινόταν “αιματοκύλισμα” χαχχααχα