Αγαπητή «Α, μπα»: Ο συνάδελφος ασχολείται συνεχώς μαζί μου και με φέρνει σε δύσκολη θέση

Να μιλήσω στον υπεύθυνο να με αλλάξει γραφείο;

“Θέμα με τύπο στη δουλειά: SOS” Επειδή έχεις μια απάντηση για κάθε πρόβλημα, για όσους θέλουν δηλαδή να δούνε την απάντηση, έχω ένα θέμα να σου θέσω από την καθημερινότητά μου! Εδώ και αρκετό καιρό δουλεύω σε μια εταιρεία (θα’ ναι ένας χρόνος). Στο γραφείο υπάρχει ένας τύπος αρκετά δύστροπος, που θέλει διαρκώς οι άλλοι να του δίνουν σημασία. Ψάχνεται και για κοπέλα οπότε καταλαβαίνεις… Εγώ από την άλλη έχοντας βγει από κάτι πολύ δύσκολο επιλέγω να είμαι μόνη μου. Από την ώρα που θα μπω στο γραφείο μέχρι που θα βγω, ο τύπος ασχολείται διαρκώς μαζί μου: με τη ζωή μου, τι φοράω, πώς βάφομαι κ.λπ. Κάποιες φορές μάλιστα τα σχόλιά του με φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά όταν αναφέρεται στην ερωτική μου ζωή. Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να τον διαχειριστώ. Προσπαθώ να μη δίνω σημασία αλλά μου αποσπά διαρκώς την προσοχή από τη δουλειά, ειδικά όταν έχω ν’ αντιμετωπίσω θέματα που μου δημιουργούν αγχος. Και η ερώτηση μου είναι η εξής: έχοντας κάνει ο,τι περνούσε από το κεφάλι μου για την αρμονική συνύπαρξη μας, μήπως έχεις εσύ κάποια ιδέα? Πώς να διαχειριστώ μια τόσο τοξική κατάσταση? Να μιλήσω στον υπεύθυνο να με αλλάξει γραφείο? SOS
– Η εγκλωβισμένη

Σταμάτα να προσπαθείς να μην δίνεις σημασία, και δείξει ότι δίνεις σημασία. Πες του ότι σε ενοχλεί. Δεν μπορείς να τον αποφύγεις, και δεν μπορείς να αποφύγεις να γίνεις δυσάρεστη. Αυτό που κάνεις, τον κάνει να πιστεύει ότι του δίνεις άδεια να συνεχίσει, μπορεί ακόμα να νομίζει ότι είναι διασκεδαστικός. Δεν λέω ότι έχει δίκιο να το πιστεύει. Λέω τι μπορεί να πιστεύει.
Όχι μόνο πρέπει να μιλήσεις στον ίδιο, αλλά φυσικά και στον υπεύθυνο. Δεν είναι μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Θα μιλήσεις σε όσους χρειαστεί, μέχρι να σταματήσει.

Δεν είναι «τοξική κατάσταση» που πρέπει να διαχειριστείς. Αυτός δημιουργεί το πρόβλημα, αυτός πρέπει να το σταματήσει. Παρενοχλείσαι στη δουλειά. Ξεκίνα να το περιγράφεις με τις λέξεις που αρμόζουν, υπάρχουν, μην τις αποφεύγεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

51 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
16 Συντάκτες σχολίων
AnnaMitsiAcroposthionCycling in the rain Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Προσωπική εμπειρία: Για μήνες ένας μ@#@ας μου την επεφτε στη δουλειά. Έφτασε στο σημείο να κανονίζει ταξίδια στην ίδια πόλη παράλληλα με μενα. Ο τύπος είναι σε υψηλότερη βαθμίδα από μένα και από τα αγαπημένα παιδιά του senior management. Με βομβάρδιζε με μηνύματα νυχθημερόν στο κινητό της δουλειάς και οταν κατάλαβε ότι έχω προσωπικό κινητό άρχισε να μου το ζητάει. Ήμουν εξ αρχής πολύ ξεκάθαρη και του είπα μάλιστα ότι εάν είχε κάνει το μάνατζερ training (που όλοι οι μάνατζερ οφείλουμε να κάνουμε) θα καταλάβαινε ότι ξεπερνάει τα ορια. Η αλαζονεία του ήταν τέτοια που δεν σταμάτησε. Το άγχος μου… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

μα κάλα και αλαζόνας και στόκος μαζί, έστελνε ΚΑΙ μηνυματα, δε φοβόταν με τις γραπτές αποδείξεις μήπως τον αναφέρεις; Πάλι καλά που δουλεύεις σε οργανωμένη εταιρεία και κάτι έγινε.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

‘Ηθελα τόσο πολύ στον επίλογο να μας πεις ότι τον απέλυσαν αλλά από το τίποτα κάτι είναι κι αυτό..

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Κοίτα, ή τον ανέφερες στο τμήμα diversity and inclusivity, ή δουλεύεις σε πραγματικά πολύ προχώ εταιρεία.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

🙂 ναι έχεις δίκιο ήταν typo από πλευρας μου, τώρα τα είδα ξανα. Αν και δεν ήταν αυτοί που κάναν τη διαφορά αλλά το HR εν τέλει. Απλά ήθελα να τον αναφέρω όπου εγώ ένιωθα ασφαλής.

Lilikouko
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα σου γράψω τη δική μου εμπειρία και πώς το χειρίστηκα, μιας και προς το παρόν είχε αποτέλεσμα. Στη δουλειά έχουμε ένα συνάδελφο σε άλλο όροφο, ο οποίος ερχόταν συνέχεια στο γραφείο μου και μου μιλούσε, μιλούσε για μένα σε άλλους συναδέλφους σαν να είμαστε φίλοι και με έπαιρνε από πίσω στο κτίριο όποτε με πετύχαινε. Έχει ένα πολύ creepy στυλ γενικότερα, και εγώ απλά τον απέφευγα. Δεν του μιλούσα, δεν του απαντούσα ούτε στο καλημέρα, αλλά αυτός συνέχιζε ακαθεκτος. Και να έχω και κάποιες συναδέλφους να λένε, τι γλυκούλης, την έχει πατήσει μαζί σου….ιου. Μια μέρα, περνάει από το… Διαβάστε περισσότερα »

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πρώτον και κύριο, δεν χρειάζεσαι δικαιολογία για να μην ανταποκρίνεσαι στο «φλερτ» του. Μπορεί να ήσουν 100% έτοιμη και διαθέσιμη για νέα σχέση και παρόλα αυτά να μην τον ήθελες τον γλίτσα. Οπότε μην διανοηθείς να πεις σε κανέναν στο γραφείο το «έχω βγει από κάτι πολύ δύσκολο και επιλέγω να είμαι μόνη μου». Αν προκύψει θέμα πες ξεκάθαρα «Δεν ενδιαφέρομαι για τον Γλίτσα» (αλλά δεν αφορά κανέναν). Μίλα στον υπεύθυνο και πες του ότι σου αποσπάει την προσοχή συνέχεια και μάλιστα με απρεπή σχόλια γύρω από την ερωτική σου ζωή, μην του πεις να σε αλλάξει γραφείo, δεν έχεις… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έτσι είναι. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πλήρης επεξήγηση με λογικά επιχειρήματα όταν δεν ανταποκρίνεσαι στο φλέρτ κάποιου . Ο λόγος είναι παντού και πάντα ο ίδιος. Δεν ενδιαφέρεσαι.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Καλέ πότε θα το χωνέψουμε ότι η αρμονική συνύπαρξη δεν ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι ευθύνη του ενός; Γενικά, οτιδήποτε έχει πρώτο συνθετικό το συν-, απαιτεί, ΑΠΑΙΤΕΙ την ύπαρξη τουλάχιστον ενός ακόμα στοιχείου. Αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά αρκεί να το θελήσουμε μόνο εμείς, μήπως να το κοιτάξουμε λίγο; Γιατί οκ, το ξέρω πάρα πολύ καλά ότι αυτό μας μαθαίνουν, αλλά μην έχετε την εντύπωση ότι όλες είναι το ίδιο επιμελείς μαθήτριες. Τι ακριβώς θα καταφέρεις αν κάνεις το καλό κορίτσι που ανέχεται τον ανισόρροπο; Ας τον κουμαντάρει όποιος τον προσέλαβε και τον πληρώνει για να παρενοχλεί τους άλλους… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Προσωπική εμπειρία, είχα κάτι αντίστοιχο με συνάδερφο που ήταν και παντρεμένος. Από την πρώτη στιγμή έδειξα δυσαρέσκεια αλλά δεν το σταμάτησε. Ίσα ίσα είχε γίνει το αστείο μεταξύ των υπόλοιπων. Ε άρχισα να του μιλάω πολύ απότομα, άσχημα και ενίοτε να τον διαολοστελνω. Σε κάποια φάση με έπιασε να μου πει γιατί του φέρομαι έτσι. Του λέω μεγάλε με δουλεύεις; Με φέρνεις σε δυσκολη θέση, κοψτο. Πλάκα εκανα να λέει αυτό, κομμένες οι πλάκες του λέω εγώ αν δε θέλεις να γίνουμε εδώ μέσα σκατά. Και δεν ξαναείχα ποτέ πρόβλημα μαζί του.

Acroposthion
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έπρεπε να του πεις: Πώς κάνεις έτσι; Δεν έχεις καθόλου χιούμορ; Κι εγώ για πλάκα σε διαολόστειλα.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Του είπα βέβαια ότι δεν κάνω καθόλου πλάκα ότι είμαι έτοιμη να τον καταγγείλω για σεξουαλική παρενόχληση.

City
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κάτι τέτοιες ερωτήσεις με βγάζουν απ’ τα ρούχα μου. Και τα παιδιά του δημοτικού, όταν τους ενοχλεί κάποιος, το λένε.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν ξέρω αν είναι επειδή η λέξη “τοξικό” αρέσει ή επειδή δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρότερες έννοιες, αλλά πρέπει να σταματήσει η χρήση αυτής τηε λέξης για οτιδήποτε είναι δύσκολο ή άβολο.

Αυτό που συμβαίνει είναι παρενόχληση και θα συμβούλευα πριν μιλήσεις στον ίδιο και στον προιστάμενο, να διαβάσεις για να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ακριβώς τι σημαίνει. Κι αυτό γιατί δυστυχώς δεν θα βρεις απαραίτητα μπροστά σου ανθρώπους διατεθιμένους να κάνουν το σωστό και θα πρέπει εσύ και μόνο εσύ να υποστηρίξεις σταθερά τον εαυτό σου.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

ειναι ηδη πολυ σκληρη λεξη το “τοξικο”, δεν ειναι ομως αυτο! ειναι κατι αλλο.
αν δεν μαθουμε πως λεγονται τα πραγματα, δεν ξερουμε και να τα αντιμετωπιζουμε. μπορει στο τελος να απευθυνομαστε σε μεντιουμ για να τα διαχειριστουμε..

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι κάπως συγκεχυμένη έννοια και ο καθένας εενοεί κάτι διαφορετικό, αυτό εννοούσα.
Αν υπάρχει πιο συγκεκριμένος ορισμός τοξικού ανθρώπου, ζητώ συγγνώμη 😊

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

εννοω οτι δεν ειναι αυτο που περιγραφει η κοπελα.
συγκεκριμενος ειναι ο ορισμος του τοξικου. συγκεχυμενα το χρησιμοποιουν , συνηθως…

Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Παρόμοιο περιστατικό είχα εγώ. Όχι στη δουλειά, σε μια παρέα μου. 1 μήνα φλέρταρα με έναν βόρειο ο οποίος ξεκάθαρα μου την έπεφτε, με άγγιζε, μου έκανε κοπλιμέντα, ήταν συνέχεια κολλημένος δίπλα μου κτλ. Το έπαιζε κι ελεύθερος και σε ο, τι έλεγα για σχέσεις και αποψεις συμφωνούσε πάντα. Είχα παρατηρήσει όμως, ότι το πήγαινε πολύ αργά το όλο πράγμα. Κόλωνε να βγει ραντεβού μαζί μου. Τελικά βγήκαμε. Κι άρχισε να φέρεται περίεργα. Κι άρχισε να μου κάνει άβολες και κρίπι ερωτήσεις τύπου πόσο μεγάλο είναι το κρεβάτι μου, αν έχω κάνει ελεύθερες σχέσεις (ενώ ήξερε πολύ καλά την απάντηση)… Διαβάστε περισσότερα »

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Έχεις ήδη λάβει υπέροχες απαντήσεις. Εγώ θέλω να σταθώ σε αυτό που γράφεις “Εγώ από την άλλη έχοντας βγει από κάτι πολύ δύσκολο επιλέγω να είμαι μόνη μου.” Δεν πρέπει να εξηγήσεις ποτέ και σε κανέναν γιατί δεν θέλεις να σε φλερτάρει κάποιος. Ποτέ και σε κανέναν, ξαναλέω. Ούτε σε αυτόν, ούτε σε εμάς, ούτε σε κανέναν.

Επιμένω διότι ξεκινούν πολλά δεινά από την πεποίθηση πως πρέπει κάθε φορά να εξηγήσουμε γιατί δεν θέλουμε αυτόν ή δεν θέλουμε τώρα ή δεν θέλουμε κάτι παραπάνω.

X Mei
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Του λες να το βουλώσει, καθε φορά, χωρίς ευγένειες, χωρίς εξηγήσεις και χωρίς τύψεις. Απλά.