Αγαπητή «Α, μπα»: Ο συγκάτοικος μου έχει τσιμπηθεί μαζί μου

Τέλος πάντων, χθες μου εξομολογήθηκε ότι είναι στο φάσμα του αυτισμού και ότι έχει σύνδρομο Άσπεργκερ

Αγαπητή α,μπα , Κάνω το μεταπτυχιακό σε μια ακριβή χώρα του εξωτερικού οπότε η συγκατοίκηση με άλλα άτομα είναι μονόδρομος. Πρόσφατα μετακόμισα σε ένα καινούργιο σπίτι, οι νέοι μου συγκάτοικοι είναι καλοί αλλά προέκυψε θέμα.. Ένας συγκάτοικος μου είναι αρκετά φανερό (σε εμένα και στους υπόλοιπους συγκατοίκους) πως έχει τσιμπηθεί μαζί μου. Κυριολεκτικά με κοιτάει και λιώνει , πράγμα που μου έκανα μεγάλη εντύπωση εξ’αρχής καθώς δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο εντυπωσιακή κοπέλα. Επιπλέον, είχα παρατηρήσει ότι οι κοινωνικές του δεξιότητες δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, αλλά λόγω διαφορετικής καταγωγής υπέθεσα ότι μπορεί να μην ταίριαζαν οι κουλτούρες μας. Τέλος πάντων, χθες μου εξομολογήθηκε ότι είναι στο φάσμα του αυτισμού και ότι έχει σύνδρομο Άσπεργκερ. Μετά από λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο κατάλαβα γιατί τσιμπήθηκε τόσο μαζί μου, καθώς είμαι πολύ κοινωνική και πολυλογού και οι άνδρες με αυτό το σύνδρομο τείνουν να ερωτεύονται γυναίκες με επικοινωνιακές δεξιότητες καθώς έχουν ανάγκη από έναν κοινωνικό διερμηνέα. Εγώ έχω μια υπέροχη σχέση 2 χρόνων και δεν ενδιαφέρομαι καθόλου να ανταποκριθώ στο όλο φλέρτ. Ωστόσο ανησυχώ για δύο πράγματα : 1. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι να τον απορρίψω όσο πιο ομαλά γίνεται, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τον πληγώσω δεδομένου την ιδιαιτερότητα της κατάστασης 2. Δεν θέλω να χαλάσει η ισορροπία της συγκατοίκησης. Πως θα αντιμετώπιζες εσύ μια τέτοια κατάσταση; Να τον πιάσω να του μιλήσω (τύπου ξέρω πως σου αρέσω κτλ. με κίνδυνο να διαταράξω την ισορροπία της συγκατοίκησης) ή να περιμένω πότε θα κάνει αυτός αποφασιστική κίνηση για να τον απορρίψω (με κίνδυνο να συνεχίζει να εκτίθεται συναισθηματικά σε έμενα και στους υπόλοιπου συγκατοίκους); ΥΓ. Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει ότι είμαι απλά φιλική, και δεν ξέρω αν νομίζει ότι ανταποκρίνομαι στο φλερτ του. Φιλιά από εξωτερικό!

Η συγκάτοικος

Θα έλεγα να το προλάβεις πριν εκτεθεί, γιατί δεν ξέρεις πότε θα αποφασίσει να εκτεθεί, ούτε αν θα το αποφασίσει. Μπορεί στο μεταξύ να έχει γιγαντώσει μέσα του τις πιθανότητες.

Δεν μου φαίνεται και πολύ επιστημονική η εξήγηση που βρήκες για την κατάσταση, αλλά δεν έχει σημασία γιατί τσιμπήθηκε (γιατί να μην τσιμπήθηκε επειδή τσιμπήθηκε; Τι θα πει «δεν είμαι εντυπωσιακή κοπέλα; Μόνο οι εντυπωσιακές εντυπωσιάζουν; Οι άλλες πάει, παίρνουν τα περισσεύματα; Πρέπει να είσαι στο φάσμα του αυτισμού για να σου αρέσουν οι πολυλογούδες; Και πολλά άλλα ερωτήματα που δεν είναι της παρούσης).

Θα τον πληγώσεις, και θα αλλάξει η ισορροπία της συγκατοίκησης. Αλλά ποιος είπε ότι εσύ είσαι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ισορροπία; Εσύ τι έκανες; Αυτός γιατί δεν είναι υπεύθυνος, ώστε να το σκεφτεί και να μην εκφράσει τα συναισθήματα του, ώστε να μην την χαλάσει; Αυτό που έγινε είναι μια από τις πολλές πιθανότητες όταν συγκατοικείς. Η πιο συχνή είναι να δημιουργηθεί αδιαφορία. Υπάρχει όμως και η αντιπάθεια, και στον αντίποδα, η έλξη. Η ιδανική αρμονική ισορροπία δεν είναι συχνή, και εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι η δική σου αποκλειστική αρμοδιότητα. Πρέπει να τη θέλουν όλοι για να υπάρξει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

31 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
Μαύρο Γατίπόντια ιντερνάσιοναλMitsiBourbouritaeste Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Με συχνές αναφορές στη σχέση σου και στο πόσο ερωτευμένη είσαι και πόσο πολύ δεν σκέφτεσαι κανέναν άλλον, ίσως πάρει το μήνυμα χωρίς να γίνει άμεση συζήτηση. Μια μεσοβέζικη λύση, βέβαια.

Αιλουροειδέστατο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Κάθε περίπτωση του φάσματος είναι μοναδική. Αλλά το εκοινό που έχουν όλοι οι Asperger που ξέρω είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται μη λεκτικά σήματα, τόνο φωνής και υπαινιγμούς. Αν θέλεις να καταλάβει πως δεν ενδιαφέρεσαι, πρέπει να του το πεις απλά και ξεκάθαρα. Ωστόσο, θα είναι λάθος να τον δεις σαν ψυχικά ασθενή ή μειωμένης αντίληψης άτομο που πρέπει να του τα πεις “με τρόπο” για να τον προστατέψεις. Είναι κανονικός ενήλικας όσο κι εσύ, και για να σπουδάζει και να μένει μόνος, ασφαλώς έχει Άσπεργκερ υψηλής λειτουργικότητας. Απλώς έχει άλλο “μοντέλο” εγκεφάλου από μας! Ίσως το καλύτερο είναι απλώς να… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ως Aspie επιβεβαιώνω. Πες το χύμα, λιτα και απερριττα, δεν πιάνουμε υπονοούμενα και πάντα σκεφτόμαστε υπό το δικό μας πρίσμα. Όπως και όταν γοητευομαστε από κάποιον έτσι και όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε αν μας θέλει. Τρέχουμε διαφορετικό λογισμικό. Αν είναι παρεμβατικός θα είναι λόγω χαρακτήρα, όχι λογω αυτού, δυστυχώς έχουμε μια τάση προς προσκόλληση οπότε θα πρότεινα να μην περιμένεις να σου εκδηλωθεί – εγώ όταν εκδηλώνομαι πιάνω τον άλλο απ’ το πουθενά και τον φιλάω, αν δε θες να συμβεί κάτι τέτοιο ξεκαθάρισε το ευθέως άμεσα.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Εγώ πάλι αναρωτιόμουν γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παρεξηγούνται αν τους πεις “φτάνει καλέ με ζάλισες”, αντιθέτως το σέβονται, μην πω το αντιμετωπίζουν το ίδιο κάζουαλι όπως τους το λένε, σε αντίθεση με άλλους που σε βγάζουν προβληματικό επειδή θες βρε αδερφέ τον αέρα σου.
Αν μ’αυτούς ασχολιόταν λίγο παραπάνω η επιστημονική κοινότητα, θα μας διευκόλυνε πολύ.
Φιλιά Γατί μου, από μακριά όμως για λίγο καιρό ναι; <3

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Και ήθελα να κατέβω Αθήνα να ξαναβρεθούμε αλλά θα με ψεκάσετε ! Στο επετειακό πάλι Ιούνιο μας βλέπω ♥️♥️♥️♥️

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ρε παιδιά πάντως είναι φοβερό το οτι κάποιος μας γουστάρει και ΨΑΧΝΟΥΜΕ να βρούμε τον λόγο.. “Είναι στο φάσμα του αυτισμού και του αρέσουν οι πολυλογούδες”, “είμαι πολύ κοινωνική”, “δεν είμαι εντυπωσιακή”. Ρε κορίτσι, σε γουστάρει έτσι απλά, γιατί είσαι εσύ. Ωραίο είναι αυτό πολύ ωραίο! Να είσαι λίγο προσεκτική να μην πληγωθεί ο άνθρωπος και όλα καλά.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Δεν έχω διαβάσει την επιστημονική ερμηνεία, θα μοιραστώ όμως τη δική μου εμπειρία, έτσι για τη συζήτηση. Σε όλα τα σχολικά μου χρόνια, αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα μου άγχη, δηλαδή το ότι όποιο αγόρι ήταν διαφορετικό από τα άλλα με αυτόν τον τρόπο, εκδηλωτικό, άγαρμπο, ερχόταν καρφί πάνω μου λες και φωσφόριζα. Αργότερα στη ζωή μου, έτυχε και κάποια κορίτσια να με ξεχωρίζουν με τη μια για φίλη τους και να με λατρεύουν. Το ότι τα αγόρια με γούσταραν ήταν μια ερμηνεία που έδιναν όλοι οι άλλοι, κανένα από τα ίδια τα παιδιά δεν μου έκανε ερωτική εξομολόγηση.… Διαβάστε περισσότερα »

Ocelotoς
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Καλύτερα να το προλαβεις.Υπάρχουν 2 τρόποι,ο ξεκάθαρος δηλαδή να πιασεις και να του μιλήσεις και ο πιο διακριτικός. 1)Πες του όμορφα και ωραία πως έχεις μια σχέση και δεν θα ήθελες να χαλάσει ούτε αυτή ούτε η συγκατοίκισή σας.Μείνει σε αυτό και άσε το άλλο θέμα απ έξω. 2)Διακριτική: Επειδή τον να τον πιάσεις και να του μιλήσεις ενώ δεν έχει εκδηλωθεί μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αμηχανία σε εκείνον(γιατί μπορεί απλά να θέλει να σε κοιτάζει χωρίς να κάνει come out) θα μπορούσες πχ να μιλάς στο αγόρι σου μπροστά του στο τηλέφωνο.Ή να κάνεις μια αναφορά στο όνομά του… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Καταρχάς δεν είναι δική σου ευθύνη αν χαλάσει η ισορροπία, δε φταις εσύ για τα συναισθήματα των άλλων. Ευθύνη δική του είναι. Και γι’αυτό μπορεί να μην το εκφράσει κιόλας, αν το σκεφτεί και αυτός, που δεν το ξέρουμε. Πέρα από το να εκθειάζει συνέχεια τη σχέση σου και ότι δε σε ενδιαφέρει κανένας άλλος δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο από τη στιγμή που δεν έχει εκδηλωθεί ανοιχτά.

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ασχέτως Ασμπεργκερ, να του μιλήσεις και να δεχτείς πως για κάποιο διάστημα μπορεί να υπάρχει αμηχανία. Αυτό δεν θα το γλυτώσεις είτε μιλήσεις εσύ, είτε τον αφήσεις να φαντάζεται πράγματα που δεν ισχύουν.
Πάντως, δεν μπορώ ούτε θέλω να κρατηθώ για κάτι άλλο. Λες πως δεν είσαι εντυπωσιακή (δηλαδή;) και σε ξαφνιάζει επειδή κάποιος ενδιαφέρθηκε για εσένα. Γιατί ρε κορίτσι;

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Το πρωτο πραγμα ειναι να γινει ξεκαθαρη με τον εαυτο σου. Εσυ δεν τον θες, εσυ θες τη σχεση σου. Μπορει κι αυτος ν αποφασισει να μην εκτεθεί ποτε, αν ξερει οτι εισαι με καποιον. Και οπως λεει και το τραγουδι ice ice baby. Μην ανταποκρινεσαι θετικα στις προσπαθειες του, ακομα κι αν ειναι αστειες, ακομα κι αν κολακευεσαι η θελεις καποιον παρατρεχαμενο. Πρεπει να παρει το μηνυμα οτι εδω δεν περναει. Ειναι το μονο που μπορεις να ελέγξεις Μην τσιμπας επειδη εισαι καλός ανθρωπος και προσπαθεις να κανεις τη σχεση αρμονικη, ξερουμε οτι δεν θα ειναι αφου θα παρει… Διαβάστε περισσότερα »