Αγαπητή «Α, μπα»: Ο πατέρας μου πάντα με χαρακτήριζε αμόρφωτη

Θέλω επιτέλους να το αλλάξω αυτό

Λοιπόν , είμαι 20 και θέλω να καλλιεργήσω λίγο τον εαυτό μου!ο μπαμπάς πάντα με χαρακτηρίζε αμόρφωτη κτλ…θέλω επιτέλους να το αλλάξω,θέλω προτάσσεις για must βιβλία,ταινίες, οτιδήποτε θα ηταν καλο να έχω διαβάσει , δει ,ακουσει!

-Τι να σπείρω στο χωράφι μου?

 

Βρε παιδί μου πολύ με στενοχώρησε αυτή η ερώτηση. Ο μπαμπάς πάντα σε χαρακτήριζε αμόρφωτη; Από πότε είναι αυτό το πάντα; Μόλις είκοσι είσαι. Και τι λέξη είναι αυτή από πατέρα προς κόρη; Πού να δεις πώς τον χαρακτηρίζω εγώ τώρα στο μυαλό μου.

Δεν ξέρω σε τι να απαντήσω – στο θέμα του πατέρα σου, ή σε αυτό που ρωτάς; Θα προσπαθήσω να κάνω και τα δύο.

Δεν ξέρω τι άνθρωπος είναι ο πατέρας σου, αυτό που σου λέει είναι βαρύ για τα δικά μου αυτιά, αλλά δεν μπορώ να ξέρω το ύφος, τον τόνο, τον χαρακτήρα του. Ξέρω όμως ότι σε έχει επηρεάσει τόσο ώστε να το θεωρείς ζήτημα που πρέπει να λύσεις. Πραγματικά δεν ξέρω αν κάποιος στα είκοσι του μπορεί να χαρακτηριστεί αμόρφωτος, όταν μόλις έχει τελειώσει την βασική εκπαίδευση και είναι ενήλικας εδώ και δυο χρόνια. Αν είναι, τότε φταίνε οι γονείς του γι’ αυτό. Πέρα από το σχολείο που δίνει τα βασικά εργαλεία, η αναζήτηση της μάθησης και ο τρόπος αναζήτησης είναι κάτι που μαθαίνεις – ή δεν μαθαίνεις – μέσα στην οικογένεια σου.

Για το πρακτικό μέρος, τώρα. Θα σου πουν πολλά στα σχόλια, είμαι βέβαιη. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, όπως και ότι δεν υπάρχουν βιβλία ή ταινίες που πρέπει «οπωσδήποτε» να δεις. Δεν θα σε βοηθήσουν οι κατάλογοι άλλων ανθρώπων. Αυτά που μου αρέσουν τώρα δεν μου άρεσαν όταν ήμουν 20 και αν ήμασταν και οι δυο 20 δεν θα μας άρεσαν τα ίδια πράγματα. Αυτό που πρέπει να μάθεις είναι πώς να βρίσκεις πράγματα που σου αρέσουν, και φοβάμαι ότι δεν έχεις ιδέα πώς να το κάνεις, αλλιώς δεν θα ρωτούσες εδώ.

Ευτυχώς για σένα ζεις σε εποχή που υπάρχει το ίντερνετ. Εγώ θα ξεκινήσω από το πιο απλό. Διαβάζεις α μπα, άρα φαντάζομαι ότι διαβάζεις και τη lifo. Βάλε και τα μικροπράγματα του Άρη μέσα. Αν διαβάσεις όλα αυτά, και αν συνεχίσεις να τα διαβάζεις, μαζί με τις ειδήσεις, κάποια στιγμή θα βρεις κάτι που σου φαίνεται ενδιαφέρον. Μην πιεστείς να βρεις κάτι ενδιαφέρον επειδή νομίζεις ότι θα έπρεπε να σου φαίνεται. Κοίτα τα όλα όπως κοιτάς οδοντόπαστες στο σούπερ μάρκετ. Να είσαι χαλαρή μέχρι κάτι να ξεπηδήσει στα μάτια σου ως ενδιαφέρον. Μπορεί να πάρει καιρό, αλλά θα γίνει. Η γνώση χτίζεται σιγά σιγά, και η μια πληροφορία κουμπώνει πάνω σε άλλες. Δεν μπορείς να μάθεις κάτι χωρίς να μπορείς να το συσχετίσεις με κάτι που ξέρεις ήδη. Θα σε οδηγήσει το ενδιαφέρον σου, αλλιώς θα ξεχάσεις ό,τι διαβάζεις μέσα σε μέρες, αν όχι ώρες. Είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Όταν βρεις κάτι που σου φαίνεται ενδιαφέρον, ψάξε στο γκουγκλ να μάθεις κι άλλα γι’αυτό το ζήτημα. Και κάπως έτσι θα αρχίσεις να φτιάχνεις μέσα σου το οικοδόμημα της γνώσης.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

34 points
Upvote Downvote

Total votes: 44

Upvotes: 39

Upvotes percentage: 88.636364%

Downvotes: 5

Downvotes percentage: 11.363636%

Σχολιάστε
 1. Αγαπητή αναγνώστρια, ο μπαμπάς έχει ασχοληθεί καθόλου με τη μόρφωσή σου τα τελευταία 20χρόνια; Δε μας λες τι κάνεις, τι έχεις κάνει στο παρελθόν, αλλά συμπεραίνω πως μέχρι τώρα ζούσες σε έναν μικρόκοσμο, χωρίς ενδιαφέροντα. Υποθέτω ότι δεν έμαθες ξένες γλώσσες, δεν παιδεύτηκες στα μαθήματά σου, είσαι ίσως ανορθόγραφη σε σημείο που βγάζει μάτι, και δεν ξέρεις βασικά ιστορικά πραγματα όπως ποιοι πολέμησαν ποιους την 28η Οκτωβρίου (να μην πω για τη δολοφονία Λαμπράκη που ήταν κ θέμα πρόσφατα) και γενικά επιδείκνυες αδιαφορία για τα πάντα εκτός του μικρόκοσμου. Εχουν μεγάλη ευθύνη οι γονείς, έχεις κι εσύ. Και η μόρφωση δεν είναι μόνο ταινίες και βιβλία στην εποχή μας, αν και είναι μια καλή αρχή. Ομως χρειάζεται περιέργεια, ενδιαφέροντα, γνωριμίες, αλλαγές παραστάσεων και συνηθειών. Αν είσαι συνηθισμένη να κάθεσαι στον καναπέ με το λάπτοπ όλη μέρα, δε γίνονται και πολλά πράγματα.
  28  112
   • Μάλλον όχι. Οπως λέω παραπάνω ο μπαμπάς έχει τεράστια ευθύνη για το πώς είναι το παιδί του στα 20. Και φυσικά δε μιλάς έτσι στο παιδί σου. Ομως η κοπέλλα φαίνεται πως δε διαφωνεί με αυτό το χαρακτηρισμό. Εκτός κι αν ο μπαμπάς είναι ένας ψωνισμένος δόκτωρ σε ιδρυμα επιπέδου Χάρβαρντ, που γι΄αυτόν ό,τι και να κάνει το παιδί, δεν είναι αρκετό, και ο πήχυς απλά δεν έχει όριο ποτέ.
    31    15
   • Πώς ορίζεις τον αμόρφωτο στην ηλικία των 20;
    Δε θα έλεγα τίποτα απ΄όλα αυτά αν δε φαινόταν και η ίδια να το πιστεύει. Εξάλλου, δε μας δίνει κι αρκετά στοιχεία.
    Ξέρετε, υπάρχουν παιδιά σε αυτή την ηλικία που πραγματικά είναι αμόρφωτα. Κι ας έχουν τελειώσει σκούντα-βρόντα το σχολείο.
    Πάντως, η κοπέλλα θέλει να κάνει κάτι γι αυτό. Η αφορμή είναι ο πατέρας της τώρα, αργότερα μπορεί να είναι οι παρέες, η σχέση, οι συνεργάτες κλπ.
    31    13
   • Ακριβώς επειδή θέλει να μάθει και ρωτάει, θα απέφευγα να εκθέσω αυθαίρετα συμπεράσματα για τη μέχρι τούδε μόρφωσή της. Πραγματικά δεν ξέρουμε τίποτε για την θεματοθέτρια, πέρα από το κίνητρό της και την επιθυμία της.
    21    1
   • Δεν τσακίζουμε τα πόδια κάποιου που παραδέχεται την άγνοιά του και ζητά να μάθει. Δεν κερδίζεις τίποτα, δεν παίρνεις τα εύσημα για τις δικές σου γνώσεις και αποκτάς το προφίλ του ακατάδεχτου.
    70    1
  • @Tropique: Το ότι η ίδια μπορεί να το πιστεύει, δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. Κι εγώ πιστεύω πως πρέπει να χάσω βάρος, αλλά το BMI μου λεει πως δεν χρειαζεται. Η πραγματικότητα και η κατανόηση της πραγματικότητας είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.
   34   0
 2. Το θέμα ειναι ότι η κοπέλα το έχει αποδεχτεί πλήρως αυτό που της λέει ο πατέρας της – για τον οποίο πολύ θα ήθελα να μάθουμε κάτι παραπάνω, πόσο μορφωμένος ας πούμε είναι αυτός και με ποια κριτήρια υπολογίζεται η μόρφωση. Το έχει αποδεχτεί λοιπόν, δε φαίνεται να έχει καμία διάθεση για αμφισβήτηση, ίσως να το ακούει τόσο καιρό που δε βρίσκει λόγο να το αμφισβητήσει ή θαυμάζει τόσο τον πατέρα της που το θεωρεί αυτονόητο ότι έχει δικιο. Αν μαθαίναμε όμως τι είδους μόρφωση έχει ο πατέρας σου, ώστε να έχει όλο το θράσος του κόσμου να σε αποκαλεί έτσι, θα βλέπαμε πως τελικά δεν κάνει η μόρφωση τον άνθρωπο.
  45  2
 3. Η κοπέλα δε ζητάει να της πούμε χαρακτηρισμούς για τον μπαμπά της, κάνει μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Αυτό για να το καταλάβει κανείς, χρειάζεται να ξέρει μόνο ανάγνωση. Επειδή όμως εμείς εδώ είμαστε πολύ μπροστά και έχουμε ντοκτορά, κακολογούμε σε μια 20χρονη τον μπαμπά της, όταν μας ρωτάει τι να διαβάσει.
  69  11
  • Τον κακολογούμε γιατί μας έδωσε πάτημα η κοπέλα,που έχει πλήρως αφομοιώσει και αποδεχτεί το κοσμητικό επίθετο με την οποίο τη στόλισε.Προσωπικά,αντί να της πω διάβασε το λχ «Ταπεινοί και καταφρονεμένοι» του Ντοστογέφσκι ή τη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα αυθόρμητα σχολίασα τον πατέρα της,ο οποίος αντί να της δώσει κατευθυντήριες γραμμές,την υποτιμά.
   25   5
 4. Αγαπητή Καλλιεργήτρια,

  Όπως λέει και η σοφή Λένα, δεν μπορούμε από δυο γραμμές να καταλάβουμε τι σου αρέσει και τι θα τραβήξει την προσοχή σου. Ό,τι δεν την τραβάει, απλά δεν θα σε ωφελήσει ιδιαίτερα αρχικά. Αλλά και όσο περισσότερο καλλιεργείς η ίδια το χωράφι σου, τόσα καινούρια σποράκια θα βρίσκουν εύφορο έδαφος να φυτρώσουν!

  Αυτό που θα σου πρότεινα είναι 3 τρόποι:
  1/ Μπες στη Βικιπαίδεια (αλλά και στην αγγλική wikipedia, αν διαβάζεις αγγλικά έστω και με τη βοήθεια λεξικού) και άρχισε από το άρθρο της ημέρας. Συνήθως είναι για κάποιο θέμα ή προσωπικότητα που έχει σχέση με την ημερομηνία, ή που επηρέασε τρέχοντα γεγονότα. Άνοιξε κάθε σύνδεσμο που σε πάει σε άλλα άρθρα, και διάβασέ τα στη συνέχεια. Αν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα κάποια πρόταση, δες ποια είναι η πηγή της – συχνά είναι online, αν μπορείς μπες να διαβάσεις και την πηγή.
  2/ Πήγαινε στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης όπου ζεις, ή κοντινότερης. Αν δεν υπάρχει πήγαινε σε βιβλιοπωλείο. Περιπλανήσου στους διαδρόμους, άνοιξε όποιο βιβλίο τραβήξει το μάτι σου, κάθησε κάτω και διάβασε ένα κεφάλαιο. Αν δεν σε τραβάει άστο και βρες ένα άλλο. Δες τα περιοδικά ειδικού ενδιαφέροντος. Διάβασε κριτικές ταινιών, σειρών (άπειρες online) και δες αν μπορείς να βρεις κάποια που σε τράβηξε.
  3/ Θα υποθέσω ότι αυτή τη στιγμή δεν είσαι φοιτήτρια, αν κάνω λάθος, με συγχωρείς. Ποια μαθήματα σου άρεσαν στο σχολείο; Ποια δεν παρακολούθησες καθόλου αλλά θα ήθελες; Μπες στο ebooks.edu.gr/new/ και περιπλανήσου. Έχει βιβλία, απλά αλλά και διαδραστικά, καθώς και παρουσιάσεις ειδικών θεμάτων για κάθε τάξη του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων ΕΠΑΛ. Κάθε ένα έχει τις δικές του πηγές, και ούτω καθεξής. Πιάσε ό,τι σε ενδιαφέρει και ξεκοκάλισε ό,τι υπάρχει.
  Μετά δες τι υπάρχει διαθέσιμο στις ιστοσελίδες στην ανάλογη σχολή ΤΕΙ/Πανεπιστημίου. Και θα σε πάει ο δρόμος στο εξής.

  Και μην ακούς τι λέει ο πατέρας σου. Αντίθετα προσπάθησε να του πιάσεις κουβέντα για κάτι που διάβασες ή είδες, και θα καταλάβεις γρήγορα πόσο φρόντισε ο ίδιος την προσωπική του καλλιέργεια!
  49  1
 5. Πολύ βαριά κουβέντα σε σημείο να φοβάμαι τρολιά. Δηλαδή ο πατέρας σου ποιος είναι, ο Αινστάιν (ο οποίος είχε χαρακτηριστεί αμόρφωτος στον τομέα των γλωσσικών επιστημών); Αλλά ας πούμε ότι δεν είναι τρολιά, οπότε το βασικό, πριν κάνεις το οτιδήποτε, βεβαιώσου ποια είναι η βάση της άποψης του μπαμπά σου να σε λέει αμόρφωτη! Υπάρχουν άπειρα βιβλία, ταινίες, ιστοσελίδες εκεί έξω και δεν εξυπηρετούν όλα τον ίδιο σκοπό.

  Αν δεν ξέρεις ποια είναι η βάση, τότε με τον μπαμπά σου έχεις πολύ χειρότερο πρόβλημα απ ότι μια μομφή για έλλειψη γνώσεων.
  10  1
 6. Θα μείνω στην ερώτηση σου…

  Ένα καταπληκτικό βιβλίο από το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις είναι το «Επικίνδυνος Οίκτος» του Stefan Zweig. Είναι πραγματικά ένα από τα βιβλία – σχολείο. Σίγουρα θα βρεις τον εαυτό σου κάπου μέσα στην ιστορία.
  Επιπλέον σου προτείνω να αρχίσεις να ψάχνεις μόνη σου βιβλία. Μπορείς να αφιερώσεις πολλές ώρες σε βιβλιοπωλεία για να καταλάβεις και εσύ η ίδια προς τα που κλίνεις και τι πραγματικά σου αρέσει. Δεν είναι απαραίτητο να αφοσιωθείς σε ένα είδος ούτε και πάντα να διαβάζεις κάποιο «βαρύ» βιβλίο. Σε κάθε περίπτωση ξεκίνα να διαβάζεις βιβλία. Θα ανοίξουν τους ορίζοντες σου, το μυαλό σου και θα σε γεμίσουν συναισθήματα.

  Είναι μια πολύ όμορφη διαδικασία αυτή που (λογικά) ο καθένας περνάει ψάχνοντας τον εαυτό του. Σου εύχομαι καλή αρχή 🙂
  8  0
 7. Οπως σχολίασαν και οι υπόλοιποι ο μπαμπάς σου είναι υπεύθυνος σε μεγάλο ποσοστό για τη μόρφωσή σου και 100% υπεύθυνος για τα εφόδια που χρειάζεσαι. Δηλαδή, ένας πατέρας που υποχρεώνει τα παιδιά του να εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση πχ μετά το σχολείο χωρίς να τους αφήνει χρόνο για να διαβάσουν ή να κάνουν κάποια δραστηριότητα δεν μπορεί μετά να τα χαρακτηρίζει αμόρφωτα γιατί αυτός τους στέρησε αυτή την ευκαιρία.

  Αν οι γονείς σου ως μικρή δεν σε πήγαν ούτε μια φορά στο θέατρο, δεν σου αγόρασαν κάποιο βιβλίο ή δεν σε πήγαν σε κάποιο μουσείο δεν μπορεί να σου ζητάνε τα ρέστα μετά. Το σχολείο από μόνο του δεν μορφώνει γιατί απλά σου ζητά να παπαγαλίσεις. Πρέπει να έχεις κάποιον δάσκαλο που να ενδιαφέρεται και να προσπαθεί να διδάξει σωστά τα παιδιά.

  Δεν μας λες τι εφόδια ή ευκαιρίες είχες όμως την επόμενη φορά που θα σου πει ο μπαμπάς σου οτι είσαι αμόρφωτη πες του οτι εκείνος δεν σε μόρφωσε.

  Τώρα για το τι να κάνεις για να μορφωθεις…διάβαζε! Δεν μπορώ να σου πω τι γιατί δεν ξέρω τι σου αρέσει όμως διάβαζε αρχικά νέα για να ξέρεις τι γίνεται στον κόσμο. Κι όταν ακούς μια είδηση αν δεν ξέρεις περι τίνος πρόκειται ψαξτο στο ίντερνετ διάβασε άρθρα για να ξέρεις τι γίνεται γύρω σου. Και μετά πήγαινε σε μουσεία, εκθέσεις, διάβασε βιβλία, άκου μουσική και δοκίμασε νέα πράγματα . Ομως πρέπει να είναι κάτι που σου αρέσει γιατί η μόρφωση διαρκεί μια ζωή και είναι σημαντικό να το απολαμβάνεις.
  11  2
 8. Αγαπητή,
  αν προσπεράσουμε τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό του μπαμπά σου, αυτό που πιστεύω ότι θα σε βοηθούσε είναι να διαβάσεις κάποια βιβλία τα οποία θα σου αρέσουν τόσο πολύ και θα σου ανοίξουν τόσο πολύ τους ορίζοντες που θα ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις και άλλα τέτοια βιβλία να διαβάσεις, δηλαδή βιβλία που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το διάβασμα.
  Σε εμένα, τέτοιο αντίκτυπο είχαν τα παρακάτω:
  Το χρονικό της Τέχνης (Gombrich), γιατί είναι μια ιστορία της τέχνης γραμμένη ώστε να είναι προσιτή σε όλους και να βοηθήσει τον καθένα να κατανοήσει και να αγαπήσει την τέχνη.
  Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ (Oscar Wilde), για χίλιους λόγους.
  Ο Μπαουντολίνο (Umberto Eco), για το απίθανο ανακάτεμα ιστορίας και μυθοπλασίας και για την αποδόμηση της θρησκείας.
  Tο νούμερο 31328 (Ηλίας Βενέζης), γιατί κατάλαβα τι σημαίνει πόλεμος και αιχμαλωσία από αυτούς που τον βίωσαν και με βοήθησε να εκτιμήσω το ότι ζω σε περίοδο και περιοχή ειρήνης.
  Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα (Claude Mosse), γιατί είναι από τις λίγες έρευνες που αφορούν τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στις αρχαίες ελληνικές κοινωνίες.
  Είναι από διαφορετικά πεδία το καθένα, είναι μια μικρή αρχή σε διάφορους τομείς γνώσης.
  25  0
  • Πολυ ωραια βιβλία! Μια συμβουλή που μου ειχε αντί χρήσιμη οταν ξεκίναγα και εγω διάβασμα βιβλίων. Αν κάποιο δε σου αρέσει ή δεν το καταλαβαινεις σταματά το διάβασμά του. Αλλά ξαναπίαστο σε ένα χρονο. Μπορει να σου φανεί πολυ διαφορετικό τότε….είχα εντυπωσιαστεί απο βιβλίο το οποίο δεν καταλάβαινα τι λέει και τη δεύτερη φορα μου έμοιασε με παραμύθι. Είχα ωριμάσει ως αναγνώστρια μάλλον….
   Το λέω αυτο γιατι ισως για κάποιον απαίδευτο του φανούν «βαριά»
   14   0
 9. Ωραία η απάντηση και τα σχόλια με προτάσεις, αλλά κι εμένα βαριά μου φάνηκε η κουβέντα που άκουσε η κοπέλα.
  Αν ο πατέρας σου το βρίσκει τόσο εύκολο να σε πει αμόρφωτη, θα πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει όταν τον ρωτήσεις ποια θεωρεί ότι είναι τα σημαντικότερα κενά σου, και – λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα και τα γούστα σου – ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για να αρχίσεις να τα καλύπτεις.
  Αυτό φυσικά αν θεωρείς ότι σε ξέρει κι έχετε σχετικά καλή σχέση.
  Έχουν αναφερθεί παραπάνω καλές προτάσεις για διάβασμα, αλλά και βίντεο πχ από YouTube και podcasts μπορούν να είναι μια καλή αρχή, αρκεί να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις ποιες πηγές είναι πιο πιθανό να είναι αξιόπιστες. Αλλιώς ξεκίνα μαθαίνοντας αυτό.
  8  0
 10. δηλαδή αποκλείεται να το έθεσε απλά με χιουμοριστικό τρόπο και να ‘χει καλή σχέση με τον μπαμπά της και να παίζουν και να αλληλο-κοροϊδεύονται και να ήθελε μόνο προτάσεις για βιβλία;
  τόσα συμπεράσματα από τέτοια ερώτηση;
  εγώ θα έλεγα γάμησέ τα όλα αμόρφωτη και πάρε εκείνο που λέει πως να κάνετε συζητήσεις για βιβλία που δεν έχετε διαβάσει ή για ταινίες που δεν έχετε δει, δεν θυμάμαι, ίσως υπάρχουν και τα δύο, και πέτα στον μπαμπά έτοιμες ατάκες.
  😀
  11  1
 11. Λοιπόν, αγαπητή φίλη, μπορεί ο μπαμπάς σου να είπε χοντράδα, αλλά μπορεί αυτό να αποτελέσει αφετηρία για να ξεκινήσεις μόνη σου την καλλιέργεια σου, κάτι που θα σου αποφέρει οφέλη που ούτε φαντάζεσαι τώρα! Πρέπει να είσαι μεθοδική: καταρχάς αν δεν γνωρίζεις ήδη, φρόντισε να μάθεις καλά αγγλικά, ώστε να μπορείς να ενημερώνεσαι σχεδόν για τα πάντα. Διάβασε τη Μικρή Ιστορία του Κόσμου και την Ιστορία της Τέχνης και ξεκίνα τα ντοκιμαντέρ αν σου πέσει βαρύ το διάβασμα (δεν είναι καταναγκαστικό, υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς τη γνώση). Όσον αφορά την απόλαυση του διαβάσματος, ξεκίνα από ένα βιβλίο που σου γεμίζει το μάτι, ας είναι και Jo Nesbo, δεν χρειάζεται να είναι Ντοστογιέφσκι -γιατί θα σε αποθαρρύνει- και σιγά σιγά θα σου ανοίξει η όρεξη και για τους κλασικούς. Το σημαντικό είναι να αρχίσεις να αποκτάς άποψη για την καθημερινότητα, φρόντισε να μπαίνεις κάθε μέρα στη Lifo και να ενημερώνεσαι, μπες σε όλες τις κατηγορίες και διάβασε, διάβασε, διάβασε με καφεδάκι και μουσική! Γίνε συνδρομήτρια στο netflix με 10 ευρώ το μήνα και δες σειρές τύπου Fargo (κινηματογράφηση άλλου επιπέδου), Breaking Bad (κοινωνικό και ταξικό σχόλιο), Sense 8 (για να ανοίξει το μυαλό σου στα στερεότυπα περί φύλου), House of Cards (για να σε διδάξει πολιτικά), Dear White People (αντι-ρατσιστική επιμόρφωση). Δες και ντοκιμαντέρ, είναι πολύ ωραίες οι παραγωγές του. Όλο αυτό δες το σαν παιχνίδι, απόλαυσε το και φρόντισε να συζητάς με όποιον ενημερωμένο βρεις εκεί έξω. Επίσης, βάλε youtube μεγάλους συνθέτες, αλλά και blues και άλλα σημαντικά είδη μουσικής και έχε το στο background. Όλα αυτά θα σου πέσουν βαριά στην αρχή, αλλά κάνε υπομονή και θα έρθει η ανταμοιβή, θα το δεις σε καμιά δεκαετία πόσο πολύ θα σε βοηθήσει όλο αυτό να κατανοήσεις τον κόσμο γύρω σου και πόσο ωραίο είναι αυτό!
  4  4
  • Να προσθέσω στις σειρές και το Handmaid’s Tale και το Big little lies, που κατά τη γνώμη μου είναι καταπληκτικές παραγωγές από άποψη σκηνοθεσίας, αισθητικής και ερμηνειών και ξεκάθαρες απαντήσεις στο Γιατί χρειαζόμαστε τον φεμινισμό.
   6   1
 12. Εκτός από όσα ήδη είπαν η Λένα και οι σχολιαστές, για εμένα μια καλή μέθδος είναι να ρωτάς. Να μη φοβάσαι οτι θα φανεί η «αμορφωσιά» σου. Κανείς δε γεννήθηκε με τη Wikipedia στο κεφάλι του. Η γνώση χτίζεται σιγά σιγά, και ποτέ δεν είναι πολύ αργά (ούτε και πολύ νωρίς) για να τη χτίσεις. Απαιτεί συνεχή προσπάθεια.

  Οπότε επανέρχομαι: Μη ντρέπεσαι να ρωτήσεις. Αν κάποιος αναφέρεται σε ένα γεγονός/συγγραφέα/φιλοσοφική θεωρία/ταινία κτλ που δε το πολυξέρεις, ρώτα. Με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον. Ακόμα και ο κόσμος που είναι πολύ ψωνισμένος για τις γνώσεις του συνήθως χαίρεται να προτείνει βιβλία κτλ.

  Είναι και μια καλή τεχνική για να ανακαλύψεις ποιοι το παίζουν μορφωμένοι ενώ δεν είναι. Δε φαντάζεσαι πόσες φορές η ατάκα «Οχι δεν έχω διαβάσει τον τάδε, τι πραγματεύεται?» θα φέρει το συνομιλητή σου σε τεράστια αμήχανια (ή θα τον νευριάσει περισσότερο ανάλογα με τη συνομιλία). Βέβαια το μεγάλο σου κέρδος θα έρθει από τον κόσμο που έχει γνώσεις και χαίρεται να τις μοιράζεται. Δε φαντάζεσαι πόσα θα μάθεις αν δείξεις λίγο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον αντί για ντροπή και τύψεις (και ας είναι δύσκολο στην αρχή, το λέω από προσωπική εμπειρία).

  ΥΓ: Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες θα έλεγα οτι είναι και μία πολύ καλή τεχνική προσέγγισης στο μπαμπά σου. Για δοκίμασε να τον ρωτήσεις ευθέως την επόμενη φορά που θα του δώσεις αφορμή να σε πει αμόρφωτη…
  9  0
 13. Εκτός απ το διαβάσεις και δεις ότι σου προτεινουν οι σχολιαστές,υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Ν αναπτύξεις κριτική ικανότητα.
  Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις απ το γιατί ο μπαμπάς σου σε χαρακτηρίζει αμορφωτη από πάντα. (Μα, από πάντα; Ακομα και από 10 χρόνων;)
  6  0
 14. Μην κάνεις ποτέ τίποτα για να αποδείξεις κάτι σε κάποιον. Αν κάποιος σου λέει «πήγαινε εκεί», μην πας μόνο και μόνο επειδή στο είπε αλλά μην πας κιόλας στην αντίθετη κατεύθυνση για να νιώσεις πιο ελεύθερη. Κρίνε τι είναι καλό για σένα ανεξάρτητα από την (κακοπροαίρετη) κριτική των άλλων. Πάντα θα υπάρχει κάποιος (και όχι μόνο ένας) που θα προσπαθεί να σε αλλάξει, να σε φέρει στα μέτρα του ή να σε μειώσει προς όφελος του. Ναι, ακόμα και ο ίδιος σου ο πατέρας. Μην τον αφήσεις.

  Υ.Γ.: Haruki Murakami – 1Q84, πίστεψε με… για περίεργα γούστα, αλλά αν σου αρέσει, είναι σαν σεμινάριο φιλοσοφίας μέσα από υπέροχη μυθοπλασία
  1  0

Σχολιάστε