Αγαπητή «Α, μπα»: Ο πατέρας μου πάντα με χαρακτήριζε αμόρφωτη

Θέλω επιτέλους να το αλλάξω αυτό

Λοιπόν , είμαι 20 και θέλω να καλλιεργήσω λίγο τον εαυτό μου!ο μπαμπάς πάντα με χαρακτηρίζε αμόρφωτη κτλ…θέλω επιτέλους να το αλλάξω,θέλω προτάσσεις για must βιβλία,ταινίες, οτιδήποτε θα ηταν καλο να έχω διαβάσει , δει ,ακουσει!

-Τι να σπείρω στο χωράφι μου?

 

Βρε παιδί μου πολύ με στενοχώρησε αυτή η ερώτηση. Ο μπαμπάς πάντα σε χαρακτήριζε αμόρφωτη; Από πότε είναι αυτό το πάντα; Μόλις είκοσι είσαι. Και τι λέξη είναι αυτή από πατέρα προς κόρη; Πού να δεις πώς τον χαρακτηρίζω εγώ τώρα στο μυαλό μου.

Δεν ξέρω σε τι να απαντήσω – στο θέμα του πατέρα σου, ή σε αυτό που ρωτάς; Θα προσπαθήσω να κάνω και τα δύο.

Δεν ξέρω τι άνθρωπος είναι ο πατέρας σου, αυτό που σου λέει είναι βαρύ για τα δικά μου αυτιά, αλλά δεν μπορώ να ξέρω το ύφος, τον τόνο, τον χαρακτήρα του. Ξέρω όμως ότι σε έχει επηρεάσει τόσο ώστε να το θεωρείς ζήτημα που πρέπει να λύσεις. Πραγματικά δεν ξέρω αν κάποιος στα είκοσι του μπορεί να χαρακτηριστεί αμόρφωτος, όταν μόλις έχει τελειώσει την βασική εκπαίδευση και είναι ενήλικας εδώ και δυο χρόνια. Αν είναι, τότε φταίνε οι γονείς του γι’ αυτό. Πέρα από το σχολείο που δίνει τα βασικά εργαλεία, η αναζήτηση της μάθησης και ο τρόπος αναζήτησης είναι κάτι που μαθαίνεις – ή δεν μαθαίνεις – μέσα στην οικογένεια σου.

Για το πρακτικό μέρος, τώρα. Θα σου πουν πολλά στα σχόλια, είμαι βέβαιη. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, όπως και ότι δεν υπάρχουν βιβλία ή ταινίες που πρέπει «οπωσδήποτε» να δεις. Δεν θα σε βοηθήσουν οι κατάλογοι άλλων ανθρώπων. Αυτά που μου αρέσουν τώρα δεν μου άρεσαν όταν ήμουν 20 και αν ήμασταν και οι δυο 20 δεν θα μας άρεσαν τα ίδια πράγματα. Αυτό που πρέπει να μάθεις είναι πώς να βρίσκεις πράγματα που σου αρέσουν, και φοβάμαι ότι δεν έχεις ιδέα πώς να το κάνεις, αλλιώς δεν θα ρωτούσες εδώ.

Ευτυχώς για σένα ζεις σε εποχή που υπάρχει το ίντερνετ. Εγώ θα ξεκινήσω από το πιο απλό. Διαβάζεις α μπα, άρα φαντάζομαι ότι διαβάζεις και τη lifo. Βάλε και τα μικροπράγματα του Άρη μέσα. Αν διαβάσεις όλα αυτά, και αν συνεχίσεις να τα διαβάζεις, μαζί με τις ειδήσεις, κάποια στιγμή θα βρεις κάτι που σου φαίνεται ενδιαφέρον. Μην πιεστείς να βρεις κάτι ενδιαφέρον επειδή νομίζεις ότι θα έπρεπε να σου φαίνεται. Κοίτα τα όλα όπως κοιτάς οδοντόπαστες στο σούπερ μάρκετ. Να είσαι χαλαρή μέχρι κάτι να ξεπηδήσει στα μάτια σου ως ενδιαφέρον. Μπορεί να πάρει καιρό, αλλά θα γίνει. Η γνώση χτίζεται σιγά σιγά, και η μια πληροφορία κουμπώνει πάνω σε άλλες. Δεν μπορείς να μάθεις κάτι χωρίς να μπορείς να το συσχετίσεις με κάτι που ξέρεις ήδη. Θα σε οδηγήσει το ενδιαφέρον σου, αλλιώς θα ξεχάσεις ό,τι διαβάζεις μέσα σε μέρες, αν όχι ώρες. Είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Όταν βρεις κάτι που σου φαίνεται ενδιαφέρον, ψάξε στο γκουγκλ να μάθεις κι άλλα γι’αυτό το ζήτημα. Και κάπως έτσι θα αρχίσεις να φτιάχνεις μέσα σου το οικοδόμημα της γνώσης.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

35 points
Upvote Downvote

Total votes: 45

Upvotes: 40

Upvotes percentage: 88.888889%

Downvotes: 5

Downvotes percentage: 11.111111%

37
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
21 Θέματα σχολίων
16 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
28 Συντάκτες σχολίων
SeroxatτοστογιεφσκιGiorgos PanopoulosScotland for HolidaysMia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Tropique
Μέλος

Αγαπητή αναγνώστρια, ο μπαμπάς έχει ασχοληθεί καθόλου με τη μόρφωσή σου τα τελευταία 20χρόνια; Δε μας λες τι κάνεις, τι έχεις κάνει στο παρελθόν, αλλά συμπεραίνω πως μέχρι τώρα ζούσες σε έναν μικρόκοσμο, χωρίς ενδιαφέροντα. Υποθέτω ότι δεν έμαθες ξένες γλώσσες, δεν παιδεύτηκες στα μαθήματά σου, είσαι ίσως ανορθόγραφη σε σημείο που βγάζει μάτι, και δεν ξέρεις βασικά ιστορικά πραγματα όπως ποιοι πολέμησαν ποιους την 28η Οκτωβρίου (να μην πω για τη δολοφονία Λαμπράκη που ήταν κ θέμα πρόσφατα) και γενικά επιδείκνυες αδιαφορία για τα πάντα εκτός του μικρόκοσμου. Εχουν μεγάλη ευθύνη οι γονείς, έχεις κι εσύ. Και η μόρφωση… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος

Μήπως είσαι ο μπαμπάς της με ψευδώνυμο;

Οχεντρα
Μέλος

Χαχαχα

Tropique
Μέλος

Μάλλον όχι. Οπως λέω παραπάνω ο μπαμπάς έχει τεράστια ευθύνη για το πώς είναι το παιδί του στα 20. Και φυσικά δε μιλάς έτσι στο παιδί σου. Ομως η κοπέλλα φαίνεται πως δε διαφωνεί με αυτό το χαρακτηρισμό. Εκτός κι αν ο μπαμπάς είναι ένας ψωνισμένος δόκτωρ σε ιδρυμα επιπέδου Χάρβαρντ, που γι΄αυτόν ό,τι και να κάνει το παιδί, δεν είναι αρκετό, και ο πήχυς απλά δεν έχει όριο ποτέ.

Maggie
Μέλος

Έλα tropique, βάζει τόνους τουλάχιστον και το «και» ολόκληρο, όχι κ.

idril
Μέλος

Εσύ δηλαδή @Tropique πώς έβγαλες όλα αυτά τα συμπεράσματα που, παρεμπιπτόντως, δυσχεραίνουν την ανασφάλεια της ερωτώσας;
Λίγη προσοχή και σεβασμός ρε παιδιά, δεν βλάπτει…

Tropique
Μέλος

Πώς ορίζεις τον αμόρφωτο στην ηλικία των 20;
Δε θα έλεγα τίποτα απ΄όλα αυτά αν δε φαινόταν και η ίδια να το πιστεύει. Εξάλλου, δε μας δίνει κι αρκετά στοιχεία.
Ξέρετε, υπάρχουν παιδιά σε αυτή την ηλικία που πραγματικά είναι αμόρφωτα. Κι ας έχουν τελειώσει σκούντα-βρόντα το σχολείο.
Πάντως, η κοπέλλα θέλει να κάνει κάτι γι αυτό. Η αφορμή είναι ο πατέρας της τώρα, αργότερα μπορεί να είναι οι παρέες, η σχέση, οι συνεργάτες κλπ.

idril
Μέλος

Ακριβώς επειδή θέλει να μάθει και ρωτάει, θα απέφευγα να εκθέσω αυθαίρετα συμπεράσματα για τη μέχρι τούδε μόρφωσή της. Πραγματικά δεν ξέρουμε τίποτε για την θεματοθέτρια, πέρα από το κίνητρό της και την επιθυμία της.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος

Δεν τσακίζουμε τα πόδια κάποιου που παραδέχεται την άγνοιά του και ζητά να μάθει. Δεν κερδίζεις τίποτα, δεν παίρνεις τα εύσημα για τις δικές σου γνώσεις και αποκτάς το προφίλ του ακατάδεχτου.

Lady Chatterley
Μέλος

@Tropique: Το ότι η ίδια μπορεί να το πιστεύει, δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. Κι εγώ πιστεύω πως πρέπει να χάσω βάρος, αλλά το BMI μου λεει πως δεν χρειαζεται. Η πραγματικότητα και η κατανόηση της πραγματικότητας είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Alex
Μέλος

Από που τα συμπέρανες οοολα αυτά;

Louk Ritia
Μέλος

Το θέμα ειναι ότι η κοπέλα το έχει αποδεχτεί πλήρως αυτό που της λέει ο πατέρας της – για τον οποίο πολύ θα ήθελα να μάθουμε κάτι παραπάνω, πόσο μορφωμένος ας πούμε είναι αυτός και με ποια κριτήρια υπολογίζεται η μόρφωση. Το έχει αποδεχτεί λοιπόν, δε φαίνεται να έχει καμία διάθεση για αμφισβήτηση, ίσως να το ακούει τόσο καιρό που δε βρίσκει λόγο να το αμφισβητήσει ή θαυμάζει τόσο τον πατέρα της που το θεωρεί αυτονόητο ότι έχει δικιο. Αν μαθαίναμε όμως τι είδους μόρφωση έχει ο πατέρας σου, ώστε να έχει όλο το θράσος του κόσμου να σε αποκαλεί… Διαβάστε περισσότερα »

Mileena
Μέλος

Τραγικούλης ο πατέρας σου.

Μέλος

λιπασμα ανα 20 μερες για ανθοφορια και ψεκασμο καθε 15 με τριπλο μιγμα για μυκητες, εντομα και ακαρεα..

Κοντράριος
Μέλος

Όχι και τριπλό μίγμα και μας βγει ψεκασμένη!

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος

Η κοπέλα δε ζητάει να της πούμε χαρακτηρισμούς για τον μπαμπά της, κάνει μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Αυτό για να το καταλάβει κανείς, χρειάζεται να ξέρει μόνο ανάγνωση. Επειδή όμως εμείς εδώ είμαστε πολύ μπροστά και έχουμε ντοκτορά, κακολογούμε σε μια 20χρονη τον μπαμπά της, όταν μας ρωτάει τι να διαβάσει.

Mileena
Μέλος

Τον κακολογούμε γιατί μας έδωσε πάτημα η κοπέλα,που έχει πλήρως αφομοιώσει και αποδεχτεί το κοσμητικό επίθετο με την οποίο τη στόλισε.Προσωπικά,αντί να της πω διάβασε το λχ «Ταπεινοί και καταφρονεμένοι» του Ντοστογέφσκι ή τη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα αυθόρμητα σχολίασα τον πατέρα της,ο οποίος αντί να της δώσει κατευθυντήριες γραμμές,την υποτιμά.

idril
Μέλος

Αγαπητή Καλλιεργήτρια, Όπως λέει και η σοφή Λένα, δεν μπορούμε από δυο γραμμές να καταλάβουμε τι σου αρέσει και τι θα τραβήξει την προσοχή σου. Ό,τι δεν την τραβάει, απλά δεν θα σε ωφελήσει ιδιαίτερα αρχικά. Αλλά και όσο περισσότερο καλλιεργείς η ίδια το χωράφι σου, τόσα καινούρια σποράκια θα βρίσκουν εύφορο έδαφος να φυτρώσουν! Αυτό που θα σου πρότεινα είναι 3 τρόποι: 1/ Μπες στη Βικιπαίδεια (αλλά και στην αγγλική wikipedia, αν διαβάζεις αγγλικά έστω και με τη βοήθεια λεξικού) και άρχισε από το άρθρο της ημέρας. Συνήθως είναι για κάποιο θέμα ή προσωπικότητα που έχει σχέση με την… Διαβάστε περισσότερα »

Βλαξ Μάμπα
Επισκέπτης

Πολύ βαριά κουβέντα σε σημείο να φοβάμαι τρολιά. Δηλαδή ο πατέρας σου ποιος είναι, ο Αινστάιν (ο οποίος είχε χαρακτηριστεί αμόρφωτος στον τομέα των γλωσσικών επιστημών); Αλλά ας πούμε ότι δεν είναι τρολιά, οπότε το βασικό, πριν κάνεις το οτιδήποτε, βεβαιώσου ποια είναι η βάση της άποψης του μπαμπά σου να σε λέει αμόρφωτη! Υπάρχουν άπειρα βιβλία, ταινίες, ιστοσελίδες εκεί έξω και δεν εξυπηρετούν όλα τον ίδιο σκοπό.

Αν δεν ξέρεις ποια είναι η βάση, τότε με τον μπαμπά σου έχεις πολύ χειρότερο πρόβλημα απ ότι μια μομφή για έλλειψη γνώσεων.

_thenewclassic
Μέλος

Θα μείνω στην ερώτηση σου… Ένα καταπληκτικό βιβλίο από το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις είναι το «Επικίνδυνος Οίκτος» του Stefan Zweig. Είναι πραγματικά ένα από τα βιβλία – σχολείο. Σίγουρα θα βρεις τον εαυτό σου κάπου μέσα στην ιστορία. Επιπλέον σου προτείνω να αρχίσεις να ψάχνεις μόνη σου βιβλία. Μπορείς να αφιερώσεις πολλές ώρες σε βιβλιοπωλεία για να καταλάβεις και εσύ η ίδια προς τα που κλίνεις και τι πραγματικά σου αρέσει. Δεν είναι απαραίτητο να αφοσιωθείς σε ένα είδος ούτε και πάντα να διαβάζεις κάποιο «βαρύ» βιβλίο. Σε κάθε περίπτωση ξεκίνα να διαβάζεις βιβλία. Θα ανοίξουν τους ορίζοντες σου,… Διαβάστε περισσότερα »

_thenewclassic
Μέλος

*Επίσης ανάμεσα στα βιβλία που θα διαβάσεις, προτείνω και Κωστάκη Ανάν (όλα του τα βιβλία). Ειλικρινά θα σε μορφώσει.

Scotland for Holidays
Μέλος

Και θα την κανει να γελασει. Πολυ!

TheHippieHippieShake
Μέλος

Μαντέψτε ποιός είναι ο πραγματικός «αμόρφωτος» της οικογένειας.