Αγαπητή «Α, μπα»: Ο πατέρας έχει λόγο στο θηλασμό του μωρού;

Είναι μόνο απόφαση της μάνας;

Είμαι πολύ μπερδεμένη. Για το θηλασμό…. Ο πατέρας του παιδιού δεν έχει λόγο στο αν η γυναίκα θα θηλάσει; Πως γίνεται να μην έχει για κατι τοσο σημαντικό; Αναπόφευκτα η τελική απόφαση θα ναι της μάνας ναι, αλλά ο πατέρας δεν (πρέπει να) έχει καθολου λογο; Αν η έγκυος κάπνιζε θα είχε λόγο ο πατέρας;; Με μπερδεύει πολύ αυτό το ζήτημα του θηλασμού…. Δεν αναφέρομαι στις πιέσεις της κοινωνίας, μιλάω για το αν ο πατέρας του μωρού επιθυμώντας το καλύτερο για το μωρό θέλει να το θηλάσεις, ενώ εσύ για χι ψι λόγους δε θέλεις (αλλά όμως μπορείς).

-Αλέκα

Αν δεν θέλεις, δεν μπορείς κι όλας. Πού είναι το μπέρδεμα; Γιατί δεν είναι το “δεν θέλω” αρκετά καλό για να σταματήσει εκεί η κουβέντα;

Το καλύτερο για το μωρό του πατέρα είναι αυτό που είναι καλύτερο για τη μητέρα του μωρού. Το καλύτερο για το μωρό δεν είναι κάτι μονοσήμαντο, κάτι αυτόνομο, όπως είναι το θηλάζει/δεν θηλάζει, γιατί το μωρό δεν θα το θηλάσει ρομπότ, θα το θηλάσει άνθρωπος. Το καλύτερο για το μωρό είναι αυτό που είναι καλύτερο για όλη την οικογένεια.

Άκου να δεις. Δεν είναι μόνο ότι είναι δύσκολος ο θηλασμός, έτσι κι αλλιώς. Είναι ότι όσο θηλάζει μια γυναίκα, δεν είναι αυτόνομη. Οπότε, όποιος θέλει να θηλάσει η γυναίκα του, να βρει έναν τρόπο ώστε αυτή η γυναίκα να είναι σπίτι και να μη δουλεύει για όσο θηλάζει, να έχει και φροντίδα, και βοήθεια, και ώρες δικές της για χαλάρωση και διασκέδαση, και δικό της εισόδημα που θα ξοδεύει όπως θέλει, χωρίς να ζητάει έγκριση. Γιατί αυτό που είναι “καλό για το μωρό” είναι μια γυναίκα εξαρτημένη οικονομικά, άπλυτη, άφαγη, αχτένιστη, κλεισμένη στα ντουβάρια όλη μέρα, με μια μόνιμη και έντονη ευθύνη, ή μια γυναίκα που τρέχει αλαφιασμένη να αποστειρώσει να πλύνει αντλίες να βγάλει γάλα να πλύνει ξανά να καταψύξει να φύγει να γυρίσει να θηλάσει να μαγειρέψει να αντλήσει να πλύνει να αποστειρώσει 45 χιλιάδες κομματάκια της αντλίας. Έχεις δει αντλία; Αν όχι, φαντάσου ένα όργανο βασανισμού, και το βρήκες.

Δεν θα αρχίσουμε πάλι την κουβέντα για την ανωτερότητα του μητρικού γάλατος. Έστω ότι είναι ανώτερο. Ε, δεν θα δώσουμε το ανώτερο στο παιδί μας σε αυτό το θέμα, θα δώσουμε το αμέσως καλύτερο, που δεν είναι και χάλια, είναι καλό κι αυτό. Το κέρδος θα είναι η ψυχική ισορροπία ενός άλλου ανθρώπου, που είναι και ο κύριος φροντιστής του παιδιού. Ο πατέρας του παιδιού, θα το δεχτεί, όπως θα δεχτεί και ότι το παιδί του δεν θα πάει στο καλύτερο σχολείο που υπάρχει, αλλά σε αυτό που θα μπορεί να το στείλει, και δεν αναφέρω τυχαία το σχολείο, το λέω γιατί το θεωρώ πιο σημαντικό από το τι γάλα θα πίνει τον πρώτο χρόνο από τα εβδομήντα που θα ζήσει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

141 points
Upvote Downvote

100
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
30 Θέματα σχολίων
70 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
49 Συντάκτες σχολίων
ΕλάφιΙωάνναlalalaMusesorrypatricia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αντε πάλι μ’αυτό, κε κοχόνες; όσοι δεν θηλάσαμε, δεν πάθαμε ΤΙΠΟΤΑ, και σπουδές κάναμε, και πρωταθλητισμούς και τις μαλ@κίες μας κι απ’όλα – δεν βγάλαμε κέρατα, πέρα απ’τον παραδοσιακό τρόπο. Καραμπινάτο μέσο αστυνόμευσης γυναικών.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και οι γιαγιάδες μας έκαναν ότι τους υπαγόρευαν οι άντρες, και οι μανάδες μας το ίδιο και κουβέντα δεν λέγανε, πάθανε τίποτα; Το γάμο τους κρατούσανε και ζάχαρη περάσανε. Σοβαρά τώρα;
Όταν δίνουμε τέτοια επιχειρήματα για την επιλογή του μη-θηλασμού, πιο πολύ αποδυναμώνουμε παρά στηρίζουμε τις μητέρες που επέλεξαν να μην θηλάσουν. Δεν χρειάζεται δικαιολογία, δεν θέλει να θηλάσει και πρέπει να είναι σεβαστό και αρκετό.

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Chachacha βρίσκω ανόητο τον δικό σου συσχετισμό με την καταπίεση γενεών γυναικών με αυτό που λέει η Neverlander. Κρατήσανε το σπίτι και περάσανε ζάχαρη;Σοβαρά τώρα;
Και ναι, πρόκειται για μέσο αστυνόμευσης γυναικών

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νομίζω ότι ήταν φανερό ότι επέλεξα κάτι τόσο ανόητο για να δώσω έμφαση στο ότι δεν χρειάζεται καμιά δικαιολογία για να υποστηρίξει μία γυναίκα την επιλογή της. Επίσης η Neverlander το έθεσε πολύ σωστά. Το ψευτοδίλημμα είναι το μέσο αστυνόμευσης, όχι ο θηλασμός.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Cahachacha, ρε γαμώτο το είδα και πιο κάτω και δεν περίμενα να βγει έτσι, οπότε ας διευκρινίσω εδώ: δεν το είπα ως επιχείρημα. Σκεφτόμουν τη γενιά μου των 30+ και πώς αυτό το ψευτοδίλημμα δεν ετίθετο τότε και πώς μια νέα μαμά στο σήμερα βάλλεται από παντού, ακόμα και μέσα σ’αυτό το σάιτ. Σε αυτή τη μαμά πήγαινε το σχόλιο μου, τύπου, μη μου αγχώνεσαι που δεν θήλασες για τον χ λόγο, όλα καλά.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Neverlander σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση γιατί μου αρέσουν πολύ οι τοποθετήσεις σου γενικά και μου κακοφάνηκε όταν το διάβασα. Ψευτοδίλημμα, ακριβώς αυτό είναι.

gore gore girl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

σε μια επομενη συναντηση παντως εγω θα σου ψηλαφησω το κεφαλι για 666, καλου κακου κ δια παν ενδεχομενον, νεβερλαντερ

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αλουμινατη 😂😂😂 με δική σου ευθύνη! [έχουμε γνωριστεί σε συνάντηση;να χαρω;]

gore gore girl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

αμπα

Sleepy yet busy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί να έχει μόνο ο άντρας;;Εγώ λέω πάντως να τεθεί σαν θέμα προς ψηφοφορία σε ένα κυριακάτικο μάζεμα του σογιού. Την ώρα που ψήνεται η χοιρινή στα κάρβουνα να συζητηθεί ρε παιδί μου, να υπάρξει λίγο δουλίτσα και απλά να ανακοινωθεί στη μάνα τι αποφασίστηκε. 🤦‍♀️

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

“Γιατί αυτό που είναι “καλό για το μωρό” είναι μια γυναίκα εξαρτημένη οικονομικά, άπλυτη, άφαγη, αχτένιστη, κλεισμένη στα ντουβάρια όλη μέρα, με μια μόνιμη και έντονη ευθύνη, ή μια γυναίκα που τρέχει αλαφιασμένη να αποστειρώσει να πλύνει αντλίες να βγάλει γάλα να πλύνει ξανά να καταψύξει να φύγει να γυρίσει να θηλάσει να μαγειρέψει να αντλήσει να πλύνει να αποστειρώσει 45 χιλιάδες κομματάκια της αντλίας.” Πιστεύω ακράδαντα ότι για το μωρό είναι καλύτερο ό,τι είναι καλύτερο για τη μαμά και για την οικογένεια κατ’επέκταση. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί αυτή η τόσο απόλυτη περιγραφή; Ναι είναι δέσμευση ο θηλασμός… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Πως μπορεί να έχει λόγο ο πατέρας για κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο το σώμα της μητέρας;

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έχει λόγο για την τροφή του παιδιού, όχι για το σώμα της μητέρας. Αν η μητέρα θέλει να θηλάσει και ο πατέρας το ίδιο όλα καλά, αλλά για μένα θα πρέπει και εδώ να είναι σαφές και στους δύο ότι εφόσον η μητέρα αναλαμβάνει τη σίτιση με αυτό τον τρόπο, ο πατέρας ισοφαρίζει με άλλες πράξεις (είτε αφορούν το μωρό, είτε δουλειές στο σπίτι, είτε φροντίδα της μητέρας, ό,τι κρίνουν ότι τους βολεύει). Τώρα αν η μητέρα δεν θέλει για δικούς της λόγους (όποιος και αν είναι αυτός) η συζήτηση πρέπει να σχετίζεται με το τι εναλλακτικές έχουν και είναι… Διαβάστε περισσότερα »

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ελα τώρα no_roots, τι αθώα που είσαι. Εδω μερικοί έχουν λόγο αν θα πάρουμε ή θα χάσουμε δυο κιλά, δεν θα πουν την αποψάρα τους για θέμα που αφορά το βλαστάρι τους;;;

Ανέκδοτο σχετικό (με τα κιλά όχι με το θηλασμό)
– Αγάπη μου μην τρως άλλο θα γίνεις σαν τη μάνα σου
– Τι εννοείς μωρό μου; Χήρα;

: )) δε τον χάλασε!

gore gore girl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αχαχαχαχαχα, β οπως βασανιζομαι απο τα γελια

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ε ναι no_roots, και μετα το ‘ο καθένας έχει το λόγο του και τα θέλω του για το τι είναι κατάλληλο για τη δική τους οικογένεια’ μπορει και να καταληξει στο ‘μη φορεσεις κοντη φουστα μπροστα στο παιδι, δεν ειναι ντυσιμο αυτο για μανα’. Και μετα ποιος ξερει που.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Από τη στιγμή που μόνο ο ένας από την οικογένεια πρέπει να υποστεί την οποιαδήποτε ταλαιπωρία, τότε ο άλλος δεν έχει λόγο. Για να μην πούμε και τα αυτονόητα, ότι δηλαδή θα έπρεπε τον σύζυγο/σύντροφο να τον ένοιαζε πρώτα από όλα η ψυχική ηρεμία της γυναίκας του.
Με τη δική σου λογική, θα έπρεπε αν μια γυναίκα ήθελε να κάνει έκτρωση, να λάβει υπόψη της το τι θέλει ο σύντροφος της.

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εγώ κατάλαβα ότι η συγκεκριμένη περιγραφή αφορά την περίπτωση μια γυναίκα να δουλεύει και να θηλάζει ενα μικρό μωρό πχ 3 μηνών που ακόμα θηλάζει πολυ πολυ συχνά. Και όντως πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μοιάζει με βασανιστήριο. Επειδή γυρνάς απο την δουλειά και αντι να ξεκουραστεις πρέπει να φροντίσεις το μωρο και να φροντίσεις να βγαλεις γαλα για την επόμενη. Εγώ ημουν τυχερη και τον πρώτο χρόνο δεν δουλευα και θηλαζα. Ομως, οταν γυρισα στην δουλεια ο θηλασμος, που δεν ηταν και πια συχνος, με εξάντλησε.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το “να έχει λόγο” όπως αναφέρεις σε κάτι που αφορά το σώμα του άλλου, γίνεται να μην είναι επεμβατικό.
Για παράδειγμα εγώ μπορεί να φοβάμαι αν ο πατέρας καπνίζει ότι θα τον χάσει το παιδί νωρίς, άρα να κόψει το κάπνισμα. Για το καλό του παιδιού. Αδιαμφισβήτητα είναι καλύτερο. Αδιαμφισβήτητα είναι και επεμβατικό.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σωστά, αλλά αν είναι κάτι που σε προβληματίζει δεν θα πρέπει να μπορείς να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου; Φυσικά και δεν θα του επιβάλεις κάτι και θα σεβαστείς την απόφασή του. Γιατί θα πρέπει να φοβόμαστε αμφότεροι να μοιραστούμε τις σκέψεις μας εάν η έκφρασή τους γίνεται με σεβασμό απέναντι στους άλλους; Να μη μιλάμε καθόλου τότε πέρα από θέματα όπως ο καιρός και οι λογαριασμοί, μήπως και κατά λάθος επέμβουμε στην ζωή του άλλου, όπως οι συγκάτοικοι. Όταν αναφερόμαστε στις σχέσεις ενός ζευγαριού που έχουν αποφασίσει να έχουν κοινή ζωή, αρνούμαι να τους αντιμετωπίσω ως αντίπαλους. Αν… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Αυτό ακριβώς λέω, ότι αν ο προβληματισμός είναι ότι το παιδί θα στερηθεί κάτι αν δεν θηλάσει, αυτό από μόνο του είναι επαρκές βάρος για μία μητέρα. Ξέρει και η ίδια τα οφέλη και έκανε το ζύγι της, οπότε η γνώμη του άλλου μου φαίνεται περιττή.
Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ κανένα τρόπο που θα εκφραζόταν αυτός ο προβληματισμός που δεν θα ήταν (για ‘μένα) παρεμβατικός.
Οπωσδήποτε σε θέματα που αφορούν το σώμα και την υγεία (ψυχική και σωματική) του συντρόφου. Για τυχόν άλλους προβληματισμούς, άλλο θέμα.

sugar
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Νομίζω πως περιγράφεται έτσι για τις γυναίκες που το νιώθουν έτσι αλλά δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να το ξεστομίσουν. Δεν αφορά τις γυναίκες που οι συνθήκες του θηλασμού είναι καλύτερες.
Για μένα ο πατέρας αυτό που μπορεί να κάνει -αν τον αφορά το θέμα του θηλασμού- είναι να ρωτήσει τη μητέρα τί έχει σκοπό να κάνει και να την ακούσει χωρίς να έχει ήδη στο μυαλό του μια σωστή απάντηση (όποια κι αν είναι αυτή).

Μπουρμπουλήθρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@Chachacha, γράψαμε πανομοιότυπο σχόλιο, μέχρι και στο “πιστεύω ακράδαντα”! Χρόνια είχε να μου συμβεί κάπου αυτό! 😀

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το είδα και σκέφτηκα τζάμπα τα έγραψα, η Μπουρμπουλήθρα μια χαρά τα λέει. Είναι κρίμα πραγματικά να διαβάζουν γυναίκες που δεν έχουν παιδιά μόνο την άποψη ότι ο θηλασμός=πρόβλημα, είναι καλύτερα να υπάρχει πολυφωνία και ας κάνει η καθεμία ότι θέλει.
Πάντα με εντυπωσιάζει το πάθος σε τέτοιες συζητήσεις, είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη.

Μπουρμπουλήθρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

tldr; Ο θηλασμός δεν είναι σκλαβιά. Πιο αναλυτικά: “Γιατί αυτό που είναι “καλό για το μωρό” είναι μια γυναίκα εξαρτημένη οικονομικά, άπλυτη, άφαγη, αχτένιστη, κλεισμένη στα ντουβάρια όλη μέρα, με μια μόνιμη και έντονη ευθύνη, ή μια γυναίκα που τρέχει αλαφιασμένη να αποστειρώσει να πλύνει αντλίες να βγάλει γάλα να πλύνει ξανά να καταψύξει να φύγει να γυρίσει να θηλάσει να μαγειρέψει να αντλήσει να πλύνει να αποστειρώσει 45 χιλιάδες κομματάκια της αντλίας.” Αυτά γράφουμε όμως και προδιαθέτουμε καταστάσεις. Αρχικά, να πω πως πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο θέμα θηλασμός (και του άντρα δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Θα συμφωνήσω κι εγώ πως κάθε γυναίκα πρέπει να μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τι είναι για εκείνη ο θηλασμός. Και αυτό μπορεί να το ξέρει μόνο όταν έρθει εκείνη η ώρα. Πέρα από το πρακτικό του θέματος, διότι είναι αναμφισβήτητα για μένα το πιο πρακτικό αφού το γεύμα δε χρειάζεται σχεδόν καμία προετοιμασία, εγώ βίωσα πολύ έντονα τη συναισθηματική πλευρά του θηλασμού. Ήταν μια υπέροχα θετική εμπειρία κι εκείνες τις στιγμές με τα μωρά μου ένιωθα μοναδικό δέσιμο. Χρειάστηκε κι εγώ να χρησιμοποιήσω και θήλαστρο στην αρχή, την πρώτη φορά, γιατί από απειρία άφησα το μωρό να μου κάνει μια… Διαβάστε περισσότερα »

Μπουρμπουλήθρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για εμένα ήταν και θετική και αρνητική. Τον πρώτο μήνα δεν τα καταφέρναμε αλλά είχα μια εσωτερική ανάγκη να θηλάσω και το πάλευα με μεγάλο ψυχολογικό κόστος και με μόνη υποστήριξη τον άντρα μου και την παιδίατρο (όλοι οι άλλοι μου έλεγαν να το αφήσω). Μετά τα καταφέραμε και ήταν όντως υπέροχη εμπειρία (για εμένα πάντα). Θέλω να πω, για εμένα δεν ήταν όλα ρόδινα, αλλά και πάλι το να σταματήσω ήταν χειρότερη εναλλακτική για την ψυχολογία μου. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική.

Το να θελεις να θηλάσεις και να το κάνεις δεν σε κάνει λιγότερο ανεξάρτητη/δυναμική/φεμινίστρια κτλ. Ισα-ίσα.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ε, για αυτό γράφουμε τα ίδια. Ζορίστηκα κι εγώ στο πρώτο παιδί μέχρι να πάρει μπρος το σώμα μου και σύμμαχο είχα τον άντρα μου και την παιδίατρο. Προσωπικά θεωρώ ότι θήλασε και αυτός, λόγω και έμπρακτης και ψυχολογικής υποστήριξης ένιωθα ότι λαμβάνω. Μετά ήταν απόλαυση και ευκολία, ήταν μια απελευθερωτική εμπειρία για μένα που τη βίωσα αποκομίζοντας πολλά οφέλη, ταίριαζε με την προσωπικότητά μου και την ψυχοσύνθεσή μου. Αν δεν το θέλεις μην το κάνεις, γιατί το περιπλέκουμε; Ο καθένας είναι διαφορετικός, ας το αποδεχτούμε.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Έτσι όπως διάβασα την απάντηση της Λένας, κατάλαβα ότι περιγράφει και την άλλη αθέατη πλευρά. Όπως είπα σε πρόσφατο σχόλιό μου, αν είσαι ευτυχισμένη, τέλος, είσαι ευτυχισμένη και δε χρειάζεται να συζητάμε κάτι άλλο. Υπάρχουν όμως πολλές γκρι αποχρώσεις που δεν τις συζητάνε οι γυναίκες, ούτε καν με τον εαυτό τους. Εγώ θήλασα 4-5 μήνες. Τους 3 πρώτους που είχα και άδεια από τη δουλειά, τους πέρασα πολύ εύκολα από την άποψη του θηλασμού. Παρ’ όλα αυτα θυμάμαι να καθηλώνομαι ώρες ατελείωτες στον καναπέ γιατί το μωρό ήταν και μικρό και ανήσυχο και ζητούσε στήθος. Αν δεν είχα βοήθεια από… Διαβάστε περισσότερα »

Λεμονιά Ξυνή
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ και εγώ πως προδιαθέτουμε καταστάσεις. Για κάποιες γυναίκες ο θηλασμός είναι έτσι όπως ανέφερε η Λένα για κάποιες άλλες όμως όχι και στην τελική υπάρχει και η άλμεξη με το χέρι αν δεν θέλεις να μπεις στην διαδικασία του θηλαστρου και όλων των συμπράκαλων. Θήλασα 19 μήνες, για τον δικό μου τρόπο ζωής και την προσωπικότητα μου, θεωρώ ότι ήταν πολύ πιο εύκολο από το να έχω σκόνες μπουκάλια, αποστείρωση κ.α. και συμφωνώ με chachacha λόγο έχουν και οι δύο γονεις, όπως έχουν λόγο και για όλα τα θέματα που προκύπτουν για το παιδί( και για την διατροφή και… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θήλασα, στην αρχή αποκλειστικά και μετά με το γνωστό συμπλήρωμα. Συνολικά όλο αυτό κράτησε 6 μήνες μέχρι που το μωρό σταμάτησε μόνο του και είπα ΔΟΞΑ. Αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι είναι υπέροχο πράγμα ο θηλασμός, αλλά εμένα δε μου ταίριαξε. Αν ταλαιπωρήθηκα; Καθόλου. Αν τραυματίστηκα; Ελάχιστα. Στην αρχή κιόλας μου άρεσε η ιδέα του να είναι κολλημένος ένας άνθρωπος επάνω μου. 1,5 μήνα μετά μου ρούφαγε όλο μου το είναι ο θηλασμός. Μεγάλη ιστορία, όχι γιατί έγινε κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά γιατί μ’ επηρέασε όλο αυτό ψυχολογικά πολύ ύπουλα. Αν με ρωτήσεις αν θα ήθελα να θηλάσω… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Louk Ritia, πολύ σωστό αυτό που λες ότι σε επηρέασε ύπουλα. Και στέκομαι και στο σχόλιο της Μπουρμπουλήθρας πιο πάνω που λέει “και πάλι το να σταματήσω ήταν χειρότερη εναλλακτική για την ψυχολογία μου” Αν δεν το έχεις περάσει, δεν μπορείς να καταλάβεις πώς μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία σου από το θηλασμό ή το μη θηλασμό. Δε φταίει ο θηλασμός αυτός καθ’εαυτός. Φταίει η κοινωνική πίεση; Φταίει η πατριαρχία; Φταίνε τα social media; Δεν ξέρω τι απ’ όλα φταίει. Εγώ όταν άρχισα να κουράζομαι και να αντιμετωπίζω θέματα με την σύγχυση θηλών όπως ανέφερα παραπάνω, έγινα ράκος. Ειχα φτάσει… Διαβάστε περισσότερα »

rakoun
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ο απογαλακτισμός είναι απο μόνος του δραματικός πάντως λόγω της κατακόρυφης πτώσης της προλακτίνης (ορμόνη που παράγεται κατα τη γαλουχία). θυμάμαι να κλαίω για 3 μέρες ενώ ήμουν αποφασισμένη και το μωρό συνεργάστηκε άψογα. Την 4η συνήλθα και κοπάνησα 3 μαργαρίτες σε αγαπημένο στέκι με τις φίλες μου. Σχετικά με την απάντηση πάντως – το μόνο λάθος για μένα είναι το ΕΣΤΩ ότι είναι ανώτερο το μητρικό γάλα. Ειναι. Απο κει και πέρα κάθε μαμά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει

rakoun
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

η κατακόρυφη πτώση της προλακτίνης δημιουργεί άσχημα συναισθήματα ( είναι σαν μια μίνι κατάθλιψη ). Το είχε πει ο γιατρός μου ( και άλλος ένας γιατρός σε μια φίλη όταν έπαθε μαστίτιδα και δεν ήξερε γιατί έκλαιγε). Προφανώς και δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες τις ίδιες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο

rakoun
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

να τρομάζω κόσμο που θέλει να αποθηλάσει? έλα χριστέ και παναγιά! Λένα ξαναδιάβασε το σχόλιο μου. Γράφω πως η διακοπή είναι δραματική λόγω ορμονικού πάρτυ και μετά (ω ναι) λέω τη δική μου εμπειρία (όπως κάνουν και όλα τα παραπάνω ποστ) που καταλήγει σε γυναικοπαρέα και μαργαρίτες. Νομίζω πως ο μόνος λόγος της επίθεσής σου είναι το γεγονός ότι διαφώνησα με το “έστω” της δικής σου απάντησης.

rakoun
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

10 βουρδουλιές και 20 φορές στο τετράδιο ” ό,τι γράφω απαιτεί απόλυτη σαφήνεια και το ανάλογο reference ” ή μήπως κρέμασμα στο σύνταγμα για παραδειγματισμό ?

rakoun
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν και συμφωνώ με το τελευταίο σου σχόλιο (και θεωρώ πως είναι και το μόνο που είχε νόημα να κάνεις στο αρχικό μου ποστ) θα πω, προς υπεράσπισή μου και μόνο, πως είμαι ένας απλός, ανώνυμος σχολιαστής σε ένα μη επιστημονικό σάιτ. Η δική σου φωνή δύναμη. Μην είσαι απόλυτη, επιθετική και εμπαθής είναι πραγματικά κρίμα

Piripiri
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συγνώμη που πετάγομαι, αλλα όντως είπες κάτι που μπορεί μια νέα μαμά να το πάρει άσχημα. Μετά τη γέννα η ορμόνες κάνουν πάρτυ έτσι κι αλλιώς. Η λέξη “δραματική” είναι υπερβολική για ένα τόσο λεπτό θέμα. Και η Λένα σου επισήμανε ότι το έθεσες σαν επιστημονικό αποδεδειγμένο ενώ δεν είναι. Η προσωπική σου εμπειρία , είναι προσωπική σου εμπειρία. Κι εγώ έκοψα θηλασμό και πολλές φίλες μου σε καμία από εμάς δεν ήταν δραματικό το γεγονός. Και η επίθεση που διαβάζω εγώ, είναι μόνο απ’ τη δική σου πλευρά.

rakoun
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

δεν ήθελα να σχολιάσω κάτι άλλο γιατί το κουράσαμε πολύ αλλά κοίτα τώρα ρε πιριπίρι τί κάνεις…. πόσο όμορφα μου λες μέσα σε μια παράγραφο “ρακούν εδώ είσαι λάθος”. Ναι – δεν πήγε καν το μυαλό μου ότι κάποια κοπέλα θα διαβάσει το ποστ μου και θα πιστέψει ότι όποια αποθηλάζει κλαίει για 3 μέρες και a priori αυτό συμβαίνει γιατί πέφτει μια ορμόνη – τέλος.Λάθος μου οκ. Δεν είμαι γενικά εύθικτη και παρεξηγησιάρα, Λένα πιθανώς να αντιλαμβάνομαι τα λακωνικά σου σχόλια σαν επιθετικά ή απαξιωτικά. Τι να πω?Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε θηλάζουσες και μη θηλάζουσες μαμάδες όλου του κόσμου. Αυτό.

sapila
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οι ανδρες κατω από την προβειά του μοντερνου τρυφερού μπαμπά βρηκαν κι αλλο τρόπο να γινονται κεχαγιαδες στο κεφαλι της γυναίκας τους. Μεσω του μωρού. Υπουλα και υπογεια, “μα είναι το καλύτερο για το μωρό μας, αγαπη μου!” Εχω δει ζευγάρι να θέλει η γυναίκα να σταματησει τον θηλασμό του διχρονου παιδιού και να την πιεζει ο συζυγος να συνεχισει.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Πολύ εύστοχο το σχόλιό σου!
Πριν λίγες μέρες είχα συζήτηση με συγγενικό μου ζευγάρι όπου ο άντρας επιμένει το παιδί τους να μη μένει στο ολοήμερο σχολείο γιατί..έτσι. Και μαντέψτε…την ευθύνη αυτή πρέπει να την επωμιστούν είτε η σύζυγος είτε η γιαγιά του παιδιού, οι οποίες έχουν ήδη φροντίδα άλλων παιδιών και αρρώστων και πολλές άλλες υποχρεώσεις. Ο πατέρας δουλεύει έως αργά και δεν ασχολείται αλλά μια χαρά δίνει την εντολή και οι άλλες πρέπει να γίνουν χίλια κομμάτια.

Piripiri
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ε φυσικά και την πίεσε. Μετά θα πρέπει να ζεσταίνει γάλατα και να ταΐζει κι αυτός το μωρό. Μη χάσει και την βολεψη του. Για το καλό του παιδιού πάντα!

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το “δεν θέλω” δεν είναι αρκετό για να μην κάνει κάποιος κάτι και γιατί το “δεν μπορώ” θεωρείται επίσης ανεπαρκές ΚΑΙ έλλειψη αποφασιστικότητας επιμονής δύναμης. Μεγάλωσα ακούγοντας βλακείες του τύπου “δεν υπάρχει δεν μπορώ υπάρχει δεν θέλω” και απο τότε σκεφτόμουν “Οκ και να μην θέλω εσένα τι σε νοιάζει;” Δεν ξέρω γιατί θεωρούν όλοι ότι μία πρακτική που διαρκεί μερικούς μήνες δίνει τέτοιο jump start σε έναν ανθρωπο που να του πέφτει διαρκώς το Τζόκερ για τα επόμενα 75+ χρόνια στην υγεία, τα οικονομικά, την εργασία την κοινωνία, την οικογένεια. Εμ….. όχι. Το έχω ξαναπει,… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Για μια φορά ακόμα είμαι όρθια και χειροκροτώ για την απάντηση <3
Αυτό που το "για το καλό" του κάθε ενός – ακόμα και ενός μωρού – πρέπει να γίνεται σμπαράλια το καλό κάποιου άλλου, πρέπει να σταματήσει.

Mrs Dalloway
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

και αυτός ο αλλος, είναι πολύ συγκεκριμένος συνήθως

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ απολύτως!

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η επίκληση της φύσης ως μέσου νομιμοποίησης του μισογυνισμού

Παιδιά αυτό είναι στα SOS, διαβάστε το 😛

Laurel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η μανα μου δεν ήθελε ούτε γι αστειο να θηλασει. Ηξερε οτι θα γυρισει στη δουλεια το συντομοτερο δυνατον (και οντως ηταν πισω στις 2 βδομαδες). Διεκδικησε να της κανουν την ενεση για να κοπει το γαλα αμεσως μετα τη γεννα και εγινε χαμος οπως μπορει κανεις να φανταστεί (μιλαμε για αρχες 80s). Τελικα επρεπε να παρεμβει ο πατερας μου για να το κάνουν, γιατι φυσικα η επιθυμια της μανας μονο δεν αρκουσε. Εν τελει το μπουκαλι ηταν μια ευκαιρια και για τον πατερα μου να με φροντίσει hands on, κατι που ήθελε πολυ. Και σκεφτομαι ρε γμτ το καταφεραν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες γιατί εγώ που γέννησα το 89, δεν ήθελα να θηλάσω, δεν θήλασα, αλλά κανείς δεν προσπάθησε και να μου το επιβάλει. Ούτε ο πατέρας ούτε και το μαιευτήριο. Γενικά τώρα έχει γίνει “μόδα” ο υποχρεωτικός θηλασμός !! Τότε η πλειονότητα τάιζε με τις σκόνες.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νana comsi ναι όντως,εγω γεννήθηκα το 91 και οι αδερφές μου, μου έλεγαν ότι γενικά ήταν άουτ ο θηλασμός, πιο σικ το μπιμπερό και μάλιστα τότε είχαν κάνει και Come back οι άθλιες κρέμες σε βαζάκια.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Για κρέμες σε βαζάκια δεν θυμάμαι. εννοείς τα φαγητά της Ge .. ?
το 67 πάντως που γεννήθηκε η αδελφή μου, έτρωγε φρουτόκρεμα από βαζάκι !! το θυμάμαι γιατί δεν το έτρωγε όλο και περίμενα πως και πως να χορτάσει για να φάω το υπόλοιπο !! και υπήρχαν και αυτά τα φαγητά σε βαζάκια π.χ. κρέας με λαχανικά. Τα χρησιμοποιούσαν κατά κόρον. Πάντως εγώ το 89 δεν τα χρησιμοποίησα και δεν τα θυμάμαι. Αλλά προφανώς θα υπήρχαν.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εμένα ο γιος μου φυσική φρουτόκρεμα ούτε να την δει! Με είχαν σώσει αυτά τα βαζάκια! (λίγο πιο πρόσφατα βέβαια το 2006) Αλλά κι εγώ στα 80s έφαγα πολύ ετοιματζίδικο τέτοιο! Μάλλον εκεί οφείλεται η μανία μου με τα τζανκ φουντ! 😛

gore gore girl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ακριβως λορελ, “i cant believe im still protesting this shit”. (Γιαμιγιαμι, βαζακια γκερμπερ γευση κοτοπουλο καροτο, ταγαπημενο μου)

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ο πατέρας μπορεί να έχει λόγο στο θηλασμό μόνο αν κατεβάσει γάλα και το θηλάσει ο ίδιος. Αυτο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι επιτέλους είναι ότι το καλύτερο για ένα παιδί είναι η ψυχική υγεία της μητέρας. Ακόμα και εύκολος να είναι ο θηλασμός, αν αναγκάσεις μια γυναίκα που δε θέλει να θηλάσει, την αναγκάζεις να κλειστεί στο σπίτι και να είναι είκοσι ώρες κάθε μέρα με ένα μωρό στο στηθος. Και ταυτόχρονα να πρέπει να μαγειρέψει και να καθαρίσει, γιατί τι κάνει άλλωστε; Όλη μέρα σπίτι είναι. Και να σταματήσει και τη δουλειά αν δεν δικαιούται άδεια. Αυτή η… Διαβάστε περισσότερα »